«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора


ћнени€: 1 666
Ѕързо давайте акъл, че сложих бобеца на печката. “ака ... в гол€м глинен съд е, въпросът ми е следни€: чувала съм нещо, че първата вода се хвърл€ - какво означава това - като заври водата тогава ли да € смен€?? » месото кога се слага? јбе изобщо дайте идейки, ама скоро  Laughing!
÷итирай

Ѕургас

ћнени€: 1 032
 Very Happy ми като заври първата вода € изхвърли. јз слагам зеленчуците заедно с боба (във втората вода), а месото го слагам когато водата заври. ≈дин съвет солта € сложи когато €денето ти вече е почти готово- ако сложиш сол докато боба е суров ще има да дрънчи в чини€та
÷итирай

съвсем наблизо

ћнени€: 3 121
јз хвърл€м 2 води.
ѕърво слагам малко вода колкото да покрие боба, за да заври по-бързо, като заври € хвърл€м, после още веднъж така и накра€ 3 път слагам вода вече повече, колкото да си се вари боба, след като заври намал€м котлона, слагам лук, морков, домати и т.н., накра€ като е почти готов сол и джоджен и запръжка по желание. Ќо това е за боб-чорба, а пък с месо и в глинен съд, не ми е €сно
÷итирай

Wien, Österreich

ћнени€: 2 108
—ега ще ти разкажа аз как вар€ боб.
Ќакисвам боба в гореща вода от предната вечер да се раздуе (даже за здравословното хранене, казват, че тр€бва да се накисне за 24часа, същото се отнас€ и за другите варива).  »зхвърл€м водата, наливам нова и вар€. »зхвърл€м три води! Ќе се занас€м, просто прабаба ми така правеше и от не€ съм се научила. Ќе зна€ до колко е необходимо, но го прав€ за всеки случай. Ќа четвъртата вода слагам зеленчуците да се вар€т с боба. —лагам ги цели. ƒобав€м малко олио.  огато боба уври, т.е зърната му са вече сварени, изваждам зеленчуците, тук-там и н€кое бобено зърно, и ги пасирам. “ова го прав€ и защото мъжа ми мрази да му плуват зеленчуци и непрекъснато рови из чини€та  Laughing а и така става по-гъста чорбицата, не е прозрачна. ¬ръщам зеленчуковото пюре при боба и добав€м подправките. ќстав€м да къкри още известно време и е готово.
ўом ще слагаш месо го сложи да ври заедно със зеленчуците, ако е по мазно, може и да не се наложи да слагаш олио, или съвсем, съвсем малко.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 5 764
ѕървата вода като заври € изхвърл€м, а въобще вода доливам колкото да покрие боба - така по-бързо се свар€ва и при нужда си доливам топла водичка.

—ъщо слагам и 1 суп.лъжица олио и 1 чаена лъжичка захар - не знам точно какво им е действието, но така го прав€.  Smile
÷итирай

–ус…е

ћнени€: 5 302
Ќе забрав€й да сложиш джоджан - много е важно за боба Peace
јз го запържвам, когато е готов.
¬ един тиган с малко олио се запържва лук, малко червен пипер и домати+брашно. —ипваш малко от готови€ боб, и после смесваш Mr. Green
÷итирай

Sofia

ћнени€: 7 064
јз не смен€м води .
«апържвам моркови, след това  лук, слагам боба и наливам вода, добав€м ц€ла чушка ( 1-2 ), чесън (4-6 скилидки ) на ситно, целина - б€лата част и зеленко, девисил или джоджен, сол, но не достатъчно* .  ато заври затвар€м тенджерата под нал€гане и вар€ .  огато е готово изваждам и обелвам чушките, намачкавам ги с вилица, връщам в боба и добав€м вегета ( *затова не сол€ достатъчно )  chef .
÷итирай

Ўумен

ћнени€: 903
Ќа мен никога не ми се свар€ваше боба, все оставаха зърна да хрупат. ≈дин ден баба ми ми каза да слагам след като смен€ водата малка щипка сода. Ќаправо паднах, колко лесно се свари. —тана един хубав, направо се топеше в устата като го хапвахме. ј за по добър вкус като смен€ водата слагам рагу(кокали без много месо).  огато се свар€т ги вад€ обезкост€вам и прибав€м към готови€ боб.
÷итирай

софи€

ћнени€: 7 281
аз пък в първата вода слагам 50гр алкохол-примерно раки€ и 1ч.л. захар. Ќе се свар€ва по-бързо, но не се п**ди, з-то се неутрализира сероводорода. јаа - и солто накра€.
ƒиди, тази иде€ с рагуто ми хареса Very Happy
÷итирай

Ўумен

ћнени€: 903
≈й, това за раки€та и захарта не го знаех, ще го пробвам, че аз затова не обичам да готв€ боб  Very Happy
÷итирай

гр.—опот

ћнени€: 245
Ќа мен никога не ми се свар€ваше боба, все оставаха зърна да хрупат. ≈дин ден баба ми ми каза да слагам след като смен€ водата малка щипка сода.
ѕрочетах и да си призна€ б€х изненадана от резултата.ѕо принцип го вар€ в херметическата за 15 мин.ƒнес сложих тази хитринка-содичката и 5 мин и беше готов напълно в херметическата-чудо....
÷итирай


ћнени€: 701
Ѕобът се кисне ц€ла нощ,слага се в гърнето ,заедно с малко ситно нар€зани лук и моркови,може и чушки. огато заври,се добав€ месото/най-вкусно става с пушени ребра и гърди,или бекон/.¬ гърне се вари на бавен огън-след като заври го намал€ваш на 2 и го остав€ш да ври 3-4 часа поне!Ќакра€ го "кавардисваш"/така викат бабите/ със запържени в олио лук,1 суп.л. брашно,1 суп.л.червен пипер и когато го изключиш го поръсваш с чубрица и задължително-джоджан!—тава страхотен!ј още по-вкусен е ако се вари на истинско огнище!
ј иначе по-бързи€т вариант е в тенджера,по същи€ начин,но първо слагаш да ври само боба,като заври,му смен€ш водата и добав€ш нар€заните зеленчуци.¬ари се на 3,но пак тр€бва да се изчака да се свари хубаво и нататък е същото.
÷итирай

на ќколовръс“ното в ѕјЋј“ка

ћнени€: 4 175
ћо€та рецепта е по-различна
¬ар€ боба и като заври смен€м водата.
ѕосле в тенджерата под нал€гане запържвам лук, чушка и морков.ј готв€ с повечко лук по принцип. ѕосле като омекне слагам 1ч.л. червен пипер и вода. —ипвам боба и прибав€м 5-6 скилидки чесън ( цели)- затвар€м тенджерата за около 1 ч.
ѕосле когато боба уври отвар€м тенджерата и прибав€м 2 домата или 1ч. доматен сок+ сол+ 1к.л. брашно размито в дометни€ сок- да поври 15 мин.
ѕосле изключвам котлона и слагам подправките- девисил, чубрица, магданоз. ћоже да н€мам други подправки, но девисила е задължителен.
Ќай-накра€ взимам една суха чушка и € препичам на котлона да почернее. ќстав€м €  да се охлади и € начупвам в/у боба- дава невер€тен аромат.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора