Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

София

Мнения: 2 707
Още нещо не мога да й свикна на машинката. Спазвам всички изисквания - първо течните, после сухите съставки, брашното да покрива хубаво течностите, стайна Т на продуктите (водата е по - топла), използвам суха мая, която слагам по средата в кладенче, брашното го пресявам, използвам разтопен маргарин като мазнина. Правя го на 1 - Normal. Имам няколко въпроса относно използването и:

 - нормално ли е всеки хляб който пека да бухва така хубаво и като започне печенето да спада и да се получава вдлъбнат по средата, а по стените доста надигнат (нали е бил залепен там). Та защо спада след като е бил доста бухнал?
 - слагам да е много изпечен (обичам препечен хляб) а не става хич препечен, дори коричката не е много кафява
 - става глетав от време на време
 - тези грамажи максимални ли си или минимални? Мойта машина е 500, 700, 900 гр. Ако на рецептата е 750 гр на колко да го сложа (има ли някъкво значение освен времето)
 - бързите програми изискват ли нещо по - специално?

Пробвала съм с различно брашно, бяло, Добруджа ... маятя е една и същя - Др. Йоткер суха ...

Благодаря за отговорите предварително   bouquet
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 058
Разбира се ,ч е не  е нормално хляба да става такъв. Това зависи от продължителността на програмата. Така става, когато хлябът превтаса,така, че ако в рецептата пише 750 гр, това означава, че трябва да го сложиш на 750 гр. Какво ти е неясно тук? Ако го сложиш на 500 ще  е тиклав, недобре втасал и опечен, ако е на повече ще се получи точно, това, което получаваш ти. Увеличи дозата на продуктите или слагай на програма за по-малък грамаж.
Бързият хляб става за много кратко време, съответно той е малко по-тиклав, по-сбит. За тази програма мможе да се ползва бързодействаща мая, специялни брашна с подобрители и др, които не съм търсила  и не знма дали има в Бг.Аз не съм привърженичка на такива продукти, затова ако ми се налага спешно да си направя хляб, предварително разтварям маята и я оставям на топло да втаса за 10 минути, и после зареждам машината с вече активираната мая.
Ако не получаваш препечена коричка, то може да го пуснеш още 10-ина минути на програма печене , след като е спряла основната програма. При мен това е 12 програма. Каква марка е машината ти?
Цитирай

София

Мнения: 2 707
Мерси много за отговора Smile Машината е Клатроник, тази, където Звезедв я рекламира, ама нещо или не е наред или аз не съм и хванала цаката още Smile Направила съм около 10-ина хляба до сега и всички все спадат, освен един козунак, който направих с готовите смеси на Техра или нещо подобно. На него се получи и бухване, и коричка, всичко както си му е реда Smile Пробвах и с допълнително доизпичане на хляба и тогава стана, но ми се сртува че не е редно при положение че съм му го задала в началото  newsm78  Но наистина може да не идват точно продуктите за грамажа, не съм смятала точно по колко слагам. И значи за бързата програма ако сложа пресна мая, предварително малко втасала трябва да стане, така ли?
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Още нещо не мога да й свикна на машинката. Спазвам всички изисквания - първо течните, после сухите съставки, брашното да покрива хубаво течностите, стайна Т на продуктите (водата е по - топла), използвам суха мая, която слагам по средата в кладенче, брашното го пресявам, използвам разтопен маргарин като мазнина. Правя го на 1 - Normal. Имам няколко въпроса относно използването и:

 - нормално ли е всеки хляб който пека да бухва така хубаво и като започне печенето да спада и да се получава вдлъбнат по средата, а по стените доста надигнат (нали е бил залепен там). Та защо спада след като е бил доста бухнал?
 - слагам да е много изпечен (обичам препечен хляб) а не става хич препечен, дори коричката не е много кафява
 - става глетав от време на време
 - тези грамажи максимални ли си или минимални? Мойта машина е 500, 700, 900 гр. Ако на рецептата е 750 гр на колко да го сложа (има ли някъкво значение освен времето)
 - бързите програми изискват ли нещо по - специално?

Пробвала съм с различно брашно, бяло, Добруджа ... маятя е една и същя - Др. Йоткер суха ...

Благодаря за отговорите предварително   bouquet

Причините за да стане така хляба са: много ти е маята или водата, или ти е малко брашното. Коригирай нещо от тия неща в рецептата си и виж как ще се получи.
Какви мерки използваш?
Бързите програми колко са бързи? Моята машина най-бързата е 1 час, тогава трябва специална бързодействаща мая. Другата е 2 часа и тогова маята е обикновена, но е повече, отколкото при нормалната програма, която е 3.50ч.
Нямаш ли книжка към машината, там трябва да е обяснено всичко това.
Цитирай

София

Мнения: 2 707
Ами уж по рецепти го правя, всичко меря с кухненско кантарче. Ето например днешната рецепта

240 мл вода
3 с.л. разтопен маргарин
1 1/2 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
360 гр. брашно
1 пак. суха мая
маслини и сирене + 3 с.л. брашно след сигнала

Всичко съм сложила по рецепта и по ред както трябва. Това го сложих на 700 гр. Нормалната ми програма е 3.30 ч и нея ползвам до сега винаги. Нещо недоумявам, освен наистиа да е не за 700 гр а за по - малко например  newsm78. Кое бих могла да увелича, брашното или ... help  Имам книжка, но ве е описано нещо такова там
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Като гледам рецептата ти е за 500 гр. хляб. Грамажът, който избираш на машината е грамажа на крайният продукт, а не на вложените съставки (за 750 гр. хляб, аз слагам 550 гр. брашно). По-голямата част от водата се изпарява при печенето. Освен това 1 пакетче мая е много. Моята машина е с минимум 750 грамов хляб и и слагам 1-1,5 чаени лъжички мая.

Съветвам те да си купуваш от другата суха мая - немската, дето е по 11 грама. С две пакетчета пека  около 5 хляба. Наскоро купих и една турска, която също беше 11 гр. и беше хубава.
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Ами уж по рецепти го правя, всичко меря с кухненско кантарче. Ето например днешната рецепта

240 мл вода
3 с.л. разтопен маргарин
1 1/2 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
360 гр. брашно
1 пак. суха мая
маслини и сирене + 3 с.л. брашно след сигнала

Всичко съм сложила по рецепта и по ред както трябва. Това го сложих на 700 гр. Нормалната ми програма е 3.30 ч и нея ползвам до сега винаги. Нещо недоумявам, освен наистиа да е не за 700 гр а за по - малко например  newsm78. Кое бих могла да увелича, брашното или ... help  Имам книжка, но ве е описано нещо такова там
Така като гледам са си за 700г. Пробвай същата рецепта, но като сложиш 2/3 от пакетчето мая.
Ето можеш да пробваш моята рецепта. Мярката ми е 1ч.ч = 240мл. Хубаво е да имаш такава мерителна чаша, разграфена, щото само със съвсем малко да променя водата например и хляба се променя.

1ч.ч и 1/2 хладка вода
1 с.л. олио
4ч.ч брашно
1 1/2 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.л. суха мая(имаш ли специална мярка за чаена лъжичка(tsp), че то от лъжичка до лъжичка има разлика)

това е за 900г хляб


Цитирай

Балчик

Мнения: 7 058
маята ти е много, 7 гр - едно пакетче е за 500 гр брашно. сложи половин пакетче.И настрой програмата за 500 гр,ще видиш, че ще стане. Аз слагам на 750 гр, с 675 гр брашно и 420 мл вода. Готовият хляб е 1 кг, но на 1 кг не ми харева как става, затова го правя на 750. Важното е да  и свикнеш веднъж на машината.
« Последна редакция: сб, 07 яну 2006, 22:27 от djemma »
Цитирай

София

Мнения: 2 707
Благодаря ви много   bouquet , ще послушам всички съвети и трябва да и хвана чалъма на тая машинарийка най на края Smile  Ако имам още въпроси ще помагате пак, нали Smile Отново мерси  Hug
Цитирай

София

Мнения: 368
Аз пък правя по следната рецепта и не съм имала провали:
300 мл вода, хладка
2 с.л. маргарин- неразтопен
брашно 500 гр.
2 с.л. равни захар
2 ч.л. равни сол
1 и 1/2 ч.л. суха мая
От това излиза 750 грамов хляб ,при мен това е най -малкия хляб, но аз си го слагам на програмата за бял и то среден хляб , бързата му програма.Става за 2 часа и 20 мин.
Да не би водата пък да ти е по-топла?

Цитирай

София

Мнения: 2 707
Ами слагам вода от чешмата, да е малко по - топла от телесната температура - към 40 градуса  newsm78 Ще пробвам с твоята рецепта, пък дано да стане Smile
Цитирай

София

Мнения: 368
Аз я слагам по -топла, защото формата е студена, пък и маргарина е от хладилника,без да го разтапям  Smile
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 600
Май ми стана навик да отварям по-остарели темички  Blush
Моля да ме извините, ако на някой не му харесва  bouquet


Куки, отправям въпрос основно към теб, защото подарих на родителите си машина за хляб на Клатроник, но за съжаление се установи същият проблем като при теб - въобще не бухва хлябчето и освен това някакси стои суровичък /изпълнявам точно инструкциите от книжката на хлебопекарната/
Моля те, ако си намерила оптималната рецепта да я споделиш  smile3525
Цитирай

сф

Мнения: 3 078
сори, че се набутвам тук, ама и при мен нищо не се получаваше, ама нищичко. и питах в един форум - не го помня кой беше. дадоха ми тази рецепта:
350гр брашно
210 мл мляко + вода (смесено)/ може и 290мл, ако не се слага яйце (ама аз винаги съм слагала)
1 яйце + 1 сл захар - предварително поразбъркани
20 мл поразтопено кр. масло (50гр.)
20гр свежа мая или 4-4 гр суха
малко сол
+ сирене, кашкавал, орехи, белени семки, сусам - каквото искаш
пече се на програма за основн хляб
досега - вече 10-тина пъти, издънки не е имало. и вече само този хляб правя, че ми омръзна да изхвърлям. инае от форума ми дадоха и др. изпробвани рецепти, ама не ми се рискува...
Цитирай

Варна, морето и сините вълни!

Мнения: 2 604
Искам да попитам за хляба от тези пекарнички - Вкусен ли е?
Моя мъж искал да опита такъв хляб за да ми купи пекарна. Така че плащам нанякоя от вас за да ми изпече един хляб  Laughing
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора