Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 4 423
Момичета, откакто съм бременна нищо не ми се е хапвало, но тази вечер съм като болна за мекици, тези хубавите уличните.
Въобще нямам представа как се правят Sad.
Моля ви, ако някой знае рецепта да я пуска, защото много, много ми се ядат. Tired
Благодаря ви!  bouquet
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
Meкици 1
===========
3 ч.ч. (600 г) брашно
1 бр. яйце
1 ч.л. (15 г) мая
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
1/4 ч.ч. (50 г) захар
сол
мазнина за пържене

Маята, размита на кашица с малко вода и брашно, се разбърква
със захарта и се оставя да втаса, след което се прибавя
заедно с яйцето, млякото и солта към останалата част от
брашното. От приготвеното тесто, след като втаса, се оформят
мекици, които се пържат в обилно количество вряща мазнина.
Поръсват се с пудра захар и се поднасят.



Мекици 2
=========

5 ч.ч. (1 кг) брашно
3 бр. яйца
500 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
1 ч.ч. (200 мл) хладка вода
щипка сол
растително масло за пържене
1 ч.ч. (200 г) пудра захар

Към брашното се прибавят разбитите с киселото мляко яйца,
содата, солта и водата. Приготвя се рядко тесто (ако има
нужда, се прибавя малко вода), което се оставя да отлежи
около 30 минути. От него с мокри ръце се оформят кръгли
мекици, които се изпържват в гореща мазнина (да ги покрива
при пърженето). Отцеждат се от мазнината и се поднасят
поръсени с пудрата захар.



Мекици 3
========
1 кг брашно
500 г кисело мляко
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
1 бр. яйце
20 г мая
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
1 ч.л. (5 г) сол
мазнина за пържене


В киселото мляко се слагат солта и содата. В леко
затопленото прясно мляко се разтваря маята, прибавя се и
разбитото яйце. Двете млека и брашното се смесват, като
полученото тесто се омесва добре. Оставя се да престои 1 час
в хладилника. От тестото се разточва кора, нарязва се на
парченца и те се пържат в сгорещена мазнина. Тестото може да
престои в хладилника една седмица и за целта се поставя в
намазан с олио найлонов плик.






Мекици със сирене
================
4 ч.ч. (800 г) брашно
2 бр. яйца
1 ч.ч. (200 г) сирене
1 ч.л. (10 г) мая
1/2 ч.ч. (100 г) пудра захар
1/2 ч.ч. (100 мл) вода
1 ч.л. (5 г) сол
1 ч.ч. (200 г) кисело мляко
мазнина за пържене

От маята, размита в затоплената вода, и малко брашно се
приготвя рядко тесто, което се поръсва с брашно и се оставя
на топло да втаса. Към втасалото тесто се прибавят разбитото
заедно с яйцата кисело мляко, солта и останалото количество
брашно. Към полученото меко тесто, след като се омеси добре,
се прибавя натрошеното или настъргано сирене. Сместа се
омесва отново и се разточва на лист, от който с ч.ч. се
изрязват кръгове. Пържат се до златисто оцветяване от двете
страни в много мазнина. Поръсват се с пудрата захар и се
поднасят. Консумират се топли.



Успех !
« Последна редакция: сб, 21 яну 2006, 00:23 от flash »
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Много, много, много ти благодаря!!!  bouquet Спаси положението  bouquet  bouquet
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
Dobre doshla !  bouquet
Цитирай


Мнения: 2 392
Виж  и тук и приятно похапване:

 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16369.msg305408;topicseen#msg305408
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Ето рецепта за такива като купените:

500 гр брашно
400 мл вода
2/3 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

Разбъркваш от вечерта, не става тесто, а гъста каша. Оставя се на хладно през ноща и на сутринта с мазни ръце се къса, раздърпва се и се пържи в много олио. Рацете задължително трябва да са мазни, защото много лепне.
Цитирай

София

Мнения: 4 977
простичките  и евтини мекици на баба ми:

половин кофичка кисело мляко се разбърква с половин чаена лъжичка сода за хляб. долива се вода до напълване на кофичката.
получената течност се измесва с брашно колкото поеме до образуване на средно меко тесто.
от него се оформят топчета като за по една мекица, оставят се да преседят половин час, разтеглят се и се пържат.

това е единствената рецепта, по която успях сама да спретна тесто за мекици. с рецептите от готварските книги все се провалях.

другият супер лесен вариант е - готово тесто. никога не подвежда. Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Направих си снощи и бяха страхотни, сега почвам да си правя от другия вид( с кисело мляко), момичета много ви благодаря, страшно вкусно ми беше!  bouquet Hug  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.