Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ян. 2006, 09:32 ч.

да се намеся ли?

 • 928
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 813
виктория е в четвърти клас. за втора поредна година учи английски в една от големите езикови школи. на практика учи тяхното четвърто ниво, защото преди две години я приеха с приравнителен изпит. обяснявам това, за да стане ясно, че са на ниво лексика и граматика, а не на ниво азбука.
та виктория от известно време се стреми да имитира т.нар. cursive writing. в интерес на истината, пише по-красиво на английски, отколкото на български. да, ама учителката решила, че не може така. започна едно периодично поправяне на буквата t във всички писмени работи. проблемът е в ченгелчето, което свързва t с предишната буква и в мъъъничкото камшиче в горната част на буквата. според учителката така се пишела само буквата l, нищо че през средата в случая минава ясна хоризонтална черта.
обясних на виктория, че такава буква наистина има, преподавала съм писане, включително и cursive в американско училище и децата са писали буквата точно така. при поредното огромно печатно t написано демонстративно в тетрадката й, виктория взела, че обяснила на учителката, че такава буква има и че майка й е била учителка по английски и пише буквата точно по този начин....

досещате се, предполагам, какво е отговорила учителката: "майка ти като е била учителка по английски, стой си у дома и си учи с нея!". виктория е замълчала, но пред мен коментарът й беше: "исках да й кажа, да си гледа работата и че това не го решава тя, но замълчах, защото е учителка".

много лесно мога да накарам виктория да си промени почерка и да пише печатни букви. дали обаче това е правилното решение? в случая дори не става дума за двоен стандарт при изписване на думите, за британски и американски английски - неща, на които повечето учители много държат и за които съм й казала да се съобразява с всеки конкретен учител. става дума за почерк и за начина, по който учителката се опитва да я принуди. да му се не види, толкова ли тая учителка не може да намери подход, с който да убеди едно 10-годишно дете да се съобрази със странните й изисквания?!

дали да не се обадя в офиса на фирмата и да попитам дали имат изисквания относно почерка на децата и професията на родителите?

вие как бихте постъпили на мое място?

# 1
 • Мнения: 742
Ами щях да помоля щерката един ден/само един!/ да си напише домашните по тертипа на учителката и в час да пише с такова Т. След което отново да започне да пише по начна, който на нея й харесва. Аргумента вече ще бъда- знам как става по твоя начин, но не виждам причина след като съм научила твоя , защо да не пиша по моя.

Баси и упоритата учителка.
Майка ми е преподавател по бълг. език в начален курс, т.е. учи децата на четмо и писмо и от нея знам, че е важно децата да усвоят стандарта на писане, но оттам нататък е въпрос на индивидуалност и дори на себеутвърждаване и че децата дори съзнателно търсят начин да изградят "свой" почерк.

Учителката е виновна, защото е перде и дори ако щеш защото не е намерила подход към дъщеря ти.Да ме прощава.

# 2
 • БГ - София
 • Мнения: 7 813
Ами не знам как бих постъпила  Rolling Eyes . Но безспорно правилното е да застанеш на страната на детето. Още повече, че сега я учиш да се бори и да отстоява позициите си. Мисля, че трябва да поговориш с учителката и да изясните предпочитанията за изписване на буквите. Ако не срещнеш разбиране тогава чак говори с офиса.
Винаги ми е било трудно са общувам с дребнави хора, а когато са учители ....  Twisted Evil .
Успех

# 3
 • София
 • Мнения: 918
На тази учителка, явно и липсват емоции и е приела ситуацията, като лична битка. Сама казваш, че детето не е на ниво учене на букви, значи би трябвало да уважиш нейния избор.
Спомням си как мен така, насилствено ме научиха да пиша, не с лявата, а с дясната ръка, в пырви клас. Беше много гадно.
Остави детето, да си бъде уникално. Аз бих се обадила следващия пыт в офиса им и бих им разяснила, какви са МОИТЕ изисквания.

# 4
 • sofia
 • Мнения: 5 694
Намеси се. Говори с учителката да не е излишно стриктна. Важното е да се чете. Ако се "надуе" може би това дето си предложила.
Коментара на детето е абсолютно разумен.
На мен лично английски курсив ми е страшно труден за четене (за писане невъзможен). Иначе изглежда супер.

ПП Скоро видях китаец написал нещо на български....добър калиграф би му завидял Simple Smile

и още ПП: получих следното съобщение
Цитат
Веси, има някакъв проблем с профила ти... Предполягам е в лявата част, където е аватара ти и личните титли...
Когато постнеш нещо, става един километричен постинг...
Вярно ли е? Защото при мен нещата изглеждат ок.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 813
ами тя допреди месец и половина пишеше само печатно, т.е. учителката знае, че детето е наясно с това как се изписват буквите. освен това, виктория никога не е ходила на английски неподготвена или без домашно, дори когато се е налагало да пише до късно предишната вечер. старае се, учи много, защото й доставя удоволствие и сега изведнъж ни се стовари този проблем.

малко ми е трудно да говоря с учителката, защото часовете по английски са между 10:30 и 12:00 - време, в което дори не мога да си помисля да не съм на работа. а и не знам дали открита конфронтация няма да доведе до влошаване на отношението й към виктория - ясно е, че е дребнава и заядлива. пък ако се обадя в офиса няма да споменавам имена, само ще попитам дали има изисквания и дали всички учители са запознати с тях. ако учителката продължи да се пъне, тогава ще говоря с нея и ще й обясня, че щом системата, по която преподава, няма такова изискване, тя просто няма думата....

# 6
 • София
 • Мнения: 1 209
Ами според мен трябва да се намесиш. Надявам се да успееш да излезнеш за 1-2 часа.
Аз също много се дразнех, когато даскалицата в гимназията ни караше на пишем английското малко "r" точно както го виждате, а не както са ни учили до 7-ми клас като нашето малко ръкописно "ч".
Тогава от позицията на пуберските ми години й казах, че не виждам проблем и едва ли човек с 20 години стаж като учител ще се затрудни с прочитането на текста. До там приключихме с въпроса.
Аз след това си "доразвих" английския почерк и бях много горда от това. Английският ми също не пострада.

Та мисълта ми е, понеже Вики е възпитано момиче и все още е малка - редно е тези думи да ги кажеш ти. А тя със сигурност очаква да я защитиш.
А пък тази реплика да си стои у дома и да си учи английски направо ме вбеси. Перифразирай я и й кажи, че ако няма нерви да се занивама с деца или че печатното Т е едниственото, на което може да научи Вики - да си стои у дома.

# 7
 • София
 • Мнения: 4 929
yanita, и моята дъщеря е четвърти клас и също ходи на английски четвърто ниво  Grinning
За щастие до момента не сме имали проблеми и то при положение, че за четири години смени 3 учителки.
Но пък имахме проблеми с учителката по английски в училище - непрекъснато отсъстваше, беше много строга, караше се за всичко, не даваше да й задават въпроси по време на час ... но не само с моята дъщеря, а с целия клас.
След едно контролно във втори клас, на което най-високата оценка в класа беше 4, дъщеря ми имаше 3, първата тройка, при положение че ходеше втора година на допълнителни уроци и на тестовете там изкарваше не по-малко от 90% - направо побеснях и щях да ходя да се разправям с госпожицата, но се видяхме с още няколко майки и решихме да напишем подписка до директора на училището. Така и направихме и въпросната учителка беше смемена.

Така че според мен нещата не трябва да се оставят така, след като сме сигурни, че децата са прави, трябва да ги защитим и да ги научим да се борят и да отстояват позицията и мнението си.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 978
Естествено, че бих се намесила аз. Нали не искаш заради тази глупост, детето да се 'отдръпне' от ученето на английски?

Като дете имах ужасен почерк 'о'-та като камъни, но не ми попречи да се образовам.

Та попитай въпросната учителка с какво определено изписване на дадена буква ще подобри или влоши английския на дъщеря ти? Също, че на нея се плаща да учи детето, а не да се заяжда с него. Ауууууу как се издразних от това "Стой си у дома и си учи с майка си." Може би, защото и аз съм го чувала, но в училище.  #2gunfire

# 9
 • София
 • Мнения: 699
Не мога да си представя, че ще плащам на някого и той ще се държи по такъв начин с детето ми. Какво си въобразяват тези хора...

ДА, трябва да се намесиш. Когато само си траем от страх, че разправиите ще рефлектират върху децата ни, оставяме подобни типове да се чувстват безнаказани.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 771

малко ми е трудно да говоря с учителката, защото часовете по английски са между 10:30 и 12:00 - време, в което дори не мога да си помисля да не съм на работа. а и не знам дали открита конфронтация няма да доведе до влошаване на отношението й към виктория - ясно е, че е дребнава и заядлива. пък ако се обадя в офиса няма да споменавам имена, само ще попитам дали има изисквания и дали всички учители са запознати с тях. ако учителката продължи да се пъне, тогава ще говоря с нея и ще й обясня, че щом системата, по която преподава, няма такова изискване, тя просто няма думата....

Това е и моето мнение и начин по който смятам, че трябва да постъпиш. Успех и пиши как се развиват нещата.

# 11
 • Мнения: 4 966
Моят съвет е да се намесиш - говори с учителката, а ако не разбере отиди и в офиса (още повече щом детето няма проблеми с усвояването на езика, нито с граматиката, а само с тази буквичка, пък и заради обидното отношение - относно това да си стои да учи вкъщи - все пак йплащаш тя да учи детето, а на дъщеря ти браво за реакцията). Аз до сега да съм се разфучала, още повече, че заради една такава учителка сега пиша като първокласник. Беше ми се заяла, че не ми се различавало М от Т (това точно, когато учехме да пишем ръкописно - отдавна е било) и аз на инат почнах да пиша само печатно. Така ми остана и до сега - не ми е попречило нито на образование, нито на работата, но ми е било много кофти на разни международни срещи да пиша като детенце и винаги предпочитам рс-то пред химикалката. Намеси се заради самочувствието на детето си и защото почеркът е нещо индивидуално и никой не може да го налага насила.

# 12
 • София
 • Мнения: 4 813
такааа, най-напред искам да ви благодаря за мненията.

намесих се. обадих се в офиса и попитах дали имат изискване по отношение на почерка. секретарката, която има наблюдения над учебния процес в различните клонове на школата, каза, че не е чувала за такова изискване и общоприетите стандарти за писане са приети и от тях. обясних й подробно за какво става дума без да споменавам имена - казах за нивото на обучение в случая, за високите резултати на детето от тестовете (най-високи в групата bowuu), за липсата на други проблеми между учителката и учениците, за буквичката, която иначе е част от общоприетия стандарт за ръкописно писане.... секретарката остана смаяна. каза, че никога не е чувала за такъв проблем в техните групи и че е добре да се обадя след час, за да говоря и с директорката на школата.

в допълнение попитах дали има изискване за образованието и професията на родителите. разбира се, получих отрицателен отговор. предадох накратко историята с "да те учи майка ти" и ми стана жал з жената от другата страна на линията. извини се много, много пъти, отново ме насърчи да се обадя по-късно, за да разговарям с директорката, която иначе следи отблизо работата на учителите...

подчертах, че нямам оплаквания от начина на преподаване и на изпитване, детето ми е доволно от учителката си, но съм длъжна да проверя дали нямат някакво специфично изискване, за което не сме били уведомени и което нарушаваме поради незнание...

засега мисля да не говоря с директорката. ще посъветвам виктория да напише печатно следващото си домашно, пък после нека си пише както си знае. а учителката пък нека се опита отново да я посъветва къде и с кого да учи английски.

# 13
 • Мнения: 4 474
                    Нима се колебаеш как да постъпиш?Лично аз веднага отивам на място и уточнявам подробностите с учителката.И просто не искам да съм на нейно място ако тя е виновната.Не може всеки да мачка детето ми понеже на него му било нещо криво.Аз съм учила немски и не съм компетентна по спорния въпрос,но мисля,че щом ти си била учителка по английски е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си изясниш отношенията на място.Не може да се изискват глупости от децата ни.Това е моето мнение и убеждение и винаги съм постъпвала така при спорни въпроси в училището на мойте деца.

# 14
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
бих говорила с учителката и според това което видя и чуя бих преценила какво да правя - но не бих предприела нищо без да говоря с учителкатаЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт