Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 9 ян. 2006, 18:52 ч.
  • Преглеждания  1 684  Мнения  20  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 470
Да ви питам давате ли такива добавки на децата, които са захранени вече с глутен? Малката е на година (то се вижда на лентичката) и се чудя дали да не й слагам такива добавки. Аз знам че са много полезни и аз самата ям доста често.
Та да ви питам какво мислите вие?

Реклама
# 1
  • Barcelona, Spain
  • Мнения: 2 052
Давам по малко в киселото мляко, защото при нас пълнозърнестия хляб е отврат, а не мога да насмогвам да приготвям всичко от пълнозърнесто брашно.

# 2
  • München
  • Мнения: 2 567
Пшеничен зародиш слагам винаги като се сетя в кашата или в попарата с мляко по около 1 с.л Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 2 470
Понеже не получих почти никакви отговори реших да действам сама.
Сложих й сутринта по една лъжица (от двете) в овесените ядки. (Не давам попара защото мрази). Приеха се много добре.
По принцип закуската й най-често е фини овесени ядки с мляко и плод/плодово пюре или фини овесени ядки с масло и сирене + плод/плодово пюре. Единственото нещо, което яде на закуска е това... Всичко друго бива отхвърлено с отвращение. Sad

# 4
  • на върха
  • Мнения: 6 462
Малко офф - смилаш ли овесените ядки? Аз давах на голямата ми дъщеря, но тя се даваше ако не и ги смилам Rolling Eyes

# 5
  • София
  • Мнения: 1 114
И аз си взех тези дни и също мислех в кашите като добавка да слагам. За друга употреба обаче не се сещам и май няма да съм ти полезна. По-нататък, като въведа и кисело мляко може и там да поръся. О, и още нещо - тук някъде бях чела за идеята да се овалват парчета банан в смлени овесени ядки, за да не се хлъзгат в ръцете на бебето. Защо не пшеничен зародиш?

# 6
  • София
  • Мнения: 2 180
Янче, на малки деца не се препоръчва допълнително внасяне на фибри чрез трици и др. подобни. Освен това именно в тях са концентрирани фитините и др. субстанции, които блокират калция, желязото, цинка и др. По-добре, ги остави засега. Може да добавяш пшеничен зародиш - 1ч.л например. Но имай предвид, че понякога, ако не се поемат достатъчно течности, води до запек.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 470
ОК спирам с триците. Ще давам само зародиш. Мерси Ива_Д! Точно затова питах, защоо незнам има ли някакви странични ефекти и т.н... Тя сега започна да пие много вода. Досега не пиеше никаква. Купих й шише със сламка и се кефи много. Сега пие доста вода. (по около 300 мл, което спрямо предишните 30мл си е постижение).
Лулуто, от овесените ядки засега съм давала само фини. Слагам 2 супени лъжици и малко вода (напр. около 1 пръста да ги покрие) и ги пускам в микровълновата за 1мин и 20сек. Те си стават на каша - няма какво да смилам. А и Мая си дъвче. Аз от 8ми месец не пасирам а само намачквам, от 10ти-11ти просто на по-дребни парченца.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 180
Янче, във връзка с начина на приготвяне на овесените ядли и изобщо всички зърнени, погледни тази тема Пълнозърнените храни - хубаво е дори ако не е в киселинна среда, да ги накисваш предварително във вода за поне 7-8 часа.

# 9
  • Barcelona, Spain
  • Мнения: 2 052
Малко офф - смилаш ли овесените ядки? Аз давах на голямата ми дъщеря, но тя се даваше ако не и ги смилам Rolling Eyes
Аз не ги смилах, а ги начуквах на по-ситно, щото и моите се давеха.
Съвсем отскоро ги накисвам цели, но само за една нощ.

Ива, много интересни линкове, жалко че бях без нет, когато си ги пуснала, благодарности с малко закъснение Heart Eyes
Мислиш ли, че фибрите на суровите плодове и обработените зеленчуци са достатъчни на тая възраст? Аз приготвям нещо като пълнозърнест грис, но моите моми не са особени фенове на каши и подобни работи, предпочитат хляб. Да, ама хлябът при нас е само в категориите бял и кух и още по-бял и по-кух. Има съвсем бледо подобие на хляб Добруджа, който неизвестно защо наричат пълнозърнест...Та така...

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 981
Четох статията на Аndrea$, но все забравям да накисна овес. ядки от предишния ден. А е лесно -  сутрин взимаш едните и накисваш другите... Добре, ама те са от фините и до другия ден  стават меки и готови за употреба само от накисването - мога ли да изсипя водата и да ги дам без термична обработка? Не ги пасирам, от няколко седмици, не иска да яде "гладка" манджа. Simple Smile

# 11
  • София
  • Мнения: 2 180
Ива, много интересни линкове, жалко че бях без нет, когато си ги пуснала, благодарности с малко закъснение Heart Eyes
Мислиш ли, че фибрите на суровите плодове и обработените зеленчуци са достатъчни на тая възраст? Аз приготвям нещо като пълнозърнест грис, но моите моми не са особени фенове на каши и подобни работи, предпочитат хляб. Да, ама хлябът при нас е само в категориите бял и кух и още по-бял и по-кух. Има съвсем бледо подобие на хляб Добруджа, който неизвестно защо наричат пълнозърнест...Та така...
Няма за какво Simple Smile Hug.  Някъде съм чела, че фибрите от суровите и обработени плодове и зеленчуци, бобови, пълнозърнести каши, паста и тестени са им достатъчни и не е препоръчително нищо допълнително, защото водят до чувство за ситост и така децата приемат по-малко от нужните им други хранителни вещества. Сега погледнах - има някакво правило за деца - броя на годините + 5 са нужните фибри в грамове на ден. За възрастни се препоръчват около 30гр. Ето от тази табличка например, се вижда, че при малки деца никак не е трудно да се постигне "препоръчаното" количество.
Сериозно ли нямате наистина пълнозърнест хляб? Няма ли някакви диетични магазини?

# 12
  • София
  • Мнения: 2 180
Четох статията на Аndrea$, но все забравям да накисна овес. ядки от предишния ден. А е лесно -  сутрин взимаш едните и накисваш другите... Добре, ама те са от фините и до другия ден  стават меки и готови за употреба само от накисването - мога ли да изсипя водата и да ги дам без термична обработка? Не ги пасирам, от няколко седмици, не иска да яде "гладка" манджа. Simple Smile

Точно така, изсипваш водата, измиваш ги няколко пъти (особено ако си ги накиснала с лим. сок преди това и имаш намерение да добавяш мляко Wink) и ги поднасяш с/без мляко, сирене, плод..

# 13
  • Мнения: 5 684
Малко късни4ко, но да си кажа и аз. Давам само пщени4ен зародиш по 1 ч.л. и то не всеки ден. Прибавям го към овесените ядки сутрин или към киселото мляко с плод следобед.

# 14
  • Мнения: 1 586
Четох статията на Аndrea$...

Мамо Моник, коя моя статия си чела? newsm78

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт