Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

София

Мнения: 2 470
Да ви питам давате ли такива добавки на децата, които са захранени вече с глутен? Малката е на година (то се вижда на лентичката) и се чудя дали да не й слагам такива добавки. Аз знам че са много полезни и аз самата ям доста често.
Та да ви питам какво мислите вие?
Цитирай

Barcelona, Spain

Мнения: 2 052
Давам по малко в киселото мляко, защото при нас пълнозърнестия хляб е отврат, а не мога да насмогвам да приготвям всичко от пълнозърнесто брашно.
Цитирай

München

Мнения: 2 567
Пшеничен зародиш слагам винаги като се сетя в кашата или в попарата с мляко по около 1 с.л Smile
Цитирай

София

Мнения: 2 470
Понеже не получих почти никакви отговори реших да действам сама.
Сложих й сутринта по една лъжица (от двете) в овесените ядки. (Не давам попара защото мрази). Приеха се много добре.
По принцип закуската й най-често е фини овесени ядки с мляко и плод/плодово пюре или фини овесени ядки с масло и сирене + плод/плодово пюре. Единственото нещо, което яде на закуска е това... Всичко друго бива отхвърлено с отвращение. Sad
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Малко офф - смилаш ли овесените ядки? Аз давах на голямата ми дъщеря, но тя се даваше ако не и ги смилам Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 1 114
И аз си взех тези дни и също мислех в кашите като добавка да слагам. За друга употреба обаче не се сещам и май няма да съм ти полезна. По-нататък, като въведа и кисело мляко може и там да поръся. О, и още нещо - тук някъде бях чела за идеята да се овалват парчета банан в смлени овесени ядки, за да не се хлъзгат в ръцете на бебето. Защо не пшеничен зародиш?
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Янче, на малки деца не се препоръчва допълнително внасяне на фибри чрез трици и др. подобни. Освен това именно в тях са концентрирани фитините и др. субстанции, които блокират калция, желязото, цинка и др. По-добре, ги остави засега. Може да добавяш пшеничен зародиш - 1ч.л например. Но имай предвид, че понякога, ако не се поемат достатъчно течности, води до запек.
Цитирай

София

Мнения: 2 470
ОК спирам с триците. Ще давам само зародиш. Мерси Ива_Д! Точно затова питах, защоо незнам има ли някакви странични ефекти и т.н... Тя сега започна да пие много вода. Досега не пиеше никаква. Купих й шише със сламка и се кефи много. Сега пие доста вода. (по около 300 мл, което спрямо предишните 30мл си е постижение).
Лулуто, от овесените ядки засега съм давала само фини. Слагам 2 супени лъжици и малко вода (напр. около 1 пръста да ги покрие) и ги пускам в микровълновата за 1мин и 20сек. Те си стават на каша - няма какво да смилам. А и Мая си дъвче. Аз от 8ми месец не пасирам а само намачквам, от 10ти-11ти просто на по-дребни парченца.
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Янче, във връзка с начина на приготвяне на овесените ядли и изобщо всички зърнени, погледни тази тема Пълнозърнените храни - хубаво е дори ако не е в киселинна среда, да ги накисваш предварително във вода за поне 7-8 часа.
Цитирай

Barcelona, Spain

Мнения: 2 052
Малко офф - смилаш ли овесените ядки? Аз давах на голямата ми дъщеря, но тя се даваше ако не и ги смилам Rolling Eyes
Аз не ги смилах, а ги начуквах на по-ситно, щото и моите се давеха.
Съвсем отскоро ги накисвам цели, но само за една нощ.

Ива, много интересни линкове, жалко че бях без нет, когато си ги пуснала, благодарности с малко закъснение Love
Мислиш ли, че фибрите на суровите плодове и обработените зеленчуци са достатъчни на тая възраст? Аз приготвям нещо като пълнозърнест грис, но моите моми не са особени фенове на каши и подобни работи, предпочитат хляб. Да, ама хлябът при нас е само в категориите бял и кух и още по-бял и по-кух. Има съвсем бледо подобие на хляб Добруджа, който неизвестно защо наричат пълнозърнест...Та така...
Цитирай

Пловдив

Мнения: 980
Четох статията на Аndrea$, но все забравям да накисна овес. ядки от предишния ден. А е лесно -  сутрин взимаш едните и накисваш другите... Добре, ама те са от фините и до другия ден  стават меки и готови за употреба само от накисването - мога ли да изсипя водата и да ги дам без термична обработка? Не ги пасирам, от няколко седмици, не иска да яде "гладка" манджа. Smile
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Ива, много интересни линкове, жалко че бях без нет, когато си ги пуснала, благодарности с малко закъснение Love
Мислиш ли, че фибрите на суровите плодове и обработените зеленчуци са достатъчни на тая възраст? Аз приготвям нещо като пълнозърнест грис, но моите моми не са особени фенове на каши и подобни работи, предпочитат хляб. Да, ама хлябът при нас е само в категориите бял и кух и още по-бял и по-кух. Има съвсем бледо подобие на хляб Добруджа, който неизвестно защо наричат пълнозърнест...Та така...
Няма за какво Smile Hug.  Някъде съм чела, че фибрите от суровите и обработени плодове и зеленчуци, бобови, пълнозърнести каши, паста и тестени са им достатъчни и не е препоръчително нищо допълнително, защото водят до чувство за ситост и така децата приемат по-малко от нужните им други хранителни вещества. Сега погледнах - има някакво правило за деца - броя на годините + 5 са нужните фибри в грамове на ден. За възрастни се препоръчват около 30гр. Ето от тази табличка например, се вижда, че при малки деца никак не е трудно да се постигне "препоръчаното" количество.
Сериозно ли нямате наистина пълнозърнест хляб? Няма ли някакви диетични магазини?
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Четох статията на Аndrea$, но все забравям да накисна овес. ядки от предишния ден. А е лесно -  сутрин взимаш едните и накисваш другите... Добре, ама те са от фините и до другия ден  стават меки и готови за употреба само от накисването - мога ли да изсипя водата и да ги дам без термична обработка? Не ги пасирам, от няколко седмици, не иска да яде "гладка" манджа. Smile

Точно така, изсипваш водата, измиваш ги няколко пъти (особено ако си ги накиснала с лим. сок преди това и имаш намерение да добавяш мляко Wink) и ги поднасяш с/без мляко, сирене, плод..
Цитирай


Мнения: 5 632
Малко късни4ко, но да си кажа и аз. Давам само пщени4ен зародиш по 1 ч.л. и то не всеки ден. Прибавям го към овесените ядки сутрин или към киселото мляко с плод следобед.
Цитирай


Мнения: 1 586
Четох статията на Аndrea$...

Мамо Моник, коя моя статия си чела? newsm78
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора