Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 10 март 2012, 09:13 ч.
  • Преглеждания  72 458  Мнения  44  Онлайн  1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Добре дошли на всички, които са решили да надникнат в моята тема. Реших тук да събирам рецепти, които са преизчислявани за хранене по режима "Зоната". Някои рецепти са мои, други са събрани от нет-а, а за трети съм използвала само идеята, а съм правила моя вариация.

Рецепти с месо и риба:
:

Куркудена чорба - 18Б
Мераклийско свинско - 3Б

Рибно филе със зеленчуци - 3Б

Мусака с прясно зеле - 6Б
Сарми с кисело зеле - 9Б
Сарми с булгур и сини сливи - 10 Б
Баница с гъби, кайма и кашкавал - 15Б
Чебуренки - 10 Б
Пълнени тиквички със сурова наденица (кърначе) - 8Б (4* 2Б)
Кюфтета от кайма с тиквички и картоф - 12БПМ + 6БВ

Пилешки шницели - 12Б
Пиле със зеле - 9Б
Пиле със зелен боб - 9Б

Пица от тиквички


Рецепти с млечни проиведения и яйца

Спаначена супа със сирене - 6Б
Сух таратор - 3Б

Свежо сирене от извара - 6ПБ
Разядка с варени яйца - 6Б
Кюфтета от печени чушки - 8Б
Лютика - 6Б
Яйчно руло с тиквички - 4Б
Тиквички на фурна - 12 БПМ и 6 БВ

Печени пиперки по Панагюрски - 3Б
Яйца върху карамелизиран лук - 2Б
Спанак с ориз, сирене и яйца - 9Б
Огретен с тиквички - 9Б
Печени тиквички с хрупкава коричка - 2Б
Пълнени тиквички - 4Б
Гювечета със сирене - 12 Б
Зелен фасул с яйца - 6Б

Изваренки - 6Б
Солен кекс - 8Б
Баница със сирене -15 Б
Соленки с овесени ядки и кашкавал - 6Б

Десерти

Ябълков сладкиш - 8Б
Сладкиш с тиква - 6Б
Ягодово парфе - 1Б
Бананов сладолед - 3Б
Извареничета - 8Б
Парфе с кайсии - 4Б
Плодова торта - 6Б
Бананово- какаов кекс - 10 Б



Последна редакция: пт, 26 май 2017, 09:59 от dani1712

Реклама
# 1
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Куркудена чорба - 18Б (6*3Б)

Свинско месо(без мазнини) - 392 гр -14П
лук - 1чч - 130 гр-1В
кафяв ориз - 143 гр - 13В
кисело мляко -440 гр -2П+2В
яйца - 2 бр - 2П
брашно - 28 гр - 2В
олио -6 чл - 30 гр -18М
вода, зелев сок
червен пипер, черен пипер, чубрица
лют червен пипер(по желание)

Свинското месо се нарязва на ситно и запържва в олиото. Когато започне да се зачервява се добавя наситнения лук. Когато и лука омекне тенджерата се дръпва от котлона и се слага 1чл червен пипер. След това се залива с 2,5 купички вода и 2,5 купички зелев сок(съотношението е според соленоста на зелевия сок). Когато заври се добавя предварително накиснатия в студена вода за 1/2 час кафяв ориз. Когато ориза се свари застройваме чорбата с разбитите яйца, брашно и кисело мляко. Слагаме на котлона и ври още 5 минути при непрекъснато разбъркване. Накрая добавяме подправки на вкус- чубрица, черен пипер и лют червен пипер.
При сервиране разбъркваме добре чорбата и 1 купичка(от тези, с които мерихме течността) е 3 блока.

общо - 2046 ккал ; за 1 порция - 341 ккал ; количествени показатели - П- 37% , М - 22%, В - 41%
                                                                      енергийни показатели -  П -28% , М- 40% , В - 32%
Източник


Снимка

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 16:22 от dani1712

# 2
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Мусака с прясно зеле - 6Б (2*3Б)

телешка кайма -126 гр -3П
прясно зеле -400 гр - 1В
просо( елда,ориз, булгур) - 42 гр -3В
яйца - 2бр -2П
кисело мляко -220 гр -1П+1В
брашно - 14 гр -1В
олио -2 чл -6М
сол, червен, черен пипер

Нарязвам зелето на ситно и претривам с малко сол. Слагам го да се задуши с малко вода. Когато поомекне го махам от котлона.В тавичка слагам олиото и задушавам каймата да стане на гранулки. Слагам 1 чл червен пипер и изсипвам задушеното зеле. Добавям просото и вода в съотношение 1:3 с него. Поръсвам с черен пипер и разбърквам добре. Слагам да се пече в умерена фурна. Когато просото е поело водата и започне да се запича заливам с заливката, направена от яйцата, брашното и киселото мляко. Когато се зачерви, изваждам и разделям на 2 равни порции по 3 блока.

общо - 970 ккал ; за 1 порция - 485 ккал ;количествени показатели -П -29% , В  - 39% , М - 32%
                                                                   енергийни показатели - П - 21% , В - 28% , М - 51%
 

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 16:41 от dani1712

# 3
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Спаначена супа със сирене - 6Б(2*3Б)

Спанак(попарен) - 1 2/3 чч -1/2В
лук -1/2 чч -1/2В
картоф -1 чч -3В
морков -1/2 чч -1/2В
домат(консерва) - 1/2 чч -1/2В
зехтин - 2 чл -6М
кисело мляко - 220 гр -1П+1В
яйце -1 бр -1П
сол, копър, магданоз, черен пипер
 
 При сервиране към всяка порция още 2П - сирене 56 гр

Задушавам в зехтина нарязания на ситно лук и морков. След като поомекнат заливам с 1,5 чч вода и когато тя заври слагам останалите зеленчуци. Аз използвах замразен спанак. След 20-ина минути, когато картофа омекне, дръпвам от котлона и застройвам с разбитите яйце и кисело мляко.Слагам подправки на вкус. Разделям на 2 порции и сервирам като към всяка порция добавям по 56 гр натрошено сирене.

# 4
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Лютика - 6Б (2*3Б)

печени чушки - 280 гр -2В
сирене -140 гр -5П
кисело мляко -220 гр -1В+1П
копър, чесън, сол

Нарязвам наситно чушките. Сиренето го настъргвам наедро и разбърквам всички продукти много добре като добавям подправки на вкус.
Към всяка порция добавям още 1,5 В и 3М

# 5
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Яйчно руло с тиквички -4Б

яйца -2 бр -2П
тиквичка -240 гр -1В
нишесте - 2 сл -1В
брашно -28 гр(2 сл) -2В
извара - 112 гр -2П
маслини -6 бр -2М
заквасена сметана - 1 сл -2М
бакпулвер -1 чл
сол, копър, черен пипер

Тиквичката я настъргвам наедро и слагам да се отцеди в гевгир. Разбивам яйцата, добавям тиквичката, нишестето и брашното. Слагам сол,и копър на вкус. Получената смес разстилам върху хартия за печене в тавата на фурната на тънък пласт.Пека в умерена фурна до леко зачервяване. Когато е готово изваждам и с хартията завивам в кърпа на руло. След като изстине малко развивам и намазвам със смес от изварата, заквасената сметана, наситнени маслини и подправки на вкус.Завивам отново и разделям на 4 равни парчета като 1 парче ние 1 блок.

Снимка и тук

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:09 от dani1712

# 6
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Кюфтета от печени чушки-8Б(4*2Б)

яйца -2 бр -2П
сирене- 154 гр -5 1/2П
печени чушки -280 гр -2В
лук -1/2 чч -1/2В
кисело мляко -110 гр -1/2П+1/2В
брашно -70 гр -5В
зехтин -2 2/3 чл -8М
щипка сода бикарбонат
сол, магданоз, черен пипер

Наситнявам чушките и лука. Разбивам яйцата и добавям останалите продукти. Става смес с гъстотата на кексово тесто. Може зехтина да се сложи в сместа и да се опекат кюфтетата върху хартия във фурната или да се разпределят във формички за мъфини. А може да се използва зехтина за намазване на тиган и да се изпържат кюфтета като се гребва от сместа с лъжица.

Източник

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:10 от dani1712

# 7
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Печени пиперки по Панагюрски - 3Б

печени чушки -140 гр -1В
брашно -14 гр(1сл) - 1В
кисело мляко -220 гр -1В+1П
сирене -56 гр -2П
зехтин -1 чл -3М
сол, магданоз, червен и черен пипер

Чушките, нарязани на ивици се запържват в зехтина. Добавя се брашното. Когато стане златисто се изсипва киселото мляко. Посолява се и се бърка около 5 минути. Когато е готово се сервира с натрошеното сирене, магданоз и поръсено с чевен и черен пипер по желание. Понякога слагам сиренето докато се готви, за да се разтопи в соса.

Източник

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:10 от dani1712

# 8
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Яйца върху карамелизиран лук -2Б

яйца -2 бр -2П
лук -1 1/2 чч(200 гр) - 1 1/2 В
захар -1 чл -1/2 В
балсамов оцет -1 чл
краве масло(зехтин) -2/3 чл -2М
сол, червен пипер, джоджен(босилек)

Нарязвам лука на полумесеци, претривам със сол и го слагам да се задушава с малко вода в разтопеното масло. Който държи да се храни само с благоприятни храни може да замени маслото със зехтин, но с масло е по-вкусно.Когато омекне хубаво и започне да променя цвета си добавям захарта и оцета. Разбърквам още малко да се изпари оцета и лука да стане с карамелен цвят. Отгоре чуквам две яйца и намалям котлона и покривам с капак да се забулят яйцата. Задушавайте до желаната степен на стягане на жълтъка. Накрая поръсвам с червен пипер и джоджен .

Източник

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:11 от dani1712

# 9
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Сладкиш с тиква - 6Б

яйца -2 бр -2П
извара -224 гр -4П
тиква -280 гр -2В
овесени трици -28 гр -2В
брашно -28 гр(2 сл) -2В
орехи- 6 бр -6М
бакпулвер -1/2 пак
канела
подсладител - на вкус

Тиквата я нарязвам на малки парчета и я сварявам на пара. Когато омекне я намачквам и оставям да
изстине. Разбивам яйцата и добавям всички останали продукти. Оставям сместа за 10-15 мин да омекнат малко триците. След това пека в умерена фурна до зачервяване на сладкиша. Разделям изстиналия сладкиш на 6 равни парчета и всяко парче е 1 блок.

общо - 900 ккал ; за 1 порция (1Б) - 150 ккал ; енергийни стойности - П - 30 % , В - 30% , М - 39%
                                                                       количествени стойности - П - 39% , В - 39% , М - 22 %

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 18:18 от dani1712

# 10
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Изваренки - 6Б

извара - 280 гр -5П
яйце - 1бр -1П
брашно - 56 гр -4В
1/4 чл сол
1/4 чл захар
1/2 чл сода бикарбонат
1 сл оцет
олио - 2 чл -6М
брашно за овалване - 28 гр -2В

Всички продукти се разбъркват добре, като предварително изгасям содата в оцета. Оформям 24 топчета. Загрявам тиган с незалепващо покритие и намазвам с олио. При мен се събраха в 2 тигана и затова в първата доза сложих 1 чл олио и с 2-рата намазах тигана за другата доза. Преплесквам леко топчетата и ги овалвам в брашно отново. Пържа на среден огън по 1-2 минути от всяка стана до златисто. Оригиналната рецепта е с пържене в повече олио, но при мен поради малкото количество мазнина се получи по-скоро запичане, но пак се надуха. Готовите изваренки поръсих с шарена сол. За 1 блок се падат по 4 бройки .
Източник

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:12 от dani1712

# 11
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Сух таратор - 3Б

извара - 140 гр - 2,5 П
кисело мляко - 110 гр - 0,5П + 0,5В
краставица - 280гр - 0,5В
орехи - 3 бр -3М
сол, копър, чесън

Допълнително още 2В по избор

Разбивам добре изварата с киселото мляко. Ако е много зърнеста може и с пасатор да стане на гладък крем. Нарязвам краставицата на ситно. Добавям я към изварата + подправки на вкус. При сервиране отгоре посипвам със смлени орехи.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 06:55 от dani1712

# 12
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Пилешки шницели -12Б (4*3Б)

Пилешко филе -308 гр -11П
яйце- 1бр -1П
натурално нишесте -2 сл -1В
лека майонеза -3 чл -9М
сол , черен пипер, къри, горчица
олио -1 чл -3М

Нарязвам пилешкото филе на много малки кубчета. Добавям го към предварително разбитото яйце. Добавям нишестето и майонезата. Слагам подправки на вкус. Разбърквам хубаво сместа и я оставям поне за 1 час да престои в хладилника. След това в добре загрят незалепващ тиган, намазан с 1 чл олио сипвам препълнена супена лъжица от сместа и я заравнявам да се образува плосък шницел. Пека от двете стани до зачервяване. Старая се да разделя сместа на 12 равни части. Така 1 бройка ни е 1 блок П+М. Правила съм ги и във фурната като разпределям върху хартия за печене отново на 12 части, но в тиган стават по-бързо.
Към всяка порция от 3 блока  добавяме още 2 3/4 блока въглехидрати по избор - салата, десерт, вино.

Източник

общо - 652 ккал ; за 1 порция ~ 140 ккал ; енергийни стойности -П-49%, М - 38% , В - 12%
                                                                     количествени стойности - П -63% , М - 22% , В -15%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:06 от dani1712

# 13
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Баница с гъби, кайма и кашкавал -15 Б  (5*3Б)

листи за баница - 200 гр - 13В
гъби - 360 гр -1В
лук - 1/2 чч -0.5В
домат -120 гр - 0.5 В ( 1/2 чч от консерва)
кайма телешка - 252 гр -6П
яйца -4 бр -4П
кашкавал - 140 гр -5П
краве масло (зехтин)-5 чл -15М
черен пипер, сол, чубрица, кимион
150 мл газирана вода

В 2 чл краве масло се запържват последователно лука, каймата, гъбите, доматите. Когато остане само на мазнина се слагат подправки на вкус и се сваля от огъня. Настъргвам кашкавала и слагам полувината от него в сместа. В намазана с 1чл масло тава се слагат 1/3 от корите + 1/2 от плънката +1/3 от корите + 1/2 от плънката и завършваме с последната 1/3 от корите. Нарязваме баницата на 5 равни парчета и заливаме с яйцата, разбити с газираната вода. Наръсваме с последните 2 чл масло и разпределяме останалия настърган кашкавал отгоре. Печем в умерена фурна до зачервяване.


# 14
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Солен кекс - 8Б

Яйца -2 бр -2П
сирене - 84 гр -3П
шунка - 84 гр - 2П
кисело мляко - 220 гр - 1П+1В
овесени трици - 28 гр - 2В
бяло брашно - 70 гр -5В
маслини - 6 бр -2М
зехтин - 2 чл -6М
сода бикарбонат - 1/2 чл
бакпулвер - 1/2 чл
чубрица, шарена сол

Разбивам яйцата и добавям към тях киселото мляко, в което е изгасена содата. Слагам триците и брашното със бакпулвера и разбърквам добре. Нарязвам на много ситно шунката и маслините и ги добавям към сместа. Добавям и натрошеното сирене + зехтина. Разбърквам добре като добавям подправки на вкус. Изсипвам сместа върху хартия за печене в тавичка и пека в умерена фурна до зачервяване. Би могло да се изпече и в 8 бр. силиконови формички за мъфини( но аз нямам такива). След като изстине нарязвам на 8 равни парчета и всяко парче е 1 блок.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 06:56 от dani1712

# 15
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Баница със сирене - 15 Б

листи за баница - 200 гр - 13В (изчислени по етикета на листите)
яйца - 3 бр - 3 П
кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
сирене - 280 гр - 10П
олио - 5 чл - 15 М
сода бикарбонат - 1 чл

Намазвам правоъгълна тава ( моята е с размери 33/22 см) с 2 чл олио. Разбивам в купа яйцата, киселото мляко, в което е изгасена содата и натрошеното сирене. В половин пакет листи, който използвам обикновено се падат 7 листа. Слагам на дъното на тавата 2 сгънати листа един върху друг. Разпределям равномерно част от сместа върху тях. След това отгоре още един лист, сгънат на две и пак смес и така докато свършат листите. За отгоре върху последния лист гледам да остане няколко лъжици по-рядка смес, с която намазвам най-отгоре.Поръсвам с останалите 3 чл олио равномерно.  Нарязвам предварително баницата на 10 парчета - първо по дължина на 2 и после на късата страна на 5 парчета. Така 1 парче е 1,5 Б. Пека до зачервяване в предварително загрята фурна на 200' без вентилатор. Понякога, когато е готова я обръщам върху 2 купички на мивката, а понякога само я напръсквам с вода и загъвам с кърпа докато изстине.

общо - 1995 ккал ; за 1 порция (1,5 Б) - 200 ккал

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 08:16 от dani1712

# 16
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Спанак с ориз, сирене и яйца - 9Б

спанак(лопуш, коприва) - 600 гр - 1/2 В
зелен лук - 1/2 чч - 1/2 В
ориз - 88 гр - 8В ( изчислени по етикет)
сирене - 168 гр - 6П
 яйца - 3 бр - 3П
олио - 3 чл - 9М
сол?, черен пипер, джоджен или копър

В по-широк и дълбок тиган слагам в загрятото олио нарязания спанак и лук. Последния път използвах комбинация от лопуш и коприва. Когато спанака омекне слагам ориза и вода в съотношение 1:3. За тези, които желаят да се придържат към зеления списък може ориза да се замени с овесени ядки(истински). След 15-ина минути добавям натрошеното сирене , черен пипер и сол, ако е необходимо( зависи колко е солено сиренето). Аз използвах сух джоджен и добавих и него в този момент, но ако се използват пресни подправки се слагат накрая. Разбърква се добре и след още 5 минути се чукват 3-те яйца на разстояние едно от друго. Захлупва се с капак и се оставя на бавен огън да се забулят яйцата.  Когато са готови те, изключвате и сипвате порция от 1 яйце + 1/3 от ориза = 3 блока.

Източник:

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:05 от dani1712

# 17
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Рибно филе със зеленчуци - 3Б

филе от бяла риба - 126 гр - 3П
тиквичка - 80 гр - 1/3В
лук - 43 гр - 1/3В
морков- 27 гр - 1/3В
зехтин - 1чл - 5 гр- 3М
сол, копър, черен пипер, лимонов сок

Овкусявам филето със сол, черен пипер, копър и лимонов сок и го оставям да престои поне 1 час да си поеме ароматите. След това отрязвам парче алуминиево фолио с такава големина, че да може да се завие рибата плътно. Нарязвам тиквичката на колелца, лука на полумесеци, а моркова на тънки резени под наклон, така че да се получат по-дълги филийки. Овкусявам и тях със сол и подправки. Намазвам фолиото с част от зехтина и слагам рибното филе. Върху него нареждам зеленчуците и поливам с останалия зехтин. Завивам плътно фолиото, като първо запечатвам отгоре и след това отстрани плътно. Нареждам в тавичка (обикновено правя 3-4 такива пакета) и пека в умерена загрята фурна на 220' за 15-20 минути.

общо - 118 ккал ; енергийни показатели - П - 44% , В - 27% , М - 28%
                            количествени показатели - П -53% , В - 32% , М - 15%

Към всяка порция добавям още 2В - салата, вино или плод за десерт.

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 16:36 от dani1712

# 18
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Зелена салата - 2Б

маруля - 125 гр - 1/4В
краставица - 140 гр - 1/4В
домат - 120 гр - 1/2В
чушка - 120 гр - 1/2В
зелен лук + зелен чесън - 40 гр - 1/2В
зехтин - 2/3 чл - 2М
сол, балсамов оцет

Към нарязаната и овкусена салата добавям още 2ПБ по избор - сирене-56 гр, извара -112 гр, пилешко филе - 56гр, сварено яйце - 2бр или риба тон в собствен сос - 56 гр

# 19
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Соленки с овесени ядки и кашкавал - 6Б

фини овесени ядки(инстантни) - 70 гр -5В
царевично нишесте - 4 сл - 1В
яйце - 1 бр - 1П
кашкавал - 140 гр - 5П
ленено семе - 2 чл - 3М
сусам - 3 чл - 3М
вода - 1/2 чч
бакпулвер - 1/2 чл

Накиснах овесените ядки за 1/2 час във водата. След това разбих яйцето , добавих настъргания на ситното ренде кашкавал, нишестето, бакпулвера, накиснатите овесени ядки, смляното ленено семе и сусама. Образува се гъста смес, от която с навлажнени ръце оформих топчета с големина на орех и наредих върху хартия за печене на разстояние едно от друго. Пекох на 180' с вентилатор. Получиха се 36 бр соленки и така за 1 блок имаме по 6 бройки.



# 20
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Пиле със зеле - 9Б(3*3Б)

Пилешко филе - 252 гр - 9П
прясно зеле - 800 гр - 2В
домат консерва - 1 чч (пресен домат - 240 гр ) - 1В
олио - 3 чл - 9М
сол, червен пипер, черен пипер

Нарязвам зелето наситно и го претривам със сол до омекване. Пилешкото филе се старая да го нарежа на 3 равни парчета по 84 гр или на ситни кубчета. В загрятото олио запържвам филето до побеляване и го изваждам настрана. В същата мазнина запържвам 1 чл червен пипер и сипвам доматите от консерва (или ситно нарязания пресен домат) и веднага след тях сипвам зелето. Ако е необходимо наливам 1/2-1 чч вода(зависи от сорта зеле). Задушавам под капак до омекване на зелето. Към края на готвенето връщам в тенджерата пилешкото филе и пресипвам в тавичка и запичам във фурната докато остане на мазнина.Полученото ястие разделям на 3 части.

Към всяка порция добавям по 2 въглехидратни блока допълнително по избор.

общо - 670 ккал ; за 1 порция - 223 ккал ;енергийни стойности - П -43% , В - 23% , М - 34%
                                                                   количествени стойности - П - 53% , В - 28% , М - 19%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:11 от dani1712

# 21
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Пиле със зелен боб - 9Б(3*3Б)

пилешко филе - 252гр - 9П
зелен боб - 450 гр - 2,5В
лук - 0,5 чч - 65 гр - 0,5 В
домат консерва - 1 чч( пресен домат- 240 гр) - 1В
брашно - 2 сл(28 гр) - 2В
олио - 3 чл - 9М
сол, чесън, копър, червен пипер

Разделям пилешкото филе на 3 равни части по 84 гр. Задушавам в загрятото олио филето до побеляване и след това го изваждам. В същата мазнина задушавам ситно нарязания лук. Когато се зачерви запържвам брашното, 1 чл червен пипер и веднага след това слагам доматите. Сипвам зеления боб( използвам замарзен - 1 пакет) и доливам малко вода докато се получи гъст сос.  Варя под капак 15-ина минути и връщам пилешкото филе в тенджерата. След още 10-15 минути слагам подправки на вкус - сол, копър, чесън и изключвам. Готовото ястие разделям на 3 равни части.
Към всяка порция добавям още 1 въглехидратен блок по желание.

общо - 760 ккал ;  за 1 порция - 253 ккал ; енергийни стойности - П - 40%, В - 30% , М - 30%
                                                                     количествени стойности - П - 48% , В - 36%, М - 16%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:17 от dani1712

# 22
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Разядка с варени яйца -6Б

яйца - 3 бр -3П
извара - 168 гр - 3П
печени чушки - 140 гр - 1В
лук- 3/4 чч - 3/4В
захар - 1/2 чл - 1/4В
олио - 1 чл - 3М
маслини - 9бр - 3М
сол, черен пипер

Тази рецепта я измислих, за да използвам варените яйца от Великден.  Яйцата ги настъргах на едрото ренде. Печените чушки ги нарязах на много ситно. Лука и него го нарязах на ситно и задуших с 1 чл олио. Когато започна да си променя цвета добавих захарта и разбърквах докато се получи карамелен цвят. Маслините и тях ги наситних и обърках всички продукти с изварата. Сложих сол и черен пипер на вкус. Получената смес разделих на 6 части по 1 блок.
 Към всеки блок добавяме още 2/3 въглехидрат по избор.

Последна редакция: вт, 17 апр 2012, 07:52 от dani1712

# 23
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Свежо сирене от извара - 6ПБ

извара - 252 гр - 4,5П
кисело мляко - 100 мл - 0,5П
желатин - 10 гр -1П
сол, риган, босилек, лют пипер - по желание

Желатина се накисва в 100 мл хладка вода да набъбне. После се разтваря на водна баня.  Изварата и млякото се разбиват с пасатор до гладка смес. Добавя се желатина, сол навкус и отново се разбива. Сместа се слага в навлажнена кутия с капак и се оставя в хладилник  за 24 часа. Всеки път може да се слагат подправки по избор - риган, босилек, лют червен пипер, сминдух или други. Разделяме на 6 равни части от по 1 блок и добавяме към сандвичи, салати.

Източник  

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:03 от dani1712

# 24
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Огретен с тиквички  - 9 Б ( 3*3Б )

тиквички - 480 гр - 2В
извара - 168 гр - 3П
яйца - 3 бр - 3П
олио - 2 чл - 6М
сол, чесън, копър

кисело мляко - 660 гр - 3П +3В
краставица - 560 гр - 1В
олио - 1 чл - 3М
сол, чесън, копър

Настъргвам тиквичката на едрото ренде и я осолявам леко. В широк тиган я задушавам в 2 чл олио за около 15 мин. , докато се изпари всичката течност. Добавям чесън на вкус и дръпвам от котлона да поизстине малко.  След това в купа разбивам яйцата и изварата. Добавям поизстиналата тиквичка и копър и разбърквам хубаво. Изсипвам сместа в тавичка, която предварително е застлана с хартия за печене и слагам да пека в умерена фурна до зачервяване.
Готовия огретен разделям на 3 равни част . Всяка част садържа 2П + 2/3 В +2М.
От киселото мляко, краставицата, олиото и сол, чесън, копър правя таратор, който също разделям на 3 части. Всяка част садържа 1П +1 1/3В +1М.
И така сервирам 1/3 от огретена с 1/3 от таратора и трябва да добавим още 1БВ по избор за десерт.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 07:04 от dani1712

# 25
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Ягодово "парфе" - 1Б
извара - 42 гр - 3/4П
ягоди - 140 гр - 1В
лешници - 3 бр - 1М
кисело мляко - 1 с.л.
желатин - 1 ч.л. - 1/4П

Разбивам в блендер или с пасатор почистените ягоди, изварата, киселото мляко и предварително смлените лешници на гладък крем. Желатина го накисвам за около 15 мин в 2 суп. лъж. студена вода да набъбне и след това го разтапям на водна баня . Добавям го към ягодовата смес и разбърквам добре. Прехвърлям в купичка и слагам в хладилника да стегне. Може да се направи и без желатина и да се сложи за 1-2 часа в камерата и ще имате ягодов "сладолед".

Общо - 119 ккал ; енергийни стойности - П - 35%, В - 39% , М - 26%
                              количествени стойности - П - 41% , В - 46% , М - 13%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:52 от dani1712

# 26
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Бананов сладолед - 3Б

банани - 120 гр - 3В
извара - 168 гр - 3П
лешници - 9 бр- 9 гр - 3М

Слагам обеления банан в камерата да замръзне напълно ( най-добре за цяла нощ). След като го извадя от камерата го нарязвам на тънки колелца и слагам в блендер. Разбивам докато стане на гладък крем. След това добавям изварата и смлените лешници и разбивам отново. Получената смес разделям на 3 равни части от по 1 блок. Може да се консумира веднага, а може да се върне отново в камерата да замръзне напълно.

Източник

А ето и видео

общо - 248 ккал ; енергийни стойности - П - 51% , В - 33% , М - 16%
                             количествени стойности - П - 55% , В - 37% , М - 8%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:47 от dani1712

# 27
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Чебуренки - 10Б

за тестото:
извара -224 гр - 4П
яйце - 1 бр - 1П
брашно - 140 гр - 10В
сода бикарбонат - 1/2 чл
оцет - 1 чл
сол

за пълнежа:
телешка кайма - 210 гр - 5П
зелен лук - 1-2 пера
черен пиер, магданоз, чубрица

зехтин - 3 1/3 чл - 10М

Замесвам меко тесто от изварата, яйцето, брашното и изгасената в оцет сода. Отделно приготвям пълнежа като омесвам добре каймата с наситнения лук и пдправки на вкус. Разделям тестото на 10 топки с еднаква големина ( при мен се получиха с големината на яйце) и разделям каймата и нея на 10 равни по големина топки. С част от зехтина си намазнявам плота, а с другата част леко си намазнявам ръцете и разточвам всяка топка тесто на тънък кръг. В едната половина поставям разстланата на тънко кайма и захлюпвам с останалата част. С вилица прищипвам крайчетата и нареждам върху застлана с хартия тава. След като наредя всички чебуренки пека в умерено загрята фурна  с вентилатор до лекото им зачервяване.

Така една чебуренка ни е 1 блок от всичко. Особено са подходящи за път.

В източника на рецептата се пържат, но аз избягнах този момент и пак се получиха доста вкусни:

Общо -1470 ккал ; за 1 порция (1 Б) - 147 ккал ;количествени показатели  П- 35% , В - 40% , М -25%
                                                                             енергийни показатели - П - 26% , В - 30 % , М - 44%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 16:48 от dani1712

# 28
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Мераклийско свинско - 3 Б

свинско бон филе - 84 гр - 3П
лук - 1/3 чч - 45 гр - 1/3В
домат - 160 гр - 2/3 В
гъби - 360 гр - 1В
зехтин - 1/3 чл - 2 гр - 1М
заквасена сметана - 1 сл- 20 гр  -2М
сол, черен пипер, чубрица, магданоз

Нарязвам свинското бон филе на малки хапки. Слагам ги да се задушат под капак със зехтина и 1-2 лъж. вода. Когато течността се изпари добавям лука и гъбите да омекнат.  Когато са готови добавям наситнените домати. Посолявам. Когато изври и тяхната вода добавям заквасената сметана и разбърквам добре. Оставям да поври още 2-3 минути и добавям подправки на вкус. При сервиране поръсвам с наситнен пресен магданоз.

общо - 311 ккал ,енергийни показатели - П- 40% , М- 45% , В -15%
                            количествени показатели - П - 53% , М -27% , В - 20%

Към тази порция трябва да добавим още 1 В по избор.




Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 16:31 от dani1712

# 29
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Печени тиквички с хрупкава коричка - 2Б

тиквички - 240 гр - 1В
яйце - 1 - 1П
кашкавал - 28 гр - 1П
хляб "Вита" - 1 филийка-27 гр - 1В
бадеми - 6 бр-6 гр - 2М
сол

Нарязах тиквичките на колелца и ги посолих леко. В една купичка разбих яйцето. Филийката от хляба смлях с блендера на ситни трохи. В купа смесих трохите със ситно настъргания кашкавал и смлените ядки. Всяко парче тиквичка потопих първо в яйцето, а след това в трохите и наредих върху хартия за печене в тава. Тъй като ми остана малко от яйцето с лъжичка го разпределих върху наредените тиквички. Пекох в загрята фурна на по-горно ниво за 15-ина минути до зачервяване. получават се много хрупкави тиквички с ароматна коричка.

Може да се добави по желание 220 гр кисело мляко, овкусено с чесън и копър и имаме обяд или вечеря от 3 блока.

Идея

общо - 297 ккал (без млякото)  ; енергийни стойности - П - 22%, В -30% , М - 48%
                                                количествени стойности - П - 30%, В - 40% , М - 30%

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 07:16 от dani1712

# 30
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Извареничета - 8 Б

извара - 224 гр - 4П
яйца - 2 бр - 2П
брашно - 28 гр - 2В
сода бикарбонат - 1/2 чл

кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
конфитюр - 4 равни суп. л- 90 гр - 4В

олио - 2 2/3 чл -6М

Преди да започнем загряваме фурната на 220' и слагаме сухата тава да загреее хубаво вътре. Слагаме предварително киселото мляко да се отцеди в тензух.
От изварата, яйцата, брашното и содата правим гъсто тесто. В загрятата тава слагаме олиото и връщаме тавата за 1-2 мин. обратно във фурната да загрее и то. След това изваждаме и с лъжица слагаме купчинки на разстояние една от друга. Връщаме тавата във фурната и печем до златисто.
Изцеденото кисело мляко смесваме с конфитюра. Когато извареничетата са готови ги изваждаме в подходяща купа и разпределяме сместа от мляко и конфитюр по равно върху всяко едно.

Аз направих 16 бр извареничета и за 1 блок имаме по 2 бройки.Може конфитюра да се замени с мед -2 суп. л. или със задушени плодове(ябълки, праскови, кайсии, сливи) със стевия = 4В.

Източник

общо - 1028 ккал ; за 1 порция (1Б) - 128 ккал ; енергийни стойности - П - 27% , В - 39% , М - 33%
                                                                         количествени стойности - П - 34% , В - 48% , М - 18%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:41 от dani1712

# 31
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
" Парфе" с кайсии - 4 Б

кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
извара - 74 гр - 1 1/3П
желатин - 10 гр(1 пак) - 2/3П
кайсии - 6 бр- 160 гр - 2В
бадеми - 12 бр- 12 гр -4М
стевия на вкус

Изчистих кайсиите и ги нарязах наситно. Ядките смлях с блендер. Желатина накиснах с около 50 гр студена вода да набъбне и след това разтопих на водна баня.
В купа разбих добре киселото мляко с изварата (аз го направих с тел) и добавих кайсиите, ядките, желатина и стевия на вкус ( при мен около 1/4 чл, но зависи от вида Стевия, а и колко сладко го желаете). Разбърках много добре всичко да се смеси добре и разпределих в 4 чаши за сладолед, които сложих в хладилника да стегнат.

Така 1 чаша е 1 блок от всичко.

общо - 456 ккал ; за 1 порция (1Б) - 114 ккал ; енергийни стойности - П - 27% , В - 33%, М - 39%
                                                                            количествени стойности - П - 35% , В - 43% , М - 22%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:35 от dani1712

# 32
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Пълнени тиквички - 4Б

Тиквички - 480 гр - 2В
извара - 112 гр - 2П
яйце - 1 бр - 1П
брашно - 14 гр(1 сл) - 1В
кисело мляко - 220 гр - 1В+1П
краве масло(зехтин, олио) - 1 1/3 чл - 4М
копър, чесън, сол

Измивам 2 по-малки или 1 по-голяма тиквичка (при мен беше 1 голяма). Слагам да я варя на пара, като във водата слагам клонки копър, цели скилидки чесън ( Ако няма решетка за пара може да се сложи да се подвари в тенджера с вода). След като омекне леко (проверявам с клечка за зъби- да може да влиза лесно) я изваждам и с лъжица изваждам вътрешността(правя лодки). В купа смесвам изварата с белтъка от яйцето, сол, копър, пасиран чесън и добавям накълцаната на ситно вътрешност на тиквичката. С тази смес напълвам леко посолените лодки. Слагам ги в тавичка (използвам хартия за печене за по-лесно почистване на тавата) и заливам със заливка. Нея я приготвям като в малък тиган слагам да се разтопи маслото и запържвам при енергично бъркане брашното. Когато то поеме маслото дръпвам от котлона и заливам със смес от разбития жълтък и киселото мляко. Разбърквам много хубаво да няма бучки и връщам на котлона за 1-2 минути при непрекъснато бъркане. След като залея с тази смес лодките ги пека в умерена фурна до зачервяване. може да се консумират и топли и студени.
Така една лодка(или 2 по-малки, ако използвате по-малки тиквички) е 2 блока. За да се получи ястие от 3 блока може да се добави чаша айрян от 220 гр кисело мляко + ядки.

# 33
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Плодова торта - 6Б

за блата:
яйца - 2 бр - 2П
извара - 74 гр - 1 1/3 П
царевично нишесте - 6 равни сл -30 гр- 1 1/2В
бакпулвер - 1 пак
ванилия на прах - 2 бр

за крема:
кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
кайсии - 7,5 бр -200 гр- 2 1/2В
желатин - 1 пак - 2/3 П
подсладител на вкус

Бадеми - 18 бр - 18 гр - 6 М

В началото включих фурната да се загрява на 200' . Отделих белтъците от жълтъците на 2-те яйца. Белтъците разбих на сняг с миксера. Към жълтъците добавих изварата, царевичното нишесте, бакпулвера и ванилиите и разбърках много хубаво с лъжица. Към тази смес добавих разбитите на сняг белтъци като разбърквах много внимателно с лъжица само в една посока докато се смеси всичко добре. Готовата смес изсипах в откопчаваща се форма застлана с хартия за печене и изпекох във фурната .(Докато се пече си приготвих крема) . При мен се изпече за около 10-ина минути. Не е необходимо да покафенява отгоре, а като пипнете с ръка блата да се е стегнал добре. След като го извадих, отделих хартията за печене и върнах блата обратно във формата. Залях топлия блат с  готовия студен крем.
Крема се приготвя като : 1-во залях желатина с около 50 мл студена вода и след като набъбна сложих на водна баня да се разтопи(не трябва да завира). Почистих кайсиите и ги пюрирах в блендер. В купа разбърках киселото мляко с пюрираните кайсии и желатина + подсладител на вкус (аз използвах Стевия). Който не използва подсладител може да намали с 1 блок кайсиите и да замени с мед. А може да се разчита само на сладостта на плодовете.
Готовата торта посипах със смлените ядки и сложих в хладилник да стегне крема.

Когато е готова разделяме на 6 равни парчета , от които 1 бр е 1 блок.

общо - 764 ккал ; за 1 порция - 127 ккал ; енергийни стойности - П - 24%, В - 36% , М - 40%
                                                                    количествени стойности - П - 30 %, В - 47%, М - 23%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:29 от dani1712

# 34
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Гювечета със сирене - 12 Б - 4 *3Б

яйца - 4 бр - 4П
кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
брашно - 14 гр - 1В
домат - 240 гр - 1В
сирене - 168 гр - 6П
масло ( зехтин, олио) - 2 чл - 6М
чесън - 5-6 скилидли
зелен лук - 2-3 пера
червен, черен пипер, сол
чубрица, магданоз

В разтопеното масло запържвам наситнения лук и чесън. Сипвам и настърганите домати и оставям да поизври течността. Когато започне да се посгъстява слагам брашното, разбърквам добре да се поеме и наливам 1/2 чч вода при непрекъснато разбъркване. Ври още 1-2 минути и дръпвам от котлона. Получава се гъст доматен сос, който разпределям поравно в 4 гювечета. Върху него разпределям натрошеното сирене ( според вида, който използвате преценете дали има нужда от изкисване. Аз моето го изкисвам за 2-3 часа, за да не е много солено). Отгоре заливам сиренето със заливка, приготвена от разбитите яйца, киселото мляко и подправки на вкус ( аз сложих сол, черен пипер, малко червен пипер, чубрица и сминдух). Изпекох така приготвените гювечета в загрята фурна на 200' без капаците до зачервяване на коричката.
Според солеността на сиренето преценете дали да слагате допълнително сол към доматите и заливката.

Към всяко гювече за 3 блока трябва да добавим още 1,5 М и 2 В по избор.

Източник

# 35
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Зелен фасул с яйца - 6 Б ( 2*3Б )

зелен фасул - 540 гр - 3В
яйца - 4 бр - 4П
кисело мляко - 440 гр - 2В и 2П
домати - 120 гр - 1/2 В
лук - 65 гр - 1/2 В
чесън - 5,6 скилидки
сол, копър, магданоз
олио (зехтин) - 2 чл - 6М

Сварявам зеления фасул до готовност в леко подсолена вода. Изсипвам го в тавичка . В олиото задушавам лука, чесъна, доматите и малко от бульона, в който е врял фасула + подправки. След като се задуши тази смес я изсипвам върху фасула. Разбивам яйцата с киселото мляко и заливам и разбърквам леко всички продукти. Пека на 200" до стягане на яйцата за около 20 минути в предварително загрята фурна.

Източник

# 36
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Ябълков сладкиш - 8 блока

яйца - 2 бр - 2П
извара -280 гр - 5П
кисело мляко - 220 гр -1П+1В
ябълки - 200 гр -2В
овесени трици - 28 гр - 2В
брашно -42 гр -3В
зехтин -2 ч.л.-10 гр -6М
орехи -2 бр.-12 гр - 2М
бакпулвер - 1 пакетче
канела - 1 ч.л.
подсладител(Стевия) - на вкус

Всички продукти се разбъркват в дадената последователност, като ябълките се обелват и нарязват наситно, а орехите се счукват. Разбъркваме добре и изсипваме в тавичка, застлана с хартия за печене. Печем в умерена фурна до "суха клечка". След като изстине нарязваме на 8 равни парчета, като всяко парче ни е по 1 блок.

на снимката този сладкиш е под формата на сладки, като с лъжица слагам от сместа на разстояние върху хартия за печене:

общо - 1075 ккал ; за 1 порция - 134 ккал ; енегрийни стойности - П - 30%, В - 35% , М - 34%
                                                                 количествени стойности - П - 37% , В - 44% , М - 19%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 18:24 от dani1712

# 37
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Пица от тиквички  - 15 Б (5*3Б)

Тиквички -720 гр - 3В
грис пшеничен - 100 гр - 8 В (по етикет 1В -12,5 гр)
брашно - 42 гр - 3В
извара - 112 гр -2П
яйце - 1 бр - 1П
сол, копър, черен пипер

домат - 120 гр - 1/2 В
чушка - 120 гр - 1/2В
яйце варено - 2 бр - 2П
кашкавал - 112 гр - 4П
шунка пилешка (филе) - 168 гр - 6П

зехтин - 2 чл - 6М
маслини - 27 бр (около 100 гр) - 9М

Настъргвам тиквичките на едрото ренде, посолявам ги леко и ги оставям за 10-15 мин. да се отцедят. След това ги изцеждам хубаво с ръце и ги прехвърлям в купа, където ги смесвам с 1 сурово яйце, брашното , изварата и гриса, от който отделям 2 суп. лъжици за тавата. Към тази смес добавям подправки и обърквам добре. Готовата смес изсипвам в тавичка, която е предварително намазана със зехтина и посипана с гриса, който съм отделила. Слагам за около 5-10 мин. леко да се стегне (без да се запича изцяло) в предварително загрята фурна на 180'. През това време си приготвям нещата, които ще наредя върху пицата. След като блата леко е стегнал, изваждам от печката и си нареждам нарязаните шунка, маслини, домат, чушка, варено яйце и отгоре настъргвам кашкавал. Връщам във фурната и запичам до зачервяване на кашкавала.

Готовата пица нарязвам, когато е леко изстинала на 5 равни парчета, като всяко от тях е 3 блока.

Източник

общо - 1750 ккал ; за 1 порция(3Б) -  383 ккал ; енергийни стойности - П- 28%, В - 34%, М - 38%
                                                                         количествени стойности - П - 35%, В -43% , М- 21%

# 38
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Пълнени тиквички със сурова наденица (кърначе) - 8 Б (4*2Б)

Сурова наденица (кърначе) - 336гр - 8 П
тиквички 2 бр - 720 гр - 3В
лук - 1чч - 130 гр - 1В
домат - 480 гр - 2В
олио - 2 2/3 чл - 13 гр - 8М
чесън , сол, копър, магданоз, черен пипер

Да уточня първо, че използвах суров телешки суджук, който разрязах на 4 равни парчета. Но може да се използва сурова наденица или кърначе за рецептата. Тиквичките трябва да са 2 цели. Ако е по-малък или малко по-голям техният грамаж може да коригирате рецептата с количеството на лука или доматите. Ако харесвате по-меки тиквички може предварително да ги бланширате малко на пара или с вода. Но тъй като ние ги харесваме по-твърди и хрупкави ги пълня направо сурови.

Срязвам двете тиквички на две по дължина и ги издълбавам с лъжица или остро ножче така, че да се образуват лодки. Посолявам ги леко и ги захлюпвам да се отцеждат докато приготвя плънката.
За целта нарязвам наситно лука и чесъна и ги слагам да се задушават в олиото. Наситнявам издълбаното от тиквичките и ги добавям към омекналия лук. Когато и те започнат да омекват добавям настърганите домати и задушавам докато се изпари течността. Накрая посолявам и добавям подправки на вкус.
Слагам издълбаните тиквички в тавичка . Във всяка лодка слагам по 1 парче от 84 гр сурова наденица ( ако е по-дебела наденицата може и тя да се среже на две по дължина, така че да запълни вътрешността на тиквичката). Отгоре върху нея разпределям плънката от лук и домати. Наливам в тавичката малко вода, колкото да се покрие дъното на тавата и пека в умерена фурна .

Така една лодка е 2 блока, като към нея трябва да се добави още 1/2 ВБ.

Общо - 1300 ккал ; за 1 порция (2Б) - 325 ккал ; енергийни стойности - П -20% , В -15% , М - 64%
                                                                         количествени стойности  - П - 32% , В - 24% , М - 45%

Последна редакция: нд, 08 юли 2012, 10:20 от dani1712

# 39
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Сарми с кисело зеле -9Б

кисело зеле -300гр -3В
ориз - 5 сл - 5В
праз - 100 гр -1В
свинско бон филе - 252 гр -9П
зехтин - 3 чл. -9М
сол, червен пипер, черен пипер, чубрица

Задължително е първо да си измерите грамажа на листата кисело зеле (добре отцедени ) и може според тях да се коригира грамажа на праза или ориза. При мен 300гр бяха 4 големи листа, които разделих на две и получих 8 сарми. Така една сарма е 1Б и оше малко  Embarassed.
Свинското бонфиле го накълцвам на много ситно и слагам да се задуши в мазнината. Когато е почти готово добавям наситнения праз и ориза. Когато и те се запържат наливам вода 1 към 4 спрямо ориза и добавям подправките. Когато ориза поеме водата свалям от котлона и завивам сармите. Нареждам ги в йенска тенджера  плътно, наливам малко вода и слагам да се пекат с капак в умерена фурна.
Който желае рецептата да е по-здравословна може да замени ориза с просо, елда или булгур. Или да замени свинското бон филе с пилешко бяло месо.

# 40
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Зелеви сарми с булгур и сини сливи - 10Б

кисело зеле - 200 гр -2В
сушени сини сливи -4 бр - 2В
булгур -70 гр - 5В
лук - 1чч - 1В
зехтин -3 1/3 чл - 10М
сол, червен, черен пипер (люто по желание)

Първо нагласям грамажа на листата кисело зеле . Използвах 5 бр средни по големина листа, които бяха 200 гр. Така 1 сарма е 2В +2М и трябва да се добави 2П по избор.
Накисвам сушените сини сливи в гореща вода. След като омекнат ги наситнявам. В загрятата мазнина задушавам наситнения лук. Когато омекне добавям булгура да се запържи. След това слагам наситнените сини сливи и доливам вода 1 кък 3 спрямо булгура. Когато водата се поеме слагам подправки на вкус и с готовата смес навивам сармите. Тях ги нареждам в йенска тенджера и наливам малко вода . Пека ги в умерена фурна до зачервяване.

# 41
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Тиквен " крем карамел" - 9 Б

Тиква - 840 гр - 6В
Прясно мляко - 510 гр - 3В + 3П
Яйца - 4 бр - 4 П
краве масло - 3 чл - 9М
извара - 112 гр - 2П
подсладител ( Стевия) - на вкус

Нарязвам тиквата на малки кубчета и я слагам да се свари на пара. Когато е готова я изсипвам в тава , която е подмазана с кравето масло. Разбивам яйцата + изварата (използвам кашкавалена , която сладни, а не е солена) + прясното мляко и малко подсладител и заливам тиквата. Пека в умерена фурна до зачервяване на коричката. Когато изстине нарязвам на 9 равни по големина парчета .
Така 1 парче е 1 блок.
Общо 1095 ккал ; 1 Б = 123 ккал



# 42
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Кюфтета от кайма с тиквички и картоф - 12БПМ + 6БВ

Кайма- 420 гр телешка - 10П
Яйца - 2 П
Тиквичка - 240 гр - 1В
Картоф - 100гр - 2В
лук - 130 гр - 1В
овесени ядки финни - 28 гр -2 В
зехтин - 2 чл -6 М
сусам - 18 гр -6М
Подправки - сол, черен пипер, малко лют пипер, магданоз, чубрица, риган

Настъргах картофа на ситното ренде, а тиквичката на едрото. Изцедих много добре течността с ръце . Лука нарязан на ситно . Омесих всички зеленчуци с каймата и яйцата. Добавих овесените ядки и сусама и омесих добре до еднородна смес + подправките. с намазани в зехтина ръце оформих 12 бр кюфтета, които изпекох в умерена фурна върху хартия за печене.
1 бр кюфте ни е 1 БПМ + 1/2 БВ

Последна редакция: пн, 24 апр 2017, 16:59 от dani1712

# 43
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Бананово- какаов кекс - 10 Б

 Яйца - 5 бр- 5БП
Извара - 280 гр - 5БП
Банани - 2 бр - 6БВ
Какао - 4 сл - 2 БВ
Фурми - 4 бр - 2БВ
Орехи - 10 бр - 10 БМ
1/2 чл бакпулвер,1/2 чл канела, щипка индийско орехче, 2 ванилии

Разбиваме много добре всички съставки и печем в умерена фурна върху хартия за печене. След като изстине разделяме на 10 равни части като 1 парче е 1 БПВМ.
 Снимка
Скрит текст:

# 44
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Тиквички на фурна - 12 БПМ и 6 БВ

Тиквички - 480 гр - 2В
моркови - 160 гр  - 2В
Домат - 240 гр - 1В
Зелен лук и чесън  - 80 гр - 1В

Яйца - 4 бр - 4П
сирене - 165 гр - 5П
кашкавал - 84 гр - 3П

зехтин -  2чл - 6М ( намалих заради кашкавала)

Източник и приготвяне от тук . Разделяме на 6 равни парчета , всяко от които е 2БПМ и 1 БВ

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт