Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

София

Мнения: 1 770
Привет! Някой дали знае как се прави онази дебелата заливка за мусака, която правят по столовете? Аз правя някаква, слагам и повече количество, за да стане ужким дебела, ама все не мога да я докарам толкова вкусна и толкова голяма... Confused Идеи?
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Кажи ми точното количество на всичко.
Цитирай

София

Мнения: 6 154
Аз слагам 1-2 яйца и 3-4 с.л. кисело мляко, но не за дебела заливка /щото не обичам, а мъжо също/. Свекървата я прави дебела като слага и брашно Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 1 202
Аз правя ''дебела'' заливка за мусака, специално за съпруга, по следния начин:
За средноголяма тава мусака:

2-3 яйца
2/3 кофичка кис. мляко
1/3-1/2 ч.ч прясно мляко
1 равна с.л брашно
1/3 ч.л сода бикарбонат
малко сол
Разбивам яйцата с киселото мляко, прибавям брашното, содата и солта и разреждам с прясното мляко.   chef
Цитирай

София

Мнения: 2 694
Аз правя заливката така, че мусаката под нея да остане сочна! Дебелите заливки я изсушават според мен. Проблемът е, че не мога да дам мерни единици, защото готвя винаги на око. Но все пак:

прясно мляко - сигурно около половин литър
3 яйца
3 с.л. брашно
сигурно 1 щипка сол
сигурно 1 лъжичка "Вълшебен вкус" на Магги - зависи колко сол съм сложила преди това, щото и вълшебството е солено.

Ако ви се рискува - пробвайте - досега мое ядене не е летяло към кофата, а кучето ни е капризно Twisted Evil !
Цитирай

out of space

Мнения: 7 337
Правя я така: 2 яйца се разбиват с 2 ч. кисело мляко, малко черен пипер и пикантина + 2 с.л брашно. Изсипва се отгоре, хубаво се заглажда, за да не станат бабуни при печенето. Става около 1 см. висока. Ако искаш по- дебела, добави в сместта половин ч.л. сода.
Цитирай


Мнения: 3 452
аз правя заливката по-тънка и течна, да се разлее навсякъде в ястието - такава ни се харесва у дома, но пък се сетих да дам една идейка, която свих от Звездев:
в самата заливка, няма значение дали за мусака от картофи, или тиквички с ориз или друг вариант, слагам накълцани зелени подправки, подходящи за съответните продукти - магданоз, копър или кервиз.....ефекта е много добър....
Цитирай


Мнения: 6 142
Заливката я правя така: кофичка кисело мляко с 1/2 ч.л. сода, 1/2 ч.ч. брашно, 1 яйце (айде - 2, ако си в настроение), сол, чалко чер и червен пипер. Ако тавата е много голяма, лекичко разреждам с вода, за да я покрие цялата
Цитирай

София

Мнения: 1 770
То и аз така я правя, като вас, както гледам. Но досега баш дебелата заливка не ми се е получавала такава, каквато съм я яла в ресторант или на стол. Бобо, и аз обичам мусаката сочна, така я правя. Но обичам и дебели заливки... Е, не винаги, но понякога ме обзема носталгия по някои манджи. Веднъж пробвах да сложа по повече от продуктите - демек двойна доза, еми не беше същото Sad Някъде другаде е тайната. И сода съм слагала, и брашно... Явно трябва да натамъня съотношенията.
Благодаря ви за предложенията, ще пробвам различни варианти и ще видим какво ще се получи! Smile
Сега разглеждам подробно предложенията ви и виждам, че не съм смесвала кисело и прясно мляко. Ей това ще видим как ще стане.
Също така много харесвам да се слагат зелени подправки в заливката - накълцвам ги в блендера, заедно с яйцата например, и става нещо разкошно.
Айде приятно кулинарстване! Smile
Цитирай

sofia

Мнения: 344
Аз разбивам белтъците на сняг и заливката става пухкава и дебела, но не е като по столовете и р-тите.
Цитирай

София

Мнения: 1 770
Цитат на: tonyny
Аз разбивам белтъците на сняг и заливката става пухкава и дебела, но не е като по столовете и р-тите.


И това ще пробвам. Мерси Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 310
Мисля че е на принципа на варената застройка. Давам ти примерни количества, защото аз готвя на 'око' Rolling Eyes .
1-2яйца,
Кофичка кис. мляко,
2-3(а може и 4)с.л брашно и
 примерно 1/2 ч.чаша вода
малко сол
Разбъркваш всичко добре и слагаш на котлона като бъркаш непрекъснато. Сместа при нагряването се сгъстява, ако видиш че е много гъсто може да добавиш още малко вода.  Сваляш от котлона преди да заври (Почва да прави едни балони, който паткат  Rolling Eyes  Малии голямо обяснение направих). Консистенцията му става като на крем. Заливаш ,запичаш и малко преди да извадиш настъргвал леко с кашкавал.
Цитирай

NL/Бг

Мнения: 192
Аз съм правила мусака със заливка "сос Бешамел"става доста дебела заливка и се надува:).
Цитирай

София

Мнения: 1 770
Цитат на: veni
Мисля че е на принципа на варената застройка. Давам ти примерни количества, защото аз готвя на 'око' Rolling Eyes .
1-2яйца,
Кофичка кис. мляко,
2-3(а може и 4)с.л брашно и
 примерно 1/2 ч.чаша вода
малко сол
Разбъркваш всичко добре и слагаш на котлона като бъркаш непрекъснато. Сместа при нагряването се сгъстява, ако видиш че е много гъсто може да добавиш още малко вода.  Сваляш от котлона преди да заври (Почва да прави едни балони, който паткат  Rolling Eyes  Малии голямо обяснение направих). Консистенцията му става като на крем. Заливаш ,запичаш и малко преди да извадиш настъргвал леко с кашкавал.



Ммм, я виж ти... Май това ще да е тайната! Ще пробвам!


Иринна, то май и соса е на подобен принцип, пак с варене (но с прясно, а не кисело мляко). Аз съм позабравила как се прави - отдавна не съм го готвила.

Явно варенето на заливката му е майката. Ще се експериментира и ще се докладва. Едва ли ще е тея дни, щото днес готвих с кайма, но когато направя мусъкътъ, ще ви докладнувам.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
И моята майка я приготвя като сос"Бешамел"-става пухкава и дебела,а мусаката си остава сочна
В по-дълбок съд слагаш да загрее мазнината,предимно олио или зехтин.Сипваш 2 с.л. брашно и бъркаш ,докато се "запече"брашното ,да получи златеникъв оттенък.Издърпваш съда от котлона и сипваш 1 коф.кис.мляко или 300мл. прясно,като постоянно разбиваш за да не се получат топчета,връщаш обратно на котлона и без прекъсване бъркаш до сгъстяването на сместа/докато започнат да излизат мехурчета на повърхността й/Пак издърпваш и прибавяш 2 яйца разбити с малко сол ,като не забравяш за бъркането Very Happy Връщаш за малко на котлона и ако желаеш си прибавяш подправки.Това е магията!! Very Happy Бон апети-на бг ставали ,че не знам френски? Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора