Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 апр. 2012, 16:52 ч.

Безкръвна операция на дискова херния- къде?

  • 5 636
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 180
Здравейте.
Интересува ме въпроса за безкръвните операции на дискови хернии.Доколкото знам този метод  от 2- 3 години вече се практикува и у нас. Чела съм 2 -3 статии от които разбирам, че професори от Варна и София извършват тези операции, но тази информация не ми е достатъчна.
Интересува ме някой подлагал ли се е на такава операция? Доволен ли е?
Минава ли по здравна пътека и колко се доплаща?
В кои болници, кои лекари ,цени..и т.н.

Благодаря предварително!

# 1
  • Мнения: 0
Здравейте.
Интересува ме въпроса за безкръвните операции на дискови хернии.Доколкото знам този метод  от 2- 3 години вече се практикува и у нас. Чела съм 2 -3 статии от които разбирам, че професори от Варна и София извършват тези операции, но тази информация не ми е достатъчна.
Интересува ме някой подлагал ли се е на такава операция? Доволен ли е?
Минава ли по здравна пътека и колко се доплаща?
В кои болници, кои лекари ,цени..и т.н.

Благодаря предварително!Здравей,
Ще споделя опита си от Белгия
Отскоро и аз съм в клуба "Дискова херния" - L4-L5. В началото бяха леки болки и затова решиха лекарите да ходя само на кенез. След втората седмица се влоших може би от неправилно подбраните упражнения, тип екстеншън-разтягания. Отново преглед и ми предписаха менуална терапия с иглотерапия. Подобриха ми състоянието, но получих частична пареза на пръстите. Но болките продължаваха, а те са нетърпими в левия крак до прасеца, спях по 3-4 часа. Както и да застана боли. Кожата ми под коляното на места влоши чувствителността  си, беше като замръзнала. Пиех успокоителни и не помагат.Накрая си направих изследване с магниторезонанс,ако така се казва уреда. Гръбначния хирург с удоволствие установи дискова херния и ме покани настоятелно на операция. Защото само чудо може да помогне. Аз бях в шок. Споделих го с менуалния терапевт и той след разговор по телефона с хирурга потвърди че съм за операция. Но те са от един отбор. Сериозно се замислих за операция.

Разговарях по телофона със гръбначен хирург от България да не би да са в грешка белгийските му колеги. Той ме изслуша внимателно,разгледа снимките онлайн и потвърди, че съм за операция със забележката че дистанционно без да ме преглежда пряко, това мисли за правилно.
Но ми каза нещо важно, че не съм за сериозна тежка гръбначна операция, каквото масово се прави в Бг. А като начало да опитам с Микродискектомия((микрохирургична дискектомия, микроскопска дискектомия) представлява отстраняването на хернииралата част на интервертебралния диск с минимален кожен разрез, посредством хирургичен микроскоп под голямо увеличение и с помощта на специални микрохирургични инструменти). След такава операция се възстановяваш за  3 седмици, а стандартната отнема от 3-6 месеца. И ми препоръча неврохирург да ми направи тази операция.


Не знаех какво да предприема, все пак съм в чужбина. Посъветвах се с личния си лекар тук в Белгия. Той каза същото и ми препоръча неврохирург в Антверпен. Каза да внимавам, защото хирурзите бързат да оперират. Срещнах се с неврохирурга препоръчан от личния, той също ме покани на операция. На пръв поглед ми вдъхна повече доверие от гръбначния хирург. Междувременно българка живееща в Белгия ми препоръча ОСТЕОПАТ, за което съм и много благодарен. Остеопата прави това което четох по форумите в БГ, той само те докосва, опъва, усуква, натиска корема и брой нещо на ум, на пръв поглед нищо сериозно. След третата среща с остеопата изглежда все по- реално да ми се размине операцията. Процеса на заздравяването е дълъг. Може и  6 месеца да отнеме.
Между първата разтривка и втората чаках 7 дена. Между 2 и 3 чаках 2 седмици. Между 3 и 4 чаках 3 седмици. После ще се увеличи периода между сеансите докато стана годен за спорт. Следва училище за гръбначни проблеми.
Сега съм в периода между 3 и 4 сеанс. Според думите на първия белгийски хирург трябваше незабавна операция, въпроса беше утре или в други ден. От тогава мина месец и половина и аз съм по-добре сега, не пия успокоителни и спя без да се будя от болки. Подвижен съм както преди, само парезата стои, но не се влошава. Почти не ме боли.
Междувременно посетих един друг препоръчан лекар(може да е професор) по гръбначна хирургия в друга университетска болница в Антверпен. Той разполага с уред с които тестват до колко е увреден нерва.  Забиват дълги тънки игли в крака на няколко места достигайки нерва, иглите са свързани с компютър посредством жички. Пуснаха ми няколко електрошока на здравия и болния крак. Замериха ми нервите на на двата крака и ги сравниха, заключиха нерва е здрав, само е в нокаут. И да се оперираш може да няма полза ми казаха, изчакай да видим. Ела след месец да го тестваме пак. Но при твоето положение с операция и без нея ти трябват 4 месеца нерва да се регенерира. Целта на операцията е да освободи нерва от натиска на диска и да започне регенерацията си. Този доктор, който е с много опит и знание ми каза така. Белгия е номер едно в света по гръбначни операции. Тук се правят бързо операции, защото здравната каса плаща. В Австралия в твоето положение не биха те оперирали, освен ако не си достигнал до крайната фаза - болки в бедрата, напишкване, симптоми на тотално увреден нерв.


Моя съвет е намерете си читав остеопат преди да се режете, намалете наднорменото тегло.

Незнам дали в БГ има добри остеопати?

Ако можете да си позволите да се лекувате в Белгия.

Лекарите, които ми препоръчаха за най-добри в моя район са:

1.  dr. Berghmans Dirk(Neurochirurgie)-неврохирург за безкръвните операции.
 
Sint-Augustinus
Oosterveldlaan 24
2610 Wilrijk

http://www.gza.be/website/axiwcm20.nsf/bb3d3853900d8318c1256f0e0 … 8b9b?OpenDocument

2.  dr. Chapel (Шапел)- Fysische geneeskunde-този който замери нерва.
ZNA Middelheim
Lindendreef 1
2020 Antwerpen

Raadpleging: 03 280 30 03
Algemeen: 03 280 31 11

http://www.zna.be/nl-BE/overZNA/Sites/ZNA%20Middelheim.aspx

3. Микродискектомия

http://www.tokudabolnica.bg/bg/page/787/%D0%9B%D0%B5%D1%87%D0%B5 … D0%BD%D0%B8%D1%8F

Всичко, което написах е с идеята да съм полезен с информация на някой в моето положение. Но моля направете това което мислите, че е най- добре за вас, не следвайте дословно моя път, защото и аз не знам дали съм на прав път, но вярвам, че това  е моя път. Не се предавайте, борете се и открийте вашия път към здравето.

# 2
  • Мнения: 180
Благодаря много за изчерпателния отговор!
За съжаление тук в БГ няма такива специалисти,а аз нямам възможност да се лекувам в чужбина.
Информацията ми бе полезна. Peace

# 3
  • Мнения: 0
Благодаря много за изчерпателния отговор!
За съжаление тук в БГ няма такива специалисти,а аз нямам възможност да се лекувам в чужбина.
Информацията ми бе полезна. Peace

Здравей,

Преди 3 години имах заключване на най-долните няколко прешлена на гръбнака. В резултат ме болеше кръста и мятах десния крак като ходя. Не можех да се наведа.Тогава си бях в България още. Посетих 17-та поликлиника в София до Малък градски театър зад канала, срещу театър София. Поликлиниката е разделена на две, едната част е държавна поликлиника, а другата частна болница. В държавната на последния етаж е за хора с нашите проблеми. Там намерих терапевт лекар, който ме разтри  два пъти, две седмици чаках между процедурите . Прати ме на електротерапия 2 пъти по 10 дена мисля беше. Кабинета на терапевта и залата със сепаренцата за електротерапия са на един същ етаж. Електротерапията може би е нужна за нерва.

Тогава и сега лекарите гледат основно дали мога да стоя на пети и да ходя на тях. Ако го мога значи не е сериозно. Тогава можех да стоя на пети и да ходя на тях. Лекаря терапевт в БГ направи подобни усуквания като тези които прави тук в Белгия остеопата, около 60% са подобни нещата. Но остеопата натиска органите в корема и пипа прешлените едновременно и ме кара да сгъвам и опъвам болния крак по веднъж. За мен бг терапевта си разбира от работата. След един месец аз бях напълно във форма и забравих за проблема до тази година. Това са три години.
Но според мен тук лекарите не реагираха адекватно, защото нямах силни болки в началото.
А и си направих само ренген снимки, а те не дават пълна информация.

Ако искаш отиди за съвет или сеанс при този терапевт в 17 поликлиника в София. Според мен ако той ме беше хванал отначало щеше да ми се размине хернията. Той дели кабинет с негова колежка, половин ден той, половин ден тя. Питай кои прави менуална терапия.

Българският терапевт ме посъветва да правя всеки ден по 20 коремни полупреси. Да заякне коремната преса. Защото при слаба коремна преса, гръбнака сам носи тежестта на тялото. Аз не направих нито една, а като офис работник стоя по 10 часа на работа седнал.

Съвет от хора които са патели от дискова херния като мен. Вземи си здрав кожен колан и си стегни таза с него. Сложи го 2 или 3 пръстта под кръста. Това е съвет и от ортопед. Това ще помогне също. Ако имаш пари си купи специален колан за тази цел. Но не мисля че непременно ти трябва специален колан. Аз лично ползвам ортопедичен колан за кръст, марка Thuasne. Но дадох около 140 лева. Вечер като спиш го сваляш. Така поне 3-4 седмици.

Моето състояние се подобрява. Парезата намаля и спя непробудно както преди. И това след третия сеанс, 4-ри седмици от първия като време. Моля се на Бог  Praynig  да се размина с операцията, но след две седмици пак има тест на нерва и ще видим и следващ 4-ти сеанс при остеопата.

Относно цените за преглед, за всеки лекар тук в Белгия варират от 25 до 40 евро. Ако си здравно осигурен здравна каса връща минимум 80% или 90% от тази сума за стандартната медицина. За по специални изследвания от 50 до 300 евро ти трябват и пак ти връщат 80-90%. Моя остеопат взема 30 евро за сеанс.

В Бг може да  има чекръкчии, които да правят същото като остеопати?! Разпитвай и може да откриеш нещо. Остеопатията е добре забравено старо. Четох, че Остеопати се грижат за здравето на нашите национали по волейбол.

НО ВНИМАВАЙ, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ НА ВСЕКИ. ПРОВЕРИ ГО. АКО НЕ СИ СИГУРНА НЕ ЛЯГАЙ, ЗАЩОТО Е ОПАСНО,MOЖЕ ДА ТЕ УВРЕДЯТ ПОВЕЧЕ.


Бори се за здравето си. Стандартната медицина е полезна за тежките случай предимно.

Успех

# 4
  • Мнения: 180
Благодаря отново!
Много ми хареса последното изречение и заставам 100% зад него!
Мануалната терапия и при мен даде много добър резултат!
Оказа се че моята болка се "включва" най-често на нервна почва. Rolling Eyes
На този етап се отказвам от каквато и да било операция. Hug
Вървя си и на пети и на пръсти и на 4 крака даже:))

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт