Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ян. 2006, 10:17 ч.

ПОМОЩ - ДЕВИАНТНО ПОВЕДЕНИЕ

 • 1 262
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 566
На6и познати имат момче на 14 години.Ба6тата ги е изоставил още в началото и го гледат бабата и майката. Положението става все по-стра6но от година на година.Явно двете не могат да се справят с него.Като малък са го гледали като писано яйце.Или по-скоро бабата.Майката опитвайки се да замести и мъжкото присъствие от време на време го и бие. Или поне до сега. Уж са интелигентни жени- актриси са и двете, но просто нямат подход към детето.В момента положението е следното- момчето няма никакви приятели, спряло е да ходи на училище, става нощем и търчи из къщата, хвърля всичко по земята- храна всичко, не знам дали не ги и бие, но ги малтретира психически. Водили са го на психолог- казал е да го водят на спорт.Записали са го но той не иска да ходи. Викали са полиция- насочили са ги към детска педагогическа стая, оти6ъл веднъж и повече не поискал.За мен детето е хиперактивно от малко и има нужда от специализирана помощ. Майка му наскоро я оперираха и през това време малкия живееше при родителите ми- нагаждаше се идеално.Изобщо нямаше такива проблеми. Седеше нонстоп пред картуун нетуърк , от време на време ставаше и почваше да тича около къщата и после пак сядаше да гледа.Така изкара няколко седмици.Твърдеше че нощем става да тича около къщата . но не знам дали беше вярно.Обаче слушаше нашите.
Дайте ми идея какво да се прави с него.Очевидно двете не могат да се справят , и а ко нещата проължат така това за мен е един бъдещ престъпник.Единствения изход , който виждам аз е да го изпратят някъде в пансион, за година например. Нищо , на което трябва да се води ежедневно не върши работа, защотоо не могата да го накарат да отиде. Положението е страшно, моля ви дайте идеи.

# 1
 • Balchik
 • Мнения: 1 732
Сложна е ситуацията.Ако специализираните служби не могат да се справят,ние какво да кажем.Незнам.Според мен детето има нужда от помощ,трябва някой да поговори с него,да го изслуша спокойно.То крещи направо ,че му е зле и иска помощ.Нека майка му да седне и да си поговорят,да бъде максимално откровена с него,да го прегърне,да му покаже колко много го обича и да говори с него като с приятел.Друго незнам какво да кажа.То е ясно,че е хиперактивно,ама сигурно може да се вкара в някакви граници тази негова активност.И това трябва да го направят близките му,никой друг няма да успее. Thinking Thinking

# 2
Факта, че при твоите родители се е държал добре а при майка му и баба му зле според мен не6то го е наранило или не6то такова. Освен, че е хиперактивно поведението му ми звучи като: "На ви сега да видите вие!" Според мен то крещи, 4е иска да му се обърне внимание. Може би да се чувства по някакъв начин пренебрегнато или нещо такова. Факта, че прави нещата толкова явни значи иска да каже нещо, да покаже нещо. Поне аз така го усещам. Нека да потърсят пак психолог или педагог, но не при онзи при когото са ходили да намерят друг. Да пробват с училищния педагог. Дано всичко се оправи  Praynig

# 3
 • Германия
 • Мнения: 7 106
Аз пък си мисля, че преди да тръгнат да превъзпитават детето, първо трябва да се заемат с майката и бабата. На тях да им се разясни как да подходят. Не го разбирам това, че опитвайки да замести бащата, го е била.
Детето просто "крещи" за внимание. Ако му се покаже, че е обичано, ако се подходи с търпение и постоянство, може да има успех. Защо не му се даде възможност само да избере какъв спорт да упражнява.  newsm78
Воденето наред по психолози и др. може още повече да го накара да се затвори и да го стресира. Нека само един се заеме или евентуално страничен човек, на когото това дете има доверие, да подпомогне да се оправи кашата.(примерно твоите родители) Изпращане в пансион...това няма ли да го накара да се чувства отблъснато и от тези, които са му най-близки.  Thinking Тогава може и по-трудно да стане Thinking

# 4
 • при децата
 • Мнения: 3 405
А психологът само това ли е казал - да го водят на спорт?
Все пак става дума за 14 годишен с видими проблеми в поведението!
Пубертетът е трудна възраст за всяко едно дете.
А щом отказва де се занимава със спорт, трябва да се намери алтернатива...да рисува, да играе в театър...
Не смятам, че изпращането му в пансион е изход, освен ако не се налага лечение, но това според мен ще прецени медицинско лице - невролог например.
И да опитат с психолог, но по-упорито, ако трябва при друг да го заведат.
Трябва да се реагира бързо и адекватно.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 098
Според мен въпросът е за специалист - едва ли майка му не му е показала, че го обича и не е направила всичко по силите си, за да излезе от това положение. Явно и е много, много трудно и тя също има нужда от специалист. Ние много можем да си дискутираме, но колко от нас са се сблъсквали с такова поведение и могат да изкажат компетентно мнение..........

От страни лесно се дават съвети, а едва ли има майка, която да не се е питала поне веднъж дали не е "изпуснала конците".....

# 6
 • Sofia/ The Hague- Nl
 • Мнения: 1 760
Аз си мисля,че това момче има нужда от мъжко присъствие, от модел на поведение, който в къщи няма как да открие.И вероятно това е причината прихологът да е препоръчал спорт-поне наставленията на тренъор могат да облекчат малко нещата.
Не знам майката защо го е била,но това не може да заместо контрола, който един нормален баща може да осигури.Възможно е и самото дете да вижда в поведението на майка си нещо, което според него е причина бащата да ги изостави.Когато децата задават въпроси, на които ни е неудобно да отговорим,те търсят сами отговора.
И още нещо-ако детето е влюбено или има някакви емоционални преживявания, поведението му е абсолютно обяснимо-то не знае как да се държи в такава ситуация.
Според мен преподавател мъж или такъв възпитател може да помогне(стига да не е някой педофил или обратен, за което искрено се надявам да не е).

# 7
 • там някъде
 • Мнения: 2 242
Според мен детето има нужда от професионална помощ и наистина е добре майката да е по-упорита. Това еднократно ходене при психолог newsm78? И той какъв точно специалист е, защо не ги е пренасочил, ако не се занимава с подобни случаи. Освен това в интернет е бъкано с алтернативни начини на помощ – от групова терапия до разни домашни изпълнения  в стил ‘Да си помогнем сами’.

Мен нещо друго ме впечатли – не можах да си обясня викането на полиция? Какъвто и да е повода това със сигурност ще задълбочи проблема? Не съм наясно каква точно е ситуацията (Fighty  много накратко го е предала) но ходенето в ДПС не е шега работа, няма да е зле добре да се поинтересуват преди да пращат детето там

# 8
 • Мнения: 5 876
Не е хубаво да се говори наизуст за чужди неща, но все пак - струва ми се, че е добре майка му да поговори с него много откровено.
Да му разкаже за баща му, обстоятелствата около неговото раждане. Естествено е момчето да е объркано - то живее с две жени и няма мъжки модел на поведение (това с биенето не е мъжки модел, просто е тъп модел, сори). Сега е в пубертета и е нормално да се стреми да се оразличи от майка си и баба си!
Майката може да му каже, че разбира тези неща, и да му предложи да засили отношенията си с някой свой приятел - мъж, с брат си, с чичо си, все има някой свестен мъж в това семейство. Не с любовник обаче. Трябва да му се предложи позитивен мъжки модел - не с тези думи, разбира се. И е трябвало да стане отдавна.

Няма какво да пращат детето на педагогическа стая, други да оправят това, което фактически е проблем в дома.

# 9
 • Мнения: 566
Проблема не е възрастта или нещо временно- той беше такъв и преди, просто сега става по-голям , по-силен и става все по-страшно. При друг психолог- не могат да го накарат да иде. Предствете си една баба , която глези внучето ужасно и една  майка , която живота така е очукал ,че е истерясала, няма помощ от никъде и не може да се справи с детето си. Представете си малкия как на всичко казва "няма" .
Проблема със сигурност е започнал от това ,че няма мъжки модел за поведение вкъщи и че живее с две жени, които са неспособни да възпитат момче. Но детето поради тези причини има психологически проблеми.Дълбоки.Беше започнал по едно време като малък да повтаря като ехо - казва например едно изречение и веднага след това си го повтаря тихичко сякаш на себе си- това определно беше нещо на нервна почва.
Те звънят постоянно вкъщи-иска им се баща ми да се занимава с него, но той самия има достатъчно проблеми, не би могъл да го поеме психически. А и какво- колко време е необходимо да замества баща му?Месец, година, две? До живот?
Положението е много гадно.Малкия не можеше да реже хляб като дойде при нас.На 14 години!!!!Баща ми като му даде каза:"Майка ми и баба ми ако ме видят ,че държа нож ще полудеят"На въпроса защо- "защото е опасно, мога да се порежа". Не го оставят сам вкъщи, не му възлагат никакви задачи и отговорности- представете си за колко неадекватно поведение и възпитание става въпрос. Не го пускат да играе навън много, защото в квартала им имало много цигани. Баба му само го моли да яде, той яде само сандвичи. Оня ден хвърлял салам.Баба му го питала защо, а той казал |:"защото имаме много". Имал някаква кола , с която сега по цял ден стържел по стените.И съседите побъркал.
Проблема е там,че според мен , за да се оправи детето или трябва да замине далеч от бабата и майката за известно време (затова споменах пансион) , или да се обучат те двете(което за съжаление е МНОГО трудно, да не кажа невъзможно).Просто ми се струва , че са в задъдена улица.

# 10
 • Габрово
 • Мнения: 2 546
Малкият син на най-добрата ми приятелка,който е почти на 7 год. също е хиперактивен. Дори учителките в детската градина им бяха казали да го водят на невролог и психиатър,че не бил "наред с главата".Пълни глупости!!!Заведоха го на детски психолог и се оказа,че е хиперактивен.Дадоха им цял том с препоръки как да подхождат към него и как да го заинтригуват,за да не прави бели и да се концентрира.Хич не е лесно;трябва много търпение и спокойствие.Детето на твоите познати пък е в пубертета,което допълнително утежнява положението.Спортът наистина е добро решение или някакво хоби.Ако има някой човек на когото момчето има доверие,нека той да го насочи,да го заинтригува.Със заплахи и скандали нищо няма да стане.

# 11
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
На това дете му трябва специалист, а и на майката и бабата също.
Заплахите, скандалите и ДПС няма да помогнат. Наистина е най-
добре момчето да се занимава с нещо, но такова което на него
му е интересно. Ако има човек на когото има доверие той може да го насочи. В крайна сметка на детето му е най-зле от ситуацията.
Сигурно се чувства изоставено и най-вече неразбрано, а най-
близките си хора вероятно вече смята за врагове. Тези неща
без специалист трудно, дори не е възможно да се оправят.
 Надявам се да намери верният път и всичко това да остане
лощ спомен.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт