Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 205
Моля, дайте идеи за приготвяне ( и способи Smile) на телешки език. С търса4ката само открих, 4е много дълго трябва да се вари Laughing. Незнам в пристъп на какво купих един бр. , а  е доста обемист и утре трябва някакси да го сготвя. Мислех освен задушен и  с масло, дали не може някакси като манджа да се сготви? Моля-дайте идеи. Благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Аз много обичам телешки език, най-често го нарязвам студен и поръсвам с черен, червен пипер и сол - страхотно мезе е( предварително добре сварен).
Другия начин по който го приготвям е в доматен сос. Wink
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
Аз много обичам телешки език, най-често го нарязвам студен и поръсвам с черен, червен пипер и сол - страхотно мезе е( предварително добре сварен).
...

И ние го обичаме така.
Освен това го правя и паниран.
Цитирай

Според сезона

Мнения: 293
Език с кимионов сос

След като го сваря , го обелвам и режа на филийки . Запържвам с масло 2-3 лъжици брашно / зависи от количеството на соса,който ми трябва/ и разреждам с бульона . Добавям черен пипер и повечко кимион .Всичко това отива в тавичка и се запича 10 тина минутки да се асамблират вкусовете.

Ето и тук има нещичко :
http://forum.gyuvetch.bg/cgi-bin/showpost.pl?Board=jadene&Nu … &Old=allposts
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Слагаш го в студена вода и го вариш до омекване (верно че е около 3,5-4 часа), като след завирането добавяш няколко зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа, бахар и една глава лук нарязана да едро.Когато видиш че е омекнал, го вадиш от тенджерата и го заливаш със студена вода, за да може да се обели по-лесно.

Можеш да го нарежеш на парчета с дебелина около1,5 см. и са го задушиш на тиган с масло и накрая да поръсиш с червен и черен пипер.

Другиат вариант, който аз правя е със пикантен сос. Нарязаните парчета редя в тавичка, като се застъпват едно след друго. в тенджерка на котлона в малко мазнина и част от бульона в който се е варил езика задушавам 1-2 глави лук и 1-2 моркова. Като поомекнат ги заливам с част от бульона, но колкото да ги покрие+ още два пръста отгоре. Добавям 2-3 скилидки чесън, 2-3 супени лъжици нарязани на дребно корени от целина и един дафинов лист и сварявам до готовност. Когато са готови ги свалям от котлона и ги пасирам, за да стане всичко като пюре. С така получения сос заливам езика и го запичам за около двадесетина минутки във фурната. Можеш да добавиш и чашка бяло вино, вместо бульон, става по-вкусно.

Телешкия език става много вкусен и само паниран.

По принцип най-много му върви хрянът, затова ето ти и един сос с хрян, ако ти хареса : Езикът се сварява по горния начин. Сосът се приготвя,като се запържи 30г брашно с масло,залива се с бульона от езика,разбърква се,прибавя се сокът от 1/2 лимон или малко оцет,след което се прецежда.Полученият сос не трябва да бъде много гъст.Към него се прибавя настъргания на ренде хрян.За гарнитура може да се добавят моркови,сварени в бульона от езика,картофи,обелени и сварени в подсолена вода,и зелен фасул,сварен в подсолена вода също.Гарнитурите се подреждат около езика,който пък се полива със готовия сос.

Това ми идва на идея в момента, ако се сетя още нещо ще го добавя.

Цитирай

In transit

Мнения: 1 668
Пробвай и със майонезен сос, който се прави от майонеза, горчица, сол, черен пипер, може и настъргани кисели краставички. Месото се обелва и се реже на кубчета или на тънки филийки. Става като коктейл. Може да се украси чинията с листата от зелена салата, става много вкусно.
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
В тенджера под налягане отнема около 1 час.
Цитирай

София

Мнения: 2 205
Просто сте незаменими!!! Мнооого благодаря. Утре мисля да пробвам рецептата на Зори с пикантния сос, а и ми се изясни и  "технологията". за варене, обелване и пр. Супер сте!!!! Love Love
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.