Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 ян. 2006, 21:45 ч.

За лекарствата и листовките към тях!

 • 2 270
 • 39
 •   1
Отговори
Синът ми е с хранителна алергия /на година и три месеца/.От известно време е с обриви и разстройство,с две думи не е добре.Днес го пратих с баща му при личната лекарка,тъй като аз съм болна и не можех да го заведа лично.Лекарката му изписала две лекарства,които мъжът ми купил.След като ги донесе вкъщи аз прочетох листовките и в листовката на едното лекарство-Перитрол-пишеше:""Не давайте това лекарство на деца под 2 годишна възраст." и "Peritrol не трябва да се прилага при деца под 2 годишна възраст."/припомням,че синът ми е на година и три месеца/.Реших да се обадя на лекарката и да обсъдя това с нея,тъй като на листовката пише също:"Ако възникнат допълнителни въпроси,консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт."Обадих се и лекарката и тя ме нахока,че много съм четяла,че не съм й гласувала доверие и с явна обида ми каза няколко пъти,че НЯМАЛО ДА ОТРОВИ ДЕТЕТО МИ и че изписвала въпросното лекарство и на много по-малки бебета.Накрая завърши с думите,че нямало никога да направи нещо вредно за детето ми ,защото нали ТЯ НОСЕЛА ПОСЛЕ ОТГОВОРНОСТТА.Това за отговорността направо го пропуснах покрай ушите си,защото всички в българия добре знаем как стои тук въпросът с лекарската отговорност-молиш се на Господ да случиш на свестен лекар.В нашия случй нямам абсолютно нищо против лекарката конкретно,напротив симпатична ми е и досега не мога да отрека ,че според възможностите си се е старала да направи за детето каквото е по силите й.НО в този случай останах потресена от разговора ни и много се разстроих,защото не разбирам как хем на опаковката на всяко лекарство пише преди употребата му да прочетем листовката,хем лекарката ме упрекна,че много съм четяла/аз разбирам- листовката/,а не съм гласувала доверие на нея.Добре,но листовката доколкото схващам е написана от производителя и той ясно и недвусмислено казваа не се дава лекарството на деца под 2 години,а лекарката казва ,че го дава на по-малки деца и тя не виждала проблем.Аз ли тук нещо не схващам или има категорично разминаване м/у лекарското предписание и листовката и някой явно не е прав.Поразрових се и намерих това:

Наредба № 7 от 22 юни 2000 г. за задължителните данни върху опаковките и в листовките на лекарствените продукти и към указанията за употреба на медицинските изделия

Чл. 1. С тази наредба се определят изискванията по отношение на данните върху опаковките и в листовките на лекарствените продукти, както и в указанията за употреба на медицинските изделия.

Чл. 2. Информацията върху опаковките и в листовката на лекарствения продукт, както и в указанието за употреба на медицинските изделия не може да се отклонява от данните, одобрени при разрешаването за употреба на лекарствения продукт, и не може да съдържа подвеждащи наименования и означения.

Убедена съм ,че не само нашата лекарка изписва лекарства в отклонение от указаното в листовката.Моля ви споделете случвало ли се е и на вас,а дори и да не ви се е случвало какво мислите по въпроса-нормално ли е това и преди всичко безопасно ли е за децата ни!# 1
 • София
 • Мнения: 3 777
Да случвало ми се.
Определено е било за доброто на детето, поради липсата на други лекарства.
Вярвам в Педиатъра си на сто процента, все пак има поне 500 деца при нея и години опит, както и нито едно оплакване от проведено лечене.

Така стоят нещата при мен

# 2
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 021
Да случвало ми се е. Имам доверие на докторката си и съм сигурна, че знае кога и какво да предпише.

# 3
 • Някъде там...
 • Мнения: 5 784
Да, случвало ми се е и на мен. Но лекарката винаги ми казва, че на лекарството пише "Да не се дава на деца под... години", но ме предупреждава, че няма проблем ако го дам в по-малка доза или в предписаната.

# 4
 • Wonderland
 • Мнения: 524
И  на мен  ми  се  е случвало , но  може  би  се  получава от  липсата  на  лекарства  за  малки  деца ,а какво  да направим  ако детето  е  болно  не  можем  да  го  оставим така .

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 550
И аз отначало се стресирах и се чудех да давам ли лекарство, предписано на 9 месечно дете, при положение че на листовката пише, че е за над две години. Налагало ми се е да давам много малко пъти лекарства и може би заради това не съм попаднала на такова, на което да пише, че става и за деца под две години. А аз винаги чета най-внимателно листовките. Педиатърът каза да не им обръщам внимание, защото производителите се презастраховали по този начин. В крайна сметка давах лекарствата, защото нямах избор. но категорично смятам, че не е нормално да има разминаване между листовката и това, което казват педиатрите. Ако има разминаване, каква е изобщо ролята на листовката? Друг е въпросът, че на повечето листовки последната им актуализация е от 1999/2000 година. Мисля си, че не можем да очакваме някакъв ефективен контрол от страна на държавните институции, тъй като отношението на държавата към гражданите си личи навсякъде и аз дотук не съм видяла нещо да защитава правата на обикновените граждани.

# 6
 • Мнения: 8 505
Винаги много се ядосвам на това-познати и приятелки ми казват,че педиатрите изписали на децата им това или онова лекарство,което е за над 2 или 3 години и ги успокоявали,че може Close Е,да,но мен никой,ама никой не може да ме убеди да давам на дъщеря си неподходящи за възрастта и лекарства (да не говорим,че винаги си казвам мнението за това или онова лекарство и искам или не искам да бъде изписано на дъщеря ми).
Не напразно фирмите производителки са задължени да указват подходящо ли е или не дадено лекарство за 2-годишно дете например.А за да напишат това,са направили куп изследвания и са хвърлили куп пари за тях.И за какво-за това нашите педиатри да не ги спазват ли...или просто ей-така-да има нещо писано на листовката?!Няма да продължавам,че ще изляза от рамките на добрия тон...

# 7
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
И на мен ми се е случвало.
Попитах лекаря дали мога да давам на дете под годинка хомеопатичния сироп за успокоение /мисля че беше Киетюд/. На листовката пише да не се дава повече от 10 дни. Лекаря ми обясни, че това било за тези които го взимат без лекарско предписание. Щом той го е изписал мога да го давам без прекъсване и един месец.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 332
Да, на една позната, понеже детето не спеше през нощта, лекарката беше изписала Перитол далеч преди вашата възраст - някъде преди годинката мисля. И, забележи - не защото е алергично - по принцип е антихистаминов препарат, а един вид заради един от страничните ефекти - а именно сънливостта. Както и да е, пак не спеше детето  Mr. Green.

Последна редакция: сб, 21 яну 2006, 13:48 от Роси74

# 9
  По повод случилото се написах писмо до Валя Ахчиева от "Открито",нали напоследък е на вълна етикитане на продукти за бебета.Мисля ,че може би ще обърне внимание на случая,още повече,че като чета отговорите тук/а и в други форуми пуснах темата/ определено виждам ,че нашият случай не е изолиран,а напротив явно е масова практика.Сега се чудя дали да го пусна или първо да говоря с лекарката и да й кажа,че смятам да изпратя писмото,защото не обичам да правя неща зад гърба на някого.Опасявам се обаче,че ако първо говоря с нея,ще почне да ме разубеждава,а аз каквато съм мека мария състрадателна ще взема да се откажа.Посъветвайте ме моля,да пускам ли писмото или първо да предупредя лекарката,че ще го пусна.

# 10
 • София
 • Мнения: 558
  По повод случилото се написах писмо до Валя Ахчиева от "Открито",нали напоследък е на вълна етикитане на продукти за бебета.Мисля ,че може би ще обърне внимание на случая,още повече,че като чета отговорите тук/а и в други форуми пуснах темата/ определено виждам ,че нашият случай не е изолиран,а напротив явно е масова практика.Сега се чудя дали да го пусна или първо да говоря с лекарката и да й кажа,че смятам да изпратя писмото,защото не обичам да правя неща зад гърба на някого.Опасявам се обаче,че ако първо говоря с нея,ще почне да ме разубеждава,а аз каквато съм мека мария състрадателна ще взема да се откажа.Посъветвайте ме моля,да пускам ли писмото или първо да предупредя лекарката,че ще го пусна.
         Излишно е да го правиш! Доста сложно и дълго е да се обясни всичко по този въпрос, но все пак ще се опитам да кажа две-три думи.   По принцип  със всяко лекарство за да бъде одобрено и пуснато в употреба се правят клинични изпитвания за да се установи как действа върху хората. Това са групи от доброволци.  Такива изпитвания не могат да се правят с малки деца, а и мисля, че малко майки биха се съгласили на това, нали Sick  За това на повечето лекарства, особено на новите, пише, че не са подходящи за деца под 3, 2, 1 год. възраст.  Длъжни са да го направят, защото не са опитвали и видяли как ще действа на тази възрастова група. С една дума "си измиват ръцете" за да нямат проблеми след време... Това не означава, че докторът, който трябва да лекува дадено заболяване, категорично не може да прилага този продукт.  Това дали ще го използва или не зависи от много неща - професионална преценка, опит, липса на голям избор от медикаменти за лечение на даденото заболяване, вида медикамент,  нужда от  животоспасяващо лечение и т.н.   За това обучението по медицина /за да се нарече един доктор специалист/ продължава общо 10 години, а в същност и до края на практиката му.                                                                                                                                                                                               Наистина е нужно да се има някакво доверие в лекаря и в лекарите като цяло, защото иначе човек четейки листовките ще се обърка съвсем, а и в никакъв случай няма да помогне на детето си или на себе си! Sad                                             Когато в листовката на дадено лекарство пише, че не се дава на деца под дадена възраст, това означава, че не бива да се използва за самолечение. Дали може и е необходимо да се прилага, това ще каже единствено лекарят.

# 11
 • в обятията на ЛС
 • Мнения: 811
Здравей,
Доста си запалила по въпроса  Wink

Да случва се. На почти всички майки се е случвало. Защо ли?
Задай си въпроса защо се случва много рядко при възрастни хора и доста често при деца. Дали лекарите са виновни или производителите?

Много по-скъпо, по-рисково да се направят изследвания за дозировки при деца. Дори да погледнеш един от факторите - набирането на доброволци за клинични изпитания. За себе си веднага отговарям - ако ме поканят да участвам в клинично изпитване на ново лекарство има голяма вероятност да се съглася и почти НУЛЕВА да дам съгласие за детето си.

Та какво правят производителите - нямат достатъчно данни за деца - решението е просто. "Не е подходящо за деца под 2 години" в указанието и са чисти пред света  #2gunfire

Дали да даваш лекарството е твоя работа. Ако вярваш на лекарката - ще го даваш. Явно не вярваш. За да си спокойна по-добре не го давай.

Лекарката на сина ми му изписа АСС, като беше на 10 мес. В указанието - пише прием под непрекъснат лекарски контрол за деца под 2 год.  Rolling Eyes Тя ми разясни /после и аз проверих/, че няма отхрачващ медикамент за бебета. Е, ама той имаше хрипове. Да чакам плевмония ли? Тя прецени риска за приемлив и аз се съгласих. Вярвам й и това решава въпроса.

# 12
 • в обятията на ЛС
 • Мнения: 811
Тала
едновременно сме писали едно и също  Embarassed

# 13
  По повод случилото се написах писмо до Валя Ахчиева от "Открито",нали напоследък е на вълна етикитане на продукти за бебета.Мисля ,че може би ще обърне внимание на случая,още повече,че като чета отговорите тук/а и в други форуми пуснах темата/ определено виждам ,че нашият случай не е изолиран,а напротив явно е масова практика.Сега се чудя дали да го пусна или първо да говоря с лекарката и да й кажа,че смятам да изпратя писмото,защото не обичам да правя неща зад гърба на някого.Опасявам се обаче,че ако първо говоря с нея,ще почне да ме разубеждава,а аз каквато съм мека мария състрадателна ще взема да се откажа.Посъветвайте ме моля,да пускам ли писмото или първо да предупредя лекарката,че ще го пусна.
         Излишно е да го правиш! Доста сложно и дълго е да се обясни всичко по този въпрос, но все пак ще се опитам да кажа две-три думи.   По принцип  със всяко лекарство за да бъде одобрено и пуснато в употреба се правят клинични изпитвания за да се установи как действа върху хората. Това са групи от доброволци.  Такива изпитвания не могат да се правят с малки деца, а и мисля, че малко майки биха се съгласили на това, нали Sick  За това на повечето лекарства, особено на новите, пише, че не са подходящи за деца под 3, 2, 1 год. възраст.  Длъжни са да го направят, защото не са опитвали и видяли как ще действа на тази възрастова група. С една дума "си измиват ръцете" за да нямат проблеми след време... Това не означава, че докторът, който трябва да лекува дадено заболяване, категорично не може да прилага този продукт.  Това дали ще го използва или не зависи от много неща - професионална преценка, опит, липса на голям избор от медикаменти за лечение на даденото заболяване, вида медикамент,  нужда от  животоспасяващо лечение и т.н.   За това обучението по медицина /за да се нарече един доктор специалист/ продължава общо 10 години, а в същност и до края на практиката му.                                                                                                                                                                                               Наистина е нужно да се има някакво доверие в лекаря и в лекарите като цяло, защото иначе човек четейки листовките ще се обърка съвсем, а и в никакъв случай няма да помогне на детето си или на себе си! Sad                                             Когато в листовката на дадено лекарство пише, че не се дава на деца под дадена възраст, това означава, че не бива да се използва за самолечение. Дали може и е необходимо да се прилага, това ще каже единствено лекарят.
 
  Моля ,ако не представлява проблем за теб да кажеш каква е професията или ако не работиш образованието ти.Питам ,не за да се заям,а за да проведем евентуално ,ако имаш желание, диалог по повод написаното от теб.Аз не съм лекар,нито фармацефт,нито имам общо със здравеопазвнето или фармацевтичната индустрия и черпя информацията си от следните източници: Закона за лекарствата и аптеките в хуманитарната медицина;Наредба № 7 от 22 юни 2000 г. за задължителните данни върху опаковките и в листовките на лекарствените продукти и към указанията за употреба на медицинските изделия;Наредба № 12 от 14 юли 2000 г. за условията и реда за класификация на лекарствените продукти, които се отпускат със или без лекарско предписание;Наредба № 13 от 14 юли 2000 г. за условията и реда за одобряване на рекламата на лекарствени продукти;Наредба № 14 от 31 юли 2000 г. за условията и реда за провеждане на клинични изпитвания на лекарства върху хора;Наредба № 12 от 26 март 2001 г. за утвърждаване на Добрата производствена практика на лекарства;Наредба № 17 от 19 април 2001 г. за изискванията към данните, които съдържа документацията за разрешаване за употреба на лекарствени продукти;Наредба № 25 от 08 ноември 2000 г. за фармакологичните групи, предлагани в търговската листа от търговци на едро, организацията и срокове на доставка на лекарства.
 За мен би било интересно да чуя мнение на човек,който е вътре в нещата и да проведем дискусия.Мога да започна такава с това,че не виждам логика в твърдението ти "Когато в листовката на дадено лекарство пише, че не се дава на деца под дадена възраст, това означава, че не бива да се използва за самолечение."Аз не виждам никаква връзка м/у възрастовото ограничение,поставено от производителя и самолечението.За тестването е ясно,че лекарството не е тествано в/у деца и затова пишат да не се дава под две години,което е именно и проблемът за мен.Щом не е доказано и проверено какъв е ефектът от приема на лекарството при деца под определена възраст и производителят изрично е посочил без уговорки и условия да не се дава на деца под тази възраст,как лекарят изписва лекарството на деца под въпросната възраст.Той някакви специални тестове ли е направил на лекарството,ако да-на какво законово основание,ако не как е преценил,че е подходящо за детето ми.

 

# 14
 • Велико Търново
 • Мнения: 326
Не напразно фирмите производителки са задължени да указват подходящо ли е или не дадено лекарство за 2-годишно дете например.А за да напишат това,са направили куп изследвания и са хвърлили куп пари за тях.И за какво-за това нашите педиатри да не ги спазват ли...или просто ей-така-да има нещо писано на листовката?!Няма да продължавам,че ще изляза от рамките на добрия тон...

Напълно подкрепям казаното!
Не съм съгласна с Мам-Ам и с Тала по въпроса за клиничното изпитание от доброволци. За да бъде забранен под дадена възрастова група един медикамент има съвсем друга причина. Тук възрастта се посочва заради въздействието на дадено вещество върху някой орган, тъкан, жлеза, система ... Статистически е установено (за стастиките и начините за набиране на информация за тези статистики въпросът е доста спорен!), че след еди-каква си възраст еди-кой си орган е напълно съзрял. За да съм по-ясна ще дам прост пример, който на всички ще е кристално ясен. Всички знаем, че детеродните органи съзряват най-късно и са напълно готови чак към 15-16 г възраст (и тази възраст също е доста спорна, но да се спрем на нея). Следователно до тази възраст не е желателно децата да приемат вещества, които по принцип имат отношение към тези органи. Същото важи за всички останали системи и органи в човешкия организъм. И тук по-конкретно ще визирам бъбреци, черен дроб, чревна бариера и други детоксикиращи органи, които все още не са съзрели. Кой ще отделя токсините? По тази причина, ако се знае, че някакво вещество уврежда орган, който към две-годишна възраст все още не е съзрял, не е необходимо да се набират двугодишни доброволци, за да се изпита лекарството.
В тази връзка да ви питам: Как си обяснявате, че еди-кое си лекарство не се препоръчва за бременни? Смятате ли, че бременни жени са били доброволци за клинични изпитания? Има ли според вас наистина достатъчно безотговорни бременни жени (или пък аморални изследователи-производители), които биха приемали лекарства, с които има дори и 0.0001 % вероятност да убият или (още по-лошо) увредят дете?

От една страна производителите са с чиста съвест, защото на продукта, който са произвели, са написали ограниченията. Ако някой не се е съобразил с тях, те вина не носят за това. От друга страна, обаче, лекарят в института е учил - това лекарство вреди на черния дроб (примерно). Но няма никаква алтернатива, а пораженията са пренебрежими в сравнение с положителния ефект, който има, така че предписваме него. Разбирате ли? Никой не е виновен. Самата система не работи. В крайна сметка отговорността за това какво да се дава на детето е на родителя. Но той не може да е "специалист по всичко" и трябва да се довери на преценката на специалист.
И какъв е изводът? Щом си избрала да се лекуваш алопатично - не чети листовките, а се доверявай на преценката на лекаря. Той знае с какво вреди и доколко вреди на детето ти. Въпреки това, ако се наложи още една доза (защото не е оздравяло), той ще я предпише. Ако и това не помогне, ще предпише следващото химическо лекарство, с което се вреди на нещо друго (примерно Аугементина води до разстройство и алергии, но кой го е еня - нали мори микроорганизмите и врагът ще бъде сразен! За страничните ефекти ще помислим после какви други химически вещества да даваме.), но за това ще берем грижа, когато му дойде времето.

Конкретно за случая - антихистаминовата терапия не е лечебна, тя е поддържаща.

И какво очакваш да се случи с Валя Ахчиева. От една страна - похвална реакция. Нали знаеш приказката за котките мишките. Ако гражданите спят върху главите им ще се сипят ли, сипят какви ли не неща. Но от друга страна какво ще постигнеш? Ще се сбориш с производителите? С преподавателите от институтите? С лекарите? С кого по-конкретно? Имаш ли си на представа колко финансови интереси (и в какви размери) са засегнати? Валя Ахчиева и Миглена Ангелова много ще се зарадват на будната ти гражданска съвест, защото ще направят перфектни предавания. И толкова! Аз лично бих те подкрепила в което и да е предаване. Аз също много се засягам, когато ме правят на идиотка. Особено като решат да ми скочат върху егото и да ми обясняват да не чета много-много листовки, кодекс на труда, правилник за движение по пътищата и т.н правила, пред които уж всички сме равни, само дето някои от нас са по-равни от другите. Но си давам ясно сметка (всъщност сигурно и ти си даваш), че ще бъде безсмиселно.
Оплака се пред нас, ние ти съчувстваме, потупваме по рамото, подкрепяме.
Не му давай на детето тъпото лекарство, което не отговаря на възрастта му. Смени си педиатъра (колкото и да е добър) или метода не лечение. Направи нещо, с което да се чувстваш с чиста съвест и се успокой. До следващото разболяване, когато отново ще си изправена на нокти и отново ще си раздвоена - да дам, да не дам. И ние отново ще сме тук и ще те подкрепим.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт