Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 82
Липсващите зъби винаги са били здравен и естетичен проблем за хората. Загубата на зъб често се отразява на самочувствието. Започваме да закриваме устата си с ръка, когато говорим или се смеем. Понякога дори спираме да се усмихваме и се затваряме за външния свят. Красотата обаче е по-малкият проблем. Липсата на зъби води до влошаване на процеса по усвояването на храна. Налага ни се да се лишаваме от храни, които обичаме, просто защото не можем да ги сдъвчем добре и после ни боли стомах.  


И тъй като не могат да ни израснат нови постоянни зъби,  то единственото ни решение е да ги заместим с протези. Всички сме чували за т.нар. зъбни мостове, цялостни зъбни протези, а по-възрастните помнят модата на златните зъби. Но знаете ли достатъчно за най-съвременните методи за заместване на липсващи зъби? Чували ли сте за денталните импланти?

История на имплантите

Още в дълбока древност са били правени опити за възстановяване и заместване на липсващите зъби. За целта се използвали животински кости и зъби, черупки на миди и други интересни материали. Открит е череп на млада жена, живяла през 600 г. сл. Хр. в цивилизацията на Маите. Имала е липсващи предни зъби на долната челюст и като всяка млада жена е искала да изглежда добре. Проблемът, както изглежда, е бил решен с първите дентални импланти в историята на човечеството. Те били направени от черупки на морски обитатели, оформени като зъби.

Съвременната дентална медицина започва развитието си през XVIII в. Изобретени са редица материали и приспособления, които да запълват празнината от липсващите зъби. Едва през 60-те години на миналия век шведски професор на име Пер Ингвар Бранемарк прави първата голяма крачка в съвременната имплантология. Като повечето значими открития и това става случайно. Докато изучавал процесите на заздравяване на костта, той поставил титаниева камера в бедрената кост на заек, за да може да наблюдава заздравяването на костта под микроскоп. Когато наблюдението приключило, професор Бранемарк се опитал да отстрани скъпата титаниева камера, но с изненада открил, че костта се е свързала плътно с титаниевата повърхност.

Значението на това откритие, по-късно наречено остеоинтеграция, е огромно. Намерен бил материал, който не само не се отхвърля от защитните механизми на организма, но дори се свързва с него.

Съвременните дентални импланти


През 1965 г. са поставени първите дентални импланти на човек. Същият този човек ползва имплантите си до ден днешен (около 50 години по-късно).

Може да се каже, че денталната имплантология е част от авангарда на денталната наука. Технологията непрекъснато се развива – откриват се нови материали и оперативни техники, които допринасят за повишената успеваемост на лечението с дентални импланти, която според последните проучвания достига 98%. Денталните импланти са съвременно лечение, което дава на пациентите несравним комфорт и сигурност.

Какво представлява денталният имплант?


Денталният имплант всъщност е титанов винт. Този винт се поставя в челюстта там, където липсва зъб. Той на практика играе роля на зъбен корен, който се сраства с костта. След зарастването на импланта, върху него се поставя зъбната протеза и така се сдобивате с чисто нов зъб.

Процедурата по поставяне на импланти е оперативна. Манипулацията задължително се извършва под упойка. Добрата новина е, че можете да напуснете клиниката още в деня на операцията. Но, макар и бърза, процедурата изисква дълъг последващ период на наблюдение и възстановяване. Колко време ще е необходимо, докато зарасне челюстта? Това зависи от състоянието на костта и по-специално от нейния обем, който може да е намален вследствие дълга липса на зъб или прекаран възпалителен процес. Именно затова е важно да спазвате стриктно инструкциите на стоматолога и да се явявате на контролни прегледи винаги, когато това е необходимо.

Поставянето на импланти се практикува в страната едва от няколко години, но стотици пациенти вече се довериха на специалистите в Медикъл Дент и се радват на здрава и щастлива усмивка. А вие готови ли сте да се подложите на лечение с дентални импланти? Имате ли страхове и въпроси? Сега е моментът да отговорим на всички тях!

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 14:31 от Medical Dent

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 3
Кажете ми, моля ви, на 20 години загубих зъб, на който са извадени нервите. Имам коронка (керамика), но май вече трябва да я махам. Трябва ли да слагам имплант, или мога да си сложа коронка отново? Няма нерви на зъба, но си има корени, които са здрави.

Ще ви бъда благодарна, ако ми кажете каква е цената на един имплант.

