Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 559
Хич ме няма по месенето на питки обаче нали обичая бил майката да замеси питката за прощъпулника. Моля ви, помагайте - да е нещо лесно, но и вкусно и да не се изложа. Да не е от отделни топки, че нали ще я търкаляме Smile Ще ми трябва за Четвъртък Smile
Благодаря предварително   bouquet
Цитирай
Ами аз направих "Хризантема"-та на Хонда. Това ми беше първият опит в месенето, за щастие успешен. На мен ми беше лесно да я направя, но имах време и желание за това. Не става бързо, обаче, трябва да втаса два пъти. Следвайки инструкциите, при мен стана много добре, даже беше топла за гостите.
Цитирай

София

Мнения: 2 559
Е стига деееее, не ми казвайте, че не знаете една рецепта за питка Sad Тази "Хризантема" е хубава, но аз искам да е цяла, а не от малки топки Smile Моля ви  Praynig питайте майките си и бабите си. Моите са царици от към сладкиши ама питки  Crossing Arms
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Аз също правих "Хризантема"-та за нашия прощапулник и нямахме инциденти. но разбирам притесненията ти все пак. Ако искаш мога да ти предложа една питка от Иван Звездев - Рангелова пита. Ето как изглежда, правена от него :



Аз също съм я месила, но за съжаление не се сетих да я снимам. Та ето рецептата.

Списък на необходимите продукти:

2 яйца
1/2 кг брашно
50 г разтопено масло
1/2 кубче прясна мая
1/2 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:


 1. Маята се натрошава в купичка, залива се с 1/2 ч. ч. хладка вода и се оставя да втаса за 15-20 минути. Брашното се пресява в дълбока купа. Добавят се солта и захарта. В средата се оформя кладенче, в което се излива втасалата мая.
 
2. Яйцата се разбиват с 1/2 ч. ч. студена вода. Наливат се при брашното. Бърка се, докато се поемат. Тестото се меси, като пръстите на ръцете се потапят в разтопеното масло. Доомесва се на плот, като се добавя по малко брашно. Тестото трябва да остане лепкаво.

3. Малка част от тестото се отделя и се разточва на тънка ивица, която се сплита.

4. Взима се още малко тесто и се приготвя малка питка. Останалото тесто се разпределя в намаслена тава (22 см). В средата на голямата пита се поставя малката питка и се огражда със сплетената ивица, но така че краищата на “плитката” да не се допират. Намазва се с жълтъка и се пече около 20 минути на 200-220 градуса.
Може да я замесиш с двойна доза от продуктите, ако искаш да е по-голяма, защото с тези продукти става за малка тавичка.

Отделно можеш да замесиш по-твърдо тесто с повече брашно и да изрежеш фигурки, които да залепиш на питата. Или пък на горната по-малката питчица да направите отпечатък на краченцето или да изрежеш такъв от тесто и да го залепиш там. Допълнителните фигурки може да не мажеш с жълтъка, за да се опекат в по-светъл цвят и да се открояват от питката.
Цитирай

София

Мнения: 2 559
Зори, златна си   bouquet   bouquet   bouquet
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
У нас питката за прощъпулника я направи майка ми - за първи път чувам, че трябва да я замеси майката на детето. Освен всичко в рецептата, като я изпече, я намаза цялата с мед - в нашия край му казват меденик. Стана супер.
Цитирай


Мнения: 4 368
Юле, ето ти питката Слънце, много е лесна: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=9290.msg153963;topicseen#msg153963
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.