«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

јлтернативна медицина
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 134 отговора

в джунглата

ћнени€: 607
Ќутрициологи€ – да се лекуваме чрез висококачествена храна!

“€лото ни е перфектна добре организирана система, единственото, което се иска от нас е да дадем възможност на тази система да си върши работата. » това което мога да ви кажа пък аз:
’ора спрете да пречите на организма ви да бъде здрав!!!

ѕоради интереса на н€кои съфорумци реших да пусна тази тема. »ска ми се повече хора да се запозна€т с това как да съхран€т и възстанов€т здравето си чрез висококачествени нутриенти. ј какво точно са нутриентите, това са  хранителните елементи, това което всеки един ден ние приемаме чрез храната и водата, а именно минерали,  витамини, аминокиселини и мастни аминокиселини.
Ќутрициологи€та за медицината е нова наука (започва тепърва да се изучава едва в н€колко университета по света), но не и за човешки€т организъм.

Ќо за да си спест€ дългото об€снение ви предлагам да прочетете една стати€:
Ф”мрелите лекари не лъжат!” на ƒ-р ”олък (според мен велика стати€!)

«аредете си  google и си € потърсете, н€ма да ви давам линк (почвам с отс€ването на мързеливците  Mr. Green ).


ќще преди 250 г. в известни€ медицински трактат Д¬ътрешна книга на ∆ълти€ император” е написано:
Дƒа вземеш лекарствени средства и билки, когато си болен, е все едно да копаеш кладенец, когато си жаден. Ќе е ли вече прекалено късно?”

Ќо: Фѕо-добре късно, отколкото никога!”

“ака че здрави или болни съфорумци, нека да се всушаме в  бащата на медицината ’ипократ, който е  дал следни€ съвет на учениците си: "Ќека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна."  ¬исококачествените нутриенти са най-ефективното лекарство, това го доказва практиката.
Ќо ежедневната храната, ко€то приемаме доста често за нас е отрова. «а това какво се случва с нас на клетъчно ниво, ще се опитам да об€сн€ с тази тема.

«а днес стати€та на ƒ-р ”олак см€там, че е достатъчна като встъпление. ўе се опитам да разви€ темата като наблегна на н€кои по - разпостранени болести. «ащо се разбол€ваме точно от т€х и как чрез естесвени, натурални (а не синтетични) нутриенти да подобрим здравословното си състо€ние.

ќще от сега ще ви помол€ за търпение, тъй като ангажиментите ми са огромни, информаци€та, ко€то искам да ви представ€ е необ€тна, а времето ми е доста ограничено.
јко н€кой съдейства темата да се развива в необходимата посока, ще съм изключително благодарна!
« ѕоследна редакци€: пн, 02 апр 2012, 14:47 от Passiflora »
÷итирай

в джунглата

ћнени€: 607
» спазвайки принципа: ДPrimum non nocere!Ф Ц Д ѕреди всичко, не вреди!Ф (’ипократ), за да не приб€га н€кой до аптеката след съветите на д-р ”олък и да се запаси с първите витамини попаднали му пред погледа, още нещо много важно за вашето здраве, но не знам къде в нета го има като линк, за това ще го копирам направо в темата (малко е дълго, но в името на здравето ще ме извините):

Ќ≈√ј“»¬Ќќ“ќ ¬Ћ»яЌ»≈ Ќј —»Ќ“≈“»„Ќ»“≈ ¬»“јћ»Ќ»
ћного от изследвани€та и научните трудове, свързани с въздействието на синтетичните витамини върху човешки€ организъм, все повече потвърждават негативното им вли€ние.
—интетичните витамини предлагани в аптеките са неорганични химически киселини, които по сво€ състав са малка част от органичните; лишени са от жизнена сила и от нужните за приемане от т€лото носители Ц минерални елементи. “е се приемат от организма като токсичен отпадък и се изхвърл€т вън от него. ћогат да се натрупват в черни€ дроб и бъбреците, където създават редица здравословни проблеми.
—лед време синтетичните витамини сигурно ще бъдат забранени. Ќо днес те съществуват, хората ги използват и се над€ват, че могат да им помогнат. Ќедостигът от знани€ и негласното вето върху тези знани€ способстват хората да боледуват повече и по-често. ¬ъзниква въпросът:  акво да правим?
—лед като синтетичните препарати са дискусионни, струва ли си да се говори толкова много за т€х? —трува си! Ќие не сме против витамините, а само против изкуствените витамини. –азбрахте защо.
≈стествени€т начин на живот, нормалната, качествена, балансирана храна, може да изключи от порциона ни различните добавки във вид на витамини. ≈жедневното меню може да се прави така, че да бъде разнообразно и да включва всички необходими елементи за нормална жизнена дейност. “ова е идеалното. Ќо в реални€ живот то е практически невъзможно.
Ќедостигът на пари, бесни€т темп на живота ни пречат да се храним правилно, а към това се прибав€т алкохолът и пушенето.
—ветовната организаци€ по здравеопазването е разработила схема за правилно хранене Ќаречена е "ѕирамида на храненето". ¬ основата на пирамидата са зърнените храни, от които човек тр€бва да из€жда по шест порции. „етири от т€х тр€бва да бъдат от пълнозърнесто брашно. ќтсъствието им в порциона води до недостатък в организма на витамини от групата ¬, на магнезий, цинк, хром. — витамин ¬ е свързана също интересната истори€, ко€то показва, че бели€т ориз и б€лото брашно са по-скоро вредни. Ќ€кога в  итай населението е страдало от болест, ко€то пораз€вала само богатите. “€ предизвиквала косопад и психични изменени€. Ќай-€рки€т външен белег бил несгъващите се крака. "Ѕери-бери" дълго се е считала за неизлечима. ¬сичко се променило с откриването на витамин ¬. “ой липсвал в храната на богатите китайци. “е можели да си позвол€т да се хран€т със скъпи€ б€л полиран ориз, а бедн€ците се хранили с по-евтини€ неполиран ориз. ¬ него се съдържали полезните микроелементи и витамини. —лед това откритие "Ѕери-бери" можела да се лекува. Ќо и днес проблемът с "белите" храни стои. ѕри очистването повърхностни€ слой на зърното се отстран€ва, с което - и съдържащите се в него полезни витамини и минерали. “ака не се приемат тези нужни вещества, а само съдържащите калории. » ние страдаме по тези причини от депреси€, безсъние и още много други забол€вани€.
—ледващото м€сто в хранителната пирамида заемат плодовете и зеленчуците. ≈жедневната норма за употреба е пет порции. “е тр€бва да са разнообразни и да се разпредел€т равномерно през ден€.
»ма и още един момент, вли€ещ особено силно на организма - да се знае произходът на продуктите, къде са отгледани. Ќе е тайна, че повечето производители в стремежа си за по-високи добиви използват торове и препарати, между които и недопустими за отглеждането на хранителни растени€. ¬следствие на това растителните храни пон€кога съдържат и вредни за организма на човека вещества.
ћинералните торове се използват предимно в големите стопанства, обработващи огромни площи.  олкото по-интензивно е производството, толкова по-малко полезни вещества остават в почвата и толкова по-малко полезни вещества преминават в хранителните растени€. ‘ермерът получава пари за количеството моркови, а не за количеството магнезий в т€х. ѕродукци€та на такъв "земеделец" не съдържа необходимите витамини и микроелементи и в същото време съдържа вредни за нас вещества.
—ледващи€т етаж на пирамидата са продуктите, съдържащи белтъчини и те тр€бва да се употреб€ват по три порции дневно. ѕарче месо или порци€ кисело мл€ко, домашни кокоши €йца, риба или други морски продукти. ¬ рибната мазнина се съдържа комплексът киселини ќмега 3. ѕо последни изследвани€ без него организмът не може да функционира нормално.
Ќа върха на пирамидата са веществата, чи€то консумаци€ тр€бва да се изб€гва - захар, оцветени разхладителни напитки, алкохоли, кафе и други.

—вободната жизнена енерги€ лекува всички болести! ƒайте само качествени хранителни елементи на организма си!    Peace

 
÷итирай

на «ем€та

ћнени€: 172
Ѕлагодар€ за темата! bouquet

јз вместо запис давам линк към стати€та "”мрелите доктори не лъжат"
http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=749
÷итирай

ƒобрич

ћнени€: 141
∆иво се интересувам от темата... ѕрепоръчвам в добавка на всеки да гледа филма "Food matters". Ѕуквално преди седмица излезе и нови€т филм, негово своеобразно продължение - Hungry for change. ѕърви€т може да се свали из бг торенти, но втори€ е доста нов и за съжаление все още едва ли е наличен. ≈то линк към един полезен руски филм "¬нимание, храна" - с всичките му части, отново по темата:

http://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D … 0l117l629l6j3l9l0.

Ѕлагодар€ на Passiflora за темата. ќтдавна имаше нужда от такава... ƒано повече хора започнат да обръщат внимание на това, което слагат в устата си и да се отнас€т към храната и т€лото си с нужното уважение. ѕоздравлени€ още веднъж за темата и й пожелавам успех!!!
÷итирай

Different times, different places

ћнени€: 115
ƒа не ви изгуб€, много ме интересува темата.
»звин€вам се за спама. bouquet
÷итирай


ћнени€: 493
ѕрепоръчвам филма Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days / —урово€дството - ѕремахване на диабет за 30 дни (2009), има го в kolibka.com, както и Forks Over Knives / ¬илица или скалпел? (2011) , наличен е и във вбокс - http://www.vbox7.com/play:880cfbc6db .

Food matters освен в замунда, го има и във вбокс, за по-мързеливите Laughing :
1ва част
http://www.vbox7.com/play:459012c1
2ра
http://www.vbox7.com/play:a2f64d78
3та
http://www.vbox7.com/play:804038d4
4та
http://www.vbox7.com/play:18317b52

÷итирай

ƒобрич

ћнени€: 141
Ѕлагодар€ за филмите —лънцеЋуна!!! ≈то и линк към част от филма, за който споменах:

http://www.hungryforchange.tv/

за тези, които разбират английски. ƒано скоро да е наличен цели€ в Ѕългари€...
÷итирай


ћнени€: 493
¬иждам, че преди 4ри дни е било качено тук  Smile - http://thepiratebay.se/torrent/7145809/
÷итирай

в джунглата

ћнени€: 607
 Hug  Ќеверо€тни сте! Ѕлагодар€ ви за информаци€та! ѕри първа възможност ще се опитам да изгледам филмите!  newsm76

ѕродължавам по темата:
»зключително важно: пийте вода!!! “ук не се включват кафета, сокчета, чайчета, газирани напитки, бира и каквото още се сетите; а само чистата вода. «адължително тр€бва да се пие вода.  оличеството вода на ден се изчисл€ва по следни€ начин: делите килограмите си на 30, т.е. ако тежите 60 кг. тр€бва да пиете поне 2 л. вода на ден.
Ќ€ма да об€сн€вам защо е необходимо да се пие вода, зна€, че сте запознати с това!  Smile

„рез нутрициологи€та се вли€е на клетъчно ниво, т.е. ако имате здрави клетки, ще имате и здрави органи и съответно здрав организъм като ц€ло. Ќо какво е необходимо за здрави клетки: в клетката протичат сложни биохимични процеси за осъществ€ването, на които клетката има необходимост от качествени нутриенти. Ќо ако не се дава в достатъчно количество от всички нужни нутриенти, пак настъпват отклонени€ или аномалии.
«а това целта на нутрициологи€та е да се получи т.нар. синергизъм т.е. когато всички компоненти действат по-добре и дават по-ефективни резултати, отколкото всеки един по отделно. 

÷итирай

в джунглата

ћнени€: 607
 «а да мога да об€сн€ какво точно означава синергизъм съм подготвила един материал, в който ще изред€ основните нутриенти, които са необходими за здрава костна система.
јко ви харесва, мога да продължа по този начин, ако н€кой желае нещо друго - да даде иде€.

 огато питам н€кой какво е необходимо за костите, първото което ми се отговар€ е: калций. Ќо ако приемаме само калций в никакъв случай н€ма да имаме здрава костна система.
 алци€т е основен елемент за нашите кости, нокти и зъби, но здравината им се определ€ не само от него, а и от съотношението му с фосфора и магнези€. «а да се усвои калци€т от организма е необходимо достатъчно количество ненаситени мастни киселини, белтъчини; а ако н€ма калцеферол (витамин D), почти не се усво€ва.
—поред препоръки от сайта на јмерикански€ център за предпазване и контрол на болестите, дневната доза от необходими€ калций във възраст от 19 до 50 години е най-малко 1000 милиграма. јко сте над 51 години, дневната доза е минимум 1 200 милиграма, а за бременните и кърмачките т€ е 1 300 милиграма.
Ќедостига на калций води до зам€ната на калци€ със стронций, молекул€рните структури на който много наподоб€ват тези на калци€ и това води до изменени€ в костите така наречените "шипове", а също така и до много други нарушени€ в организма и най-вече до остеопороза.

ћагнезий
- контролира обм€ната на веществата. Ќеобходим е за нормалното формиране на костите, тъй като 2/3 от магнези€ в човешки€ организъм се намира в костната система. ѕридава твърдостта на зъбни€ емайл. Ѕез адекватно количество магнезий, калци€т не може да проникне в костите.

‘осфор- действието му в организма е свързано с калци€, той по-добре се усво€ва в съединение с калций и витамин D.

—илиций- участва в абсорбирането на калци€, магнези€, фосфор и доста други елементи. ѕри липса на силиций над 70 елемента не се абсорбират от организма или се усво€ват неправилно. —илици€т е елементът , който допринас€ за изграждането на гъвкавите структури, а именно съединителната тъкан на сухожили€та, хрущ€лите, синовиалната течност на ставите...

∆ел€зо-спомага за кръвотворните процеси, стимулира функци€та на кръвните телца.
∆ените по-често отколкото мъжете изпитват недостиг на жел€зо заради ежемесечната загуба на кръв.  остни€т мозък произвежда кръвните клетки.  ръвоносната система пренас€ кислород и хранителни елементи до всички клетки на т€лото и изхвърл€ отпадъчните вещества.

ћанган- необходим е за синтеза на хрущ€лната тъкан и образуването на костите, вли€е на процесите на образуване на кръвта, стимулира образуването на антитела.

¬анадий-този елемент дълго време е бил пренебрегван, но последните изследвани€ показват, че в съчетание с другите вещества той забав€ стареенето и стимулира работата на клетките, стимулира имунната система.

‘луор-предпазва зъбите от кариес, но е много опасно предозирането му.

Ѕорът има способността да стабилизира употребата на калци€, магнези€ и фосфора от организма.

¬итамин D
подобр€ва усво€ването на калци€ и фосфора.

¬итамин ¬6 повишава биодостъпността на магнези€.

ћедът и витамин ј спомагат за усво€ването на жел€зото

» накра€, но не на последно м€сто: ¬итамин —!  акво и да ви кажа за този витамин ще бъде изключително кратко и непълно. “ова е много необходим витамин за организма, но за съжаление изключително неустойчив. “оксините, нервното напрежение, стреса, кислорода, слънчевата светлина, нагр€ването, киселините, среброто, жел€зото, оловото, медта, - всички тези фактори способстват разрушаването на аскорбиновата киселина. —интезирането й в организма е невъзможно, затова витамин — тр€бва ежедневно да присъства  в храната.
¬итамин — е изключително необходим за наши€ организъм, н€ма да избро€вам всичките му качества, но ще се спра на едно за здрава костна система: ¬итамин — е важен за съединителната тъкан, помага за изграждането на колагена, който пък е изключително важен за хрущ€лите, костната тъкан и зъбите... ¬итамин — защитава клетъчната мембрана и активизира възстановителните процеси, способства за усво€ването на калци€ и жел€зото. ∆ел€зото пък участва в кръвотворните процеси, кръвта пък достав€ хранителните елементи на органите...

¬сичко е обвързано и един елемент да е в недостатъчни дози и това може да доведе до нарушени€. “очно това е т.нар. синергизъм, тр€бва да се улучи точната доза от всички нутриенти, за да е максимално ползотворен приема.
 
ƒругото което е много важно, това е да н€ма стресови ситуации, защото тогава калци€т много бързо се извлича от организма. ѕри стрес необходимата ежедневната доза от калций се увеличава двойно, нивото на витамин — в организма сериозно намал€ва и той тр€бва веднага да бъде набавен.
“ака че хора пазете си нервите!

ѕ.п. Ќе изреждам храните за здрава костна система, защото сами разбирате, че тези елементи в едно или друго количество се съдържат в различни храни.
јко н€кой желае може да допълни н€какъв хранителен режим за възстанов€ване на костната система.

«а днес това е от мен!
Ѕъдете здрави!  Love

÷итирай


ћнени€: 493
»зключително важно: пийте вода!!!

» що заговорихме за вода, ето и два филма за водата Smile:

¬еликата тайна на водата \част 1 и 2\ (2007) - на –уски
http://zamunda.net/details.php?id=135009&hit=1

¬ъв вбокс, ако не ви се тегли
1ва част
http://vbox7.com/play:a9a150bf
2ра
http://vbox7.com/play:f019f480
3та
http://vbox7.com/play:3ca08dd7
4та
http://vbox7.com/play:dc25dabd


Water - The Great Mystery / ¬одата - гол€мата загадка (2008) - на јнглийски.
http://zamunda.net/details.php?id=210477&hit=1

» книгата:
ћасару ≈мото - “айните послани€ на водата
http://zamunda.net/details.php?id=164532&hit=1


«а озонираната вода - ќзоновата терапи€ от форума на xnet.
http://forum.xnetbg.com/index.php?topic=2693.0

ќзонатори, тук - http://tehnomag.net/eshop.php?body=shop&gr=1&pod=9&page=OZONATOR

______________________________________________
______________________________________________


«а калци€т моето лично мнение е, че тр€бва да се €дат минимум месни продукти, ако може да се изключат дори, както и да се консумират повече алкални храни, и по-малко киселинни.

»зточници богати на калции са
- семена от сусам
- бадеми
- ленено семе
- н€кои от зеленолистните зеленчуци
- бразилски €дки

ѕо-късно ще пиша по-подробно за т€х и другите източници на калции Smile.
÷итирай


ћнени€: 1 212
“емата е прекрасна , Ѕраво  ѕасифлора !  bouquet  ўе € след€ с най-гол€м интерес и скоро ще  се включа и аз с материал !  Hug
÷итирай

MO

ћнени€: 739
ƒруги филми, които препоръчвам да гледате са:

1. Food, Inc.
2. Fast Food Nation.
3. Killer at large: why obesity is AmericaТs greatest threat.

¬иждам, че любими€т ми Forks over Knives вече е бил споменат  bouquet
÷итирай

в джунглата

ћнени€: 607
Ќабързо минавам само да пусна един материал, който подготвих тези дни:

ѕодагра

ћъжете, които приемат по-големи количества витамин — чрез храната или с добавки, са изложени на по-малък риск от развитието на подагра.
—поред д-р ’. „ой витамин — оказва висока протекци€, сочи списание Archives of Internal Medicine. явно витамин — намал€ва нивото на пикочната киселина в организма.
јскорбиновата киселина може да се окаже полезна опци€ в предотврат€ването на забол€ването, см€тат канадски учени от университета на Ѕританска  олумби€ във ¬анкувър.  анадските лекари анализирали 46 994 мъже без анамнестични данни за подагра. ѕо време на 20-годишни€ (между 1986 и 2006 г.) проследителен период били докладвани 1317 случа€ на подагра.  онсумаци€та на витамин — в количества между 500 и 999 мг/ден били свързани със 17% намален риск от развитие на подагра (спр€мо количества под 250 мг/ден).  оличествата витамин — между 1000 и 1499 мг били свързани с 34%-но намаление на риска, а над 1500 мг/ден - с 45% намаление. ”становените зависимости били независими от останалите хранителни и други рискови фактори за подагра - индекс на телесна маса, хипертони€, възраст, употреба на диуретици, алкохол, хронична бъбречна недостатъчност. —равнена с нулев прием на витамин — (чрез добавки) консумаци€та на дози между 1000 и 1499 мг/ден били свързани 34% намаление на риска от подагра.
¬исоки€т прием на витамин — е независимо свързан с намален риск от подагра. ѕриемането на добавки може да има положителна рол€ в превенци€та на подаграта, обобщават авторите на проучването.
¬зимайте също витамините ј, ≈, ¬1, ¬6 и ¬12, минералите: калций, жел€зо, магнезий, фосфор и калий.
Ќай-често препоръчваното лечение се състои в:
- ѕиене на големи количества вода.
- Ќамалете консумаци€та на червени меса, мазнини.
- ћастни киселини омега 3 намал€ват възпалението, затова поемайте рибено масло богато на ≈ѕј (ейкозапентапеларгонови киселини) и ƒ’ј (докозахексапеларгонова киселина).
-  онсумирайте храни богати на бета-каротин – жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, витамин —, витамин ≈ (растителни мазнини, семена, €дки, бобови култури, €йчен жълтък) и селен (риба, €дки, пълнозърнести продукти).
- яжте череши, вишни и боровинки – намал€ват възпалението и пристъпите на подагра. ƒ-р Ћудвиг Ѕлау (The Texas Report on Biology and Medicine) описва отличните резултати след даване на пациенти, страдащи от подагра, по 50 - 60 череши, €годи или червени боровинки на ден, които се израз€вали в намал€ване на болката и подуването на крайниците. “ези продукти са богати на флавоноиди, на които се дължи и тъмносиньо - червени€т им цв€т и които служат за спиране разрушаването на колагена, основен градивен материал на хрущ€лите и сухожили€та.
-  —ведете до минимум или напълно изключете употребата на алкохол.
-  „ай от коприва - помагат на организма да отдели от бъбреците пикочната киселина.
-  ¬ари се под капак 1 час 2-3 корена от глухарче в един литър вода. ѕийте ча€ три пъти на ден преди хранене. огато имам възможност ще се спра на етапите през, които по принцип се минава  за здрава клетка.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 588
страхотна тема! ўе € след€ с интерес. Ќапоследък поради моето забол€ване /артрит/ съм се заела да чета точно за храненето и то като начин за лечение. «а мене обаче съвсем спокойно могат да се премахнат месото и млечните от режима на човек или да се сведат до минимум.’убавото е че сега идват много нови плодове и зеленчуци. јх, как обожавам дин€ и черешки:)
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 134 отговора