Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 авг. 2012, 23:15 ч.

СПОНТАНЕН АБОРТ/ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ - 3

 • 87 906
 • 294
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 321
Това е тема за момичета преживяли един или няколко спонтанни аборта или извънматочна бременност с информация за причини, изследвания, които сме направили. Само хубави  новини пожелавам!

Извънматочна бременност

Извънматочната бременност е често срещано, животозастрашаващо състояние, което засяга една от сто бременности. Възниква тогава, когато оплодената яйцеклетка се закрепва извън кухината на матката. Нарастването на плода причинява болка и кървене. Ако не се отстрани достатъчно бързо, може да доведе до разкъсване на тръбата и да предизвика кървене в коремната кухина, което може да доведе до сърдечен удар при майката и смърт.
Какви са причините за извънматочна бременност?
Оплодената яйцеклетка обикновено прекарва 4-5 дни пътувайки надолу по тръбата от яйчника към матката, където се имплантира след около 6-7 дни след оплождането. Най-честата причина за извънматочна бременност е увреждания на маточните тръби, които предизвикват запушване или стесняване. Възможно е също така да има проблем със стените на тръбата, които при нормални условия извършват контракции като по този начин предвижват яйцеклетката към матката. Заболявания като апендицит или тазови възпаления могат да увредят тръбите, причинявайки извивки и слепвания и пo този начин забавят преминаването на яйцеклетката, в следствие на което тя се имплантира в тръбата. В повечето случаи обаче причините за имплантация в тръбата остават неизвестни.
Какви са възможните изходи?
В много случаи плодът при извънматочната бременност умира бързо и бива абсорбиран преди настъпването на менструацията или след леки симптоми като болка и кървене. В тези случаи извънматочната бременност рядко бива установена и се смята, че е настъпил спонтанен аборт. При такова стечение на обстоятелствата не е необходимо да се предприемат някакви мерки.
Ако плодът не умре, тънките стени на маточната тръба се разтягат, причинявайки болка в долната част на коремната кухина. По това време е възможно да има и известно вагинално кървене. С напредването на бременността тръбата може да се разкъса, причинявайки силно кървене в коремната кухина, болка и колапс.
Преди това да се случи извънматочната бременност може да бъде диагностицирана чрез кръвен тест, който показва, че нарастването на хормоните на бременността  не е толкова бързо, колкото е необходимо да бъде.
Какви са симптомите?
Може да се подозира, че всяка сексуално активна жена в детеродна възраст, която изпитва болки ниско долу в корема, може да страда от извънматочна бременност до доказване на противното. Болката може да се появи рязко и може да има, но може и да няма вагинално кървене. В повечето случаи симптомите на извънматочната бременност се проявяват между 4 и 10 гестационна седмица и те са:
•   Болка от едната страна – тя може да бъде силна и постоянна, но не е задължително да е от страната на извънматочната бременност.
•   Болка в рамото – тя може да възникне в следствие на вътрешно кървене, което дразни диафрагмата.
•   Тест за бременност– може да е положителен, но не винаги. Специални кръвни тестове са необходими за да се потвърди бременност.
•   Ненормално кървене – жената може да не знае, че е бременна и може да има необикновена менструация. Може да има поставена спирала. Кървенето може да бъде по-силно или по-слабо от обикновено и с по-голяма продължителност. За разлика от менструацията това кървене е тъмно и воднисто, понякога описвано като „сос от сини сливи” (мораво на цвят).
•   Пропусната или закъсняваща менструация – може да се подозира бременност и да са налице симптоми като гадене, болезнени гърди или нарастване на корема, но да няма кървене.
•   Проблеми с пикочния мехур и червата – изпитване на болка при движението на червата или при посещение на тоалетната.
•   Колапс – може да се чувствате замаяна или изтощена и често това е съпроводено с чувството, че нещо не е наред. Други симптоми като пребледняване, повишен пулс, гадене, диария и понижено кръвно налягане също могат да са налице.

Какво се извършва при извънматочна бременност?
Ако се подозира наличие на такава бременност, жената трябва да посети болница. Извършват се скан и кръвен тест за бременност. Ако сканът покаже, че няма нищо в матката, а кръвният тест е положителен, възможно е наличието на извънматочна бременност, въпреки че е възможно бременността да е все още в ранен етап или да е протекъл спонтанен аборт. Най-добре е сканът да е вагинален, но не винаги е възможно да се види извънматочната бременност чрез скан. Ако жената се чувства добре и не изпитва силни болки, може да се извърши кръвен тест за определяне на изменението на човешкия хормон в рамките на два или три дни. Ако е много вероятно наличието на такава бременност или състоянието на майката започне да се влошава, се извършва лапароскопия за изследване на маточните тръби. Ако диагнозата обаче е категорична по-вероятно е да бъде извършена коремна операция за отстраняването на плода, като може да се наложи преливане на кръв, с цел възстановяване на загубената такава.
Ако се постави диагноза в ранните стадии преди разкъсването на тръбата и при наличие на необходимите условия, възможно е да се извърши по-леко лечение. Операция през пъпа или лечение с лекарства  могат да спомогнат за по-бързо възстановяване и да подобрят шансовете на майката за следваща бременност. Важно е да се запомни, че бременността винаги се отстранява, ако е извънматочна. Следните процедури позволяват най-малко последствия за жената:
•   Преди разкъсването на тръбата е възможно чрез лапароскопия да се разреже тръбата и да се отстрани плода, като се остави цяла тръбата.
•   Алтернативно може да се използва лекарството methotrexate, което прекъсва бременността. То може да бъде инжектирано под наблюдение на скан или лапароскопия директно в плода или  мускулно и след това да бъде абсорбирано в кръвта, за да достигне до плода, като по този начин се избягва нараняване на маточната тръба.
Естествено тези лечения са пряко свързани с експертни операционни умения, добро сканиране и добре извършени лабораторни изследвания. Също така те не са широко разпространени, тъй като все още подлежат на проучване и оценка.
Рискови групи.
При всяка сексуално активна жена в детеродна възраст има риск от извънматочна бременност. Все пак най-често срещани са при следните условия:
•   Тазови възпаления – при наличие на тазови болки в миналото на пациента в резултат на възпаление на маточните тръби (например при  хламидии – най-често предаваното по сексуален път заболяване, което често не проявява симптоми).
•   Ендометриоза (доброкачествено разрастване на елементите на маточната лигавица, извън пределите на нормалното й развитие – бл.пр.) – всяка предишна операция на коремната кухина като цезарово сечение, апендицит или извънматочна бременност повишава риска.
•   Поставяне на спирала – спиралата предотвратява бременност в матката, но е по-неефикасна при предотвратяването на бременност в тръбите.
•   Употреба на противозачатъчни, съдържащи само прогестерон  (мини-хапче) – води до промяна на подвижността на тръбите, което леко повишава риска от извънматочна бременност.


Бъдещи бременности.
Ако една от тръбите е разкъсана или премахната, жената продължава да овулира като преди, но шансовете за зачеване се намаляват с около 50%.
Шансът за повторение на извънматочна бременност е между 7-10% и това зависи от типа операция, който е извършен и вероятността да са увредени тръбите, ако не са били отстранени. Когато една от тръбите е увредена (в резултат на сраствания например), съществува повишен шанс и втората тръба да е увредена. Това означава не само, че шансът от зачеване е по-малък от нормално, но също така и че съществува повишен риск от последваща извънматочна бременност. В случаите свързани с употребата на спирала се смята, че не съществува повишен риск от повторение на извънматочна бременност след отстраняването на спиралата.
Какво да предприемете при следващата ви бременност?
При всяко положение жена, която е имала извънматочна бременност трябва незабавно да уведоми своя лекар ако подозира, че е отново бременна, за да бъде наблюдавана стриктно. Също така ако менструацията закъснява, налице е ненормално менструално течение или нетрадиционни болки в корема, тя трябва да изиска да бъде прегледана, като напомни на лекаря, ако е необходимо, за предишната си извънматочна бременност.
Вашите емоции.
Извънматочната бременност може да бъде ужасно преживяване - по всяка вероятност ще трябва да се възстановите от сериозна операция, трябва да се справите със загубата на бебето си и много често загуба на част от вашата фертилност, а дори може и да не сте знаела, че сте бременна преди самото събитие.
Вашите чувства може да се променят често в седмиците и месеците след загубата. Може да се чувствате  крайно облекчена от това, че не изпитвате болка и дълбоко признателна за това, че сте жива, докато в същото време може да се чувствате отчаяно тъжна заради загубата ви. Възможно е да сте била вкарана в операционната по спешност без да имате много време за психологическа нагласа. Голяма част от това, което се е случило е било извън вашия контрол, което ви е оставило в състояние на шок.
Ако не е дадено ясно медицинско обяснение, нормално е да искате да откриете причината и дори може да започнете да се самообвинявате. Въпреки че това е разбираемо, важно е да осъзнаете, че причината не е била във вас.
Неочакваният край на вашата бременност е довел до безпорядък в хормоните и това може да ви накара да се чувствате депресирана и крайно уязвима.
Страданието и промените в семейните отношения в резултат на резкия край на бременността, често отежнени от процеса на възстановяване от сериозна операция, са напълно разбираеми.
Емоциите на вашия партньор.
Емоционалните реакции при извънматочна бременност могат да подложат една връзка на голямо напрежение. Това което се случва може да ви сближи още повече с вашия партньор, но от друга страна той може да не успява да разбере вашите чувства и да ви подкрепи.
Много мъже се затрудняват при изразяването на своите чувства и се чувстват безпомощни да помогнат, но помнете, че той най-вероятно също страда. Без съмнение вашето благополучие е неговата основна грижа, така че той може да смята, че е необходимо да е силен заради вас и да задържи своите чувства за себе си. В днешното общество обаче се отчита, че е необходимо да изразяваме своите чувства независимо от своя пол, така че вие трябва да поощрявате вашия партньор да показва как се чувства наистина и да изразява своята мъка.
Бъдещето.
Преди да опитате отново за бебе трябва да си оставите време, за да се възстановите физически и емоционално. Докторите обикновено съветват да се изчака поне три месеца, за да има време вашето тяло да се възстанови. Чувствата са различни след извънматочна бременност – някои жени искат да забременеят веднага, докато други са ужасени от тази мисъл и не могат да се справят със стреса, породен от още една неспокойна бременност.
Важно е да се помни, че колкото и ужасяваща може да бъде мисълта от още една извънматочна бременност, вие имате много по-голям шанс от това да имате нормална бременност.
Въпроси, които бихте желали да зададете на своя лекар:
Открити ли бяха някакви аномалии по време на операцията? – Вашият лекар би трябвало да може да ви каже какво е състоянието на вашите репродуктивни органи и особено състоянието на вашите маточни тръби. Може да попитате за цисти, ендометриоза, сраствания, доказателства за инфекция или някакви други проблеми, които биха могли да повлияят на способността ви за забременяване и износването на бебе в нормалните срокове.
Кога може да подновите сексуалните контакти? – Най-вероятно вашият лекар ще ви прегледа около месец след операцията и може би е най-добре да почакате докато тази проверка мине. Ако не желаете да забременеете в този период, попитайте кои форми на контрацепция са най-подходящи.
Кога трябва да се върнете на работа или към своите нормални занимания? – Най-вероятно сте преминала през сериозна операция и имате нужда от възстановяване – най-вероятно около шест седмици. Вашият доктор ще ви даде съвет кога да подновите нормалните си занимания или натоварващи физически дейности, спорт, и пр.

Статията преведе: Saki
Източник: www.ectopic.org

-----------------------------------------------------------------------
Материали от svetli

Указания за използването на Methotrexate (метотрексат)
Протокол за лечение на извънматочна бременност с медикамента метотрексат. Написан в болница The Royal Oldham Hospital. Последна редакция март 2001.
В Royal Oldham Hospital това лечение с медикамент се предлага само на внимателно подбрани пациенти с извънматочна бременност.

Предимства:
Добър процент успеваемост (повече от 90%) в подходящо подбрани случаи
Сравнимо с консервативната хирургия по отношение на последващата фертилност
Избягва се общата анестезия

Недостатъци:
Риск от токсичност: повръщане, стоматит, потискане на костния мозън, пневмония, завишени чернодробни ензими
Многократни прегледи за проследяване на резорбирането на бременността

Критерии за селекция:
Клинично стабилна пациентка
В състояние и с желание да идва на последващи прегледи и кръвни тестове
Ранна извънматочна бременност без руптура:
•   под 8 гестационни седмици
•   без свободна течност при ултразвуковото изследване
•   извънматочният сак е по-малък от 3 cm
•   няма сърдечни пулсации в извънматочния сак
•   ЧХГ < l0,000 iu/1
Противопоказани за операция или с очакване за усложнения:
•   в лошо общо състояние
•   извънматочна бременност, имплантирана в шийката на матката
•   извънматочна бременност, имплантирана в рог на матката
•   тазови сраствания
Неуспешна хирургична интервенция:
•   Продължаваща извънматочна бременност след консервативна операция на тръбите
•   Лапароскопия с погрешно отрицателен резулат

Лечение:
Обсъждане с консултант
Съветване с пациента, получаване на съгласие и даване на информация за медикаментозното лечение на извънматочната бременност
Кръвни тестове:
•   FBC,
•   Group & save serum,
•   U& E,
•   LFT
•   hCG
Приемане за нощно наблюдение:
•   Предписване на еднократна доза 50 (петдесет) mg мускулно
•   (ако теглото е под 50 kg, предписва се 1mg/kg)
На следващия ден изписване със следните съвети:
•   избягване на сексуални контакти
•   избягване на алкохол
•   избягване на фолиева киселина
•   Извънматочната бременност може да се спука. Пациентката трябва да се върне в болницата незабавно, ако се усеща замаяна или с изострена болка в корема
•   избягване на зачеване в следващите 3 месеца
Антиi-Д за нечувствителни пациенти с отрицателен резус фактор.

Последващи прегледи
Два пъти седмично се измерва hCG докато пада, след това веднъж седмично до достигане на <10iu/1
•   ако hCG не пада, се прави ултразвуково изследване
•   ако няма значимо спадане на hCG след 7 дни, се обсъжда повторение на метотрексата или оперативно лечение (обсъжда се с пациента)
•   забележка: hCG може да пада бавно. Средно време за резорбиране - 1 месец
•   обсъждане на средтва за контрацепция
Пациентката следва да бъде предупредена за риска от бъдеща извънматочна бременност.


Източник: www.ectopic.org


Като за начало предлагам тази тема, преведена от Saki :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=93112.0

Тя е от сайта, който най-много ми помогна и го предлагам за втори линк, с уговорката, че е на английски:

http://www.ectopic.org.uk

За трети линк предлагам форума към ectopic.org, защото малко трудно се намира от заглавния сайт, а съдържа много полезни истории и съвети, пак на английски:

http://www.ectopic.org.uk/phpbb/

Ръководство за третиране на извънматочна бременност

Написано в The Royal Oldham Hospital. Последна редакция март 2001.
През 1994-96 във Великобритания е имало 12 смъртни случай вследствие на извънматочна бременност. Информацията за следващите три години показва, че броят на смъртните случаи не е намалял. Ключът към намаляване на смъртността е бдителността.

Представяне
Класически признаци: болка в долната част на корема + вагинално кървене + аменорея.
Може да има болка в рамото (от свободната кръв, която дразни коремната диафрагма), световъртеж или усещане за немощност.
Класическата клинична картина не е толкова обичайна: диагностицирането на извънматочна бременност трябва да се проверява при всяка жена в репродуктивна възраст, която се оплаква от болка в донлата част на корема (винаги да се подозира).
Гастро-чревни симптоми може също да се наблюдават, по-специално диария и болезнена дефекация.
Диагнозата трябва да е особено внимателна при жени със следните рискови фактори:

• предишна тазово-възпалителна болест
• предишна операция на тръбите
• предишен стерилитет
• предишна извънматочна бременност
• поставена спирала
• оплождане ин витро или друг асистиран метод

Диагнозата трябва да се има предвид като вероятна при жени, постъпили с хипотоничен шок (много ниско кръвно налягане).

Диагноза
Кръвен тест на бета ЧХГ (hCG) следва да се прави на всяка жена с необясними болки в долната част на корема, независимо дали има закъсняващ цикъл или ненормално вагинално кървене.
Алгоритъмът в тези указания трябва да доведе до ранна неинвазивна диагноза и да минимизира вероятността от лапароскопия с грешно отрицателен резултат.

Важно: Измерването на серума hCG не трябва да се интерпретира изолирано от контекста на клиничната картина

Фигурата по-долу показва как нивата на хормона на бременността (hCG) се променят при нормална бременност (по хоризонтала са нанесени седмиците след последната менструация, а по вертикала концентрацията на hCG - бел. прев.):Серумът hCG:
• може да е позитивен в рамките на 7-10 дни след зачеването
• се удвоява средно на всеки 48 часа при 85% от нормалните вътрематочни бременности на 4-6 седмици
• при повече от 80% от извънматочните бременности повишението на серума hCG е по-малко от 66% на 48 часа (при около 13% от извънматочните бременности времето на удвояване е нормално - грешно отричане на диагнозата)
• около 15% от нормалните бременности имат темп на удвояване под нормалния
• при нива от 1000-1500 iu/1, вътрематочен сак следва да се види с вагинална сонда на ехографа
• по-малко от 10% от извънматочните бременности имат псевдогестационен сак

Нормални стойности на ЧХГ:
На 5 седмици: 20-7000 iu/l
На 6 седмици: 1000-56000 iu/l
На 7-8 седмици: 7500-230000 iu/l

Алгоритъм за третиране на кървене при ранна бременност
Ако пациентката има вагинално кървене +/- болки в донлата част на корема и положителен тест за бременност*, тогава тази пациентка трябва да бъде прегледана на ехограф
- ендовагинален преглед (с вагинална сонда).
* уринният тест за бременност (направен в болницата или в домашни условия) обикновено се позитивира, когато ЧХГ в тялото е повече от 25iu/l (международни единици на литър): кръвният тест е по-чувствителен и се позитивира при ниво над 10iu/l.

Бъдещо лечение
То ще зависи от находката на ехографа: Той показва сърдечна дейност при нормална бременност около 37 дни след първия ден на последната менструация.

A. Жизнена вътрематочна бременност потвърдена при ехографски преглед
• повторно потвърждение и насочване обратно към гинеколог.
• забележка: в бременности ин витро вероятността за хетеротопична бременност (едновременно вътрематочна и извънматочна) е 1 на 33 -100

B. Празна матка, без адноминална маса (не се вижда струпване на тъкан от никоя страна на матката при ехографския преглед)
• това може да бъде извънматочна бременност, ранна вътрематочна бременност или спонтанен аборт
• ако серумът ЧХГ е над 1000 iu/l пациентката трябва да бъде диагностицирана с лапароскопия
• ако серумът ЧХГ е по-малко от 1000 iu/l и тя е клинично стабилна, измерването на ЧХГ се повтаря след 48 часа.

След 48 часа:
• при нормално увеличение на ЧХГ (над 66%) ехографският преглед се повтаря след 1 седмица
• ако увеличението на ЧХГ е под нормалното (по-малко от 66%) или пациентката е имала клинично влошаване на състоянието, тогава тя трябва да бъде диагностицирана с лапароскопия

При спад на ЧХГ и:
- кървене се пристъпва към събиране на изхвърлените тъкани и изпращането им в лаборатория за потвърждение на аборт;
- липса на кървене се прави нов преглед след 3 дни.

C. Вътрематочен сак, но няма плод (на ехографа не се виждат определени части на плода или сърдечен ритъм); няма адноминална маса : (на ехограф)
• при серум ЧХГ над 1000 и клинично стабилна пациентка, измерването на ЧХГ се повтаря след 48 часа и ехографският преглед - след 1 седмица (може да бъде ранна вътрематочна бременност);
• при серум ЧХГ под 1000 и липса на клинични симптоми или знаци за извънматочна бременност, да се третира като неуспешна бременност;
• при клинични знаци това се третира като псевдогестационен сак и се прави лапароскопия.

D. Празна матка, или вътрематочен сак без видим плод, с адноминална маса (+/- свободна течност) (вагинална ехография) това е извънматочна бременност до доказване на друго:- Запазва се операционна за спешна лапароскопия

Лечение
Пациентки с хипотоличен шок следва веднага да се преведат в операционната. Това не трябва да се бави с опити за възстановяване на нормалния обем циркулиращи течности.

Салпингектомия чрез лапароскопия или открита операция е стандартното лечение.

Лапароскопия следва да се извършва само от хирурзи, упражнявали тази процедура.

Лапароскопия не трябва да се прави при пациентки с нестабилна хемодинамика или такива с големи сраствания в таза или хемоперитонит.

Консервативна операция (салпинготомия) носи по-висок риск от повторна извънматочна бременност и задържане на трофобласта, така че трябва да се прави само ако и срещуположната тръба е увредена.

Изчакването (т.е. очакване на спонтанно разрешение) при потвърдена извънматочна бременност не е приемливо в обичайната клинична практика на болницата.

Нехирургично лечение (с метотрексат) може да се предложи с одобрението на консултант и при стриктно спазване на протокола за медикаментозно лечение на извънматочната бременност.

ВСИЧКИ ПАЦИЕНТКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ С УСТАНОВЕН РЕЗУС-ФАКТОР.

Последващо наблюдение
Всички пациентки с отрицателен резус-фактор се инжектират с анти-Д имуноглобулин до 72 часа от първоначалната оценка.
Всички пациентки, преглеждани със съмнение за извънматочна бременност, трябва да се насочат към нов преглед в болницата (или при техния гинеколог), ако настъпи промяна в състоянието им.

Лапароскопии с отрицателен резултат продължават да се наблюдават с неколкократно измерване на ЧХГ.

При случаи на мисед аборт, се проследява резултатът от хистологичното изследване. Ако то покаже липса на хорионни въси или части на плод, случаят се разглежда отново от консултанта и пациентката се вика незабавно, ако има индикации за това.

Всички жени, лекувани за извънматочна бременност, следва да бъдат предупреждавани за риска от повторна такава.

При проследяване на възстановяването от консервативна операция нивата на ЧХГ следва да се измерват веднъж седмично (връщането му в нормални граници може да отнеме до 10 седмици). Ако ЧХГ се покачва, се прави повторен ехографски преглед и се обсъжда по-нататъшното лечение (лапаротомия или метотрексат).

Литература
Symons I M. Ectopic pregnancy: modern management. Current Obstetrics and Gynaecology 1998:27-31
Department of Health. Report on Confidential Enquiries into Maternal Deaths in the United Kingdom 1994-1996."Why Mothers Die" London:HMSO 1998
Speroff L, Glass R H, Kase N G. Ectopic pregnancy. In: Speroff L, Glass R H, Kase N G. (eds) Clinical gynecologic endocrinology and infertility. Baltimore: Williams and Wilkins 1994; 947-964
Sadek A L, Sciotz H A. Transvaginal sonography in the management of ectopic pregnancy. Acta Obstet Gynecol Scand 1995,74:293-296
Edozien L C, Pandiarajan T, Ali S W. False negative laparoscopy: a pitfall in the diagnosis of early ectopic pregnancy. Br J Clinical Practice 1995; 49:326-327
Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. The management of tubal pregnancies. 'Green top' Guideline No. 21, October 1999 RCOG Green Top Guideline No. 21
Figure of hCG versus time in normal pregnancy from Ectopic Pregnancy. Tay J I, Moore J, Walker J J British Medical Journal 2000; 320:916-919 www.bmj.com/cgi/content/full/320/7239/916/DC1

Източник: http://www.ectopic.org.uk/medical_information/guidelines_for_management.htm
Превел: Svetli

---------------------------------------------
Материал от Ally McBundy
Основните изводи, които съм направила от личния опит и прочетеното са:
/писала съм ги някъде из форума, но тук ще обобщя/
Извънматочната бременност се диагностицира трудно, особено в ранен етап. А е важно точно в ранен етап да се установи, за да бъдат последствията колкото се може по-леки. Със сигурност извънматочна бременност може да се установи /и съответно отстрани/ чрез лапароскопия.
За извънматочна бременност може да се съди по някои признаци по отделно или взети заедно:

- липса на МЦ
- положителен тест за бременност
- наличие на кафеникаво кървене
- липса на плоден сак при преглед с УЗИ
- силни болки в коремната област

Методите за отстраняване на извънматочната бременност са в зависимост от фазата, в която е диагностицирана:

- При съвсем ранно установяване - при липса на болки и кръв в коремната кухина, може да се приложи лекарството метотрексат, но само под строго лекарско наблюдение. Това е най-неинвазивния и щадящ метод, при който тръбата се запазва. За съжаление в България много малко прилаган... В чужбина се прилага почти винаги, когато е възможно.
- При ранно установяване, с болки и липса на кръв в коремната кухина, може да се отстрани чрез лапароскопия, със или без запазване на тръбата /в зависимост от състоянието й/.
- При по-късно установяване - с болки и кръв в коремната кухина се налага оперативна намеса, при което тръбата може да бъде запазена или не, отново в зависимост от разположението на плода в нея и състоянието й.

-------------------------------------------------
Материал от svetli
За диагностицирането: Най-сигурният начин за диагностициране на такъв проблем (както и на всякакъв друг проблем с развитието на плода) е да се правят кръвни тестове на нивото на HCG през 48 часа. Ако нивата се удвояват или повече, се смята, че бременността е вътрематочна. Ако нарастването е под 50 % е много вероятно да става дума за извънматочна. Има и трети случай, при който се вижда плод в матката, но тези нива са ниски и това говори за Missed abortion или друг проблем с плода.
За съжаление повечето тукашни гинеколози не са наясно с кръвния тест и хич не го предлагат даже. Да не говорим колко малко лаборатории го правят. Във Варна например знам само за една такава, какво остава за по-малките градове. София е изключение. На мен изобщо не ми споменаха за тази възможност, научих за нея след операцията от интернет. А можеше да ми спести 3 седмици ходене по мъките, сълзи, неизвестност и коремна операция.

За отстраняването:
- Метотрексатът е най-доброто лечение, представлява инжекция. Ползва се само ако е сигурно, че не се е стигнало до вътрешно кървене или разкъсване (макар и малко) на тръбата. Слага се 1, понякога и 2 инжекции, като след всяка инжекция се следят нивата на HCG чрез кръвни тестове. Всяка инжекция изисква 3 месеца пазене от нова бременност. 2 инжекции значи 6 месеца пазене. Друго важно нещо е никакъв алкохол през тези месеци.
- Лапароскопията е най-прилагана в България, освен ако не е станало късно и се налага отваряне на корема. Възстановяването е 2-3 седмици. Пазенето от забременяване - 3 месеца.
- При сериозно кървене, разкъсване на тръбата, се прави коремна операция - викат й "малко секцио". Това е най-тежкият вариант. Възстановяването от самата операция е трудничко. 6 седмици активно пазене (никакво тичане, вдигане на тежести, секс, алкохол) и след това пазене до края на 3 месец. След операцията е важно да се ходи много, с цел предотвратяване на сраствания. Пазене от забременяване - обикновено 3 месеца.

За периода след това: Много, ама много е важно преди нов опит за забременяване да се установи състоянието на тръбата/тръбите. При мен 2 седмици след операцията ме извикаха за хидротубация. Тя постигна 2 цели: провери състоянието на тръбите (проходими) и предотврати следоперационно слепване на тръбите. Със същата цел по време на операцията ми бяха напълнили тръбите с някаква течност, която после изтече.

И един съвет от мен: Пазете се от простуди!!! Причината за моята извънматочна се оказа спазъм на тръбата. Той пък е причинен от простуда с източник къпане в студената морска вода  Confused

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ето и няколко теми в които сме обсъждали конкретни емоции и преживявания:

Кога се почувствахте готови за бебе, след аборт?
Колко време след като Ви направиха аборт кървяхте?
Напрегнати гърди след спонтанен аборт
Как се случи? Как го преживяхте? Къде бяха половинките Ви?
За епикиризата след аборт и резултати от хистологията

Преживях спонтанен аборт, да поговорим - тема 1
Преживях спонтанен аборт, да поговорим - тема 2
ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ и след това! - тема 1
ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ и след това! - тема 2
СПОНТАНЕН АБОРТ/ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ
СПОНТАНЕН АБОРТ/ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ - 2# 1
 • Мнения: 2 459
Тани,
благодаря за темата!  bouquet

По-малко пишещи да има в нея, а ние ще помагаме с каквото можем.  Hug

# 2
 • Мнения: 1 113
И аз съм насреща с опит от тубарна бременност, приключила в 9 г.с. с лапароскопска операция и премахване на тръбата.

Но пък сега си имам две прекрасни слънчица (заченати ит витро)  Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 1 225
 Embarassed Ами, да се възползвам от възможността да задам въпрос, свързан със спонтанния аборт и по-точно, шансовете за следваща успешна бременност...

След много неуспешни опити ин-витро най-накрая стигнах до положителен тест, но в 10 г.с. сърцето на бебето спря. Открихме и причината за миседа, но въпросът ми не е свързан с това...
Всички ме успокояваха, че след бременност много лесно се забременявало отново и едва ли не е 100 % сигурно, че следващият ми опит ще е успешен. Но не беше...
Та, въпросът ми е към момичетата, които след спонтанен аборт са имали успешна бременност -  след колко време се случи ...?

П.П. Извинявам се, ако въпросът не е точно по темата... Embarassed Embarassed

# 4
 • Мнения: 2 459
burty,
съжалявам за загубата ви!   Tired
Пишеш, че сте открили причина за спонтанния аборт. Каква е? Пускала ли си имунологични и генетични изследвания? Ако не си, направи го. Трябва да изключите евентуалните причини за спонтанни аборти. По мое мнение, някой изследвания трябва да са задължителни, преди инвитро опитите. Защото и без това са скъпи и натоварващи организма, трябва да се направи всичко възможно, за да се избегне спонтанен аборт, когато това е възможно, разбира се. Практиката у нас е /или поне така беше преди 1-2 години, може нещо да се е променило напоследък/, да се пускат по-задълбочени изследвания, след 2 спонтанни аборта. Което за мен е безумие при наличие на репродуктивни проблеми, възпрепятстващи зачеване по естествен път. 
Забременели момичета след спонтанен аборт има достатъчно. Въпросът е, да се открие причината и да се  проведе адекватно лечение за предотвратяване на последващ такъв. Още повече при зачеващите инвитро. Това е насоката, която трябва да поемете според мен.
Пожелавам ти скорошен, успешен опит и безпроблемно износване!  Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 1 225
_Hope_Hug Hug Hug благодаря ти за отговора и за хубавите пожелания в края на поста   bouquet


Пишеш, че сте открили причина за спонтанния аборт. Каква е? Пускала ли си имунологични и генетични изследвания? Ако не си, направи го. ,

Направихме анализ на ембриона и откриха хромозомен дефект.... Иначе, имам всякакви изследвания - имунологични, генетични... каквото се сетиш. Правени са преди успешния ми опит, защото докторите търсеха /но не намираха/ причината за многото неуспешни опити. Успехът дойде, след като смених клиниката... Но после, в същата клиника, не се получи.  newsm78 Та се чудех доколко това е в реда на нещата... и кое се случва по-често след спонтанен аборт - да успееш или да не успееш при следващ опит за бебе...

# 6
 • Мнения: 2 459
burty,
няма подобна статистика, а и да има, нещата са много субективни. Щом веднъж се е реализирала бременност, няма причина да не се получи отново. Един спонтанен аборт също не означава, че ще се случи втори път. Изобщо, когато са изключени всички фактори, възпрепятстващи забременяването,  преминати са всички изследвания и са спазени всички условия за реализиране на бременност, всичко останало е Божия воля. Можеш само да вярваш и да се надяваш, че следващият опит ще е успешен.
Познавам много майки, износили здрави деца, след един или няколко спонтанни аборта.  Hug

# 7
 • София
 • Мнения: 650
и аз се записвам в темата. Дано няма много записали се!
Аз съм с извънматочна, приключила в 7 г.с. с лапароскопия. Запазиха ми тръбата..Ще помагам с каквото мога..
 Hug

# 8
 • София
 • Мнения: 1 225
_Hope_ , благодаря ти за отговора  Hug

...всичко останало е Божия воля. Можеш само да вярваш и да се надяваш, че следващият опит ще е успешен.

Напълно съм съгласна!
  bouquet

# 9
 • Мнения: 26
Здравейте момичета, реших и аз да поискам съвет и подкрепа, че тотално се обърках с това ЧХГ. В края на миналия месец цикъла ми дойде точно на датата, спря за 3 дни, после пак. Направих си тест за бременност (не че съм имала преди това извънматочна, но знам за такива случаи и нещо се притесни-  бледа втора чертичка и айде на доктор.
В матката нямаше нищо, последва кръвен тест на чгх - около 86 и доктора каза че вероятно прекъсване на бременността в ранен стадий, да направя пак чхг след седмица. Повторих - 76 и като му се обадих, каза че бавно пада, след седмица пак. и така сега е 79.
Той пък е отпуска и още не мога да го чуя, не знам какво става, може ли да е извънматочна, междувременно и цикълът ми дойде, което доктора предположи че ще стане, нормално кървене, но вече 7 дни, повече от обикновено, предполагам от хормоните, които са се поразбъркали. Не усещам нещо по-особено като болка, не знам дали е извънматочна, не ми се иска. Нормална ли е тази ситуация с нивата на ЧХГ?

# 10
 • Мнения: 2 459
diafree,
всякакви казуси има, не можем да ти кажем, какво точно се случва в момента. Единствено ще те посъветвам, да продължаваш да следиш нивата на ЧХГ. Сега, при наличието на обилно кървене, ЧХГ трябва да спадне. Направи си нов кръвен тест, ако са минали 3-4 дни от последния. Ако не е спаднало нивото, със сигурност има проблем и потърси специалист.
Стискам палци всичко да е наред! Hug

# 11
 • Мнения: 455
Аз ти предлагам да смениш лабораторията, ако имаш възможност.

# 12
 • Мнения: 26
Благодаря ви за отговорите, така и смятам да напрявя, последните кръвни изследвания са от вчера, а кървенето вече не е обилно, в сряда пак ще си напрявя кръвен тест в друга лаборатория.  Hug благодаря за подкрепата Hug

# 13
 • Мнения: 2 459
diafree,
за да имаш адекватни резултати ти трябват две поредни изследвания на ЧХГ, направени в ЕДНА лаборатория. Ще рече, че ако сега смениш лабораторията, трябва да направиш още едно изследване - в сряда едно и в събота още едно.
Различните лаборатории работят с различни реактиви и е възможно резултатите да варират. Затова се правят винаги на едно и също място.
Успех!  bouquet

# 14
 • Мнения: 98
Здравейте момичета! На 05,08,2012 г. преживях спонтанен аборт или по -точно си беше раждане в 22 г.с.  Още не съм се съвзела напълно, добре че е мъжът ми до мен, дава ми сили да продължа напред. Физически се чувствам добре, но психически незнам , уж съм добре, а на моменти нещо ми става и почвам да плача. Звам , че ще го преоделеем някак си , но винаги ще го помня. Сега ще ви разкажа как протекоха при мен нещата. Това ми беше първа бременност от трети опит инвитро. Чакахме момченце. Чувствах се прекрасно, карах много спокойна бременност, бях в болнични, почивах си  у нас, не съм се натоварвала с нищо. На 30,07. 2012 г. отидох на 4Д за фетална морфология, бебчо всичко си му беше наред, беше много активен, околоплодни води в норма, плацента наред, нямаше нищо притеснително. На другата седмица си имах час за контролен преглед. И както всичко беше наред в петък на 03,08,2012 г по обяд започнаха болки в корема, не силни и не чести. Аз си викам , то ще ми мине, обаче не минава, обадих се моята докторка и тя веднага каза по спешност да отида да ме прегледа. Обадих се на мъжа ми и той веднага се прибра от работа и ме закара до кабинета. Прегледа ме доктораката и каза " ох ох какво се е случило" имаш голямо разкритие , веднага отиваш в АГ Селена за да те приемат, и само 5% шанс за бебечето да оцелее. Направо все едно гръм ме удари. Не съм очаквала такова нещо. Веднага тръгнахме за болницата, щом ме приеха ме включиха на системи с Гинипрал и Кормагнезии за спиране на контракциите. Цяла нощ ми вливаха системи и антибиотик за да се спре инфекция , която може би се е получила след разкритието. Плана беше щом спрат контракциите в понеделник да ми се направи серклаж, макар че лекарката каза, че и при него има риск от пукане на мехура и изтичане на водите. контракциите бяха много болезнени и не спираха от нищо. Голяма мака и болка преживях. В събота цял ден болезнени контракции и на всичко отгоре от Гинепрала побучих силно сърцебиене и почнах да се треса и трепера неконтролируемо. Вдигнах много висока температура над 40 градуса. Спряха ми системата докато се оправя и после пак я пуснаха. Аз много се изплаших, защото корема ми се тресе целия, а трябва да пазя мехура да не се спука, обаче не можеш да се спреш от това треперане и взех , че прокървих вече. Казаха, че кървенето е от разкритието. Получих втори път треперане и висока температура, пак същото , спиране на системата с Гинепрал , покой за малко . Цялата нощ изкарах много зле, чак на сутринта в неделя имах малко почивка от контракции за около 2 часа, и после пак ме почнаха.После към обяд взе да се успокоявам, че контракциите намаляват, даже мъжа ми като дойде и той с една надежда милия , че съм малко по-добре и някак и аз си повярвах, че нещата ще се успокоят и ще запазим бебчо.Даже акушерката дойде да правят запис на тоновете на бебо и аз накарах милото да остане с мен да си го слушаме. тоновете бяха наред, даже много добре, няма и десет минути след като си тръгна мъжа ми и взе да ми става лошо , пак треперане още по-силно от предишните две, висока температура за отрицателно време и стана най- лошото , мехура се спука и изтекоха водите. Веднага се събра екип и ме свалиха в родилното. Със  сетни сили успях да званна на мъжа ми да се връща , че е станало най- лошото. Милия дойде за 5 минути и ме придружи до родилното.Там изживях истински ад. От треперането не можех да дишам нормално, кръвта ми се стичаше по краката, накараха ме да повърна, че бях хапнала малко сутринта, за да ми сложат упойка за след раждането за ревизията на матката. Аз много трудно повръщам по принцип, но с кански услия бръкнах в гърлото и успях, едвам едвам ме качиха на стола и раждането започна, аз треперам цялата , боли от контракциите, надупчиха ме цялата и не могат да намерат здрава вена за абокат за упойка, както и да е бебчо се роди на третия напън. не го видях, отнесоха го веднага. Казаха, че е много малък и не може да оцелее. На мен това ми беше ясно и си го знаех. След като го родих, все още не ми бяха сложили упойката и ме ревизираха без такава, голяма болка , но вече не знаех къде се намирам, някак претръпах от всичко, в крайна сметка анестезиолога успя да сложи абокат, ама не ми подейства изобщо , така че си изтърпях всичко.Преместиха ме едно легло, и ми включиха система антибиотик и нещо друго , не помня вече какво. Стоях долу в родилното един час и ме качиха в стаята. Хубаво , че мъжът ми беше при мен през този един час и после горе в стаята. И така свърши всичко за нас. Много е тежко и много боли. Двамата сме като попарени.Но се държим един за друг и го преодоляваме , защото борбата продължава, имаме две замразени ембриончета и смятаме като се възстановя да си ги прибера и , ако е рекъл Господ едно или две бебчета до термин да си го /ги износя. На 20.08,2012 съм на преглед и тогава ще си взема епикризата , за да видя какво са написали. Като причина лекарите казват инфекция, чудя се от къде ми дойде на главата , толкова следене, прегледи, изследвания, вагинални секрети , направо главата ми не го побира, ама станалото станало, ще гледаме напред и това е.

# 15
 • Мнения: 246
Паеле, мила, толкова съжалявам за загубата ви Hug. Толкова неочаквано и внезапно... Пожелавам ти бързо възстановяване- и физическо и психическо и скоро да си прибереш бебенцата и да си износиш до термин. Аз също съм бременна от ин витро в Селена и съм в 22 г.с. и като чета какво се е случило направо се разтрепервам...

# 16
 • Мнения: 98
george_80  не се притеснявай мила, аз умишлено не писах в темата на Селена, за да не притеснявам бременните мами. Стискам палци и се моля на Богородица да ви закриля.Всичко ще наред, ще видиш. Прегръдки от мен Simple Smile

# 17
 • Мнения: 2 459
paele,
сърцето ми се сви.. Cry Мисля, какво да напиша, а думите не идват. Няма да те съветвам да бъдеш силна, защото знам, че не е възможно. Нито ще ти кажа, че ще се оправиш, защото такава загуба не е болест, от която се възстановяваш. Просто човек се научава да живее с болката и с времето става по-леко. Позволете си да скърбите за вашето дете, за да можете да продължите напред. Дръжте се един за друг и не губете вярата си.
Силна прегръдка от мен! Ако имаш нужда от рамо, пиши.  Hug

# 18
 • Мнения: 98
_Hope_    love001  Благодаря за подкрепата .

# 19
 • Мнения: 847
Здравейте!
Моля ви препоръчайте добър специалист в София за лапароскопия при евентуална извънматочна бременност. Аз съм пациент на д-р Стаменов, той ок ли е?

# 20
 • София
 • Мнения: 650
Apr Aз се оперирах във вита (всичко мина по здравната каса-без избора на екип) Оперираха ме Попов и Кълвачева. Много добре мина всичко и се радвам, че се доверих на Попов!

# 21
 • Мнения: 9
paele,просълзи ме твоята история и душата ми се сви от болка....просто думи нямам,толкова много ти съчувствам и съжалявам за вас.Желая ти бързо възтановяване и добър резултат много скоро.Нали знаеш-след лошото винаги идва добро,а след този ад през който ти си преминала миличка заслужаваш наи-доброто.Горе главата,ти си герой!Поздрави и мъжа си,явно е,че сте добър тандем  Hug

# 22
 • Мнения: 31
Здравейте, момичета!

Вчера отидох на преглед за установяване на бременност (правих си тест преди 4 дни и беше +, последната ми М. беше на 5.07.12г.). Лекаря обаче каза, че не вижда нищо в матката, а в дясната тръба имало нещо, което наподобява сак и най-вероятно става въпрос за извънматочна бременност. Т. к. нямам никакви оплаквания, болки и кървене, ми каза да отида на преглед отново в четвъртък. На моя глава си пуснах ЧХГ - резултат 185. Смятам утре да пусна още един и да отида при друг лекар.
Моля Ви много да ми препоръчате специалист в София, на който да мога да се доверя и да ми кажете, ако се потвърди извънматочна бременност евентуални лапарооскопии и операции поемат ли се от здравната каса. Питам, защото в момента не живея в Сф и ще трябва да организирам предварително някой да ми вземе талон от личния лекар.


Благодаря много предварително и дай Боже скоро никога да не ни се налага отново да посещаваме тази тема и този подфорум   bouquet

# 23
 • Мнения: 139
Здравейте момичета! На 05,08,2012 г. преживях спонтанен аборт или по -точно си беше раждане в 22 г.с.  Още не съм се съвзела напълно, добре че е мъжът ми до мен, дава ми сили да продължа напред. Физически се чувствам добре, но психически незнам , уж съм добре, а на моменти нещо ми става и почвам да плача.......................................................... Звам , че ще го преоделеем някак си , но винаги ще го помня. ама станалото станало, ще гледаме напред и това е.

paele,просълзи ме твоята история и душата ми се сви от болка....просто думи нямам,толкова много ти съчувствам и съжалявам за вас.Желая ти бързо възтановяване и добър резултат много скоро.Нали знаеш-след лошото винаги идва добро,а след този ад през който ти си преминала миличка заслужаваш наи-доброто.Горе главата,ти си герой!Поздрави и мъжа си,явно е,че сте добър тандем  Hug

           paele......    Hug Praynig  мила        bouquet    споделям написаното от e22.... Казала го е много добре. Ти наистина си герой и много силна- Бог да е с теб.
                    На днешния празник на Богородица ти пожелавам бързо възстановяване и много скоро да ви зарадва с веста , че пак ще ставате мама и татко . Peace  

                                

# 24
 • Мнения: 87
Mesec sled injekciq metotrexat se vijda plodnia sak  v trabata. S razmer 18.9mm. V nachaloto beshe 22mm . beta CHG 79. Spada dobre zapocna s blizo 6000. Ne sam v BG. Vsqka sedmica mi pravqt izsledvane, no sam vse pri razlichni lekari za konsultaciq i vseki razlichno mi kazva. Pri vas kak beshe?
Koga moga da napravq cvetna snimka v tozi sluchai?
Vazmojno li e CHG da stane 0 i da ne se  e rezorbirala bremennostta?
Izvinqvam se za latinicata  Sad

# 25
 • Мнения: 106
Здравейте ,извинявам се за въпроса ,но...Чета в нета ,че при ембрионална смърт ,10-тина дни след това има кафеникаво зацапване.То какво точно представлява-обилно ли е или еднократно ,само по бельото ли се забелязва или остава и при забърсване ?Еднократно ли е или се повтаря или пък като цикъл за няколко дни ?Ще ви бъда много благодарна за отговорите ,защото днес забелязах някакво подобно течение ,еднократно и съм много притеснена... Thinking

# 26
 • в сърцето на един мъж...
 • Мнения: 5 641
ElenaHristova, кървенето може да бъде в хиляди вариации, най-добре се обади на лекаря си, за да прецени. Може да е от различни неща, може да бъде еднократно, може да е по-сериозно, ние няма как да ти кажем от какво е. Ако не се лъжа ти си в сравнително напреднала бременност, затова е най-добре да се обадиш на лекаря, който те следи и да те прегледат.

# 27
 • Мнения: 1
На 3 август направих спонтанен аборт,не се наложи лекарска намеса,защото организмът ми успя сам да се изчисти. Бях бременна в 8 г. с. , гинекологът ми ме посъветва да изчакам 2-3месеца...но без да се замисля ме на 14 и 17 с моя мъж правихме секс без да се пазим. Въпросът ми е : Дали е възможно да съм забременяла и ако да има ли вероятност нещо да не е наред с бременността и бебето. Продължителността на цикла ми е 26 дни, редовен.Благодаря предварително за отговора

# 28
 • London
 • Мнения: 73
Записвам се и аз в този тъжен форум. Моята история накратко: пункция на 24 юли, трансфер на 2 ембриона на 27 юли в Щерев, позитивен резултат с ниско ЧХГ (26) на 8 август. ЧХГто продължава да се увеличава но винаги остава в долнимграници. В четвърта г.с почва кафяво зацапване, което преминава в червено кървене в 5 г.с. Вагинален УЗ не показва нищо конкретно, Чхг е ниско (700) и за два дена стига само до 990. Въпреки че нищо не се вижда нито на вагинален, нито на коремен уз се установява извънматочна. 6 г.с кървенето си е жив аборт, огромни съсиреци и обилно кървене. Чхг е 1220, след два дена 1668. Предложиха ми две опции - метотрексат или лапароскопия. Аз избрах метотрексат, въпреки че това означава три месеца до следващия трансфер и многократни кръвни тестове. Все пак това ми се стори по човешко от лапароскопия при която не се знаеше какво и къде ще го намервт, и дали няма да премахнат тръба или яйчник. Сега чакам кръвен тест в четвъртък, чувсвам се много отпаднала и ми се гади и боли глава, а доколкото разбрах не мога да взимам болкоуспокоителни. Все още ми е много странно, първо че не знаех че при ин витро въобще е възможно да има извънматочна, второ че така и не се видя къде е ембриона, тъй като имах силно кървене и обърната матка. Надявам се всички тук да се преместим в по весел форум скоро!  Cry

Елена христова, има форум кървене по време На бременност тема 3 където сложих линк към английски сайт с много информация, причините миже да са всякакви и далече не винаги лоши. Стискам палци всичко да е наред

Последна редакция: ср, 05 сеп 2012, 12:49 от AnMary

# 29
 • Мнения: 87
Записвам се и аз в този тъжен форум. Моята история накратко: пункция на 24 юли, трансфер на 2 ембриона на 27 юли в Щерев, позитивен резултат с ниско ЧХГ (26) на 8 август. ЧХГто продължава да се увеличава но винаги остава в долнимграници. В четвърта г.с почва кафяво зацапване, което преминава в червено кървене в 5 г.с. Вагинален УЗ не показва нищо конкретно, Чхг е ниско (700) и за два дена стига само до 990. Въпреки че нищо не се вижда нито на вагинален, нито на коремен уз се установява извънматочна. 6 г.с кървенето си е жив аборт, огромни съсиреци и обилно кървене. Чхг е 1220, след два дена 1668. Предложиха ми две опции - метотрексат или лапароскопия. Аз избрах метотрексат, въпреки че това означава три месеца до следващия трансфер и многократни кръвни тестове. Все пак това ми се стори по човешко от лапароскопия при която не се знаеше какво и къде ще го намервт, и дали няма да премахнат тръба или яйчник. Сега чакам кръвен тест в четвъртък, чувсвам се много отпаднала и ми се гади и боли глава, а доколкото разбрах не мога да взимам болкоуспокоителни. Все още ми е много странно, първо че не знаех че при ин витро въобще е възможно да има извънматочна, второ че така и не се видя къде е ембриона, тъй като имах силно кървене и обърната матка. Надявам се всички тук да се преместим в по весел форум скоро!  Cry

Можеш при силни болки да вземаш парацетамол. Това ми дадоха на мен. Гаденето и главоболието са най-вероятно от метотрексата. Ако още вземаш фолиева киселина - спри я. Взаимодейства с метотрексата.

# 30
 • London
 • Мнения: 73
Да фолиевата я спрях веднага. За парацетамола четох всякакви неща и общо взето стискам зъби, тъъй като всеки ден имам едно тъпо главоболие и схванат врат. Вчера кръвния тест за съжаление показа покачване (за четири дена от 1668 до 3000), което много ме притесни, въпреки че тук (в Лондон) лекаритв не бяха много разтревожени. Надявам се все още да има шанс метотрексата да проработи и до неделя да ми спадне чхг. Безпокоя се, ако това не стане, и се моля ембриона да не би да се развива все още... Нямам силни болки иначе, надявам  до неделя нищо да не се случи и да избягна лапароскопията. Но това нарастване на ЧХГ ми се струва прекалено голямо  Shocked

Днес ЧХГ се е качило още малко от четвъртък (3000) до 3230 (неделя). Искаха още днес да ми сложат втора инжекция, но аз исках преди това да ме видят на УЗ - надявам се при тези стойности да се установи къде е, и оттам да се реши кое е най добрия начин на действие - метотрексат или лапароскопия... Успях да си уредя УЗ утре в 9 сутринта.

Не мога да повярвам такъв лош късмет...надявах се по коледа да правя втори трансфер на замразени ембриони, а сега все още не се знае дали ще може тогава, ако имам втора инжекция ще трябва да чакам 6 месеца. Само се моля да не се окаже сакчето в яйчника, че тогава съвсем...

Последна редакция: ср, 05 сеп 2012, 12:50 от AnMary

# 31
 • Мнения: 2 459
Светулка,
не мога да помогна с нищо, само се моля за най-добро развитие при теб!  Praynig Пиши, когато знаеш повече.  Hug

# 32
 • Мнения: 12
Здравейте, момичета. И аз се присъединявам към вас в тази тъжна тема. Длъжна съм да споделя опита си, за да мога да дам кураж на всички, които по неволя ще преживеят същото. Вчера ме изписаха след лапароскопия заради извънматочна бременност. Бебето е било в 6-а седмица и имало огромна опасност да се спука тръбата, а оттам... най-страшното, а аз дори нямаше да разбера... Благодаря на Господ, че ме спаси за пореден път! Било невероятен късмет, казват и се чудят как съм нямала никакви болки.
С мъжа ми правим опити за бебе от 6 месеца и когато ми закъсня, първото нещо беше да си направя тест. Беше отрицателен - взех си едни прехвалени тестове за ранна бременност, които явно никак не са точен. В тази връзка се оказва, че не само аз съм била заблудена от тази марка тест. Едно от момичетата, с които лежах в болницата, също си беше правило два такива теста. И при нея били отрицателни и тя се юрнала по планините. А после прокървила и за съжаление загуби бебето си в 8-та седмица (при нормална бременност). За съжаление не мога да спомена марката, защото не знам дали АКТА е влязла в сила и дали няма да си имам проблеми за това. Но просто имайте едно наум с тестовете!
Та, след като три седмици нямах цикъл, а отгоре на всичкото една лекарка ме видя на ултразвук и ме увери, че имам жълто тяло, което означавало, че ще ми дойде скоро, сама се усъмних, че нещо не е наред. Гърдите ужасно ме боляха, коремът ми се наду, гадеше ми се, ставах раздразнителна. Мъжът ми ме бъзикаше, че си внушавам. Все пак си направих още един тест - от същата марка, но от по-старите модели и... беше положителен. Супер! Два дни бях на седмото небе от щастие, бременеех на воля, но... на третия ден прокървих, защото се претоварих с домакинска работа,  тъй като ни идваха гости от чужбина. Оказва се, че това май ме е спасило.
Тъй като бяха празниците около 6-и септември отидохме в Токуда, където попаднах на д-р Илиев. Оказа се много добър лекар и човек, и съм му адски благодарна за адекватната реакция. Той не видя нищо в матката и предположи, че е извънматочна бременност. Щастието ми вече беше помрачено, но трябваше да се действа, и то бързо. След назначени два бета- HCG кръвни теста се видя, че резултатите не се увеличават двойно за 48 часа, както трябва да бъде при нормална бременност. Илиев препоръча моментална лапароскопия и ми каза кои са най-добрите специалисти в областта. Тези от Токуда отиваха на семинар и нямаше как.
Аз избрах д-р Нецов, който от скоро е шеф на АГ отделението в новата болница Софиямед. Бях чувала за него много хвалебствия, че е пионер в ендоскопията, че е корифей на лапароскопа,  и да ви кажа - не сбърках. Човекът наистина е със златни ръце! Веднага ме прие в отделението и назначи операция. За жалост подобна операция там е 900 лв, но не съжалявам и за една пропиляна стотинка. И най-важното - Нецов ми спаси тръбата, която имаше опасност да си отиде. Благодаря и на д-р Хасан, който е асистирал. Страхотни професионалисти и хора, а не меркантилни лекари. То няма как да е другояче, нали все пак е частна болница.
Да знаете, че за Софиямед се пише малко, но условията там са невероятни. А що се отнася до отношение към пациента - просто не мога да направя сравнение. Лежала съм и в Майчин дом, и в Тина Киркова, и във Вита дори, но тия хора там са супер. Добри специалисти и в същото време адски мили и любезни. А аз задавам много въпроси, чак и себе си дразня понякога. Не знам дали се държат така, защото болницата е нова и трябва да се доказват, но не ми пука - важното е, че всичко свърши благополучно и че се чувствах не като в болница, а като в хотел. Препоръчвам я за всички, които се чудят.
Извинявайте, че ви напълних главата с глупости. Просто трябваше да споделя. Като се сетя ми е тегаво, все пак можеше да е бебче... даже му измислих име... но един ден всичко ще е наред и ще е прекрасно... за всички нас. Трябва само да вярваме!

# 33
 • Мнения: 17
Здравейте, моля за малко съдействие от ваша страна. Бременна съм , но има голямо съмнение за извънматочна бременност . Последният ми МЦ(винаги точен и на 28 дни) беше на 11.08, овулацията е била някъде м-у 17-19 ден. На 28 ден от цикъла отрицателен тест. 4 дни по-късно положителен с лека бледа втора черта, като същия ден получих съвсем леко кафеникаво зацапване, беше само вечерта и оттогава не съм имала. Естествено на следващия ден на лекар, но не се видя нищо, освен удебелена лигавица на матката. 10 дена по-късно (вчера 22.09) отново на вагинален ехограф не се вижда нищо, като ЧХГ е 630. В понеделник отново ще пускам ЧХГ за да се види стойността.
А това ми е графиката http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycles?grCycle=-1&a … ginName=eurolinka

Имам ли поне малка надежда всичко това да се окаже едно голямо недоразумение или да си мисля най-лошото и ако се окаже извънматочна, какво следва. Знам само че е се прави лапароскопия в МД, но как, при кои лекар с направление ли, минава ли по здравната каса?

Съжалявам,ако всичко това е вече коментирано, но все още съм много объркана и тепърва ще се връщам да чета назад в темата.

# 34
 • София
 • Мнения: 4 214
Здавей HugНа УЗИ може да се види вътрематочна бременност,ако има ЧХГ поне 1000/1500,зависи от апарата PeaceНе виждам защо си мислиш за извънматочна,прибързваш с изводите според мен.Кога направи чхг-то?направи повторно такова след 48 часа,то ще даде страшно много информация.Дори да предположим,че нещата не се развиват както си искала,не е казано,че е извънматочна,може да е биохимична бременност.

# 35
 • Мнения: 17
Уф, лекарят ми така реши за тази извънматочна. Сега като прочетох, че при ЧХГ 600 нищо не може да се види се успокоих. Така или иначе в понеделник пак ще пускам кръвен тест и тогава ще се разбере. Благодаря за успокоението Hug

# 36
 • Мнения: 17
Здравейте, в понеделник правих и второто кръвно изследване и ЧХГ беше 1191. Моля някой да коментира как му се струва:
21.09- ЧХГ 630
24.09 Чхг -1191
Последен цикъл на 11.08, като овулацията трябва да е била м-у 17-19 ден (няколко поста по-горе съм описала опасенията за извънматочна). Чак в петък съм на лекар и тогава вече би трябвало да се установи какво става. Благодаря.

# 37
 • София
 • Мнения: 650
Sandvika Здравей! Според калкулатора на зачатие чхг-то ти се удвоява на всеки 78 часа- което макар и да не е в границите (48-72 часа) според мен не е чак толкова лошо. Имаш ли кървене или някакви други неразположения?  Hug Hug Hug

# 38
 • Мнения: 17
Не, нямам нито кървене, нито болки, нито пък някакви симптоми на бременност. То е ясно, че в петък вече ще с разбере, но поне да съм подготвена и за най-лошото.

# 39
 • Мнения: 2 459
Нищо не може да се каже към този момент, Сандивка. Може само да се надяваме, че си от изключенията, при които ЧХГ-то не нараства точно в установените норми. Дано всичко е наред! Praynig
А защо точно петък? Утре вече би трявало да се види нещо в матката.

# 40
 • Мнения: 17
Днес ми беше прегледа- най-накрая се видя плоден сак, отговарящ на 6 г.с.
Няма извънматочна бременност. Пиша за да вдъхна поне малко успокоение, че дори и ЧХГто да не се покачва на 48-72 часа двойно, пак да имаме вяра и надежда. Разбира се все още нищо не е сигурно, че не се видя нито ембрион, нито съдечна дейност, но най-лошото  поне отмина.
Благодаря на всички.

# 41
 • Мнения: 2 459
Sandvika,
радвам се, че всичко изглежда наред!  Hug Рано е още за сърдечна дейност. Само бих те посъветвала да продължиш с ЧХГ-то, направи още 1-2 изследвания. Аз бях с нарастващо около 75% ЧХГ и с псевдоплоден сак в матката. Той заблуди лекарите, а ембриона се оказа в тръбата. Добре е да продължиш с ЧХГ-то на първо време и в понеделник пак да отидеш на ехограф.
Разбира се, малко жени имат моя лош късмет, но не пречи да се застраховаш.  Hug Peace

lomima,
съжалявам за случилото се! Хубаво е, когато човек попадне на правилното място, при точните специалисти. Аз самата съм безкрайно благодарна на човека, спасил живота ми. Благодарение на него успях да забременея втория път.
 Пожелавам ти скорошна бременност - спокойна и безпроблемна! Hug

# 42
 • Мнения: 22
Здравейте, много ви моля помогнете ми много съм разтревожена  newsm45
Последен цикъл ми беше на 30.08., на 03.10 имах положителен кръвен чхг- 98.61, на 10.10- чхг беше 300, нищо не се вижда в матката (13 дни ми закъснява). Вчера имах леко кафеникаво зацапване, а днес си имам кървене от време на време.Усещам леки бодежи ниско долу и нищо повече.Лекарите се съмняват за извънматочна, друг ми каза, че е рано ако съм имала късна овулация, но с това кървене.. не знам След 2 дни пак ще пусна чхг и ако спада значи ли, че това е спонтанен аборт и има ли вероятност да има извънматочна.. май не го обясних както трябва но съм в голям шок Sad благодаря ви!

# 43
 • Мнения: 2 459
cherry84,
много е рано да се види нещо в матката. Вижда се при минимум 1500 ЧХГ и добър ехограф.
Бавно ти нараства ЧХГ-то - на 4 дни, а трябва да се удвоява на всеки 48ч - 72ч максимум. При теб е за 97 часа. Има няколко варианта:
- ЧХГ е нарастнало до някаква степен, но бременността е спряла да се развива, затова хормона е започнал да пада и ще последва спонтанен аборт.
- извънматочна бременност
- късна овулация и бавно нарастващо в началото ЧХГ /рядко се среща, но може да имаш късмет/;

В случая е необходимо да се следи динамиката на ЧХГ през 48 - 72 часа. Ако стойностите падат, значи е настъпил спонтанен аборт и скоро ще настъпи кървене. Дори да спадат нивата, е необходимо да се продължи със следенето на ЧХГ, докато не достигне минимума си.
 Ако нивата на ЧХГ продължават да нарастват, но не се удвояват на всеки 48 - 72 часа, почти сигурно е извънматочна бременност.
Ако стойностите нарастват, но вече се удвояват на 48 - 72 часа, възможно е да се развие нормална бременност.
Единственото, което можеш да направиш сега, е да следиш ЧХГ и на база стойностите, скоро ще се разбере, какво се случва.
Стискам палци за бързо и безболезнено овладяване на ситуацията! Hug

# 44
 • Мнения: 22
много благодаря за отговора, само не разбрах какво имаш предвид за 4 дни,че ми нараства бавно чхг-то( на 3.10. беше 1то и беше 98,61, а второто на 10.10. е 300 ?това нормално ли е?! страх ме е да не е извънматочна.... направо ще се побъркам Sad

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 19:12 от cherry84

# 45
 • Мнения: 2 459
Имах предвид, че при теб ЧХГ се удвоява на всеки 97 часа / 4 дни/. Според нормите трябва да се удвоява на всеки 48 - 72 часа. Всичко над 72 часа е извън нормата. Може да означава ранен спонтанен аборт / ще се установи на база следващото ЧХГ, защото ако е под 300, значи, че намаля и скоро ще започнеш да кървиш по-обилно/, но може да означава и извънматочна бременност, в случай, че нараства, но не се удвоява в рамките на 48 - 72 часа.

Нарастването на ЧХГ при теб е извън нормата. Но историята познава редица случаи, при които се е случвало и впоследствие се е стигнало до нормално развиваща се бременност. При някой жени в началото просто по-бавно нараства ЧХГ и не се удвоява според нормите. Не се случва много често, но все пак се случва. Дано при теб е така!
При следващото изследване на ЧХГ вече трябва да има яснота, какво се случва.
Дори да е извънматочна бременност, може да се реагира навреме, не се тревожи. Не мисли сега за най-лошото. Почивай си. Каквото има да се случи, ще се случи така или иначе. Знам колко е ужасно чакането, но се опитай да запазиш спокойствие.   Hug

# 46
 • Мнения: 22
да аз от днес вече кървя, не много обилно, но кървя и шийката намалява, имам и бодежи от време на време само от лявата стана ниско долу,дали е спонтанен.. ? и щом шийката намалява може ли да се изключи, че  е извънматочна?
Съжалявам,че много въпроси задавам, но съм много притеснена!В петък отивам за чхг и ще видя, но до тогаваа Sad

# 47
 • Мнения: 2 459
Не зная, как да интерпретирам това за шийката, защото нищо не зная по въпроса. За пръв път чувам за това, но би ми било интересно, ако обясниш повече. Кървенето не може да изключи напълно вероятността от извънматочна бременност. Само ЧХГ теста може да покаже. Зная, колко си притеснена, минала съм през същия ад. Каквото и да ти кажа, ще си трепериш до петък. Силна прегръдка! Ще мине всичко, не се тревожи! Hug

# 48
 • Мнения: 22
 Да дам отчет от мен, в петък чхг беше спаднало
От една страна се успокоих, че не е извънматочна, но ми е много мъчно Sad
Както се казва всяко зло за добро, вярвам, че всички ние ще успеем един ден и ние да си имаме големи кореми и да си гушкаме бебоците Simple Smile

# 49
 • Мнения: 2 459
cherry84,
съжалявам, но честно казано, отдъхнах си за теб! Не било писано този път, но имате още много възможности пред себе си.  Дано скоро се радваш на дългоочаквана и безпроблемна бременност! Hug

# 50
 • сто акровата гора
 • Мнения: 229
cherry84  Hug поне е било по-малкото зло, не се отчайвай, пожелавам ти скоро да се радваш на безпроблемна бременност!
Аз не съм писала отдавна, но си ви чета.
 Откакто спрях противозачатъчните нямам оплаквания, цикъла си ми е точен - 28 - 27 дни, както преди извънматочната, без кръвоизливи и тревоги, явно не са ми понесли хапчетата. С докторката се скарахме, защото не била съгласна да се пазим с прекъсване, хапчета та хапчета, не заради кисти нещо, а заради самото пазене. Ми пък ако с една тръба стане случайно бебето при пазене, добре е дошло! Та лятото си дадох почивка и никакви доктори не виждах  Mr. Green
Сега вече си мисля да опитваме пак за бебе, (щом ви го пиша тук значи съм събрала сили), че преди само от мисълта ми се изправяха косите. Знам, че едва ли ще е лесно с една тръба, та да започваме овреме  Flutter Чудя се да правя ли някакви допълнителни изследвания обаче? Вие как постъпихте след извънматочната?

# 51
 • София
 • Мнения: 650
soceress здравей,не съм запозната с историята ти. Аз извънматочната направих само ЦС.

# 52
 • Мнения: 142
Здравейте,

Не съм писала много във форумът, но май е дошъл моментът. За съжаление няма с кой да споделя. Аз живея в чужбина и дори не мога да кажа на семейството си защото ще се побъркат от притеснение. Преди 2 години забременях и в 11 седмица получих много силен кръвоизлив. Беше много зле едвам отидохме до болницата. Въобще не видяха плод, тялото ми се мъчеше да го изхвърли. Последва кюртаж - тогава даже не знаех какво е това, добре че ме упоиха ... Трябваше ми толкова много време да го преживея макар че никога не го показах. Преди 2 месеца пак забременях. Страх ме беше през цялото време. Отидох на лекар и видяха сак но плода беше спрял да се развива в около 6 седмица. Лекарката не искаше да чакаме и вчера ми правиха кюртаж отново. Този път не мога да си сдържа сълзите макар че не плача пред мъжа ми. Той и без това страда като ме гледа. Знам че не трябва да се отчайвам и че много хора са минали през подобни че и по-лоши неща. Съжалявам че трябва да минаваме през това, на никой не го пожелавам. Всички около мен имат деца, никой не е преживявал и един аборт. Затова дори няма на кого да кажа и да ме разбере, наистина е адски гадно. Аз съм силен човек по принцип ... но този път е много тежко и не искам да бъда силна
Благодаря че прочетохте

# 53
 • сто акровата гора
 • Мнения: 229
theHellgirl  Hug ужасно съжалявам за това което си преживяла, много е трудно да се преодолее наистина. От сърце ти пожелавам скоро да се радваш на безпроблемна бременност!  Hug А някакви изследвания с които да се установи защо се случват тези неща правила ли си?
dharmaaa историята е, че решихме да имаме второ детенце, забременях без проблем от раз както се казва, както и  първия път, отидох на лекар на 10 дневно закъснение, той гледа каза че всичко е чудесно и да отида на 27.12 за сърце да гледаме....обаче на 23.12.2011 на пазара ми стана много зле, отидохме в Окръжна и се оказа че нищо не е чудесно, че е извънматочна и докато ми обясняват че в Майчин дом с лапароскопия ще е по щадящо припаднах и директно в операционната. Резултата беше 1.5 л кръв в корема, спукана лява тръба, която махнаха и част от левия яйчник, защото жълто тяло имало, но са длъжни да го изследват да не е киста. Другата тръба изглеждала добре, всичко си е ок. Моята гинеколожка я нямаше тогава, беше отпуск по празниците и после настояваше да пия противозачатъчни, които ми причиняваха кървене като цикъл по 2-3 седмици  и не разбирах кога е истински цикъл и кога не, така че ги спрях.
Сега се чудя за цветна снимка, (нали това имаш в предвид с ЦС), но ми казват че няма нужда и е твърде агресивно изследване. Може би защото си имам дете и не се приема като голям проблем това че искам второ или наистина е агресивно и аз не знам вече. Затова реших да питам и тук така за мнения. Доволна съм, че съм жива и здрава, но така и не стана ясно защо се случи извънматочната и това ме тормози...

# 54
 • Варна
 • Мнения: 686
Чак пък много агресивно изследване, не бих казала. Всяко момиче минало през арт процедура има цветна снимка, пък и не само. Не че не е вредно, предвид рентгеновото облъчване, но е добре да се направи, ако смяташ да планираш следваща бременност.

# 55
 • Мнения: 142
soceress  Здравей, още нищо не съм правила но след месец имам преглед и тогава ще ми даде каквото трябва да се прави ...  Hug Честно казано не знам какви са изследванията но ще се разровя и ще прочета повече инфо  newsm78
Късмет на всички и много  Hug и кураж от мен

# 56
 • Мнения: 8
Помощ момичета  Cry Много съм изплашена, вчера бях на първи преглед след положителен резултат и не видяха нищо в матката, нямаше плодно сакче. Казаха ми да пусна чхг, което показа стойност  700. Трябва да съм в края на 5 седмица. Докторката се съмнява за извънматочна. На 15-тия ден от трансфера чхг беше 161, но сега на 24-ти ден тези 700 са доста обезпокояващи. Нямам никакви болки засега. Мисля утре да пусна още едно изследване, за да видя дали има покачване

# 57
 • в сърцето на един мъж...
 • Мнения: 5 641
Направи още един тест, но докато не стане над 1000 чхг-то, няма как да се види нещо в матката.

# 58
 • София
 • Мнения: 4 977
Здравейте, момичета.
Ето я и моята история - надявам се да бъде полезна на някого след време. Аз намерих много полезна информация във форума, която ми помогна доста, докато чаках да ме диагностицират окончателно.
Първо преживях спонтанен аборт в края на миналата година. Според мен беше т.нар. кухо яйце. Имах кървене от първия ден на закъснението във всякакви цветове, количества и т.н. Накрая стана кръвоизлив и се наложи абразио. Виждаше се деформиран сак в матката. До последно си остана празен.
Сега пак положителен тест с почти невидима втора черта и зацапване/ кървене във всякакви цветове. После стана като цикъл - и така за около седмица. След това отслабна кървенето, но не спря. На два пъти имах падане на съсиреци и си мислех, че е спонтанен аборт, но уви, не беше.
Започнах с кръвни (ЧХГ) тестове през ден и ходене на преглед през ден - докато се види нещо или в матката, или другаде, заради растящия хормон.
17.10-13,51 (трети ден закъснение)
19.10-40,37
22.10-119,57 Прогестерон - 19,07
24.10-224,07 Прогестерон - 22,25
26.10-311,26 Прогестерон - 21,84
28.10-413,32 Прогестерон - 16,61
30.10-623,48
02.11-1154,54
05.11-1867,61
На 5-ти най-накрая се видя образувание в лявата тръба (на около 21 дни закъснение) и то благодарение на добрите диагностични умениа на д-р Росица Колева в Токуда. Появиха се и болки в ляво. Каза ми, че съм за хоспитализация. Отидох в Окръжна, защото болницата е добра и ми е позната, а и там не се доплащат клиничните пътеки като в Токуда.
Лекарите не видяха достатъчно данни, за да ме оперират. Останах за наблюдение, като междувременно болката в ляво започна да се усилва и стана нетърпима на сутринта на 6-ти. Казаха ми да се подготвя за операция, защото вече се вижда "нещо". Оперираха ме. Махнаха лявата тръба, където си се оказа извънматочната. Казаха ми, че тръбата е била много деформирана от извънматочната и едва са спасили яйчника, тъй като някаква свързваща ципа е била напоена с кръв и доста са се борили. Благодарня съм на д-р Манев, който ме оперира и е дал всичко от себе си да ми запази яйчника, въпреки, че нито ме познава, нито е очаквал нещо от мен, дето се вика. В последствие го разбрах от другия хирург, който ми разказа как е протекла операцията. Не разбрах от какво се е полуила извънматочната, но ме посъветваха да пусна хламидии, защото може това да е причина. Казаха ми, че дясната тръба е супер и няма нужда от цветни снимки и т.н.
Малко дълго стана, но това, което мен ме подведе е прогестеронът. Навсякъде из интернет пише, че при извънматочната е под 15 обичайно и едва при 1% от извънматочните е над 25. Тъй като моят беше към 22 в един момент, чисто психически отхвърлях възможността за извънматочна. ЧХГ също нарастваше нормално в началото и след това забави темпа си. Нямах кървене с цвят на сладко от сливи - както се описва из нета или поне аз не го разпознах като такова. Нямах и вътрешно усещане, че нещо не е наред. Мислех, че е просто предстоящ спонтанен аборт като предния път, тъй като нито съм имала някакви възпалени, а и имам една нормална бременност и един спонтанен с маточна бременност. Имах леки болки в дясно, за където нямаше подозрения, но такива имам понякога и по време на цикъла.
Благодарна съм, че попаднах на лекари, които я хванаха преди да се спука тръбата и да стане беля. Сега съм по-добре и се възстановявам и психически, и физически. Когато това приключи, мисля да се залавям с нови сили да преследвам мечтата си за поне още едно детенце и се моля този път всичко да е наред  Praynig

# 59
 • София
 • Мнения: 650
Зузи Sad много мъчно ми стана  Sad... Съжалявам, че си минала през това  Sad
Прегръщам те силно  Hug

# 60
 • София
 • Мнения: 4 977
Ами странното е, че към момента съм много позитивно настроена, повече отколкото след спонтанния аборт. И за първи път през последната една година не мисля, че Господ ни изпраща знаци, че трябва да спрем с опитите за второ дете и да се задоволим с това, което имаме. Просто имало да става, дет се вика  Rolling Eyes. Дано да сме минали през лошите неща и да предстоят хубави  Praynig.

# 61
 • Лондон/Пловдив
 • Мнения: 852
zazu1 много много съжалявам видяли сме положителното тестче на една и съща дата . Аз също не съм се отчаяла и ще подължа напред както си казала имало да става .
Пожелавам ти и ти като Ренденцето след извънматочната веднага да забременееш ,
Дарме и на теб ти го пожелавам мила  Hug
Щом имаме сили да се борим ще успеем.

# 62
 • Мнения: 2 459
zazu1,
съжалявам за случилото се!  Tired Аз забременях, след извънматочна бременност при която ми отстраниха тръбата. Още повече бяхме с тежък мъжки фактор. Няма невъзможни неща.  Hug

jujiii,
как си? Не писа повече. Надявам се да си добре!

Cherry Mam,
наистина няма място за отчаяние. Всичко ще се подреди, когато му дойде времето.   bouquet  bouquet

# 63
 • София
 • Мнения: 4 977
Момичета, благодаря ви за окуражителните думи   bouquet.
Чери, няма да е като при Ренди, защото все пак си е операция и си ме е шубе още, пък си ме и наболява де. Да мине този месец, ще пусна хламидии и мико и уреа плазми - просто да съм сигурна, че всичко е ок, преди да правим нови опити. След това, ако се чувствам добре, с нови сили към сбъдване на мечтата Wink.

# 64
 • Мнения: 8
Зазу, съжалявам много за това, което си преживяла, но хубавото е, че си позитивно настроена а това е много важно. Успех в изследванията и дано скоро ни се похвалиш в една друга темичка Hug

Hope, благодаря, добре съм вече. При мен нещата се развиха по-благоприятно, така да се каже от дяволите по-малкия. ЧХТ-то продължи да се покачва, но тъй като нямах болки го пускахме през ден + преглед. В един момент  ембриончето само спря да се развива и хормона започна двойно да пада, спряхме лекарствата и лелището пристигна. Лекарката ме успокои, че по-добре неуспешен опит отколкото извън маточна. Цикълът ми беше ужасен, все още ми зацапва. Другата седмица съм на преглед и коментар.

# 65
 • Мнения: 12
_Hope_ благодаря ти за милите думи, ти си истинска надежда Simple Smile)))

Jujii да знаеш, че на близка моя приятелка й се случи същото като при теб, тя много се обвиняваше, но не се отказаха и още на втория месец забременя. сега се радва на един тримесечен сладур и само ми дава кураж да не се отчайвам и аз

Момичета, а случайно да са ви казали, че след извънматочна няма гаранция, че няма да се повтори проблема, особено ако е запазена тръбата. Аз си мислих, че мога да разбера от кой яйчник овулирам и да се пазя през месец, ама то не било така. Яйчниците не се редували, а можело фоликулчето от десен яйчник да се оплоди в лява тръба и обратното. Истина ли е това или лекарят ме плаши само?

# 66
 • Мнения: 115
 lomima
Яйчниците не се редували, а можело фоликулчето от десен яйчник да се оплоди в лява тръба и обратното. Истина ли е това или лекарят ме плаши само?
да така е както и не е задължително всеки месец да има извънматочна.

Четох назад и видях, че доста момичета са дошли в темата, дано обаче не са толкова много занапред . Пожелавам ви успех със следващите опити и да вярват в успеха. Laughing

# 67
 • Мнения: 48
Здравейте!Имам нужда от вашата помощ!От няколко месеца с мъжа ми правиме опити за второ детенце!Имам редовен цикъл през 26-28 дни.Трябваше да ми дойде този месец на 16.12.,но аз нетърпеливкото си направих уринен тест на който се появи много бледа втора черта.Реших да го повторя след няколко дни,но за съжаление на 17.12 ми дойде.Нормална менструация до 21.12.На 24.12 се събудих от силни болки в дясно ниско долу и отново започна кървене.Направих втори уринен тест,веднага се появи ясна втора черта.Веднага в окръжна болница.Там док.Илиева нищо не видя,нито в матка,нито в тръбата,каза ми да си вървя!Ако се появят силни болки да заповядам.Оттам направо в Токуда,док.Кръстанова каза че може би става въпрос за извънматочна.Пуснах кръвен-378.91. #CrazyИзпрати ме дирекно в Пирогов.Док.Щерянов ме прегледа и каза отиди да си празнуваш спокойно,при силни болки ела.На 26.12 пуснах нов кръвен тест-153.14.На 27.12 нов преглед и отново нищо не се видя.На 28.12 кръвния резултат вече беше 47.50.Кървенето и до днес продължава.Искам да ми попитам,след като падат така стойностите на чхг,има ли опасност за извънматочна или е било аборт?И колко време е нормално да кървя?.Кървенето е ярко червено.Съсиреци нямам.Предварително ви благодаря  Hug

Последна редакция: нд, 30 дек 2012, 21:45 от cvete_to

# 68
 • София
 • Мнения: 4 977
Ами аз не съм лекар, но според мен е аборт щом падат стойностите. При мен си се качваха, докато не ме оперираха, въпреки кървенето през цялото време. Пусни още един кръвен. Би следвало хормонът съвсем да е намалял.

# 69
 • Мнения: 48
Мисля да го пусна кръвния на 02.01,дано до тогава стойността му да е спаднала до 0.Дано е бил малкия дявол,макар че беше много желано това бебче. Cry

# 70
 • Мнения: 115
cvete_to много съжалявам, за случващото се и то по празниците. Щом стойностите спадат така е аборт,а с тези стойности в началото няма как да е можело да се види нещо. Ако това е успокоение все пак е по- малкото зло, а не е извънматочна. Изчакай 1-2 нормални цикъла направи стандартен преглед при лекаря и ако няма нищо притеснително пробвайте пак. Това е мое мнение.

# 71
 • Мнения: 48
Аз също смятам,да мине малко време преди да почнем пак с опитите.Може би имам доза страх,да не се повтори случката.Кървенето ми спря,болка нямам сега.Днес не успях да пусна кръвния,но направих уринен и е  EFNБлагодаря ви за изказаните мнения,малко по леко ми става,когато има с който да споделиш.

# 72
 • Мнения: 4
Здравейте на всички! аз съм нова, и искам да споделя какво ми се случи през последните седмици, ПМЦ 16.11.2012, следваше да ми дойде от 13.12 до 17.12. и тъй като не ми дойде, си купихме тест, и излезе че е положителен! Какво щастие след цяла година опити да забременея... Всичко беше наред, докато на 30.12 се събудих с болки в корема, същите както когато ми идва. И след няколко часа започнах да кървя, обилно, със силни болки. На 31.12 се обадих на лекарката си, която ми отговори, и ми каза че не може да ме прегледа но ми предписа по телефона Утрогестан и но-шпа. и така изкарах до 4.1 когато тя беше на работа. Отидох и се оказа, че лекарката не виждаше бременност  с вагинален ехограф. Което веднага ми каза че не е добре - или спонатенен аборт или извънматочна бременност. Назначи ми кръвно изследване на ЧХГ и до края на деня изследването излезе - 21. Звъннах да й кажа - каза ми че не е извънматочна бременност, но на 7.1. съм пак на лекар и тогава би следвало хормона да падне или да се занули. Не зная, но ....чувството е ужасно.

# 73
 • Мнения: 1 687
Здравейте
имам 2 спонтанни аборта 5 и 6 г.с след два опита инвитро  newsm45
Не можах да се зарадвам даже че съм бременна newsm45
Сега разбраха причината тромбофилия Tired

# 74
 • София
 • Мнения: 1 634
Записвам се и аз в темата. Миналата седмица ми установиха извънматочна бременност и се наложи лапароскопска операция и отстраняване на тръбата. Питах лекарите какви изследвания е необходимо да направя, за да се установи причина (такава не е била установена при операцията) и евентуално за проверка на другата тръба, но ми казаха, че за момента няма нужда да правя нищо. Те са проверили проходимостта на другата тръба по време на операцията и казаха, че по-подробна проверка от тази за момента не може да се направи.
Доколкото разбрах е хубаво да се пуснат изследвания за хламидии, евентуално и цветна снимка на другата тръба. Има ли нещо друго, което бихте ме посъветвали? Къде мога да пусна тези изследвания?

# 75
 • Мнения: 7 807
здравейте
много съжалявам, за всичко което сте преживели и се надявам всичко лошо да е останало в миналото
аз съм с подозрение за извънматочна бременност и вече изперквам. тотално се обърках
последна МС на 23.01. в понеделник си направих тест, беше положителен. цял ден бях с болки, то не точно болки по-скоро като парене в определена точка, ляво и дясно. вчера пусках ЧХГ, резултата е 1230. на преглед съм чак в понеделник и пак ЧХГ. много съм объркана. болките спряха през нощта, сега от време на време е като леко ръчкане в десния яйчник. на вас кога ви потвърдиха диагнозата?

# 76
 • v. turnovo
 • Мнения: 942
Моят съвет е да повториш утре ЧХГ-то ,за да видиш как нарастват стойностите,тогава мисля ще има по-голяма яснота.При моята извънматочна се потвърдиха съмненията в момента на пръсването на тръбата,в 6г.с.0 дни.Аз например болки до деня на спукването нямах,така че и това е индивидуално.Стискам палци всичко да е наред при теб и да си е вътрематочна!

# 77
 • София
 • Мнения: 4 977
А кога беше на преглед? При тази стойност от 1230 има голям шанс да се види дали е маточна бременността. Не може ли да отидеш днес? От къде идват подозренията за извънматочна - от болките ли? В началото на бременността е нормално да има разни болчици и придърпвания.
При мен също болка се появи на 19-20 ден закъснение  и след това ме оперираха, преди това не съм имала болки, а кървене.

# 78
 • Мнения: 7 807
в понеделник ме гледаха, 3 седмици и 6 дни. мен ме учуди, че вечерта и теста си беше положителен, а още нямам закъснение дет се вика и чхг е толкова силен. на ехографа нищо не видя. каза ей това тук с много въображение може да ембриона. защо изобщо е толкова силен чхг? че нищо не виждат си мисля, че е нормално. ако сед седмица не видят вече е кофти, но на няма и 4 седмици не се шашкам

# 79
 • v. turnovo
 • Мнения: 942
Височко ти е ЧХГ-то Thinking Но е рано още да се види бременност според мен.Дали няма вероятност да са двечки Laughing newsm78

# 80
 • Мнения: 7 807
аз вече имам едни близнаци, та няма да е голямо чудо. само да видят нещо, че изперквам

# 81
 • Мнения: 989
С какъв ехограф те гледаха? Ако е с коремен е съвсем нормално да не се види нищо толкова рано, с вагинален също не е много сигурно, че ще се види, много зависи от задапаратното устройство. Иначе и на мен ми мина през ума, че може да са 2, заради голямата стойност на ЧХГ още преди закъснението. Ако е така още е рано да се видят, по принцип се вижда при ЧХГ над 1000, но това е за едноплодна бременност, а и както казах, зависи кой гледа.

Мисля, че всичко ще е наред, стискам палци  Peace

# 82
 • Мнения: 7 807
с вагинален ме гледаха, а в понеделник реално не е ясно колко е било чхг. паникьосахаме здраве, искаха да оставам в болницата .... сега да чакам до понеделник. ужас. аз питам на вас кога ви поставиха диагнозата, защото някакси ми се струва много

# 83
 • Мнения: 989
При последната ми извънматочна поставиха диагнозата, когато тръбата се спука в 6 г.с., но при предните 2 успявахме да я диагностицираме преди да се спука тръбата около 8 г.с. Често се случва диагнозата да не успее да се потвърди на УЗ до момента на спукване на тръбата, затова е много важно да се следи нарастването на ЧХГ и ако в рамките на 10-15 дни от закъснението максимум не се визуализира плоден в матката и ЧХГ не нараства както трябва обикновено се прави лапароскопия за диагностика и отстраняване на евентуалната извънматочна бременност.

# 84
 • Sofia
 • Мнения: 3 323
Не разбирам как така преди закъснение се очаква да се види плоден сак!? ЧХГ-то е чудесно и никога не би ми минало през ума, че става дума за извънматочна... Често казано не виждам какво те притеснява... Naughty

# 85
 • София
 • Мнения: 4 214
Не разбирам как така преди закъснение се очаква да се види плоден сак!? ЧХГ-то е чудесно и никога не би ми минало през ума, че става дума за извънматочна... Често казано не виждам какво те притеснява... Naughty
И аз съм на същото мнение Rolling Eyesпри извънматочна стойностите не се удвояват правилно,освен това наистина е рано за плоден сак преди закъснение.

# 86
 • Мнения: 703
Здравейте момичета, преди година имах спонтанен аборт, но не се включвам тук заради това. Преди 2 години имах апандисит + усложнение локален перитонит. Навсякъде чета, че при такова състояние има голям риск от извънматочна бременност. Не знам защо, но при мен доминантния фоликул е в винаги от дясно (мястото на операцията) и това още повече ме плаши. Миналата година октомври месец правих ЦС на тръбите и не се виждат ниакви проблеми там. Това въобще дава ли ми някакви основания да не се притеснявам. Нали уж ако има някакви придърпвания, те не се виждат на ЦС. Предстои ми инсе, от което вече започвам да се страхувам, тъй като се увеличава възможността за оплождане, но дали оплодената яйцеклетка ще успее да се предвижи до матката  Sad и още всякакви чудесии ми се въртят в главата. . . тъй като съм на стимулация и се очакват няколко доминантни фоликула (май пак са отдясно) та вече съм се вкарала във филми за едновременна вътрематочна и извънматочна бременност. Знам че има и такива случаи   Shocked Shocked Shocked И направо вече имам чувството, че ще полудея. 

# 87
 • Мнения: 7 807
и аз си мисля като вас, но 2ма лекари ме шашнаха здраво. искаха да ме приемат в болница под наблюдение. и аз си мисля, че е рано да се види на узи, но докторката не ми вярва че миналия месец си имах нормална мс. понеже цикълът ми не е съвсем редовен, идва доста по-рано и тя се съмнява дане би още миналия месец да съм забременяла и така. благодаря ви, успокоихте ме  Hug

# 88
 • v. turnovo
 • Мнения: 942
А зацапване или кървене някакво имаш ли?

# 89
 • Мнения: 7 807
не, само в понеделник бяха адски болки. във вторник вече ги нямаше. и яйчниците бяха като кратери.

# 90
 • v. turnovo
 • Мнения: 942
Успокой се,мисля,че нямаш място за притеснение Praynig Hug

# 91
 • Мнения: 7 807
аз да се отчета след прегледа днес. не е извънматочна. видя се плоден сак, даже 2  Heart Eyes
благодаря ви за подкрепата

# 92
 • v. turnovo
 • Мнения: 942
Честито!!! Познах за бройката значи Laughing

# 93
 • София
 • Мнения: 4 977
Честито и от мен  Hug

# 94
 • Sofia
 • Мнения: 3 323
аз да се отчета след прегледа днес. не е извънматочна. видя се плоден сак, даже 2  Heart Eyes
благодаря ви за подкрепата

Хахаааа Joy

# 95
 • Мнения: 20
Здравейте мили мами и бъдещи такива!
Искам да ви споделя и на мен какво се случи.. На 25.02 имах час при Др. Кунев. Отново чухме сърчицето,бях в 9-10 г.с. Притеснителното беше, че пулса бе 110, но доктора каза, че бил в нормалните граници. Така... Тръгнахме си успокоени и много щастливи, че всичко е наред и следващия ни час беше на 15.03.  На 8. 03 започнах да получавам леки болки, но помислих, че явно съм се преуморила и знам ли..Но на следващия ден тези болки се позасилиха, когато вечерта започнаха да стават непоносими, като менструални и точно мислех да ходя към спешното и се започна. Получих кръвоизлив. И от там нататък вече започна кошмара. Веднага си помислих, че е мисед..Отидохме с мъжа ми в АГ-то и дежурна бе Др. Матеева, прегледа ме и каза, че е мисед  newsm45 Плода е загинал преди около 2 седмици, точно след прегледа при Кунев. Това беше най-кошмарното нещо, което съм чувала през живота си. Не можах да сдържа сълзите си, в момента също плача  newsm45 Направиха ми кюртаж.. Другия месец мисля да правим изследвания в Плевен при Доцент Конова. Ужаса е голям, а страха от това, че може да се повтори е огромен. Това е моята история. Живея на сън, нямам думи да опиша душевната си болка.
Съжалявам за дългия пост. Благодаря ви.

# 96
 • Мнения: 142
Magi, много съжалявам за  това което е станало.   Hug Hug Hug

Виж тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=705621.480

Всички сме преживяли нещо подобно, ще намериш подкрепа там.

# 97
 • Мнения: 2
здравейте и аз имам запитване.Знам че темата не е никак приятна но за жалост има доста хора.
Та на 24.12.2012г направих спонтанен аборт в 6 г.с до тогава нямаше нито ембрион нито пулс само плодов сак и докторката предполагаше че е кухо яйце.Следеше ме др Ковачева в Тина Киркова когато направих аборт бях в банята и просто нещо изпадна от мен,а ми беше първа бременност и дори не помислих че трябва да го запазя за да се изследва.Понеже в този ден дежурния лекар беше адски недружелюбен възможно най-бързо се махнах от там и отидох в Торакс при др.Ризова за преглед въпреки че беше празник тя се отзова и каза че бебто го няма.
Тогава тя каза да изчакам за да види дали ще се изчистя сама,за да не ми правят кюртаж така и стана.Трябваше да изчакам 3 цикала,които минаха.
Та въпросът ми е понеже много ме е страх дали това нещо се повтаря и дали ще мога отново да забременея.На 25 години съм от скоро съм омъжена и страшно много искаме това дете,а не знам дали мога да преживея този ужас отново.Може би тук има дами който са преминали през това и сега си имат вече някое прекрасно бебче което да ги радва.
Благодаря на всички,които биха ми отделили малко от времето си за да ми отговорят и ако е възможно да се успокоя.

# 98
 • Мнения: 142
pepita88  Hug Hug Hug съжалявам за това което те е сполетяло.

На мен на 26г ми се случи в 11 седмица, но ми правиха кюртаж имаше много кръв абе ужасно ... тогава лекарката ми каза това - Няма гаранции, може да се повтори а може и да не се. 25% от бременностите завършват така, често дори жените не са знаели че са бременни защото е в много ранен етап.
Трабва да мислиш позитивно, знам че ти е тежко, на мен ми се случи и 2 път, още нямаме бебе, искрено ти пожелавам следващата бременност да е успешна и безпроблемна. Дай си малко време но не отлагай 2г както направих аз ...

# 99
 • Точно където трябва
 • Мнения: 1 275
Здравейте и от мен.
Преди 2 седмици загубих бебето си в 22г.с. От тогава имам лека болка ниско долу. Усещам я все едно имам рана отвътре.  Не е постоянна, не е и много силна, но ме притеснява. Ще отида на лекар, но ми се иска да разбера, ако се е случвало на някой, каква е била причината.

# 100
 • София
 • Мнения: 4 214
Здравейте и от мен.
Преди 2 седмици загубих бебето си в 22г.с. От тогава имам лека болка ниско долу. Усещам я все едно имам рана отвътре.  Не е постоянна, не е и много силна, но ме притеснява. Ще отида на лекар, но ми се иска да разбера, ако се е случвало на някой, каква е била причината.
Най-добре отиди да те видят,дали си изчистена добре най-вече Rolling EyesРазбра ли се причината за загубата?изследвания?

# 101
 • Точно където трябва
 • Мнения: 1 275
За причината - да. А за изчистването...преди да ме изпишат ме гледаха на ехограф и на стола. Доктора каза, че всичко е наред. Сега си мислех точно на него да се обадя пак да ме види  Rolling Eyes Или да отида при друг?

# 102
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 076
Здравейте момичета,
Влизам хем да побутна темичката,хем да разкажа нашата история.
Имаме си момченце на 6г и 2 месеца,с което забременях от раз и имах много спокойна и лека бременност,с изключение на факрта,че кръвното ми налягане беше височко и това налагаше пиене на хапчета.В крайна сметка пак заради него родих със секцио.
10 месеца след разждането на Криси,забременях отново,но направих аборт,поради факта,че 6 месеца по-рано си бях чупила крака и в него имаше пластини,пирони и т.н.,които трябваше да бъдат извадени.
И така времето си минаваше,но ние не правихме опити за бебе.Сполетяха ни куп болести,отидаха си свекър ми на 62г,свекърва ми на 55г и някак...не ни се мислеше за бебе.
И така до миналата година септември месец,когато мъжът ми беше с гнойна ангина,за която пиеше 3-ти антибиотик,но искаше да започваме да работим за бебе.И така...в началото на октомври разбрах,че съм бременна.Тестът показа обаче много блеееда втора черта,която така и не стана по-контрастна.Не мога да кажа,че имам кой знае какви симптоми-нито ми се гдеше,нито гърдите ми бяха напрегнати...нищо!
Радостта ми беше кратка,защото в 5г.с. като дойдох на работа видях,че прокървявам.Отидах веднага при гинеколога ми,който каза,че бременност в матката няма и се налага абразио.Пусна ми ЧХГ,която беше височко.Беше ми кофти,защото бях казала на детенце,че ще става батко и се чудех как ще му кажа,че това всъщност не е така. Rolling Eyes Sad Sad Cry
Направиха ми го,а 4 дни по-късно заминахме на почивка в чужбина,която дойде тъкмо навреме.Разтоварих се доста добре емоционално и сякаш не изживях случилото се тежко.След абразиото ни казаха да изчакаме 3 цикъла и тогава да правим опити за бебе.Е,изчакахаме повече,тъй като в групата на Криси в детската градина имаше 3 месеца карантина заради варицела,а аз не съм карала,както и той и се притеснявах да не се разболея в първите месеци от бремеността.
На 6 Април-рожденната дата на синът ни, беше последният ми цикъл.На 3-ти Май Шуър Чек отчете отново положителен тест,този път с контрастна втора чертичка.Отново бебето стана от раз.Казах само на майка и татко,както и на една приятелка,която също смята да има бебе сега и се вълнува покрай мен.Този път симптоми не липсваха-напрегнати гърди,гадене от миризми,трудно заспиване вечер.....На 20.05.2013г в 6г.с. отидах при гинеколога,който каза,че си имам много хубаво плодно сакче в матката и да отида на 10.06.2013 за сърдечни пулсации.
На 31.05 обаче цял ден ме боля стомаха.Вечерта имах едва леееко доловимо кафеникаво зацапване.В събота като станах на бельото имах миниатюрен съсирек и леко кърваво зацапване.За жалост моят док беше в отпуск.Обадих му се.Каза да пия Дуфастон и нош па.Кървенето спря,но аз все пак реших да отида на преглед.Там доктора каза,че плодното сакче отговаря на 6 г.с.(а трябваше да влизам в 8-ма).Док каза,че или ембриона е загинал преди 2 седмици или цикъла ми е много нередовен(това не е така) и по-бавно се развива.В късният следобед направих масивен кръвоизлив.В неделя намерих лекар,който само констатира,че плодно сакче в матката вече няма и най-вероятно абразио няма да се наложи:(((((Препоръча ми да търся причинитеза двата последователни спонтанни аборта.Определено не искам да преживявам това отново Cry Cry Cry Rolling Eyes
Чакам гинеколога ми да се върне в понеделник и да видим какво ще ми препоръча.
Междувременно минах на ЕКГ,доплер на сърцето,мерене на кръвно.Първите 2 са супер.Кръвното ми беше леееко завишено -130/90.Не вярвам това да е причината да е причината за спонтанните аборти!
Моля,споделете какви лекари сте посетили,за да знам накъде да се насоча и аз....
Малко дълго стана,затова приключвам!
Очаквам мнение,за което предварително благодаря Hug Hug  bouquet  bouquet

# 103
 • София
 • Мнения: 4 214
Добре е да пуснеш стандартни хормонални изследвания-ТСХ,фТ4,Пролактин,Естрадиол,Прогестерон,ФСХ PeaceСпоред мен щом има история с високо кръвно пусни и тромбофилия (генетично излседване).Колко се роди синът ти като килограми и в коя седмица?

За съжаление имането на дете не означава,че си застрахован от репродуктивни проблеми,вторичния стерилитет е почти толкова разпространен,колкото и първичния Rolling Eyes

# 104
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 076
Buena esperanza,влагодаря за мнението;)
Детето ни се роди 5 дни преди термин и тежеше 3.850.Много пухкаво и сладко бебе:) Ще се изследвам и видим какво ще се окаже...

# 105
 • Мнения: 37
Здравейте,мили изстрадали момичета! За огромно съжаление и аз се записвам в тази тема. След 6 години борба със стерилитета успях да забременея от втори ин витро опит със замразен трансфер. След трансфера полежах няколко дни,после нормален начин на живот,нямах абсолютно никакви болки,оплаквания,зацапване или кървене,абе абсолютно нищо. На 14- ден от трансфера си направих кръвен тест и -о,чудо,бременна,след 48 часа пак кръвен-стойността се удвоява,след още 48 часа пак-пак се удвоява. Обадих се на доктора ми и той каза,че всичко е наред и да спра да се тествам и да отида на преглед 6 дни след последния тест. И си чаках кротко и спокойно датата на моята първа среща с дългоочакваното ми сакче. Продължавам да нямам никакви болки и симптоми,нито зацапвания,посвикнах вече с мисълта,че вече съм бременна. Дойде и денят на прегледа,24-ден от трансфера,не мога да изброя колко закъснение,тъй като последните 2-3 цикъла ми бяха удължавани и намалявани с хапчета поради отсъствия на доктора ми и се напасвахме.
И така,на 24-ти ден от трансфера нищо не се видя в матката,пуснахме отново ЧГХ, стойност 2200,абсолютно се удвоява, пак се успокоих,че всичко е ок,то се удвоява на 48 часа,нямам никакви болки и зацапвания,на другия ден пак на преглед и тогава докторът ми каза, че вижда нещо в горния десен ъгъл на матката. Събраха се няколко лекари,гледаха ме на 100 ехографа,и на 4Д и всички бяха категорични, че бебето се е имплантирало в рога на матката. Не искам да ви описвам какво изживях в този момент. Попитах защо тогава хормона си се удвоява и нямам никакви болки, всички бяха единодушни, че за момента там си му е добре,понеже още е мъничко и не му е станало тясно. И така, нещо като полу-извън маточна. Исках да изчакаме 3-4 дни да видим дали няма да се "намести", но докторите бяха категорични,че трябва да прекъснем бременността и сега бих могла да се "размина" само с метотрексат. Биха ми го вчера...................
Сега чакам ли чакам,едва ли не си въобразявах, че ще изкървя веднага след инжекцията, ама вече 24 часа след нея-нищо. Искам по-бързо да се започва и да се свършва. И бих искала да попитам тези, които са имали "среща " с този медикамент кога да очаквам прокървяване. От снощи ме преболява корема,но само толкова,и една капка кръв съм нямала след последната редовна менструация. В понеделник ще пускам кръвен и преглед,чудя се дали да си поискам втора инжекция или да не избързвам.Четох за страничните реакции, а и моя близка преди 2 години имаше такъв проблем, но не желае да говори. За това ви моля да ми погнете с информация какво да очаквам сега след инжекцията,кога ще прокървя,как ще спадне ЧГХ-то и въобще вашия опит. Сега,докато пиша,получих една болка от дясно,дано да е нормално и скоро да прокървя.
Благодаря ви предварително.
Също така бих искала да попитам зали мога да ползвам тампони като прокървя или не е препоръчително,лято е и ми е по-удобно. А секс  Embarassed (може би нахалствам с това, но то вече и няма защо да се пазя..) Въобще мога ли да се върна към нормалния си ритъм, то все пак трябва да се живее,колкото и да ми е трудно в момента.

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 08:58 от rumena_as

# 106
 • Мнения: 37
Да побутна малко темата,понеже никой не се включи и се надявам да не съм досадна с въпросите си,обаче аз продължавам да нямам нито болки,нито кървене и се чудя какво става с мен Shocked

# 107
 • София
 • Мнения: 650
rumena_as Аз бях с операция и не мога да ти помогна.  Пусна ли второ ЧХГ?
 Hug Гушкам те и се моля всичко да е наред!

# 108
 • Мнения: 37
dharmaaa, благодаря ти за включването. Аз от снощи съм с невероятни болки, а от тази сутрин вече и прокървих. Не кафяво,направо си е като цикъл-червена кръв. ЧГХ-то ми от тази сутрин е вече 1476 Confused. Надявам се на добър развой на нещата,доколкото може въобще да се нарече тази ситуация. Иначе болките са адски.

# 109
 • Мнения: 95
Когато става въпрос за спонтанен аборт, без кюртаж...знаете ли коя дата да считам за първи ден на цикъла, кога да чакам цикъл, трябва ли да се пазим няколко месеца? И въобще спонтанен аборт в 5-6 седмица счита ли се за аборт...ние дори не видяхме плодно сакче, само положителни тестове за бременност? Главата ми е пълна с въпроси...уж всичко ми е наред, само тръбите са ми увредени, а защо се случва спонтанен аборт  Sad

# 110
 • Мнения: 878
Здравейте мили момичета,

Бремена съм в 7 гестационна седмица, но за съжаление не знам какъв ще е края и по скоро май знам, но не ми се иска да е така. Защото преди това имам две неуспешни бременности ( в 5 г.с и  в 7 г.с ).
След които съм си правила изследвания на щитовидна и се указа че имам леко изразено хашимото, тромбофилиите са:
MTHFR - мутация C677T - Хетерозиготен носител С/Т
Инхибитор на Плазминогенния активатор PAI 4G/5G - Хетерозиготен носител 4G/5G
другите хормони  уж са добре

Последен цикъл на 03.11.2013г.
На 01.12.13 видях позитивен тест но с мн слабо изразена втора линия, обаче още от 29 имах леко зацапване кафеникаво, за което си мислих че ще е цъкал, това зацапване взе да става все повече и освен кафеникаво взе да става и червеникаво но лекинко, затова отидох на лекар че съм с хашимото и нали трябва да се следи и хормона TSH задължително. Все си мислих че проблема за предните две неуспешни бременности е Хашимотото и се надявах да имма трети успешен опит но уви.

Обаче целия проблем е че от няколко месеца съм в Канада и тук трудно може да се добереш до доктор. Ходих до спешното заради кървенето , а пак то и болки се появиха ниско в дясно долу и то никак не леки. Прегледаха ме на ехограф куремен и вагинален нищо не видяха, но имах страшни болки и при прегледа и мн кръвотечение. Направиха ми и кръвен тест, който беше 220 това на 06.12.13. Изпратиха си ме вкъщи като след няколко дена ми дадоха час за лекар и пак да пусна кървен тест. Та на 13.12.13 теста беше 1320. На 17.12.13 теста беше 2363, тсх 2,25, мат 161 а на ехографа отново нищо не видяха, този път само с куремен ме гледаха (и то първо един, чуди се чуди после викна още един който също се почуди и нищо не казаха). Днеска ходи при лекарката за резултати, че тука е так един те гледа, друг ти обсъжда резултатите която май понятие си няма много от проблемна бременност и особено от спецификите на извънматочна. Те са нещо като общи лекари и ако имаш крещяща  нужда от специалист ще те пратят иначе ще те размотават. И днеска тази каза ми след 10 дена пак кървен и ехограф. Ази казвам че от два дена вече стабилно си кървя червено а не кафеникаво и че имам чести срязващи болки, обаче глас пустиня.
Притеснявам се че до 31.12.13 може да стане беля и да се пукне тръбата защото аз друго обяснение нямам за цялата тази работа, освен извънматочна.
Щото след втория аборти имам болка в дясно от време на време ама в бг не ми обърнаха внимание, все казваха ми нормално е. А също така имах и уреаплазма която лекувахме с половинката с доксициклин. След което пролетта правихме контролен преглед само на него и беше Ок, нямаше нищо.

Моля за съвет какво би направили вие, мисля утре да отида в специализирана болница за бременни и да си изчакам в спешното да ме приемат, че кат стигна до лекар тогава да разкажа за това какво са ми правили до тук. надявам се там гинеколог все пак да ме погледне и да направят вагинален ехограф, час по скоро че въобще не ми харесат нито болките нито течението, че да не стане късно до 31.12.13.

Малко дългичко стана, но тука в тази все още чужда страна и като не и познавам здравната система и като няма с кой да си поговориш, човек има нужда да използва виртуалното пространство,

Благодаря за търпението.

# 111
 • сто акровата гора
 • Мнения: 229
Струва ми се дълго времето за чакане... Според мен отиди в специализирана болница в спешното, щом тези са общи лекари. При мен специалист по коремна ехография не видя нищо което да го насочи за извънматочна, а гинеколожката му обясняваше кое я кара да смята че е точно това и всичко това при зверски болки (20 мин по-късно се спука тръбата), така че явно гинеколог трябва, че и без това е трудна диагностиката в този случай. При мен ги подведе това, че нямах никакво кървене, всичко е било в коремната кухина.
Моля се от сърце да се разреши възможно най-леко проблема при теб Hug  Praynig

# 112
 • София
 • Мнения: 2 829
Дами, моля ви за помощ и мнение.

Малко като хронология може да е, но надявам се по-ясно да е.
 
След инвитро процедура ми направиха трансфер на 15.12.13г. и на 22.12 след 2-3 часа разходка в един от моловете като се прибрех имах много бледо розово зацапване и после два дни предменструални болки и кафяво зацапване. То приключи, заедно с болките на 24.12. След няколко дни на 28.12 отново имах леки предменструални болки и започна кафяво-червено зацапване и доктора ми каза на 14-тия ден - 29.12 да направя уринарен тест. Теста беше положителен и записах час за преглед за 04.01.14г. Малко преди прегледа получих ярко червено зацапване и докато чаках за преглед започна да ме боли яйчника в дясно и кръста. На прегледа не се видя нищо в матката и доктор Стаменов ми каза да пусна кръвен. ЧХГ на 20-ти ден от трансфера 1641, а днес - малко по-малко от 48 часа: 2368. Доктора каза да отида да ме прегледа на 08.01, както и че не е видял нищо в тръбите и че ЧХГ добре се покачва.

Извинявам се за сухата хронология, но не знам как да ви я обесня по-добре.
Можете ли да ми кажете какво значи според вас, че ЧХГ добре се покачва.
Много съм объркана и притеснена.
Прегръдки

# 113
 • Мнения: 878
привет Магнолия   Praynig Hug
Не се притеснявай още, нищо не е изгубено, това покачване не е зле, така че, ще изчакаш още малко и ще се види на апарата  Praynig
До тогава пълна почивка, никакви молове, никакви разходки и шетания из къщи, неправи моята грешка  Naughty
Почивай колкото се може повече, пак и гледам че си при много добър специалист, така че, каквото има да се направи от човек ще бъде сторено сигурна съм, другото е божия работа  Praynig

Между другото, ела в тази темичка: кюретаж и забременяване след това, там са и момичета не само с кюретаж, ми и със спонтанни аборти и може да получиш мн повече подкрепа.
ето ти линкче:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=672321.105

# 114
 • София
 • Мнения: 2 829
Благодаря ти, maresr, но вчера имаше спешна лапароскопия, защото се оказа извънматочна в дясната тръба.
Сега съм още в болницата и по-подробно ще пиша после.
Ще отида и в темата,която ми препоръча.

# 115
 • Мнения: 878
Магнолия съжалявам,че така са се развили нещата. Сега бързо възстановяване и главата горе  Hug Hug Hug

# 116
 • София
 • Мнения: 2 829
Момичета,
Искам да ви попитам след операцията при извънматочната бременност как бяха нещата с кървенето. Моята операция беше на 07.01 и имах малко кървене след това, но никакви болки. От вчера ме боли като при месечния цикъл, даже и по тежко. Боли ме кръст, гръб, корем, абе всички екстри. Кръвотечението е без съсиреци, просто кръв, но тъмночервена. Това нормално ли е? Цикъл ли е? Моля ви да ми кажете как е било при вас.

# 117
 • Мнения: 268
Магнолия, при мен беше около седмица, но по-скоро зацапване! Виж дали имаш температура и ако имаш задължително звънни на спешния, ако не можеш според мен да изчакаш да видиш дали ще намалее и в случай че продължава да поискаш мнение от лекуващия лекар! Peace

# 118
 • Мнения: 2 459
Мagnollia,
точно по същия начин беше и при мен. Кървенето, което скоро премина в зацапване, продължи малко по-дълго, от обичайното.
Съжалявам за случилото се, добре знам, как се чувстваш. Много сили занапред ти пожелавам! Hug

# 119
 • София
 • Мнения: 2 829
Благодаря ви. Кървене има, но става по-тъмно и тече по-силно като отида до тоалетна или като стоя или вървя, а иначе като си лежа е оскъдно. Вчера и днес мерих температура - между 36.8 и 37.3.

# 120
 • Мнения: 268
Сега се сещам, че ми бяха казали , че не е хубаво да имам и остри режещи болки, така че ако прецениш и не ти е спокойно по-добре звънни на спешния! bowuu

# 121
 • София
 • Мнения: 2 829
Момичета, не знам какво да мисля. Моля ви подсетете се след тази гадост /извънматочната бременност/ имахте ли болки като цикъл. Аз имам ендометриоза и при цикъл имам силни болки, но се повлияват от лекарства, а сега само намаляват, но ме боли, сякаш имам рана отвътре. Имам силни болки при ходене до тоалетна по голяма нужда, ако мога така да се изразя, но и при цикъл съм така заради ендометриозата, макар и по слаби. Температурата ми е 37.1 и мисля, че е нормална.
Днес в болница Надежда има хубав празник и не ми вдигат на спешния.

Моля ви дайте ми съвет.

# 122
 • сто акровата гора
 • Мнения: 229
Магнолия, моята операция беше на 23.12.2011- проверих сега, първи цикъл е започнал на 26.12, помня, че беше доста обилен и съм отбелязала, че е бил по-дълъг от обикновено, но болки не. Щом по принцип ти е болезнен цикъла може и да  е от него, но за твое успокоение отиди да те видят  Hug

# 123
 • София
 • Мнения: 2 829
Благодаря ти за отговора. Вчера вечерта успях да се свържа с болницата, мисля че говорих с д-р Шевкетова. Каза ми, че болките са нормални - да не се притеснявам. По-важно е да няма прекалено силно кървене. Каза ми да си сложа едни свещички и ако днес още много ме боли да отида. Снощи ми се облекчи болката от тях и съм по-спокойна.
Вчера изчетох старите теми и ми направи впечатление, че преди са писали много момичета, а сега напоследък - за радост - доста по-малко.

# 124
 • сто акровата гора
 • Мнения: 229
Ех дано на никоя жена не й се налага да пише тук!
Радвам се че са се поуспокоили нещата при теб Hug   
Желая ти бързо възстановяване и да не губиш надежда!

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 20:48 от soceress

# 125
 • София
 • Мнения: 2 829
Ех дано на никоя жена не й се налага да пише тук!
Радвам се че са се поуспокоили нещата при теб Hug   
Желая ти бързо възстановяване и да не губиш надежда!

Благодаря ти  bouquet

В четвъртък съм на сваляне на конци и разговор с доки. Ще го питам кога да продължа. Имам надежда и голямо доверие в него - той е великолепен.

# 126
 • Варна
 • Мнения: 196
Здравейте,  Днес имах контролен преглед след операция за извънматочна бременност. Вероятната причина е старо не лекувано възпаление. Премахнаха ми лявата тръба. Преди две седмици ми казаха, че при лапароскопията се вижда, че й дясната тръба е възпалена и трябва да се лекува, но трябва да се изчака епикризата. Операциите ми ги правеха в екип от двама лекари и това ми го каза единия от двамата. Днес взех епикризата и другия доктор каза, че в нея няма нищо тревожно. Не трябва да лекувам каквото и да било.
Въпроса ми е има ли как с изследвания да се разбере дали е възпалена и дясната тръба?
В болницата ми казаха, че нямало как. Аз не вярвам да няма как.... Най-малкото при операцията нали се е видяло, че е възпалена.
Причина за възпалението не ми казаха. Как да разбера от какво се е причинило?