Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 51 отговора

София

Мнения: 2 323
Искам да питам за-
бульоните, месни и зеленчукови - с какво са полезни, как се дават и от кога;
грис - какво представлява всъщност и ако предлагате - как;
сухарите - готови ли взимате или приготвяте и от какъв хляб
риба - кога започнахте да давате и каква

И да споделя - Йоанна не признава никаква храна до обяд, опитвам се в различни часове да е, да не е точно след кърменето...Не иска. Дайте идеи за закуска, че може пък да не харесва какво и предлагам, макар че се съмнявам, но все пак ще имам идейки за когато прояде. Съответно на обяд хапва малко, и понякога вечер си хапва с охота каша и плодово пюре. Как да увелича приема на храната? Мислите ли, че ако има точни часове за хранене ще има ефект. Предвид непочасовото ни кърмене до сега newsm78 много се съмнявам...
Цитирай


Мнения: 6 142
бульоните, месни и зеленчукови - с какво са полезни, как се дават и от кога;
Можеш да ги даваш за възбуждане на апетита, преди обедното ядене. За пиене също, ако детето има нужда от течности - например, по време на боледуване. Във всички случаи говорим за домашно приготвени бульони, а не за тия готовите от кубчетата. В тяк има твърде много сол и консерванти и не са добри дори и за възрастни, камо ли за захранване на бебе. Аз лично бульони не съм давала.

грис - какво представлява всъщност и ако предлагате - как;
Гръсит е едросмляно зърно - пшеничният е популярният грис, а цалевичният е качамак. Пшеничният традиционно се приготвя на каша с мляко (адаптирано, кърма) и евентуално захар (фруктоза) като десерт или за закуска. Аз го давам и със сирене. В южните американски щати го ядат за закуска подправен със сол и черен пипер, но така си го ям само аз. Качамакът - с масло, червен пипер, сиренце - като закуска (сутрешна или следобедна).

сухарите - готови ли взимате или приготвяте и от какъв хляб
Аз използвам и готови, и домашни. домашните сухари ги приготвям с останали хляб от машината, т. е. и хлябът е домашен.

риба - кога започнахте да давате и каква
Започнах след навършването на 1 год. с готовите пюретан на Семпер. Приемаха се отлично, но са скъпи, затова постепенно ги замених с рибага, която приготвям за семейството - печена, задушена. Пъстърва и скумрия предимно.

Как да увелича приема на храната? Мислите ли, че ако има точни часове за хранене ще има ефект.
Съветвам те да определиш точни часове на хранене и да се придържаш към тях на тази възраст. Говоря за часовете на предлагане на твърдата храна. Режимът на дъщеря ми на вашата възраст беше следния: сутрин кърмене около 7:30, закуска - около 9 - 9:30, обяд - около 12:30, много лека следобедна закуска след ставане от следобедния сън - няколко лъжички каша обикновено. Оттам до заспиването кърмене на поискване. При теб кърменето през деня ще е повече, защото сте заедно, а аз ходех на работа и просто циците отсъстваха. Нека увеличаването на трърдата храна не се превръща в самоцел за тебе. Действително е доста неприятно като сравниш количествата, които изяжда твоето дете с тези, които изяждат връстниците му. Но не ка не забравяме ,че твоето дете освен това и суче, докато болшинството от наборите вече са отбити и реално твърдата храна представлява всичко, което имат за ядене.

До навършването на година Ирина изяждаше по няколко лъжици на хранене. След това рязко увеличи дозата, достигайки до едно пюряно бурканче на ядене и вместо две - три, а след още един месец - и четири твърди яденета дневно (сутрешна и следобедна закуска, обяд и вечеря.) Ние въведохме вечерята накрая. В момента е на 20 м. и явно е в някаква криза на растежа, защото от няколко дни яде непрекъснато. Яде своето ядене, яде от яденето на брат си и ходи да рови в шкафовете за още. И търси да суче нонстоп. Така че не се притеснявай - и тук важи приказката - всяко нещо с времето си.
« Последна редакция: пн, 09 яну 2006, 10:22 от sladka hapka »
Цитирай


Мнения: 17 115
не ми се рови, а тук имаме едни спорове у дома - кога се въвеждаше месото и какво месо? помня, че за каката беше първо телешко, после пилешко, накрая - от прасенце, но кога? 8-9 месец?
« Последна редакция: пн, 09 яну 2006, 10:17 от bubanka »
Цитирай

София

Мнения: 1 547
 Hug Обичам постингите на Сладка хапка!
Без да съм попитала, получих отговор и на доста мои въпроси  Wink


Сори за спама  Flutter
Цитирай

Пловдив

Мнения: 980
Hug Обичам постингите на Сладка хапка!
Без да съм попитала, получих отговор и на доста мои въпроси Wink


Сори за спама Flutter

И  аз, и аз! Мерси!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 4 594
не ми се рови, а тук имаме едни спорове у дома - кога се въвеждаше месото и какво месо? помня, че за каката беше първо телешко, после пилешко, накрая - от прасенце, но кога? 8-9 месец?
Аз въведох месо на 6 м. - беше четвъртата въведена храна - телешко месо. След това пилешко, пуешко, заешко.
Цитирай

Варна

Мнения: 304
А кога мога да въведа следните храни: лук, карфиол, праскови. Детето ми е захранено на 5 навършени месеца.
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Лука и карфиола няма проблем да ги въведеш и сега,ако решиш.Прасковите са мъхести и при някои бебета причиняват проблем - но ако нямате тежки алергии в семейството,може да пробваш пюре от праскови.Мисля,че на дребната дадох някъде 8-мия месец.
Цитирай

София

Мнения: 4 594
Лук, чесън и карфиол въведох скоро - на 8 навършени месеца. Праскови мисля на 10 м.

А на въпросите на Агата (не че след Сладка Хапка има какво да се добави  Laughing Wink):
бульони не съм давала - не съм и пробвала, защото синчецът освен кърма други течности все още не признава;
грисът - наскоро пуснах тема за него - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=63528.0
сухарите - понякога готови (пшенични или ръжени), понякога аз му правя - препичам хляб ("Симид" - пълнозърнест, ръжен, царевичен).
рибата - педиатърката каза след 10-11 месец и мисля да я послушам

За закуска давам попара/попара с овесени ядки/плодово пюре с овесени ядки. Видях и едни оризови макарони, но не съм взимала още.
Цитирай

София

Мнения: 4 144
Бульони не съм предлагала.
Грис - царевичен с масло и сирене за закуска. Понякога само с масло. Пшеничен приготвям с вода и някакъв плод или плодово пюре за закуска или следобедна.
Сухари рядко предлагам. Готовите не се харесват на момата. Предлагам хляб Добружа, може и печен на тостера.
Риба предложих на 10м. и много добре се прие. Давала съм скумрия и мерлуза.
Увеличаването на храната оставих на момата да определя. И при нас след навършване на годинка започна да изяжда 200г. Ние последно въведохме закуската - след годинка. Преди това искаше само да суче сутрин. Вечерята въведох на 10м.
Цитирай

Добрич

Мнения: 643
не ми се рови, а тук имаме едни спорове у дома - кога се въвеждаше месото и какво месо? помня, че за каката беше първо телешко, после пилешко, накрая - от прасенце, но кога? 8-9 месец?
Ами по книга на  6 месеца, само че при на с май казаха първо пилешко после телешко и т.н. Свинско, дадох  на 11 - 12 месеца някъде.
Цитирай

София

Мнения: 3 550
Защо се дават тези сухари? Не може ли да се даде пресен хляб или има някаква причина да е изсушен/препечен?

Относно рибата: Отделните видове риба (скумрия, мерлуза, шаран, толстолоб, бяла риба, цаца, херинга, пъстърва и т.н.) по отделно ли ги въвеждате като следите за реакция или сте по-внимателни само първия път? У нас се яде доста риба и от различни видове. Има ли по-алергизиращи и по-малко алергизиращи видове?
Цитирай

София

Мнения: 1 771

сухарите - готови ли взимате или приготвяте и от какъв хляб
Аз използвам и готови, и домашни. домашните сухари ги приготвям с останали хляб от машината, т. е. и хлябът е домашен.


sladka hapka, понеже и ние се храним с хляб от машина искам да те питам за детенце правиш ли по специален хляб като пълнозърнест например?
Цитирай

София

Мнения: 1 114
Аз май отговорих на Агата в личен разговор, ама понеже съм патка заспала, пусто не съм сигурна какво й казах. А и за да се похваля пред другите си казвам тук.
Преди 2 дени си напазарувах страхотни неща за закуска - макарони/юфка (не ми се рови из шкафа сега да видя кое какво беше) пълнозърнести ръжени и пълнозърнести пшенични, от брашно от коприва, от елда. Има и оризови за невъвелите глутен, както и оризови спагети. Освен това на Пападопулос намерих пълнозърнести сухари без захар - бебка много ги хареса. Само че не ги давам още като закуска с чай и масло и сирене, а й давам да си ръфа и нали зъбоникнем - тя много се радва. Иначе и аз съм давала домашен хляб от машината, от готовия нещо не мога да се реша с тия подобрители... Проблемът е, че все правя бял хляб, пълнозърнест не знам как и затова минах на сухарите...
Цитирай


Мнения: 6 142
sladka hapka, понеже и ние се храним с хляб от машина искам да те питам за детенце правиш ли по специален хляб като пълнозърнест например?
Не. Давам й бял, от брашното на Софимел - Екстра, тип 500. Правих няколко проби в пълнозърнесто, грахам и ръжено, но семейството (мъжката част) не са очаровани, а ние двете цял хляб не можем да изядем. Постепенно минах само на бял.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 51 отговора