И последно - тъй като имам проблеми с очите, можете ли да ми кажете дали лечението с импланти не се препоръчва при хора с късогледство, или няма проблем?


Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 13:03 от FroZzen

# 2
 • Мнения: 82
Здравейте и благодаря за поставените въпроси!
 
1.Кажете ми, моля ви, на 20 години загубих зъб, на който са извадени нервите. Имам коронка (керамика), но май вече трябва да я махам. Трябва ли да слагам имплант, или мога да си сложа коронка отново? Няма нерви на зъба, но си има корени, които са здрави.

Отговор:
В ситуацията, която описвате най-правилното решение е да се прецени състоянието на зъба и неговите канали. Ако той може да бъде запазен, най-добре е да се подготви за нова корона. Изваждането на зъб и поставянето на импланти трябва да се прави по строги медицински показания, а не самоцелно.

2. Ще ви бъда благодарна, ако ми кажете каква е цената на един имплант.
 
Отговор:
Цените на имплантите в България варират от 550  до 1000 Евро. Те зависят от използваната система импланти, опита и квалификацията на лекуващия Ви имплантолог, нуждите от корекция на костта или меките тъкани около импланта, за да може да се получи възможно най-добрия естетичен резултат.

3. И последно - тъй като имам проблеми с очите, можете ли да ми кажете дали лечението с импланти не се препоръчва при хора с късогледство, или няма проблем?

Отговор:
Бих помолил за малко повече информация за причината на Вашия проблем.

С уважение: д-р Бранимир Кирилов

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 3
Благодаря Ви, д-р Кирилов. Значи може би няма да има нужда да се стига до имплант. Ще разгледам сайта ви повече за подробности и може би ще си запиша час, за да не изпусна нещата от контрол.

# 4
 • USA
 • Мнения: 0
Здравейте!
Искам да попитам дали е нормално 3 пъти подред слагане на импланти и всеки път да е несполочливо? Консултирах се с друг зъболекър, който ми обясни, че има възможност "отхвърлянето" на импланта да идва от грешка в лекаря ми (т.е. ,че ако не го прави както трябва резултатът е наяве)., а не само от моят организъм, който може да го отхвърли. И имам втори въпрос - възможно ли е импланта да е срастнал в коста, но въпреки това се клати леко? (Просто имам чуствителност, че се движи като го пипна не, че се клати като зъб?

# 5
 • USA
 • Мнения: 0
Относно цените ... знам и за по-малки суми, които се предлагат  Money 800 лв. за имплант  Wink

# 6
 • Мнения: 3
Здравейте!
Искам да попитам дали е нормално 3 пъти подред слагане на импланти и всеки път да е несполочливо? Консултирах се с друг зъболекър, който ми обясни, че има възможност "отхвърлянето" на импланта да идва от грешка в лекаря ми (т.е. ,че ако не го прави както трябва резултатът е наяве)., а не само от моят организъм, който може да го отхвърли. И имам втори въпрос - възможно ли е импланта да е срастнал в коста, но въпреки това се клати леко? (Просто имам чуствителност, че се движи като го пипна не, че се клати като зъб?

Бихте ли споделили кой е зъбът, който е възстановен чрез имплант ? Преди колко време е имплантиран ?
По принцип зъбните импланти са с почти нулева подвижност, за разлика от естествените зъби.
Имайте предвид, че цена на зъбен имплант от 800 лв. е изключително съмнителна!

# 7
 • USA
 • Мнения: 0
На долната челюст 1-вите (те са два)  ooooh! Последният път (3-ти), който е имплантиран е преди 4 месеца. Усещам в единия имплант, че не е с нулева подвижност, за разлика от другия. За това попитах дали е нормално.  Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 3
На долната челюст 1-вите (те са два)  ooooh! Последният път (3-ти), който е имплантиран е преди 4 месеца. Усещам в единия имплант, че не е с нулева подвижност, за разлика от другия. За това попитах дали е нормално.  Rolling Eyes

Категорично не е нормално да има каквато и да било подвижност на импланта и то след 4 месеца. Възможно е да се дължи на липса на достатъчно естествена кост. Какво Ви каза колегата относно подвижността ?

# 9
 • USA
 • Мнения: 0
Доколкото съм запозната имам изкуствена кост сложена, защото след 2 неуспешни опита от моята не е останало нищо. Искам да отбележа, че това "клатене" не е типично по скоро като допра пръст до тях от единия не усещам нищо, а в другия има чувствителност. Не съм се консултирала повече, той ми е познат, но работи в чужбина и от разстояние е трудно да сподели мнение по въпроса! Благодаря ви много, че сте толкова любезна и отговаряте бързо на въпросите ми!

# 10
 • Мнения: 82
Здравейте BgGirl,

Процесът на свързване на костта с импланта се нарича остеоинтеграция. Процентът на успешните импланти в периода на остеоинтеграция е много висок-96-98%.

Неуспехът в процеса на остеоинтеграция не се дължи на „отхвърлени” от организма, тъй като имплантите, използвани за възстановяване на липсващи зъби са източници имуноиндиферентни, тоест не причиняват имунен отговор от страна на организма. Причините за неуспех могат да бъдат групирани като: възпалителни, биологични и механични.

Много е трудно да се каже точната причина за неуспеха при Вас, защото за целта е нужно да се направи точен анализ на оперативния протокол и на снимки по време на операцията, от които евентуално да се направи извод за вероятната причина за неуспеха.

На втория Ви въпрос бих могъл да Ви отговоря, че след завършване на остеоинтеграцията, импланта не бива да има никаква подвижност.

Ако при Вас има подвижност, е необходимо да си запишете час за консултация със стоматолог имплантолог, за да може той да установи точната причина за подвижността, която усещате.

Отнотно цената на лечението с импланти, тя зависи от качеството на имплантната система, използвани за лечение, от състоянието на костта, от състоянието на меките тъкани и др.

При допълнителни въпроси от Ваша страна, моля, не се колебайте да се свържете с нас.

 Успешен ден,
 Д-р Кирилов

# 11
 • USA
 • Мнения: 0
Благодаря ви Д-р Кирилов за изчерпателните отговори!

# 12
 • на завоя
 • Мнения: 44
Здравейте! Интересува ме какви са цените на металокерамичните коронки при вас. Благодаря!

# 13
 • Мнения: 82
Уважаеми tanch, цените на всяко една стоматологична услуга зависят не само то вида й, но и от ред допълнителни фактори. В тази връзка да предоставим ценоразпис без преглед е най-малкото непрофесионално и в разрез с нашата политика.

Заповядайте при нас на преглед, за да изготвим ваш индивидуален план за лечение, който ще определи и цената на металокерамичните коронки.

# 14
 • Мнения: 1
Имам току-що (на 4 дни) поставен имплант на десен долен 6 зъб от д-р Мохамед в Медстом. Обаче мисля, че ми е малко висок - тогава не бях сигурен, защото отдавна не бях имал зъб там и си мислех, че това е проблема. Но сега определено като си затворя устата, само там има контакт с горните ми зъби.

Трябва ли да чакам до следващия път, когато ходя за постоянното залепване на импланта?

Като цяло зъба изглежда много добре, но в интерес на истината особено в деня на поставянето направо исках да го изтръгна от устата си... Въпреки инвестираните средства.

# 15
 • Мнения: 4
Съгласен съм. С двете ръце за импланти вместо мостове. От февруари месец тази година съм с имплант на шести долен и се чувствам супер все едно че това е си е мой зъб. Дъвча, ядки ям, моркови и т.н, никакви оплаквания досега. Дано так да продължи дълго. Много ама много съм доволен. Липсва ми още един зъб и за него се замислям за имплант, но понеже е горен ще ми трябва синус лифт, със сигурност костта ми там не е достатъчна дори и за къс имплант, та въпрос към медикъл дент колко горе-долу струва операцията по повидагне на синуса плюс костното вещество. Ако получа отговор ориентировъчно сериозно ще се замисля за още един имплант.

# 16
 • Мнения: 1
Няколко месеца по-късно, бих искал да споделя, че единственото, което се оказа дразнещо за мен при импланта е, че около зъба (коронката) няма венец и съответно има пространства, които задържат остатъци от храна, които дори и четка не може да изчисти - само конец.

# 17
 • Мнения: 4
Аз също се замислям за поставяне на имплант 6-ти долу в ляво. Въпроса ми е има ли начин да се разбере предварително /чрез някакви прегледи може би/ дали импланта ще бъде приет от организма нормално?

# 18
 • Пловдив
 • Мнения: 172
Здравейте,

Трудна работа! Ако имате предвид алергия - дали сте алергични към титана, то най-вероятно не сте. Досега не е описана само алергия към дестилирана вода, но алергиите към титан са изключително редки и по литературни данни са с честота от порядъка на 1 човек на 100 милиона. Това означава че при седем милиарда население на Земята има около 70 души, алергични към титан. Това обикновено са хора с полиалергия към метали, за която алергия те така или иначе си знаят - получават обриви от бижута, верижки на часовници и т.н. Едва ли вие имате нещастието да сте един от тези 70 души, нали. Това дали имплантът ще бъде приет от организма зависи и от един куп други фактори - от общ и локален характер, но 100 % сигурност в медицината няма как да гарантираме. В крайна сметка човешкият организъм е вероятностна система и не винаги можем да предвидим всичко... Малко йезуитски отговор, но това е положението - в съвременната имплантология се говори за успех от порядъка на 99.5 - 99.8 %, и то при здрави хора в добра кондиция, непушачи и ако не се извършва никаква костна пластика. При всички изброени фактори успеваемостта е така или иначе по-ниска.

Поздрави: д-р Венцеслав Ралев  

# 19
 • Мнения: 4
Благодаря ви за изчерпателния отговор! Надявам се да нямам проблеми, тъй като не съм пушачка и се радвам на добро здраве /поне до момента/.  Simple Smile

# 20
 • Пловдив
 • Мнения: 172
Не се притеснявайте, всичко ще е ОК. В цял свят вече колегите натрупаха много голям опит и имплантологията се разви доста през последните години. Не е както преди 10 - 12 години.

# 21
 • София
 • Мнения: 269
Здравейте, имам един въпрос към вас: Колко време след като е изваден зъба може да се сложи имплант? Кой  стоматолог-хирург бихте ми препоръчали?
И след като имам алергия към неблагородни метали, може ли да направя такава към импланта. Прочетох предният Ви пост и видях, че алергиите са рядкост, но може ли преди това да направя някакъв тест или изследване за това?
И последният ми въпрос, малко глуповат боли ли? Rolling Eyes

# 22
 • Мнения: 3
Здравейте, имам един въпрос към вас: Колко време след като е изваден зъба може да се сложи имплант? Кой  стоматолог-хирург бихте ми препоръчали?
И след като имам алергия към неблагородни метали, може ли да направя такава към импланта. Прочетох предният Ви пост и видях, че алергиите са рядкост, но може ли преди това да направя някакъв тест или изследване за това?
И последният ми въпрос, малко глуповат боли ли? Rolling Eyes

Здравейте master333!
Както спомена колегата д-р Ралев, алергиите към титан и по-специално към титаниев оксид са изключителна рядкост. Можете да се тестувате към каквото решите за редно, но досега в моята практика никога не се е случвало отхвърляне на имплант и/или алергия към него.
Поставянето на един зъбен имплант е изключително бърза процедура (средно около 8-9 мин.) и се извършва под местна упойка, само на мястото където ще бъде той.
Ако имате допълнителни въпроси ще се радвам да Ви отговоря.
Лека вечер  Simple Smile

# 23
 • Мнения: 4
Здравейте, имам един въпрос към вас: Колко време след като е изваден зъба може да се сложи имплант? Кой  стоматолог-хирург бихте ми препоръчали?
И след като имам алергия към неблагородни метали, може ли да направя такава към импланта. Прочетох предният Ви пост и видях, че алергиите са рядкост, но може ли преди това да направя някакъв тест или изследване за това?
И последният ми въпрос, малко глуповат боли ли? Rolling Eyes

Доколкото съм запозната, импланта може да се постави, когато мястото на извадения зъб е много добре зараснало. Мен лично стоматолога ме посъветва да изчакам поне два, три месеца.

# 24
 • Мнения: 82
След като зъба е изваден, е необходимо да се изчака период от 2-3 месеца, преди да се постави импланта. Не е наложително да правите тест за алергия към имплантите. Нормално след поставянето на имплант няма болка. Ако се наложи обаче можете да вземете обезболяващо и то ще Ви осигури нужния комфорт в следоперативния период.

Екипът на Медикъл Дент

# 25
 • Мнения: 3
След като зъба е изваден, е необходимо да се изчака период от 2-3 месеца, преди да се постави импланта. Не е наложително да правите тест за алергия към имплантите. Нормално след поставянето на имплант няма болка. Ако се наложи обаче можете да вземете обезболяващо и то ще Ви осигури нужния комфорт в следоперативния период.

Екипът на Медикъл Дент

Донякъде бих се съгласил с МедикълДент, но донякъде не.
В съвременната имплантология съществува понятието имедиатно имплантиране, т.е. поставя се зъбен имплант непосредствено след изваждането на зъба. Това обаче е възможно при точно определени индикации, които са индивидуални. След направата на анализ от страна на зъболекаря може да се вземе решение кога да бъде поставен импланта и необходимо ли е поставянето на костозаместително вещество.
Всички по-горе споменати срокове (2-3-6 месеца) са много обобщителни, индивидуални и не са подкрепени за сега с категорични научни доказателства от страна на имплантолозите по Света.

# 26
 • Мнения: 3
Препоръчвам ви д-р Стефан Пеев. Имам 3 импланта  поставени от него.

# 27
 • Мнения: 0
И аз съм чувал добри отзиви за д-р Пеев, но се оказа, че работи в Казанлък, което ми беше далече. Поради тази причина се насочих към д-р Смилов в София, който ми постави 2 импланта, преди около година и 8 месеца. Крайният резултат е страхотен, защото имах една малка ужасна протеза, която беше само от три зъбчета, а сега мост. Препоръчвам доктора. Координати имам от гугъл. Ако искате можете да ми пишете и на лично.

# 28
 • Мнения: 0
Когато се заговори за имплантология, името е само едно: д-р Бранимир Кирилов, в чиято клиника не само се поставят ежедневно импланти, но и е официален представител на Международния учебен център по имплантология - IFZI, Германия.
 

# 29
 • Мнения: 0
Когато се заговори за имплантология, името е само едно: д-р Бранимир Кирилов, в чиято клиника не само се поставят ежедневно импланти, но и е официален представител на Международния учебен център по имплантология - IFZI, Германия.
 

Доста явна и не добре обмислена реклама на д-р Кирилов. Само не мога да разбера, дали той Ви накара да я напишете или той сам си я написа ?

# 30
 • Мнения: 0
Пациентка съм на д-р Кирилов от 4 години и няма как да да не изкажа собственото си мнение, относно лечението, което съм получила и професионалното му отношение към пациентите. Имам поставени два импланта от него и до момента се чувствам добре. Наскоро ме поканиха на профилактичен преглед и чух, че докторът поставя рекордния  си 4000-ен имплант на пациент. И това ако не е постижение!
Пожелавам на всекиго такава реклама и толкова пациенти!

# 31
 • Мнения: 1
Аз след няколко месеца с имплант, бих искал да кажа, че самия зъб е страхотен. Това, което изключително много ме дразни е, че около него няма венец и постоянно ми се завира храна - особено месо и ядки, между импланта и съседните два зъба.

Това много дразни и като дъвча дъвка - някакси ми се закача дъвката там и като я дръпна с език се тегли и къса.

Та въпросът ми е как стоят нещата с венеца при имплантите? Израства ли това чудо някой ден или да свиквам с мисълта?

# 32
 • Мнения: 4
Тъй като и на мен ми предстои подобна процедура, бих искала да знам повече подробности за това какво е чувството след поставянето на импланта. Има ли болка или някакъв дискомфорт? Състоянието на венците също е важно и ако може някой да сподели за какъв период от време той се възстановява?

# 33
 • Мнения: 82
Периодът на заздравяване след поставянето на импланти се разделя на няколко фази.
През първата фаза /3-ти - 5-ти ден/ се препоръчва да не се натоварвате много /фитнес, тичане/, да се избягват дългите разговори, защото може да има оток /подуване/ и лека болка, която се повлиява от обезболяващи.
През първите 24-часа трябва да се избягват топли храни и напитки, както твърди и остри храни. Препоръчително е да приемате много течности - сокове, вода.
До 14-я ден след операцията, отшумяват всички неприятни усещания и се връщате към напълно нормалния си ритъм.

# 34
 • Мнения: 1
Здравейте,

Имам следния проблем, значи преди 5-6 години ми се счупи преден зъб или по-точно този, които съм оградил на тази снимка: http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/rgh1362615761r.jpg , като зъба беше изграден с бяла пломба, която веднъж пада(преди 2-3 години), сега преди 10 дена отново падна и като отидох при зъболекарката тя ми каза, че ако се сложи отново пломба ще падне и ми сложи коронка (металокерамична), но короната е доста голяма и сравнение със симетрични зъб на счупения, си личи, да не кажа, че направо бие на очи, причината да ми сложи толкова голяма корона зъболекарката ми обясни, че е останала много малка част от зъба на която няма как да се държи по-малка, каза, че дори в момента е имало известни колебания дали ще държи. Също така ми обясни, че съм малък и не е хубаво да ми се вадят зъби и да ми се слага нов с пънче, които също можело да падне.. като каза, че рано или късно този момент също ще дойде, но на мен този зъб въобще не ми харесва, много съм отчаян, с изключително ниско самочувствие, предпочитам по-добре да не живея, от колкото да ходя с тази коронка и да не мога да се усмихвам. Зъба ми е жив, не е мъртъв.

Въпроса ми е мога ли да си сложа зъбен имплант? Какви са цените? От какъв материал може да бъде самия имплант? Колко процедури отнема едно слагане на имплант? Има ли някакви изисквания? Може ли да се сложи имплант, който да прилича на симетричния? Аз съм 23 години, от област Габрово. Можете ли да ми препоръчате някой стоматолог в областта, който слага импланти.

Последна редакция: чт, 07 мар 2013, 05:26 от nikola1919

# 35
 • Мнения: 82
Това, което бихме могли да Ви посъветваме е да потърсите консултация от специалист-имплантолог. Необходимо е да се направи оценка на състоянието на корена на зъба Ви, за да се оцени възможността да се възстанови Вашия зъб. Ако това не е възможно, то тогава най-доброто решение все пак би било поставянето на зъбен имплант. Тази манипулация е необходимо да бъде извършена след обстоен оглед на състоянието на костта и меките тъкани.

Екипът на Медикъл Дент

# 36
 • Мнения: 0
И аз се замислям за имплант, тъй като зъбните мостове вече не са на мода. Горе долу какви са цените.   и колко години трае това чудо в устата.

# 37
 • Мнения: 0
Здравейте,

На 50 години съм и имам пародонтоза от около 5-6 години. Липсват 1,2,5,6,7 (ляво и дясно) на горната челюст. До сега съм вземала ПИАСКЛЕДИН. Какво би било лечението? Възможно ли е да се поставят импланти само на горната челюст? Колко на брой трябва да са те и за колко време би отнела процедурата?

Благодаря Ви предварително!

# 38
 • в две хубави очи; - музика - лъчи
 • Мнения: 344
Тъй като прочетох тази тема 50 пъти, и още други статии в интернет, искам да споделя днес.
Преди около 5 дни ми поставиха имплант.
Аз съм човек с изключително голям страх от зъболекари, и имам изключително нисък праг на болка (още се чудя на ъкъла си как се сетих че ще мога да родя по естествен начин, но поради независими от мен причини стана с операция де). Та, до последно се чудех дали да предпочета пълната упойка пред месната.
След уговорки че няма болка се съгласих.
И сега, за всички бъзли като мен казвам какво се случи с мен. Поставиха ми месна упойка - не боли. Започна се същинската работа - не боли. Зашиха ме - ей това го мразя, не боли ноооо като усетя как ми виси конеца по устата еотвратително. После ме оставиха да си почина. Емоцията ми дойде в повече и си поплаках на стола.  Главоболие голямо, мисля че е резултат от големия ми страх.
После се прибрах - сама, шофирах си без проблем.
Изписаха ми антибиотик, вкъщи пих хапче за главоболието и съм заспала. Събудих се без болка. На следващия ден бърз преглед при доктора. И вече 5ти ден съм добре.

# 39
 • София
 • Мнения: 0
Бих искала да споделя моят случай- имам нужда от съвет! След редовно ходене при стоматолози, в устата ми липсват почти половината от зъбите. имам така наречените "мостове". Преди три дни единият мост - горе дясно се счупи, веднага хвръкнах към стоматолога ми. Знам че имам пародонтит. Изпрати ме на панорамна снимка. И като я видяхме- О УЖАС.... 90 % ОТ КОСТТА Я НЯМАШЕ.... напреднала форма - 3 та степен!!!! Вариантите по нейно мнение са два: вадене на всички зъби, поставяне на протеза / ужас аз съм на 48..../ и другия вариант изграждане на подкова и докъдето изкара...
Искам да попитам възможно ли е имплантиране на костно вещество и в последствие изграждане на зъби за носене на "подкова"?
Възможно ли е отхвърлянето на организма на това костно вещество/ нямам алергия само към котки/?

Моля За съвет и компетентно мнение- не знам какво да правя!!!

Предварително БЛАГОДАРЯ  на всеки отзовал се!!!!!

# 40
 • Мнения: 3
Бих искала да споделя моят случай- имам нужда от съвет! След редовно ходене при стоматолози, в устата ми липсват почти половината от зъбите. имам така наречените "мостове". Преди три дни единият мост - горе дясно се счупи, веднага хвръкнах към стоматолога ми. Знам че имам пародонтит. Изпрати ме на панорамна снимка. И като я видяхме- О УЖАС.... 90 % ОТ КОСТТА Я НЯМАШЕ.... напреднала форма - 3 та степен!!!! Вариантите по нейно мнение са два: вадене на всички зъби, поставяне на протеза / ужас аз съм на 48..../ и другия вариант изграждане на подкова и докъдето изкара...
Искам да попитам възможно ли е имплантиране на костно вещество и в последствие изграждане на зъби за носене на "подкова"?
Възможно ли е отхвърлянето на организма на това костно вещество/ нямам алергия само към котки/?

Моля За съвет и компетентно мнение- не знам какво да правя!!!

Предварително БЛАГОДАРЯ  на всеки отзовал се!!!!!

Уважаема Joann!

Да, напълно възможно е да се подпомогне изграждането и възстановяването на костта посредством костозаместител.Не се отчайвайте. В ежедневната ми практика, аз и моят екип решаваме успешно подобни случаи. Процедурите като цяло са бавни, но перспективни.

# 41
 • София
 • Мнения: 187
Здравейте и от мен! Виждам, че е отворена изключително полезна тема и бих искала да споделя личен добър опит с имплантите. Преди 2 години си сложих имплант на мястото на един от по-задните ми зъби (мисля че се води 6-ти долу вдясно) и оттогава съм изключително доволна. Ходих на друго място, не в Медикъл Дент, но мога да потвърдя, че при спазване на "инструкциите" на съответния специалист накрая резултатът е добър и най-накрая се отървах от мъките с естествения ми зъб.
Имплантът си иска поддръжка, както и всички други зъби в устата. Не съм от много редовните по отношение на конци, но помага.. Вече ходя и редовно през 6 месеца за почистване на зъбен камък, така че с такива профилактични мерки очаквам този имплант да ме надживее. Simple Smile
Скоро ми предстои поставяне на още два импланта при същия специалист като преди - какво да се прави, зъбите ми са явно слабички.. Simple Smile Поне обаче мога да уверя тези, които ги е страх от тази процедура - не е с нищо по-различно от обикновено работене по зъб след слагане на упойка. През какви ли не процедури съм минала с моите зъби, така че това го говоря от опит. Simple Smile На мен ми бяха дали да пия аулин след процедурата, но дори не ми се наложи. Само един аналгин, след като мина упойката и още един, като мина действието на първия аналгин. Болката след това е напълно индивидуална и не се притеснявайте - според мен няма нищо общо със самата процедура по имплантиране.
И още нещо - въпреки че струва доста повече пари от обикновено поставяне на мост, не го разглеждайте само като мода - видях по-нагоре, че някой беше писал, че сега е модерно това. Модерно е, понеже спестява сума ти бъдещи разходи около мостовете, освен това на мен за да ми направят мостове за тези зъби, трябваше да ми съсипват изцяло здрави все още зъби, а това вече не мога да го допусна. Освен това под мостовете винаги може да се събере храна и да трябва след време пак да се подменят - пример майка ми и един колега.

Ако някой иска да пита нещо за имплантирането човек като мен, дето е минал през това вече преди доста време и се е натрупал някакъв период, през който имплантът реално се ползва, ако мога така да се изразя - нека ме пита, с удоволствие ще разкажа. Simple Smile

# 42
 • Варна
 • Мнения: 5 309
Утре имам среща с имплантолог, да видим какво ще каже.

Днес ме диагностицираха с гранулом, най-вероятно предстои вадене на шести зъб, а после ще видим. Rolling Eyes

# 43
 • Мнения: 0
dobyr ve4er.iskam da vi popitam kakvo moga da napravia.problema mi e 4e sled rajdaneto na sina mi vsi4ki zybi do edin mi se razvaliha,izgniha i izpo4upiha.4upiat se na par4enca bez vidima pri4ina.ujasno e.sram me e da razgovariam s horata a da ne govorim da se usmihna. : Weary...no imam neshto kato strahova nevroza ot zybolekari i doktori.molia vi kajete mi stava li izvajdane na vsi4ki zybi s operacia?s pylna upoika i sled tova pak s pylna upoika slagane na implant ili proteza i az ne znam to4no?

# 44
 • Мнения: 3
dobyr ve4er.iskam da vi popitam kakvo moga da napravia.problema mi e 4e sled rajdaneto na sina mi vsi4ki zybi do edin mi se razvaliha,izgniha i izpo4upiha.4upiat se na par4enca bez vidima pri4ina.ujasno e.sram me e da razgovariam s horata a da ne govorim da se usmihna. : Weary...no imam neshto kato strahova nevroza ot zybolekari i doktori.molia vi kajete mi stava li izvajdane na vsi4ki zybi s operacia?s pylna upoika i sled tova pak s pylna upoika slagane na implant ili proteza i az ne znam to4no?

Напълно възможно е изваждането на голям брой зъби едновременно под пълна упойка. Също така и поставянето на импланти. В тези случаи обаче възстановителният период за организма е по-бавен и свързан с повече дискомфорт (болки, оток и т.н)

# 45
 • Мнения: 1
Здравейте, бих искал да попитам нещо относно цялостното възстановяване на извадени зъби. В момента посещавам една стоматологична клиника, която ми препоръчва провеждане на ортодонтско лечение, преди поставянето на зъбни импланти. Изгубих всичките си шести зъби и според зъболекарката би било добре да се наместят зъбите ми преди да се пристъпи към имплантация. Дали наистина е необходимо това, и ако не го направя какво ще загубя? Причината за въпроса ми е от чисто финансова гледна точка - струва ми се доста скъпо. На 25 години съм. Предварително благодаря  Simple Smile

# 46
 • София
 • Мнения: 187
Здравейте, бих искал да попитам нещо относно цялостното възстановяване на извадени зъби. В момента посещавам една стоматологична клиника, която ми препоръчва провеждане на ортодонтско лечение, преди поставянето на зъбни импланти. Изгубих всичките си шести зъби и според зъболекарката би било добре да се наместят зъбите ми преди да се пристъпи към имплантация. Дали наистина е необходимо това, и ако не го направя какво ще загубя? Причината за въпроса ми е от чисто финансова гледна точка - струва ми се доста скъпо. На 25 години съм. Предварително благодаря  Simple Smile
Ортодонтско лечение на какво точно? Наместване на останалите зъби в устата или някаква специална процедура на мястото, където са били 6-те зъба?
При мен имаше подобен случай с изплантите. Вече имам два импланта, сложени ми бяха през октомври, преди месец вече ми сложиха и коронките. Пръвоначално моята зъболекарка ми предлагаше първо да сложа шини, за да ми се наместят зъбите - понеже долната ми челюст е твърде тясна и предните ми зъби са разместени. Първо трябвало да се наместят зъбите - горе и долу, и после да се правят имплантите, за да може да се види накрая колко свободно място ще остане за имплантите и да им се съобрази размерът.
Да, обаче не стана така. По една или друга причина започнах първо с имплантите - и двата са на горната челюст - един отляво и един отдясно. Просто след дълго прекъсване след ваденето на зъбите отидох при нея и започнахме да работим по имплантите без да отваря дума за шини.
Без да съм специалист, чисто логически си мисля, че по принцип идеята да носиш първо шини е, че ако се сложат след поставянето на имплантите, при нужда от движение на зъбите един имплант ще се мести по-трудно от един истински зъб или пък че представлява компрометиране на здравината на импланта - все пак е чуждо тяло, което по някакъв начин е задържано в устата ти и ако трябва да се мести при ефекта от шината, може да създаде проблем.
Малко късно виждам този пост, но ако още не си решил какво да предприемеш, просто помоли зъболекарката по-подробно да ти обясни причините, поради които се налага да се носят първо шини. И да ти даде като информация и плюсовете, и минусите на това да пропуснеш шините и да минеш директно на имплантите.
Може да се допиташ и до друг специалист за всеки случай - но на живо, а не във форума. Със сигурност тук никой няма да може да ти каже на 100% точно мнение без да види за какво става въпрос.

# 47
 • Там, където ме обичат
 • Мнения: 3 660
Записвам се в темата, понеже имам няколко въпроса.
Ще се върна в началото да прочета другите постове и ще се включа отново.

# 48
 • EU
 • Мнения: 177
Здравейте на всички! След 10 дена стават 2 месеца от както ми извадиха 6 долу в дясно. Искам да попитам къде в Пловдив  (аз съм от Пазарджик и тук не знам да слагат) мога да отида на консултация за поставяне на имплант?

# 49
 • Мнения: 3 733
Когато се заговори за имплантология, името е само едно: д-р Бранимир Кирилов, в чиято клиника не само се поставят ежедневно импланти, но и е официален представител на Международния учебен център по имплантология - IFZI, Германия.
 

   Точно така! Само Медикълдент за импланти, защото д-р Кирилов е много амбициозен, знаещ и можещ имплантолог!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт