Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сливен

Мнения: 367
Момичета, разтърсила съм се за една рецепта за ашуре, но май и аз не знам какво точно търся. Преди години (12-13) със съквартирантаката ми обожавахме едно заведенийце в стария Пловдив. Почти на върха на тепето. Сервираха предимно турски сладкиши. Та там правеха неверояно ашуре!!! Нищо общо с онази мътна каша, която ни бяха давали в стола като ученици. Ей такова нещо ми се е прияло, но нямам идея как се прави.
Ще опиша на какво приличаше, може някой да се сети за рецепта:
Беше прозрачно (т.е. без нишесте), вътре имаше варено жито, лешникови ядки, боб, мисля и фъстъци, грозде (може би са били накиснати стафиди) и... не помня друго. Сервираха го много студено и ако поискаш го заливаха с карамелов сироп или слагаха топка сладолед.
Някой приготвя ли тази вкусотия?
Цитирай

Сливен

Мнения: 367
Ето какво намерих в един друг форум, но мисля, че нито една от рецептите не е МОЯТА, защото ОНОВА ашуре не беше мътно, а прозрачно. Пускам ги, защото може да свършат работа на някой друг:



Ашуре 1

Необходими продукти:
500гр. жито (грухана пшеница)
300гр. захар
100гр. орехи
100гр. стафиди
40гр. нишесте
1ч.л. канела
2-3 капки розова вода
5л. вода за житото
100мл. вода за нишестето
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване,2/3 от него се претриват през цедка след което се смесват с останлото жито ,разтвореното нишесте,захарта и стафидите.Сместа се вари 2-3 мин сваля се от огъня и се ароматизира с подправките.Разпределя се в предварително намокрени с вода купички и се охлажда.При сервиране се обръща в/у чиния ,поръсва се със смлени или натрошени печени орехови ядки и пудра захар.Към него може да се предложи и топка сладолед.




Ашуре 2

Необходими продукти:
250гр. жито
300гр. захар
50 гр. нишесте
200гр. орехи
стафиди
розова вода за ароматиозиране

Начин на приготвяне:
Житото се сврява до омекване добавя се захарта.1/3 от житото се оставя настрана без вода,останалата част се претрива през цедка,към получената каша прибавяме житото (което сме запазили),нишестео (предварително разтворено) и сафидите.Кипваме ,сваляме от огъня добавяме 1/2 от орехите ,изсипваме в купички и поръсваме с другата половина от орехите.При поднасяне се поръсва с розова вода.





Ашуре 3

За 10 порции: 2 ч.ч. жито, 12 ч.ч. вода, 2 с.л. нишесте, 2 кафени чашки вода за разбиване на нишестето, 4 кафени чаши кристална захар, 1 кафяна чаша счукани орехови ядки, 1 кафяна чаша стафиди (или сушени плодове), 1 с.л. розова вода или 1 ванилия, 1 ч.л. сол, 1 с.л. пудра захар, 1 с.л. канела

Почистенето и измито жито се поставя в съд с вода и се вари около 40 минути, след което се прибавя солта. Съдът се отстранява от огъня и се оставя 2-3 часа на топло място, завит с нещо плътно до пълно размекване на зърната. От житото се отделят чаена чаша и половина. Останалото заедно с течността се смила с миксер, разбърква се с кристалната захар, почистените стафиди,житото и половината от ореховите ядки и се кипва. Прибавя се и размитото в студена вода нишесте. След като поври няколко минути, сместта се отстранява от огъня, ароматизира се с розовата вода и се изсипва в намокрени с вода купички.
След като изстине напълно, ашурето се обръща вурху десертни чинийки и се поръсва с останалата част от ореховите ядки, предварително запечени и размесени с канелата и пудрата захар.
Вкъщи върху тази прелест се поставя и една топка сладолед!





Ашуре 4

Необходими продукти:
250гр. жито
2 1/2л. вода
250гр. захар
60гр.нишесте
80гр. орехи
50гр.стафиди
20мл. розова вода

Начин на приготвяне:
Сварява се житото до омекване,ако се наложи да се долее вода слага се кипяща.Отделят се от уврелите зърна другите се претриват през гевгир.Получената каша се прибавя в житната течност.Нишестео се разваря в студена вода и се добавя към сместа.Кипва,вдига се от огъня и се поставят житните зърна,нарязаните ядки и сфидите.поднася се в купички гарнирано със орехи стафиди и розова вода.
Цитирай

In transit

Мнения: 1 667
Скоро правих ашуре, не приличаше на никоя от тези рецепти, по мой вкус беше, но се включиха цялата фамилия в изяждането му Smile
500г грухана пшеница я сваряваш на бавен огън в 1-2 литра вода, ако намалее много добавяш колкото е необходимо, когато почти  е готово сипваш 1-2 ч.ч прясно мляко да поври и в него. Захар слагаш на вкус. (Аз сложих  мед). На това количество жито сложих 2 шишенца ванилена есенция( но и с ромова става чудесно), 1 чаша смелни орехи и 1 шепа стафиди.  Баща ми си гарнира неговата чашка с канела.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
От горе- изброените рецепти съм правила 2 пъти третата. Първия път стана воднисто и сложих нишесте. Втория път, не зная защо, като набъбна житото, нямаше никаква излишна вода. Сложих захар, стафиди и смлени орехи доста повече от указаните и насипах направо в купичките. След като изстина, се желира все едно има нишесте. Изобщо не съм пасирала нищо. Синът ми така го харесва, с цели зърна.
Мисля, че тайната е в допълнението - стафиди и ядки. Колкото са  повече, по-вкусно става.
Цитирай

Сливен

Мнения: 367
Малко сама си отговарям, но намерих нещо. Само дето има съставки, които не са ми ясни. Някой може ли да ми го преведе?

ВРЕМЯ ПОДГОТОВКИ: 60 мин
ВРЕМЯ ПРИГОТОВЛЕНИЯ: 300 мин (5 час)
Продукты:
2 стакана пшеницы (перловки)
1 стакан бараний горох (нут)
5 стаканов сахарного песка
1 стакан фасоли
15 стаканов воды
полстакана риса
1 стакан изюма
1 стакан кураги, нарезанной кубиками
1 стакан нарезанного сухого инжира
1 апельсин
Для украшения:
1 стакан сушенного мелкого черного винограда
грецкий орех (очищенный), фисташки
корица, зернышки граната

Приготовление:
* Перловку, фасоль, нут и изюм помыть и замочить на ночь в разных посудинах. На следующий день перловку (пшеницу) процедить и переложить в большую кастрюлю. Добавить 15 стаканов воды и вскипятить. Собрать пенку с поверхности, закрыть крышку и варить 30 минут. Фасоль и нут процедить и прокипятить в разных кастрюлях.

* Рис помыть, процедить и добавить к пшенице/перловке. Варить примерно 4,5 часа на медленном огне, периодически помешивая, до того как зернышки станут мягкими.

* Когда вода, в которой варится пшеница, приобретет вид мучного супа, добавить сах.песок, нут и фасоль. Кожуру апельсина нарезать мелкими кусочками и добавить в кастрюлю. Добавить туда же изюм и курагу, перемешать. Поварить еще немного и снять с огня.

* Когда ашуре сварится, добавить сушенный инжир и перемешать. Разлить в горячем виде по чашам. Когда остынет украсить грецким орехом, фисташками, мелким виноградом, корицей, гранатом. По желанию, можете сбрызнуть розовой водой.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.