Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-762 от 762 отговора
Математически турнири - 14

Календарен план на състезанията по математика, информатика, информационни
технологии и лингвистика през учебната 2011/2012 година


Математика за всеки

Математическо състезание " Хитър Петър" - Габрово

Задачи от популярни математически състезания

Българският сайт за математика

И още задачи...

Математическият сайт на Божидар

Блог за математика в помощ на средното училище

Математически турнир " Черноризец Храбър"

Съвети за състезатели по математика на всякаква възраст:

-Не решавайте трудни задачи в деня преди състезанието;

- Ако задачата ви се стори позната, бъдете особено внимателни, за да не се подведете по повърхностни аналогии;

- Номерата на задачите не винаги съответстват на трудността. Решавайте първо лесните задачи;

- Ако правилата разрешават, задължително излезте в почивка (до тоалетната) поне веднъж, дори да сте готови с всичко. Когато се върнете, прочетете пак условието и решението на всяка задача;

- Стойте до края. Борете се за всяка точка. Записвайте на беловата дори и частични постижения и отговори;

- Някои задачи ще ви се удадат веднага, а може би някои не (тях ще наричаме "трудни"). Именно трудните задачи ще ви помогнат да победите тези, които се отказват, когато не намерят сигурен подход. Упорствайте и намерете решението. По това победителите се отличават от масата.

- Ако дадена задача не ви се удава, прочетете пак условието. Представяйте си нещата образно. Помислете малко дали не сте срещали някъде подобна задача. Не отделяйте повече от 40 минути на дадена задача. Опитайте друга. Хапнете шоколад. Ако дълго време нямате напредък, отидете до тоалетната. Освежете се. Много решения са измислени след разходка до тоалетната (естествено това не значи да стоите в тоалетната в очакване на решение)

Добре дошли, дами и господа!

Ще помоля включването в темата да не става със " запис" или благодарности. Предварително ви благодаря.

Да запазим приема на талантливи деца в математическите гимназии след 4 клас! Подпишете петицията в защита на обучението в 5-7 клас в МГ!
Цитирай


Ако някой има инфо за резултатите от Кенгурото в Пазарджик , моля нека сподели, днес са казали на сина ми коло точки има, но аз никъде не откривам...
Цитирай


Здравейте Пазарджик -на Вас са ви казали поне точките , а ние и това не знаем и си чакаме.
Цитирай


Днес видях резултатите в училището на сина ми.Все го питам има ли резултати-той все не знае,та добре,че днес бях на родителска Laughing Резултата го знаех още веднага,като си донесе задачите,но дали ги е нанесъл така,беше под въпрос.Сега ще чакаме националното класиране,да видим дали ще продължи нататък
Цитирай


Някой случайно да има резултатите от Кенгуруто за 51 СОУ? Ще бъда много благодарна!
Цитирай


Някой случайно да има резултатите от Кенгуруто за 51 СОУ? Ще бъда много благодарна!
На вратата на училището нямате ли ги? Обикновено, дори и да не са публикувани в сайтовете, в училищата ги слагат.
Цитирай


Резултати от ЕК 2012 София - http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2012/03/28/tablica_EK_obsto.xls

В 4-ти клас - 16 деца с максимален резултат, 32 със 115 точки.

Общо класиране от ЧХ, СМТ, ЕК за 4-ти клас, София - скоро на http://SetCombG.com/SMG
Цитирай


Поздравления за децата! Синът ми не ми не минава на 2 кръг, но ако трябва да съм честна, тайничко се радвам.  Embarassed За 2 клас задачите от националния кръг за много трудни и сигурно би се притеснил.
Прави ми впечатление и това, че при 2 клас резултатите са много шарени. Освен имената на "редовните" победители  bouquet има и доста други. Явно по-особения формат на Кенгуруто си оказва влияние.
Цитирай


Вчера в градината на детето видях съобщение за състезание по мат. за деца от предучилищна група. Става въпрос за гр. Варна, мероприятието е в у-ще "Малкият принц". Погледнах задачите от минали години, до колкото съм наясно с нивото на познание на детето си - може би ще реши поне половината. Дали да отидем на състезанието или е излишен стрес? Rolling Eyes
Цитирай


На мен госпожата от градината ми даде един лист, който предствалява заявка за участие. После видях и в нета информация.
Синът ми има мерак да ходи покрай кака си. Лошото е, че иска да ходи и на състезанието с нея...
Цитирай


Добро утро!
Много моля за малко разяснение. Моето дете е втори клас и е сред децата класирани за националното състезание на кенгуруто. До колкото разбрах втори клас се явява заедно с 3-4клас или бъркам. И да помоля ако някой има задачите от миналите години от националното да ми ги даде, ще бъда много благодарна. За първи път детето ми се явява на състезание и не съм информирана добре.
Цитирай


Здравейте Пазарджик -на Вас са ви казали поне точките , а ние и това не знаем и си чакаме.

И в Пловдив резултатите са все още тайна
Цитирай


Добро утро!
Много моля за малко разяснение. Моето дете е втори клас и е сред децата класирани за националното състезание на кенгуруто. До колкото разбрах втори клас се явява заедно с 3-4клас или бъркам. И да помоля ако някой има задачите от миналите години от националното да ми ги даде, ще бъда много благодарна. За първи път детето ми се явява на състезание и не съм информирана добре.
Да, така е. На националния кръг второкласниците решават задачите за 3-4 клас.

Задачи

Резултати - Благоевград

Време е Пловдив, Варна и Бургас да пуснат обобщено класиране, но ми се струва че ще изчакат наистина последния момент - 02. 04. За втори клас все повече съм на мнение, че само децата с максимален резултат ще отидат на национален кръг, докато за четвърти все още има надежда и тези със 115 да продължат. Става много интересно.
« Последна редакция: Четв., 29 Март 2012, 09:00 от Дидева »
Цитирай


Много благодаря Дидева!
Цитирай


 Радвам се , че точките на детето отговарят напълно  Laughing.
 Колкото до националният кръг, не е задължително всички оцветени деца да отидат. Това са ПРЕДЛОЖЕНИТЕ деца  Peace. Когато излязат резултатите от всички градове ,тогава ще се види колко е точната бройка на предложените ,и кои точно ще се класират. За м.г. преброих около 20-тина 2-рокласници.
 aunt Ogg , за задачите на вторият кръг си много права  Laughing. Не смятам, че който и да е второкласник може да се мери с 4-токласниците. Все пак те са учили много неща и имат сериозна подготовка за кандидатстване в МГ.
 На всички победители - честито  bouquet.
Цитирай


Радвам се , че точките на детето отговарят напълно  Laughing.
 Колкото до националният кръг, не е задължително всички оцветени деца да отидат. Това са ПРЕДЛОЖЕНИТЕ деца  Peace. Когато излязат резултатите от всички градове ,тогава ще се види колко е точната бройка на предложените ,и кои точно ще се класират. За м.г. преброих около 20-тина 2-рокласници.
 aunt Ogg , за задачите на вторият кръг си много права  Laughing. Не смятам, че който и да е второкласник може да се мери с 4-токласниците. Все пак те са учили много неща и имат сериозна подготовка за кандидатстване в МГ.
 На всички победители - честито  bouquet.
Само в София има 16 максимални резултата за втори клас. В Габрово има два, срещнах максимални резултати и в други градове. Точно това ме навежда на мисълта, че само те ще бъдат допуснати до национален кръг.
Задачите на националния кръг наистина са трудни, но гледам че малките миналата година не са се дали на батковците. Даже има първокласник с 21 точки, което си е сериозно постижение. Нека тренират за следващите години.  Very Happy

Програма на Пролетни математически състезания - Плевен
Цитирай


Много мерси за линк-а. Мислех че ще изкарат резултатите след уикенд-а. Честито на всичко участници!
Цитирай


Дали може някой да ми каже- на националното как е класирането- общо ли е за 3ти и 4ти клас или има две отделни класирания - всяко за съответната възрастова група? Мерси
Цитирай


Общо е!

Има ли някой с по-големи деца и да си е свалил задачите от състезанието в Ловеч за езикови гимназии, защото вчера са били на сайта на гимназията, но днес ги няма? Ако някой ги има, дали ще може да ми ги прати? Те поне могат да се публикуват, защото го няма другаде това състезание, но пък организаторите се опитват да ги няма из интернет... Преди 3 години като се явявахме за първи път с връзки в Ловеч успях да се докопам до някакви... Сега ги пускат в някои сайтове, но още ги няма... Дори и самата гимназия ги слага за един ден на сайта си, та кой успял-успял...
« Последна редакция: Четв., 29 Март 2012, 10:21 от Koko6kata »
Цитирай


Извинявам се за тъпия въпрос, сигурно отговорът е някъде в темата, но досега не съм се замисляла - с колко точки се класират за 2-ри кръг? Става дума за 2 клас.
Цитирай


Какъв е минималния резултат на ЧХ и СМТ? Калкулатора за рейтинга работи, вкарани са и резултатите от ЕК, но със сигурност ще има промяна, защото предстои Олимпиада по математика.
Цитирай


Какъв е минималния резултат на ЧХ и СМТ?

Теоретично 0. На практика... не е ясно. Формулата е недомислена. Винаги ще има дете, неявило се на състезание, което автоматично би следвало да означава минимален резултат 0, което обезмисля тази съставка в нея.
А вече оценяващите как ще я интерпретират...

Олимпиадата... може да окаже някакво влияние, неособено съществено според мен само на 180 деца - толкова са класирани на следващия кръг.
В по-малка или по-голяма степен, това е близкото до окончателното класиране по рейтинг.
Цитирай


Дидева, благодаря за инфото за математическата лингвистика. Детето е 8-ми клас и се е класирало за този кръг. Ще го пусна да ходи, ама нищо не ми обясни, затова попитах.  bouquet
Цитирай


Какъв е минималния резултат на ЧХ и СМТ?

Теоретично 0. На практика... не е ясно. Формулата е недомислена. Винаги ще има дете, неявило се на състезание, което автоматично би следвало да означава минимален резултат 0, което обезмисля тази съставка в нея.
А вече оценяващите как ще я интерпретират...
Олимпиадата... може да окаже някакво влияние, неособено съществено според мен само на 180 деца - толкова са класирани на следващия кръг.
В по-малка или по-голяма степен, това е близкото до окончателното класиране по рейтинг.
Според мен ще има размествания, може би не в първите 30 места, но  има деца с много високи резултати на две от състезанията, които не са участвали  в третото или имат нисък резултат и най-вероятно са класирани на областен кръг.


Цитирай


Вчера в градината на детето видях съобщение за състезание по мат. за деца от предучилищна група. Става въпрос за гр. Варна, мероприятието е в у-ще "Малкият принц". Погледнах задачите от минали години, до колкото съм наясно с нивото на познание на детето си - може би ще реши поне половината. Дали да отидем на състезанието или е излишен стрес? Rolling Eyes

В "Малкия принц" състезанията са по-спокойни, по-малко са децата и предполагам може да бъде добър опит за предучилищна възраст. Поне такива са моите впечатления. Синът ми ходи в  1, 2, и 3 клас доколкото си спомням и тогава наистина имаше доста малко деца. Сега разбирам, че са разширили до 4 клас и може да е малко по-голяма лудница... По принцип състезанията никога не са били стрес за моето дете (освен може би бившите ЗМС), не мога да преценя за вашето и за детска градина...Wink Но общо взето атмосферата в "Малкия принц" е (беше) предразполагаща според мен. Smile
Цитирай


Извинявам се за тъпия въпрос, сигурно отговорът е някъде в темата, но досега не съм се замисляла - с колко точки се класират за 2-ри кръг? Става дума за 2 клас.
Официално ще се знае , когато на страницата на МОН изкарат класираните за национален кръг. Сега в предложените деца влизат тези , които са без грешка , или с 1 / т.е. 85 т./. Все още няма обобщени резултати за доста от големите градове  Peace.
Цитирай


www.rio-varna.com  Класиране за Варна ЕК 2012
Цитирай


www.rio-varna.com  Класиране за Варна ЕК 2012
Варна са супер! Процентно максималните резултати при 4-класниците са повече от софиянци.
Сега вече съм почти сигурна, че тези със 110 т. няма да бъдат допуснати до Национален кръг...
Цитирай


www.rio-varna.com  Класиране за Варна ЕК 2012
Варна са супер! Процентно максималните резултати при 4-класниците са повече от софиянци.
Сега вече съм почти сигурна, че тези със 110 т. няма да бъдат допуснати до Национален кръг...

Но в 5 клас София е с по-висок резултат (145 т.) и повече деца над 130 т. Smile
Не знам защо, но бях убедена, че Варна ще даде максимален резултат в 5 клас. Все пак пак са доста силни. Помня, че и в Русе имаше май две деца от 5 клас със 140 т.
Цитирай


Сега вече съм почти сигурна, че тези със 110 т. няма да бъдат допуснати до Национален кръг...
Не мисля, че има вариант да бъдат допуснати. Миналата година на национален са отишли 83 деца със 120-115 точки. Към момента по груби сметки има около стотина резултата в този диапазон, от които над 30 са максимални, а има още няколко големи града без публикувани резултати. Много ми е интересно какво ще реши комисията за групата 2-3-4 клас, предвид значителния брой максимални резултати във втори клас.
Цитирай


www.rio-varna.com  Класиране за Варна ЕК 2012
Варна са супер! Процентно максималните резултати при 4-класниците са повече от софиянци.
Сега вече съм почти сигурна, че тези със 110 т. няма да бъдат допуснати до Национален кръг...

Но в 5 клас София е с по-висок резултат (145 т.) и повече деца над 130 т. Smile
Не знам защо, но бях убедена, че Варна ще даде максимален резултат в 5 клас. Все пак пак са доста силни. Помня, че и в Русе имаше май две деца от 5 клас със 140 т.
Доста от добрите математици от 5 клас не се явиха изобщо на състезанието.
Цитирай


Доста от добрите математици от 5 клас не се явиха изобщо на състезанието.

Това предполагам не го казваш за София, защото в челните редици на 5-класниците са все познати деца - едни от най-добрите математици за града, изхождайки от резултатите им и от другите състезания. Всичките, които са ми се набили в погледа /следя ги от  миналата година/ като добри математици са били на състезанието.
Цитирай


Много добри резултати при 4 клас,но да предложим за догодина състезанието ЕК 2013 да бъде в четвъртък,както е в Русия и Франция.А не два дни по-късно в събота ,както е в България.Поне последните три години е така.Защото при малко ровене по форуми и задачите ги имате два дни по-рано.Убедена съм,че има и такива родители.Особено,ако с ЕК се влиза в МГ.Защото аз поне имам доказателства,че поне едно дете е знаело задачите и то последните три години.Болни родителски амбиции да е постоянно на първите места.А детето е и добър математик.Но и други го правят.Сигурна съм в това.
Цитирай


Съгласна съм, погледнах напосоки 2-3 деца (3 кл) от тези с най-високите точки как са се представили на Салабашев (имам го на компютъра зашото детето ходи) и има фрапиращи разлики. Има и такива които са си ок. Не е коректно състезанието да е в различни дни, но не ми е много ясно какво може да се направи.
Цитирай


Вие си следите випуска. Аз при 5 клас никога не съм засичала изненади. Има определен кръг деца, които си заемат челните места. Някои понякога са малко по-надолу, други - по-нагоре, но долу-горе са все познати имена. Например, сега при ЕК видях много-много силни математици със 115-120 т., които са били водачи в др. състезания. За мен и това са силни резултати, защото всичко е въпрос на концентрация и добро разпределение на времето, а и на тип състезание.
Цитирай


Много добри резултати при 4 клас,но да предложим за догодина състезанието ЕК 2013 да бъде в четвъртък,както е в Русия и Франция.А не два дни по-късно в събота ,както е в България.Поне последните три години е така.Защото при малко ровене по форуми и задачите ги имате два дни по-рано.Убедена съм,че има и такива родители.Особено,ако с ЕК се влиза в МГ.Защото аз поне имам доказателства,че поне едно дете е знаело задачите и то последните три години.Болни родителски амбиции да е постоянно на първите места.А детето е и добър математик.Но и други го правят.Сигурна съм в това.

Между другото и на мен резултатите ми се струват нереално високи, и едва ли оправданието е в лесните задачи, защото ми изглеждат същите както и преди 2 години. Моят син за подготовката си за състезанието реши всички публикувани задачи от 2006 до миналата година и на тези от преди 2 години се справи много по-добре - допуска по 1, максимум 2 грешки. На задачите от състезанието от миналата и по-миналата година дали защото беше разсеян и изморен, но имаше по 4-5 грешки. И да добавим, че на самото състезание напрежението е много по-голямо, а времето много ограничено. От това съдя, че не е много по-лесно, а откакто обявиха прием след 4-ти клас с резултати от състезания изведнъж се явиха супер много математици с максимални резултати. С точките, които имаме сега, през 2009 година щяхме да сме сред първите 10 за София, в предишни години и по-напред. А сега има 37 деца преди нас. Малко ми е странно и имам чувството, че и това състезание го развалиха, което е много жалко. Но здраве да е.......... С това изместване на датите не знам какво целят да постигнат нашите организатори, но си е нарушение на регламента както и да го погледнеш.
Цитирай


 Crying or Very sad Много жалко наистина, но и аз мисля по същия начин като Миши-Тети.
Само като видях колко деца от София и Варна имат над 100т. от 4 клас, просто не може да е реално.....  защо на СМТ и ЧХ не е така....
този турнир според мен трябва да отпадне от класирането за МГ.....


Цитирай


И пред  синът ми има 37 деца. Имайки  пред вид възможностите му , това е лош резултат.Имайки предвид,че не се готви въобще, направо чудесен.Все едно, аз явно съм максималистка и не съм доволна от представянето му.
Относно организаторите/представителите за Бг.. фактът ,че са приели  пет верни отговора на задача,  hahaha говори достатъчно .  Crazy Аз претенции нямам. (може би защото детето ми е само трети клас) Решавахме задачи и от предходни години.Не виждам съществена разлика в нивото.  ThinkingПак ще се явяваме, добра тренировка за бързина и гъвкав ум..

И отделно да попитам, кога се очаква да се даде дата за Еврика? В календара е записана само година..Предполагам юни?!? Планирам почивка тогава, но ми се иска детето да се яви, за тренировка.Особено след заплахата надвиснала над приема за СМГ.  Crossing Arms
Цитирай


Crying or Very sad Много жалко наистина, но и аз мисля по същия начин като Миши-Тети.
Само като видях колко деца от София и Варна имат над 100т. от 4 клас, просто не може да е реално.....  защо на СМТ и ЧХ не е така....
този турнир според мен трябва да отпадне от класирането за МГ.....

Жалко е, ако отпадне, защото е наистина много добро състезание. Любимо ни е. Повече ми се иска да се подобри организацията... Точно поради подобни причини моите тази година се явиха в ПЧМГ. В нашето училище чувам напоследък, че могат да си шушукат, подсказват и т.н. Затова гледаме да не се явяваме там. В крайна сметка трябва да видим реалните възможности на децата, а не изкуствено висок резултат.
ЦитирайЦитат
Общо класиране от ЧХ, СМТ, ЕК за 4-ти клас, София - скоро на http://SetCombG.com/SMG


Гледайки децата по този рейтинг, 70% от тях учещи в нашето у-ще изобщо нямат намерение да кандидатстват в СМГ. Просто ходят на състезания.
« Последна редакция: Пет., 30 Март 2012, 08:51 от FAIRY MUM »
Цитирай


Crying or Very sad Много жалко наистина, но и аз мисля по същия начин като Миши-Тети.
Само като видях колко деца от София и Варна имат над 100т. от 4 клас, просто не може да е реално.....  защо на СМТ и ЧХ не е така....
този турнир според мен трябва да отпадне от класирането за МГ.....

Не търсете под вола теле. Резултатите са високи, защото задачите са прекалено лесни.
Някои съвсем спокойно могат да ги решат и деца 1-ви и 2-и клас, както тази с защтриховането на квадратчетата например.
Както писах преди от всичките 24 задачи само 7 се повтарят и то с разбъркани отговори. Като тия 7 бяха едни от най-лесните. Няма как ако знаеш 7 задачи да изкараш 120-110 т.  Това по-скоро би те объркало, защото това са деца, отделяйки време да си спомнят отговорите няма да им остане време за другите задачи.
Цитирай


 Според мен в този калкулатор е добре да се включат точките от пробните изпити, които са провеждани от началото на учебната 2011/2012 г. Така ще могат да се отсеят децата, които ходят по състезания просто от любов от математиката и тези, които ще кандидатстват. Бройката ще се редуцира може би под 400 Wink
Цитирай


Тази година и задачите бяха лесни, и повече от един отговори бяха признати за верни.
Аз лично не харесвам особено състезания, в които всички задачи са с избираем отговор. Случва се някои деца просто да имат ден и тогава се получават тези разлики със Салабашев примерно. Smile

Информация за областен кръг на НОМ - Пловдив + списък на всички класирани
« Последна редакция: Четв., 29 Март 2012, 16:12 от Дидева »
Цитирай


По принцип задачите за долните класове са доста ограничени като варианти. Респективно с една добра подготовка - съзнателно решени, анализирани, разбрани и обобщени задачи - доста голям брой деца могат да изкарат висок резултат. Вече има стимул и затова резултатите са високи. Просто няма начин да се измислят принципно нови задачи. Всъщност дете с добра памет може да напише 80% от задачите (че и повече) без даже да се замисля. Навремето и ние бяхме систематизирали задачите и им бяхме дали кодови названия като "задачата на охлювчето", "задачата на моливчето" и пр.
Естествено, може и да има нечестни играчи, но според мен те са малко. Повечето високи резултати са от добра подготовка.
Цитирай


Доста от добрите математици от 5 клас не се явиха изобщо на състезанието.

Това предполагам не го казваш за София, защото в челните редици на 5-класниците са все познати деца - едни от най-добрите математици за града, изхождайки от резултатите им и от другите състезания. Всичките, които са ми се набили в погледа /следя ги от  миналата година/ като добри математици са били на състезанието.
За Варна става въпрос, извинете.
Цитирай


Доста от добрите математици от 5 клас не се явиха изобщо на състезанието.

Това предполагам не го казваш за София, защото в челните редици на 5-класниците са все познати деца - едни от най-добрите математици за града, изхождайки от резултатите им и от другите състезания. Всичките, които са ми се набили в погледа /следя ги от  миналата година/ като добри математици са били на състезанието.
За Варна става въпрос, извинете.

awenger, а имаш ли идея защо е станало така? МГ-тата обикновено уважават това състезание и масово се явяват на него (без 11-12 клас).
Цитирай


Доста от добрите математици от 5 клас не се явиха изобщо на състезанието.

Това предполагам не го казваш за София, защото в челните редици на 5-класниците са все познати деца - едни от най-добрите математици за града, изхождайки от резултатите им и от другите състезания. Всичките, които са ми се набили в погледа /следя ги от  миналата година/ като добри математици са били на състезанието.
За Варна става въпрос, извинете.

awenger, а имаш ли идея защо е станало така? МГ-тата обикновено уважават това състезание и масово се явяват на него (без 11-12 клас).
според мен има няколко причини - сериозна подготовка за Пролетните и Азиатските, някои от децата вече наблягат повече на информатиката, защото няма толкова голяма конкуренция, други смятат,че вече са се доказали, след като са приети в МГ, а има и такива, които си почиват в единствения свободен ден през седмицата Laughing. Естествено това е мое мнение, но децата, които са сериозни математици са налице.

Цитирай


Не знам за 3-4 клас,но за 5-6 клас има 14 абсолютно еднакви задачи с руските....А и не смятам,че задачите за 5-6 клас са били толкова лесни,особено за това време...Каквото и да ми кажете,при два дни разлика,за мен състезанието не е коректно и честно.
Цитирай


Според мен резултатите не са много по-различни от миналата година -  и сега при 4-токласниците по-високи резултати, при 5 и 6 клас също добри, но сравнени с 4-ти клас по-лоши.
Сравнени обаче резултатите на тазгодишните 5-класници с резултатите на миналогодишните 5-класници - аналогични.
Цитирай


Кога се провежда националния кръг на Кенгуруто? И защо всички толкова много искат да се класират децата им за него?
Цитирай


Миналата година е било отново два дни по-късно в България.Влез в официалните сайтове на руското кенгуру и на френското кенгуру.Сравни задачите с българското кенгуру за 3-4 клас.100% съвпадение на всички задачи.
Цитирай


Всички тайно се надяват детето им да е първо на национаалният, за да влезе в СМГ:-) .Шегувам се, сигурно заради спортната тръпка и за престиж.
Цитирай


Кога се провежда националния кръг на Кенгуруто?
Националният кръг е на втори юни.

И защо всички толкова много искат да се класират децата им за него?
По същата причина, поради която децата участват и на областния. За да спечелят или поне да стигнат, колкото се може по-далеч.
Цитирай


Миналата година е било отново два дни по-късно в България.Влез в официалните сайтове на руското кенгуру и на френското кенгуру.Сравни задачите с българското кенгуру за 3-4 клас.100% съвпадение на всички задачи.

Ценно време сте изгубили в сравнения...
Цитирай


А стана ли ясно каква е задачата за 9 клас с верни отговори ABCDE - грешка в превода ли е или е задача само за БГ?
Цитирай


Миналата година е било отново два дни по-късно в България.Влез в официалните сайтове на руското кенгуру и на френското кенгуру.Сравни задачите с българското кенгуру за 3-4 клас.100% съвпадение на всички задачи.

И какво? Детето трябва да научи задачите и отговорите наизуст? Или се пишат пищови, които децата да използват на състезанието?  Не ми звучи сериозно. Задачите са много като обем и за мен цялата работа с преписването от руски, френски и разни други сайтове е несъстоятелна . Ако има някакъв проблем, то той е с признаването на няколко отговора на една задача и може би това, че квесторите са учители от училището, в което се провежда състезанието. Склонна съм да мисля, че на места доста се подсказва. Ако човек си направи труда да разгледа табличката на kodbg може да види някои доста интересни резултати. На мен лично не ми се връзва дете, което на ЧХ има около 20 т., на СМТ да има над 60, а на ЕК - 120 т. Именно това са двете неща, които могат да доведат до нереално завишаване на резултатите, другото и да го има, едва ли е масово явление. По скоро се ползва от единици като вас, които изцяло са в течение на това  кои задачи кога, как и доколко са съвпадали.
Цитирай


Резултатите за Пловдив в сайта на ОМГ ли ще се публикуват?
Цитирай


Резултатите за Пловдив в сайта на ОМГ ли ще се публикуват?

Да, но за всеки случай проверявам и в новия им сайт , и в стария , не че бързат да ги публикуват  Wink
Цитирай


Цитат на: Краката му стърчат навънАко човек си направи труда да разгледа табличката на kodbg може да види някои доста интересни резултати. На мен лично не ми се връзва дете, което на ЧХ има около 20 т., на СМТ да има над 60, а на ЕК - 120 т.

Аз си мисля, че тази разлика в отделните състезания е продиктувана от стреса при децата, както и от различните типове задачи при ЧХ, СМТ и ЕК. Моето дете каза, че най-му харесват задачите от Кенгуруто и наистина ги решамаше с кеф. Задачите, които се дават като пробни в СМГ са съвсем различни от тези в изброените състезания и ако някой си е направил труда да ги архивира, подреждането на децата ще е различно, като изключим първите 20 деца.
Цитирай


Аз си мисля, че тази разлика в отделните състезания е продиктувана от стреса при децата...

Да, разбира се...
Цитирай


Благодаря ви за отговорите!  bouquet
Влизането на първия без изпит си е достатъчен стимул все пак Smile

magda2121222, не разбирам защо си се регистрирала и постоянно пишеш само по един въпрос? И какво ако някой го направи, това ще си е изцяло за сметка на детето му.Чист автогол.
Цитирай


Цитат на: Краката му стърчат навънАко човек си направи труда да разгледа табличката на kodbg може да види някои доста интересни резултати. На мен лично не ми се връзва дете, което на ЧХ има около 20 т., на СМТ да има над 60, а на ЕК - 120 т.

Аз си мисля, че тази разлика в отделните състезания е продиктувана от стреса при децата, както и от различните типове задачи при ЧХ, СМТ и ЕК. Моето дете каза, че най-му харесват задачите от Кенгуруто и наистина ги решамаше с кеф. Задачите, които се дават като пробни в СМГ са съвсем различни от тези в изброените състезания и ако някой си е направил труда да ги архивира, подреждането на децата ще е различно, като изключим първите 20 деца.
  Аз смятам,че това са по-скоро логически задачи, за бърза оценка, а не истински математически задачи, където се изисква осмисляне на материала. Част от децата, които имат високи оценки на Кенгуру не биха могли да се представят добре на Олимпиада по математика-примерно областен кръг. Искам да кажа, че примерно едно дете с115 или 110 точки на Кенгуру, може да се срине на други математически турнири. Така,че да не се "надуваме" и "безмислено да се залъгваме" за възможностите на децата ни. Не Кенгуру е състезанието, което показва истинските математически способности на децата.
Цитирай


Пробните "изпити" в СМГ не са ли всъщност контролни върху взетия материал през съответния период?
Въпросът ми е съвсем искрен, защото съм гледала задачите, и ми се струва, че те следват някакъв конспект. И съответно показват наученото и усвоеното от някакъв тип задачи. Но не могат да се сравняват резултатите от тях с резултатите от другите състезания. Моето дете е в първите 10 на цитираната рейтинг-таблица, но нито ходи на курсове, нито на контролните в СМГ. Определено двете истински състезания предстоят - ПМС и областния кръг. Аз лично чакам да минат те, за да преценя интересите и ориентацията на детето Very Happy

« Последна редакция: Пет., 30 Март 2012, 12:59 от чандра »
Цитирай


Аз смятам,че това са по-скоро логически задачи, за бърза оценка, а не истински математически задачи, където се изисква осмисляне на материала. Част от децата, които имат високи оценки на Кенгуру не биха могли да се представят добре на Олимпиада по математика-примерно областен кръг. Искам да кажа, че примерно едно дете с115 или 110 точки на Кенгуру, може да се срине на други математически турнири. Така,че да не се "надуваме" и "безмислено да се залъгваме" за възможностите на децата ни. Не Кенгуру е състезанието, което показва истинските математически способности на децата.

Някои хора май четат по диагонал. В конкретния пример, който дадох, съпоставката е между три състезания, не само ЕК и друго...освен ако сега не се намери някой, който да твърди, че СМТ също не е математическо състезание.
Цитирай


[quote author=Краката му стърчат навън link=topic=649863.msg21572696#msg21572696
Някои хора май четат по диагонал. В конкретния пример, който дадох, съпоставката е между три състезания, не само ЕК и друго...освен ако сега не се намери някой, който да твърди, че СМТ също не е математическо състезание.
[/quote]

Няма да коментирам неуместния Ви тон, защото сте го използвали неведнъж, включително и към мен. Не ми допада обаче това непрестанно набеждаване на деца и подозрения.
В цитирания от Вас случай - понеже ЧХ и СМТ са твърде близки като дати, за да се очаква рязък скок в знанията - се сещам за поне две невинни и много по-вероятно обяснения - болест и грешно пренасяне на бланка /примерно при един изяден въпрос цялата поредица след това е грешна/. Peace
ЦитирайНяма да коментирам неуместния Ви тон, защото сте го използвали неведнъж, включително и към мен. Не ми допада обаче това непрестанно набеждаване на деца и подозрения.
В цитирания от Вас случай - понеже ЧХ и СМТ са твърде близки като дати, за да се очаква рязък скок в знанията - се сещам за поне две невинни и много по-вероятно обяснения - болест и грешно пренасяне на бланка /примерно при един изяден въпрос цялата поредица след това е грешна/. Peace

Къде по-точно набеждавам децата..непрестанно...? Тук наистина се чете избирателно...според това на кой как му харесва и как му е изгодно...П.П. Съжалявам ако съм Ви засегнала по някакъв начин. Със сигурност не е било лично.
« Последна редакция: Пет., 30 Март 2012, 13:35 от Краката му стърчат навън »
Цитирай


Здравейте, по принцип не следя темата Embarassed, но моя второкласник си е наумил да ходи на Великденското състезание. Знаят ли се вече подробности как става записването и къде във Варна ще се проведе?
Предварително благодаря!
Цитирай
Под "непрестанно" имам предвид най-вече станалия досаден на всички потребител с параноята за преписване от руски и френски сайтове....  също и това, че през няколко страници някой решава, че на децата в училищата в страната им помагат квесторите... ей такива работи  Peace сборно усещане беше, че не трябва да сме толкова мнителни  Wink
Цитирай


Здравейте, по принцип не следя темата Embarassed, но моя второкласник си е наумил да ходи на Великденското състезание. Знаят ли се вече подробности как става записването и къде във Варна ще се проведе?
Предварително благодаря!
Славейков са домакини на Великденското състезание във Варна, но още не е започнало записването. Предполагам, че ще започнат да записват в седмицата преди Велик ден. Следи сайта им там изнасят инфо.
Цитирай


Привет! И аз видях резултатите на детето. За първо явяване си е успех.  Не че му се вярва, понеже не гледа точките а броя деца отпред. Wink

Има ли регламен за втори кръг - имаше нещо с процент от максималния брой точки и условие.. или не е за Кенгуруто. Нямаме кандидатстване, но ми  еинтересно как става. По-горе прочетох комисия... това значи ли единен списък и който е в него? 
Цитирай


Здравейте, издирвам резултатите от СМТ 2010 за 4ти клас. Ако някой може да ми помогне, ще бъда благодарна.


Благодаря, на Краката му стърчат навън - отворих ги
« Последна редакция: Пет., 30 Март 2012, 15:50 от *silvia* »
Цитирай


Здравейте, издирвам резултатите от СМТ 2010 за 4ти клас. Ако някой може да ми помогне, ще бъда благодарна.

цък
Цитирай


Не ме гони никаква параноя.Просто искам ,ако ще е ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ да е на една дата с Европа,а не 2 дни по-късно.В противен случай да е просто Кенгуру-БГ вариант.След като намерих задачите на руски за 15 минути,побликувани 2 дни по-рано,не ми говорете за честно състезание.На всеки нормален родител му е ясно,че да се дават задачите на детето предварително е пълна глупост.Но тук не споря кой е нормален и кой не.Просто искам всички деца да са поставени при равни условия.Особено,ако това състезание помогне на някой да влезе в МГ.Принципът е важен,а не кой го гони параноята.

р.с.Моето дете е влязло в МГ и не това е причината да пиша.
Цитирай


Аз пък искам,тъй като има застъпване на задачите, навсякъде да се провежда по едно и също време. Така ще се избегнат възможните спекулации и няма да си изпращаме задачите и отговорите като апокрифна литература, докато чакаме състезанието да се проведе не-знам-си-къде.
Цитирай


To няма нищо лесно и логично то това! И за двете последни мнения Smile
Но тук нещата не работят така.

Пример: Календарния план на състезанията е готов от преди октомври. Записванията започнаха в седмицата на състезанието - няма писмо от РИО.  Не е за коментар даже.

ПС Аз не знаех че е имало изтичане. При тов аполеожение ще допохваля детето. Smile /защото ако е имало и такива амбиции... то направо си е блестящо Smile шегувам се, но точно така стоят нещата - състезания за някои само/
Цитирай


То да беше само тази година-ок.Но ЕК е така поне от три години.В България два дни по-късно със същите задачи или подобни и близки.Това е проблем,който се знае от организаторите,но на кой му дреме.Е,че някой станал първи незаслужено не е голям проблем.А който се бори честно със задачите да продължава все така, някой ден може да стигне до максималните резултати,защото със 3-4-5 грешки трудно се става пръв.
Цитирай


То да беше само тази година-ок.Но ЕК е така поне от три години.В България два дни по-късно със същите задачи или подобни и близки.Това е проблем,който се знае от организаторите,но на кой му дреме.Е,че някой станал първи незаслужено не е голям проблем.А който се бори честно със задачите да продължава все така, някой ден може да стигне до максималните резултати,защото със 3-4-5 грешки трудно се става пръв.

И на мен не ми харесва, че има възможност някой да бъде некоректен. Но не ми харесва и това, че се внушава, че децата в челото на класирането са станали първи благодарение на нечестна игра. Наистина не мисля, че е така. Вижте резултатите на 6, 7, 8, 9, 10 клас. Виждате ли сред първите деца, които незаслужено са там? Ами тези деца са в топ 10-20 на випуска си от години, т.е. наистина са най-добрите. В малките класове нещата са по-различни, децата са повече, майките - по-настървени. Но мислите ли, че едно дете във втори-трети-четвърти клас може да запомни всички задачи с детайли и правилните отговори? Ако не ги е запомнило, а е разбрало задачите - няма чак такъв проблем, все пак задачите всяка година си приличат, дори понякога се повтарят.

Нека който реши да пише или говори със СМБ и МОНМ, за да направят състезанието в един ден и час, но да не хвърляме петно върху децата.

Цитирай


Е, аз до скоро не знаех, че задачите могат да се намерят предварително, но сега благодарение на magda съм сигурна, че другата година ще има доста предварително "подготвени" майки  Mr. Green
Все пак този форум го четат много хора.
Цитирай


То да беше само тази година-ок.Но ЕК е така поне от три години.В България два дни по-късно със същите задачи или подобни и близки.Това е проблем,който се знае от организаторите,но на кой му дреме.Е,че някой станал първи незаслужено не е голям проблем.А който се бори честно със задачите да продължава все така, някой ден може да стигне до максималните резултати,защото със 3-4-5 грешки трудно се става пръв.

Вече се изхвърляш. Погледни първенците от горните класове - ми това са същите деца, които се връщат с медали от световни състеззания и печелят национални такива. Параноята наистина ти идва в повече. И съм съгласна, че товето писане си е чиста пропаганда на маменето. От сега нататък много мами, които не са се сещали за това,  ще почнат да търсят отговори предварително.
Цитирай


ПС Аз не знаех че е имало изтичане. При тов аполеожение ще допохваля детето. Smile /

По-добре не го допохвалвай... Smile
Паранойките на Магда и Дидева са толкова безпредметни, че не си струва да ги взимаш под внимание. Задачите въобще не се препокриват достатъчно за да се вадят такива изводи. Малко звучи като... тоя измамник, защо има задачите за 2004 година и детето се е подготвяло с тях Smile
Много негативизъм внесоха 2-3 момета в темата, не знам каква е тази мания да се омаскарят децата.
Цитирай


Паранойките на Магда и Дидева са толкова безпредметни...
Ще те помоля да ме четеш внимателно, а не избирателно. Още в миналата тема казах точно, че не ми харесва да се хвърлят обвинения, че конкретно дете има висок резултат благодарение на това, че задачите са му били известни предварително. Под " възможни спекулации" имам предвид точно гадаенето кой, как и откъде може да е намерил задачите и дали точно на това се дължи неговият резултат.
 Що се отнася до желанието ми състезанието да се провежда в един ден навсякъде, то е продиктувано от това да не се налага да се разпращат десетки е-мейли между хората, търсещи задачите, заради забраната за публикуване.
Цитирай


Всяка възможност за спекулация - изтичане на задачи, забрана за публикуване, но и наличието им извън стаите за състезание... си е пропуск на организатора. Дали някой е търсил и намирал задачите пък било и 10 процента припокрити е друга тема. Недоискусурената организация си е факт.

Колкто до първенец с помощта на нета - теоретично е възможно, но не ме вълнува. Притеснява ме, че и без това силната национална черта ,/тарикатлък или  непочтенност/  се предава рано и целенасочено на деца, които сами не биха я търсили. А можеше такава въможност изобщо да не съществува при сътезанията - с обмислен регламент и момент на провеждане. Колко е абсурдно - „не разпрострянявайте!“/ въпреки че ще можете да ги видите.../?
Цитирай


Е, аз до скоро не знаех, че задачите могат да се намерят предварително, но сега благодарение на magda съм сигурна, че другата година ще има доста предварително "подготвени" майки  Mr. Green
Все пак този форум го четат много хора.
Да наистина, по добре да спрем с тази тема, някак си се опорочава състезанието
Цитирай


Ако някой е намерил задачите за утрешните ПМС, моля да ми ги прати на лични  Wink 
Цитирай


Ако някой е намерил задачите за утрешните ПМС, моля да ми ги прати на лични  Wink 
Хахахах.
Цитирай


В Плевен е много ветровито в момента. Сега тече регистрация на участниците. Мат. гимназия в града е доста голям комплекс.
Днес видях в автобуса София-Плевен деца от 107-мо.
Цитирай


Заменям задачите за утре срещу зачите за пролетните (Шуменските) математически. Моля на лични.
Шегувам се, разбира се, но наистина да попитам - доколкото си спомням, миналата година от Бургас задачите бях публикувани доста бързо, нали?!

Danybon и ние бяхме на автогарата.
Цитирай


Ех, как ме е яд, че не сме там... Sad
Успех на състезателите утре.
Цитирай


Успех и от мен! Smile
Аз съм въоръжена както винаги с фотоапарати, лаптоп, мобилен интернет и имам намерение да пиша в блога си. Така че ако не ме домързи, ще ви разказвам как текат нещата. Smile
Цитирай


Що се отнася до желанието ми състезанието да се провежда в един ден навсякъде, то е продиктувано от това да не се налага да се разпращат десетки е-мейли между хората, търсещи задачите, заради забраната за публикуване.

Момиче кокиче, повярвай ми - в момента, в който имаш задачите, можеш да ги публикуваш съвсем свободно. Без да се обиждаш, малък град като Габрово може да подтиска чувството ти за свобода, но повярвай ми - забраната не е отправена към теб, а към официалните институции Smile
Детето ми се е явило на Кенгуру в СМГ. Там, съвсем официално са му дали задачите. Единствената причина, поради която не съм ги публикувал 20 минути след като е излязъл от състезанието е пословичния ми мързел, а не, че някой, няккъде си бил публикувал, че видиш ли... нямам право да го направя!
Така че, ако това е причината - имаш "позволението ми", съпроводено с уверение, че това по никакъв начин не нарушава регламента на състезанието следващата година да публикуваш задачите. Редът и организацията на едно състезание е грижа на организаторите, а не на явяващите се.
Иначе Дидева - права си - извадих избирателно твои думи от общия контекст и те вързах с Магда, защото се издразних от няколко поредни поста, поставящи под съмнение резултатите на явилите се деца. Извинявам се за което.
И наздраве - петък вечер е все пак.

ПС - Родителите стават все по-амбициозни. Тази година е рекордна за ПМС / ЗМС - 4-8 клас са 685 участника - невиждана досега масовост.
Резултати от ПМС 2012 Плевен - по обещанията на организаторите на техническата конференция - утре след 21 часа на сайта на МГ Плевен.
« Последна редакция: Пет., 30 Март 2012, 20:56 от kodbg »
Цитирай


kodbg, не съм много на ясно с детайлите, но знам как преди няколко години Дидева поддържаше сайт, на който публикуваше всички задачи, които намереше. Сайтът беше изключително полезен. В един момент обаче хора от математическата гилдия (СМБ) я заплашиха лично нея, че ако не свали задачите от сайта, ще я съдят. При това положение е нормално човек да бъде по-предпазлив  Peace
Цитирай


Ако някой е намерил задачите за утрешните ПМС, моля да ми ги прати на лични  Wink 
И на мен, и на мен! Laughing

Моята девойка пропусна Кенгуруто, но щом са раздавани листа със задачи на приключили със състезанието ученици, значи всякакви наредби и забрани за публикуване не важат.

Ех, БРАВО!!! Това е първата тема, в която няма: Запис, Да ви следя, Благодарности и подобни простотии.
Все пак усилията си струваха, пък и човек се учи докато е жив.
Цитирай


kodbg, не съм много на ясно с детайлите, но знам как преди няколко години Дидева поддържаше сайт, на който публикуваше всички задачи, които намереше. Сайтът беше изключително полезен. В един момент обаче хора от математическата гилдия (СМБ) я заплашиха лично нея, че ако не свали задачите от сайта, ще я съдят. При това положение е нормално човек да бъде по-предпазлив  Peace

Конкретно за ситуацията - безмислено е да я обсъждаме според мен. Задачите са раздавани на явяващите се, което означава, че могат да бъдат публикувани във всеки следващ момент. Може би, не навсякъде, току виж някой професор тръгне да се пени за авторски права, но за целта ще трябва да докаже авторство над задачите, което граничи с невъзможното помоему. Както и да е, отплеснахме се - повтарям мнението си - забраната не е насочена към участници, а към регионални организатори.
Господата от СМБ - да заповядат със съденето - аз се ангажирам с мястото за ценните за всички ни задачи Smile

ПС - Забравих да кажа - чаветата на тазгодишното ПМС са толкова много, че МГ Плевен няма да ги побере и утрешното състезание ще е в две училища - МГ и още едно наблизо.
« Последна редакция: Съб., 31 Март 2012, 07:16 от kodbg »
Цитирай


kodbg, ходи ли на техническата конференция в МГ-Плевен в 18,30 ч.? Ако си, можеш ли да ми кажеш какво казаха.
Другото у-ще е ПГПСТТ, намира се точно срещу входа на МГ.

В Плевен малко понамаля вятърът тази вечер.
Цитирай


kodbg, ходи ли на техническата конференция в МГ-Плевен в 18,30 ч.? Ако си, можеш ли да ми кажеш какво казаха.
Другото у-ще е ПГПСТТ, намира се точно срещу входа на МГ.

В Плевен малко понамаля вятърът тази вечер.


Амм, аз съм само кореспондент. Smile
Жена ми заведе детето и да, беше на конференцията като представител на училището, само с 3 участника от 1 клас...
Конспектира ми важните за нас неща - не е необходимо да се седи и неделя, резултатите ще излезат оещ в събота вечерта, задачите с решенията ще бъдат дадени веднага след състезанието. Ами.. това е май.
Ако те интересува нещо конкретно - питай, аз утре сутрин ще питам и ще препредам.
Цитирай


kodbg, ходи ли на техническата конференция в МГ-Плевен в 18,30 ч.? Ако си, можеш ли да ми кажеш какво казаха.
Другото у-ще е ПГПСТТ, намира се точно срещу входа на МГ.

В Плевен малко понамаля вятърът тази вечер.


Амм, аз съм само кореспондент. Smile
Жена ми заведе детето и да, беше на конференцията като представител на училището, само с 3 участника от 1 клас...
Конспектира ми важните за нас неща - не е необходимо да се седи и неделя, резултатите ще излезат оещ в събота вечерта, задачите с решенията ще бъдат дадени веднага след състезанието. Ами.. това е май.
Ако те интересува нещо конкретно - питай, аз утре сутрин ще питам и ще препредам.


Супер, мерси! А нещо като изисквания към участниците - листа, чернови  ... или нещо друго?
Цитирай


Супер, мерси! А нещо като изисквания към участниците - листа, чернови  ... или нещо друго?

Ами... не знам. За техническите аспекти не съм питал, а моите участници се хоризонтираха вече и няма как да дам актуална информация навреме. Чак утре, а то вече ще е почнало...

Но изисквания... какво толкова те тормози - да взима наръч листа и да дерзае. Да преписва условия - явно няма смисъл след като ще бъдат дадени веднага след състезанието, само отговорите да си запише детето.
Цитирай


Момиче кокиче, повярвай ми - в момента, в който имаш задачите, можеш да ги публикуваш съвсем свободно. Без да се обиждаш, малък град като Габрово може да подтиска чувството ти за свобода, но повярвай ми - забраната не е отправена към теб, а към официалните институции Smile
Да ти повярвам, ама преди две години получих лично писмо от проф. Гроздев, че ако не сваля задачите от сайта си, ще ме съдят. Свалих задачите( даже въобще си изтрих сайта) и му дадох адресите на три сайта, на които въпросните задачи си стояха безпроблемно. Единият беше сайт на РИО. Познай дали ги свалиха. Та, не намесвай Габрово и чувството ми за свобода.
Ако ми дадеш поща, ще ти изпратя задачите пък ти ги публикувай. На мен ми писна да се занимавам с глупости, тъй като съм пълен аматьор в тази област, а от думите ти разбирам, че ти си професионалист.


За съжаление ние сме аут за утре.  

 Danybon, децата ще бъдат инструктирани преди началото на състезанието. Не го мисли.
« Последна редакция: Пет., 30 Март 2012, 22:25 от Дидева »
Цитирай


Честно да си кажа нищо не ме притеснява, но доста сериозно ми прозвуча "техническа конференция" и затова полюбопитствах. Благодаря! Smile
Цитирай


Да ти повярвам, ама преди две години получих лично писмо от проф. Гроздев, че ако не сваля задачите от сайта си, ще ме съдят. Свалих задачите( даже въобще си изтрих сайта) и му дадох адресите на три сайта, на които въпросните задачи си стояха безпроблемно. Единият беше сайт на РИО. Познай дали ги свалиха. Та, не намесвай Габрово и чувството ми за свобода.
Ако ми дадеш поща, ще ти изпратя задачите пък ти ги публикувай. На мен ми писна да се занимавам с глупости, тъй като съм пълен аматьор в тази област, а от думите ти разбирам, че ти си професионалист.


За съжаление ние сме аут за утре.  

 Danybon, децата ще бъдат инструктирани преди началото на състезанието. Не го мисли.

Давай, мейла ми е в профила. Ама... няма да стане добре. Задачите изискват поддръжка, а аз не се нагърбвам със систематизирането им. Но с удоволствие бих получил мейла на този господин, както и конкретната задача, за която се е пенявил. Ще ми бъде приятно да кореспондирам с изявено светило в математиката и да премерим достойнства в знанията за свободното разпространение на информация.
По отношение на другите задачи... може би не се изразих правилно - мога да се ангажирам с представянето им в мрежата, но не и с поддръжката и обновяването им. Просто... нямам време и честно казано ищах да го правя. Отделно, като че ли към момента има достатъчно места, които предлагат необходимите ни задачи, да ги дублираме... струва ми се излишно.
Цитирай


ПМС започна. Понаправих снимки и ще гледам да пиша сега в блога си докато чакам края. Smile Чух от родители, че има около 150 четвъртокласника, но не разбрах дали става дума за цялата страна. От столичните у-ща има деца от СМГ, 107-мо, 125-то, ЧОУ "Света София", ПЧМГ, Американски колеж, ЕСПА, Българско школо, 104-то. Тъй като следя основно випуска на 5-класниците по обясними причини Smile, видях, че тук присъстват най-силните участници.

В Плевен пак е студено. Почвам да пиша в блога. Smile
Цитирай


Eто тук съм разказала за ПМС
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2012/03/xxxi.html

И докато го напиша и най-вече кача снимките (много бавно ставаше, ужас!), моят син се обади, че е свършил. Каза, че са му били лесни - 5 клас. Бягам да си го вземам.
Успех!
Цитирай


Момиче кокиче, повярвай ми - в момента, в който имаш задачите, можеш да ги публикуваш съвсем свободно. Без да се обиждаш, малък град като Габрово може да подтиска чувството ти за свобода, но повярвай ми - забраната не е отправена към теб, а към официалните институции Smile
Да ти повярвам, ама преди две години получих лично писмо от проф. Гроздев, че ако не сваля задачите от сайта си, ще ме съдят. Свалих задачите( даже въобще си изтрих сайта) и му дадох адресите на три сайта, на които въпросните задачи си стояха безпроблемно. Единият беше сайт на РИО. Познай дали ги свалиха. Та, не намесвай Габрово и чувството ми за свобода.
Ако ми дадеш поща, ще ти изпратя задачите пък ти ги публикувай. На мен ми писна да се занимавам с глупости, тъй като съм пълен аматьор в тази област, а от думите ти разбирам, че ти си професионалист.


Дидева, искам да ти кажа че темите ти са чудесни и съм сигурна че много хора оценяват това. Благодарим ти! Благодаря и на Danybon, Вайда, Obsolete и всички останали които помагат с информация и съвети! Аз се регистрирах около Салабашев когато търсех резултата на детето (ние сме 3 ти клас и сега започваме:), но станах фен на този форум, заради обмена на информация и мисля че е чудесно че го има.
Цитирай


Здравейте, някой знае ли дали ще публикуват задачите от ПМС. Преди малко синът ми / 4 кл./ се обади, че е приключил. Аз обаче не съм в Плевен и нямам представа какво са решавали децата. Иначе и по негови думи задачите не били трудни. Ще видим...Успех на всички, които се състезават днес!
Цитирай


Иначе и по негови думи задачите не били трудни.

Има нещо гнило да знаеш Smile
Синчето също ми каза по телефона, че били лесни, едно момиченце от неговия клас - също.
Кой знае какви са ги натворили Smile Поне досега като гледам задачите от минали години... всичко друго, но не и лесни изглеждат.
И аз се боря за условията?
Цитирай


Иначе и по негови думи задачите не били трудни.

Има нещо гнило да знаеш Smile
Синчето също ми каза по телефона, че били лесни, едно момиченце от неговия клас - също.
Кой знае какви са ги натворили Smile Поне досега като гледам задачите от минали години... всичко друго, но не и лесни изглеждат.
И аз се боря за условията?

Хихиии, малките вече може би са по-умни от нас.  Laughing Laughing Laughing
Цитирай


Извинете за дилетантският въпрос - това ли са задачите от миналите години? http://math-bg.com/?page_id=2967
Цитирай


Извинете за дилетантският въпрос - това ли са задачите от миналите години? http://math-bg.com/?page_id=2967
да
Цитирай


Здравейте! Ще публикуват ли някъде резултатите тази вечер или утре тепърва на награждаването?
Цитирай


Има нещо гнило да знаеш Smile
Синчето също ми каза по телефона, че били лесни, едно момиченце от неговия клас - също.
Кой знае какви са ги натворили Smile

Аз чух, че и за по-големите задачите били лесни. По принцип да се дават лесни задачи е лошо, защото решаващи са не решените задачи, а недопускането на минимални грешчици и пропуски в описанията. И малка липса на късмет може да изпрати и много подготвено дете назад в класирането.
Цитирай


И аз съм на същото мнение, когато задачите са трудни - класирането е по-прецизно. Затова и се надявах  тази година задачите да са със сложността на тези от миналите години. Иначе детето ми каза преди малко, че довечера щели да им съобщят резултатите. В хотела, където са настанени / Кайлъка/ май се вихри голям купон. Едва се чувахме по телефона.
Цитирай


Уффф Sad
Изпратиха ми задачите / благодаря Чандра / трагично е положението поне при 4-ти клас, точно както го описва Черна Станция. Задачите и според мен са лесни, решават се бързо и не отговарят на трудността на някои от миналите години.
Хлапето се е справило с всички, поне по блицразпита по телефона останах с подобно впечатление, но тук ще навлезе субективния фактор оценяващи, качество на описанието, четливо писане и куп други простотии, които поне на мен никога не са ми се удавали на ниво. Ще видим дали синчето е по-добър в краснописа и описанието...

Определено ще са ми интересни крайните резултати и ми е много интересно ако примерно за София има 30 деца, разпределени на първите 3 места... какво ще правим с приема в СМГ Smile
Цитирай


Къде да ги видим тези лесни задачи за 4-ти клас?
Цитирай


И аз винаги съм се страхувала от "много лесните задачи" и сега така ме заинтригувахте.............а моят както винаги няма батерия на телефона. Моля, давайте задачите, ако някой се е докопал до тях.
Цитирай


Danybon, радвам се, че ти е харесало в Плевен Smile Аз съм от София, но живея тук от няколко години и вече си обичам и двата града.  Wink

И синът ми - 5 клас от МГ Плевен - участва на състезанието, и според него задачите не били много трудни Rolling Eyes Ще видим утре резултатите  Smile
Цитирай


Здравейте! Ще публикуват ли някъде резултатите тази вечер или утре тепърва на награждаването?
Организаторите обещаха да ги качат на сайта на гимназията веднага щом станат готови, вероятно късно довечера.
Цитирай


Danybon, радвам се, че ти е харесало в Плевен Smile Аз съм от София, но живея тук от няколко години и вече си обичам и двата града.  Wink

И синът ми - 5 клас от МГ Плевен - участва на състезанието, и според него задачите не били много трудни Rolling Eyes Ще видим утре резултатите  Smile

Да, всички са много дружелюбни и отзивчиви в Плевен. Много ми хареса това. А при училищата ми направи впечатление, че са доста по-просторни в сравнение със столичните и имат огромни дворове и зелени площи.

И аз съм в очакване да видя какви са отговорите (а тръпна за резултатите вече). Не съм проверявала задачите. То аз и никога не проверявам, само си философствам по темата "мат. състезания" Very Happy и съм по логистиката вкъщи - кой къде и какво да прави.  Laughing Laughing Laughing

Цитирай


Извинете, че ви връщам към Кенгуруто, но някой да знае кога излизат одобрените за националното състезание? И грамоти от Рио-то дали ще дават, защото доста деца са ходили в кварталните училища и там не дават нищо, миналата година се оказа че са давали ама я получихме септември от директорката на училището?
Цитирай


И грамоти от Рио-то дали ще дават, защото доста деца са ходили в кварталните училища и там не дават нищо, миналата година се оказа че са давали ама я получихме септември от директорката на училището?

И в нашето у-ще не дават нищо. Уж е много елитно, но математиката хич не ги интересува Sad
Цитирай


И грамоти от Рио-то дали ще дават, защото доста деца са ходили в кварталните училища и там не дават нищо, миналата година се оказа че са давали ама я получихме септември от директорката на училището?

И в нашето у-ще не дават нищо. Уж е много елитно, но математиката хич не ги интересува Sad
е щом е така да не страдам че в нашето дето се интегрираме математиката е само за пазаруване
Цитирай


Да ви докладвам за обстановката в Плевен  Laughing Laughing Laughing

Времето в момента е чудесно. Поразходихме се из центъра. Видяхме доста отбори да правят същото. Вече разпознавам групата от 107-мо, защото пътувахме заедно с тях в автобуса. ПЧМГ се забелязват заради униформите http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2012/03/xxxi_31.html. Мернах и буса на ЕСПА. Така че всички дружно правим тигели из площада и се радваме на слънцето. Имаше и деца, които ще ходят на кино в Арена (то е в МОЛ-а) до нашия хотел. Бяха много сладки, купуваха си пуканки, но дойдоха съученици и им казаха, че г-жата ги вика. Милите се чудеха как да бягат бързо с пуканките, но какичката на касата им каза съучастно да отиват, а тя ще им ги пази. Задели им ги и после им ги даде за киното. Въобще много са мили всички. Особено като разберат, че сме от математическото състезание, веднага се разтапят и им става много драго.
А, да, направи ми и супер добро впечатление групичка - вероятно 8 клас. Хапваха дружно сладолед в МОЛ-а. После като станаха си наместиха по конец столчета и си почистиха идеално. Не разбрах от кое училище са, че да ги похваля съвсем.

Та така - рапорт даден!

Дано да излезе класирането тази вечер. Всички деца, доколкото дочувам от разговорите, доста се вълнуват.
« Последна редакция: Съб., 31 Март 2012, 20:07 от Danybon »
Цитирай


И грамоти от Рио-то дали ще дават, защото доста деца са ходили в кварталните училища и там не дават нищо, миналата година се оказа че са давали ама я получихме септември от директорката на училището?

И в нашето у-ще не дават нищо. Уж е много елитно, но математиката хич не ги интересува Sad
Все едно говориш за нашето...Нищо чудно да е едно и също...
Цитирай


И грамоти от Рио-то дали ще дават, защото доста деца са ходили в кварталните училища и там не дават нищо, миналата година се оказа че са давали ама я получихме септември от директорката на училището?

И в нашето у-ще не дават нищо. Уж е много елитно, но математиката хич не ги интересува Sad
Все едно говориш за нашето...Нищо чудно да е едно и също...
с 98 %  роми се съмнявам, за това казвам че се интегрираме
Цитирай


И грамоти от Рио-то дали ще дават, защото доста деца са ходили в кварталните училища и там не дават нищо, миналата година се оказа че са давали ама я получихме септември от директорката на училището?

И в нашето у-ще не дават нищо. Уж е много елитно, но математиката хич не ги интересува Sad
Все едно говориш за нашето...Нищо чудно да е едно и също...
с 98 %  роми се съмнявам, за това казвам че се интегрираме
Аз имах предвид описанието на FAIRY MUM.
Цитирай


http://mg-babatonka.bg/news.php
Тук може да видите резултатите от ПМС на големите в Русе. Засега са качени само за 10-и клас, но очакваме и останалите. 
Цитирай


И в Плевен са готови с резултатите. Синът ми се обади преди около половин час. Дано ги качат и на сайта скоро Peace
Цитирай


И грамоти от Рио-то дали ще дават, защото доста деца са ходили в кварталните училища и там не дават нищо, миналата година се оказа че са давали ама я получихме септември от директорката на училището?

И в нашето у-ще не дават нищо. Уж е много елитно, но математиката хич не ги интересува Sad
Все едно говориш за нашето...Нищо чудно да е едно и също...

Ние сме в 18-то. Много езици, много чудо, много медийни изяви,  накрая -  нищо!!
Цитирай


И в Плевен са готови с резултатите. Синът ми се обади преди около половин час. Дано ги качат и на сайта скоро Peace
Там обявени ли са някъде? Rolling Eyes
Цитирай


И грамоти от Рио-то дали ще дават, защото доста деца са ходили в кварталните училища и там не дават нищо, миналата година се оказа че са давали ама я получихме септември от директорката на училището?

И в нашето у-ще не дават нищо. Уж е много елитно, но математиката хич не ги интересува Sad
Все едно говориш за нашето...Нищо чудно да е едно и също...
с 98 %  роми се съмнявам, за това казвам че се интегрираме
Аз имах предвид описанието на FAIRY MUM.
не се връзвай ние поради диагноза учим там че елитните не ни искат, но ме успокоява че и те не уважават математиката Smile
Цитирай


И в Плевен са готови с резултатите. Синът ми се обади преди около половин час. Дано ги качат и на сайта скоро Peace
Там обявени ли са някъде? Rolling Eyes
Не знам дали са обявени официално, но на децата са им казали кой колко точки има и на кое място е Smile
Цитирай


http://smb-ruse.com/
резултати на големите
Цитирай


Ето задачите с решенията за 4-8 клас http://dox.bg/files/dw?a=2f39b464cc
Ако някой ме е изпреварил ... ще прощавате за повторението, но не ми се четеше назад  Wink
Цитирай


Знаете ли къде ще се публикуват резултатите? Моят петокласник си знае броя на точките, но не и на кое място е.
Цитирай


Ето задачите с решенията за 4-8 клас http://dox.bg/files/dw?a=2f39b464cc
Ако някой ме е изпреварил ... ще прощавате за повторението, но не ми се четеше назад  Wink

Сега ако дадеш и резултатите Smile
Цитирай


Резултатите били разлепени в МГ-то в Плевен. Дано ги публикуват и на сайта си.
Цитирай


Резултатите били разлепени в МГ-то в Плевен. Дано ги публикуват и на сайта си.

Я ги публикуват, я не. Някой фотограф няма ли в околността Smile
Това недоверие на образователната система към онлайн информацията... дълго ще ни мори още. Вкарват се резултатите в електронен вид, разпечатват се, лепят се - супер.
Ама... да ги качиш някъде в мрежата... ашкосун. Аз все си мисля, че естествения ред е обратния - най-напред онлайн и после разлепени списъци, но... не е така за съжаление.

Иначе - голямо браво на проверяващите.
Близо 700 деца и проверка в рамките на 6-7 часа - супер.
« Последна редакция: Съб., 31 Март 2012, 22:35 от kodbg »
Цитирай


Резултатите били разлепени в МГ-то в Плевен. Дано ги публикуват и на сайта си.
Не може ли някое дете или възрастен от Плевен да ги снима и да го качи  Thinking Така ще стане по бързо  Wink
« Последна редакция: Съб., 31 Март 2012, 22:41 от ivka2000 »
Цитирай


С дъщеря ми /6 клас/ се чухме преди повече от час и тя ми съобщи, че децата вече са си узнали точките. Но по-късно ми се обади и ми съобщи, че е разбрала, че софиянци /без да поясни конкретно/ правели контестации. Не би трябвало според мен резултатите да не могат да се качат преди контестациите по-рано, а впоследствие след контестациите, както това е направено в Русе.
Цитирай


С дъщеря ми /6 клас/ се чухме преди повече от час и тя ми съобщи, че децата вече са си узнали точките. Но по-късно ми се обади и ми съобщи, че е разбрала, че софиянци /без да поясни конкретно/ правели контестации. Не би трябвало според мен резултатите да не могат да се качат преди контестациите по-рано, а впоследствие след контестациите, както това е направено в Русе.

Всъщност редно е да се окачат точно предварителните резултати, децата да си ги видят, да ги сравнят с очакванията си и евентуално да обсъдят контестация с ръководителите на отборите. Ако не се изнесат предварителните резултати как може да има контестации?
Цитирай


С дъщеря ми /6 клас/ се чухме преди повече от час и тя ми съобщи, че децата вече са си узнали точките. Но по-късно ми се обади и ми съобщи, че е разбрала, че софиянци /без да поясни конкретно/ правели контестации. Не би трябвало според мен резултатите да не могат да се качат преди контестациите по-рано, а впоследствие след контестациите, както това е направено в Русе.

Всъщност редно е да се окачат точно предварителните резултати, децата да си ги видят, да ги сравнят с очакванията си и евентуално да обсъдят контестация с ръководителите на отборите. Ако не се изнесат предварителните резултати как може да има контестации?

А контестации по мейл от друг град без да е необходимо някой да виси на място...? През 2020 г Smile Дотогава... да го духат бедните.
Цитирай


Е, все пак контестация имат право да подават ръководителите и/или (дали?) състезателите. Пък те са си там на място и болшинството нямат компютри със себе си. В тези условия доброто старо табло за обяви върши повече работа.

То на олимпийски игри контестации не се подават по мейла, па тук ли? Very Happy
Цитирай


Според мен на състезанията с етикет НАЦИОНАЛНИ регламентът трябва да включва задължително оповестяването и на предварителните и на окончателните резултати в най-широкодостъпната информационна среда - интернет. Може би засягането на тази тема тук ще повлияе за промени в това отношение за бъдещите такива състезания.
Цитирай


Няма ли майки от Плевен пишещи в тази тема?
Чакаме това предварително класиране  Wink
Цитирай


Е, все пак контестация имат право да подават ръководителите и/или (дали?) състезателите. Пък те са си там на място и болшинството нямат компютри със себе си. В тези условия доброто старо табло за обяви върши повече работа.

То на олимпийски игри контестации не се подават по мейла, па тук ли? Very Happy

Ръководител на групата от нашето училище беше жена ми. Просто математиката не е приоритет в училището и никой няма да си направи труда да командирова учител...
Инак, за олимпийските игри си права, ама там предполагам ръководител на делегацията не е майката или бащата на щангиста Smile

Аз и не бързам толкова да разбера резултатите. Днес, утре - все едно. По-скоро, искаше ми се да имам възможност да погледна и предварителните, и окончателните резултати. Защо... мисля, че е ясно. Ръководители, лобита, параноя Smile
Цитирай


Да не спамим темата, но от разстояние не става то. Някой трябва да види решението, да види забележките, да защити своето виждане пред комисията...
Цитирай


Да не спамим темата, но от разстояние не става то. Някой трябва да види решението, да види забележките, да защити своето виждане пред комисията...

Да не я спамим, права си. За България.
Екстри като дистанционно обучение и дистанционни контестации... само на запад от нея Smile
Иначе, съвсем нормално е всеки да се мотка с лаптоп/смартфон в джоба, но видиш ли... онлайн комуникацията става само за уреждане на среща за по бира, за работа - тц.
Цитирай


Вече има резултати от Плевен.(в сайта на МГ Плевен)
« Последна редакция: Нед., 01 Апр. 2012, 00:01 от Diana_gr »
Цитирай


Все още се правят контестации (или поне до 11 ч.). За 5 клас обявиха най-накрая резултатите. Беше безумна блъсканица.

При горните класове (6, 7, 8 клас) имаше много рядко над 10 т. При 4 и 5 клас има доста силни резултати. Особено при 4 клас са много високите оценки.
Цитирай


Danybon,

може ли да снимаш резултатите и да ги качиш тук?
Цитирай


За съжаление вече не съм там.  Тръгнах си като видях на 5 клас. Имаше опашки пред комисиите и затова изглежда се забавят окончателните резултати.
Цитирай


качили са резултатите на сайта на гимназията

http://www.pleven-mg.com/
Цитирай


Не ми се отварят нещо тези файлове  Sad
Цитирай


аз ги отварям под Chrome. Искаш ли да ти кажа някой резултат?
Цитирай


аз успях да изтегля средния - xlsx.
Цитирай


И аз успях вече  Very Happy
Цитирай


Хаха, сега ги видях.
Резултатите са уникални.
Моето дете, което е 4-ти клас и живо се интересуваше от точките си има максимален брой точки на 2, 3 и 4-та задача. За сметка на това, на първа задача, сложната загадка с шоколадовата поничка има 2 точки, перфектен резултат за да е извън първите 3 места. Отговорът, който е получил е 100 стотинки, а не 1 лев, което явно е било основание да е извън границата на печелившите.
Е, сигурно е оказало влияние, че и няма кой да ходатайства и подава контестации Smile
Честито на печелившите, а както казах - бедните да го духат като си нямат ръководители.  smile3501
Цитирай


Хаха, сега ги видях.
Резултатите са уникални.
Моето дете, което е 4-ти клас и живо се интересуваше от точките си има максимален брой точки на 2, 3 и 4-та задача. За сметка на това, на първа задача, сложната загадка с шоколадовата поничка има 2 точки, перфектен резултат за да е извън първите 3 места. Отговорът, който е получил е 100 стотинки, а не 1 лев, което явно е било основание да е извън границата на печелившите.
Е, сигурно е оказало влияние, че и няма кой да ходатайства и подава контестации Smile
Честито на печелившите, а както казах - бедните да го духат като си нямат ръководители.  smile3501

Ако наистина това е причината, родител също е можел да подаде контестации. В края на краищата на всяко такова състезание стават грешки и точно затова има контестации. А вашият случай просто плаче за преразглеждане. Но нещата се уреждат за нахъсаните, които се борят.  Странно, че баш твоето семейство си е оставило магарето в калта.
При всички случаи искрено ти съчувствам, защото ако само това е причината нещата не са честни. Но пък сте научили един урок, който може би ще ви е по-полезен от медала, защото явно тепърва ще ходите по (и ще печелите) състезания.
Цитирай


Ако наистина това е причината, родител също е можел да подаде контестации. В края на краищата на всяко такова състезание стават грешки и точно затова има контестации. А вашият случай просто плаче за преразглеждане. Но нещата се уреждат за нахъсаните, които се борят.  Странно, че баш твоето семейство си е оставило магарето в калта.
При всички случаи искрено ти съчувствам, защото ако само това е причината нещата не са честни. Но пък сте научили един урок, който може би ще ви е по-полезен от медала, защото явно тепърва ще ходите по (и ще печелите) състезания.

Не знам дали е само това. Напълно възможно е да има и други нерешени "важни" според организаторите стъпки. За мен факта е, че в задачата се пита колко струва поничката, отговора е 1лв, детето е получило 100 стотинки. Ориентирам се в нивото му и съм убеден, че отговора е получен аргументирано. Дали по начина и стъпките, на които държат организаторите... не мисля, че има значение. Просто задачата е толкова елементарна, че ми се струва изключително трудно да получиш верния отговор, но това да не е достатъчно решение.
Просто е тъпичко на 3-те по-сложни задачи максимален брой, на 1-вата -верен отговор и оценка 33%, достатъчна да го избута под чертата.
Както и да е, единствения неприятен за мен момент е, че трябва по някакъв начин аргументирано да му обясня, че и подобно точкуване е възможно без да го настроя негативно към... обективността на оценката и да му позволя да се разочарова от бъдещи състезания.
Урок... да, научихме.  Hug
Спирам с  личните плачове дотук - ами не съм доволен от задачите като цяло. Обезмислят ценността на състезанието. Не мисля, че са по-трудни с каквото и да е от тези на общинския кръг на Олимпиадата.
На първите 3 места в 4-ти клас са 23 деца! Което според мен е прецедент, слагащ черна точка върху организаторите и съставителите на задачи.
Цитирай


На първите 3 места в 4-ти клас са 23 деца! Което според мен е прецедент, слагащ черна точка върху организаторите и съставителите на задачи.
Абсолютно съм съгласна. Този тип състезание е различно и не се предполага да има десетки победители (както става на Салабашев или Черноризец Храбър). Задачи, които не могат да дадат "разслояване" в резултатите, са чиста издънка на съставителите. Като гледам резултатите, тази издънка е както в 4-ти, така и в 5-ти клас.
Цитирай


Да ви докладвам за обстановката в Плевен  Laughing Laughing Laughing
....
А, да, направи ми и супер добро впечатление групичка - вероятно 8 клас. Хапваха дружно сладолед в МОЛ-а. После като станаха си наместиха по конец столчета и си почистиха идеално. Не разбрах от кое училище са, че да ги похваля съвсем.
...
Нашите дечица! ПМГ - Бургас.

Чернев, честито!
Цитирай


..............Ориентирам се в нивото му и съм убеден, че отговора е получен аргументирано. Дали по начина и стъпките, на които държат организаторите... не мисля, че има значение. ...........

Абсолютно съм съгласна, че решението, независимо дали е по стъпките, на които държат организаторите и съставителите на задачи, когато е аргументирано и води до верния отговор, трябва да се зачита за вярно.
Аз от години имам съмнения, че различните от авторовите решения ги подминават и затова съм 100% "ЗА" да се контестира. Но за жалост и в предишното училище на сина ми, и в сегашното учителите са успели да убедят децата, че от контестации има смисъл само, ако се бориш за място. Но за мен въпросът е принципен и се опитвам да убедя сина ми. И снощи водихме дълъг спор по този въпрос. Той смята, че една от задачите е решил, но по различен начин - дали са му само 2 точки. Ако му дадат пълните 7 точки, това няма да го класира в първите, но го качва 5 места нагоре и най-важното за мен - ако контестира и му зачетат решението, ще знае, че такова решение е възможно. А сега остава въпросителна - решил ли съм задачата и не са я оценили, или решението наистина не е вярно. 
След контестациите при 10-окласниците има едно разместване на един ученик, което според мен говори точно за това, което казах по-горе. Първоначално момчето е оценено с 0 точки на една от задачите, а след контестациите са му дали пълните 6 точки за задачата. Поздарвявам такива смели ученици и учители, които се борят да защитят работата си.
Цитирай


Поздарвявам такива смели ученици и учители, които се борят да защитят работата си.
Всичко е да учителите (ръководителите) на децата. Добрите ръководители след състезания карат всяко дете да си напише прогнозните точки и да обясни как е решило задачите. При отклонение на резултатите от прогнозните точки учителите подават контестация или искат да разгледат работата на съответното дете. Поне при отборите на СМГ е така.
Цитирай


Преди малко приключи награждаването в Плевен. Наградиха от 4 и 5 клас само децата на първо място, от 6-ти - първо и второ място, от 7 и 8 - първо, второ и трето място.
 
Цитирай


Поздарвявам такива смели ученици и учители, които се борят да защитят работата си.
Всичко е да учителите (ръководителите) на децата. Добрите ръководители след състезания карат всяко дете да си напише прогнозните точки и да обясни как е решило задачите. При отклонение на резултатите от прогнозните точки учителите подават контестация или искат да разгледат работата на съответното дете. Поне при отборите на СМГ е така.

Така би трябвало да е за всички отбори. Но може би някои от ръководителите не са достатъчно опитни и нямат увереността, че ще успеят да защитят едно различно решение. Ние пета година ходим на тези състезания и досега, ако не ме лъже паметта, наш ръководител само веднъж е влизал на контестация. Не помня постигна ли нещо.
Цитирай


А има ли ги някъде качени задачите?
Цитирай


А има ли ги някъде качени задачите?

Ето ги  Hug

Ето задачите с решенията за 4-8 клас http://dox.bg/files/dw?a=2f39b464cc
Ако някой ме е изпреварил ... ще прощавате за повторението, но не ми се четеше назад  Wink
Цитирай


А има ли ги някъде качени задачите?

Ето ги  Hug

Ето задачите с решенията за 4-8 клас http://dox.bg/files/dw?a=2f39b464cc
Ако някой ме е изпреварил ... ще прощавате за повторението, но не ми се четеше назад  Wink
Мерси. Hug
Цитирай


Като гледам класирането на 4-ти клас си мисля, че за другата година СМГ пак ще прави промени в правилника за приемане за петокласници.
Сега остава да има и 10-15 човека ( от София ) класирани на 1-во място на националния кръг на кенгуруто и изпита за СМГ направо става излишен  Mr. Green

Мога ли да видя някъде класирането на областния кръг на олимпиадата по математика за миналата година? Интересно ми е колко деца са решили 3-тата задача за 4-ти клас.
Цитирай


kodbg, снощи ходихме със сина ми на контестация. Той също е с верни отговори, но искаше да разбере защо е с по-малко точки. Бяха доста внимателни и му обясниха къде и защо са му рязали точки. Може би е трябвало и вие да отидете да видите вашата работа. На сина ми му беше много полезно. Тези дни ще дадем решението му на добър математик, за да хвърли и той око.

Да докладвам пак за Плевен.
В момента е студ, вятър и дъжд. Отскочих до МОЛ-а, който е съвсем до хотела, за да пия кафе. Вътре е пълно с математици. Много са готини. Повечето хапваха сладолед, имаше и чакащи за киното. Мисля, че видях деца от 107-мо, 125-то, СМГ и Варна.
Цитирай


 Истината за ПМС е , че т.г. организаторите са приемали за верни само задачите , решени според техните критерии. Всяка различно решена задача , макар и вярна , не е донесла точки на децата.

ЦитирайКакто и да е, единствения неприятен за мен момент е, че трябва по някакъв начин аргументирано да му обясня, че и подобно точкуване е възможно без да го настроя негативно към... обективността на оценката и да му позволя да се разочарова от бъдещи състезания.
Урок... да, научихме.  Hug

Спирам с  личните плачове дотук - ами не съм доволен от задачите като цяло. Обезмислят ценността на състезанието. Не мисля, че са по-трудни с каквото и да е от тези на общинския кръг на Олимпиадата.
На първите 3 места в 4-ти клас са 23 деца! Което според мен е прецедент, слагащ черна точка върху организаторите и съставителите на задачи.

Превърни дефекта в ефект. Не се чуди как да оправдаеш субективността, а наблегни на нуждата да се работи по разписване на задачи. Ние този урок го взехме още в 3 - 4 клас.

Иначе съм напълно съгласна с Obsolete,  че толкова победители са пример за издънка на организаторите. Може пък и нарочно да са искали да имат повече деца с висок резултат заради кандидатстването, но това обезсмисля състезанието.
Цитирай


малко извън темата - моля ако някой има отговори на днешното лингвистично - 3-4 клас да сподели - може и на лични
Цитирай


И аз се извинявам за нахалството,но ще помоля за отговорите на лингвистично кенгуру по английски език за 5-6 клас на ЛС или на и-мейл iva1579@abv.bg
Цитирай


Девет са децата от София, които са на първите 3 места, съответно с 26, 25 и 24 т. Да разбирам ли, че те вече са в CМГ (при желание от тяхна страна разбира се)? Предишната година колко са влезнали, чрез този конкурс?
Цитирай


Девет са децата от София, които са на първите 3 места, съответно с 26, 25 и 24 т. Да разбирам ли, че те вече са в CМГ (при желание от тяхна страна разбира се)? Предишната година колко са влезнали, чрез този конкурс?

Зависи от това какви сертификати/грамоти са им дали днес. Ако нямат грамота за 1, 2 или 3-то място, не могат да кандидатстват за "автоматичен" прием в СМГ. Danybon писа, че днес организаторите са наградили само четвъртокласниците на 1-во място, което според мен означава че останалите не получават нищо - децата с 2-ри резултат делят 7-мо място, с 3-ти резултат - 14-то място. Но това са само мои раязсъждения, може и да греша.
ЦитирайМисля,че доста грешите като смятате,че 9 деца ще бъдат поканени да се запишат в СМГ!Доколкото подочух от госпожата по математика на сина ми,само трите деца с 26 точки (от 107-мо) има вероятност да се възползват от този прием и пак това не е сигурно.При толкова лесни задачи за 4 клас ,това решение ми се вижда най-справедливо!


 
Цитирай


Предната година в СМГ имаше само 4 класирани от състезания общо и само 2ма от зимните празници.
Цитирай


В наредбата за прием в СМГ пише "Чл. 7. Ученици, класирани на първо, второ или трето място на  Пролетни математически състезания – Плевен 2012 или на първо място на Национален кръг на математическо състезание “Европейско Кенгуру” 2012, се приемат и ако не са участвали в изброените в чл. 3. състезания." А задачите наистина са доста лесни newsm78
ЦитирайПревърни дефекта в ефект. Не се чуди как да оправдаеш субективността, а наблегни на нуждата да се работи по разписване на задала задачачи. Ние този урок го взехме още в 3 - 4 клас.


На мен това ми е много трудно да го разбера, Искат да се пише всяко действие на отделен ред. Донякъде е разбираемо - създава някакви навици.  Обаче меко казано прекаляват. Защото мисленето е ценно и когато се случва, трябва да се поощрява, а не да се убива.

Един пример от друго състезание с други цифри:  25-5.3 -2=23-15 е грешка... Защо? Защото детето не знаело ред на действията! Не мога да го обясня на дете. Вие можете ли? И така може да изгори цяла задача. Въпреки, че е решена вярно и има отговор и надлежно описване, може да няма нито един предписан от организаторите ред и нито една точка. Математиката категортично не е точно това за мен.
Цитирай


В наредбата за прием в СМГ пише "Чл. 7. Ученици, класирани на първо, второ или трето място на  Пролетни математически състезания – Плевен 2012 или на първо място на Национален кръг на математическо състезание “Европейско Кенгуру” 2012, се приемат и ако не са участвали в изброените в чл. 3. състезания." А задачите наистина са доста лесни newsm78

Пише и казана дума, хвърлен камък. Но ще има само деца, класирани на 1 място. Тези с втори резултат ще са на 7 място. Когато задачите са лесни се налага да се минава на този метод за класиране, който иначе не е много популярен за математическите турнири. Иначе СМГ не може да се отметне от думите си, но не може и да приемат толкова много деца. Досега винаги са били по 1-2.
« Последна редакция: Нед., 01 Апр. 2012, 18:03 от Черна станция »
ЦитирайНа мен това ми е много трудно да го разбера, Искат да се пише всяко действие на отделен ред. Донякъде е разбираемо - създава някакви навици.  Обаче меко казано прекаляват. Защото мисленето е ценно и когато се случва, трябва да се поощрява, а не да се убива.

Един пример от друго състезание с други цифри:  25-5.3 -2=23-15 е грешка... Защо? Защото детето не знаело ред на действията! Не мога да го обясня на дете. Вие можете ли? И така може да изгори цяла задача. Въпреки, че е решена вярно и има отговор и надлежно описване, може да няма нито един предписан от организаторите ред и нито една точка. Математиката категортично не е точно това за мен.

Не мога да говоря за конкретен случай, но по принцип не се търси писане на отделен ред, а описване на всяка стъпка. Принципът е, че на всеки един етап от решението ако се каже "Защо?" отговорът трябва вече да го има в предните редове. Само тогава има гаранция, че нямаме налучкване, преписване, подсказване или интуиция.

В написания от теб пример грешка няма. Има основание за контестация, защото проверяващият не е вникнал в решението, а просто е плъзнал поглед отгоре. НО, за да не се случва това детето трябва да се научи, че тук е най-добре да има и един междинен ред: 25 - 2 - 5*3 = .....
А в контестацията да се каже, че детето е ползвало "разместително и съдружително свойства". Тогава комисията може само да козирува.
« Последна редакция: Нед., 01 Апр. 2012, 18:12 от Черна станция »
ЦитирайПревърни дефекта в ефект. Не се чуди как да оправдаеш субективността, а наблегни на нуждата да се работи по разписване на задала задачачи. Ние този урок го взехме още в 3 - 4 клас.


На мен това ми е много трудно да го разбера, Искат да се пише всяко действие на отделен ред. Донякъде е разбираемо - създава някакви навици.  Обаче меко казано прекаляват. Защото мисленето е ценно и когато се случва, трябва да се поощрява, а не да се убива.


Сега разбрах защо са отнели точки на сина ми при решени задачи. Голяма драма ,голям рев беше. Дори ми заяви, че повече няма да ходи на никакви математически състезания.  Наистина трябва да наблегнем на изискванията за описание на задачите и т.к. аз не съм математичка, а лекар, ще трябва да се обърнем към професионалист. Толкова вълнения имаше в Плевен, толкова напрегнати деца. Повечето четвъртокласници излизаха с чувството, че всичко са решили, защото повярвайте ми там случайни деца няма. Поне  в нашия град за класиране в МГ се вземат точки ,ако  си изкарал над 50% от общия сбор на състезанието.
Цитирай


Забравих да ви кажа, че съм снимала награждаването днес. Не знам дали качеството на снимките е добро, бях седнала по-назад. Надявам се нещо да се вижда. Може би утре ще ги публикувам.

В МОЛ-а на Плевен по обяд май се бяхме събрали голяма част от състезателите. Беше доста забавно. Учители ми казаха, че има поне 200 деца из сградата. Всички бяха страшно готини и забавни. Научих хиляди варианти как да се слиза и да се качва човек по ескалатора и то без да се правят белички. Бяха ми много сладки дечица и с удоволствие да ги наблюдавах как релаксират. Те вече се и поопознаха. Едва успях да отделя сина ми от група дечица от друго у-ще. Чак и аз съжалявах, че вече трябва да тръгваме.
Цитирай


Цитат на: Черна станция link=topic=649863.msg21589968#msg21589968

Превърни дефекта в ефект. Не се чуди как да оправдаеш субективността, а наблегни на нуждата да се работи по разписване на задачи. Ние този урок го взехме още в 3 - 4 клас.

Съжалявам, мисля, че отдавна сме научили това...
Има интересен факт, който според мен пропускаш - 2, 3 и 4 та задача са значително по-завъртяни от 1-ва, доколкото при подобни лесни задачи може да се говори за завъртяност. Факт е, че изискват по-детайлно описание, отколкото е необходимо за първата задача.
И на трите, детето има максимален брой точки, тоест, където е било необходимо детайлно описание го е имало.
От друга страна, детето явно е преценило, че не е необходимо да изписва една страница празнословия защо поничката струва 100 стотинки. Разпитах го в детайли - две уравнения с две неизвестни, заместило е тортата с ванилова поничка + 50 стотинки, получило е цена на ванилова 1.5 лв, заместило в първото и написало, че търсената поничка е 100 стотинки. Не е писало например с букви, че щом ваниловата е 1.5, а тортата е + 0.5, значи тя е 2лв! Това е идиотизъм и нямам никакво желание да го... уча да го прави. Аз съм доволен, за мен задачата е перфектно решена, за оценителите заслужава 2 точки... Нашето наказание към тях е, че следващата година най-вероятно няма да уважим тяхното състезание. Толкова...
Оценявам като простотия и награждаването само на децата с максимален брой точки. Има си регламент. Някой мастит даскал се е осрал здраво с неподходящи и лесни задачи и сега 10 годишни деца се ощетяват заради грешките му.
На мнение съм, че всички математици с 24, 25 и 26 точки трябва да си получат извоюваното уважение, награди, дипломи и приеми. Децата не виновни, че са им дали лесни задачи.
Цитирай


Цитат
От друга страна, детето явно е преценило, че не е необходимо да изписва една страница празнословия защо поничката струва 100 стотинки.

Моят син не беше на състезанието, но му дадох да реши задачите. На първата също получи 100 ст. и то защото точно така ги учат на курсовете в СМГ Wink. А нали винаги са ни казвали, че всяка задача може да се реши по N различни начини и дори се поощряват оригиналните решения. Какво е това ограничение в Плевен newsm78
Цитирай


kodbg, всички разбрахме че си афектирана, но би ли ни спестила епитетите и да се съобразяваш малко с езика, които използваш , че тук освен родители четат и деца.
задачите наистина са доста лесни макар нашите деца да не са се представили много добре. Щерката не ходи този път, но реши задачите в къщи без проблем за доста кратко време(имам предвид, без стреса от състезанието).
Нещо напоследък организаторите не се справят достатъчно добре с избора на задачи, с критериите за оценка и начина на оценяване. Защо ли? или децата станаха по-добри??? дано да е второто  Peace
Цитирай


 35
kodbg, всички разбрахме че си афектирана, но би ли ни спестила епитетите и да се съобразяваш малко с езика, които използваш , че тук освен родители четат и деца.
задачите наистина са доста лесни макар нашите деца да не са се представили много добре. Щерката не ходи този път, но реши задачите в къщи без проблем за доста кратко време(имам предвид, без стреса от състезанието).
Нещо напоследък организаторите не се справят достатъчно добре с избора на задачи, с критериите за оценка и начина на оценяване. Защо ли? или децата станаха по-добри??? дано да е второто  Peace

Мацка, афектиран не съм. Ако беше достатъчно любознателна, щеше да се запознаеш как пиша и да не пълниш темата с глупости.
Ако използвания от мен език те притеснява... дано не ти се случва да чуеш езика м/у децата в училище или недай боже да вземе хлапето ти да гледа някой филм по телевизията, сниман след 2002 Smile
Дотук с културния отговор на поста ти, а сега - не, че схващам какъв ти е проблема с езика ми и кое те възмущава, но айде у лево и не занимавай темата с глупости Smile)

дааааа сетих се кой си. заради родители като тебе правим честички родителски срещи за деца с подобно поведение - боже опази от простотия.
???
« Последна редакция: Нед., 01 Апр. 2012, 22:10 от kodbg »
Цитирай


дааааа сетих се кой си. заради родители като тебе правим честички родителски срещи за деца с подобно поведение - боже опази от простотия.
Цитирай


kodbg, ти нали беше писал, че детето е било в Плевен със съпругата ти. Те не са ли отишли да видят работата и да подадат контестация? Така, както си го написал, детето има от какво да се чувства ощетено. А сега може би се чувства и незащитено. Не знам каква е точно ситуацията, просто питам.
Цитирай


kodbg, ти нали беше писал, че детето е било в Плевен със съпругата ти. Те не са ли отишли да видят работата и да подадат контестация? Така, както си го написал, детето има от какво да се чувства ощетено. А сега може би се чувства и незащитено. Не знам каква е точно ситуацията, просто питам.

Мне, бяха за състезанието с още две деца и майки от училището ни. В 14:30, след състезанието си взеха рейса и се прибраха. За каквото отидохме, направихме го, преценихме, че няма смисъл да си губим още цял ден.
Ощетено... незащитено, след като не е с максимален брой точки на задачата, значи не е направил нещо както са искали от него. Здраве да е, не може да се впишеш навсякъде, важното е, че според нас всичко е решено както трябва.
И не мисля, че е работа на родители да подават контестации и да преценяват е ли редно да се направи или не е. Ако има на някой, на който се сърдя, това е сегашното му училище, което не смята за необходимо да изпрати нормален отбор, с нормален ръководител на едно от интересните състезания за годината. Факта, че в това училище учат над 1000 деца, а не може да се организира отбор от 7-8 е показателен за качеството на обучение Smile
Цитирай


А какъв е случаят с четвърта задача на 6-ти клас? newsm78
Има едно дете със 7 и едно с 2 точки. Всички останали 149 деца имат нула или една точка.
Цитирай


Гледах класирането за ЕК и нещо не видях първокласници изписани като такива - всяка година има явили се и добре представили се деца от първи клас, а на тези лесни задачи ...  newsm78

Цитирай


В наредбата за прием в СМГ пише "Чл. 7. Ученици, класирани на първо, второ или трето място на  Пролетни математически състезания – Плевен 2012 или на първо място на Национален кръг на математическо състезание “Европейско Кенгуру” 2012, се приемат и ако не са участвали в изброените в чл. 3. състезания." А задачите наистина са доста лесни newsm78
Мисля, че в предлога "или" се крие отговорът на въпроса - ако беше "и" - класират се всички. При това положение, понеже има на 1-во място - класират се само те без прием.
Цитирай
А нали винаги са ни казвали, че всяка задача може да се реши по N различни начини и дори се поощряват оригиналните решения. Какво е това ограничение в Плевен newsm78
За съжаление всеки проверяващ е преценявал еднолично как да оценява задачата. Наистина се случва за първи път, а резултатите при 8 клас са изумяващи. Има много деца без нито 1 т. на 3 зад. И не защото не е решена , а защото е решена по различен начин. Дори по 1 т. за полученият верен отговор не са им дали.
 Предполгам ,че с първата зад. за 4 кл. се е случило нещо подобно, но поне за верният отговор детето на Код е получило 2 т.
 Явно в България наистина искат да унищожат всеки , който мисли / или поне който мисли различно/!
Цитирай


Точно за трета задача на осмокласниците, и при някои наши деца, не е дадена нито една точка, а решена, явно по различен от на проверяващите начин.  Peace
Цитирай


За съжаление всеки проверяващ е преценявал еднолично как да оценява задачата. Наистина се случва за първи път, а резултатите при 8 клас са изумяващи. Има много деца без нито 1 т. на 3 зад. И не защото не е решена , а защото е решена по различен начин. Дори по 1 т. за полученият верен отговор не са им дали.
 Предполгам ,че с първата зад. за 4 кл. се е случило нещо подобно, но поне за верният отговор детето на Код е получило 2 т.
 Явно в България наистина искат да унищожат всеки , който мисли / или поне който мисли различно/!

Точно за трета задача на осмокласниците, и при някои наши деца, не е дадена нито една точка, а решена, явно по различен от на проверяващите начин.  Peace

Ако наистина е така, е кофти. Във вашия случай направена ли е контестация?
ЦитирайЦитат
Ако има на някой, на който се сърдя, това е сегашното му училище, което не смята за необходимо да изпрати нормален отбор, с нормален ръководител на едно от интересните състезания за годината. Факта, че в това училище учат над 1000 деца, а не може да се организира отбор от 7-8 е показателен за качеството на обучение Smile

Искам да попитам каква е разликата между отборно изпратени деца (от определено училище или индивидуално участие на дете? Нали класирането е индивидуално?
Цитирай


От 4-класниците никой няма 7 т. на 2-ра задача от ПМС... newsm78
Цитирай


От 4-класниците никой няма 7 т. на 2-ра задача от ПМС... newsm78

Няма и как да има - 1-ва и 2-ра се оценяват с по 6 точки, 3-та и 4-та - с по 7.  Smile
Цитирай


От 4-класниците никой няма 7 т. на 2-ра задача от ПМС... newsm78

Няма и как да има - 1-ва и 2-ра се оценяват с по 6 точки, 3-та и 4-та - с по 7.  Smile
doh Тази част от регламента ми е убягнала! Всъщност сега разгледах по-обстойно резултатите и то с други очи - като вече знам, че максимумът е 26 т.
Честито на вече приетите в СМГ Hug. Могат да почиват вече... Wink Да му мислят другите...
Цитирай
А нали винаги са ни казвали, че всяка задача може да се реши по N различни начини и дори се поощряват оригиналните решения. Какво е това ограничение в Плевен newsm78
За съжаление всеки проверяващ е преценявал еднолично как да оценява задачата. Наистина се случва за първи път, а резултатите при 8 клас са изумяващи. Има много деца без нито 1 т. на 3 зад. И не защото не е решена , а защото е решена по различен начин. Дори по 1 т. за полученият верен отговор не са им дали.
 Предполгам ,че с първата зад. за 4 кл. се е случило нещо подобно, но поне за верният отговор детето на Код е получило 2 т.
 Явно в България наистина искат да унищожат всеки , който мисли / или поне който мисли различно/!

лично за мен това е недопустимо - трябва да се разглежда и оценява всяко едно решение
как така на база избирателен принцип  Shocked
със сигурност бих оспорвала мнението на проверяващите при положение, че детето ми си е решило задачата  Naughty
примерно 2-ра задача за 4-ти клас у дома я реши по съвсем различен начин, означавайки си страните АВ=ВС с х, т.е. решавайки уравнение с неизвестно - но съвсем правилно, логически издържано и последователно обосновава всяко свое действие - т.е. да разбирам, че въпросните господа щяха да оценят задачата му с 0 т.  Shocked

моля, който е запознат да сподели - от миналите години виждам, че въпросните ЗМС - сега вече ПМС се провеждат в различни градове - т.е. догодина живот и здраве трябва да бъдат във Варна и  в Бургас - правилрно ли съм разбрала  newsm78
Цитирай

За съжаление всеки проверяващ е преценявал еднолично как да оценява задачата. Наистина се случва за първи път, а резултатите при 8 клас са изумяващи. Има много деца без нито 1 т. на 3 зад. И не защото не е решена , а защото е решена по различен начин. Дори по 1 т. за полученият верен отговор не са им дали.
 Предполгам ,че с първата зад. за 4 кл. се е случило нещо подобно, но поне за верният отговор детето на Код е получило 2 т.
 Явно в България наистина искат да унищожат всеки , който мисли / или поне който мисли различно/!

Не виждам нищо изумяващо в резултатите на 8-ми клас – подобни са резултатите и на 9-12 клас. Там също има задачи (3-та и 4-та), които са решени от единици. Това е напълно нормално, тъй като тези задачи са с по-висока трудност. И след като едно дете от 8-ми клас (Поздравления за момичето, възхищавам му се!) ги е решило без грешка, значи задачите не са нерешими и не бива за неуспехите на децата си да обвиняваме журито. Все пак то е съставено от професионалисти, а не от икономисти, фризьори, историци... и те могат по-добре от нас да преценят какво са направили децата ни, още повече, че те, за разлика от нас, са видели решенията им. Е, грешки може и да станат поради малкото време, предвидено за проверка, но затова си има контестации – който смята, че е ощетен, има възможност да защити решението си.
За въпросната трета задача: Не виждам за какъв верен отговор очаквате да се присъди точка, след като такъв просто няма – задачата е с доказателство. Всеки си мисли, че е доказал това, което се иска по условие, но дали наистина е така? И моят син беше сигурен, че се е справил с доказателството на една задача, дадена им на контролата за определяне на отбора, но се оказа, че не е така – имаше 2 т. на нея за това, че в началото е изказал няколко верни твърдения. Едно е да мислиш, че си решил една задача, друго е наистина да си я решил (става въпрос за решение, не за отговор). Преди две години синът ми "решил" и описал подробно една  трудна задача, дадена му от бившия му вече учител по математика. Рецензията след задачата беше: "Верен отговор, неубедително решение. Ама то не е трудно да се познае отговора."
Ако задачата е вярна, важно е и как е описано решението. На"Атанас Радев" е имало случай, в който дете е казало, че е решило една от задачите, методът му верен, отговорът – също, а точките малко. Направена е контестация и при проверката се установило, че детето просто си е спестило писането (и то доста). Няма как в такъв случай да не му намалят доста точки.
Да не говорим, че много често децата казват на родителите си, че са решили задачите, а всъщност или не са, или просто са писали разни неща, които в повечето случаи се оказват грешни. Дете се е обадило на родителите си и им е казало, че има лош резултат, защото повръщало няколко пъти по време на състезанието. Това, разбира се, не отговаряло на истината, но детето явно се страхува от родителите си и е търсило начин да се оправдае.
« Последна редакция: Пон., 02 Апр. 2012, 11:47 от math_mother »
Цитирай


Аз не съм математик и съм твърде далече от математиката, но бях със сина ми (5 клас) на контестация. Той сам си защитаваше решенията. Smile Бяха доста внимателни и тримата математици от комисията (там беше и Сава Грозев) му разгледаха работата и му обясниха къде му вземат и къде му дават точки. Какъв е принципът? Гледат дали е получен верният отговор и ако е така на "първо четене" дават максимум точки и почват внимателно да преглеждат за детайлите - има ли това, има ли друго... Имат си засичащи неща и ако е получил тези отговори е ОК. Ако има нещо неточно, почват да махат точки от оня "виртуален" максимален резултат. Другият случай е ако не е вярно решена задачата, ползват друг принцип. Почват от 0 и засичат как е решавана задачата - има ли това, има ли друго, какво се е сетил да направи, т.е. почват да дават. Можело така да се получи, че с верен и неверен отговор да имат еднакъв брой точки в зависимост от детайлите вътре. При сина ми, който е получил верни отговори, на първа и втора задача са му рязали точки - по 2 на задача. При 3-та пък е трябвало да доизпише още нещо, но решил, че няма да му стигнат листата и посъкратил процедурата, там казаха, че са му давали точки, защото е правил всичко както трябва и е правилно, но е трябвало да си доразвие идеята. На 4 зад. има пълен брой точки и не сме я обсъждали.
На сина ми му беше много полезен този разговор с комисията. Той не знаеше кой кой е и си говори доста спокойно и уверено с тях, а те бяха изключително внимателни. Действието се развиваше към 23 ч. в събота. Докато чакахме за контестация, синът ми беше позадремал в коридора, но много държеше да си защити решенията или да види къде имат забележки към него. После в таксито черта-писа-мисли, искаше пак да се връща. На другия ден пак стана мисли-умува по техните думи и по своето решение. Сега е решил, че се сетил какво трябва да си подобрява, защото няколко пъти му се случва да му режат точки за верни задачи. Поне сега му светна защо може би се получава така. Та ще видим какво ще стане и на Олимпиадата в неделя, защото м.г. имахме същия случай с верни задачи и с доста орязани точки.
Цитирай


моля, който е запознат да сподели - от миналите години виждам, че въпросните ЗМС - сега вече ПМС се провеждат в различни градове - т.е. догодина живот и здраве трябва да бъдат във Варна и  в Бургас - правилрно ли съм разбрала  newsm78
Догодина сте си у дома, а ние сме ви на гости.  Very Happy
Цитирай


Цитат
На сина ми беше много полезен този разговор с комисията. Той не знаеше кой кой е и си говори доста спокойно и уверено с тях, а те бяха изключително внимателни. Действието се развиваше към 23 ч. в събота. Докато чакахме за контестация, синът ми беше позадремал в коридора, но много държеше да си защити решенията или да види къде имат забележки към него. После в таксито черта-писа-мисли, искаше пак да се връща. На другия ден пак стана мисли-умува по техните думи и по своето решение. Сега е решил, че се сетил какво трябва да си подобрява, защото няколко пъти му се случва да му режат точки за верни задачи. Поне сега му светна защо може би се получава така. Та ще видим какво ще стане и на Олимпиадата в неделя, защото м.г. имахме същия случай с верни задачи и с доста орязани точки.
Danybon,  bouquet.
Радвам се на това мнение. Да станеш добър състезател е процес. Стискам палци на твоето дете на олимпиадата в неделя.
Цитирай


math_mother, Danybon,

Удоволствие беше да прочета постингите ви.
Цитирай


Hannaa, Obsolete, благодаря! Надявам се, че ви е било полезно! Жалко, че нямаше как да заснема този разговор между сина ми и комисията. Наистина много им се радвах.
Цитирай