Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 447
Раждането наближава, но не само то ме притеснява. Crazy
Въпросите ми са относно времето,коeто ще ми e необходимo за да изготвя документите на очакваното човече.Бързам, защото към момента в БГ се водя в неплатен отпуск за гледане на дете до 8год.Той обаче изтича тези дни, но след него ще ми бъде пуснат платения за 2006г, който пък изтича на 27/02/2006.А понеже съм в чужбина болничните за бременност и раждане ще ми бъдат издадени от личната ми лекарка със задна дата след като раждането стане факт и представя БГ акт за раждане на бебо.

Та можете ли да ми дадете инфо и препоръки по следните въпроси(отчитам, че някои са специфични за Холандия ), така че възможно най-бързо да се сдобия с необходимите ми документи:
1.Колко време отнема издаването на акт за раждане тук(ще раждам в болница)?
2.Акта трябва да се снабди с апостил - къде точно става това?
3.Преводът къде е по-добре да направим в Холандия(от заклет преводач) или  в БГ?
4..Може ли да упълномощим нероднина, който да се занимава с оправията на документите в БГ? Пълномощното и от двама ни ли трябва да е подписано - и двамата сме българи?
5. Аз съм оставила едно пълномощно от общ характер на майка ми, където се посочва да послужи и за пред общинската администрация, но дали може да е от полза(подписано само от мен) newsm78
6.Незнам като се ходи в посолството трябва ли първо да си запишем нещо дата и час за прием и колко време отнемат процедурите там?
7. Коя от куриерските фирми да ползвам за най-сигурно и бързо доставяне до БГ?
8.В БГ колко време ви отне докато получите акта за раждане и какви са възможните проблеми, които може да се очакват там?(Когато щерката се роди го издадоха на 8мия ден от раждането!)

Терминът ми е на 21/01/2006г.Имайки предвид, че бебето било едро и не е слязло още (и с дъщеря ми беше така и я чакахме 10 дни след термина) си мисля,че може и в началото на февруари да се появи малкия човек.И ако пак се стигне до секцио ще загубя още и някой ден за възстановяване.Притеснявам се дали ако към 10ти февруари започнем с оправията на документи ще стигне ли  времето до 27 да се сдобият с необходимия акт за раждане в БГ.

Изобщо ще съм благодарна да ме подготвите за всички подводни камъни, които може да се срещнат(а се надявам благодарение на съветите ви да избегна).  Hug

пс. Страницата на посолството съм я чела, както и информацията от форума за регистриране на дете в БГ. Но ми се струва,че не съм подготвена с отговорите.

Последна редакция: вт, 10 яну 2006, 11:33 от Gerylyn

# 1
 • Мнения: 447
Няма ли никой, който може да се включи с необходимите ми отговори?

# 2
 • Мнения: 6 395
Gerylyn,
то за повечето ти въпроси е писано доста вече , виж тук
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5062.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=30201.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=28609.0

или най добре, първо се обади в посолството за най точна информация
Холандия   http://www.embassy-bulgaria.nl
Duinroosweg 9
2597 KJ The Hague
Tel: +31-(0)70-350-30-51 
Fax:  +31-(0)70-358-46-88 
Email:  info@embassy-bulgaria.nl 
Opening hours:    Mon-Fri 9:00-17:00
Consular section: Mon-Fri 9:00-12:00

Успех ти желая и леко раждане  Peace Peace Peace

# 3
 • Мнения: 447
Ели, благодаря че си си направила труда да ми дадеш тези линкове,но аз вече бях няколко пъти в първия, който е най-близо до проблема ми. Въпреки това обаче и този път прочетох пак темата и единствено отпада въпроса ми за съдържанието на пълномощното (№ 6).
Втория линк е към моя тема и това със застраховките ми тук ве4е сме го уредили, както и в БГ си ми вървят здравните осигуровки(предвид отпускът в който съм).
Третия линк също не ми дава много инфо по касаещите ме въпроси.Аз детски надбавки досега не съм получавала, но и с един член повече пак не се класираме, тъй че хич и няма да ги търся. Болничните и майчинството обаче са ми нужни като отпуск, за да мога да си запазя работата.И без друго бременността ми стана факт в подходящия момент.Имам достатъчно стаж, а и отпускът, в който бях и съм сега, се зачита за осигурителен и за трудов стаж. Работя не към частна фирма и всичко е легално и реално.Личен лекар имам.


Не ми става ясно при двама български родители може ли само единия да подпише пълномощното и то най-вече таткото, като детето се регистрира на адреса на майката??? И пак дали като ни е регистриран в БГ брака – трябват ли брачното ни свидетелство и актовете ни за раждане???

А точно, четейки страницата на посолството ми се появиха и някои от въпросите,защото пише цитирам
 „Върху самия документ или в приложение към него се поставя специално удостоверение, нарeчeно Апостил (Apostille). Снабдените с оригинален Апостил документи се освобождават от всякакви следващи форми на легализация и могат да се използват във всяка друга държава, която е участник в Конвенцията.
Легализирането на такъв документ се извършва в компетентно холандско ведомство, каквото е Министерството на външните работи или Министерството на правосъдието или съответния Районен съд.

Министерството на външните работи на Нидерландия обикновено не поставя Апостил върху холандски документи, а за легализирането им полага свой специален печат. В случай на представен от заявителя холандски документ с печат на това министерство, посолството събира такса за заверяването (легализирането) на същия печат.

Както е посочено по-горе, холандски публичен документ, заверен с Апостил в Нидерландия, не се нуждае от заверка на посолството на Република България, за да бъде валиден в България.”


Хем апостила е достатъчен, хем после печата се заверява в посолството, хем накрая не е необходима таз заверка.
Аз ли грешно си ги представям нещата или те объркващо са го написали незнам?

И последно за получаването на акта в БГ има точно 3 мнения, дали се чака много или не и не мога да си направя извод точно каква е по-вероятната развръзка. И дали отсега да се подготвям в търсенето на връзки.


Това,което съм прочела и прочетох пак, не ми попълва липсващите отговори и затова пуснах темата и все още се надявам, че може и да има някой с конкретните отговори!

# 4
 • Мнения: 6 395
ами да ти кажа ... незнам какво да ти отговоря  Rolling Eyes
аз лично се обадих тук в посолството и питах за кординати на преводач, те ми дадох телефон с преводачка която е регистрирана там или какво, и след това ми завериха всичките документи в посолството, и това ми беше достатъчно.

а за палномощното не те разбирам за къде и какво... ей това  newsm78
Цитат
Не ми става ясно при двама български родители може ли само единия да подпише пълномощното и то най-вече таткото, като детето се регистрира на адреса на майката??? И пак дали като ни е регистриран в БГ брака – трябват ли брачното ни свидетелство и актовете ни за раждане???

# 5
 • Мнения: 447
Списък на заклетите преводачи има към посолството и за обаждане мисля,но исках да се доподготвя по темата и тогава.

А това,което е неясно ще го обясня сега,че май много объркано съм го написала.
Ще правим пълномощно за акта за раждане, което да изпратим в БГ и с него някой да търчи там до ЕСГРАОН.Но четох че в някои случаи са искали пълномощното да е подписано и от двамата(когато единия не е БГ). А пък в сайта на посолството пише по въпроса "родителя/родителите". И понеже ще съм прясна още ми се ще ако има възможност само съпругът ми да пътува до посолството.Не ми е близко,а и с бебе на няколко дни не мога да си представя как ще стане newsm78 и отделно там ако се чака Rolling Eyes
И другата ми мисъл е, че детето нали се регистрира на постоянния адрес на майкта в БГ, то тогава откого би следвало да е пълномощното за регистрацията?

А понеже в онази тема, която и ти ми даваш като линк прочетох и за това, че някои сте носили и актовете за раждане на родителите и свидетелства за брак са искали. Та се чудя като сме си БГ и всичките ни документи са издавани там дали трябва да ги изпращам?

# 6
 • Мнения: 6 395
аха, така и аз те разбрах  Wink Grinning
аз като си регистрирах детето в бг, не ми търсиха палномощно от бащата чужденец  newsm78
по случая не знам какво да те посъветвам, освен да звъннеш в посолството и да кажеш, че искате да направите пълномощно за регистрация на дете, дали може преди да се роди да го заверите / ако не си суеверна нещо  Rolling Eyes/ или да те посъветват как да направите, след като няма да ти е удобно веднага да ходиш там, или да звъннеш на вашите, или просто на човека който ще го регистрира в бг, да отиде до естрагон и да попита на място какви са условията за регистриране в момента, защотото от темата излеза, че много пълномощни на място не са свършили работа, защото всеки естрагон си има някакви свой измислени условия  Rolling Eyes
А защо бързаш с тази регистрация, попитай в посолството до кога трябва да го регистрираш в БГ, ако не си ходите една година разбирам, ама иначе може и сама като отидеш в бг newsm78, или пък и през самото посолство става, но ще ти трае около 6.месеца за да получиш бг акт за раждане.
Най добре разпитай за всякакви възможности, а после решете какво и как да направите  Wink

уфффф незнам дали съм ти била полезна, но се надявам да мине всичко ок  Peace

# 7
 • Мнения: 447
Ох, ами бързам, защото без акт за раждане на детето, в БГ не могат да ми издадат болничните за майчинство и раждане .Така е записано в наредбата за медицинската експертиза и от НОИ така ми потвърдиха вече няколко пъти.
А болничните ми трябват за да си запазя работното място.И така нещата се навързват.

# 8
 • DE
 • Мнения: 1 178
Gerylyn, не мога да отговоря на по-голямата част от въпросите ти, първо защото живея в германия отскоро и незнам дали условията за издаване на акт за раждане са същите както при теб. Второ нямам личен опит в снабдяването с изброените от теб документи (с изкл. на АР). Относно превода на акта за раждане, без притеснения можеш да го направиш и на двете места, в твоя случай по-важното е къде ще стане по-бързо. За пълномощното и за срока на издаване на бг. АР, най-добре да се информираш в съответната община. Повечето общини имат сайтове с е. адреси и телефони, най - добре е те да ти потвърдят.
Аз на свой ред искам да те питам за майчинството, аз също съм в неплатен отпуск до май 2006. Тук родих, но не съм ползвала болнични и отпуск за раждане, просто неможах да ги уредя от тук, а заминавайки изобщо не ми е идвало наум. Сега си мисля дали мога да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ако имаш инфо, подай къде мога да попитам в НОИ.
Желая ти леко раждане, здраво бебе, успех с документите и моля те да споделиш как си се справила с всичко това.
 

# 9
Раждането наближава, но не само то ме притеснява. Crazy
Въпросите ми са относно времето,коeто ще ми e необходимo за да изготвя документите на очакваното човече.Бързам, защото към момента в БГ се водя в неплатен отпуск за гледане на дете до 8год.Той обаче изтича тези дни, но след него ще ми бъде пуснат платения за 2006г, който пък изтича на 27/02/2006.А понеже съм в чужбина болничните за бременност и раждане ще ми бъдат издадени от личната ми лекарка със задна дата след като раждането стане факт и представя БГ акт за раждане на бебо.

Та можете ли да ми дадете инфо и препоръки по следните въпроси(отчитам, че някои са специфични за Холандия ), така че възможно най-бързо да се сдобия с необходимите ми документи:
1.Колко време отнема издаването на акт за раждане тук(ще раждам в болница)?
2.Акта трябва да се снабди с апостил - къде точно става това?
3.Преводът къде е по-добре да направим в Холандия(от заклет преводач) или  в БГ?
4..Може ли да упълномощим нероднина, който да се занимава с оправията на документите в БГ? Пълномощното и от двама ни ли трябва да е подписано - и двамата сме българи?
5. Аз съм оставила едно пълномощно от общ характер на майка ми, където се посочва да послужи и за пред общинската администрация, но дали може да е от полза(подписано само от мен) newsm78
6.Незнам като се ходи в посолството трябва ли първо да си запишем нещо дата и час за прием и колко време отнемат процедурите там?
7. Коя от куриерските фирми да ползвам за най-сигурно и бързо доставяне до БГ?
8.В БГ колко време ви отне докато получите акта за раждане и какви са възможните проблеми, които може да се очакват там?(Когато щерката се роди го издадоха на 8мия ден от раждането!)

Терминът ми е на 21/01/2006г.Имайки предвид, че бебето било едро и не е слязло още (и с дъщеря ми беше така и я чакахме 10 дни след термина) си мисля,че може и в началото на февруари да се появи малкия човек.И ако пак се стигне до секцио ще загубя още и някой ден за възстановяване.Притеснявам се дали ако към 10ти февруари започнем с оправията на документи ще стигне ли  времето до 27 да се сдобият с необходимия акт за раждане в БГ.

Изобщо ще съм благодарна да ме подготвите за всички подводни камъни, които може да се срещнат(а се надявам благодарение на съветите ви да избегна).  Hug

пс. Страницата на посолството съм я чела, както и информацията от форума за регистриране на дете в БГ. Но ми се струва,че не съм подготвена с отговорите.

iskash da ti izdadat mejdunaroden akt za rajdane - toi e na niakolko ezika vkluch. i angl.
otivash v nai-blizkia raionene sad i ti slagat edin pechat -apostil.
izprashtash go v bg, tam go prevejdat i legalizirat (mnogo po-evtino ot tuk) i si gotova

uspeh

# 10
Здрасти Gerylyn,
Актът за раждане става много бързо. На теб ти трябва международен..трябва специално да им кажеш в хементето. На този акт в районния съд на населеното място, където живеете се слага апостил. Актът с този апостил в България ( тук е около 4 пъти по-скъпо) се превежда и легализира. Оттам се носи в съвета и се чака около седмица-две ( поне в софия е така), за да се издаде удостоверение за раждане.
За останалите въпроси най- добре се обади в посолството. Те ще ти дадат инфо.
Аз лично правих пълномощно за майка ми и го пратих по човек.

# 11
 • Мнения: 6 395
на мен в София за един ден ми го издадоха бг акта  Wink
незнам от какво зависи  newsm78 дали от общината...

# 12
 • Low Sky, NL
 • Мнения: 93
1.Колко време отнема издаването на акт за раждане тук(ще раждам в болница)?
2.Акта трябва да се снабди с апостил - къде точно става това?
3.Преводът къде е по-добре да направим в Холандия(от заклет преводач) или  в БГ?
4..Може ли да упълномощим нероднина, който да се занимава с оправията на документите в БГ? Пълномощното и от двама ни ли трябва да е подписано - и двамата сме българи?
5. Аз съм оставила едно пълномощно от общ характер на майка ми, където се посочва да послужи и за пред общинската администрация, но дали може да е от полза(подписано само от мен) newsm78
6.Незнам като се ходи в посолството трябва ли първо да си запишем нещо дата и час за прием и колко време отнемат процедурите там?
7. Коя от куриерските фирми да ползвам за най-сигурно и бързо доставяне до БГ?
8.В БГ колко време ви отне докато получите акта за раждане и какви са възможните проблеми, които може да се очакват там?(Когато щерката се роди го издадоха на 8мия ден от раждането!)
И нас ни предстои да минем по този път, така че съм проучила някои въпроси и се надявам да ти бъде полезна с отговорите.

1. Актът за раждане става много бързо - мъжът ти тръбва да иде в общината до 3 дни от раждането.
2. Апостил издава районният ви съд - също става веднага. Питай за Afdeling legalisatie.
3. Според мен по-евтино ще ти излезе превода в Бг но в посолството едва ли не, настояват да го направиш тук.
4. Пълномощното трябва да е подписано от двамата родители в случай че са българи. За целта трябва да се явите лично в посолството и да вземете и бебето с вас. Не забравяйте да му направите паспортни снимки акои искате паспорт на бебето ( мойто човече нямаше оше месец когато го водихме на фото).
5. Мисля че за случая искат изрично пълномощно.  Майка ти да провери за всеки случай в общината.
6. В посолството става веднага но имай предвид че работят само сутрин до 12 часа.
7. Тук внимавай - паспорт не се праща по пощата. На SaraJK така й бяха задържали паспорта на детето - виж назад имаше тема по въпроса. Най добре е по човек. Ако няма начин питай първо във фирмата за куруерски услуги  дали нямат услуга само за паспорт ( която обикновено е много скъпа). Сега се сещам че ти питаш за акт за раждане - за него може би няма проблем но питай по-добре първо. Но като ще вадите акт за раждае, най добре е да го съчетаете заедно с издаването на паспорт - процедурата на практика е същата.
8. Още не сме минали по този път така че не мога да ти споделя опит.

Питай ако има още нещо. Аз самата родих преди 2 месеца в Холандия и имам пресен опит със системата тук.

# 13
 • Мнения: 447
Хиляди благодарности на всички ви  bouquet!!!

 Взе да ми се изяснява картинката или по-точно започвам да се настройвам,че ще трябва да пропътувам с новопоявилото се дребче тези 220км до Хага. Много ми се ще да си му ги спестя в първите дни от живота му. А като си представя,че и чакане никак не е изключено и после обратно още 220км.
Дано да имаме късмета на dimitriya и да стане веднага поне.

Има вероятност и аз да изпратя документите по човек, но ако съм родила и сме ги стъкмили до 02/02/2006г.За това се чудя и за куриерска фирма.

За паспорт и аз си мислех дали от сега да не подготвим документите, но май ще е по-добре ние като си ходим.В нашия случай паспортът е зелен и се подават заявленията във Външно Министерство и отделно незнам дали ще се намери човек, по който да ми го пратят.Така че ще излизаме с пасаван.Само дето пак от страницата на посолството не ми стана ясно - в посолството ли да попълня заявлението за паспорт(въпреки че ще го заявявам в БГ) и не може ли в БГ ???


А с онези в посолството ве4е се чухме,ама да не си помислите, че нещо кой знае какво са ни казали #Cussing out -просто човека, който можел да ни отговори на въпросите давал консулт от 14-16ч. Close Почва се.

Относно общината, където ще го регистрирам там е той проблема,че никой от роднините ни не живее там. Затова и питах дали може да упълномощя нероднина(тъй и тъй ще правя ново пълномощно).Ще ги търся по телефона и тях вероятно.

# 14
 • Мнения: 447
Аз на свой ред искам да те питам за майчинството, аз също съм в неплатен отпуск до май 2006. Тук родих, но не съм ползвала болнични и отпуск за раждане, просто неможах да ги уредя от тук, а заминавайки изобщо не ми е идвало наум. Сега си мисля дали мога да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ако имаш инфо, подай къде мога да попитам в НОИ.
Желая ти леко раждане, здраво бебе, успех с документите и моля те да споделиш как си се справила с всичко това.
 

Ще ти опиша това което,аз за моя случай съм проучвала и дано ти дам поне малко насока.
Значи аз като започнах да се лутам първо прочетох Кодекса на труда и най-вече раздела за отпуски и майчинство(около чл.176).
После Кодекса за социалното осигуряване. Следва Закона за здравното осигуряване и Наредбата за медецинската експертиза на работоспособността. Crazy
И добре, че го бях направила.Щото нито нашия Личен състав бяха чували за този вид отпуск, нито нашето счетоводство знаеха,че по времето на този вид неплатен отпуск ми се води трудов и осигурителен стаж,както и ми се плащат здравни осигуровки. Ама аз какво да ги виня тях, като дори и в НОИ(Пловдив) като отидох на първия консулт с Инспекторите и те не знаеха,че родителите  на дете до 8 год. имат право на по 6 месеца неплатен отпуск и то за гледане на дете. Добре че се запънах,а и си бях разпечатала конкретните няколко страници от кодекса. На три пъти се опитах да обясня на служителката, че няма да съм в обикновен неплатен и че всичко(осигуряващо ми да ползвам болнични) ще ми върви.На 4тия път успях да я накарам да се замисли и  Rolling Eyes представете си се започна тегленето на Новия Кодекс на труда(почти една година беше минала от обновяването за конкретния член).

А аз бях отишла за консултация по въпроса кой и как всъщност трябва да ми издаде болничните Twisted Evil , а не да изяснявам по-горе описаното.
Така че просто ти препоръчвам ти да се запознаеш също с документите и ако си убедена, че си права да цитираш и настояваш.

 Даже и за твоя случай мисля,че може да използваш първо излизането в болнични(мисля имат давност 3години,но не съм сигурна).Това обаче в случай,че си здравно осигурена. Болничните ти ги издава личния лекар в БГ. Ако се интересуваш още по-конкретно мога да ти напиша и още.
А по въпроса за майчинството знам,че трябва да имаш поне 6 мес. осигурителен стаж, независимо мисля дали е непосредствено преди самото майчинство. Не съм наясно обаче дали може от неплатения да излезеш в платен отпуск на гледане на дете. Логично е ако си подадеш молбата към работодателя да можеш, но не всичко в БГ законовите правила е подчинено на логика bowuu

Аз обаче се заинтригувах и ще взема да попрочета пак "любимите" ми закончета и т.н.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт