Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-26 от 26 отговора


Мнения: 324
Обожавам скариди. Всякакви. Приготвени по всякакъв начин. Скариди приготвям поне 2-3 пъти в седмицата. Ще се радвам да споделите рецепти, в които присъстват скариди. И имам един въпрос - когато ми трябва скаридите да са белени, ги беля една по една и е трудоемко. Дали няма някакъв начин лесно да се белят, не вярвам коктейлните скариди да ги белят на ръка.
Цитирай

София

Мнения: 147
Веднага ти отговарям с една рецепта:

Ориз със скариди

За една порция: 50 г ориз, 2 с.л. замразен грах, 1 с.л. смляна шунка, 2 големи скариди, 1 яйце, олио, масло, сол.
Оризът се сварява. Излива се водата. Изпържва се 1 разбито яйце. Омлетът се нарязва и се разбърква с размразения грах, шунката и ориза. Полива се с малко масло и се поръсва с парченца от сварените скариди.
Цитирай

Варна

Мнения: 49
Ето две любими в нашето семейство рецепти за скариди.

Избират се от по-големите сурови скариди. В загрят тиган с не залепващо покритие се изсипва плътен слой морска сол. Когато и солта се нагрее се нареждат скаридите. От топлината на солта те се сготвят, при необходимост се обръщат.

За другата рецепта, ето линк http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2589.msg70004.html#msg70004
Цитирай


Мнения: 324
А какъв сос е подходящ за калмари, пълнени с морки деликатеси (вкл. и скариди)? Или ако не е сос, може и друго да е, което да поставя в чинията с калмара?
Цитирай

град-държава

Мнения: 431
А какъв сос е подходящ за калмари, пълнени с морки деликатеси (вкл. и скариди)? Или ако не е сос, може и друго да е, което да поставя в чинията с калмара?

Калмари у дома задушавам нарязани на рингове в бучки масло, които са оваляни в малко брашно за няколко минути. Наливам една водна чаша бяло десертно вино/ бира или др. Правила съм ги и с шампанско и пак много се харесаха.
Добавям и сока на 2 бр. лайм., посолявам и добавям ч.пипер. Слагам капак и задушавам на тих огън няколко минути 5-10. След това махам капака и оставаям да се редуцира и посгъсти соса.
Като са готови добавям шепа наситнен, пресен кориандър и готово.

Калмарите трябва да се обелят от една фина и прозрачна ципа още докато са охладени, за да останат крехки и меки.

Също така правя пълнени калмари с ориз и скариди.

Запържвам много фино накълцана глава лук и добавям к.чаша ориз и запържвам докато стане прозрачен ориза. Овкусявам с малко сол, смлян ч.пипер и наливам 2 чаши зеленчуков бульон (не на кубче), слагам капак и оставям на много тих огън за 7-8 мин, без да се бърка. След това се дърпа от котлона и се оставя с похлупака, ориза да поеме течността.
През това време почистените  скариди се нарязват и запържват в зехтин много набързо, добавят се и пипала (ако има такива или 1 налкълцан калмар). Разбърква се добре, добавя се ориза и плънката се сваля  от котлона. Трябва да се действа бързо, защото ориза ще загори.
Предварително почистените от ципите калмари могат да се бланшират за 1-2мин, могат и да се напълнят сурови. По-лесни за пълнене са бланширани.
Пълнят се с плънка и се затварят с дървено шишче за скара.
Напълнените калмари се запържват в краве масло и малко зехтин за няколко минути. Налива се 1 чаша бира или бяло вино и малко от бульона - течността трябва да стига до половината на калмарите.
Задушават се под похлупак 8-10мин , след което се обръщат и се задушават още 8-10мин. След това се изваждат, а соса може да се редуцира и да се сгъсти с няколко бучки масло оваляни в брашно и да му се добави лимонов сок. Може също така да се запържи много напързо шепа наситнен кориандър в краве масло и да се посипят вече нарязаните на рингове калмари.

Цитирай


Мнения: 324
Благодаря за отговора, сигурна съм, че ще е полезен за хората, които търсят рецепти за калмари. Аз калмари приготвям великолепно. Въпросът ми е друг. Освен пълнения калмар, какво друго мога да сложа в чинията? В най-лошия случай си мисля да направя в чинията щрихи с някакъв сос, обаче какъв?
« Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 10:44 от Зелен дух »
Цитирай

град-държава

Мнения: 431
Не съм разбрала правилно.
На прима виста се сещам за резене нарязано на филийки и задушено в масло с подправки. Приготвя се елементарно, може към него да се задушат и стъкчета целина, но това е нещо, което не се харесва на всеки. У дома само аз си го ям.  Mr. Green
Принципно морски дарове поднасям със салати.
Цитирай


Мнения: 324
И аз така, със салати винаги. Ще кажа конкретно какво се чудя. Ще идват едни приятели, които като нас обичат морски храни. И като направя пълнени калмари, някак не върви да им сложа един калмар в чинията, празно седи. Пък салатите и другите неща са си в отделни чинии. Освен ще  сложа в едно плато калмарите и всеки да си слага.
Така и така заговорихме за калмари, да попитам за калмарите. Ципата по тубата винаги я махам, обаче по пипалата голяма хамалогия и ако я почиствам добре и по пипалата, отива страшно много време, поради което обикновено махам по-лесното на две, на три. Има ли лесен начин за почистване на ципата по пипалата?
Цитирай


Мнения: 11
Понякога, за да не изглежда празна чинията, смесвам зехтин с дадена подправка - червена, зелена и с помощта на четка рисувам абстрактни или по-ясни форми. На бяла чиния изглежда страхотно и оригинално.
Иначе за сос - такъв с джинджифил подхожда много добре. Може и пяна да се приготви, но тя трябва да се сложи в момента на сервиране, защото бързо пада от топлината.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 505
Беля ги една по една, не знам друг начин  Thinking Ако не ми се занимава - купувам обелени  Smile Но аз обичам, не ме дразни.

Скариди с авокадо
Скариди с бяло вино и сметана
Скариди в бекон
Бургери от скариди
Цитирай


Мнения: 1 821
Обичам скариди и аз Smile
Пробвала съм скариди натюр може и с малко люто:)

Нужни са ви:
500 гр. скариди(ползвах обелени)
1 глава чесън
зехтин
тортила или питка за дюнер

В тефлонов тиган нагрявам мазнината, запържвам за кратко чесън - нарязан на филии и добавям скаридите. Скаридите са готови когато останат на мазнина. Посолих накрая. Върху скаридите преди да ги похапна изтисках сока на половин лимон.
Купа: За да е по-гъвкава питката я пуснах за няколко секунди в микровълновата на висока мощност. На обратната страна на тефлонова тава за мъфини я разположих и оставих да се пече около 10 минути в предварително нагрята до 200 градуса фурна. Купата беше много хрупкава:)
Цитирай

Sofia

Мнения: 229
Записвам се за да следя темата. В къщи обожаваме скариди.
Цитирай


Мнения: 324
А онези, вредните, пържените скариди на които казват черноморски семки как се правят точно? От онези, които се ядат целите, без да се бели нищо? Аз пробвах много, много методи, но все не е вкуса, който беше като ги купувах като дете във фунийка. Както и да ги правя стават мазни. След много опити ще сподедя накрая как ги приготвям, но искам да са по-хубаи. Мия скаридите с гевгир, кипвам ги в бира, после прецеждам с гевгир и в друг гевгир слагам по една шепа скариди и наръсвам с бръшно и сол като разтръсквам скаридите, така че да поемат равномерно и по малко брашно. В сгорещено олио слагам няколко скилидки чесън, махам ги и пържа скаридите. За да не са мазни ги нареждам върху предварително разстлана кухненска хартия, покривам ги отгоре с втори пласт хартия и ги обръщам така че втория пласт да стане долен за да попие по-добре олиото. Стават вкусни, хрупкави, обаче пак са мазни. Пробвах и на фурна да ги пека, вместо пържене, но не стана.
Цитирай

Germany

Мнения: 72
Когато съм в Бг август-септември винаги събирам скариди по буните Laughing дребни са ,затова ги пържим.винаги ги приготвяме по един и същи начин и стават перфектни ,измивам ги с вода и ги овалвам в брашно ,пържа в горещо олио,сол,понякога слагам някоя готова подправка ,чер пипер и това е...отцеждам на кухненска хартия също,но никога н са ставали мазни....иначе миналата седмица правих парти скариди ,които ги купих овкусени и само ги запържих в малко олио и чер пипер.след това направих малки хапки със свежо сирене с магданоз и маринована сиомга,добавих по една скаридка и стана превъзходно вкусно Smile
Цитирай

София

Мнения: 2 577
Аз приготвям скаридите подобно на Суха мащерка, но и малко по-различни.  Wink
Разтапям масло в тефлонов тиган(около 50-60гр), слагам около 500гр скариди и разбърквам хубаво за 2-3 мин., накрая добавям сгукана скилидка чесън. Изсипвам в купа и изцеждам отгоре 1 лимон. Престоява така 1-2 часа. Приготвям сос от кетчуп и хрян. Страхотно предястие!
Цитирай


Мнения: 324
Това последното с белени скариди ли се прави?
А вие забелязали ли сте, че скариди с черупки са по-ароматни и вкусни или се заблуждавам?
Цитирай

София

Мнения: 2 577
Не, не са белени. После всеки си ги бели и топва в сосчето. Много добра комбинация е така приготвени скариди с този сос, а и става супер бързо. Не изисква много висене в кухнята. Аз също много обичам скариди.  Smile
Цитирай


Мнения: 1 821
Аз с белени готвя Smile Пробвала съм и с доматен сос също стават вкусни Smile
С черупка съм яла само в заведения, но с изчистени мустаци  Embarassed Честно казано не знам как бих се справила с чистенето на пресни скариди с черупки, мустаци, опашки ...  doh
Цитирай


Мнения: 324
О, аз имах един период, в който ми бяха много неприятни на вид и само на воля и инат ги чистих, после го преодолях Laughing. Обаче и сега като са живи, викам някой друг да ги пуска в тенджерата, че не са ми приятни като скачат. Много обичам и раци, обаче понеже са ми неприятни на вид, се оказа, че нито имам куража да ги готвя, нито да ги ям ако някой не ми извади месото.
Цитирай

Където е морето, там съм и аз :)

Мнения: 3 479
А онези, вредните, пържените скариди на които казват черноморски семки как се правят точно? От онези, които се ядат целите, без да се бели нищо? Аз пробвах много, много методи, но все не е вкуса, който беше като ги купувах като дете във фунийка. Както и да ги правя стават мазни. След много опити ще сподедя накрая как ги приготвям, но искам да са по-хубаи. Мия скаридите с гевгир, кипвам ги в бира, после прецеждам с гевгир и в друг гевгир слагам по една шепа скариди и наръсвам с бръшно и сол като разтръсквам скаридите, така че да поемат равномерно и по малко брашно. В сгорещено олио слагам няколко скилидки чесън, махам ги и пържа скаридите. За да не са мазни ги нареждам върху предварително разстлана кухненска хартия, покривам ги отгоре с втори пласт хартия и ги обръщам така че втория пласт да стане долен за да попие по-добре олиото. Стават вкусни, хрупкави, обаче пак са мазни. Пробвах и на фурна да ги пека, вместо пържене, но не стана.
А на тефлонов тиган с малко количество мазнина?
Цитирай

София

Мнения: 4 994
У нас скариди се ядат на коктейл ,панирани (на само кралските скариди) и ако си хванем черноморски лятото ги варим в подсолена вода - ползваме за мезе за бира....
Друго не правим,щото не ни харесва.... Laughing
Цитирай


Мнения: 324
От колко време приготвям скариди и чак вчера стигнах до едно толкова елементарно прозрение. Става въпрос за суровите скариди, черните. Не знам от къде ми беше хрумнало да ги варя предварително да зачервяване. Дали от това, че продават и такива скариди или съм се заблудила някога от някоя рецепта, но винаги до вчера първо ги варих, а след това ги приготвях както си реша. И така, вчера взех гренландски и черноморски сурови скариди и само ги измих и така ги сготвих без варене - нямат нищо общо със скаридите досега. Вкусът е по-характерен, ароматът по-наситен, много съм доволна.
Направих вредните дребни пържени скариди по рецептата на His Princess. Все ми се е губил този елемент, че директно се пържат. Станаха разкошни и хрупкави. Аз преди ги варих във вода, ставаха ми блудкави, замених с бира, уж по-добре беше, но този последният вариант е най-сполучлив.
Големите скариди ги задуших в соса, който се беше получил от мидите с черупките и с добавките към тях. И аз като китайците този път - две ястия готвя в една тенджера, но станаха много добре.
Цитирай

Germany

Мнения: 72
Супер ,радвам се че са ти харесали  Hug
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
A това е любима на моето семейство салата със скариди.

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg116721.html#msg116721
Цитирай


Мнения: 36
Много обичам морски дарове, в частност скариди. Когато ги правя са или с червен сос ( рецептата тук е ясна ) и спагети, или задушени с чесън, зехтин, бяло вино и магданоз + отново спагети, или любимият ми ориз...
Скаридите се запържват в зехтин със няколко скилидки чесън, добавя се ориз ( най-добре Басмати ), запържва се докато стане стъклен, добавя се вода. По някое време слагам и консерва царевица + грах. Когато ориза е готов, му добавям 2-3 предварително разбити яйца. Дърпам от котлона и си ръся кокосови стърготини.  Laughing
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 505
Ориз, царевица, грах, скариди, яйца и за капак кокос, направо  Crazy Crazy Crazy Вкусно ли става?  Thinking
Цитирай


Мнения: 36
Много го обичам. Аз по принцип обичам ориз с царевица,грах и яйца. Скаридите съм яла в комбинация с кокос в един ресторант, и от там ми хрумна идеята да си ги направя така. И на мъжът ми му харесва, но все пак предпочита без кокос. Самият ориз, приготвен по този начин, е много вкусен, а може да поръсиш малко стърготини на част от него да пробваш.  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-26 от 26 отговора