Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Бебета
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 56 отговора


Мнения: 116
Здравейте!

Опитах да намеря подобна тема, но не успях. Дано майки на вече големи недоносени четат този форум и да могат да внесат малко успокоение, а ако не успокоение, то поне яснота.

Синът ми се роди в 32 седмица и преодоля доста трудности преди да си дойде у дома месец по-късно. При стандартният преглед при Др Чавдаров беше диагностициран с ЦКС 2ра степен поради повишен мускулен тонус и присъствието на някои примитивни рефлекси. Водят го със спастична заплашеност.

От два месеца ходим в клиниката на Чавдаров на рехабилитация, а когато нямаме пътека идва рехабилитаторка вкъщи всеки ден. Останалите процедури му ги правя аз - преписана ни е терапия Войта по 4 пъти на ден, 20 минути на път.

Безкрайно съм притеснена за бъдещето развитие на прекрсното ми дете. Много тежък момент за цялото ни семейство, но знам че много майки са преминали през подобно трудности и децата са им напълно възстановени. Моля ви, ако случаят ви е такъв, пишете, споделете. Може и на ЛС. Ако пък вашето дете е ходили на терапия и не се е повлияло, пак пишете.

Колко време бяхте на терапия? Кой ви прати и с каква диагноза? Колко бързо започнаха да се влияят децата ви? Какви бяха резултатите?

Благодаря от сърце на всеки, който ще се отзове.
Цитирай

София

Мнения: 1 868
Здравей!
Знам през какво преминаваш и как се чувстваш, всички недоносени имат някаква степен на ЦКС ,това че е 2ст е само предполагаемо, дълго е и нямам сили да описвам много случаи в подробности, защото в момента вървя по този път с моето момченце, но само за да знаеш че шансове има детето ти да се развие нормално макар и с по бавни темпове ще ти кажа че аз познавам много такива дечица и техните майки, но един случай ми се е запечатал, имаше поставена 4ст от спастична заплаха и изглеждаше доста зле, на 11м му изчезна хипертонуса на годинка вече почти не беше достигнал сестричката си която нямаше проблем, проходи на 1,9м сега е голямо детенце и абсолютно всичко за сега е ок!
Успех, работи с детенце вярвай в него, знай че шанс има и то голям и не прекалявай с четеното на статистиките, защото така сме проектирани, че май само лошото ни влиза в главите, а това много вреди, поне на мен, точно и за това много не задълбавам вече Peace
Цитирай

София

Мнения: 461
Здравей Мерилин, разбирам колко си притеснена. Ще кажа нещо, което ще ти прозвучи крайно, но е плод на съвсем  лични впечатления - в клиниката на Чавдаров често се преувеличават проблемите на недоносените деца и много често се стига до "пълно излекуване", а всъщност просто за мин. 90% от случаите става въпрос за нормално леко забавяне във физическото развитие, което се преодолява не заради Войта терапията, а заради липсата на реален неврологичен проблем. Дори ако попиташ, официално Чавдаров ще ти каже, че 80% от децата с ЦКС 2-ра степен се възстановяват спонтанно , без терапия. На практика 2-ра степен, ако детето ти е над 6 месеца ознчава, че рискът за траен проблем е изключително нисък. Под тази възраст просто е още много рано да се правят по-точни прогнози. Дай малко повече подробности на каква жъзраст е детето и  какво може (винаги се гледа коригираната от термин). Основни неща, които се проследяват:
Контрол на главата - пада ли назад главичката, ако го хванеш за ръчички и го вдигнеш до седеж (трябва да я задържа след 3-тия месец коригирана);
Обръща ли се от гръб по корем и как го прави - трябва леко да свива тялото на С, т.е. да не се извива назад и главата да не е назад при обръщането, (и да се позабави това умение до около 6-7 месеца не е показателно);
да може да стои на лакти по корем след около 3-4 месец (лактите да лежат спокойно на повърхността, да не са във въздуха);
може ли да движи крачетата все едно кара колело, ако го сложиш по гръб (някъде 4-5 месец трябва да го има вече).
От поне 10 деца със 2-ра степен,с които сме се запознали в клиниката на Чавдаров, нито едно не е имало траен проблем след това.
Ще изкажа лично мнение, базирано на много, много четене и лични наблюдения. Моят син е посещавал клиниката в продължение на 6 месеца без никакво прексъване и още 3 месеца за по 2седмици, като през останалото време ние сме правили Войта. Той е с ДЦП лека степен, правеше основните неща с много леко закъснение спрямо нормата, даже започна да се обръща по-рано от други деца в норма (на 4.5 месеца коригирана), но определено движенията му бяха по-дървени. Няма никакви доказателства (поне аз не намерих никъде такива пубкикувани независими изследвания, нито на английски, нито на немски и т.н.) че Войта има превантивна роля за развитие на ДЦП. Според мен има ефект за подобряване на развитието при действително наличие на мозъчно увреждане, но не може да свърши чудеса. Ако имаше такива доказателства щеше да се практикува като основен метод в развитите страни, а това не е факт. Освен това, тогава статистически случаите на ДЦП в страните, в които е разпорстранена, трябва да падне, а това също не е вярно.
 Не бих ти казала да спреш, когато си в неизвестност какво следва, трябва да се опиташ да помогнеш на детето си възможно най-много. И действително в медицинските среди е прието мнението,че детският мозък е най-пластичен в кърмаческа възраст и ако има компенсиране и наваксване, то е именно тогава. Бих те посъветвала да потърсиш второ и трето мнение на невролог (но не преди 6-7 месеца коригирана възраст) и ако категорично ти кажат, че детето няма проблем, тогава да спреш Войта, защото психически определено е натоварваща за децата.
Цитирай


Мнения: 1 175
От моя опит-аз бих продължила с терапията докато е нужно. Поне ще знаеш ,че си направила всичко възможно. Чула и чела съм и аз доста за пресилените диагнози на Чавдаров. Но пък и лично съм била свидетел как на 6 месечно бебенце каза,че си е наваксало и няма нужда от рехабилитация повече. Даже помня и една мама ,която пишеше тук във форума и сподели същото. За мен е по-добре да се направи рехабилитация без нужда,отколкото да се неглижира и отлага проблема.
Лично мнение,с което не ангажирам никого.  Peace
Успех , каквото и да решите Hug
Цитирай


Мнения: 852
annie13 вече е казала за ЦКС 2 степен. И ние бяхме с такава, около 4 месеца правихме Войта всеки ден.

Наистина това се води лека степен и не изисква задължително терапия. Истина е и, че упражненията са травмиращи. Дъщеря ми никога не свикна с тях, което значи, че я разплаквах сериозно няколко пъти на ден.

Въпреки това смятам, че рехабилитацията й беше полезна. А и ако се беше появил действително по-голям проблем, нямаше да си простя, че не сме започнали гимнастика по-рано. Знам, че в това има голям потенциал за експлоатиране на родителските страхове, но не бих рискувала.

Вярвам, че и при вас всичко ще се развие благополучно.  bouquet
Цитирай

София - Рим и обратно

Мнения: 2 115
Ей голям образ е тоя Чавдаров (съзнателно се въздържам от по-силна дума) Laughing. Има ли дете, което да му заведат и да не излезе с "диагноза" ЦКС и предписание за Войта?!
Много съм любопитна няма ли кой да му заведе едно доказано здраво дете, да видим каква степен ще му сложи Mr. Green.
Водих и моята дъщеря след изписването - естествено диагностицира я с ЦКС 2ра степен и се благодаря, че ми остана здрав разум тогава да не се поддам на тая манипулация, и истериите, в които изпадаше след всеки негов "преглед" ме накараха да потърся и 2ро и 3то мнение от други лекари и избегнах тоя капан, не причиних на детето си тия зверски мъки без никаква нужда #Cussing out.
Пак се ядосах, а отдавна го бях забравила тоя идиот.
Цитирай


Мнения: 1 175
Този "идиот" е помогнал на много дечица Peace
Цитирай


Мнения: 241
Ей голям образ е тоя Чавдаров (съзнателно се въздържам от по-силна дума) Laughing. Има ли дете, което да му заведат и да не излезе с "диагноза" ЦКС и предписание за Войта?!
Много съм любопитна няма ли кой да му заведе едно доказано здраво дете, да видим каква степен ще му сложи Mr. Green.
Водих и моята дъщеря след изписването - естествено диагностицира я с ЦКС 2ра степен и се благодаря, че ми остана здрав разум тогава да не се поддам на тая манипулация, и истериите, в които изпадаше след всеки негов "преглед" ме накараха да потърся и 2ро и 3то мнение от други лекари и избегнах тоя капан, не причиних на детето си тия зверски мъки без никаква нужда #Cussing out.
Пак се ядосах, а отдавна го бях забравила тоя идиот.
Има такова дете-моето. Плюс това, става дума за високорисково  екстремно недоносено бебе, родено 750 грама, с тежка асфиксия. Моля, не слагайте такива квалификации на хора, които са помагали и продължават да помагат на много деца. Приемете, че сте били късметлии!

И хайде да не говорим за зверски мъки. Има деца, които дори не плачат на Войта. Ако бяхте се поинтересували повече, щяхте да знаете, че бебетата там не плачат от болка, а от дискомфорта на фиксирането им.
Цитирай

София

Мнения: 228

И хайде да не говорим за зверски мъки. Има деца, които дори не плачат на Войта. Ако бяхте се поинтересували повече, щяхте да знаете, че бебетата там не плачат от болка, а от дискомфорта на фиксирането им.

Съгласна съм! Правим Войта всеки ден, 4 пъти на ден вече 4 месеца. От около месец-месец и половина моят малчо даже се смее, гука и крещи докато му я правя. Е, верно, вместо да се вайкам, че сега детето ми ще изпита зверски мъки и ще реве много, аз се правя на клоун, гукам с него, пея, смея се, пускам музика и т.н, т.е. опитвам се да направя упражненията възможно най-нетравмиращи. От начало мислех, че грешката е в моя телевизор и че не ги правя както трябва, е, с нашата рехабилитаторка реагира по същия начин. Само на пълзенето помрънква, но се преживява.

След прегледа при Литвиненко, който пръв се осъмни, че има проблем, той каза "Правете гимнастика, излишна няма да му е, може само да му помогне." Това е и моят съвет  Peace

Не бих нарекла идиот човек с много повече познания от моите, който, както вече казаха, е помогнал на много дечица.
Цитирай


Мнения: 116
Основни неща, които се проследяват:
Контрол на главата - пада ли назад главичката, ако го хванеш за ръчички и го вдигнеш до седеж (трябва да я задържа след 3-тия месец коригирана);
Обръща ли се от гръб по корем и как го прави - трябва леко да свива тялото на С, т.е. да не се извива назад и главата да не е назад при обръщането, (и да се позабави това умение до около 6-7 месеца не е показателно);
да може да стои на лакти по корем след около 3-4 месец (лактите да лежат спокойно на повърхността, да не са във въздуха);
може ли да движи крачетата все едно кара колело, ако го сложиш по гръб (някъде 4-5 месец трябва да го има вече).
От поне 10 деца със 2-ра степен,с които сме се запознали в клиниката на Чавдаров, нито едно не е имало траен проблем след това.

Благодаря на всички, които отговориха. Трудно ми е да давам оценки кой какъв е и колко разбира, но от много места съм чувала, че Чавдаров е светилото в тази област в България. Дали е така или не, аз не мога да се изкажа, защото нямам нужните познания в областта. И при Литвиненко ходихме, и той изрази някои съмнения, макар и по-слаби, и посъветва да ходим на гимнастиката.

Иначе по въпросите на Ани (благодаря!!):

Главата си я държи ок, има леко изоставяне от линията на тялото, но не  е много. Литвиненко намери главата за добре. Малкият е на 3м 3с коригирана възраст.

От няколко дни започна да се обръща от гръб по корем - рехабилитаторката го видя и каза, че го прави правилно.

Лакътната опора ни е проблем - ръцете са изпънати, лактите са във въздуха, не е непрекъснато така, понякога са си долу, но поне половината време като е по корем е нестабилен и няма добра лакътна опора.

Да, рита много с краката, хваща ги с ръце, прави колело.

Хваща играчки и си ги слага в устата.

Цитирай

София - Рим и обратно

Мнения: 2 115
Не знам, за мен Чавдаров не може да се нарече дори лекар, да не говорим за "светило". Не виждам причина да се съгласявам с неща, които не смятам за верни.
Моето дете, както и стотици други доколкото виждам, беше "диагностицирана" с ДЦП н'ам си коя степен, повишен тонус и така нататък – същите неща, които чета и чувам от познати. Заведох я на други двама невролози, единият Литвиненко, които отрекоха всичко. Да, и на мен Литвиненко ми каза с една особена усмивка "ами ако ви се ходи - ходете на Войта, то не вреди... Laughing"
Възмущава ме такова масово манипулиране на родителската загриженост, не друго. а всеки е свободен да избира и преценява сам. Аз съм преценила за моето си дете.
Моя близка също се беше повлияла доста от неговите "диагнози", влачи детето си близо година на тия манипулации - все още върви вдървено, а уж "диагнозата" беше същата като нашата Rolling Eyes, пък ние не сме стъпвали на вездесъщата войта.
Та, Хеликаза, дали той е "помогнал" или просто децата са си се развили нормално, въпреки намесите му, никой не може да каже.
« Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 23:29 от 'Кафе с мед' »
Цитирай


Мнения: 439
И моето дете е без предписание за Войта след преглед при Чавдаров, така че не трябва да се слагат нещата под общ знаменател.
Цитирай


Мнения: 1 175
Кафе с мед-никой не те кара да се съгласяваш с каквото и да е. Но приеми ,че има хора,които са доволни от него и на мнение ,че е помогнал на децата им. Моята дъщеря е една от тях. Аз не мога да кажа нищо лошо за него. Още повече ,че колкото хора,толкова и мнения.
 Аз например не съм доволна от прословутия д-р Марков. Но положителни мнения за него-колкото щеш.
Затова нека всеки сам да прецени и да вземе решение Peace
Цитирай

София - Рим и обратно

Мнения: 2 115
Естествено, че всеки има мнение и го споделя, както и всеки има глава на раменете си, за да преценява сам.
Лично аз просто не откривам доказателство как точно помага на деца с диагноза, при положение, че никой не знае как точно ще се развие детето с или без тия гимнастики. Виждала съм всякакви случаи: ходили на гимнастики - без промяна; ходили на гимнастики - благополучно развити; неходили - също благополучно развитие....и така.
Още по-лошо впечатление ми направи заръката му, като отидем да се запишем за войта в клиниката му, да подпишем документ за хоспитализиране...само така - формално, а иначе да ходим от вкъщи newsm78... За какво беше това, пътеки ли печелеше, какво - не знам, макар че ние всичко трябваше да си плащаме. Не ми се струват редни тия неща, наред с повсеместното му "диагностициране".
Както и да е, аз нямам повече какво да кажа, стискам палци на всички дечица да бъдат здравички при който и да било лекар bouquet
Цитирай

София

Мнения: 3 869
Нека и аз да се изкажа по въпроса с "великия" Чавдаров.Била съм в клиниката му само 4 дни,после не издържах и теглих една майна на Радославова,дори не познавам лично Чавдаров.Но в последващите години,понаучила се и пообиколила половин свят и за единия ни проблем и за другия,все гледам къде и какви глупости пише Чав. ,че да го заяждам Mr. GreenНямам нищо против него,обаче мразя искрено терапията наречена Войта,мразя този конвеир там,мразя циничното му поведение към изплашените родители,мразя един куп неща около неговата личност,но това не означава че ще тръгна да ви разубеждавам,напротив,вие сами трябва да прецените коя е вашата терапия,коя е подходяща за детето ви и коя дава ефект ,а може би тя е точно Войта Peace
Аз лично съм фен на Бобат Peace
Успех на всички и застъпници и противници на Чавдаров Hug
Цитирай
1-14 от 56 отговора