Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
От месеци с удоволствие чета написаното тук и дори признавам, че много си забавлявам. Момичета, вие сте чудесни.
Пускам ви една нова тема и обяснявам защо:
Преди време Ути Бъчваров поиска от зрителите рецепти с кисело мляко. Мисля, че моите /тези които ще прочетете/ никак не бяха за изхвърляне, но не получих никакъв нишан от него, че ги е удобрил. Ще се радвам, ако на вас ви харесат.
Агнешко печено с кисело мляко:
Вземаме 1 ½ кг. агнешко, посоляваме със сол и чер пипер и туряме в тепсийка да се пече, като го заливаме с повечко масло и 3-4 лъж. вода. От време-навреме набождаме месото с вилица и поливаме с маслото, като дотуряме е по малко гореща вода. Когато месото се опече напълно, разбиваме 5-6 яйца с 1 кг. кисело мляко и 1 каф. чашка вода. Заливаме месото и връщаме във фурната да се запече.

Спанак с кисело мляко:
Измиваме и попарваме спанак. Нарязваме и пържим в 2-3 лъжици масло, посоляваме и прибавяме 5-6 скилидки счукан чесън и 3 суп. лъж. кисело мляко. Оставяме всичко добре да се изпържи като бъркаме. Вземаме една голяма дълбока чиния и слагаме един ред спанак, върху него сипваме кисело мляко, пак спанак, пак кисело мляко, докато употребим спанака. Отгоре завършваме с кисело мляко, което посоляваме с малко чер пипер и попарваме с 2-3 лъжици зачервено масло.

Пасти:
300 гр. кисело мляко, 250 гр. пудра захар, 400 гр. брашно, ½ бакпулвер, 2 яйца, ванилия, 100 гр. кравешко масло, ½ кутийка какао.
Маслото бием на пяна, притуряме захарта, след това притуряме едно след друго яйцата, като между тях слагаме и по малко брашно. После бавно досипваме брашното. След всяка лъжица брашно слагаме лъжица от киселото мляко. Накрая притуряме ванилията, пресятото какао и бакпулвера. Сместа изсипваме в широка тавичка. След изпичането разрязваме на баклавички, които разполовяваме по дебелината. След като намажем повърхността на нарязаните ромбчета с мармалад, пак ги слепваме. Гарнираме пастите с белтъчен крем, който получаваме по следния начин: разбиваме яйчния белтък на твърд сняг и след като е вече готов, му сипваме врял гъст захарен сироп на много тънка струйка, като при сипването разбиваме пак съвсем леко. Поставяме крема като шапчица или във вид на кулички върху ромбчетата, а с част от сиропа приготовляваме бяла захарна глазура, с която заливаме белтъчната гарнитура. Тази глазура се разлива сама и запазва белтъчния крем. Захарният сироп се приготвя от 35 бучки захар и ¾ чаша вода за белтъчен крем от 4 белтъка.

Сладки без захар:
1 чаша мас, 1 чаша кисело мляко, 1 лъж. амонячна сода. Всичко се замесва и разточва на лист. Нарязва се на квадратчета. Двата им края се пълнят с мармалад и се завиват. Опечени се поръсват с пудра захар.

Кейкс с орехи:
В един съд счупваме 6 яйца, сипваме 300 гр. кисело мляко, 350 гр. захар, 200 гр. оливия, 700 гр. брашно, 1 ½ лъж. сода за готвене, настъргана кора от 1 лимон, 2 праха ванилия, 50 гр. какао и 200 гр. чукани орехи. Всичко това разбъркваме добре и изсипваме в подмазана с олио тавичка, отгоре намазваме с жълтък, поръсваме с орехи възедро нарязани и печем на умерена пещ.

Връзки:
Месят се с 1 чаша мляко /може кисело, може прясно/ 2-3 яйца, може да се сложи малко пепелява вода, малко мазнина, захар, малко сода. Тестото може да се остави да почине. След това се разделя на късове и се разточва. Реже се на ромбчета, които се разрязват през средата и едната половина се препъхва от там. Пържат се в обилна мазнина.

Саварина:
3 яйца, 1 чаша кисело мляко, 1 ½ чаша захар, 1 чаша олио, 1 лъж. хлебна сода, разтворена в киселото мляко, брашно като за тиганици.
Слага се в малки формички по 1 суп. лъжица и в голяма тава се нареждат и пекат.

Бишкоти:
4 яйца, ¾ водна чаша масло, ¾ чаша кисело мляко, ¾ чаша захар, 1 лъж. амонячна сода.
Яйцата се бият добре, туря се маслото, бие се, слага се захарта и най-после киселото мляко, в което е разтворена содата. Разбърква се с брашно, колкото поеме и се точи на корица ½ см. Прави се на форми и се пържи в кипящо масло.

Бухти:
1 чаша кисело мляко, 1 лъж. сол и 1 лъж. сода бикарбонат. Омесва се тестото и се точи лист половин пръст дебел, реже се с чашка. Кръгчетата се пържат в тиганя с бол масло и на силен огън.
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Интересни рецепти. Особено ми хареса спанак с кисело мляко, но не може ли спанака вместо да се пържи да се задуши или да се бланшира?
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: редовен читател
От месеци с удоволствие чета написаното тук и дори признавам, че много си забавлявам. Момичета, вие сте чудесни.
Пускам ви една нова тема и обяснявам защо:
Преди време Ути Бъчваров поиска от зрителите рецепти с кисело мляко. Мисля, че моите /тези които ще прочетете/ никак не бяха за изхвърляне, но не получих никакъв нишан от него, че ги е удобрил. Ще се радвам, ако на вас ви харесат.
Агнешко печено с кисело мляко:
Вземаме 1 ½ кг. агнешко, посоляваме със сол и чер пипер и туряме в тепсийка да се пече, като го заливаме с повечко масло и 3-4 лъж. вода. От време-навреме набождаме месото с вилица и поливаме с маслото, като дотуряме е по малко гореща вода. Когато месото се опече напълно, разбиваме 5-6 яйца с 1 кг. кисело мляко и 1 каф. чашка вода. Заливаме месото и връщаме във фурната да се запече.

Спанак с кисело мляко:
Измиваме и попарваме спанак. Нарязваме и пържим в 2-3 лъжици масло, посоляваме и прибавяме 5-6 скилидки счукан чесън и 3 суп. лъж. кисело мляко. Оставяме всичко добре да се изпържи като бъркаме. Вземаме една голяма дълбока чиния и слагаме един ред спанак, върху него сипваме кисело мляко, пак спанак, пак кисело мляко, докато употребим спанака. Отгоре завършваме с кисело мляко, което посоляваме с малко чер пипер и попарваме с 2-3 лъжици зачервено масло.

Пасти:
300 гр. кисело мляко, 250 гр. пудра захар, 400 гр. брашно, ½ бакпулвер, 2 яйца, ванилия, 100 гр. кравешко масло, ½ кутийка какао.
Маслото бием на пяна, притуряме захарта, след това притуряме едно след друго яйцата, като между тях слагаме и по малко брашно. После бавно досипваме брашното. След всяка лъжица брашно слагаме лъжица от киселото мляко. Накрая притуряме ванилията, пресятото какао и бакпулвера. Сместа изсипваме в широка тавичка. След изпичането разрязваме на баклавички, които разполовяваме по дебелината. След като намажем повърхността на нарязаните ромбчета с мармалад, пак ги слепваме. Гарнираме пастите с белтъчен крем, който получаваме по следния начин: разбиваме яйчния белтък на твърд сняг и след като е вече готов, му сипваме врял гъст захарен сироп на много тънка струйка, като при сипването разбиваме пак съвсем леко. Поставяме крема като шапчица или във вид на кулички върху ромбчетата, а с част от сиропа приготовляваме бяла захарна глазура, с която заливаме белтъчната гарнитура. Тази глазура се разлива сама и запазва белтъчния крем. Захарният сироп се приготвя от 35 бучки захар и ¾ чаша вода за белтъчен крем от 4 белтъка.

Сладки без захар:
1 чаша мас, 1 чаша кисело мляко, 1 лъж. амонячна сода. Всичко се замесва и разточва на лист. Нарязва се на квадратчета. Двата им края се пълнят с мармалад и се завиват. Опечени се поръсват с пудра захар.

Кейкс с орехи:
В един съд счупваме 6 яйца, сипваме 300 гр. кисело мляко, 350 гр. захар, 200 гр. оливия, 700 гр. брашно, 1 ½ лъж. сода за готвене, настъргана кора от 1 лимон, 2 праха ванилия, 50 гр. какао и 200 гр. чукани орехи. Всичко това разбъркваме добре и изсипваме в подмазана с олио тавичка, отгоре намазваме с жълтък, поръсваме с орехи възедро нарязани и печем на умерена пещ.

Връзки:
Месят се с 1 чаша мляко /може кисело, може прясно/ 2-3 яйца, може да се сложи малко пепелява вода, малко мазнина, захар, малко сода. Тестото може да се остави да почине. След това се разделя на късове и се разточва. Реже се на ромбчета, които се разрязват през средата и едната половина се препъхва от там. Пържат се в обилна мазнина.

Саварина:
3 яйца, 1 чаша кисело мляко, 1 ½ чаша захар, 1 чаша олио, 1 лъж. хлебна сода, разтворена в киселото мляко, брашно като за тиганици.
Слага се в малки формички по 1 суп. лъжица и в голяма тава се нареждат и пекат.

Бишкоти:
4 яйца, ¾ водна чаша масло, ¾ чаша кисело мляко, ¾ чаша захар, 1 лъж. амонячна сода.
Яйцата се бият добре, туря се маслото, бие се, слага се захарта и най-после киселото мляко, в което е разтворена содата. Разбърква се с брашно, колкото поеме и се точи на корица ½ см. Прави се на форми и се пържи в кипящо масло.

Бухти:
1 чаша кисело мляко, 1 лъж. сол и 1 лъж. сода бикарбонат. Омесва се тестото и се точи лист половин пръст дебел, реже се с чашка. Кръгчетата се пържат в тиганя с бол масло и на силен огън.


Рецептата с агнешко и кис мляко я знам от баба като Агнешко тербелия Smile. Има малка разлика, но съществена според мен, в соса се слагат само жълтъци, а не цели яйца! Така се избягва "пресичане" на соса, особено ако трябва да претопляте.
Правила съм го за гости (от близо и далеч Very Happy ) и отзивите бяха..хъм-хъм меко казано ласкави Cool . Препоръчвам ви горещо рецептата!
Цитирай
Рецептите, ако забелязяхте, са стари, от средата на миналия век, такава беше идеята на Ути. Вие използвайте това, което ви хареса като идея, а после може да споделите каво сте променили и какъв е отзвукът в къщи.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.