Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора

Видин

Мнения: 5 154
Заешко със сметана и естрагон

снимка

Продукти :

1 заек (става въпрос за домашен заек)
300-400 гр. гъби
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
2-3 моркова
1 малка кофичка заквасена сметана (200 гр.)
200 мл. бяло вино
естрагон
подправки - дафинов лист, сол на вкус, черен пипер


Заека се реже на порции и се изкисва за около 30 мин. в студена вода и оцет. През това време на котлона в малка тенджерка се сипва виното и се кипва с 2 с.л. естрагон. вари се докато виното остане на половина, сваля се от огъня и се остава на страни. Заека се се  отцежда хубаво от водата и се запържва до зачервяване в около 50-60 гр. масло. Прибавя се лука, нарязан на дъгички, моркова, нарязан на колелца и чесъна. Подправя се със черен пипер и сол, залива се с виното с естрагона, заквасената сметана и се оставя още 5-10 минути да клокне.
Вземате един гювеч (може и йенска тавичка) и изсипвате заешкото вътре, заливате с 1/2 чаша вода, слагате 1-2 дафинови листа, покривате с фолио или капака и печете до омекване на месото (около 1-1,5 часа). Малко преди да е готово месото в тиган в малко масло запържвате гъбите на силен огън и ги прибавяте към месото. Омешвате всичко хубаво и махате капака/фолиото за да се запече отгоре и да се изпари излишната вода. ако някой харесва по-пикантни вкус, може да добави и 1-2 суп. лъжици горчица.
Става страхотно на вкус. не пропускайте естрагона, той придава почти целия чар на яденето. Препоръчвам го с две ръце.
Цитирай


Мнения: 237
Благодаря ти за страхотната рецепта  bouquetСвекърва  ми гледат зайци и винаги когато ми донесат се чудя как да ги приготвя newsm78 А тази определено ще я направя , изглежда много добре  и най- вече , че е приготвено в глинен гювеч .
Цитирай

Русе

Мнения: 952
ето една рецепта и от мен за заек с пикантен сос. Нямам точна рецепта защото слагам на око продуктите но то няма и какво толкова да се обърка. Значи заека се нарязва и  нарежда в тавичка на порции. Преди това се прави пикантния сос от горчица\от най малките бурканчета\слагам почти цялото зависи от заека ако е по малък половината и обратно. Към горчицата се прибавят 4.5 скилидки чесън нарязани на дребно, даф.лист\2.3бр натрошени\ и бяло вино около 50гр. От тази смес \става като каша\ се маже заека хубаво е да е преди печене за да попие малко от соса останалите подправки са сол  чер.пипер,червен пипер.Налива се малко вода до половината на тавичката и се пече с фолио отгоре. Да ви сладко  chef
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
malka s4etka, и твоята рецепта звучи много вкусно и непременно ще я пробвам, защото и нас ни заливат със зайчета от село и всеки път се налага да експериментирам.
Благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 248
Зори, вчера изпробвах рецептата ти! Стана великолепно! Аз я правих с течна сметана, защото такава имах, но и с нея се получи идеално! Благодаря ти за рецептата!
Ето и снимка!http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=365503
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
Ама и на вид си го дакарала почти 1:1 Very Happy. Радвам се, че ти е харесала, наистина вкусът е много сполучлив.
Да си го хапвате с кеф, ако изобщо е останало нещо  Hug.
Цитирай

София

Мнения: 216
Направих на мъжа ми рецептата на Зори, каза, че по-вкусно сготвен заек не е ял през живота си. Обаче се сблъсках с един проблем - никъде не намерихме естрагон и по съвет на баща ми сложихме босилек. И по този повод ми стана интересно защо така трудно се намира естрагон.
Цитирай


Мнения: 373
Правила съм пиленце по рецепта подобна на тази на Зори и наистина става великолепно!
Сега ще пробвам и зайче!
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
Момичета, радвам се че ви е харесала рецептата Love

Лилия, незная защо си срещнала трудности с откриване на естрагона, в нашето забутано градче го има почти във всеки супер, където продават подправки. Другото му име е "тарос" и на някои пакетчета така е записан и някои продавачки дето не са в час не го предлагат. Потърси го под това име също.
Цитирай

София

Мнения: 216
Благодаря ти Зори!
Цитирай

Русе

Мнения: 401
Зори, докато разглеждах албума ти видях една пълнена тиква и малинов сладкиш, които ме заинтригуваха. Ще пуснеш ли рецептите? Предларително благодаря  bouquet
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
Разбира се  Smile!

Пълнената тиква е по рецепта от форума. Ето я темата . В нея има няколко варианта на пълнеж според вкуса и наличните продукти. Ако решиш да я правиш само един съвет от личен опит, не слагай сок (както аз направих) защото самата тиква пуска и около половин час преди да я извадиш от фурната я остави без капаче за да се изпари сока, който е пуснала. Не че иначе не е вкусно, но идеята е като се разреже, върху всяко парче да има и от плънката.


Малиновият сладкиш всъшност е вишнев пирог. Превела съъм рецептата от един руски форум, но тъй като няма вишни по това време го направих с замразени малини. Ето я оригиналната рецепта, а след това ще направя няколко коментара по нея :

Вишнев сладкиш


За тестото :

200 гр. Брашно
1 к.л. бакпулвер
100 гр. Захар
1 пакетче ванилена захар (или 2 ванилии)
щипка сол
1 яйце
100 гр. Масло или маргарин

За трохите отгоре :

150 гр. Брашно
100 гр. Захар
1 пакетче ванилена захар
100 гр. Масло или маргарин

Пълнеж :

1 кг,вишни (или плод по избор)
100 гр, захар
20 гр. Нишесте (натурално царевично)


Приготвяне на долния блат :

Смесва се брашното с бакпулвера и се пресява. Добварят се останалите продукти, размесват се с миксер отначало на по-бавна, а после на максимална скорост до получаване на гладко тесто. Тестото се слага в плик и се охлажда за около час в хладилника. След това се разточва в кръг с диаметър, по-голям от тавичката в която ще се пече. Тавата се намаслява и в нея се слага блата, като краищата трябва да се лепят по стените на формичката. Тестото се набожда с вилица на няколко места и се пече 10-15 минути  при 200 С градуса. Оставете да се охлади опечения блат.

Приготвяне на пълнежа :

Плодовете се измиват (ако са пресни) махат се костилките (ако има такива) и се смесват със захарта. Оставете за известно време за да пуснах сок, после сложете в тенджерка на котлона за кратко, докато кипнат. Когато поизстинат, отзедете 250 мл. Сок, ако е по-малко добавете вода до нужното количество. Нишестето се смесва с 4 с.л от сока, а останалия сок отвоно се кипва, сваля се от огъня и при постоянно бъркане към него се добавя разтвореното нишесте. Кипва се за трети път, добавя се вишневата смес и се оставя да се изстуди. След това се изсипва върху опечения блат.

Приготвяне на най-горната смес :

Брашното, захарта и ванилената захар се смесват, добавя се маслото и се бие с миксера до образуването на трохи. Трохите се наръсват върху вишневата смес и сладкиша се пече около 40 минути при 200С градуса.

**сега коментара. Долният блат аз колкото и да се опитвах не успях да го разточа добре и направо го пльоснах Laughing в тавичката и я облепих с него. След като се опече стана муцка. Така също на мен ми пое малко повече брашно от това в рецептата, добавяш на око, докато се получи меко тесто. Отначало бъркаш с миксера, а после доомесваш на ръка.
Ако го правиш с малини сложи малко повече захар, защото те имат леко кисел вкус. След като ги кипнеш опитай сместа на вкус и прецени, ако ти допада така може и да не добавяш.
Сладкиша е готов, когато отгоре трохите започнат да потъмняват леко, не го дръж повече, защото става твърд отгоре.

Това е  Very Happy!

Цитирай

Варна, морето и сините вълни!

Мнения: 2 604
И аз сготвих заек по тази рецепта!
Стана фантастичен.
Но аз замених лука и чесъна с пресни и пресните гъбит ги сложих в гювеча, да си пускат сока и аромата при месото.
Ето какво стана!
Цитирай


Мнения: 1
Поздравления и благодарности за рецептата"Заешко със сметана и естрагон"!Наистина получи се невероятно вкусно!С пълно доверие,ще сготвя всичко,написано от вас!
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
bibolina7 , радвам се че си опитала и че ти е харесало.
 Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора