Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 ян. 2006, 12:15 ч.

майчинство

 • 872
 • 16
 •   1
Отговори
Дами, имам следното питане - моя приятелка е бременна, но в последната една година е ходила на работа, но без договор и съответно без осигуровки. Въпросът ми е възможно ли е сега да си намери някои добронамерен работодател, който да я вземе на работа, за да може да получава майчинство и колко време трябва да работи, за да има право на майчинствол. Последната и внесена осигуровка е през 2002 г. Предварително ви благодаря

# 1
 • София
 • Мнения: 3 447
Ако не си осигурен, майчинството не се ли поема от социалните? Циганките как вземат?

# 2
 • там някъде .... където ....
 • Мнения: 1 128
http://www.paragraf22.com/pravo/kodeksi/kzoo.html
Виж тук.

# 3
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Трябва да има 6 месеца осигурителен стаж /6 месеца по 8 часа дневно/.
Циганките взимат майчинство 1 година от социалните. За тези които са осигурени майчинството е платено 2 години. До края на 2006 се изплаща чрез работодателите.

# 4
 • Габрово
 • Мнения: 2 543
Ако не си осигурен, майчинството не се ли поема от социалните? Циганките как вземат?
Вземат но "социалното"майчинство е 100лв. и се взема 1 година.
Иначе трябва да имаш поне 6 месеца осигурителен стаж част от които в годината на раждането/е ако раждането е януари,съответно предходната/.Аз си намерих работодател ,но осигуровките си ги плащах аз,той просто ги внасяше и ме водеше на договор.Ако искаш подробности пиши ми на лични съобщения.

# 5
 • на морето ...
 • Мнения: 218
Май с последните промени за да взимаш майчинство трябва да си се осигурявал поне шест месеца, но не си спомням да имаше условие да са например шест месеца назад от раждането, а изобщо да имаш 6 месеца осигурителен стаж и съответно сега да работиш на трудов договор ...

Ако не си осигурен, майчинството не се ли поема от социалните? Циганките как вземат?

а пък циганките взимат от социалните помощ за отглеждане на дете до една година. За да вземаш такава помощ дохода за 6 месеца на зад на член от семейство не трябва да надвишава 200 лв, условието е същото като това което изискват за получаване на детските ...

# 6
 • някъде там
 • Мнения: 140
Трябва да има 6 месеца осигурителен стаж /6 месеца по 8 часа дневно/.
Циганките взимат майчинство 1 година от социалните. За тези които са осигурени майчинството е платено 2 години. До края на 2006 се изплаща чрез работодателите.
Добре де и аз да питам.Ако не сме в момента в трудово правоотношение майчинството директно от НОИ ли се изплаща.Бях чула нещо че вече няма да се изплаща чрез работодателя а по собствена сметка.Някой ако е наясно нека да пише.

# 7
 • на морето ...
 • Мнения: 218
да, директно от НОИ се изплаща, но не съм 100% сигурна инфото не съм го проверявала лично

# 8
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 675
В КСО (линка го е дала dibo) пише:
"...Чл. 40. (1) Осигурените лица имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж.
(2) (Изм., ДВ, бр. 112 от 2003 г.) Изискването по ал. 1 не се отнася при придобиване право на парично обезщетение за временна неработоспособност поради трудова злополука и професионална болест и за осигурени, ненавършили 18-годишна възраст.
(3) (Доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г.; изм., бр. 38 от 2005 г.) Паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност, раждане и отглеждане на дете и помощите по държавното обществено осигуряване се изплащат чрез териториалните поделения на Националния осигурителен институт по ред, определен с акт на Министерския съвет.
(4) (Изм., ДВ, бр. 64 от 2000 г., бр. 112 от 2003 г.) Паричното обезщетение за първия работен ден от временната неработоспособност, но не за повече от петнадесет работни дни през една календарна година, е за сметка на осигурителите.
........
Чл. 48а. (Нов, ДВ, бр. 112 от 2003 г.; изм., бр. 69 от 2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
........
Чл. 52а. (Нов, ДВ, бр. 112 от 2003 г.; изм., бр. 69 от 2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
..........
Чл. 53. (1) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.
(3) (Нова, ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
(4) (Предишна ал. 3, изм., ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка.
Чл. 54. (1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г.; доп., бр. 112 от 2003 г.) В случаите, когато не се ползва допълнителният платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката (осиновителката) се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако тя е осигурена за всички осигурени социални рискове, включително и без трудова злополука и професионална болест и безработица и ако е имала право на обезщетение по чл. 52а.
(2) (Доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено като работещо по трудово или служебно правоотношение или за своя сметка за всички осигурени социални рискове, както и когато не е осигурено за трудова злополука, професионална болест и безработица.
(3) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка...."

# 9
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Такъв беше проекта - да се взима по лична сметка, но са го отложили това за 2007 г.

# 10
 • софия
 • Мнения: 591
Не всяка неусигурена майка взема майчинсво 1 година.Аз съм неосигурена,бях студентка и нямам стаж!
Когато отидохме да подаваме молбата поискаха сл.бележка за доходите...да се вземало майчинство 1 год.,трябва месечния доход на член от семейството да е до 200лв,а нашият е по-висок!И поради тази причина не получавам майчинство...

# 11
 • София
 • Мнения: 248
Твоята приятелка веднага трябва да започне да се води някъде на работа, независимо фиктивно или не. За болнични за бременност и раждане, както и за майчинство трябва да има 6 месеца трудов стаж непосредствено преди раждането.  Ако не е в напреднала бременност, да започва веднага, за да може да й плащат 135-те дни болнични. Ако не събере 6 месеца до раждането, ще трябва да излезе в неплатен отпуск във фирмата, която я назначи, да вземе от социалните еднократна помощ (тя се дава на тези, които нямат право на болнични) и като направи 6 месеца - от фирмата започват да й теглят и плащат майчинството.
Много да внимава в каква фирма я назначават, за да не закъса като мен. Аз бях в подобна ситуация и започнах работа във фирма на приятели. Оказа се, че те не си плащат редовно осигуровките на персонала и по този повод не могат да теглят болнични и майчинство от НОИ и в момента карам на фотосинтеза  #2gunfire Много ще се радвам, ако проекта майките да си взимат парите директно от НОИ се осъществи скоро!!! Сега имам над 10 години трудов стаж, а не мога да си взема майчинството! #Cussing out
В социални грижи, както са написали по-горе, има право на помощи само 1 година, по 100 лв месечно, а не по 160 и то, ако дохода на човек от семейството не надхвърля 200 лв. Няма да й изплащат болнични, както споменах.

# 12
Благодаря Ви момичета - бяхте много изчерпателни!

# 13
 • Мнения: 59
И на мен ми бяха казали че 6те месеца трудов стаж, които се изискват за майчинството трябва да са направени непосредствено преди раждането. Обаче преди няколко дни говорих с една счетоводителка защото бях решила сама да си внасям осигуровките и тя ми каза да не бързам, да изчакам да влезна в 6ия месец и тогава да ме назначат на работа.и да започна да си внасям осигуровките. Вие как мислите как трябва да постъпя? Само да отбележа че имам 1.5 години стаж, но от 5 месеца съм без работа. Предварително ви благодаря.

# 14
 • София
 • Мнения: 248
Ами аз не съм съгласна с тази счетоводителка! Аз бях в подобно положение и въпреки, че се опитах навреме да се подсигуря, пак не успях.
Имам над 10 години трудов стаж. Точно реших да си сменям работата, напуснах и се оказах бременна. Записах се в бюрото по труда (кой ще вземе бременна на работа), където бях 4 месеца, с обезщетение за безработица и веднага след това започнах при една "приятелка" - ходех на работа, без да ми плаща заплата - само осигуровки, за да взема тъй бленуваното майчинство и болнични за раждане. Значи, да обобщя, нямам прекъсване на стажа - от декември 2004 до март 2005 - в бюрото по труда, от март нататък - във фирмата. Когато излезнах в болнични за бременност и раждане, ми ги начислиха не на заплатата, на която ме осигуряват, а на минимална заплата, защото не съм имала 6 пълни предходни отработени месеца - т.е. взех някакви стотина лева, да не говорим, че ми ги платиха с половин година закъснение. Така че, много важно е веднага, ама веднага да започнеш някъде. Ако не ти се съберат 6 пълни месеца - нямаш право на болничен за бременност и раждане, а еднократна помощ от социалните, която замества болничния (тя е отделно от тази, която дават за раждането на детето). Но все пак помощта е 100-200 лева, а болничните са 135 дни!!! Освен това ако изчакваш може да се окаже, че толкова бременна няма да искат да те назначат на работа и ще загубиш и майчинските. Така че не чакай последния момент. След това тези пари можеш да си ги вземеш от работодателя в рамките на 3 години - той съответно ги тегли от държавата.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт