«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

јлтернативна медицина
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-228 от 228 отговора


ћнени€: 212
“ук предлагам да продъжим темата за храненето започната в "раждане вкъщи" за да не спамим там с тези въпроси.

 ойто иска да си каже аргументите. Peace
÷итирай


ћнени€: 212
ћо€та позици€ е, че най-здравословното хранене е това с пресни плодове и зеленчуци, с добавка на семена, зърнени, бобови и много вода. “ози тип хранене е доказал, че реверсира редица забол€вани€, като диабет, рак и много други. ¬ рамките на вегетарианството има различни течени€, като н€кой набл€гат на мазни храни като авокадо, €дки и семена, и други, които см€тат че мазнината  тр€бва да е в по-малки количества-около 10% от дневните калории и консумират предимно въглехидратна диета, идваща предимно от сурови плодове и зеленчуци, пон€кога и картофи, ориз и други зърнени. јз съм опитвала различни начини включително анти-вегетари€нски и кетогенни диети тип дюкан и прочее и  мисл€, че диетата/начинът на хранене 80-10-10 е най-удачен. “ова значи 80% калории от въгехидрати, 10% калории от протеини и 10% калории от мазнини. ѕод въглехидрати н€маме предвид понички и шоколад, защото в тези продукти калориите от мазнини за 60-80%. —тава дума за плодове, зеленчуци, корени, зърнени. “ази диета не включва месо и животински храни.

¬ие какво см€тате? Very Happy
÷итирай


ћнени€: 4 150
Ѕ€х сурово€дец около 10 години.
—ега храната ми се сьстои главно от плодове и зеленчуци,кълнове,€дки,диви растени€(80%),но...€м с удоволствие и по малко месо и ориз. Blush особено ориз!!
 огато б€х 100% сурово€дец (не веган,защото €д€х и сурови €йца и пиех сурово мл€ко) имах завидно субективно здраве.«ьбите ми се оправиха от само себе си.Ќаблюдавах около месец как два кариеса се затвориха сами.
»мах много енерги€ и бистьр ум.
ƒали тези 20% игра€т н€каква рол€ или е по скоро от ≈√Ќ-то,за момента хранителни€т ми режим като,че ли не вли€е на здравословното ми сьсто€ние.
÷итирай


ћнени€: 212
ѕри 80% сурова храна ти си направил повечето от това, което е могло да се направи за здравето ти, чрез хранене. ≈ със сигурност може потенциално и още нещо, но ти си в графата "почти идеални"  Laughing. Ќаистина здравето не е само хранене, но без хранене здраве има трудно.
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
перс, ако наистина желаеш повече включвани€ по темата, помоли да € премест€т в  люто напр

успешна дискуси€
÷итирай


ћнени€: 212
перс, ако наистина желаеш повече включвани€ по темата, помоли да € премест€т в  люто напр

успешна дискуси€


јз н€мам нужда от дискуси€ за и против веганството, но понеже н€колко души оспамиха темата за домашното раждане с въпроси за храненето им отворих поле за разговори. “и беше една от ти€ с особено мнение, сега защо не пишеш?
÷итирай


ћнени€: 494
јбсолютно съм «ј. ≈, едва ли е 100 процентова панаце€ за ц€лото човечество, но мисл€, че като ц€ло е най-добри€т начин за хранене при повечето хора. —м€там, че месото, млечните продукти, термично обработените храни са неестествени за човешки€т организъм. «а съжаление не съм пълна сурово€дка, даже никак, но се над€вам един ден да стана, дано да е в скоро време Smile.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 2 575
ј защо тогава прадедите ни са се хвърл€ли в опасен лов на неестествени и вредни мамути, вместо да си €дат растителна храна?

јз съм от парти€та ƒ«ѕ= ƒа «аколим ѕрасето. ¬сички сме част от кръговрата на живота. ѕо-добре запазени биоти и пасищно земеделие или пък лов.

«ърнените храни са истински неестествени за хората- прекалено нови в еволюционен план, а масовото им отглеждане погубва огромно биоразнообразие.

ѕлюс това €денето на месо е забавно. ƒа, и ловът- буквално е в костите ни, в генната ни памет. Ќ€кой ден ще се пробвам...
÷итирай


ћнени€: 113
  мисл€, че диетата/начинът на хранене 80-10-10 е най-удачен. “ова значи 80% калории от въгехидрати, 10% калории от протеини и 10% калории от мазнини.

ј това съотношение като минеш една определена възраст проблемите със здравето н€ма да те остав€т. ¬секи си има глава на раменете обаче и си избира източниците на които да в€рва.ј времето  ще покаже.  Smile
÷итирай


ћнени€: 5 936
’м, темата за домашното раждане ни най-малко не ме вълнува и не знам как се е стигнало до този спор точно пък там, но тази е една сред интересните за мен и затова ще се вкюча.
Ќай-основен проблем е пре€ждането и вредната иде€ да се €де по 4-5 пъти на ден. Ќе знам друго време в истори€та на човечеството, когато са си правили междинни закуски и са броели калориите. јко тр€бва да си лов€ храната, едва ли ще €м 4-5 пъти на ден, ще €м веднъж.
Ќе съм против нито един начин на хранене, но лично аз вегетарианец н€ма да стана, въпреки че произхождам от семейство на вегетарианци.
“р€бва да се научиш да слушаш т€лото какво ти казва, а моето л€тно време може да иска тиквички и патладжани, но зимата иска вратни пържоли със зеле.
Ќа дете никога не бих наложила вегетарианство.
÷итирай


ћнени€: 212
јз съм фен на един пич-’арви, с ник дурианрадйър в ютюб. “ой се храни по диетата 80-10-10. ћного е луд и забавен, който разбира австралийски акцент може еда чуе:      http://www.youtube.com/user/durianriders?feature=g-all-u
÷итирай


ћнени€: 5 264
ƒа, то има много луди на 8-1-1; направо са си като надрусани.  Laughing
ѕък ако в јвстрали€ и  оста –ика е приложимо за н€кои, то в Ѕългари€ не виждам как би станало...
÷итирай

ул. "ћечтание"

ћнени€: 5 186
ћо€та позици€ е н€каква средна такава. Smile
Ќе вр€вам в тезата "вегетарианство за всички".  Peace »ма хора, които им се утдава да са вегетарианци и вегани. »ма и такива, които се нужда€т от животински продукти.
„овека като биологичен вид е все€ден, като различните хора имат различна нужда и поносимост спр€мо животинската храна (може би се дължи на чисто географски особености и какво има за €дене в конкретните райони, не знам, размишл€вам си).

«а мен и семейството ми специално - предимно се храним с вегетарианска храна. ќпределено не сме от ти€ дето искат и имат нужда от мръвка на вс€ко хранене.

«а мен лично перфектни€ хранителен режим е да €деш когато ти се €де каквото ти се хапва, без да се пре€жда и да се тъпчеш излишно. ѕродуктите, които се консумират да са пресни и качествени, възможно най-малко обработвани или сурови (според нуждите и предпочитани€та).

Ќе см€там, че месото е "враг" номер едно. ѕо-скоро храната, ко€то не е храна или junk food-а.
 акто и милионите излишни обработки на храната, които се прав€т.
Ќо и все пак толкова мил€рда народ не се изхранва лесно... »стината е н€къде там...
÷итирай


ћнени€: 5 936
“очно така, Ќощни очи. ѕредстав€м си ескимос да е на житен режим или да замен€ животинската мазнина с кокосово масло Smile —амо разглезени€т човек, свикнал с неограничена и леснодостъпна храна, може да си избира режим на хранене. јко храната е малко и тр€бва да си € отгледаш, набереш или ловиш, тогава ще €деш и печени киселици, както казваше д€до ми.
÷итирай


ћнени€: 212
 мисл€, че диетата/начинът на хранене 80-10-10 е най-удачен. “ова значи 80% калории от въгехидрати, 10% калории от протеини и 10% калории от мазнини.

ј това съотношение като минеш една определена възраст проблемите със здравето н€ма да те остав€т. ¬секи си има глава на раменете обаче и си избира източниците на които да в€рва.ј времето  ще покаже.  Smile

»нтересно мнение. «ащо мислиш така? ћожеш ли да дадеш н€какви примери на хора, които са вегани и са в напреднала възраст и в резултат на диетата си са развили н€какви забол€вани€?

ћоите данни са тъкмо наопаки на това. ≈то например тази жена, е на 71 (!!!) и е веган и изглежда по-добре от много 25 годишни като физика и поза, а и се вижда че е здрав човек и в добро настроение, което идва от здравето: http://www.youtube.com/watch?v=Jcvq63B2bOY

»маше и други видеота с такива случаи, като намер€ ще ти пусна. Peace


Ќамерих и това: “ази жена е на 108 години и казва, че е на такава възраст защото е веган. ¬ добро здраве е.»зглежда като добре изглеждаща българска 70-75 годишна пенсионерка. ≈то: http://www.youtube.com/watch?v=NkRN3ddd0P8&feature=related
÷итирай

ул. "ћечтание"

ћнени€: 5 186
ѕовече от убедена съм, че здравето и благополучието на въпросните хора, за които говориш, не се дължи —јћќ на веганството! Peace
÷итирай


ћнени€: 212
’ората са машини за оцел€ване. јко н€ма с какво да си нахран€ детето и аз ще лов€ мамути, ако тр€бва с голи ръце.

—ъвсем друг въпрос е каква е нормалната храна за нашата физиологи€. ј това се разбира от редица показатели, като зъби, дължина на червата,ензими в стомаха, киселинност на стомаха, тип крайници и инстинкти. » всички те показват недвусмислено, че човек е растително€дно/плодо€дно животно, в никой случай не месо€дно.


¬ажен показател е инстинкта. ѕримерно ако оставиш едно зайче и една €бълка  в клетка с едно вълче, зайчето ще бъде из€дено, а с €бълката ще има игри. јко оставиш едно зайче в кошарката на едно детенце ще си играе със зайчето и ще €де €бълката. ’ората н€мат карниворен инстинкт.√енна памет-други€ път. »мат инстинкт за оцел€ване обаче, който ги кара да €дат каквото има.ѕон€кога това значи €дене на други хора. Ќад€вам се не см€таш, че човек е канибален по природа.

ј сегашните хора имат заучени хранителни предпочитани€. јко са те хранили със супа маги и кремвирши от детската кухн€, това ще търсиш и като пораснеш. јко на празници се е сервирало огромно количесо месо на скара или на чеверме или т.н. ще свикнеш да свързваш благоденствието и празника с €дене на месо и това ще търсиш после.

ќще един показател за това каква диета е подход€щата за даден животински вид е на ко€ диета той е в оптимално здраве. —ъс сигурност човека не е в оптимално здраве €дейки месо. ≈то точно преди малко вид€х в магазина н€какъв вестник, в който на първа страница пишеше, че »вана щ€ла да умре от диетата на ƒюкан, отказали и бъбреците. «а сега на веган който е €л достатъчни количества плодове-т.е не е гладувал не съм чула да му откажат бъбреците. “ъкмо наопаки, подобр€ва му се здравето и изчезват тежки хронични забол€вани€.


—ъвсем отделен е етически€т момент в ц€лата та€ работа. —поред мен след като човек може да е в добро здрав нахранен и да не убива животни би било добре да не ги убива. ≈то един филм, който показва ц€лата истина за това как човечеството третира животните. јко не можеш да издържиш да го гледаш, значи не тр€бва да €деш месо или си двулична: http://youtu.be/ky4RGYva90E. ј ако го гледаш и ти е ќ ...н€мам коментар. 
ј защо тогава прадедите ни са се хвърл€ли в опасен лов на неестествени и вредни мамути, вместо да си €дат растителна храна?

јз съм от парти€та ƒ«ѕ= ƒа «аколим ѕрасето. ¬сички сме част от кръговрата на живота. ѕо-добре запазени биоти и пасищно земеделие или пък лов.

«ърнените храни са истински неестествени за хората- прекалено нови в еволюционен план, а масовото им отглеждане погубва огромно биоразнообразие.

ѕлюс това €денето на месо е забавно. ƒа, и ловът- буквално е в костите ни, в генната ни памет. Ќ€кой ден ще се пробвам...
÷итирай


ћнени€: 212
ѕовече от убедена съм, че здравето и благополучието на въпросните хора, за които говориш, не се дължи —јћќ на веганството! Peace
—ъгласна съм. ƒвижението и спорта имат огромно значение. Ќо моето мнение, което само един господ знае дали е в€рно е, че поне 85% от доброто им състо€ние се дължи на диетата. —ъд€ за това от примери на хора, които не са били в добро здраве и след като са минали на този начин на хранене са се излекували и са в пеефектно здраве. —ъд€ и от себе си. Ѕила съм на вс€какъв начин на хранене, дори на диетата на дюкан. Ќай-добре съм се чувствала на веган диета и най-зле на месна. ќт дюкан ми се разхлопа сърцето, получих н€каква аритми€ от дисбаланса на миенрали и кетозата. ƒобре че не стана нещо по-лошо, примерно да ми откажат бъбреците. ≈двам се оправих за н€колко години с хомеопати€. ўе типотъс€ да ти покажа едно видео на една жена на 34 ко€то е била болна от физически и психически забол€вани€ и е била на лекарства от 13 годишна.  ато минава на веган диета се излкува и от физическите и психичните си проблеми и сама може да прецениш как изглежда.

÷итирай

ул. "ћечтание"

ћнени€: 5 186
Ќе всички "месо€дни" хора са на диетата на ƒюкан, не мисл€, че сравнението, което правиш е реалистично. ƒюкан е доста бедна и "неестествена" диета.
¬същност като се замисл€ познавам доста хора, които са минали през ƒюкан и са подобрили здравословното си състо€ние.  Wink
„ипса също е веганска храна, ама айде карай само на чипс де! (много тъп пример, но мисл€, че ще схванеш какво имам предвид)

Ѕедната на хранителни вещества диета, независимо дали е местна или веганска, е вредна и нездравословна.

ƒа бъдеш вегетарианец/веган не значи само да не €деш месо.

ћоже би ако вкараш и малко факти (конкретни научни изследвани€) в изводите си би било добре. ƒо тук от теб получаваме само твоите лични изводи, нищо повече. ¬ което н€ма нищо лошо де, обсъждаме си разни неща. Ќо все пак не е редно да твърдиш, че нещо е самата и неотклонна истина, само защото н€колко човека са се почувствали еди как си.  Peace

ѕовече от убедена съм, че здравето и благополучието на въпросните хора, за които говориш, не се дължи —јћќ на веганството! Peace
—ъгласна съм. ƒвижението и спорта имат огромно значение. Ќо моето мнение, което само един господ знае дали е в€рно е, че поне 85% от доброто им състо€ние се дължи на диетата. —ъд€ за това от примери на хора, които не са били в добро здраве и след като са минали на този начин на хранене са се излекували и са в пеефектно здраве.

¬сичко иде от главата, не от диетата, не от движението от спорта.
 ато ще си разказваме за познати и познати на познати...  акто казах, имам познати, които боготвор€т ƒюкан и са се правили със здравословни проблеми с него, имам познати, на които вегетарианството им е докарало доста непри€тности, имам познати, които €дат каквото им падне и са анти вс€какви правила на така наречени€ здравословен живот и все пак се радват на прекрасно физическо и психическо здраве... ƒемек... ми не можем да кажем категорично - вегетарианството е дъ бест! ўото не е дъ бест! јз го казах и назад, вегетарианството не е панаце€ и не е за всеки.

ћисл€, че н€мам какво повече да кажа по темата.
÷итирай


ћнени€: 212
ƒа, дюкан е пълна лудост Smile«а да си подобриш здравословното състо€ние на дюкан тр€бва преди това да си €л супер зле.

 ато казвам веган, имам предвид сурово веганско-много плодове, пресни зеленчуци, малко сурови €дки, авокадо.... Peace Ќа чипс ако се кара, положението ще е зле:))

 акво очакваш да чуеш във форум освен личните изводи на хората? Laughing —ега, моите лични изводи не са направени докато съм гледала в тавана и съм си правила топчета от сополи Laughing «а да стигна до т€х съм чела доста, пробвала съм разни неща и т.н. јко друг е направил други изводи нека ги сподели, нали за това е темата-да си обсъдим гледните точки по та€ тема, защото €вно буди силни страсти и хората имат доста пол€рни мнени€ по въпроса. Peace
 

јко искаш мога да ти прат€ на пдф една книга на английски: http://www.amazon.com/The-80-10-Diet/dp/1893831248  ¬ не€ ще видиш по-научната страна на тази гледна точка. »ма и други книги по въпроса.

≈то тази книга е също препоръчителна: http://www.amazon.com/The-China-Study-Comprehensive-Implications … f=pd_bxgy_b_img_b

—ъщо тази: http://www.amazon.com/Prevent-Reverse-Heart-Disease-Nutrition-Ba … 02/ref=pd_sim_b_2


Ќ€ма да се съглас€, че всичко идва от главата, а диетата и спорта н€мат значение. »зобщо не.  «ащото главата не расте на отделна пръчка, а се храни от това, което ти €деш и се кръвоснабд€ва и стимулира от движението. Ќасторнието и психичното състо€ние са в директна връзка с храната и спорта.

¬ганизма не е едно нещо.  ¬ него има различни течени€, и мнго хора с хранителни разстройства стават вегани. јко един анорексик стане веган и се храни с две салатки с марул€ 2 пъти на ден, ще умре.  акто има много случаи. »ма умрели вегани. Ќо не защото са вегани, а защото имат проблеми с психиката и защото гладуват или €дат неподход€щи и/или недостатъчно храна. ƒали нещо е "неотклонна истина"...става €сно само от практиката. јз см€там, че това, което казвам е истина (не е ли всеки така?Smile)). ѕрактиката е истината.
« ѕоследна редакци€: чт, 14 юни 2012, 23:40 от persimon »
÷итирай


ћнени€: 212
http://www.nealbarnard.org/diabetes_book.htm

ћедицински сайт относно лечението на диабта със сурова веганска храна. “ова относно научните доказателства за веганството.
÷итирай


ћнени€: 5 264
 ато казвам веган, имам предвид сурово веганско-много плодове, пресни зеленчуци, малко сурови €дки, авокадо....
≈, по тази логика другите вегани са на грешен път...какво остава за вегетаринаците, все€дните/месо€дните...
“ова са теориите на √реъм, които както писах по-рано, са малко приложими. ј тези, които ги прилагат, хич не са обективни и честни.
¬иждам, че се бие все към суровото и то точно 8-1-1. »зобщо не см€там, че плодовете тр€бва да се кипр€т на първо м€сто....
“ръгнах да пиша дълъг отговор, но се отказах.
“върде много се абсолютизира, а на мен това не ми допада.
¬еган не значи автоматично перфектен, здрав, извисен, добър, позитивен и обичащ цели€ св€т.
—урово€дец пък още по по най от това.

Ќе съм нито «ј нито ѕротив какъвто и да е начин на хранене. ¬секи да консумира това, което му е кеф, стига да не пречи и да не се натрапва на другите колко е умен и находчив. ¬секи прави н€какви избори на база убеждени€, впечатлени€ и т.н. ¬секи си носи кръста и пилците се бро€т на есен. Smile Wink
÷итирай


ћнени€: 5 264
≈то една комеди€, ко€то зас€га тази, а и други актуални теми. јз лично много се см€х особено с фалшиво извисените.  Laughing ќт трейлъра не става много €сно. Ќо пък съм сигурна, че който иска, ще си намери резюме. ѕоследно време срещам и други подобни филми.  ойто както иска да ги разбира, да си извлича ползите, поуките или да го игнорира. Wink
http://www.youtube.com/watch?v=Dc6BD95PgDw
÷итирай


ћнени€: 4 150
јко вземем пред вид,че не е открито как точно функционира човешки€ организъм,защо именно и дали витамини,мин.вещества и микроелементи (обобщение) го поддържат,бих казал,че дискутираме в рамките на хипотетичното.
÷итирай


ћнени€: 5 936
јко месото е неествествена храна за човек, защото не можем да разкъсваме със зъби, то житото е още по-неествествена, защото н€маме човки, за да го кълвем. ћного по-лесно ще си заостр€ един кол и ще лов€ риба с него, както и в днешни дни прав€т н€кои племена, отколкото да си отгледам нива и изпека хл€б.
–обинзон какво €деше като попадна на безлюдни€ остров? ѕърво плодове и птици, а чак след много години усп€ да си отгледа зърно и да си изпече един хл€б. ј изглежда, че дори канибализма е по-близо до човешката природа от земеделието, защото в противен случай диваците щ€ха да отглеждат посеви, вместо да из€ждат сурови€ човек. —уров ли казах? «начи месото може да се €де сурово от хората Smile
¬същност аз се съобраз€вам с хората, които са около мен и ако ми гостуват вегетарианци, не вмирисвам всичко на печени ребра, но ако сме се събрали на открито да си правим барбекю, не жела€ да гледам сбръчкани€ нос на единствени€ вегетарианец, което неизменно се случва.
÷итирай


ћнени€: 5 264
јко вземем пред вид,че не е открито как точно функционира човешки€ организъм,защо именно и дали витамини,мин.вещества и микроелементи (обобщение) го поддържат,бих казал,че дискутираме в рамките на хипотетичното.
Aбсолютно! Smile
 акво биха казали бретарианците и слънце€дите (ама че дума) точно за тези витамини и минерали... Laughing
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
перс, в другата тема в едно изречение казах доста по темата
в клю-то също имаше дискуси€, в ко€то участвах
затова н€мам грам намерение да се повтар€м

само ще добав€ малко линкове:
http://hunter-gatherer.com/blog/vegan-baby-dies-because-mothers- … vitamin-deficient
http://www.nytimes.com/2007/05/21/opinion/21planck.html?_r=2

и една картинка:
—крит текст :


въпрос на избор ли е да си вълк или коза?  newsm78

 мисл€, че диетата/начинът на хранене 80-10-10 е най-удачен. “ова значи 80% калории от въгехидрати, 10% калории от протеини и 10% калории от мазнини.

а на това имам само един кратък коментар:
дано имаш достатъчно мастни запаси, за да се разви€т правилно евент. ти бъдещи деца
защото нискомазнниното хранене по време на бременност и кърмене отдавна се свързва с аутизма и др. красоти

понеже пишеш с ожесточение и за ƒюкан, ето един мой лаишки анализ, като със сигурност може и още много да се напише, но на такъв акъл съм била тогава  Embarassed
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=518281.135


както написах и преди, успех с дискуси€та
аз съм до тук


÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ћатери€та следва енерги€та.„овек може да €де вс€каква храна,въпросът е как тази храна му се отраз€ва на ума,а ако на ума се отраз€ва зле,то и т€лото ще страда.»ма ли блокажи по т€лото,първопричина не е храната,а енерги€та,ко€то е приел с избора  на ума си.
ћного философско стана,но знам,че има и хора,които ще схванат иде€та. Very Happy

÷итирай


ћнени€: 212
«ащо ¬ери, изкажи си мнението.  акво значи "твърде много се абсолютизира". “и не се извин€ваш като си казваш мнението, значи ли това че абсолютизираш? “ова е моето мнение в момента.  акто казах била съм и вегетари€нка /лакто-ово/ и на месо€дна и т.н. 80-10-10 ми допада, но не мога да твърд€, че в момента съм го постигнала-не мога да свал€ мазнините на 10% от калориите за сега. Ќито съм 100% сурова. ѕрез ден€ като ц€ло €м сурово, а вечер сготвено-примерно задушени картофки, задушен зелен фасул, пълнозърнеста паста със зеленчуци, ориз...Ќо въпреки това ми харесват ефектите и усещането, като върв€ в тази посока.

» на мен не ми пречи никой и какво €де. ƒори да са изц€ло месо€дни или т.н. “ова си е лична работа на индивида. “ова е спор за и против, като се предполага да има различни аргументи, не е дискуси€ в пленарна зала и да тр€бва да приемем закон задължителен за всички.  акто се вижда тук има и откровени месо€дни, че и ексклузивно месо€дни. «а всеки има м€сто и за вс€ко мнение. Peace


 ато казвам веган, имам предвид сурово веганско-много плодове, пресни зеленчуци, малко сурови €дки, авокадо....
≈, по тази логика другите вегани са на грешен път...какво остава за вегетаринаците, все€дните/месо€дните...
“ова са теориите на √реъм, които както писах по-рано, са малко приложими. ј тези, които ги прилагат, хич не са обективни и честни.
¬иждам, че се бие все към суровото и то точно 8-1-1. »зобщо не см€там, че плодовете тр€бва да се кипр€т на първо м€сто....
“ръгнах да пиша дълъг отговор, но се отказах.
“върде много се абсолютизира, а на мен това не ми допада.
¬еган не значи автоматично перфектен, здрав, извисен, добър, позитивен и обичащ цели€ св€т.
—урово€дец пък още по по най от това.

Ќе съм нито «ј нито ѕротив какъвто и да е начин на хранене. ¬секи да консумира това, което му е кеф, стига да не пречи и да не се натрапва на другите колко е умен и находчив. ¬секи прави н€какви избори на база убеждени€, впечатлени€ и т.н. ¬секи си носи кръста и пилците се бро€т на есен. Smile Wink
÷итирай


ћнени€: 212
јко вземем пред вид,че не е открито как точно функционира човешки€ организъм,защо именно и дали витамини,мин.вещества и микроелементи (обобщение) го поддържат,бих казал,че дискутираме в рамките на хипотетичното.
Aбсолютно! Smile
 акво биха казали бретарианците и слънце€дите (ама че дума) точно за тези витамини и минерали... Laughing

ј бретари€нството е такъв скам, че н€мам думи Laughing
÷итирай


ћнени€: 212
W'A'S'P' , много абсурдна таблица. ћежду всеки два животински вида на планетата може да намериш прилики. ћежду мишката и човека съвпадението на ƒЌ  беше към 95%. «начи може би сме гризачи? “ези елементи избрани за сравнение са некоректно подбрани. » се срав€нва овца/преживно/ и вълк с човек. «ащо не друго животно, което не е преживно но е растително€дно или качествата на растително€дние по принцип, включително най-съществените им характеристики, които Ќ≈ са тази от тво€та таблица.ƒа не говорим, че в тво€та таблица има Ќ≈¬≈–Ќ» неща. ƒвижението на зъбите на човека не е само нагоре-надолу както при месо€дните, а и настрани, така се сдъвкват храните, като се три€т между два плоски зъба. » било невъззможно €денето на животински протеин от овце.  ≈ как да не е невъзможно. — какво мислиш ги хран€т из големите промищлени комплекси? — трупно брашно от други животни. ќчевидно животински€ протеин е възможен за т€х, но не е естествената им храна.  акто и на човека-може да €де месо, но какво доказва, че това е естествената му храна? “аблички с лъжи са пуснали само и само да докажат недоказуемото. јко беше в€рно това, јткинс н€маше да умре от сърдечно забол€ване. ≈то за сравнение истината:

 

още една:

—крит текст :
« ѕоследна редакци€: пт, 15 юни 2012, 12:07 от persimon »
÷итирай


ћнени€: 212
ƒопълнение за WASP: —ъгласна съм почти с всичко от написаното от теб за ƒюкан, освен с диетата, ко€то предлагаш като заместител. яденето на сьомга е опасно, сьомгата се отглежда предимно във ферми и се храни с токсични храни, а дори и дивата е пълна с тежки метали и други отрови от океана, а вече и с  радиаци€ от океана-фукушима е точно насреща на най-изобилните сьомга ферми. Ќ€ма никакъв проблем с €денето на въглехидрати от корени и плодове.

«а бременността и веганството и за стати€та за умр€лото бебе с  майка веганка: първо веганската диета н€ма  нужда да е с малко мазнини. ƒаже бих казала, че повечето вегани €ко нагъват мазно. јвокадо, €дки, семена, зехтин и други мазнини, кокосов орех....ѕроблема е по-скоро обратни€, че се злоупотреб€ва с мазното, отколкото, че не стига.

ќтносно бебето-защо едно бебе е само на кърма на 11 месеца?! «ахранва се на 6, не на 11. «ащо тази жена не го е измерила и не е вид€ла, че е с поднормено тегло?

ќтносно витамин ј, в плодовете и зеленчуците има огромно количество витамин ј-всичко що е оранжево и червено го има под формата на каротин.

¬итамин Ѕ12 Ќ≈ се достав€ от храна, а от бактерии. ¬ месото н€ма достатъчно витамин Ѕ12 и във фермите инжектират животните преди да ги закол€т с витамин Ѕ инжекции за да достигнат очакваните от консуматорите нива. ќчевидно обаче това не помага, защото и сред месо€дните лиспата на витамин Ѕ12 е изключително често срещана. ѕричините са проблеми с усво€ването му в червата и липсата на бактерии, които да го произвеждат.  »зхода е, добавки, а най-добре инжекции веднъж месечно.

“ази жена очевидно е имала анорекси€, защото не ми го побира акъла как ще е веган и ще има липса на витамин ј. “ова значи че е €ла съвсем малко и то не мога да си представ€ какво, че да има дефицит на вит ј точно. Ќека не бъркаме хранителните разстройства с веганството и лошото гледане на деца с веганството.

÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
ƒопълнение за WASP: —ъгласна съм почти с всичко от написаното от теб за ƒюкан, освен с диетата, ко€то предлагаш като заместител. ...

ако обичаш обуздай клавиатурата си
в “ј«» тема не предлагам Ќ»ўќ
нито рекламирам като теб

аз съм си направила мо€ избор
и си пиша за него в съотв. тема
а ти при наличие на 4 такива теми направи още една, с твоите лични "прозрени€"

÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
—равнени€ от рода-това е най-хубавата храна за човека,а онова не е, н€мат никакъв смисъл.„овек не е животно-нито растително€дно,нито хищно.ќбаче е надарен, или поне има възможност за развитие на висша мозъчна дейност, и поради тази причина може да избира храната,ко€то да употреб€ва.јко н€ма право на избор се задйстват инстинктите му,обаче те са необходими само за оцел€ване,и н€мат никакво отношение към качеството му на живот.“ака че не е добре да свеждате живота си само до това с какво да напълните стомаха си при наличие на толкова изобилие.
“емата и споровете по не€ са излишни.
÷итирай


ћнени€: 5 264
«ащо ¬ери, изкажи си мнението.  акво значи "твърде много се абсолютизира". “и не се извин€ваш като си казваш мнението, значи ли това че абсолютизираш?
јз си изказах мнението. ѕод "твърде много се абсолютизира" също мисл€, че б€х €сна. “ретото изречение не го разбирам. ќпитвам се, но не мога.

"80-10-10 ми допада, но не мога да твърд€, че в момента съм го постигнала-не мога да свал€ мазнините на 10% от калориите за сега. Ќито съм 100% сурова."
јми тогава предлагам да се рекламира √реъм, когато има поне малко натрупан опит. Wink
ѕък и само такава тема н€ма все още в този форум - режимът 80/10/10.

"ƒаже бих казала, че повечето вегани €ко нагъват мазно."
»ма и много такива, които €ко нагъват плодове, че се и наливат €ко с плодови сокове.
ќтносно мазнините - има умопомрачителни комбинации, ама оправданието е, че били всички растителни мазнини полезни и не тр€бвало да се внимава с т€х.

"ќтносно бебето-защо едно бебе е само на кърма на 11 месеца?! «ахранва се на 6, не на 11.
≈, мо€т син се самозахрани на 9.  Laughing

"Ќека не бъркаме хранителните разстройства с веганството и лошото гледане на деца с веганството."
— това съм съгласна.
Smile
÷итирай


ћнени€: 212
ќлеле, какво нахалство!!!  35   Ќе стига че ти и още двама оспамихте темата за домашното раждане с въпроси свързани с храненето, ами сега като ви пуснах специално «ј ¬ј— нова тема, за да може да си кажете какво ви боли, се оказва, едва ли не че досаждам с писане по темата, а вие видите ли,с те вече казали каквото сте имали.  Crazy

ћа мол€ те, аз не се вълнувам да доказвам на никого какво е правилното хранене, защото това си е Ћ»„Ќј работа. јко искаш чакъл и полиуретан €ж, не ме интересува. ¬ие сте ти€, които се вълнувате от нат€кване на другите какво да прав€т, как да  раждат, как да €дат, както се вид€ от темата за домашното раждане. Ќие не сме отишли в н€ко€ тема да об€сн€ваме или "рекламираме" както ти каза нещо друго.  акто виждаш не съмв дюканската тема да налагам мнение и да "рекламирам" веганство.

“а бих казала, повтар€йки думите ти--обуздай себе си. јко не искаш да говориш на дадена тема просто не го прави, лесно е.
ƒопълнение за WASP: —ъгласна съм почти с всичко от написаното от теб за ƒюкан, освен с диетата, ко€то предлагаш като заместител. ...

ако обичаш обуздай клавиатурата си
в “ј«» тема не предлагам Ќ»ўќ
нито рекламирам като теб

аз съм си направила мо€ избор
и си пиша за него в съотв. тема
а ти при наличие на 4 такива теми направи още една, с твоите лични "прозрени€"


÷итирай


ћнени€: 212
ћислиш, че си била €сна, но ти казвам обективно, не си €сна. Ќе знам какво имаш предвид, под "абсолютизира се". ћоже ако ти се иска да по€сниш. “ретото изречение, че не се извин€ваш като казваш мнението си и аз  си мислех, че  €сно, но гледай-не било. Smile) ќтнас€ се до това, че както на теб ти се струва, че €сното изказване на нечие мнение е "абсолютизиране", така ти не си даваш сметка, че твоето доста разко изказване мнение също е доста "абсолютизиращо". —поред теб писаното от мен абсолютно не е в€рно и това и онова и третото абсолютно не са верни. ’ау. ≈...само ти ли имаш право на за€в€ване на мнение? јз обаче,ти разрешавам да абсолютизираш и изказваш личното си мнение, колкото ти душа иска, не ми пречат силните убедености на хората. 'ћалко' натрупан опит с √реъм имам и съм доволна от усещането и резултатите. Ќе съм го постигнала на 100%, като успе€, ще докладвам.

«а захранването на сина ти, това си е тво€ работа. ўом ти е било здраво и с нормални килограми детето, значи така е било правилно. јз не бих чакала до 9 месеца  за да  започна  да захранвам. Peace


«ащо ¬ери, изкажи си мнението.  акво значи "твърде много се абсолютизира". “и не се извин€ваш като си казваш мнението, значи ли това че абсолютизираш?
јз си изказах мнението. ѕод "твърде много се абсолютизира" също мисл€, че б€х €сна. “ретото изречение не го разбирам. ќпитвам се, но не мога.

"80-10-10 ми допада, но не мога да твърд€, че в момента съм го постигнала-не мога да свал€ мазнините на 10% от калориите за сега. Ќито съм 100% сурова."
јми тогава предлагам да се рекламира √реъм, когато има поне малко натрупан опит. Wink
ѕък и само такава тема н€ма все още в този форум - режимът 80/10/10.

"ƒаже бих казала, че повечето вегани €ко нагъват мазно."
»ма и много такива, които €ко нагъват плодове, че се и наливат €ко с плодови сокове.
ќтносно мазнините - има умопомрачителни комбинации, ама оправданието е, че били всички растителни мазнини полезни и не тр€бвало да се внимава с т€х.

"ќтносно бебето-защо едно бебе е само на кърма на 11 месеца?! «ахранва се на 6, не на 11.
≈, мо€т син се самозахрани на 9.  Laughing

"Ќека не бъркаме хранителните разстройства с веганството и лошото гледане на деца с веганството."
— това съм съгласна.
Smile

÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
перимон,май суровата храна не ти се отраз€ва толкова добре,колкото си мислиш.“и си поредното доказателство,защо не тр€бва да се прекал€ва с подобен вид хранене.
÷итирай


ћнени€: 212
—равнени€ от рода-това е най-хубавата храна за човека,а онова не е, н€мат никакъв смисъл.„овек не е животно-нито растително€дно,нито хищно.ќбаче е надарен, или поне има възможност за развитие на висша мозъчна дейност, и поради тази причина може да избира храната,ко€то да употреб€ва.јко н€ма право на избор се задйстват инстинктите му,обаче те са необходими само за оцел€ване,и н€мат никакво отношение към качеството му на живот.“ака че не е добре да свеждате живота си само до това с какво да напълните стомаха си при наличие на толкова изобилие.
“емата и споровете по не€ са излишни.“очно така е. “ази тема е отдушник за една малка гтупа хора, които държаха да дикутират тези проблеми в една съвсем друга тема. —ега обаче вече не им е интересно. Laughing
÷итирай


ћнени€: 212
перимон,май суровата храна не ти се отраз€ва добре,колкото си мислиш.“и си поредното доказателство,защо не тр€бва да се прекал€ва с подобен вид хранене.


≈, мерси за оценката Laughing ћоже би си очаквала да стана овца като €м преобладаващо растителна храна. Ќе се наблюдава такъв преход, да не се чудиш за вбъдеще. Peace
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ќвца н€ма да станеш,ама какво имах впредвид ще ти спест€,за да не се дразниш.
јко темата е за била само за отбрани,ще взема да се оттегл€,че то верно като се има впредвид развитието на онази тема,тук нищо повече н€ма как да се получи, освен да си имаш публика за тирадите Laughing
÷итирай


ћнени€: 212
ќвца н€ма да станеш,ама какво имах впредвид ще ти спест€,за да не се дразниш.
јко темата е за била само за отбрани,ще взема да се оттегл€,че то верно като се има впредвид развитието на онази тема,тук нищо повече н€ма как да се получи, освен да си имаш публика за тирадите Laughing

ѕокорно благодар€ за благородството. Laughing

ћного ми е забавно, като гледам н€кой "духовен" с ник примерно "шанти" как се за€жда и гаднее подмолно. Ќе става дума за теб, да не си помислиш. “и не си шанти, ти си ом. 35
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
јко искаш мога и на јрхангел да се прекръст€.
јмин! Praynig
÷итирай


ћнени€: 5 264
ћислиш, че си била €сна, но ти казвам обективно, не си €сна.
≈...само ти ли имаш право на за€в€ване на мнение?
не ми пречат силните убедености на хората

јз не бих чакала до 9 месеца  за да  започна  да захранвам. Peace
"“върде много се абсолютизира, а на мен това не ми допада.
¬еган не значи автоматично перфектен, здрав, извисен, добър, позитивен и обичащ цели€ св€т.
—урово€дец пък още по по най от това."
Ќ€мам какво повече да добав€. Ќе знам аз с какво абсолютизирам. –азбира се, че всеки има право на мнение.  Laughing ≈х, ти€ права и свободи...
Ќе съм убедена, че си запозната с моите убедености, при това и силни...

ќтносно захранването - изводът си е твой, че съм чакала.  Laughing јма не ми се пише и об€сн€ва нещо дето съм го писала 1000 пъти.

“емата е смешна като вс€ка една за и против.  Wink

«абел€звам една особена надъханост, по принцип, ко€то не е в полза на нито една кауза, течение, философи€, разбирани€.

÷итирай


ћнени€: 212
ƒа, ¬ери, наистина не знам какъв е тво€т възглед, защото ти просто не го казваш. ƒо сега само казваш, че не си съгласна с това, което аз казвам. ќ , аз н€мам претенции за универсална в€рност, нито ангажирам н€кого с това, нито очаквам н€кой да се храни както аз см€там за правилно. “ова е дискусионна тема, щом си дошла тук кажи каквото имаш да казваш. Ќе ти след€ публикакциите специално из всички теми, че да знам какво точно си правила със сина си или с друг н€кой въпрос. јко повдигаш въпроса със сина си, по-обичайното поведение според мен е да кажеш какво точно си правила и какво точно е станало. јко пък не искаш, твое си право, но не виждам защо говориш за това. ј така както се получи диалога, все едно са ме скъсали на изпит "кратък обзор на мнени€та на ¬ери". Ќе помн€ да съм записвала акъв курс. "Ќадъхаността", ко€то забел€зваш е температментова особеност. »ма хора,които се израз€ват по-€сно и по-твърдо, други, които обикал€т и намекват. » двете с ќ , просто характер. Ќе см€там да си промен€м личността защото н€кои се чувствали застрашени от директно изказно мнение. Peace
÷итирай


ћнени€: 5 264
"щом си дошла тук кажи каквото имаш да казваш. "
 азах каквото имаше да казвам. Smile ¬сичко останало са подробности, изтъкване и афиширане.
“емата е забавна и търпи провокации.
”спех! Smile
÷итирай


ћнени€: 212
"щом си дошла тук кажи каквото имаш да казваш. "
 азах каквото имаше да казвам. Smile ¬сичко останало са подробности, изтъкване и афиширане.
“емата е забавна и търпи провокации.
”спех! Smile


ўом всичко, което си искала да кажеш е, че не си сългасна с мен, ќ . Very Happy Ќа мен ми е по-интересно да чу€ нечие мнение, а не дали е съгласен с мен или не. “ова пък хич не ме вълнува, независимо дали става дума за съгласие или несъгласие. » на теб успех. Smile
÷итирай


ћнени€: 5 264
јми аз написах мнение...ти го приемаш, че не съм съгласна точно с теб.
¬същност има една гол€ма прослойка, ко€то тръби подобни дивотии - веганите колко са върхЏ“ и не само...да не задълбавам.
Ќе съм съгласна с подобни твърдени€ и разбира се, стъпвам на н€каква основа, за да го определ€ като изопачаване.
» понеже €вно ме разбираш погрешно, противник съм и на твърдени€та как веганите ги гроз€т адските болести, дефицити и сие за разлика от останалите.

 олко е хубаво, когато н€кой сподели собствени€ път и опит: какво е било преди, какво е сега - по-добре ли е, по-зле ли е, доволен ли е, какви са му като ц€ло наблюдени€та от това, което той сами€т е изпитал на собствен гръб...
ј не на основа то€ и он€ да се прав€т гръмки заключени€.
« ѕоследна редакци€: пт, 15 юни 2012, 16:47 от ¬ери »
÷итирай


ћнени€: 212
јми аз написах мнение...ти го приемаш, че не съм съгласна точно с теб.
¬същност има една гол€ма прослойка, ко€то тръби подобни дивотии - веганите колко са върхЏ“ и не само...да не задълбавам.
Ќе съм съгласна с подобни твърдени€ и разбира се, стъпвам на н€каква основа, за да го определ€ като изопачаване.
» понеже €вно ме разбираш погрешно, противник съм и на твърдени€та как веганите ги гроз€т адските болести, дефицити и сие за разлика от останалите.

 олко е хубаво, когато н€кой сподели собствени€ път и опит: какво е било преди, какво е сега - по-добре ли е, по-зле ли е, доволен ли е, какви са му като ц€ло наблюдени€та от това, което той сами€т е изпитал на собствен гръб...
ј не на основа то€ и он€ да се прав€т гръмки заключени€.


Ќикога не съм казвала, че веганите са върхът. ’итлер е бил вегетари€нец и не мисл€, че е бил върхът. ’арактера на човека се вли€е от храната, но в никакъв случай не се определ€ от не€.

–азбира се, че са глупости ти€ неща с дефицитите при веганите, стига човекът да не е с хранителни разстройства и вари€нта му за веганство да не е 2 листа марула за закуска, една €года за обед и половин орех на вечер€. „е и такива има и от време на време заминават за вечните ловни полета и се оказва виновен веганизма.

“очно така, добре е да сподел€ме. јз споделих за себе си, какво ми харесва интересно му е да чу€ и за други какво е сработило. Peace
÷итирай


ћнени€: 494
’итлер е бил вегетарианец поради проблеми със стомаха, вегетарианската диета му е била назначена от лекуващи€ му лекар с цел да подобри състо€нието му. Ќ€ма как да го сравним с вегетарианците в днешни дни които се отказват от месото поради етични, морални, екологични и прочие причини  Smile.

»наче според повечето изследвани€ вегетарианците живе€т със средно 7-8 повече години от колкото месо€дните. ћисл€, че това е достатъчен довод в полза на вегетарианството. ѕък и много по-добре е да си веге от колкото да си на Ќ¬ƒ примерно, нещо толкова попул€рно и вредно в днешни дни. ¬се пак мога да намер€ вегета по на 70-80 години, но не и такива които ц€л живот са били на Ќ¬ƒ и са блъскали пържоли, салами, луканки, бекон, сирене и т.н., дори и баба ми и д€до ми са колили прасето веднъж в годината само Mr. Green .
÷итирай

ѕо света у нас, след това в Ќовините по Ќова “¬

ћнени€: 85
ћдааааа. ƒецата €ли месо и €йчни продукти и сега са в болница.

јз съм за вегетарианството!!!


http://chereshkata.novatv.bg/news/view/2012/06/15/31897/22-%D0%B … 0%B8%D1%89%D0%B5/

÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
Ќ€ма да се съглас€, че всичко идва от главата, а диетата и спорта н€мат значение. »зобщо не.  «ащото главата не расте на отделна пръчка, а се храни от това, което ти €деш и се кръвоснабд€ва и стимулира от движението.

ѕерсимон,а кой нарежда на т€лото ти да пази диета или да спортува-не е ли пак главата ти,ко€то никога не е доволна от нещо по т€лото ти?
» да, не расте на пръчка,обаче за да израстне един нов живот тр€бва "мазнина" за развитието му-обаче да не навлизам в "духовни" об€снени€ за разположение на чакрите и нуждите им,както и за необходимостта oт смазването им.

“ой и т€ ,и аз съм за вегетари€нството,но не на вс€ка цена.«а деца пък направо го изключвам.
“ези натровените са €ли навън,а тогава не са изключени подобни случки.ћиналата година пък други хора от кълнове, лежаха ли,умр€ха ли не знам вече.ѕосле беше май от краставици и марули,та после май друго-н€ма нищо безобидно по таз зем€.


÷итирай


ћнени€: 212
шанти:)) или ом беше...нещо ми говориш за н€какви работи, и спориш с мен все едно аз съм твърд€ла нещо такова и ти го оборваш...май се обърка в темата Crazy

за първи път чувам чакрите да имат нужда от мазнина Laughing, грес става ли, с масльонката от шевната машина на баба ми дали ще сработи?

»зключваш значи вегетарианството за деца...е ти€ деца са вегетари€нчета, според теб в добро здраве ли са или да ги захраним с кремвирши или по-добре н€кое хормонално пиле? ¬иж: http://www.youtube.com/watch?v=J6Z-ekyyK8o&feature=related

 оли бактери€та ко€то беше по зеленчуците се е по€вила там от животинска тор.  раставиците и кълновете не дефекират. ≈динствени€ източник на коли бактерии е фекалии. «а отглеждане на растени€ не е необходимо да се ползва животинска тор. »ма други начини. “ака, че за проблема пак е виновно отглеждането на животни.
÷итирай


ћнени€: 494
» аз съм за вегетарианството при децата, дори във форума мисл€, че тр€бва да има и майки чиито деца са вегетарианци/вегани. ѕреди след€х блога на една американка, беше сурово€дка и децата и също б€ха такива, включително и най-малката. ƒетето за сво€та годинка, годинка и нещо си изглеждаше напълно развито и съвсем спокойно си хапваше броколи Mr. Green . —ъщо така до колкото помн€ и децата на едно българско семейство, създало сайта recipe magician са сурово€дци. »маше и клипчета в сайта им, който се съмн€ва може да погледне.
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
... «а отглеждане на растени€ не е необходимо да се ползва животинска тор. »ма други начини....

 35 35 35
поздравлени€
отново ме усмихна на ранина
÷итирай

SA

ћнени€: 535
¬се пак мога да намер€ вегета по на 70-80 години, но не и такива които ц€л живот са били на Ќ¬ƒ и са блъскали пържоли, салами, луканки, бекон, сирене и т.н., дори и баба ми и д€до ми са колили прасето веднъж в годината само Mr. Green .

»скаш да кажеш, че не познаваш човек, надхвърлил 80 години, който да не е вегетарианец?  Shocked
ћо€та баба дожив€ до 96 години и €деше абсолютно всичко, за диети не бе чувала даже. Ќе знам на какво казваш "блъскане", ама салами, луканки, сирене си хапваше често. ѕрасета не е колила, защото не е жив€ла на село.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
персимон-ке,не знам що реши,че съм шанти,т€ доколкото си спомн€м симпатизираше на твоите идеи,но ако така ти иде отвътре-простено ти е.ќт много сурово без мазнина,човек €ко се м€та в облаците и не иска да слезе оттам,защото започва да се мисли за богин€.«а съжаление много нещастна богин€,ко€то не може да оправи несправедливостите в света, и хората €дат не каквото т€ казва, и не раждат така като т€ е решила.
“ака като гледам и от земеделие много разбираш... 35
÷итирай


ћнени€: 5 936
» аз съм за вегетарианството при децата, дори във форума мисл€, че тр€бва да има и майки чиито деца са вегетарианци/вегани.

јз пък съм против да се налага определено хранене на деца. «а да може детето само да избере кои храни обича, честно е да му се даде избор от всички хранителни групи. јко на малки€ ми син не му дам месо, ще ми из€де ушите. ƒетето си има €вни предпочитани€ към мръвки, €йца, млечни и огромно количества масло. » интересното е, че не примира за сладки неща.  ак да заситиш такова дете с €дки и кълнове? Ќ€ма как.
÷итирай


ћнени€: 212
персимон-ке,не знам що реши,че съм шанти,т€ доколкото си спомн€м симпатизираше на твоите идеи,но ако така ти иде отвътре-простено ти е.ќт много сурово без мазнина,човек €ко се м€та в облаците и не иска да слезе оттам,защото започва да се мисли за богин€.«а съжаление много нещастна богин€,ко€то не може да оправи несправедливостите в света, и хората €дат не каквото т€ казва, и не раждат така като т€ е решила.
“ака като гледам и от земеделие много разбираш... 35

¬ъобще не съм говорила за н€кой конкетен юзер с ник "шанти", а си харесах това нарицателно за то€ тип поведение като твоето. ƒа ме прощава кокретната "шанти". ј кой е бил съгласен с мен не помн€, защото не събирам фен клуб или войска. “ук се обсъждат идеи и всеки е свободен да сподел€ или не каквито идеи пожелае.

ƒругите..."странни" неща които си казала не подлежат на коментар, освен че си в гъста мъгла ...как беше... "нещастна богин€ в облаците", ко€то изобщо не може да разбере какво и се казва и спори, ама и т€ не снае с какво и с кого. “ипично "шант-аво" поведение-измисл€ме си какво твърди други€ и тръгваме на война с него. Crazy » колкото по свързан с горните чакри е никът, толкова по-за€дливо и некоректно спори.

п.с. ћазнини за чакрите не тр€бват, виж за други неща тр€бват. ќпределено негол€мо колисчество. » от растителен произход. „акрата не е материално про€вление, да не говорим, че нещата с чакрите са доста особени и това, което е било преди 5 хил€ди години вече не е така и древните текстове са не особено актуални.
÷итирай


ћнени€: 212
» аз съм за вегетарианството при децата, дори във форума мисл€, че тр€бва да има и майки чиито деца са вегетарианци/вегани.

јз пък съм против да се налага определено хранене на деца. «а да може детето само да избере кои храни обича, честно е да му се даде избор от всички хранителни групи. јко на малки€ ми син не му дам месо, ще ми из€де ушите. ƒетето си има €вни предпочитани€ към мръвки, €йца, млечни и огромно количества масло. » интересното е, че не примира за сладки неща.  ак да заситиш такова дете с €дки и кълнове? Ќ€ма как.

ћного храни, които консумираме са с изкуствени добавки, които стимулират вкусовите усещани€ и каат хората да се пристраст€ват към т€х. ѕочти във всеки салам примерно има натриев глутамат, който стимулира вкусовите усещани€, но същевременно е много токсичен.

јз лично бих се притеснила да дам на детето си всичко което се продава и да го остав€ то да си избира, защото детето е невинно и си избира каквото му харесва на езика. ј преди това екипи химици са работили по то€ впрос.

ћоето мнение е, че на децата тр€бва да се дава избрана храна, като това не значи само кълнове или €дки. ¬се пак има огромно изобилие растителни храни, включително такива съдържащи мазнини-авокадо, маслини, €дки, семена...

јко семейството не иска да е вегетарианско, има и други дилеми. ќт сирене до сирене има огромна разлика.  озето и овчето сирене имат казеин тип 2 който не е толкова вреден за човека, даже за н€кой хора може да е полезен. ќт друга страна кравето мл€ко е повечето с казеин тип 1, който е доказано вреден. ƒетенцето н€ма как само да направи разликата, зависи от родителите да подберат.

ћл€кото ако е промишлено гледано съдържа в себе си доста гной -има си промишлени стандарти за разрешени количества гной в мл€кото и те са н€къде един капкомер гной на литър мисл€...ако не беше и на чаша, забравих точно. “ова е така защото от машините за доене се  разран€ват виметата и стават възпалени€. “ази гной е стерилизирана, но все пак не ми харесва иде€та. ƒецата избират от предложеното, а вкусно не е равнозначно на правилно и здравословно. Peace
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
„акрата не е материално про€вление, да не говорим, че нещата с чакрите са доста особени и това, което е било преди 5 хил€ди години вече не е така и древните текстове са не особено актуални.

ƒа,тука уцели.ќбаче имат материално про€вление в т€лото-както преди 5 хил. години,така и днес.
ƒревните текстове са много актуални,но на н€кои им е писано да не стигнат до т€х,което намирам за много добре.ќще по-добре намирам,че в миналото са били скрити.
»наче ника ми е наистина много интересн,когато н€ма какво друго да се каже по темата.ќсобено за дълбоко веруищи хора-н€кои даже не го изписват,щото им се вижда адски д€волски  Laughing.
“и какво искаш от тази тема-ти да се за€ждаш,а другите да мълчат ли?≈ми н€ма как да стане-каквото повикало,такова се обадило и тук и навс€къде  Peace
ўо не си потърсиш малко актуално инфо за всичките химии,с които обгрижват растени€тa,които хрупаш?Ќаправо ще ти се отще изобщо да €деш.

÷итирай


ћнени€: 212
ќм-ке да се говори с теб е малко по-зле от това да се спори с радиоточка. Laughing Ќамери си събеседници на тво€та честота. Ѕез мен.
÷итирай


ћнени€: 5 936
Ѕлагодар€ за осветл€ването по въпроса за саламите, н€маше как да знам това ако persimon не беше го написал  Laughing
ƒа приемем, че говор€ за меса без изкуствени овкусители: пържоли, кюфтета, риба, пилешки бутчета.
Ѕобовите и житните ако не ги обработваме термично и вкусово ба€ повече от месата, н€ма да стават за €дене от хора ни най-малко Smile ≈дна пържола е готова за 8 минути, бобът се вари 4 часа най-малко.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ѕерси,повредата не е в мо€ телевизор...
 ъде б€ха изкуствените добавки  докато си се вта(≈)л€вала "тип дюкан"?»ли са били от "натурален растителен" произход?

јз съм опитвала различни начини включително анти-вегетари€нски и кетогенни диети тип дюкан

постинг от Ђ #1 —р., 13 ёни 2012, 14:10 ї
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
явно на н€кои с екстремни разбирани€ им е възможно да прав€т единствено връзката месо-салам.

“.е. още едно доказателство как липсата на н€кои храни съсипва мозъка

Ѕтв, информирах модератор за "контруктивната" критика на авторката
÷итирай


ћнени€: 212
Ѕлагодар€ за осветл€ването по въпроса за саламите, н€маше как да знам това ако persimon не беше го написал  Laughing
ƒа приемем, че говор€ за меса без изкуствени овкусители: пържоли, кюфтета, риба, пилешки бутчета.
Ѕобовите и житните ако не ги обработваме термично и вкусово ба€ повече от месата, н€ма да стават за €дене от хора ни най-малко Smile ≈дна пържола е готова за 8 минути, бобът се вари 4 часа най-малко.

Ќе само саламът има боклуци в него. —ъщото има и стандартното месо, слагат им различни консерванти, да не говорим с какво са хранени и лекувани и съответно какво поглъща консуматора. — това не искам да кажа както “» тр€бва да правиш или да не правиш, сподел€м лично и частно мнение по темата за това, че децата тр€бвало да избират сами какво да €дат. “о изборът е супер, но детето не може да разбере какво има в това, което му дават за храна а стадо химици са се погрижили да иска грешните неща. Laughing
÷итирай


ћнени€: 4 150
јко б€х дал на децата си да избират от сьвременната храна,ко€то се предлага по магазините,може би н€маше да мога да им сьздам здравословен режим на хранене.
ѕовечето от продуктите днес са напьлно излишни и можем спокойно да живеем без т€х,така че да не се увредим.
 олкото и да говориш на едно дете,че шоколад или кока кола или каквото и да било, са вредни или нездравословни (давам само пример) рекламата вли€е на всичките му сетива и то иска.ќтделно гледа другарчетата си и пак иска.
ƒа дадеш на едно дете избор според мен е да му дадеш естествен избор от продукти,които природата е определила за него като човешки индивид.
ƒа сложа на масата "голи"плодове,зеленчуци и льскави опаковки....е н€ма как да избере плодовете или зеленчуците.
÷итирай


ћнени€: 212
явно на н€кои с екстремни разбирани€ им е възможно да прав€т единствено връзката месо-салам.

“.е. още едно доказателство как липсата на н€кои храни съсипва мозъка

Ѕтв, информирах модератор за "контруктивната" критика на авторката


»нформира модератор закакво по-точно?! Shocked че казвам, че в салама има натриев глутамат и децата н€мам как сами да се предпаз€т от него,защото не зна€т че е там?!  акво ужасно, кошмарно, обидно твърдение! –асистко, подклаждащо омраза и служещо на интересите на »–ј,алкайда и баските сепратисти в едно!

≈то то€ ти постинг със забележките за мозъка е за информиране на модератор, но аз съм минала 4 годишна възраст, когато се тичаше и се казваше "ма т€ ме скубееее" и се търсеше спасение в "големите".  Laughing ƒруги н€ма да € минат доживотно, но какво да се прави.

“и освен, че не знаеш, че може да има отглеждане на растени€ без животинска тор, си представ€ш, че суровото месо е чисто като пролетна роса в амазони€. Laughing √оре-долу така е, ако пренебрегнем храненето с √ћќ, което в —јў е норма, пък и по нашенско започна да навлиза здраво, въпреки забраните, лечението на животните с антибиотици заради резистентни щамове бактерии, тъпченето с хормони за стимулиране на млеконадо€ и нарастването на маса...» това е само във фермата. ј извън не€, започва обработка на месото с амон€к, стандарт в —јў, ц€лото месо ви е такова, после оцвет€ване, обработка с консерванти, облъчване с радиаци€ и с определени токсични газове... расота. Ќе знам, ти как мислиш, като си експерт по мозъка и храненето, как се отраз€ва това на мозъка? ƒали като €де такова месо човек внезапно започва да мисли, че н€ма начин да се отглеждат растени€ с растителни торове и почва да има трескава нужда модератори да го спас€ват от чуждите аргументи? 35
÷итирай


ћнени€: 212
јко б€х дал на децата си да избират от сьвременната храна,ко€то се предлага по магазините,може би н€маше да мога да им сьздам здравословен режим на хранене.
ѕовечето от продуктите днес са напьлно излишни и можем спокойно да живеем без т€х,така че да не се увредим.
 олкото и да говориш на едно дете,че шоколад или кока кола или каквото и да било, са вредни или нездравословни (давам само пример) рекламата вли€е на всичките му сетива и то иска.ќтделно гледа другарчетата си и пак иска.
ƒа дадеш на едно дете избор според мен е да му дадеш естествен избор от продукти,които природата е определила за него като човешки индивид.
ƒа сложа на масата "голи"плодове,зеленчуци и льскави опаковки....е н€ма как да избере плодовете или зеленчуците.

“очно това имам предвид. Peace
÷итирай


ћнени€: 5 936
ќставте лъскавите опакови, сложете на масата плодовете, €дките и зеленчуците, но и мл€кото, маслото, месото. ƒетето винаги избира измежду предложените от родителите храни, само че н€кои родители стесн€ват избора прекалено много.
Ќали темата е за и против. ≈, аз казвам защо съм против на децата да не се предлага месо. Ќе казвам, че тр€бва да се застав€т да го €дат ако не искат, но ако искат, не бива да се спират.
ћоите ще си вземат €бълка, само ако не са гладни, ако са гладни ще изберат кюфтето, както и всички други деца, които познавам и са се хранили при мен Smile
»нтересено е, че дете, което не €де месо според родителите си, като ми гостуваше из€де н€колко кюфтета едно след друго. ¬зимаше си ги с ръка и пос€гаше към следващото преди да е из€ло текущото. “ъжна работа - дете, което непрекъснато €де, но никога не е сито, гладува през ц€лото време. Ќа пълнозърнести франзели с домат и марула не може да се издържи много дълго.
÷итирай


ћнени€: 212
≈ми добре, разбирам гледната ти точка. “ова с кюфтетата, според мен е по-скоро свидетелство за готварските умени€ на майка му, отколкото на друго.  Laughing » аз не мисл€, че фрназели с домат и марул€ са достатъчна храна за меню на който и да било, камоли дете. »ма доста повече неща, които е редно да се предложат. јз кюфте не бих дала, пореди гореспоменатите причини, на този етап от живота и разбирани€та си, но ми е абсолютно пон€тно и другото разбиране. Peace
÷итирай


ћнени€: 5 936
Ќе, не, детето е "вегетарианче" с родители - вегетарианци. Ѕеше нахранено тайно, никога не са му предлагали месо Smile Ќа 4.5 години беше тогава. ј гадно кюфте могат да направ€т само в детската градина, там ги разбирам децата защото не искат месо. √ледам, че вегетарианците и особено веганите много разчитат на пълнозърнестото брашо - то е в сосове, манджи, хл€бове. Ќикак не съм убедена, че е тъй полезно в големи количества. » аз прав€ пълнозърнест хл€б като ми се до€де, но 1 хл€б (с 500 гр. брашно) стига на 4 човека за 2 дена, пон€кога - за 3. «ащото не е задължително да €деш хл€б, за да си напълниш празни€ стомах.
пп: и още нещо по-вредно: масово се разчита на добавките на аквасорс - не даваш мл€ко, но кравешка коластра може. » спирулина, даже са хитрини как да накараш горкото дете да го из€де. ¬место да го нахраниш, ти му даваш добавки...
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 00:09 от янечек »
÷итирай


ћнени€: 212
Ќе, не, детето е "вегетарианче" с родители - вегетарианци. Ѕеше нахранено тайно, никога не са му предлагали месо Smile Ќа 4.5 години беше тогава. ј гадно кюфте могат да направ€т само в детската градина, там ги разбирам децата защото не искат месо. √ледам, че вегетарианците и особено веганите много разчитат на пълнозърнестото брашо - то е в сосове, манджи, хл€бове. Ќикак не съм убедена, че е тъй полезно в големи количества. » аз прав€ пълнозърнест хл€б като ми се до€де, но 1 хл€б (с 500 гр. брашно) стига на 4 човека за 2 дена, пон€кога - за 3. «ащото не е задължително да €деш хл€б, за да си напълниш празни€ стомах.

¬ детската градина кюфтетата са си вегетариански Laughing.. с най-евтината кайма, дето е почти ц€лата со€...Ќе знам за това конретно дете, ако не го хран€т добре, а просто не му дават месо, това е зле.

јбсолютно в€рно е, че има сумати веган/вегетарианци, които €дат в пъти по зле от все€дните. Ќа вафли,чипс и хл€б не става. Ќе е задължително да се набива хл€б ако си вегетари€нец. ѕросто тр€бва да се €дедостатъчно други неща, каквито има в изобилие. Ќие не €дем месо, но хл€б много р€дко се купува или прави.

п.с. аквасорс не ги уважвам, намирам ги за мошеници. те са и осъждани за неверни твърдени€ за продуктите си. Ќикога не бих €ла водорасли от супер мръсно езеро  ламат, което те лъжат, че е кристално чисто, нито пък кравешка коластра.ќбщо взето като 'слушам' н€какви доста заблудени вегетари€нци си срещнала Laughing
÷итирай


ћнени€: 212
янечек, виж дечицата от шао лин, които тренират по над 8 часа на ден и €дат вегетарианска храна само. ¬ижда се и каква е храната точно. ћисл€, че по-гол€мо доказателство от това, че може деца да се в перфектно здраве и при необичайно големи натоварвани€ на веге храна, н€ма. —тига храната да е качествена, разнообразна и в достатъчно количество. Peace

http://www.youtube.com/watch?v=eZwmluSn_T0
÷итирай


ћнени€: 4 150
ќставте лъскавите опакови, сложете на масата плодовете, €дките и зеленчуците, но и мл€кото, маслото, месото. ƒетето винаги избира измежду предложените от родителите храни, само че н€кои родители стесн€ват избора прекалено много.
Ќали темата е за и против. ≈, аз казвам защо съм против на децата да не се предлага месо. Ќе казвам, че тр€бва да се застав€т да го €дат ако не искат, но ако искат, не бива да се спират.
ћоите ще си вземат €бълка, само ако не са гладни, ако са гладни ще изберат кюфтето, както и всички други деца, които познавам и са се хранили при мен Smile
»нтересено е, че дете, което не €де месо според родителите си, като ми гостуваше из€де н€колко кюфтета едно след друго. ¬зимаше си ги с ръка и пос€гаше към следващото преди да е из€ло текущото. “ъжна работа - дете, което непрекъснато €де, но никога не е сито, гладува през ц€лото време. Ќа пълнозърнести франзели с домат и марула не може да се издържи много дълго.
«а да има реален избор,тр€бва да се сложат плодове,зеленчуци,крава с виме,жена с млечни гьрди и сурово месо.
¬сичко е непреработено и в суров вид.
ћалкото дете ще избере жената с мл€кото,по гол€мото дете ще избере плодовете или зеленчуците.
Ќикой н€ма да избере суровото месо или кравата с мл€кото.
јз например,когато не сьм сигурен какво е "полезно или естествено" за мен,се допитвам до природата и чрез биологизъм(има ли ли такава дума на бг език?)  разбирам кое ми е заложено да €м и кое не.
—тава дума само за непреработени храни.
Ќа един плод не му тр€бва преработка или подправки,за да стане €длив.ћесото и други неща,точно обратното.

Ќе, не, детето е "вегетарианче" с родители - вегетарианци. Ѕеше нахранено тайно, никога не са му предлагали месо Smile .
“ова не бих го направил никога.ј ако н€кой го направи на моите деца...хм...и разбера после....хм...
÷итирай


ћнени€: 586
¬ дискуси€та не възнамер€вам да се намесвам.  Cool

»скам само да помол€ persimon , ако не € затрудн€вам, да посочи н€какви осветл€ващи линкове/ материали/инфо конкретно за казеин тип 1 и казеин тип 2 в кравето , козето и овчето млека. «аинтригуваха ме.
Ѕлагодар€ предварително. Smile
 
÷итирай


ћнени€: 5 936
÷елта ми не е да отгледам монаси, а нормални хора. » за да е сигурно, че нещо не пропускам, давам им да €дат всичко, което става за €дене, като се разбрахме, че опаковките в тази тема не участват. ƒетето има точен усет какво да из€де, а и хората имат различни хранителни потребности. јз ще уби€ човек ако ме остави на растителна храна твърде дълго и ще му из€м черни€ дроб. Ѕила съм на вегетариански режим за известно време, добре знам какво е, а и родителите ми са вегетарианци, така че н€мам непоносимост към такива. ѕросто не се засищам с нищо само от растителен произход, тези щуротии, че пълнозърнестите засищали за дълго не са верни.  ато из€м една паница овесени €дки (с пълномаслено мл€ко все пак), точно след 30 минути пак съм гладна. √олеми€т ми син се засища с овесените €дки до об€д, а малки€т закусва масло, нар€зано на парчета и към него си взима хл€б.
—тига с това авокадо - толкова е гнусно, че ако не е смесено с много сирене, подправки и сметана, не става за €дене. »мам си доста при€тели-вегетарианци, най-вече жени, които пък се гнус€т само от миризмата на печено месо. “е все са си на салати и €вно са си добре така, но пък не са издържливи, което го отчитам като минус. Ќе са шаолинчета.
÷итирай


ћнени€: 212
¬ дискуси€та не възнамер€вам да се намесвам.  Cool

»скам само да помол€ persimon , ако не € затрудн€вам, да посочи н€какви осветл€ващи линкове/ материали/инфо конкретно за казеин тип 1 и казеин тип 2 в кравето , козето и овчето млека. «аинтригуваха ме.
Ѕлагодар€ предварително. Smile
 


≈то:

http://naturalbias.com/a1-beta-casein-the-devil-in-your-milk/

јко напишеш в гугъл A1 и A2 казеин е излезе много информаци€. Peace
÷итирай


ћнени€: 4 150
Ќа авокадото му тр€бва само чесьн и малко сол.
Ќа мен не ми е гнусно,много ми е любимо.—тига да е хубав сорт.Ќе знам какьв импортират в Ѕ√.
ћлечното масло не сьществува в природата.

ќвесените €дки не могат да замен€т месото,но има много други растени€(най вече диви) и др.които могат.
«ьрното не е заместител на месото.¬инаги сьм се чудел защо тр€бва да замен€м н€какьв продукт с друг. Thinking
— какво да замен€ кока колата например?

≈дин интересен сайт за био сурови продукти и уреди.ћисл€,че доставките са в ≈—,но пьк цените са ужасни.
http://store.orkos.com/eng/raw-food.html
» още един с доста картинки.
http://machmit.webnode.com/warum-rohkost-/
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 00:51 от Christian »
÷итирай


ћнени€: 212
÷елта ми не е да отгледам монаси, а нормални хора. » за да е сигурно, че нещо не пропускам, давам им да €дат всичко, което става за €дене, като се разбрахме, че опаковките в тази тема не участват. ƒетето има точен усет какво да из€де, а и хората имат различни хранителни потребности. јз ще уби€ човек ако ме остави на растителна храна твърде дълго и ще му из€м черни€ дроб. Ѕила съм на вегетариански режим за известно време, добре знам какво е, а и родителите ми са вегетарианци, така че н€мам непоносимост към такива. ѕросто не се засищам с нищо само от растителен произход, тези щуротии, че пълнозърнестите засищали за дълго не са верни.  ато из€м една паница овесени €дки (с пълномаслено мл€ко все пак), точно след 30 минути пак съм гладна. √олеми€т ми син се засища с овесените €дки до об€д, а малки€т закусва масло, нар€зано на парчета и към него си взима хл€б.
—тига с това авокадо - толкова е гнусно, че ако не е смесено с много сирене, подправки и сметана, не става за €дене. »мам си доста при€тели-вегетарианци, най-вече жени, които пък се гнус€т само от миризмата на печено месо. “е все са си на салати и €вно са си добре така, но пък не са издържливи, което го отчитам като минус. Ќе са шаолинчета.

“ова не са монаси, това са деца на 5-6 години и нагоре, те са учници на шао лин по кунг фу, но не са монаси.  акво значи монах на 5 години?! » са доста нормални, виж видеото. јко едно дете може да е вегеатрианче в тази обстановка на екстремно натоварване и да е здраво,значи отпада митът за нуждата от месо за здравето.


ƒецата дали имат точен усет какво да из€дат е много спорно. ¬иждам деца да €дат бонбонки с канцерогенни оцветители, чипс с невротоксичен натриев глутамат, сандвичи от макдоналдс(нещо което според мен е по-скоро в графа бойни отровни вещества, отколкото храна).

јвокадото е велико, не си улучила рецепта:) Ўоколадов мус разбит на блендер от зр€ло авокадо, какао и мед е едно от най-вкусните неща на планетата:)). јвокадо с домати, луки подправки е гуакамоле, което е ултра вкусно също и супер върви с препечена тортила или просто като салата.

јко човек е на растителна храна и не €де достатъчно н€ма да издържи и ще е гладен. Ќикога не съм казвала, че дълго време ще държат растителните храни,особено ако €де малки количества, то н€ма и нужда. ѕросто като огладне€ €м пак, какво значение има дали е след 1 час или след 5 часа. Ќ€ма как да си издържлив на салата. “ова не  възможно. “р€бват много калории от плодове и то сладки-банани, фурми,ананас,грозде, или пък бавни въглехидрати в големи количества, както шао-линчетата-€ко ориз, картофи,спагети. Ўаолинче на марули не се става, а и според мен то€ вари€нт на веганството е опасен. »ма починали хора от недохранване на погрешна веганска диета...јз не съм фен на анорекси€та под прикритието на веганството.

“ова с €денето на масло на кубчета е хомеопатичен симптом Laughing
÷итирай


ћнени€: 4 150
» този не е от Ўаолин,но е от 25 години веге-сурово€дец.
http://www.derwegzurrohkost.de/Sport/MuskelAuf01.html
÷итирай


ћнени€: 212
≈то една мацка, ко€то разказва как е минала от стандарта диета с месо, мл€ко и т.н. на веганска диета 80-10-10. »ма снимки преди и след: http://www.youtube.com/watch?v=JFcZxl9BhqU&feature=related
÷итирай


ћнени€: 494
¬се пак мога да намер€ вегета по на 70-80 години, но не и такива които ц€л живот са били на Ќ¬ƒ и са блъскали пържоли, салами, луканки, бекон, сирене и т.н., дори и баба ми и д€до ми са колили прасето веднъж в годината само Mr. Green .

»скаш да кажеш, че не познаваш човек, надхвърлил 80 години, който да не е вегетарианец?  Shocked
ћо€та баба дожив€ до 96 години и €деше абсолютно всичко, за диети не бе чувала даже. Ќе знам на какво казваш "блъскане", ама салами, луканки, сирене си хапваше често. ѕрасета не е колила, защото не е жив€ла на село.


ѕознавам разбира се, но колко от т€х мислиш, че са в перфектно здраве ?
»наче най-обичам историите за баби и д€довки които ц€л живот са били на сланина.


ѕросто не се засищам с нищо само от растителен произход, тези щуротии, че пълнозърнестите засищали за дълго не са верни.  ато из€м една паница овесени €дки (с пълномаслено мл€ко все пак), точно след 30 минути пак съм гладна. √олеми€т ми син се засища с овесените €дки до об€д, а малки€т закусва масло, нар€зано на парчета и към него си взима хл€б.


ѕърво казваш, че са щуротии и ти не се засищаш, после пък, че синът ти се засищал от това и то €вно за достатъчно дълго време. ѕлацебо ли е, какво е, не знам. –еално погледнато овесените €дки се храносмилат за същото време като пилешкото месо, но сигурно с второто се засищащ много по-добре. ƒа не говорим, че пълномасленото мл€ко изисква повече време за храносмилане дори от пилешкото месо, а овесените €дки съдържат фибри, подтискащи апетита и изпълващи стомаха. ќт друга страна ми е интересно какво количество овесени €дки €деш, та да изгладнееш след 30 минути ?
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
Ќе €м месо от непомн€кога, но честно казано, напоследък толкова натрапчива пропаганда има за вегетарианството, че чак ми става непри€тно.

ќсобено са ми любими разпростанителите на идеите за суперхраните, които задължително се отглеждат поне на 3000 км и разбира се, съвсем ≈ ќ се достав€т до всички чисти от токсини създани€ по света.
— мулета, веро€тно.

√оворейки за естествено хранене при хората, нали не забрав€ме кога е започнал неолита, спр€мо по€вата на хомо сапиенс?
«а разлика от н€колко нули години иде реч, просто дреболи€.

¬егетарианството е лукс.
Ќе злоупотреб€вайте с него.
÷итирай


ћнени€: 5 264
 олкото и да говориш на едно дете,че шоколад или кока кола или каквото и да било, са вредни или нездравословни (давам само пример) рекламата вли€е на всичките му сетива и то иска.ќтделно гледа другарчетата си и пак иска.
ƒа дадеш на едно дете избор според мен е да му дадеш естествен избор от продукти,които природата е определила за него като човешки индивид.
ƒа сложа на масата "голи"плодове,зеленчуци и льскави опаковки....е н€ма как да избере плодовете или зеленчуците.

јз не съм фен на анорекси€та под прикритието на веганството.
» аз не съм фен. Ќо за мен вече има и подведени...
„естно казано писна ми да пиша за това.  акто драснах тук по-рано - всеки си носи кръста.
 олкото и да говориш, пишеш, алармираш, слепи€т ще си остане сл€п. » €вно тр€бва да се опари, че да си намери грешките. ƒано не е късно.
ќбективност също липсва.  Peace

јбсолютно в€рно е, че има сумати веган/вегетарианци, които €дат в пъти по зле от все€дните.
» сурово€дци.
» това води до дефицити и здравословни проблеми. ѕосле гръмко се обобщава, че веганите са супер зле психически и физически. Ѕлагодарение на такива. Wink

—тига храната да е качествена, разнообразна и в достатъчно количество. Peace

«ьрното не е заместител на месото.¬инаги сьм се чудел защо тр€бва да замен€м н€какьв продукт с друг. Thinking

честно казано, напоследък толкова натрапчива пропаганда има за вегетарианството, че чак ми става непри€тно.
–еза, хубаво, че го пишеш ти, защото аз като го направ€ ми се казва, че съм злобна и завистлива.

–еших да се включа цитирайки неща, с които съм съгласна.
— тези, които не съм, ги прескачам.
ћалко позитивизъм и от мен. Wink
»ма много да се сподели, но не ми се занимава, не мисл€, че му е тук м€стото, а и н€ма смисъл.
Smile
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
«а да има реален избор,тр€бва да се сложат плодове,зеленчуци,крава с виме,жена с млечни гьрди и сурово месо.
¬сичко е непреработено и в суров вид.

ј ако му се предложи не сурово месо и мл€ко как реагира гол€мото дете?ѕри това му се предложи на об€д като е гладно. ак реагира ако никога не е опитвало такава храна и му се предложи от родителите му,и как реагира ако се предложи от чужди хора?
» защо на вс€ка цена тр€бва да е сурово?
Ќе виждам какъв е проблемът с обработката на храната и защо посто€нно тр€бва да се възнас€т разни сурово€дци?јйенгар е на почти 94 г.,€де готвена храна,със сигурност не изглежда зле и все още може да седи на главата си и да прекарва н€колко часа в асани.
 ъде е истината тогава?
ѕроблемът с разни хранителни режими е в страха от остар€ване и смъртта,но сурово€дството не е решение.

„овек е измислил начини да си обработва храната,така щото да стане годна за употреба от него.ѕоради тази причина см€там,че проблема не е в готвеното,а в начина на производство,съхранението,неправилната обработка и начин на приемане на храната-примерно като хранене през 1 час..
“ака че авокадо от други€ край на зем€та,брано зелено, и дозр€ло и облъчено е доста по-зле от пр€сно сготвена храна местно производство.

ѕерси,не виждам да е много нормално за едно дете,което не е шаолинче да тренира толкова часове наред,независимо с какво се храни.


« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 10:59 от ќћ »
÷итирай


ћнени€: 212
Ќе €м месо от непомн€кога, но честно казано, напоследък толкова натрапчива пропаганда има за вегетарианството, че чак ми става непри€тно.

ќсобено са ми любими разпростанителите на идеите за суперхраните, които задължително се отглеждат поне на 3000 км и разбира се, съвсем ≈ ќ се достав€т до всички чисти от токсини създани€ по света.
— мулета, веро€тно.

√оворейки за естествено хранене при хората, нали не забрав€ме кога е започнал неолита, спр€мо по€вата на хомо сапиенс?
«а разлика от н€колко нули години иде реч, просто дреболи€.

¬егетарианството е лукс.
Ќе злоупотреб€вайте с него.

 акво имаш предвид с това, че вегетаи€нството е лукс? Ќе те разбрах.

ј иначе тази търгови€ с добавките е супер измамническа и дразнеща в огромната си част. Ќе всичко, разбира се, има много добавки, които в определени състо€ни€ вършат работа, но това най-често не са суперхраните от не знам-къде-си, които н€кой сурово€дски гурута продават.

ћисл€, чеемного хубаво да има реклама на веганството, защото заради отглеждането на животни се нанас€ огромна вреда на планетата. «аради отвар€не на пространство за пасища се изсича амазонската гора. » то тези животни са обикновено за износ. “ова е престъпление.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ћисл€, чеемного хубаво да има реклама на веганството, защото заради отглеждането на животни се нанас€ огромна вреда на планетата. «аради отвар€не на пространство за пасища се изсича амазонската гора. » то тези животни са обикновено за износ. “ова е престъпление.

ѕак започна да оправ€ш света.јми тогава да пуснем всички домашни животни на свобода,но тогава конкуренци€та на веганите ще стане още по-гол€ма,поне докато хищниците ги из€дат.ѕосле да избием и хищниците,защото н€мат право да из€ждат зайчетата-вършат гол€мо зло като пос€гат на невинните тревпасни.ѕосле като се навъди популаци€та на тревопасните да премахнем и т€х,за да може да има все повече и повече за такива като персимон.
—ега изнеси една беседа и за кравешките лайна и вредата за планетата.«а другите,дето ще € пропуснат едно филмче:
http://www.youtube.com/watch?v=mAQTppTm0vE
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 11:37 от ќћ »
÷итирай


ћнени€: 5 936
Persimon,
аз не твърд€, че е невъзможно дете да се отглежда на вегетарианска храна, но твърд€, че н€ма как си убеден, че е правилно ако не му дадеш да опита и месото.  акто вече написах, убедена съм, че сред хората има вс€какви "животни", н€ма единна добра диета за всички ни по зем€та.
«а мен оптимално добре е да €м 2 пъти на ден доста прилични порции. — това хранене н€ма как да си надвиша дневните дажби, но и не гладувам.
Ќикога не съм имала проблем с грозна стойка и наднормено тегло, така че снимки на красиви жени не са ми стимул да си смен€ начина на хранене.
ƒвете ми деца са много различни по отношение на храната, малкото €де месо, €йца и масло, баткото - супички, зърнени, мл€ко. ¬секи според потребностите си. Ќо и двете €дат великите кюфтета. ¬сички деца обичат кюфтата, както писах вече - давала съм на вегетарианско дете да €де и то не остави за моите Smile
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
....ѕосле да избием и хищниците,защото н€мат право да из€ждат зайчетата-вършат гол€мо зло като пос€гат на невинните тревпасни....

то и това вече е предлагано и то съвсем сериозно
разни уж зелени искали да раздел€т јфрика на 2 - хищници и тревопасни
и станали още по-агресивни и от перс след об€снени€ от специалисти, че това ще превърне цели€ континент в пустин€


иначе гледам и Christian протипостав€ лъскавите опаковки на плодовете
а месото, рибата, €йцата къде са?

четох веднъж едно проучване
на малки деца предложили сами да си избират храната
един ден било грах, друг ден било риба, трети ден само хл€б, после само телешко
но н€мало дете всеки ден да пос€га само към зелениите, пос€гало все и към другото
та така със свободни€ избор
÷итирай


ћнени€: 5 936
» аз не разбирам защо се споменават начесто кока колата и другите храни, за които всички сме убедени, че не е добре да присъстват в менюто. ¬се едно като давам на децата да €дат каквото искат, те непременно €дат пакетчета с канцерогенни бонбони и ги прокарват с кока кола. ƒаже мога да кажа, че след като се нахранили с нормална и вкусна храна, после н€мат особен глад за вредни пълнежи. » не си прав€т междинни закуски от €дки с плодове, защото стомасите им не стържат от глад през 2 часа.
÷итирай


ћнени€: 4 150
«а да има реален избор,тр€бва да се сложат плодове,зеленчуци,крава с виме,жена с млечни гьрди и сурово месо.
¬сичко е непреработено и в суров вид.

ј ако му се предложи не сурово месо и мл€ко как реагира гол€мото дете?ѕри това му се предложи на об€д като е гладно. ак реагира ако никога не е опитвало такава храна и му се предложи от родителите му,и как реагира ако се предложи от чужди хора?
» защо на вс€ка цена тр€бва да е сурово?
Ќе виждам какъв е проблемът с обработката на храната и защо посто€нно тр€бва да се възнас€т разни сурово€дци?јйенгар е на почти 94 г.,€де готвена храна,със сигурност не изглежда зле и все още може да седи на главата си и да прекарва н€колко часа в асани.
 ъде е истината тогава?
ѕроблемът с разни хранителни режими е в страха от остар€ване и смъртта,но сурово€дството не е решение.

„овек е измислил начини да си обработва храната,така щото да стане годна за употреба от него.ѕоради тази причина см€там,че проблема не е в готвеното,а в начина на производство,съхранението,неправилната обработка и начин на приемане на храната-примерно като хранене през 1 час..
“ака че авокадо от други€ край на зем€та,брано зелено, и дозр€ло и облъчено е доста по-зле от пр€сно сготвена храна местно производство.
«ащото плодовете и другите природно "приготвени" продукти са в сво€ натурален вид и стават за €дене без да бьдат обработени.“ака ги е сготвила природата за нас.
Ќе мисл€,че природата е разчитала на това да "поумнеем" с еволюци€та и да открием огьн€,който именно с тази цел да използваме:да горим храната,за да стане €длива за нас.ќгьн€т има сьвсем друго предназначение в природата.Ќай малката му функци€ е да се обработва храната с него.
“€ сьздава организми и им дава веднага вьзможност да оцеле€т с това,което е преценила.

јко ще слагаме на масата сготвени меса,би било редно да направим и сладкиши с плодове,плодови кремчета,печени банани сьс захар и тн. ак мислиш?
Ќе случайно вкусовите рецептори на езика най отпред(кьдето опитваме храната си) са за сладко!
»нстинктивно опитваме храната и ако не е сладка се замисл€ме дали става за €дене (подсьзнателно,инстинктивно).

јз лично,когато €м нещо друго или когато хората "защитават" "разнообразната" си храна,си мисл€,..какво ми даде това,което из€дох и дали не се лиших от нещо по добро.
јко из€м едно кюфте какво ще ми даде,при условие,че мога да из€м една сурова супа от див чесьн и да изпи€ 1 литър морковен сок?Ќа вкусовите желани€ на езика,аз лично,опитвам да не ставам жертва.

»наче знам и сьм убеден,че храната не е най важни€ фактор за дьлголетие и здраве.“ова го разбрах откакто познавам √Ќћ.

ј кюфтетата,ако н€мат лук,магданоз,подправки и,и,и...не знам дали н€кое месо€дно дете би ги дори помирисало.јналогично с примера за авокадото или?
÷итат
—тига с това авокадо - толкова е гнусно, че ако не е смесено с много сирене, подправки и сметана, не става за €дене

“ова,че индустри€та злоупотреб€ва,за да поддьржа бурно растежа на икономиката(принудително,поради ред причини) не е наша 100% вина,но можем малко или много да повли€ем на прекомерното безсмислено производство.
«нам(виждал сьм) как с тонове се изхвьрл€т месо,масло и мл€ко,само и само да не се продадат на 50% на потребителите.

Ќе е нужно да се консумират повечето от храните всеки ден.“р€бва да се €де простичко.
—ьщо сьм виждал какво се крие под етикетите "био храна".Ќормална,пьлна с аб и пестициди,гмо храна само с друг етикет.
ѕитам се,в какьв болен св€т живеем и защо стигнахме до там. Thinking

÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
 акво имаш предвид с това, че вегетаи€нството е лукс? Ќе те разбрах.

»мам предвид, че не тр€бва да се самозабрав€ме в теориите за начините на хранене, които са плод само и единствено на изобилието, с което разполагаме.
јко си наистина гладен, хич н€ма да мислиш дали това между зъбите ти е дишало кислород или въглероден диоксид.

«емеделието също унищожава горите и обезкърв€ва почвата, ако се прави урбулешката.

“върде много човеци има на «ем€та.
“ова е проблема.
Ќе вратните пържоли.
÷итирай


ћнени€: 5 936
 ристи€н,
аз съм на същото мнение - тр€бва да се €де простичко, а храната да е по вкуса на хората, за които се приготв€. Ќа теб авокадото ти харесва със сол, а на мен - със сметана. ” дома пък не добав€ме сол към нищо. ќсобесност, какво да се прави.
ƒа не мислиш, че като €дем месо, не обичаме лук, магданоз и други зеленчуци? –азбира се, че се €дат зеленчуци, но към т€х се €де и всичко друго. јвокадото изобщо не е местен продукт и е нормално да не се харесва особено от българчетата. јко тукашните деца тр€бваше да си набав€т нужните хранителни вещества от авокадо, то щеше да е достъпно, както са черешите и джанките.
÷итирай


ћнени€: 4 150
....ѕосле да избием и хищниците,защото н€мат право да из€ждат зайчетата-вършат гол€мо зло като пос€гат на невинните тревпасни....

то и това вече е предлагано и то съвсем сериозно
разни уж зелени искали да раздел€т јфрика на 2 - хищници и тревопасни
и станали още по-агресивни и от перс след об€снени€ от специалисти, че това ще превърне цели€ континент в пустин€


иначе гледам и Christian протипостав€ лъскавите опаковки на плодовете
а месото, рибата, €йцата къде са?

четох веднъж едно проучване
на малки деца предложили сами да си избират храната
един ден било грах, друг ден било риба, трети ден само хл€б, после само телешко
но н€мало дете всеки ден да пос€га само към зелениите, пос€гало все и към другото
та така със свободни€ избор

ƒано като прочетеш последни€ ми постинг да ме разбереш.≈дно дете нито €йце,нито месо,нито риба би посегнало,ако са сурови.ƒори и печени да са,без сол и подправки,сосове...не би ги из€ло.
—тава дума да предложим на децата храни,които природата е сготвила,а не човекьт.
» не мисл€,че ѕерсимон е агресивна.Ќапьлно € разбирам и знам какво иска да каже.
¬ един форум,с н€колко постинга,е невьзможно обаче да се об€сни еволюци€та и смисьла на живота.ќще повече,ако участващите в темата предлагат мнени€,базирани на "четох едно проучване".
÷итирай


ћнени€: 4 150
 ристи€н,
аз съм на същото мнение - тр€бва да се €де простичко, а храната да е по вкуса на хората, за които се приготв€. Ќа теб авокадото ти харесва със сол, а на мен - със сметана. ” дома пък не добав€ме сол към нищо. ќсобесност, какво да се прави.
ƒа не мислиш, че като €дем месо, не обичаме лук, магданоз и други зеленчуци? –азбира се, че се €дат зеленчуци, но към т€х се €де и всичко друго. јвокадото изобщо не е местен продукт и е нормално да не се харесва особено от българчетата. јко тукашните деца тр€бваше да си набав€т нужните хранителни вещества от авокадо, то щеше да е достъпно, както са черешите и джанките.
ƒа,това е друг фактор сьщо. ьде живеем.ѕриродата и това е измислила,да ни храни ,кьдето и да сме без да има нужда от импорт.
«а месото имах пред вид друго.
јз лично не мога да €м печено месо или кюфтета или изобщо месо в н€какьв вид,ако н€ма подправки кьм него.т.е.да е  овкусено.ћесото само по себе си н€ма вкус,който да ме накара да го прегльтна.
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
ќще повече,ако участващите в темата предлагат мнени€,базирани на "четох едно проучване".

ћда.
¬ последното GEO има чудесна стати€ как тъкмо готвенето се е отразило на човешката еволюци€.
»нтересено е.

— източници и прочие.

ѕринципно и аз предпочитам сурови неща, но да кажа, че не ми омекват колената от аромата на палачинки ще бъде огромна лъжа.

ћесото само по себе си н€ма вкус,който да ме накара да го прегльтна.

ќ, сериозни€т, истински √Ћјƒ овкус€ва прекрасно дори суровото месо, сигурна съм:)
÷итирай


ћнени€: 4 150
ќще повече,ако участващите в темата предлагат мнени€,базирани на "четох едно проучване".

ћда.
¬ последното GEO има чудесна стати€ как тъкмо готвенето се е отразило на човешката еволюци€.
»нтересено е.

— източници и прочие.

ѕринципно и аз предпочитам сурови неща, но да кажа, че не ми омекват колената от аромата на палачинки ще бъде оргомна лъжа.
«нам за ко€ стати€ говориш.јко е тази  в този брой.

http://www.geo.de/GEO/heftreihen/geokompakt/71044.html

Ќа мен да не мислиш,че не ми се €де всичко,което се предлага...храната е най силната дрога и ние всички сме зависими като наркомани... Embarassed
÷итирай


ћнени€: 5 936
ћесото само по себе си н€ма вкус,който да ме накара да го прегльтна.

≈то че хората са различни - на мен ми е достатъчно да го поопърл€ в тигана без никакви добавки и после - направо в чини€та. ћного по-просто и бързо е от приготв€нето на гърне боб, който без подправки наистина не може да се €де Smile Ќо се благослав€ от всички вегетарианци като източник на протеини.
÷итирай


ћнени€: 4 150
ћесото само по себе си н€ма вкус,който да ме накара да го прегльтна.

≈то че хората са различни - на мен ми е достатъчно да го поопърл€ в тигана без никакви добавки и после - направо в чини€та. ћного по-просто и бързо е от приготв€нето на гърне боб, който без подправки наистина не може да се €де Smile Ќо се благослав€ от всички вегетарианци като източник на протеини.
ѕак говориш за вьпрос на вкус.јз писах вече,че не €м за вкуса,а за да оцеле€ и да сьм здрав.
јко тр€бваше да следвам вкусовите си рецептори,може би щ€х да €м само шоколад и да умра след кратко време.
Ѕоб не €м,нито пьк бих го варил.≈динствено бих го покьлнал защото тогава се развиват хранителните му качества най много.» не ми е нужен огьн.ўе оцеле€ и без него в случай на нужда.
ј и не става дума кое по бьрзо се приготв€ защото природните сурови продукти н€мат нужда от "поопьрл€не в тиган". акто ти €деш месо без нищо,така €вно вегетарианците им е вкусен бобьт без подправки.¬ьпрос на вкус,както казваш. Very Happy
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
...храната е най силната дрога и ние всички сме зависими като наркомани... Embarassed

Smile) то само храната да беше.
ј кислорода?

јко ще мислим в крайности за спас€ването на планетата, би тр€бвало просто да се гътнем веднага.
¬сички.

÷итирай


ћнени€: 4 150
...храната е най силната дрога и ние всички сме зависими като наркомани... Embarassed

Smile) то само храната да беше.
ј кислорода?

јко ще мислим в крайности за спас€ването на планетата, би тр€бвало просто да се гътнем веднага.
¬сички.


ѕри храната имаме избор,но при кислорода н€маме.“ой ни е дадена зависимост.
÷итирай


ћнени€: 212
 акво имаш предвид с това, че вегетаи€нството е лукс? Ќе те разбрах.

»мам предвид, че не тр€бва да се самозабрав€ме в теориите за начините на хранене, които са плод само и единствено на изобилието, с което разполагаме.
јко си наистина гладен, хич н€ма да мислиш дали това между зъбите ти е дишало кислород или въглероден диоксид.

«емеделието също унищожава горите и обезкърв€ва почвата, ако се прави урбулешката.

“върде много човеци има на «ем€та.
“ова е проблема.
Ќе вратните пържоли.

—ъгласна съм, че промишленото земеделие, а особено √ћќ земеделието е унищожително. Ќо това за изобилието и вегетари€нството изобщо не е в€рно. Ќапротив, бедните народи, примерно обикновените китайци, индийци, тайаландци, индонезийци, африканци, €дат предимно вегетари€нска храна, не по убеждение, а защото е много по-евтино. ƒори в менюто им да има малко месо, често то е може би 1-2% от количеството храна и то далеч не всеки ден.

ќсвен това добре се знае и е изчислено точно, че поддържането на месо€ден режим на хранене е в пъти по-скъп от вегетари€нски€. ѕросто количеството зърно и растени€, които отиват за изхранване на животни, които после дават определено количество месо(калории) е много, ћЌќ√ќ по-гол€мо от това необходмо занабав€не на същите тези калориии нахранване на хората с растителната храна.

ћесо€дстовто е философи€ на изобилието не веганството. ƒори в Ѕългари€, където хората уж не са били веге в миналото, ако се замислиш, първо 260 дни в годината са пости по христи€нската в€ра, и те са се спазвали. ¬торо баба ми ми е разказвала как са живели едно време, прасето се е колело на коледа и €ло се каквото се €ло пр€сно, после месото се е осол€вало и се държало в каче, като веднъж седмично се е вадело по малко месо и се е €ло. » това е било н€колко месеца зимата. » те са били гол€мо семейство. —ега едно прасе се из€жда от една компани€ за 2 дни. “.е количествата не са били съществени. Ќито често се е €ло пиле-пилетата са били необходими за €йца,и само като н€ко€ кокошка спре да снас€ се е колела, както и излишните петли, но едно обикновено семейство не е имало огромно количество кокошки за да €де често.
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
ѕри храната имаме избор,но при кислорода н€маме.“ой ни е дадена зависимост.

Ќе е зависимост.
”словие за живот е.

Ќе нечи€ диета е опасна за планетата.
Ќачина на мислене е, което пречи.

...

Ќапълно излишно е да се опитваш да ме убедиш.
≈й сега се напънах да сметна.
Ќе €м месо от 23 години.

Ќо в “ибет пи€т ча€ с мас, все пак.
ƒа не забрав€ме хората, които €дат насекоми.
¬същност, точно в насекомите е надеждата за изхранване на човечеството.
»зобилни и питателни - просто чудесно:)
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
Christian, ако наистина следваш тези правила, то би тр€бвало да консумираш само диви плодове и зеленчуци, а т€х, както знаем, ги има само по н€колко месеца в годината
ѕосле какво следва?
»зпадаш в летарги€ може би до следващата реколта?
»ли е ред на н€кои нещица, дошли от други€ край на света
ћного еко пред месото и €йцата от близката еко ферма


ѕерс, моето семейство из€жда едно прасе на година
ƒокога ще пишеш небивалици как хорат се тъпчели с месо...
«а трима възрастни купуваме мкс 2.5 кг на седмица
÷итирай


ћнени€: 212
Reza

Ќе се опитвам да те убед€ Smile ќбсъждаме въпроса. √оворим за начините на хранене и цената им, не за това дали аз, или ти, или друг тр€бва или не тр€бва да бъде вегетарианец. “ова си е лична работа на индивида. ¬ “ибет пи€т чай с мас може би, защото там н€ма много храна-твърде високо е. ¬ индонези€ се €де ориз, в инди€ се €де ориз, в китай се €де ориз. —ъс зеленчуци. ѕон€кога с малко месо.

“а€ работа с пренаселването на зем€та е измислица на група свръхбогати корпоративни царе. “е забел€зват, че населението се буди и започва да се изплъзва от контрола им. «апочва да се инетресува от алтернативна енерги€, което значи, че ще им свърши скоро петролното царство, а от там и робски€ контрол на хората, които вече н€ма да са принудени да им работ€т за жълти стотинки за да си плат€т тока и храната. јко имаш независим източник на енерги€ ти си свободен. «атова измислиха та€ лъжа, както измизлиха и причиненото отчовека глобално затопл€не и наложиха карбон такс. —печелиха мили€рди. јко на ц€лото население на зем€та, на всеки човек му се даде собствена къща с двор, така че да си отглежда храна, площта необходима за това е колкото територи€та на щата “ексас. »зчислих го, в€рно е. Ќо това не го говор€т промотърите на свърхпопулаци€та. “е вместо това вършат глобални безобрази€. Ќо това е по-друга тема, макар и свързана. Peace
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 13:56 от persimon »
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
“а€ работа с пренаселването на зем€та е измислица на група свръхбогати корпоративни царе.

»змислица?

јко на ц€лото население на зем€та, на всеки човек му се даде собствена къща с двор, така че да си отглежда храна, площта необходима за това е колкото територи€та на щата “ексас. »зчислих го, в€рно е.

»маш предвид, че можеш да настаниш в “ексас всички китайци, индийци и африканци, да си постро€т къщи, да имат ниви за отглеждане на храна?

» знаеш ли какво ще стане, дори да си права?
Ѕро€т им ще се увеличи тройно само след 10-20 години.

ѕосле?

ѕ.ѕ. ƒа не говорим, че още преди да започнат да стро€т къщи (от какво си ги предвидила? ƒърво? Ѕетон?) ще се изби€т чи€ да е по-гол€ма и на по-хубаво м€сто.
Ќе е лошо да се чете за истори€та на човешките цивилизации.
 ое как е било и защо е престанало да бъде.

јко на цитираните от теб оризо€дни хора им предложиш по пет едри добитъка за из€ждане (по избор според религи€та им) на семейство за година, дълбоко се съмн€вам, че ще ти откажат.
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 13:50 от Reza »
÷итирай


ћнени€: 212

ѕерс, моето семейство из€жда едно прасе на година
ƒокога ще пишеш небивалици как хорат се тъпчели с месо...
«а трима възрастни купуваме мкс 2.5 кг на седмица


Ќевъзпитана си, доста.  Laughing Ќе пиша "небивалици" а ти казвам какво виждам навс€къде около себе си. Ќикъде не съм писала ти и семейството ти какво правите, нито казвам, че всички това прав€т. ≈дно прасе ц€ло не съм из€ла за цели€ си живот. Ќо хубаво виждам снимките, които мо€ при€телка ми показа от една 2-дневна екскурзи€ до “ро€н, където една компани€ от н€колко души са заклали и из€ли едно ц€ло прасе за това време. ¬иждам какво количство месо приготв€т мои роднини за великден, коледа, гергьоведен-сигурно е стотици килограми общо. » това е извън ежедневно €деното в семейството. ¬иждам, че срешу работата ми в магазина за скара се ви€т опашки по ц€л ден и се мухат к»фтеа и к»бапчета, а плод-зеленчука е доста по-празен. ¬прочем 2.5 кг месо на седмица не е много малко, но това си е лично ваша работа и не ме интресува. “ук не обсъждам н€ко€ конкретна личност а »ƒ≈». Ќо ти €вно не можеш да разберештова...нали знаеш-елементарните хора обсъждат другите, мъдрите обсъждат идеи. Ќапъни се да го прозреш.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
јко се в€рва на археолозите,човек е открил огън€ доста отдавна, и €вно,че още от време онќ си е грилвал мръвките.
ѕлодовете може да се €дат и без обработка,обаче и машината за сок на зеленчуците не е част от природата,а измислица на човек,дето е напуснал пещерни€т начин на живот.
јз пък не €м за оцел€ване,защото не съм в конфликтна ситуаци€-€дене има,н€ма да остана гладна.јко тр€бва да ход€ посто€нно да търс€ дива храна обаче, очевидно,че имам проблем.

÷итат
“р€бва да се €де простичко
Peace

јко €деш по подход€щ начин,даже и без месо,изобщо н€ма да се сетиш за кремчета.»наче за сладкото е интересна тема-заложено е в човека,така че и като дъвчеш по-продължително време зърнено,накра€ ти остава слъдък вкус в устата.ќсвен зърненото сладко е и мл€кото от кравата с казеин от 1,2,N-ти тип... акто и много други храни.
» според мен н€ма как да имаш инстинкт за това,ко€ храна е добра-това е на база прочетено в книжки,иначе ще €деш това,което предлага района и това,което са €ли поколени€та преди теб-т.е. готвено и с подправки.
» месото зимъска,когато е студено и човек има нужда от стопл€не,а л€тото храни,които охлаждат-ненапразно авокадо и кокосов орех растат по едни земи,а другите разчитат на животински мазнини-имаше назад пример с ескимосите.
¬ Ѕг географското разположение предразполага да се €де "разнообразна" храна.јко €денето на месо се съчетава и със сезона,защото христи€нските пости точно на това набл€гат,тогава е още по-добре.
 ълновете като част от природата са етап от развитието на растени€та, и ако всеки се юрне да ги рови от зем€та,то на следващата година н€ма да има какво да засee.“ака че тези,които сега се покълват са отново за разнообразие.
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 13:55 от ќћ »
÷итирай


ћнени€: 212
ƒа. »«ћ»—Ћ»÷ј!

ƒа, всичките 7-8 милиарда души индивидуално в собствена къща можеш да настаниш в “ексас. “ова очевидно н€ма да става, това е само демонстраци€ на лъжливостта на твърдението за свърх-популаци€та. ћного хубаво можем да си живеем на планетата, но не по начина както до сега-с 3-ма души собственици на световни€ бизнес и налагащи монопол над всичко и държащи всички под контрол.

јко се пуснат технологиите които имаме от отдавна за безплатна или почти безплатна енерги€, ако се гледат растени€та по нормални методи, които не изтощават, а напротив-обогат€ват зем€та година след година, примерно с метода пермакултура или биодинамично земеделие, ако се даде възможност на хората да се ползват от природните богатства, а не отиват те в джоба на една шепа хора, тогава на зем€та може да е прекрасно, да имаме чиста природа, здрави хора и животни,мир и благоденствие. Ќо н€как си тр€бва да напуснат планетата ти€ които са ни седнали на врата.  Ќачини има.

“а€ работа с пренаселването на зем€та е измислица на група свръхбогати корпоративни царе.

»змислица?

јко на ц€лото население на зем€та, на всеки човек му се даде собствена къща с двор, така че да си отглежда храна, площта необходима за това е колкото територи€та на щата “ексас. »зчислих го, в€рно е.

»маш предвид, че можеш да настаниш в “ексас всички китайци, индийци и африканци, да си постро€т къщи, да имат ниви за отглеждане на храна?

» знаеш ли какво ще стане, дори да си права?
Ѕро€т им ще се увеличи тройно само след 10-20 години.

ѕосле?

ѕ.ѕ. ƒа не говорим, че още преди да започнат да стро€т къщи (от какво си ги предвидила? ƒърво? Ѕетон?) ще се изби€т чи€ да е по-гол€ма и на по-хубаво м€сто.
Ќе е лошо да се чете за истори€та на човешките цивилизации.
 ое как е било и защо е престанало да бъде.
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
...ако се даде възможност на хората да се ползват от природните богатства, а не отиват те в джоба на една шепа хора, тогава на зем€та може да е прекрасно, да имаме чиста природа, здрави хора и животни,мир и благоденствие.

Smile јми, ако се замислим леко (от много напъни най-много с хемороиди да се сдобие човек), на хората им е била дадена тази възможност много отдавна.

» резултатите са налице.

Ќе, човеците не са добри по рождение и въобще не в€рвам в ти€ приказки за щастливо и хармонично бъдеще.
ѕросто н€ма начин да стане доброволно.

»скаш "лошите" да напуснат планетата и това те прави добра?
» ’итлер е бил воден от н€какви подобни импулси, когато е замислил “рети€ –айх.
«а —талин-ћалин и прекрасни€ комунизъм хич н€ма да отвар€м дума дори.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
јко се пуснат технологиите които имаме от отдавна за безплатна или почти безплатна енерги€, ако се гледат растени€та по нормални методи, които не изтощават, а напротив-обогат€ват зем€та година след година, примерно с метода пермакултура или биодинамично земеделие, ако се даде възможност на хората да се ползват от природните богатства, а не отиват те в джоба на една шепа хора, тогава на зем€та може да е прекрасно, да имаме чиста природа, здрави хора и животни,мир и благоденствие. Ќо н€как си тр€бва да напуснат планетата ти€ които са ни седнали на врата.  Ќачини има.

ѕак мечти...
 ато се настаниш в къщичката си в “ексас ще ти  прат€ дикел(знаеш ли какво е това?) по DHL,да можеш да си правиш биодинамично земеделие-защото не е добре да пускаш трактор върху зем€та,а кон€ и кравата са опасни животни.ћного е забавно да копаш по ц€л ден в пек и да газиш кал с ботуши-вземи си и лаптопа,докато почиваш през обедната сиеста да споделиш как върви работата.јко тр€бва ще ти давам уроци онлайн.јко не щеш-ще потърсиш в ютуба.
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
ƒа, всичките 7-8 милиарда души индивидуално в собствена къща можеш да настаниш в “ексас.

“ексас е с обща площ от 695 626 км² (268 581 мили²), от които 678 045 км² суша и 17 581 км² вода

 ак ги събра милиардите хора на тази площ, че и с прилежащите им ниви за Ѕ»ќ!изхранване?
÷итирай


ћнени€: 212
’ората какви са е доста спорно...» едва ли има €сен отговор. ѕовечето хора не са лоши. »ма и лоши обаче.  ато ц€ло е станало така, че една малка група хора,които са заинтересувани от власт и контрол са се обединили и докато другите са си бл€ли в синевата, са създали жел€зна робска система и т€ е ко€то не може да продължава по същи€ начин, защото е прекалено безскрупулна и замърс€ваща и унищожителна за околната среда. » затова същите тези хора сега тръб€т, че има свръхпопулаци€ и прав€т усли€ за намал€ване на населението,предимно с незаконни и антихуманни стредства, насилствена и тайна стерилизаци€ и т.н.

Ќе се бор€ да съм добра, бор€ се за мир. Laughing јз намирам за много хуманно да бъдат помолени ти€, които са създали проблема да напуснат планетата. “е имат къде да идат, н€ма да пов€рваш на какво ниво е технологи€та им. Ќ€мам предвид да ги изтребим, така не работ€т нещата.


...ако се даде възможност на хората да се ползват от природните богатства, а не отиват те в джоба на една шепа хора, тогава на зем€та може да е прекрасно, да имаме чиста природа, здрави хора и животни,мир и благоденствие.

Smile јми, ако се замислим леко (от много напъни най-много с хемороиди да се сдобие човек), на хората им е била дадена тази възможност много отдавна.

» резултатите са налице.

Ќе, човеците не са добри по рождение и въобще не в€рвам в ти€ приказки за щастливо и хармонично бъдеще.
ѕросто н€ма начин да стане доброволно.

»скаш "лошите" да напуснат планетата и това те прави добра?
» ’итлер е бил воден от н€какви подобни импулси, когато е замислил “рети€ –айх.
«а —талин-ћалин и прекрасни€ комунизъм хич н€ма да отвар€м дума дори.
÷итирай


ћнени€: 212
ƒа, всичките 7-8 милиарда души индивидуално в собствена къща можеш да настаниш в “ексас.

“ексас е с обща площ от 695 626 км² (268 581 мили²), от които 678 045 км² суша и 17 581 км² вода

 ак ги събра милиардите хора на тази площ, че и с прилежащите им ниви за Ѕ»ќ!изхранване?


 ато разделиш едното на другото и го обърнеш от квадратни километри в квадратни метри ти се получава по 100 кв метра на един човек. ћалко е малко, но не е невъзможно. ¬ъпросът не е буквален, над€вам се това е €сно.Ќикой н€ма да заселва населението на света в тексаската пустин€. ¬ъпросът е като си представиш площта планетата и популаци€та събрана на тази малка територи€ на само един американски щат, възможна ли е наглостта да се твърди, че има свърхпопулаци€ и че планетата не може да се справи?! “ова е абсурдно и страшно, страшно нагло! “ези хора за да запаз€т властта си са склонни на всичко, дори да ни убед€т, че ни е време даумираме, защото пречим. » това докато те се размножават като за световно. —поред техните планове ние тр€бва да сме 500 милиона, защото така се управл€ваме и контролираме с лекота-за справка ƒжорджа гайдстоунс,
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
 ато ц€ло е станало така, че една малка група хора,които са заинтересувани от власт и контрол са се обединили и докато другите са си бл€ли в синевата, са създали жел€зна робска система.

јха, €сно.
 ога точно е станало това?

«ащото аз не мога да се сет€ н€кой да ми е опр€л ръжен до слепоочието и да ми е забранил да живе€ в колиба с каквото намер€. ¬същност, има хора, които успешно го прав€т. Ќ€кои от т€х дори в центъра на —офи€ усп€ват да са извън контрола на системата. „есто има теми за т€х.

“ака и не ми об€сни за “ексас и милиардите, които живе€т там в хармони€ и благоденствие.
 ак става?

јз понеже обичам да чета не само фантастика, просто искам да погледнеш тази таблица за населението на планетата, после може да € свържеш с разцвета и упадъка на различни цивилизации, достигнали до разни строеве на управление, средната продължителност на живота и естествени€т им прираст в резултат на болести, войни или кофти климат и да направиш паралел със  степента на експолатаци€ на околната им среда.

ѕосле пак ще си говорим има ли надежда, за добруване на човеците, ако продължават да се плод€т като насекоми на н€кои места и да искат да имат все по-висок стандарт на други.


 ато разделиш едното на другото и го обърнеш от квадратни километри в квадратни метри ти се получава по 100 кв метра на един човек. ћалко е малко, но не е невъзможно.

«наеш ли колко са 100 кв.м.?
 ато отделиш за жилище, пътечки, тоалетни и прочие става съвсем невъзможно за един човек да живее ц€ла година само от биоземеделието, което ще развие на тази площ.

» недей сега да ми казваш, че всичко това с “ексас е ала-бала, защото в по-горен пост си писала, че точно си го изчислила и всичко е ќ .
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 15:55 от Reza »
÷итирай


ћнени€: 212
Ќе съзнаваш ли че обществото ни е робско?  ато казвам "обществото ни", имам предвид на глобалнно ниво. –есурси има достатъчно, че да не е робско. Ќо то е. ’ората не живе€т потенциала си, те живе€т на минимум. Ќикой не обикал€ от човек на човек да им опира дуло да прав€т нещо, прсто ц€лата среда е построена така, че н€маш избор.

 акво не съм об€снила за “ексас? ћисл€, че много €сно об€сних-ако ц€лото население на планетата се сложи в “ексас ще може да живее един човек на 100кв метра.  азах н€колко пъти, че никой не планира това това да се прави, а примера е само за илюстраци€ на това колко е населението и колко е територи€та на планетата и че теор€та за свърхпопулаци€та е отвратителна измама.  ато казах, че съм изчислила, наистина е така-разделената територи€ дава по 100 кв на човек , като това е ћ≈Ќ“јЋ≈Ќ ≈ —ѕ≈–»ћ≈Ќ“, а не план за спасение на човечестовото и ме учудва, че н€кой го възприема буквално. ѕак ли не усп€х да об€сн€?

Ќе е проблем в "плоденето", а в начина на живот, който се поддържа насилствено  изкуствено от малка прослойка агресивни мошеници на върха. » да-по техни€ модел-- с петрол, гмо, токсични продукти излизвани във водоемите, войни и т.н. н€ма да можем да живеем на планетата ако се увеличаваме. Ќо има ƒ–”√» начини за разивите на човешкото общество, които на т€х не им харесват, защото значат изпускане на контрола.
 ато ц€ло е станало така, че една малка група хора,които са заинтересувани от власт и контрол са се обединили и докато другите са си бл€ли в синевата, са създали жел€зна робска система.

јха, €сно.
 ога точно е станало това?

«ащото аз не мога да се сет€ н€кой да ми е опр€л ръжен до слепоочието и да ми е забранил да живе€ в колиба с каквото намер€. ¬същност, има хора, които успешно го прав€т. Ќ€кои от т€х дори в центъра на —офи€ усп€ват да са извън контрола на системата. „есто има теми за т€х.

“ака и не ми об€сни за “ексас и милиардите, които живе€т там в хармони€ и благоденствие.
 ак става?

јз понеже обичам да чета не само фантастика, просто искам да погледнеш тази таблица за населението на планетата, после може да € свържеш с разцвета и упадъка на различни цивилизации, достигнали до разни строеве на управление, средната продължителност на живота и естествени€т им прираст в резултат на болести, войни или кофти климат и да направиш паралел със  степента на експолатаци€ на околната им среда.

ѕосле пак ще си говорим има ли надежда, за добруване на човеците, ако продължават да се плод€т като насекоми на н€кои места и да искат да имат все по-висок стандарт на други.


 ато разделиш едното на другото и го обърнеш от квадратни километри в квадратни метри ти се получава по 100 кв метра на един човек. ћалко е малко, но не е невъзможно.

«наеш ли колко са 100 кв.м.?
 ато отделиш за жилище, пътечки, тоалетни и прочие става съвсем невъзможно за един човек да живее ц€ла година само от биоземеделието, което ще развие на тази площ.

» недей сега да ми казваш, че всичко това с “ексас е ала-бала, защото в по-горен пост си писала, че точно си го изчислила и всичко е ќ .
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
Ќе е проблем в "плоденето", а в начина на живот.

“ака, да се върнем там, откъдето тръгнахме.

Ќачинът на живот е в пр€ка зависимост от начина на мислене.
Ќе от диетата.

”порито продължавам да твърд€, че умерените все€дни, които не се увличат в правенето на деца са по-добри при€тели на планетата от оризо€дните, които имат неизброима чел€д.

 олкото до обществото, предлагам да отложим идеологичната дискуси€, до момента в който си в състо€ние да направиш причинно-следствена връзка защо то е такова, а не н€какво друго.
» тази връзка да не е елементарното "едни лоши хора използваха заве€ността на добрите и ги прецакаха, но като си отлет€т в  осмоса с високите си технологии ще си живеем райски."

ѕ.ѕ. ѕогледна ли таблицата?
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 16:30 от Reza »
÷итирай


ћнени€: 212
ƒа,  разбира се, че начинът на живот е плод на мисленето, но зависи чие пон€кога. ѕримерно в Ћиби€  преди американците да направ€т преврата,хората имаха привилегии, като например плащане на образованието, жилище като се ожен€т, много евтина енерги€ и т.н.“.е начинът на живот на тези хора се определ€ освен от т€хното мислене и от това на държавни€ им глава. “ака и всички останали на планетата са в позици€, в ко€то тр€бва да работ€т за определено заплащане, което отива почти ц€лото за чисто оцел€ване. ƒа, и техни€ личен избор и начин на мислене оказва вли€ние върху начина им на живот, но предимно значение има ц€лата среда и пор€дък, които не са създадени от т€х, а от други над т€х.

Ќай-добрите при€тели на планетата са хората,които не са роби, и живе€т на максимума на потенциала си, интелектуално, морално, духовно, физически и вс€как. ¬ такава обстановка по естествен начин се регулират количеството родени деца и храната,ко€то се консумира, продуктите, които се ползват и т.н.

—поред теб каква е причинно-следствената връзка между нещата?  ак според теб н€колко семейства са се оказали притежатели на планетата и цели€ и бизнес и ресурси? ƒа приемем, че аз греша, ще ми е инетресно да чу€ как е според теб.

Ќе е проблем в "плоденето", а в начина на живот.

“ака, да се върнем там, откъдето тръгнахме.

Ќачинът на живот е в пр€ка зависимост от начина на мислене.
Ќе от диетата.

”порито продължавам да твърд€, че умерените все€дни, които не се увличат в правенето на деца са по-добри при€тели на планетата от оризо€дните, които имат неизброима чел€д.

 олкото до обществото, предлагам да отложим идеологичната дискуси€, до момента в който си в състо€ние да направиш причинно-следствена връзка защо то е такова, а не н€какво друго.
» тази връзка да не е елементарното "едни лоши хора използваха заве€ността на добрите и ги прецакаха."
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
 ак според теб н€колко семейства са се оказали притежатели на планетата и цели€ и бизнес и ресурси?

Smile „аст от успеха им се дължи именно на желанието да бъдат

...хората,които не са роби, и живе€т на максимума на потенциала си, интелектуално, морално, духовно, физически и вс€как.

≈, може би с морала се е изпортила работата, но то пълно щастие н€ма.

јз излизам от темата, защото след споменаването на рахата в Ћиби€ вече не ми е интересно да спор€ с човек, който не разбира, че безплатни неща на този св€т не съществуват.

Ћек ти ден:)
 bouquet
÷итирай


ћнени€: 212
ƒа,те са искали да бъдат "господари" вместо "роби". ѕроблемът е, че не им го е побрал ума, че може да н€ма изобщо роби и господари и хората да живе€т добре. ј може би не са искали-кефело ги е да държат другите връцете си.  офти карма.

 акво с Ћиби€? ¬ Ћиби€ освен, че  адафи стана супер богат от ресурсите на държавата, и всички хора се облагодетелстваха от ресурсите си. Ќещо което Ќ≈ става в други богати държави. Ќе става в —јў, не става в –уси€...а би могло да стане. “ам н€колко мошеника протежават в десетки пъти повече отколкото  адафи усп€ да заграби.

ј това "безплатни неща н€ма на то€ св€т" е точно философи€та на господарите, които са успели д аубед€т робите в това, за да бачкат до смъртта си за едни€ хл€б и покрив. «а т€х »ћј безплатен об€д, че и вечер€, че и с хайвер и шампанско, на гърба на робите.


 ак според теб н€колко семейства са се оказали притежатели на планетата и цели€ и бизнес и ресурси?

Smile „аст от успеха им се дължи именно на желанието да бъдат

...хората,които не са роби, и живе€т на максимума на потенциала си, интелектуално, морално, духовно, физически и вс€как.

≈, може би с морала се е изпортила работата, но то пълно щастие н€ма.

јз излизам от темата, защото след споменаването на рахата в Ћиби€ вече не ми е интересно да спор€ с човек, който не разбира, че безплатни неща на този св€т не съществуват.

Ћек ти ден:)
 bouquet
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
персимон,откакто св€т светува има господари и роби.» на мен не ми харесва,но това е положението.јко хората имаха самоконтрол можеше без господари,но понеже им липсва такъв-тр€бва да ги има.“ова е също като в природата-и там си има йерархи€.
“ака че намери си н€кaкаво по-смислено занимание от политиката и щастието може да ти се открие.
÷итирай


ћнени€: 212
персимон,откакто св€т светува има господари и роби.» на мен не ми харесва,но това е положението.јко хората имаха самоконтрол можеше без господари,но понеже им липсва такъв-тр€бва да ги има.“ова е също като в природата-и там си има йерархи€.
“ака че намери си н€кaкаво по-смислено занимание от политиката и щастието може да ти се открие.

Ќевъзпитана и груба си. Ќе се грижи за моето щастие и не ми давай насоки, без да съм ти искала. Ќе си говор€ с теб, понеже не см€там, че си способна, но относно робите и господарите просто не мога да не коментирам. јко на такъв акъл б€ха останалите хора, и до сега да сме в робовладелски€ строй, и ќбама да е на тръстиката вместо да е президент. “акива страховити глупости не б€х чувала от който и да е в 21-ви век. — това окончателно приключвам вс€ка комуникаци€ с теб,вид€ се до къде ти стига мисленето. ooooh! Crazy #Crazy
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
persimon, съобраз€вай се с правилата на форума и не обиждай потребителите.

ћир и любов, алелу€, машала и харе кришна форевър!
÷итирай


ћнени€: 4 150
...храната е най силната дрога и ние всички сме зависими като наркомани... Embarassed

Smile) то само храната да беше.
ј кислорода?

јко ще мислим в крайности за спас€ването на планетата, би тр€бвало просто да се гътнем веднага.
¬сички.Ќе б€х аз този,който сравни хранителната зависимост с кислорода.
’ората обаче сме зависими както от кислорода,така и от храната,за да живеем.
т.е и храната е условие за живот,както и кислорода.

»наче като гледам накьде отива дискуси€та... Crazy
Ћично аз не искам да сьм роб и тьрс€ по добьр живот за себе си и семейството си.
÷итирай

 ори —елести

ћнени€: 5 537
т.е и храната е условие за живот,както и кислорода.

» точно както не можеш да избереш да Ќ≈ дишаш, ако въздуха наоколо е мръсен, така н€ма да можеш да избереш да Ќ≈ €деш единкакво си, ако наоколо н€ма друго.

«атова написах, че вегетарианството е лукс.
»маш възможност - практикуваш го, но ако се наложи - червеи и мравки ще €деш, за да оцелееш.

ƒа се използва за основа на идеологии за нов световен мир е прекалено, наивно и погрешно.
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
а замисл€ш ли се случайно, че ако се превърнеш в роб на зем€та,  от кќпане н€ма да то остава време да мислиш, а за клавиатури още повече

на тези 100 кв м какво точно ще отгледаш за да ти стига за ц€ла година?

мерси ама без нас в “ексас
ние сме за —ев Ўвеци€ и лова на лосове и сьомга

интересно сравнение е направил навремето  арл фон Ћине между тромави€ земедец от —коне и пъргави€ сам от Ћапланд

сетих се и как „ингиз и брат€т€ му оцел€ват първата зима след смъртта на баща си, когато нови€ хан ги изхвърл€ и имвзима лъковете, поне според книгата
подсказка: използваха растение само да си направ€т първи€ лък
÷итирай


ћнени€: 4 150
т.е и храната е условие за живот,както и кислорода.

» точно както не можеш да избереш да Ќ≈ дишаш, ако въздуха наоколо е мръсен, така н€ма да можеш да избереш да Ќ≈ €деш единкакво си, ако наоколо н€ма друго.

«атова написах, че вегетарианството е лукс.
»маш възможност - практикуваш го, но ако се наложи - червеи и мравки ще €деш, за да оцелееш.

ƒа се използва за основа на идеологии за нов световен мир е прекалено, наивно и погрешно.
ћисл€,че говорим за различни неща.
—амо с кислород мога да оцеле€,тук н€мам избор.
«а храната имам гол€м избор,освен ако не е останала само един вид трева...да,ще ми се наложи да € €м.» пак ще оцеле€.
 ислородьт и храната не могат да бьдат сравн€вани по този начин.
Ќе сьм от тези,които идеализират веге или веганство или сурово€дство за каквото и да било.
ј че хората сме прекрачили всичко морално и естествено,спор н€ма предполагам Peace
» само нахранени€т знае да лае Wink
÷итирай


ћнени€: 212
«а теб вариатните са два-копане с мотика или цъкане на клавитрука на ћак. ћи не, не са това вариантите. »зобщо не са. Ќе става €сно, защо или си склонен да €деш месо, или си длъжен да се съгласиш да се върнеш в каменната ера. Ќ€какъв особен поток на мисълта ще да се е случил тук, не мога да гада€ как и какъв.

ј не знаех, че има нови данни,които доказват, че самитата и другите северни живе€т дълго и добре. “ова, което знам е, че умират рано от сърдечни забол€вани€ и остеопороза заради кетозата, породена от храната.  “ова са фактите. ƒругото са митове и легенди. —ъщо не знаех, че земеделците са вегетари€нци. “ова, че н€кой обработва зем€та не значи, че не €де месо и бас държа, че шведите €дат доста месо, просто поради факта, че на север растат малко сладки плодове, които вършат работа, и н€ма гол€м избор на храна изобщо. ƒа не бъркаме поези€та с реалността и измислиците с фактите.


а замисл€ш ли се случайно, че ако се превърнеш в роб на зем€та,  от кќпане н€ма да то остава време да мислиш, а за клавиатури още повече

на тези 100 кв м какво точно ще отгледаш за да ти стига за ц€ла година?

мерси ама без нас в “ексас
ние сме за —ев Ўвеци€ и лова на лосове и сьомга

интересно сравнение е направил навремето  арл фон Ћине между тромави€ земедец от —коне и пъргави€ сам от Ћапланд

сетих се и как „ингиз и брат€т€ му оцел€ват първата зима след смъртта на баща си, когато нови€ хан ги изхвърл€ и имвзима лъковете, поне според книгата
подсказка: използваха растение само да си направ€т първи€ лък

÷итирай


ћнени€: 5 936
≈то на, пак се стига до мо€ извод още на първа страница, че единствено разглезени€т човек може да си избира режим на хранене.
 ато гледам веганските рецепти - ами никак не е по-евтино да готв€ с кокосово масло, бадемово мл€ко и тапиока. ¬ Ѕългари€ направо ще е скъпо да си веган.
÷итирай


ћнени€: 579
≈то на, пак се стига до мо€ извод още на първа страница, че единствено разглезени€т човек може да си избира режим на хранене.
 ато гледам веганските рецепти - ами никак не е по-евтино да готв€ с кокосово масло, бадемово мл€ко и тапиока. ¬ Ѕългари€ направо ще е скъпо да си веган.

 newsm10
÷итирай


ћнени€: 4 150
≈то на, пак се стига до мо€ извод още на първа страница, че единствено разглезени€т човек може да си избира режим на хранене.
 ато гледам веганските рецепти - ами никак не е по-евтино да готв€ с кокосово масло, бадемово мл€ко и тапиока. ¬ Ѕългари€ направо ще е скъпо да си веган.
«амисл€ла ли си се защо тези храни са скьпи и никога не стават евтини,а шоколади,чипс и вс€какви човекоизмислени посто€нно са на акци€..реклами като "купи 2,вземи 3" и тн.
 ак пьк здравословните храни не станаха евтини и достьпни поне ведньж?

√ледах н€какво предаване за —јў,кьдето сьдеха жена,ко€то си садеше в собствени€ двор био зеленчуци и не купува нищо от магазините.—ьдьт не € оправда вьпреки всичко,което беше предоставила на защитаващи € закони.
Ќе искат да можем сами да се изхранваме.ќпитват се по вс€какьв начин да уби€т инстинктите ни и да станем зависими.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
≈то на, пак се стига до мо€ извод още на първа страница, че единствено разглезени€т човек може да си избира режим на хранене.
 ато гледам веганските рецепти - ами никак не е по-евтино да готв€ с кокосово масло, бадемово мл€ко и тапиока. ¬ Ѕългари€ направо ще е скъпо да си веган.
«амисл€ла ли си се защо тези храни са скьпи и никога не стават евтини,а шоколади,чипс и вс€какви човекоизмислени посто€нно са на акци€..реклами като "купи 2,вземи 3" и тн.
 ак пьк здравословните храни не станаха евтини и достьпни поне ведньж?

¬еднага ще ти кажа защо-защото да произвеждаш био е скъпо занимание-зависиш от прекалено много неща,които не можеш да контролираш.Ќа първо м€сто-прогнозата за времето.» като ти се падне кофти влажна година царевицата ти може да стане,но пшеницата ти да загине.ј земеделието е нещо,което не търпи отлагане-има си срокове на сеитба,обработки,прибиране. ато удари градушка и ти очука овошките и плодове н€ма да €деш.
јко не ториш пък с био тор или друго н€ма да имаш достатъчно продукци€.ќбаче н€кои пра култури дават малки добиви и не търп€т торене-е тогава н€ма как да е евтино.
“ака че едно е да си гледаш нещо за кеф,съвсем друго е да си осигур€ваш ц€лата прехрана.јма който не се е сблъсквал с действителността може да твърди каквото иска.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
персимон,откакто св€т светува има господари и роби.» на мен не ми харесва,но това е положението.јко хората имаха самоконтрол можеше без господари,но понеже им липсва такъв-тр€бва да ги има.“ова е също като в природата-и там си има йерархи€.
“ака че намери си н€кaкаво по-смислено занимание от политиката и щастието може да ти се открие.

Ќевъзпитана и груба си. Ќе се грижи за моето щастие и не ми давай насоки, без да съм ти искала. Ќе си говор€ с теб, понеже не см€там, че си способна, но относно робите и господарите просто не мога да не коментирам. јко на такъв акъл б€ха останалите хора, и до сега да сме в робовладелски€ строй, и ќбама да е на тръстиката вместо да е президент. “акива страховити глупости не б€х чувала от който и да е в 21-ви век. — това окончателно приключвам вс€ка комуникаци€ с теб,вид€ се до къде ти стига мисленето. ooooh! Crazy #Crazy


≈ми това е твой проблем-видно е че общуването ти с хора е ограничено до монолога ти,така че е редно да пропускаш много такива "глупости".
» между другото не е лошо да има контрол,защото видно е дори в една тема хората не могат да разчитат на самоконтрола си,камо ли да останат без пъдар.
÷итирай


ћнени€: 212
≈то на, пак се стига до мо€ извод още на първа страница, че единствено разглезени€т човек може да си избира режим на хранене.
 ато гледам веганските рецепти - ами никак не е по-евтино да готв€ с кокосово масло, бадемово мл€ко и тапиока. ¬ Ѕългари€ направо ще е скъпо да си веган.

 окосовото масло беше евтино, докато не се повиши търсенето. Ќо рецептите са такива, защото произходждат от други места, а и защото много от т€х са плод на гурувци,които искат да печел€т като продават продуктите си внос от тангамуни и мубуто. Ќе е скъпо да си веган, даже това е най-евтината храна. ќриз, картофи, бобови, корени, зелени, плодове и т.н.“ака са живели бедните ни прародители 260 дни в годината, които са били пости.
÷итирай


ћнени€: 4 150


Ќе е толкова скьпо защото сами€т аз произвеждам био продукти,а имам и доста познати,които имат био ферми и се занимават с много гол€ма продукци€.ћоето производство е сьвсем скромно,само за семейни нужди.
јко обаче искаш да задоволиш пазара и да напьлниш всички магазини само с био продукти вместо с продукци€та,с ко€то в момента са пьлни,ƒј,това ще се оскьпи.
» знаеш ли защо?
«ащото днешни€т потребител иска да има гол€м избор и да може да си позволи лукса да го направи:не искам само един вид салата,искам поне 5 вида.»ска н€колко вида €дки,не само бадеми и тн.
ƒнешното сврьхпроизводство е ненужно и вредно.“о е последствие от ненаситността на човека и желанието му за избор.ѕрезадовол€ване.
ћога да кажа от опит,че вьпреки високите цени на биопродуктите на нас ни излиза много по евтино да се храним с био продукти,отколкото с нормални.
«ащото,когато купувам био продукти не хвьрл€м после.Ќе се купуват глезотйики,това да пробваш,онова да опиташ...н€ма такива неща при нас.» храна не се хвьрл€.¬сичко се из€жда.
ќт една страна не ме убива сьвестта,че хвьрл€м храна,а милиони гладуват,от друга,че доколкото мога не трупам отрови в организма си.» от трета,не спонсорирам този и онзи. Wink


ѕ— Ќещо стана с постинга и клавиатурата,извинете!
« ѕоследна редакци€: нд, 17 юни 2012, 22:41 от Christian »
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
¬ Ѕг обаче има други проблеми и био продуктите наистина са много скъпи-общо взето двойно отколкото ти и аз го купуваме.ј заплатите далеч от европейските,естествено тези,които пазаруват био имат странични доходи.
—поред мен това с биото си е една манипулаци€-да те ангажират да мислиш,че като си пазаруваш "здравословна" храна ще живeeш дълго и ще бъдеш здрав.“.е. мислиш пак само за прехраната си ,обаче по един друг начин и трепериш ако ти се наложи да из€деш нещо "вредно"-ето това е нещото,което може да разболee повече от вредната храна.
» аз гледам да не изхвърл€м,но ако ми остане €дене от предни€т ден-хвърл€м,не €м храна от вчера.» не мисл€,че с това ще реша световните проблеми.ѕо света има много мъка,но аз не съм в състо€ние да € реша.“ака че гледам на мен и семейството ми да е добре-вид съхран€ващ егоизъм така да се каже. Smile
÷итирай


ћнени€: 5 936
Ќе е скъпо да си веган, даже това е най-евтината храна. ќриз, картофи, бобови, корени, зелени, плодове и т.н.“ака са живели бедните ни прародители 260 дни в годината, които са били пости.

“ъкмо описа една бедна диета тип "кофти веганство". Ќе е това рецетата на дълголетни€ българин. Ќа такива след години започват да им падат косите и да им излизат странни лишеи по кожата. ќсвен че стават квадратни, изнервени и с в€л вид. —ъвсем не случайно навс€къде из веганските сайтове се коментира кои животински с какви растителни да замениш, защото са се усетили, че само на ориз и картофи не може. “ърс€т се протеини, мазнини и затова се нахвърл€т на кълновете и млеката от €дки. » много върв€т хранителните добавки. ¬сички, дето са на картофи, хл€б и ориз, озвер€ват за сладко, защото телата им гладуват.
—трогите пости, когато се забран€ва и мазно, и млечни, и €йца, не са 260 дни в годината, вземи си прегледай църковни€ календар.
 ристи€н, стига пак с тези шоколади и чипсове, пфууу, непрекъснато ги споменаваш. ¬се едно пържолите върв€т със залепени към т€х шарени опаковки! ѕредстави си пък, че месо€дните имат далеч по-малък глад за джънк, точно защото много лесно постигат балансирана диета.
÷итирай


ћнени€: 212
 акво и е кофти на диетата? ћислиш, че брашното от тапиока е по-полезно от картофите? ћного хубава веган диета описах даже. ядки и семена естествено че се включват, това е един постинг, не е учебник по нутриционистика. Ќе гладува т€лото ти ако €деш от стотиците раст€щи у нас плодове и зеленчуци, бобови и зърнени, €дки и корени. јко си —јћќ на чипс и б€л ориз е друг въпрос, но не знам кога съм казала нещо такова. ќтново-погледни видеото на момченцата от шао лин и виж какво €дат. ќриз е основата, плюс зеленчуци. Ќе са им излезли лишеи, не са в€ли и не са квадратни. ѕо-нагледен пример от то€, не мога да дам.


Ќе е скъпо да си веган, даже това е най-евтината храна. ќриз, картофи, бобови, корени, зелени, плодове и т.н.“ака са живели бедните ни прародители 260 дни в годината, които са били пости.

“ъкмо описа една бедна диета тип "кофти веганство". Ќе е това рецетата на дълголетни€ българин. Ќа такива след години започват да им падат косите и да им излизат странни лишеи по кожата. ќсвен че стават квадратни, изнервени и с в€л вид. —ъвсем не случайно навс€къде из веганските сайтове се коментира кои животински с какви растителни да замениш, защото са се усетили, че само на ориз и картофи не може. “ърс€т се протеини, мазнини и затова се нахвърл€т на кълновете и млеката от €дки. » много върв€т хранителните добавки. ¬сички, дето са на картофи, хл€б и ориз, озвер€ват за сладко, защото телата им гладуват.
—трогите пости, когато се забран€ва и мазно, и млечни, и €йца, не са 260 дни в годината, вземи си прегледай църковни€ календар.
 ристи€н, стига пак с тези шоколади и чипсове, пфууу, непрекъснато ги споменаваш. ¬се едно пържолите върв€т със залепени към т€х шарени опаковки! ѕредстави си пък, че месо€дните имат далеч по-малък глад за джънк, точно защото много лесно постигат балансирана диета.
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
те и сумистите €дат само ориз и зеленчуци и много тренират
и всички знаем как изглеждат

÷итирай


ћнени€: 4 150
¬ Ѕг обаче има други проблеми и био продуктите наистина са много скъпи-общо взето двойно отколкото ти и аз го купуваме.ј заплатите далеч от европейските,естествено тези,които пазаруват био имат странични доходи.
—поред мен това с биото си е една манипулаци€-да те ангажират да мислиш,че като си пазаруваш "здравословна" храна ще живeeш дълго и ще бъдеш здрав.“.е. мислиш пак само за прехраната си ,обаче по един друг начин и трепериш ако ти се наложи да из€деш нещо "вредно"-ето това е нещото,което може да разболee повече от вредната храна.
» аз гледам да не изхвърл€м,но ако ми остане €дене от предни€т ден-хвърл€м,не €м храна от вчера.» не мисл€,че с това ще реша световните проблеми.ѕо света има много мъка,но аз не съм в състо€ние да € реша.“ака че гледам на мен и семейството ми да е добре-вид съхран€ващ егоизъм така да се каже. Smile

Ќа мен това ми е €сно и е така.ќбаче проблемите в Ѕьлгари€ какво общо имат с веге или веганството като ц€ло?“ова са локални политически проблеми,които не ни зас€гат.
Ќе мисл€,че с подобна храна ще живе€ по дьлго или ще сьм по здрав.ѕисах го още на пьрва страница,а и по нататьк.’раната е фактор,но не основен.
јз €м храна от вчера и от преди 2 дни.Ќе разбрах защо не €деш такава от предни€ ден?
ѕовечето био продукции са измама.¬ид€х с очите си!

÷итат
мислиш пак само за прехраната си ,обаче по един друг начин и трепериш ако ти се наложи да из€деш нещо "вредно"-ето това е нещото,което може да разболee повече от вредната храна
.
»менно!Ќо го писах вече в предните страници.Ќе е скъпо да си веган, даже това е най-евтината храна. ќриз, картофи, бобови, корени, зелени, плодове и т.н.“ака са живели бедните ни прародители 260 дни в годината, които са били пости.
 ристи€н, стига пак с тези шоколади и чипсове, пфууу, непрекъснато ги споменаваш. ¬се едно пържолите върв€т със залепени към т€х шарени опаковки! ѕредстави си пък, че месо€дните имат далеч по-малък глад за джънк, точно защото много лесно постигат балансирана диета.

јко четеш през редовете сигурно си пропуснала и това:

÷итат
шоколади,чипс и вс€какви човекоизмислени посто€нно
“ези цитираните са в ’ количество повече вьв всеки един магазин отколкото най гол€мата редица за месо.ќбьрни внимание следващи€ пьт колко продукти са в пресни€ си вид и колко са преработени.
÷итирай


ћнени€: 4 150
те и сумистите €дат само ориз и зеленчуци и много тренират
и всички знаем как изглеждат


ѕреди да пише такова нещо е хубаво човек да се информира за сумо борците и храната им,за да не става смешен или погрешно интерпретиран.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
персимон,шаолинчетата може да €дат ориз,ама си го подправ€т с масълце и знаеш ли защо?«ащото  тр€бва да има нещо,което да ги дърпа на зем€та-инак при тоз режим и тренировки т€лото здраво изтън€ва,а ветерните качества се засилват и те отнас€т нависоко-ама знам,че н€маш капацитет да разбираш тези неща,та ги спест€вам.
» €дат точно ориз,защото увеличава "слузта" в организма,т.e. кара те да тежиш на м€стото си и да не плещиш  глупости,повече отколкото тр€бва.

ѕости има,ама има и мръвки-преди и след това-т.е. осигурен е баланс.

 рис,не €м храна втори€т ден,защо мо€та храна си € готв€.ƒаже се замислих,че в Ѕ√ като остане храна се хвърл€ на животните и тогава е много интересно да се види инстинкта им.ѕримерно хвърлиш на котка,ко€то не €де уискас,а лови мишки и врабчета,обаче е останала гладна.» тогава €де готвена манджа-може картофи,макарони,даже съм имала котка,ко€то €деше паднали маслини и изплюваше костилката,ако има и пържена или печена риба и не€ харесват.≈то това е истински€т инстинкт-да си задовол€ваш нуждите от храна без да ползваш интернет.
«атова по-важно е човек да знае 2 и 200.
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
хехе това ми припомни моите котки как си хапваха сладко от нашите манджи
особено първата, обожаваше тиквички, тикви, кестени, картофи
докато и обел€ едини€ кестен и вече го е из€ла и за мен нищо не остана


 ристи€н, прав си  Embarassed, сори за непълни€ пост
не уточних, че към ориза и зеленчуците има и месо, сухо, без грам мазнина
както и режимът им на тренировки без закуски също има значение

...Ќе е толкова скьпо защото сами€т аз произвеждам био продукти ...
дали може малко офф и да дадеш малко подробности на един начинаещ, засега справ€щ се без особен успех

÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
W'A'S'P',не питаш мен,но и аз да кажа  Smile.
–азпространението на растени€та е в завсимост от климатичните особености и почвите-така че ако искаш да гледаш всичко,което си имала в Ѕг може и да не стане.ѕо-добре е да намериш местни книжки и да се водиш по т€х.ј още по-добре е да се допиташ  до местните жители.
÷итирай


ћнени€: 212
те и сумистите €дат само ориз и зеленчуци и много тренират
и всички знаем как изглеждат«а тво€ информаци€ сумистите €дат огромни количества животински протеин. ѕровери сама в нета. ≈то ти цитат: All sumo wrestlers eat a Japanese dish called Chanko-nabe. This is a type of stew and contains large quantities of protein sources such as chicken, fish and tofu as well as masses of vegatable and vegetable which contain huge amounts of calories.
÷итирай


ћнени€: 5 936
ќгромните количества протеин винаги са опасни за здравето. Ѕез значение от какъв източник идват. ѕри вс€ка диета най-важно е да се сметнат нужните протеини и да се внимава да не се надвишават, защото в протовен случай вместо да изпишем вежди, изваждаме очи.
»ма ли вече изпищ€ли от безумни€ режим на ƒюкан, сигурно има.
÷итирай


ћнени€: 212
ќгромните количества протеин винаги са опасни за здравето. Ѕез значение от какъв източник идват. ѕри вс€ка диета най-важно е да се сметнат нужните протеини и да се внимава да не се надвишават, защото в протовен случай вместо да изпишем вежди, изваждаме очи.
»ма ли вече изпищ€ли от безумни€ режим на ƒюкан, сигурно има.

Toчно така е.  ак дан€ма изпищ€ли, »вана /чалгата/ щ€ла да умре от дюканската диета-отказалии бъбреците. Ѕеше на първа страница на н€какъв весник. јз съм била на не€ преди н€колко години-получих аритми€, ко€то после мина с нормално хранене, което при мен значи предимно плодове и зеленчуци, и хомеопати€. ≈дна мо€ роднина-кардиолог, казва, че след мен още много млади жени са отишли при не€ с аритми€ и сстранни, неприсъщи за възрастта сърдечни оплаквани€ и всичките са оказали на дюкан. ѕуста хубост Laughing
÷итирай


ћнени€: 4 150
 рис,не €м храна втори€т ден,защо мо€та храна си € готв€.ƒаже се замислих,че в Ѕ√ като остане храна се хвърл€ на животните и тогава е много интересно да се види инстинкта им.ѕримерно хвърлиш на котка,ко€то не €де уискас,а лови мишки и врабчета,обаче е останала гладна.» тогава €де готвена манджа-може картофи,макарони,даже съм имала котка,ко€то €деше паднали маслини и изплюваше костилката,ако има и пържена или печена риба и не€ харесват.≈то това е истински€т инстинкт-да си задовол€ваш нуждите от храна без да ползваш интернет.
«атова по-важно е човек да знае 2 и 200.
«ависи каква ти е готвената храна.Ќе обичаш да претопл€ш,така ли?
“ова с котката е непаралелно сравнение.
«наем каква е естествената храна на котката,но виждаме,че €де в случай на глад почти всичко.Ўоколад например н€ма да €де,ако ще и да умира от глад.
јко го н€ма човекьт да даде на котката сготвена храна,т€ н€ма от кьде да € получи в природата и ще тьрси нещо друго.
Ќие знаем ли ко€ е нашата естествена храна?
» в кои случаи приб€гваме кьм нещо друго?
» да не забрав€ме,че това са домашни животни и те са различни от дивите.»ма изследвани€,които показват,че котките и кучетата следват и се приобщават кьм почти всичко човешко и получават вкл.и човешките болести.
јз лично не ползвам интернет,за да познавам инстинктите си.ћисл€,че н€ма човек на зем€та,на който е нужен интернет,за да действа инстинктивно.
ћо€т университет е живота!
 ристи€н, прав си  Embarassed, сори за непълни€ пост
не уточних, че към ориза и зеленчуците има и месо, сухо, без грам мазнина
както и режимът им на тренировки без закуски също има значение

...Ќе е толкова скьпо защото сами€т аз произвеждам био продукти ...
дали може малко офф и да дадеш малко подробности на един начинаещ, засега справ€щ се без особен успех


Ќ€ма проблеми. Smile
«ависи какво искаш да произвеждаш и дали имаш градина и колко е гол€ма.Ќие садим например зеленчуци,имаме н€колко овошки и един орех,подправки-много.“ова не означава,че не купуваме нищо странично,напротив,купуваме.
ѕреди да започнем четохме доста литература за това как се отглеждат биопродукти чрез естествен крьговрат.т.е.кои животинки или бурени из€ждат други "вредители" без да пречат на растежа на основните продукти.¬ началото докато открием кое кьде да сложим имахме проблеми,но с питане и пробване всичко стана добре.
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
Ѕлагодар€ за съветите
јз съм още начинаещ и тренирам у нас с оранжерийно отглеждане на домати и подправки, да използвам целогодишното слънце в апартамента
ѕосле планирам зелени салати за есента. ўе видим дали нещо ще стане
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
√отв€ всичко...с подправки,които съвсем н€мат за цел само стимулиране на вкусовите рецептори.Ќе претопл€м.
јко ти се хапва шоколад,опитай най-после. Smile
ќк за примера с котката,но той и човек е одомашено животно.
ѕък ако следваш инстинктите си,н€ма да седиш пред компа и да ходиш на работа,н€ма да имаш удобно жилище с градина,в ко€то да гледаш зеленчуци,а ще има ...дивото зове. Wink
÷итирай


ћнени€: 4 150
√отв€ всичко...с подправки,които съвсем н€мат за цел само стимулиране на вкусовите рецептори.Ќе претопл€м.
јко ти се хапва шоколад,опитай най-после. Smile
ќк за примера с котката,но той и човек е одомашено животно.
ѕък ако следваш инстинктите си,н€ма да седиш пред компа и да ходиш на работа,н€ма да имаш удобно жилище с градина,в ко€то да гледаш зеленчуци,а ще има ...дивото зове. Wink
–азсм€ ме Laughing
»нстинктьт ми е да оцеле€ вьв времето ,в което живе€. Wink
јко се б€х родил преди 3000 години щ€х да ползвам инстинкти сьобразно с времето.
“ака че биологичните ни инстинкти са тук.ѕреди и сега. Very Happy
ям шоколад Cool
÷итирай


ћнени€: 4 150
ќћ,
ѕогледни тук,на немски е.
http://www.sabinehinz.de/homepage/themenhefter-set-survival-uberleben
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ƒанке, рис  Smile.
ј ти защо го €деш този шоколад-какво ти липсва сладко като захарта или горчиво като какаото? акаото възбужда сетивата-ако си нощна см€на може и да има нуджа,ако си в планината пак,но иначе -за какво ти е?
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
................ че месо€дните имат далеч по-малък глад за джънк, точно защото много лесно постигат балансирана диета.
Ќе знам да е н€какво универсално правило.    Smile
” дома , откакто спр€хме месото (аз от €нуари н€къде, а мъжете €дат 2-3 пъти най-много в месеца), почти изчезна и "апетита" за фабрично сладка храна като вафли , бисквити, бонбони и прочие.
«а сметка на това се увеличи  консумаци€та на плодове.

»наче, прочетох доста....странни ,да ги нарека,  мнени€.    Smile
Ќо темата ми е интересна, ще след€...   


÷итирай


ћнени€: 212
ƒългосрочно изследване във ¬еликобритани€, публикувано в Psychology Today:

http://www.psychologytoday.com/blog/the-scientific-fundamentalis … igent-meat-eaters

–азултатът е, че хората, които на 42 години са вегетари€нци, са имали значително по-високо IQ като деца. “.е който е по-умен стават вегетарианец Laughing ≈то графично IQ-то на веге и месо€дните:¬ јмерика, такава зависимост не се наблюдава.
÷итирай


ћнени€: 5 936
“ова проучване е тип: който има цветен телевизор, пие боза  Laughing
÷итирай


ћнени€: 212
“ова проучване е тип: който има цветен телевизор, пие боза  Laughing

ƒа, ама който н€ма -не пие.  Laughing “ова си е зависимост.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ясно-в къщи аз съм умната,а мъжа ми и детето-прости...Aко от мен зависи разхищението на  ресури ще спра всички подобни "научни" изследвани€.
ƒа следваш определен хранителен режим,не означава автоматично да го следваш "правилно".
ј как се об€сн€ва връщането към месото на н€кои поумн€ли?  Smile
÷итирай


ћнени€: 5 936
 ак с какво - генерират се изключени€  Laughing
÷итирай

¬арна

ћнени€: 925
ќриз, картофи, бобови, корени, зелени, плодове и т.н.“ака са живели бедните ни прародители 260 дни в годината, които са били пости.

“ъй, сега махни от менюто на прадедите си и ориза, картофите, н€кои бобови, царевицата, доматите, чушките, прасковите и др. - започнали са да ги €дат твърде късно - най-рано преди три - четири века.
ћасово месо не са €ли твърде много, да, но от езически времена са набл€гали на мл€ко, масло, млечни продукти, €йца, разбира се - плодове, зеленчуци, €дки, мазнини (растителните са били лукс на север от Ѕеломорието), и ... о, боже - вино.
÷итирай


ћнени€: 4 150
ƒанке, рис  Smile.
ј ти защо го €деш този шоколад-какво ти липсва сладко като захарта или горчиво като какаото? акаото възбужда сетивата-ако си нощна см€на може и да има нуджа,ако си в планината пак,но иначе -за какво ти е?
ћисл€,че по скоро какаото ме привлича,а не захарта.ƒа,нощем или кьм 14 часа по обед умирам за шоколад.Ќе обичам по прицип всичко сладко,напр.торти и бисквити и тн,а именно шоколад.ѕравил сьм си какао за пиене,но не е сьщото. Sad
÷итирай

Sicilia

ћнени€: 290
«аписвам се, защото ми провокирахте любопитството дано имате чувство за хумор Thinking
 јз също съм новоизлюпен веге и имам още много да науча, много неща откривам сама с опитване, но колкото повече време минава, толкова повече ми харесва и като се замисл€ като малка месото хич не ми харесваше Sick
ƒанке, рис  Smile.
ј ти защо го €деш този шоколад-какво ти липсва сладко като захарта или горчиво като какаото? акаото възбужда сетивата-ако си нощна см€на може и да има нуджа,ако си в планината пак,но иначе -за какво ти е?
ћисл€,че по скоро какаото ме привлича,а не захарта.ƒа,нощем или кьм 14 часа по обед умирам за шоколад.Ќе обичам по прицип всичко сладко,напр.торти и бисквити и тн,а именно шоколад.ѕравил сьм си какао за пиене,но не е сьщото. Sad
јз преди време сътворих щоколад с много какао и мед, като медът е почти три пъти по-малко от какаото и за да се получи типична щоколадова смес е необходимо да се бърка здраво, но пък резултатът е много добър. јз не €м млечни и понеже не в€рвам на всичко, което е написано на етикетите си произведох този шоколад, който е по-скоро "нутела", но си мисл€, че ако постои в хладилник веро€тно ще се втвърди newsm78
÷итирай


ћнени€: 212
ќриз, картофи, бобови, корени, зелени, плодове и т.н.“ака са живели бедните ни прародители 260 дни в годината, които са били пости.

“ъй, сега махни от менюто на прадедите си и ориза, картофите, н€кои бобови, царевицата, доматите, чушките, прасковите и др. - започнали са да ги €дат твърде късно - най-рано преди три - четири века.
ћасово месо не са €ли твърде много, да, но от езически времена са набл€гали на мл€ко, масло, млечни продукти, €йца, разбира се - плодове, зеленчуци, €дки, мазнини (растителните са били лукс на север от Ѕеломорието), и ... о, боже - вино.ќт къде почерпи та€ информаци€? «ащото аз намирам следното:

 Peasants's Food

In Medieval Europe, peasants had the lowest social ranking. This meant that they also did not have the money to buy the most luxurious and healthy foods. A peasants diet was very starchy and did not have much protein in their diet. Their diet included foods like...

bread (wheat, rye or oats)
vegetable soup (peas, beans, beets, cabbage, carrots, leeks, onions, and turnips)
apples and grapes
milk, cheese, and butter
fish

¬ превод: —ел€ните в средновековието са €ли предимно въглехидратна храна с малко количество протеини. ќсново хл€б-житен, ръжен, овесен. «еленчуци, грах, бобови(да имало е бобови-бакла и други видове, не като американските), цвекло, зеле, моркови, праз, лук, гули€, плодове-€бълки и грозде, мл€ко, сирене, масла,и риба.


 ато гледам почти на вегетарианци докарват. ј риба е €сно, че са €ли, ако е имало откъде да хванат. »наче-р€па и овес на корем, с малко масло ако козата даде Laughing

≈то на този сайт има по-подробно какви зеленчуци е имало и какви не. ƒоста на брой е имало и са се €ли изобилно: http://www.godecookery.com/how2cook/howto01.htm
« ѕоследна редакци€: ср, 20 юни 2012, 20:37 от persimon »
÷итирай


ћнени€: 212
«дравей danilu Smile

» аз от време на време прав€ домашен шоколад с кокосово масло, какао и мед. —тава жестоко!  ато най-вкусен тъмен шоколад:) —лага се в хладилника, защото кокоса се топи лесно.'

÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ƒанке, рис  Smile.
ј ти защо го €деш този шоколад-какво ти липсва сладко като захарта или горчиво като какаото? акаото възбужда сетивата-ако си нощна см€на може и да има нуджа,ако си в планината пак,но иначе -за какво ти е?
ћисл€,че по скоро какаото ме привлича,а не захарта.ƒа,нощем или кьм 14 часа по обед умирам за шоколад.Ќе обичам по прицип всичко сладко,напр.торти и бисквити и тн,а именно шоколад.ѕравил сьм си какао за пиене,но не е сьщото. Sad

«а нощта €сно,но защо не пробваш с ободр€ващи чайове?«а об€д независимо дали е сладкото или какаото,но значи не си набав€ш нещо с обедното си хранене-н€кой от 6-те вкуса липсва на масата ти или не е правилно подреден.—урово€дството също влошава нещата,но ти си знаеш най-добре.
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
персимон,за козата не знам,траките са гледали овце.
» са пиели медовина,по-късно започнали да прав€т вино от грозде.ѕо времето на хан  рум българите  прекал€вали с количествата и той е въвел закон за изкорен€ване на всички лоз€.» по-късно пак се завърнало виното-не е толкова вредно,даже е лечебно ако се пие с м€рка и в подход€що време.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 925
ѕерсимон, какво по-различно от теб казах? ƒа, точно изброеното в тво€ пост е средиземноморската, в частност и балканската диета. ћлечни, €йца са си хапвали достатъчно редовно, месо - р€дко. ∆ивотни се гледат за работа, мл€ко, мазнина, кожа, за пазара.  ол€т се само по празници - за езическите обреди далеч преди за  оледа. Ћовът често е забтанен за сел€ните в земите на аристокраци€та. ќткъде да дойде това месо?
»мало е и зърнени, и зеленчуци, но не и картофи, ориз, царевица, които ти щедро препоръчваше, за да се доближим до постната диета на прародителите си, но и на шаолинчетата.
–астителните мазнини навлизат много, много късно у нас, за разлика от средиземноморските райони, където се консумира зехтин. Ќе се сетих, че заради това там се почва с –енесанса! Very Happy
ћесо€дни€ —евер кучета го €ли!
÷итирай


ћнени€: 212
ѕерсимон, какво по-различно от теб казах? ƒа, точно изброеното в тво€ пост е средиземноморската, в частност и балканската диета. ћлечни, €йца са си хапвали достатъчно редовно, месо - р€дко. ∆ивотни се гледат за работа, мл€ко, мазнина, кожа, за пазара.  ол€т се само по празници - за езическите обреди далеч преди за  оледа. Ћовът често е забтанен за сел€ните в земите на аристокраци€та. ќткъде да дойде това месо?
»мало е и зърнени, и зеленчуци, но не и картофи, ориз, царевица, които ти щедро препоръчваше, за да се доближим до постната диета на прародителите си, но и на шаолинчетата.
–астителните мазнини навлизат много, много късно у нас, за разлика от средиземноморските райони, където се консумира зехтин. Ќе се сетих, че заради това там се почва с –енесанса! Very Happy
ћесо€дни€ —евер кучета го €ли!


Ѕъркаш ме с  н€кого Very Happy Ќикога не съм защитавала приближаването към диетата на прадедите, това ще да е мамасита, т€ е фен на палео-диетата. јз само казах, че нашите баби и д€довци доста успешно за били ¬≈√јЌ» (а не вегетарианци) през 260 дни от годината, докато са орали, копали, жънали и т.н.“.е очевидно т€ не е за слабаци.¬прочем за това по-нагледно доказателство са шао-линчетата, но ето и и знашите земи пример. јз не намирам нищо лошо в царевицата, стига да не е √ћќ, картофите са ми любими, ориза също.

п.п. ¬ месо€дни€ север са мрели доста рано от инсулти, ифаркти, остеопороза и други забол€вани€ свързани с повишена консумаци€ на месо и мазнини.—коро четох за находка от преди 500 години, където н€каква скала паднала и убила на м€сто н€колко инуитки. »зследвани€та показват, че са били доста болни, още на млада възраст от горепосочените забол€вани€. » в момента водеща причина за смъртност на северните племена от типа на —ами е инсулта.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 925
Ќе, ѕерсимон, не са били вегани, на€сно си, €ли са каквото има. «орлем вегетарианци, но не съвсем (с животинските мазнини?) - може би. Ќе са живели много дълго, не са били особено здрави. “и знеш ли къде и от кого се е ползвал истински€т, ортодоксален пост? ј защо изрично са освободени от него деца, бременни, кърмачки, болни и пътуващите? јз го казах и другаде - постът е потребност на душата, не на т€лото. Ѕез да е избор, той не може да е полезен. «атова е приоритет на хора, чи€то грижа не е оцел€ването.
 ъде препоръчваш веге-диетата 260 на твоите прародители, в ко€то фигурирали картофи и ориз, цитирах.
÷итирай


ћнени€: 5 936
ƒобре де, дайте ги тези рецепти за домашен шоколад! јз прав€ само течен засега, ама не е веган в никой случай - с много мл€ко и масло. ћоже и на лични, благодар€!
÷итирай


ћнени€: 212
Ќе, ѕерсимон, не са били вегани, на€сно си, €ли са каквото има. «орлем вегетарианци, но не съвсем (с животинските мазнини?) - може би. Ќе са живели много дълго, не са били особено здрави. “и знеш ли къде и от кого се е ползвал истински€т, ортодоксален пост? ј защо изрично са освободени от него деца, бременни, кърмачки, болни и пътуващите? јз го казах и другаде - постът е потребност на душата, не на т€лото. Ѕез да е избор, той не може да е полезен. «атова е приоритет на хора, чи€то грижа не е оцел€ването.
 ъде препоръчваш веге-диетата 260 на твоите прародители, в ко€то фигурирали картофи и ориз, цитирах.

Ќе, ћентова, били са ¬≈√јЌ», защото това е диетата на христи€нски€ ѕќ—“. ј т€ е без животински продукти и е 260 дни е годината, като се съберат всички пости. Ќе са живели дълго? ƒоооста по-дълго от меос€дните северн€ци и не са имали остеопороза на 30 и инсулт на 40, поне не като масова причина за смърт както на северните. Ѕабите в нашето семейство живели по то€ начин са живели по 80-90 години. ¬ерно ли вегетари€нството не е за хора на които е приоритет оцел€ването? Ќа войните от Ўао Ћин им е приоритет цвета на чантичката и червилото да си пасват може би 35
÷итирай


ћнени€: 212
ƒобре де, дайте ги тези рецепти за домашен шоколад! јз прав€ само течен засега, ама не е веган в никой случай - с много мл€ко и масло. ћоже и на лични, благодар€!

—топи кокосово или какаово масло на водн€ бан€, сложи вътре какао на прах на око-горе-долу колкото мазнина, толкова какао, добави течен мед без кристали на вкус. ћоже да овкусиш с ментова масло, с портокалово масло,с  ванили€, ромова есенци€. Ќе слагай течности защото ще се пресече, ако н€маш лецитин... јз го спивам във формички за лед и слагам в камерата за н€колко минути, може и там да се съхран€ва. —упер вкусно. Smile
« ѕоследна редакци€: чт, 21 юни 2012, 00:45 от persimon »
÷итирай

¬арна

ћнени€: 925
260-дневен строг пост са спазвали само монасите, ѕерсимон, воини или не. » на —евер има баби, които са живели по 70-80 години, сигурна съм. » тук не са били мнозинство.  ажи защо от пост са освободени деца, бременни, кърмачки, болни и пътуващи.

÷итирай


ћнени€: 212
260-дневен строг пост са спазвали само монасите, ѕерсимон, воини или не. » на —евер има баби, които са живели по 70-80 години, сигурна съм. » тук не са били мнозинство.  ажи защо от пост са освободени деца, бременни, кърмачки, болни и пътуващи.Ќе, монасите обикновено са били пълни вегетарианци.  акто и сега, ти€ които са наистина монаси по убеждение, а не са в манастиа да си търс€т любовен живот. ќбикновени€ народ е спазвал постите, както са си по календар, а това е 260 дни. ќт пост за освободени всички, за които това може  да е тежко  заради здравословен проблем. » сега е така. ќтново мо€та любима тема-Ўао-линчетата не са освободени от пост, а са добре Wink
÷итирай

¬арна

ћнени€: 925
260-дневен строг пост са спазвали само монасите, ѕерсимон, воини или не. » на —евер има баби, които са живели по 70-80 години, сигурна съм. » тук не са били мнозинство.  ажи защо от пост са освободени деца, бременни, кърмачки, болни и пътуващи.Ќе, монасите обикновено са били пълни венетари€нци.  акто и сега, ти€ които са наистина монаси по убеждение, а не са в манастиа да си търс€т любовен живот.ќбикновени€ народ е спазвал постите, както са си по календар. ќт пост за оссвбодени всички за които това може  да е тежко  заради здравословен проблем. » сега е така. ќтново мо€та любима тема-Ўао-линчетата не са освободени от пост, а са добре Wink

ѕерсимон, изненадваш ме - какъв здравословен проблем може да е детството, бременността, кърменето, пътуването?
Ќе, православните монаси не са пълни вегетарианци, не и по устав, кой какъв е бил по убеждение н€ма как да знаем.
Ўаолин си е Ўаолин. Ќие, в този наш регион, винаги сме имали друг стил на живот. —ъщо от време оно, даже и доста по отдавна.
÷итирай


ћнени€: 212
260-дневен строг пост са спазвали само монасите, ѕерсимон, воини или не. » на —евер има баби, които са живели по 70-80 години, сигурна съм. » тук не са били мнозинство.  ажи защо от пост са освободени деца, бременни, кърмачки, болни и пътуващи.Ќе, монасите обикновено са били пълни венетари€нци.  акто и сега, ти€ които са наистина монаси по убеждение, а не са в манастиа да си търс€т любовен живот.ќбикновени€ народ е спазвал постите, както са си по календар. ќт пост за оссвбодени всички за които това може  да е тежко  заради здравословен проблем. » сега е така. ќтново мо€та любима тема-Ўао-линчетата не са освободени от пост, а са добре Wink

ѕерсимон, изненадваш ме - какъв здравословен проблем може да е детството, бременността, кърменето, пътуването?
Ќе, православните монаси не са пълни вегетарианци, не и по устав, кой какъв е бил по убеждение н€ма как да знаем.
Ўаолин си е Ўаолин. Ќие, в този наш регион, винаги сме имали друг стил на живот. —ъщо от време оно, даже и доста по отдавна.

¬секи манастир има свой устав. ѕо принцип по-строгите манастири са били на веганска храна, а  това е било повечето. —ега е друга бира. » в наши€ регион и в другите, можеш да си здрав €дейки растителна храна, само тр€бва да е достатъчно по количество и качество, което не е трудно чака толкова да се постигне. «а здравословни€ проблем ти казвам, че това е правилото за отм€на на поста- на всеки, който може д амуе  непосилен по здравословни съображение той не важи. Ѕременността се е см€тала за такъв момент, €вно и детството и пътуването. ѕитай ги т€х защо така см€тат, не мен.
÷итирай


ћнени€: 5 936
Eeee, строги€т пост не е 260 дни в годината. —трог пост е, когато не се консумират животински продукти, но през повечето време те са разрешени Smile ћерси за рецептата!
÷итирай

Sicilia

ћнени€: 290
Perimon, благодар€ за добре дошлата!
 янечек, мо€т шоколад е много по- улеснен, защото когато изнамерих мо€та нутела дори не подозирах употребата на кокосово масло Embarassed, още повече, че тук никъде не съм вид€ла да се продава. јз и кокосово масло си прав€ сама, открих как в интернета,после ще напиша рецептата.
—ега мо€т шоколад: мед- една супена лъжица, какао 3 или повече, бъркаш докато стане хомогенна смес. »ска се €ко бъркане,а!
ј кок.масло е още по-лесно: кок. стърготини три с.л., покривам с вода, загр€вам на много слаб огън, да не завира, после слагам в тензух, докато е горещо(необходими са и домакински ръкавици, защото пари) и изцеждам. «а да улесн€ изстискването употреб€вам преса за картофено пюре или за чесън, когато прав€ малки количества. ѕосле, когато се поохлади, разбира се, слагам в хладилника. —лед около час се отдел€ отгоре слой масло. ћного е вкусно, но е малко като количество. ¬ нета рпиготовлението е показано за козметична употреба Mr. Green
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
јз само казах, че нашите баби и д€довци доста успешно за били ¬≈√јЌ» (а не вегетарианци) през 260 дни от годината, докато са орали, копали, жънали и т.н.“.е очевидно т€ не е за слабаци.

ћного €сно-помисли само кога се оре и жъне и помисли кога се коли прасето.јко го заколиш,когато се оре,н€ма как да съхраниш месото в жегите,защото фризер н€ма,а зимника не работи през ц€лата година.A като се тръшнеш болен,н€ма как да отидеш на нивата да  засeeш зърно за теб и прасето.

Ќе, ћентова, били са ¬≈√јЌ», защото това е диетата на христи€нски€ ѕќ—“. ј т€ е без животински продукти и е 260 дни е годината, като се съберат всички пости.

«а теб летоброененто може да почва преди 2 хил. години,ама като прочетеш малко истори€ ще видиш,че и преди ’ристос са живели хора и всичките христиански празници на нашата църква са взаимствани от езичеството.
јко не са €ли месо,то са ползвали мастта през ц€лата година-т.е. пак животинска мазнина-затова € осол€вали,превар€вали и пр.-за да се запази.
ѕостите са били необходимост,а не връзка с небесата.


« ѕоследна редакци€: чт, 21 юни 2012, 10:45 от ќћ »
÷итирай

–усе

ћнени€: 496
јко се добав€т и курбаните/жертво приношени€ на животни/.“е са езически-христи€нски.ћай се събира повече месо Wink
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ѕрабългарите не са правили реални жертвопринушени€,а символични и на коне.Ќо €вно с идването на христи€нстовото е тр€бвало да започне заличаването на езическите корени и започнали да принас€т в жертва агнета.
» дори и така, по време на летни пости може да са се лишавали от месо,но като издо€т кравата,козата,овцата,н€ма да и хвърл€т мл€кото,ами ще го изпи€т.“.е. омега 3 киселините са идвали оттам.
“а така с "веганизма" по бг земи.
÷итирай


ћнени€: 212
Eeee, строги€т пост не е 260 дни в годината. —трог пост е, когато не се консумират животински продукти, но през повечето време те са разрешени Smile ћерси за рецептата!

»ма н€колко вида пост. Ѕез месо, без млечни и животински от какъвто и да е вид, без мазнина и без готвена храна. ¬секи следващ, включва и предните ограничени€. ¬ годината стандартно постите са 260 дни, като от т€х има само без месо, след заговезни примерно, а има и такива на сурови плодове и зеленчуци, че и такива без нищо, дори вода (тримерене). ∆ивотинските продукти не са разрешни през повечето време за православните христи€ни, които следват стриктно канона.

мол€ Smile
÷итирай

“ук и —ега

ћнени€: 2 062
ј с каква цел по време на пости в н€кои дни разрешават риба и вино?—ъвременните пости определено са измислица на църквата.

—лед заговезни месото в зимника е свършило,така че н€кой и да иска-из€ло се е по време на €нуарските празници и понеже те са тежки за черни€т дроб,тр€бва да се пости за пречистване.—урови зеленчуци са или трушии,или моркови,цвекло,гули€,които са били заровени в п€сък и пръст,за да се съхран€т. ато свършат мръвките се из€ждат останалите запаси.» така до следващата реколта.
Ћетните пости-когато слънцето пече,т€лото н€ма много нужда от много храна,за да не "прегар€",тогава е по-лесно да се кара на сурово,но дедите ни са си обработвали зеленчука,щото на никой не му се е драйфало и ...,когато реколтата на полето тр€бва да се прибира.
« ѕоследна редакци€: чт, 21 юни 2012, 15:58 от ќћ »
÷итирай

Sicilia

ћнени€: 290
 ъде сте се изпокрили?
 ѕоизоставили сте темата? јз си мислех, че тук ще намер€ много отговори на въпросите, които ме ръфкат newsm78 јз нали съм Ќео¬егатарианка, та събирам вс€какви мнени€. Ѕеще ми интересно тук. ѕонаминах н€колко пъти, ама ...н€ма никой Thinking
÷итирай


ћнени€: 212
 ъде сте се изпокрили?
 ѕоизоставили сте темата? јз си мислех, че тук ще намер€ много отговори на въпросите, които ме ръфкат newsm78 јз нали съм Ќео¬егатарианка, та събирам вс€какви мнени€. Ѕеще ми интересно тук. ѕонаминах н€колко пъти, ама ...н€ма никой Thinking


ќт тази тема ли чакаш да научиш нещо? Very Happy

ѕо-скоро виж този сайт: http://www.30bananasaday.com/

ако не четеш английски, виж в интерент, със сигурност ще намериш много неща  Peace
÷итирай


ћнени€: 39
јз съм "«ј" вегетарианството, въпреки, че за сега само прав€ опити.
÷итирай


ћнени€: 5 936
ћоите наблюдени€ върху хората продължават да показват, че начинът на хранене изобщо н€ма такова значение, каквото му придават последователите на една или друга диета, които са се превърнали в проповедници. »зглежда, че е по-важно как €деш, а не какво.
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
ћоите наблюдени€ върху хората продължават да показват, че начинът на хранене изобщо н€ма такова значение, каквото му придават последователите на една или друга диета, които са се превърнали в проповедници. »зглежда, че е по-важно как €деш, а не какво.
—м€таш, че н€ма никакво значение, ако €деш маргарини, меса, натъпкани с хормони и антибиотици, храни, пълни с ≈-та, и т.н.?    
Ќачинът на хранене н€ма значение, когато се €дат правилните храни.
» когато €деш само боклуци, начинът на хранене пак е без значение.

—ега чета една книга точно за храненето на българите преди 100 години и сега.
“огава сме били една от най-здравите нации.....—ега сме кажи-речи първи по болести и болни хора.«ащо е така?—лед като имаме здрав ген, защо не сме го наследили?
«ащо и така напредналата медицина не ни помага да сме все по-здрави?
»ма все по-нови и по-нови лекарства, все по-скъпи и по-скъпи лечени€, а хората стават все по-болни и по-болни.
јко не е от всичката боклучава храна, пълна с какво ли не, само не и с "храна" за т€лото ни, не знам от какво се разбол€ваме. 
÷итирай


ћнени€: 5 264
 раси, н€ма смисъл....иначе рискуваш и ти да минеш в измислената категори€ на проповедниците...какво смешно определение.  Laughing

¬еганството/вегетарианството не е диета. Wink
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
¬ери, аз н€ма да убеждавам и да спор€.
—амо задавам въпроси.ѕък който иска и намери смисъл, нека се замисли.«а себе си, не на мен да отговар€.   
»наче, знам , че е най-лесно да влезеш в хипермаркета, да хвърлиш в количката хл€б, месо, кока кола, н€колко вида бисквити, на които пише "без захар, чипсове , на които пише "без консерванти", и да си кажеш "≈то, погрижих се за здравето на семейството." -минала съм по то€ път.
Ќ€кои хора се замисл€т и промен€т нещата, поне за себе си.
ƒруги си карат по инерци€ и продължават да пълн€т касите  на ’ранителната ѕромишленост.
ј н€кой дали се замисл€ защо се нарича точно ѕромишленост?    Twisted Evil
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
...»наче, знам , че е най-лесно да влезеш в хипермаркета, да хвърлиш в количката хл€б, месо, кока кола, н€колко вида бисквити, на които пише "без захар, чипсове , на които пише "без консерванти...

не си нито първата, нито последната в темата с иде€та, че само това е единствената алтернатива на веганството
живи и здрави с такава пропаганда

 35
÷итирай


ћнени€: 212
Toва е масовата алтернатива на веганството. »ма и не-масови. ѕримерно разните нисковъглехидратни диети, в които се €де основно месо. —ледващите им ги са убедени, че са много здравословни, като има пълен игнор на малкото проблемче с карциногенността на кетозата, доказана безпрекословно  многократно и приет научен факт. «а да заобикол€т проблема се измисл€т нови термини като "кетоадаптирани" и прочее. ∆алко за спазващите ти€ режими.
÷итирай


ћнени€: 5 264
Ќе мога да се съглас€. Smile
»маме все€дни и в същото време здравословно хранещи се при€тели. ќт всичко по малко - балансирано меню и пълноценна храна (whole food както е модерно да се казва Smile). Ѕез продукти от химико-вкусовата промишленост. ќколо града има много ферми, вс€какви. ¬ъпрос на желание кой от къде ще реши да пазарува. ј какво - според разбирани€та и потребностите.

¬еганството не винаги е равно на здравословно хранене.
80/10/10 за мен не е здравословно също. »ли ако е, то то работи само за единици.
÷итирай


ћнени€: 5 936
ѕримерно разните нисковъглехидратни диети, в които се €де основно месо.

ƒа, еднакво досадни с веганите, т€х също слагам към проповедниците.
÷итирай


ћнени€: 39
 ъде мога да откри€ малко повече информаци€ за 80/10/10?
»ма ли € преведена книгата на български?
http://www.amazon.com/The-80-10-Diet/dp/1893831248/ref=pd_sim_b_1
« ѕоследна редакци€: нд, 26 авг 2012, 21:53 от Cotton_Soft »
÷итирай


ћнени€: 5 936
¬същност тази диета с мазното ( не ƒюкан и подобни) ми е много по-близка като логика и като стил на живот от веганството. Ќе че така се хран€ или ще се хран€ н€кога, защото харесвам и баниците, и хл€ба, и палачинките, и даже овесените €дки, ама ако тр€бва да се придържам към н€кой режим - този ще е, за съм сигурна, че н€ма да се побъркам от глад. ѕобъркам да се разбира съвсем буквално.
»мам и вегански дни - е така, защото усещам нужда от т€х.
÷итирай


ћнени€: 5 264
 ъде мога да откри€ малко повече информаци€ за 80/10/10?
»ма ли € преведена книгата на български?
 о€ книга от всичките?
Ќ€ма на бг.

Ќо ето тази ми харесва. ”мерен и обективен:

http://www.amazon.com/Raw-Food-Controversies-Mistakes-Sabotage/dp/1456567225

»наче като напишеш 80/10/10, излизат разни блогове на хора в јвстрали€ и  оста –ика, примерно...Wink
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
...»наче, знам , че е най-лесно да влезеш в хипермаркета, да хвърлиш в количката хл€б, месо, кока кола, н€колко вида бисквити, на които пише "без захар, чипсове , на които пише "без консерванти...

не си нито първата, нито последната в темата с иде€та, че само това е единствената алтернатива на веганството
Ќе единствената, а най-често срещаната.ѕросто н€кой път в супермаркета загледай кой какво купува.10-15 минути са достатъчни да видиш как се изхранват масово хората.

¬същност тази диета с мазното ( не ƒюкан и подобни) ми е много по-близка като логика и като стил на живот от веганството. Ќе че така се хран€ или ще се хран€ н€кога, защото харесвам и баниците, и хл€ба, и палачинките, и даже овесените €дки, ама ако тр€бва да се придържам към н€кой режим - този ще е, за съм сигурна, че н€ма да се побъркам от глад. ѕобъркам да се разбира съвсем буквално.
ѕреди година-две живеех със същата заблуда.  
ј всъщност, откакто не €м месо, апетитът ми е намал€л поне наполовина, из€ждам три пъти по-малко храна, не огладн€вам през час.....
ќтдавам го на това, че откакто залагам на качествена храна, ко€то има всичко , от което се нуждае организмът,( а не на разните му промишлени кулинарни измишльотини, пълни с консерванти, оцветители, ароматизатори и прочие, за да докарат вкуса на храна, ), той се задовол€ва с много по-малко храна.
Ќомерът е €вно да се комбинират така храните, че организмът да може да извлича максималното от т€х, за да не изпитва "глад" за още и още храна, защото не си е доставил нужните му протеини, белтъчини, въглехидрати и т.н......“ози номер още го уча.....но след като 300 мл плодово-протеинов шейк може да ме засити за 2-3 часа, значи съм на прав път.
«а сравнение:преди можех да из€м пържола -200 гр, картофи-пак горе-долу 200 гр, 2 филии хл€б, около 250-300 гр салата с чаша бира/вино, и след 2 часа да съм гладна.

÷итирай


ћнени€: 5 936
 раси, аз като €м пържоли, не означава, че €м като свин€ - а именно изброеното от теб в последни€ ред.
—ега, н€мам намерение да си описвам менюто, но приеми, че пържолата може да е много качествено гориво, комбинирана с нещо различно от пържени картофи и хл€б Smile
 акто се пее в една мо€ любима песен "etwas Kultur muss sein" Wink
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
........но приеми, че пържолата може да е много качествено гориво......
јко го купуваш от масовите магазини, хипермаркети и подобни месарски, н€ма начин.
ћасово продаваното месо е всичко друго, но не и чиста, качествена и полезна храна.
Ќо всеки си прави избора....
÷итирай


ћнени€: 5 936
ƒобре.
÷итирай

Sicilia

ћнени€: 290
ƒано да съм заредила видеото както тр€бва! ¬ид€ ми се интерсно да сподел€ тук.
Ќе съм ви чела постовете от събота насам, но сега ще наваксам Hug
http://www.youtube.com/watch?v=o-WpYpJldu0&feature=player_detailpage
÷итирай


ћнени€: 212

¬еганството не винаги е равно на здравословно хранене.
80/10/10 за мен не е здравословно също. »ли ако е, то то работи само за единици.

јко не си пробвал този метод на хранене и ако не разбираш основата му, т.е чел си книгите, едва ли можеш да направиш това изказване. “.е можеш, но н€ма да е много кредибилно.


ќтносно алтернативите на вегетарианството друго исках да кажа, но не съм се изразила €сно €вно, защото не си ме разбрала.
÷итирай


ћнени€: 5 264
Ќе е нужно да го пробвам. ¬същност не е нужно да изпробвам всичко на гърба си, за да разбера дали действа на организма ми добре или не. ќсновата € разбирам много добре на 80/10/10. Wink
ј защо мисл€ така - н€мам намерение да се изтъквам. Ќе е нужно да имам диплома по нутриционистика както сега е модерно.
ѕо тази логика не е редно да се казва/пише, че ƒюкан и ¬ћЌ¬ƒ е нездравословна от хора, които не само не са пробвали, но не са се хранели така с години.

¬същност, дон€къде съм съгласна с янечек, че твърде фанатично се защитават н€кои тези и течени€. Ќа мен също не ми допада, писах в началото за това вече. ¬с€чески стран€ от такива хора. ƒостатъчно се набълбуках през годините, нагледах и начетох на небивалици. » заради такива екземл€ри покрай сухото гори и мокрото.
÷итирай

usa

ћнени€: 3 239
ƒобре.
Very Happy
ўеше да е много лесно ако има еднозначен отговор. олкото повече уча (15++ години),толкова по-умерена и срамежлива ставам по темата.
Ќе става нито само с теори€,нито с м€тане от дюкан в кълновете,нито само със "слушам си т€лото". »ска време,отлежаване на информаци€та,адаптаци€ към насто€щи€ момент.
»нак- «а.ѕрактикувам от години аз,от 2-всички у дома (макар според дъщер€ ни кюфтетата да са  вегет. храна както е уведомила баба си по време на 2м престой сама в Ѕг Very Happy )
÷итирай


ћнени€: 5 264
јнет, това слушам си т€лото знаеш ли колко ми е любимо?  35 » как се спекулира с него?
«а кюфтета не знам, но виж кренвиршите могат да минат за веге - с толкова много со€ вътре. Smile))
—ъгласна съм с написаното от теб.
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
...«а сравнение:преди можех да из€м пържола -200 гр, картофи-пак горе-долу 200 гр, 2 филии хл€б, около 250-300 гр салата с чаша бира/вино, и след 2 часа да съм гладна.[/b]


съвсем нормално и закономерно е това от био-химична гл. точка
всеки ако се нагълта с толкова бързи въгл ще огладнее след 2ч, когато р€зко му спадне кр. захар
ако си беше останала на пържола и салата н€маше да си гладна поне 4ч
и за разлика от натъпкалите се с картофите  и хл€б н€маше да ти се приспи, както на т€х
редовно вече 4год наблюдавам колегите си
2-3 след об€д иьобщо не са работоспособни
да живе€т сладкишите и енергийните напитки, че иначе заспиват без да се усет€т


във връзка с публикациите на перс за самите и др. ескимоски племена
четох наскоро, че когато се ограничават само до еленово месо, наистина имат здр. проблеми заради високи€ протеинов прием и липсата на мазнини
нещата се оправ€ли обаче с тюленски€  улов


и една реплика към  ристи€н, който твърдеше, че ако дам на детето сурова риба, сурово месо и плодове и €дки щ€ло да избере вторите
е, наши€т, макар и гол€м, по €дки никога не си е падал
но виж, домашната осолена сьомга (http://en.wikipedia.org/wiki/Gravlax) и домашната пастърма са му в любими€ сpисък


¬ери, да, спекулира се и то доста със "слушането на т€лото"
но от всички режими при мен именно последни€т ме доведе до там след десетилети€ загубена такава способност
ужасно е да си гладен и да се тъпчеш с уж полезна храна и никога да не се чувстваш сит
да не говорим за умората и псих. натоварване

сега даже и да съм гладна, ако н€мам какво подход€що да €м мога да си позвол€ лукса да не €м и то без да изтреп€ от нерви околните  Embarassed
÷итирай


ћнени€: 5 936
ужасно е да си гладен и да се тъпчеш с уж полезна храна и никога да не се чувстваш сит
да не говорим за умората и псих. натоварване

»менно това имам предвид. » не е зле човек наистина да слуша т€лото си, по-точно да си върне способността да го слуша. ƒецата като малки много добре го уме€т. 2-годишното идва при мен и ми казва "дай го маслото, да го месце". —игурно, защото расте и не е чело за лошите наситени мазнини Wink
—нощи из€де половин варено пиле с кожата и н€колко дебели резена масло докато правех вечер€, към хл€ба и бананите не посегна, не че не ги обича, но те не стават за на€ждане и детето €вно го знае. »ма късмет, че майка му не е веган, че не знам с какво щ€х да го изхран€.
W'A'S'P',
не знам, просто не знам как имаш търпение непрекъснато да об€сн€ваш всичко това, над€вам се да се прочете  от повече хора :bouquet:
» последно: около мен повечето са вегетарианци по стечение на обсто€телствата, но с нормалните н€маме проблеми - храним се заедно. ¬иж, като почнат да ми казват, че крада мл€кото на телето и цикъла на кокошката  Laughing , тогава вече се раздел€ме трайно. Ќе одобр€вам човек да се озлоб€ва от начина си на хранене.
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
÷итат
ако си беше останала на пържола и салата н€маше да си гладна поне 4ч
ѕреди н€колко години пробвах и това...не става, пак огладн€вам.ј иде€та да €м пържоли през час не ми допадна.јз имах проблеми с бъбреците и след 3-4 дни дюканско хранене започнах осезаемо да усещам как ми тежат.
÷итат
сега даже и да съм гладна, ако н€мам какво подход€що да €м мога да си позвол€ лукса да не €м и то без да изтреп€ от нерви околните
ѕреди, когато огладн€вах и н€мах достъп до храна, ми ставаше лошо.“.е., не можех да тра€ на глад.
—ега, случвало ми се е да огладне€ навън и като не попадна на нещо, което да става за €дене, да издържа без проблем до в къщи.Ќ€ма гадене, н€ма падане на кръвно, а околните дори не разбират, че съм огладн€ла.


јз не агитирам никого за нищо.Ќе знам в тази тема ли писах, че дори и у дома всеки може да €де каквото иска. огато синът ми каже, че му се е при€ло месо, купувам и му готв€.
—ъпругът ми сам реши, че мо€т начин на хранене му допада повече.
ј част от познатите ми дори не зна€т.....като сме на заведение, например, просто си поръчвам така или иначе салата и нещо постно.ј за гости у дома се съобраз€вам те какво €дат.ѕриготв€м и нещо мое си, ако искат да опитат, но дори не об€сн€вам какво-що....просто е част от предлаганата храна.Ќе съм рискувала досега да остав€ гостите си гладни, предлагайки им само "кълнове и €дки"...    Laughing
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
защото янечек е само въпрос на време да си замине и вЅ√ н€кое веганско дете както вече се случва вс€ка година в кралството напр
ако хвърлиш бърз поглед във веганската тема н€ма да намериш точни и €сни препоръки как да избегнеш дефицитите при децата
там по този въпрос се пише криптирано и с недомлъвки

 раси, за ƒюкан не става въпрос тук
имам предвид нормална вратна пържола или от бутче
не сухо филе
радвам се че си открила тво€ начин
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
ƒадох ƒюкан като пример за €дене само на месо.»наче, не знам какво точно месо €дат дюканци, не съм спазвала точно диетата.яд€х б€ло пилешко месо, запечено на грил, със зеленчуци или салата.

ј сухи филета, салами, кренвирши и прочие месни "специалитети"  не €м доста отдавна, още преди да спра месото като ц€ло.

јз не живе€ с иде€та, че този начин на живот и хранене е най-правилни€т, за да имам смелостта да го предлагам и на други.“ова си е отговорност.ј ако ме послушат и на т€х пък не им вли€е добре?

”станов€вам, ден след ден, как ми вли€е на мен, и сподел€м мо€ си опит.
Ќо не мога да поема отговорността за други хора.
ј за храната, продавана по магазините , съм по-категорична, защото имам познати , работещи в разните му месарски, млечни и прочие производства и такива неща съм чувала, че .....
ј , в€рвам, за вредата от разните му ≈-та, консерванти, оцветители, ароматизатори , стабилизатори и прочие , с които масовата храна е натъпкана, никой не спори.
÷итирай


ћнени€: 5 936
ако хвърлиш бърз поглед във веганската тема н€ма да намериш точни и €сни препоръки как да избегнеш дефицитите при децата
там по този въпрос се пише криптирано и с недомлъвки
Ќе съм рзглеждала тази тема, предполагам, че им се дават хранителни добавки, за които просто не се сподел€.
„удно ми е едно нещо, обаче. –ешаваш да не €деш нищо животинско, обаче търсиш непрекъснато заместители най-често на млечните продукти. » се създават всевъзможни идиотщини, които да замест€т сиренето и мл€кото. «ащо?  ато си решил да не €деш мл€ко, не се ли предполага, че не тр€бва въобще да ти липсва? ¬егански таратор от изкиснато кашу, сирене от желирано кашу, торта с крем от кашу, добре че е кашуто.
÷итирай


ћнени€: 5 264
¬иж, като почнат да ми казват, че крада мл€кото на телето и цикъла на кокошката  Laughing , тогава вече се раздел€ме трайно. Ќе одобр€вам човек да се озлоб€ва от начина си на хранене.
ƒа, определено е досадно и отблъскващо. «а това и аз говор€/пиша колко ми е отвратително -  именно това отношение. ѕовечето до вчера са моцали и мл€ко и месо.

"но от всички режими при мен именно последни€т ме доведе до там след десетилети€ загубена такава способност"
«атова казвам, че е тъпо да се нападаме един друг, защото еди кой си €д€л не знам си какво.

» все пак май повечето ми включвани€ тук акцентират върху здравословността. ƒругите аспекти на веганството аз лично н€ма да ги зас€гам, защото са си мои виждани€ и не мисл€ да се натрапвам на аудитори€та. Smile

"ако хвърлиш бърз поглед във веганската тема н€ма да намериш точни и €сни препоръки как да избегнеш дефицитите при децата"
 Laughing
јз лично не см€там, че съм длъжна на н€кого за това. ƒаже мисл€, че достатъчно съм направила, прекалено дори да сподел€м опит и "помагам". ќбикновено се получава направи добро, за да...ѕък и после минавам в категори€ проповедници. «а какво?!  ъдето тр€бва и когато тр€бва, пиша. Ќищо не кри€ около себе си/нас. » отново: сподел€м опит. —ъгласна съм с  раси:
"јз не живе€ с иде€та, че този начин на живот и хранене е най-правилни€т, за да имам смелостта да го предлагам и на други.“ова си е отговорност.ј ако ме послушат и на т€х пък не им вли€е добре? ”станов€вам, ден след ден, как ми вли€е на мен, и сподел€м мо€ си опит."
ј и във веганската тема не знам кои точно са вегански деца. ћай почти н€ма такива. “ака, че можем да спим спокойно. Wink

"Ќе съм рзглеждала тази тема, предполагам, че им се дават хранителни добавки, за които просто не се сподел€."
Ќе просто не сте запознати и стрел€те на посоки. Smile

"търсиш непрекъснато заместители най-често на млечните продукти"
Ќе бих казала. Smile

Ќе е само кашуто, има и млад кокос.  35
Ќе виждам нищо лошо в алтернативата. Ќ€кои му викат заместител, да. ¬секи с виждани€та си.
Ќо да, сирене от желирано кашу и мен ме утрепа.  35

ѕодигравате се/нападате/гадаете/предвиждате смъртни случаи...иначе се апелира за толерантност и от двете страни...
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
„удно ми е едно нещо, обаче. –ешаваш да не €деш нищо животинско, обаче търсиш непрекъснато заместители най-често на млечните продукти. » се създават всевъзможни идиотщини, които да замест€т сиренето и мл€кото. «ащо?  ато си решил да не €деш мл€ко, не се ли предполага, че не тр€бва въобще да ти липсва? ¬егански таратор от изкиснато кашу, сирене от желирано кашу, торта с крем от кашу, добре че е кашуто.
Ќе мисл€, че става въпрос точно за заместители.
јз например, обичам мюсли.јми с гќла вќда не ми е вкусно....  и млеката/напитки от ориз, овес, спелта и прочие се оказаха добра алтернатива.јко имам време, ги прав€ сама, ако не, ги купувам готови.
ќбичам и препечена филийка чат-пат.≈, маслото от кашу, или от фъстъци е идеално вместо кравето.
“.е., не търс€ непременно какво да €м вместо масло, месо, мл€ко....јко не ми се €де масло, н€ма и да €м...јко спра да €м мюсли, н€ма да ми тр€бва и мл€ко....
÷итирай


ћнени€: 212
¬секи е свободен да има каквото си иска мнение. “ова не значи, че мнението му е обективно правилно. »зобщо н€мам интерес да спор€ дали този начин на хранене е правилен или не, но намирам за странни катеогорични изказвани€, базирани на голи€ въздух и лично мнение.  атегоричността може да е по отношение на вътрешното убеждение и това е ќ , но не и по отношение на обективната действителност. «а ƒюкан/јткинс има доста документирани случаи на тежки увреди и злощастната смърт на ƒ-р јткинс от сърдечно забол€ване доказва колко е адекватна иде€та му за хранене. „алга певицата »вана и отказаха бъбреците от ƒюкан и щеше да умре за една бройка, ит.н и т.н. “.е можем да твърдим, че тази диета е неправилна, базирано на факти.

јко има такива примери за 80-10-10 тогава можем да твърдим, че и тази диета е неправилна. јко н€маме, можем само да твърдим, че лично ние сме силно убедени че това е вредно, но без претенции това да има вързка с действителността. ўе ми е много интересно да прочета за примери за вреда от 80-10-10 ако имаш такива.

ƒа, разбира се, шантави хора, които застъпват едно или друго течение в нутриционизма има безброй. » да, доста са досадни. “ам е работата, че диетата не промен€ особено характера и ако н€кой е досадник като €де хормонално месо и мл€ко с гной, ще е досадник и като €де амбрози€ и сок от утринна роса, и обратното. ƒори най-правилната диета да имаш, характерът е съвсем отделна работа и той си се про€в€ва с пълна сила, докато човек не реши да му обърне внимание със същото внимание и енерги€, както на диетата си.


Ќе е нужно да го пробвам. ¬същност не е нужно да изпробвам всичко на гърба си, за да разбера дали действа на организма ми добре или не. ќсновата € разбирам много добре на 80/10/10. Wink
ј защо мисл€ така - н€мам намерение да се изтъквам. Ќе е нужно да имам диплома по нутриционистика както сега е модерно.
ѕо тази логика не е редно да се казва/пише, че ƒюкан и ¬ћЌ¬ƒ е нездравословна от хора, които не само не са пробвали, но не са се хранели така с години.

¬същност, дон€къде съм съгласна с янечек, че твърде фанатично се защитават н€кои тези и течени€. Ќа мен също не ми допада, писах в началото за това вече. ¬с€чески стран€ от такива хора. ƒостатъчно се набълбуках през годините, нагледах и начетох на небивалици. » заради такива екземл€ри покрай сухото гори и мокрото.
÷итирай

¬ "ћј√»я » ЋёЅќ¬"

ћнени€: 2 156
„етейки последните постове, забел€звам една .....грешка, да € наречем.
«а разлика от диетите ƒюкан, «оната, јткинсън, 80-10-10, и други знайни и незнайни, то вегетарианството/веганството Ќе е ƒиета.
ѕоне не и за мен.¬ъзприемам го като изц€ло нов поглед към начина на живот и начина ми на хранене.

"ƒиета" предполага временност, обикновено се препоръчва/предписва на болни хора, за известно време, докато оздраве€т или поне подобр€т състо€нието си.ѕосле се връщат към обичайни€ си начин на хранене.
јз , слава Ѕогу, не съм болна.Ќе цел€ да лекувам нещо, нито това да е нещо временно .
 акто казах, възприемам го като постепенна и посто€нна пром€на в начина ни на живот, в начина ни хранене, на почиване....на релакс.
явно сега ми е дошъл момента за пром€на.ј факта, че така се чувствам в пъти по-добре, не се умор€вам, не се задъхвам (въпреки, че чат-пат пуша), и като ц€ло се чувствам в много по-добра форма, ме кара да мисл€, че това за мен е правилни€т начин.
÷итирай


ћнени€: 5 936
¬ери,
само за уточнение, не съм визирала точно теб като казах, че има последователи на една и друга диета, които са станали проповедници. ƒори преди тази тема не съм обръщала внимание, че си вегетарианец. «а мен типичен пример на проповедничество е д-р. ≈милова и една кулинарна блогърка, ко€то има много интересни рецепти, но заради злобното си отношение към "другите", вече не й чета блога (не на  раси - нейни€ си го след€ Smile ). ќт другата страна пък - ћилко с мазното, дето пиел със сламка маста от консерва с гъше месо.
 раси, аз под диета имам предвид начин на хранене, може да си права, че ползвам думата неуместно.
—поред мен тр€бва н€как хората да се разбират помежду си, без да се обиждат на трупоеди и на тревопасни, но крайностите винаги дразн€т и точно те провокират непри€зън. ћоите родители са вегетарианци - ами, гощаваме се заедно и по-важното - майка ми храни децата и с месце като й гостуват.
≈динствено съм непреклонна по отношение на децата - каквито и да са родителите, на т€х тр€бва да им се предлага храна от всички хранителни групи. Ќа моите им се дава всичко - и месо, и зърнени, и хл€б, и млечни, и мазно. ƒаже сладко.
÷итирай


ћнени€: 5 264
Ќа мен пък ми е странно да се защитава страстно дадено хранене без да е изпробвано на собствен гръб и да се кара така години. ¬изирам великото 80-10-10. “ова клони към фанатизма. »наче после аз съм правела категорични изказвани€, всичко било гол въздух, мнението ми не е обективно и н€мало връзка с действителността.  Laughing ћай н€кой себе си е описал.

"но без претенции това да има вързка с действителността"
ўо?  Laughing

"ўе ми е много интересно да прочета за примери за вреда от 80-10-10 ако имаш такива."
 ойто търси, намира.  Wink

янечек, мисл€, че се сещам за кулинарната блогърка. Wink ѕо-рано спомена желираното сирене от кашу. Wink ћоже и да бъркам...

"—поред мен тр€бва н€как хората да се разбират помежду си, без да се обиждат на трупоеди и на тревопасни, но крайностите винаги дразн€т и точно те провокират непри€зън"
“очно така!

«а моите деца съм писала много. Smile
÷итирай


ћнени€: 586

W'A'S'P',
не знам, просто не знам как имаш търпение непрекъснато да об€сн€ваш всичко това, над€вам се да се прочете  от повече хора :bouquet:

аз чета, но ...н€какси ...както и да го върт€....не ми пасва.  акво  да се прави?
’ора- различни.  Wink
—читам, че времето е доказало, че изборът ми е бил правилен. «а мен.

≈дно и също се нищи . ќбикновено все в платформа, ко€то трудно допуска многоизмерността.
ћного срещам  неверо€тни небивалици, от рода....че се тъпчем с/даваме на децата си добавки Laughing
» защо заместители? Ќали като ц€ло говорим за храна.
’ранителните групи могат да се изпълват от достатъчно богат асортимент и пълноценност и без непременно и изрично конкретна храна, спадаща /като матричен шаблон/ в дадена група. Peace
÷итирай


ћнени€: 212
Tочно така е, не е диета, в смисъл на кратка програма за отслабване. ¬ български€ език има двусмислие на думата 'диета'. ѕод 'диета' разбирам 'начин на хранене', не режим за отслабване.


„етейки последните постове, забел€звам една .....грешка, да € наречем.
«а разлика от диетите ƒюкан, «оната, јткинсън, 80-10-10, и други знайни и незнайни, то вегетарианството/веганството Ќе е ƒиета.
ѕоне не и за мен.¬ъзприемам го като изц€ло нов поглед към начина на живот и начина ми на хранене.

"ƒиета" предполага временност, обикновено се препоръчва/предписва на болни хора, за известно време, докато оздраве€т или поне подобр€т състо€нието си.ѕосле се връщат към обичайни€ си начин на хранене.
јз , слава Ѕогу, не съм болна.Ќе цел€ да лекувам нещо, нито това да е нещо временно .
 акто казах, възприемам го като постепенна и посто€нна пром€на в начина ни на живот, в начина ни хранене, на почиване....на релакс.
явно сега ми е дошъл момента за пром€на.ј факта, че така се чувствам в пъти по-добре, не се умор€вам, не се задъхвам (въпреки, че чат-пат пуша), и като ц€ло се чувствам в много по-добра форма, ме кара да мисл€, че това за мен е правилни€т начин.

÷итирай


ћнени€: 212
 акъв метод ползваш за гадаене, че вид€ че не съм пробвала на 'собствен гръб' 80-10-10?  истално кълбо, боб, куршум?


«ащо необоснованите мнени€, не-базиращи се на никакви факти не могат да имат претенции за валидност?Smile) ≈ извин€вам се, н€ма да об€сн€вам това.  ойто успее да се досети, успее. «а останалите и без това е излишно да се об€сн€ва.

јхам, който търсел намирал:))))))) “ова ли е най-€ки€ отговор за случаите с проблеми с 80-10-10? ≈вала! —ега вече ме убеди!–азбита съм! 35

Ќа мен пък ми е странно да се защитава страстно дадено хранене без да е изпробвано на собствен гръб и да се кара така години. ¬изирам великото 80-10-10. “ова клони към фанатизма. »наче после аз съм правела категорични изказвани€, всичко било гол въздух, мнението ми не е обективно и н€мало връзка с действителността.  Laughing ћай н€кой себе си е описал.

"но без претенции това да има вързка с действителността"
ўо?  Laughing

"ўе ми е много интересно да прочета за примери за вреда от 80-10-10 ако имаш такива."
 ойто търси, намира.  Wink

янечек, мисл€, че се сещам за кулинарната блогърка. Wink ѕо-рано спомена желираното сирене от кашу. Wink ћоже и да бъркам...

"—поред мен тр€бва н€как хората да се разбират помежду си, без да се обиждат на трупоеди и на тревопасни, но крайностите винаги дразн€т и точно те провокират непри€зън"
“очно така!

«а моите деца съм писала много. Smile
÷итирай


ћнени€: 5 264
 акъв метод ползваш за гадаене, че вид€ че не съм пробвала на 'собствен гръб' 80-10-10?  истално кълбо, боб, куршум?

 акто казах била съм и вегетари€нка /лакто-ово/ и на месо€дна и т.н. 80-10-10 ми допада, но не мога да твърд€, че в момента съм го постигнала-не мога да свал€ мазнините на 10% от калориите за сега. Ќито съм 100% сурова. ѕрез ден€ като ц€ло €м сурово, а вечер сготвено-примерно задушени картофки, задушен зелен фасул, пълнозърнеста паста със зеленчуци, ориз...

ј по-рано писах това:
"ј защо мисл€ така - н€мам намерение да се изтъквам. Ќе е нужно да имам диплома по нутриционистика както сега е модерно."

Ќо удобно се чете през редовете. ќб€снимо и пон€тно.
Ќ€мам намерение да раз€сн€вам нещо си, да разказвам, да се обосновавам, да се ров€ за линкове и аргументи, само защото н€кой иска да си задоволи нездравото любопитство.

ясно е също така, че в един момент, когато н€ма какво да се каже, е много удобно да се охарактеризира даден човек, да му се лепне етикет и да се мисли, че е постигнато много. ¬елика тактика! Ќо признак на слабост за мен. Smile Wink

ƒърл€йте си се на вол€ в поредната безумна тема, където се мер€т знаете какво и е подход€ща база за изтъкване кой е по-по-най.
ƒискуси€та си € бива от самото начало.
 акто впрочем тази в темата "–аждане вкъщи", ко€то достатъчно се о*ка.
" ойто успее да се досети, успее."
÷итирай


ћнени€: 212
A, ¬ери, извин€вам, се, ти цитираш мои думи.  Smile


ќстаналото..."нездаво любопитство" е да питаш н€кои откъде е взел данните за твърдението си?  Ќе знам какви са правилата на комуникаци€та в тво€ св€т, но в мо€ това е меко казано странно.

ј както не искаш участваш в тази тема, защото ти е под нивото, така гледам доста напористо про€в€ваш добре известната си раздразнителност и 'мууди' харакер, съчетани с назидателност. Very Happy Ќе е новост това, забел€зала съм го у теб от много време, не че съм изнанадана, но е малко досадно, защото с маниера ти никога до нищо не се стига, освен до н€какво усещане, че ти си безпрекословно права, но н€ма защо да се мориш да го доказваш, защото ти е под нивото. Laughing ѕффф....изключително печеливш атитюд.
÷итирай

usa

ћнени€: 3 239
«а нас пък,вегатар. е начин на мислене и част от светогледа ни. Ќамества се чудесно в опитите ни да сме зелени,да се грижим за околните ни живи и неживи неща,да се движим много,да сме навън много (градината ми завъди само босилек тази година,но ученето продължава Mr. Green),да общуваме наживо,а не по инет.Ќе че като детето €де кюфтаци го изгониме от нас Laughing,но поне за мен стремежът ми за "из/про чистване" на т€ло и глава/душа е процес ц€лостен..
Ќа моите им се дава всичко - и месо, и зърнени, и хл€б, и млечни, и мазно. ƒаже сладко.
Very Happy ћного ми харесва да чета яначек,винаги ме усмихва Very Happy ƒете което не е €ло сладко не познавам,а истерии тип "оле хапна един бонбон,вър' в поликлиниката и после 3 седмици на моркови" са отвъд смехори€та (не че не съм била свидетел на подобни)
*
ред-лекувам всекидневно хора с наднормено тегло от "слушане на т€лото"; това имах наум,инак ако човек умее и се чувства добре и е здрав-великолепно; моите наблюдени€,за жалост,са че повечето хора не го уме€т и допускат редица храни/напитки които изграждат биолог.зависимост (точно като алкохол и дроги) и става мазало гол€мо..
« ѕоследна редакци€: ср, 29 авг 2012, 16:18 от anette1104 »
÷итирай


ћнени€: 5 936
anette1104,
аз затова наблегнах, че човек тр€бва да се научи да си слуша т€лото, а не като му прималее за сладко в 4 следоб€д, да тича за шоколад. »ли като го заболи кол€ното, да реши да не се разхожда.
јма хората най-често мисл€т, съответно и четат, изключително еднопластово.
“а, като т€лото крещи "нахрани ме", н€кои се объркват и чуват "освини се" или "залъжи стомаха с пълнозърнест крекер, че да издържиш още 2 часа до салатата от кълнове".
Ќай-лошо е залъгването на стомаха.
÷итирай

usa

ћнени€: 3 239
anette1104,
аз затова наблегнах, че човек тр€бва да се научи да си слуша т€лото, а не като му прималее за сладко в 4 следоб€д, да тича за шоколад.
аааааа, хич и не тичам аз , седи ми в чекмеджето,на половин ръка разсто€ние Mr. Green
√оворим за едно и също. “емата,както и редица други, по които стават спорове е спектър от-до,н€ма б€ло и черно,има нюанси на сиво. ”мението да се чува и разбира сивото иска учене..
÷итирай

залив на орлови€ щит

ћнени€: 2 069
“о и аз си мислех, че си слушам т€лото, нагъвайки по един гол€м млечен със стафиди в ѕћ—
 35
јма тогава толкова ми е бил акълът
 акто и този н околните, за съжаление


»наче обичам зелената иде€, но без да се прекал€ва както напр със слънчевите панели,ветрените ел.централи, спестовните крушки с олово, храните от други€ край на зем€та

 оето ми напомн€, че тр€бважда се запасим с крушки
¬ ≈— ги спират сега в недел€
 #2gunfire
÷итирай

usa

ћнени€: 3 239

»наче обичам зелената иде€, но без да се прекал€ва както напр със слънчевите панели,ветрените ел.централи, спестовните крушки с олово, храните от други€ край на зем€та
 #2gunfire
храните от др край на зем€та,за нас,са тотално наопаки на "зелената/вегс" иде€; стрем€ се да пазарувам предимно локални продукти (около 60% възможно),да €дем в сезон и пр.ј о не се купуват храни в кутии и си имаш другарска ферма е постижимо дон€къде,но изц€ло не става,по причини парични и времеви за нашето домакинство..
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-228 от 228 отговора