Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Бусманци
 • Мнения: 1 278
Вдъхновена от ентусиазма на цвета, ми хрумна, че можем да разкажем как изглежда денят ни, такъв, какъвто е в момента.
Така, хем ще си бъдем полезни една на друга, хем ще отговорим на най-често задаваните ни въпроси:
"Как се справяш?", "Какво правиш по цял ден вкъщи?" и пр.
Сигурна съм, че ще бъдем полезни някак и на майките с по-малко деца - все пак от нас се очаква една много добра организация  ooooh! Laughing (къде ти...)

Може пък разказите ни да ни послужат по-нататък и за облекченията, които искаме да получим. Не се знае знае ли се  Laughing

И така, ето как изглежда или поне трябва да изглежда моят работен ден в момента, за да може всички да са оптимално доволни.

Сутрин ставам в 6,30 часа (и събота и неделя  Mr. Green) , мия се, обличам се и слизам да приготвя закуската. През това време децата се излюпват и започват да търчат напред-назад в бодър сутрешен галоп - някои на два, други на четири крака, кой както може.
Като наредя масата, изприпквам обратно горе и започвам войната по миенето и обличането - "връзване" на деца, смяна на памперси, нахлузване и пренахлузване на дрехи (щото "аз сам..." и - ръкава на крака, а крачола на ръката  Laughing). След това се бършат и пръскат носове, което може да бъде много забавно, но може да бъде и почти насилие. Зависи от настроението на бърсания.
Всичко това се извършва първо на единия, после на другия и накрая на третия.
В добрия случай в 8,00 часа съм на масата за закуска с едно или с две  хранещи и мажещи се и едно на цицата. Броят на първия вид (хранещите и мажещите се) зависи от това дали е делничен или празничен ден и дали са здрави въпросните или сме го обърнали на лазарет.
След като мине хранителната част в рамките на половин час, стратегически се пуска Франклин, Тъбита или друго филмово изкуство, а аз запретвам ръкави над печката. Каквото и да произвеждам обаче, не трябва да е повече от 30 минути врътня, защото идва ред на заниманията: четене на книжка - 15 мин, рисуване или творческо занимание - 15-20 мин. и просто някаква игра по желание + простиране и прибиране на сухите дрехи. Това разбира се е програмата "с мисъл и грижа за децата". Програмата "с мисъл за форума" или "има и друг свят някъде там" се състои във: четене на книжка - скок във форума; драсване на къщичка или кола - скок във форума. Преди следващото скок обаче настъпва нашествие и две малки десни ръчички се пресягат почти едновременно към светещото бутонче restart  Laughing и дотам с форума.
В десет часа идва време за излизане. Това включва 15 минути борба с грейки и космонавти по обличането, 15 минути борба с грейки и космонавти по събличането, половин час същинско излизане  Grinning
В 11,20 - хайде обратно на масата. Това обаче е предшествано от миене на три, четири чифта ръце или по-право казано разпръскване на вода, кал и сапунени мехури навсякъде. Следва бърсане до протриване и чак тогава ядене (мазане).
И тук идва първата кулминация - следобедно приспиване. Тази част не ми стига речниковият запас, за да я опиша, особено, когато вкъщи е лазарет и съм сама с тримата. Само ще кажа, че става един по един последователно и отнемапочти два часа.
Най-сетне време за отдих, но първо трябва да раздигна остатъците от мазаницата и да избърша калта по мивката. Мисля, че е готово и мога да поседна. В най-добрия случай посядването продължава около час, но често пъти се налага да скокна на трийстата минута.
Хайде сега следобедната закуска - приготвяне и начало на мазането - 15 часа.
Следват пак малко занимания и тръгване към градината на Сашко.
Време със Сашко.
Връщане вкъщи и ... познайте - пак на масата. Че кога е станало 18,30?!
Нервно поглеждане на часовника: Кога ли ще си дойде подкреплението от работа?
Ритуал по лягане: събличане, "скачане гол" на спалнята (обикновено неуспешен опит за изразходване на детската енергия, но пък забавен за децата  Laughing), къпане във ваната, обличане, четене на книжка и пеене на песнички за сън или даване на цица, според зависи кой е на ход да бъде приспан  Grinning.
Всичко това приключва към девет и половина.
След два часа правя настоятелен опит да си легна, за да мога да стана навреме.
Лягане. Заспиване около два часа спокойно. Следва даване на наряд:
- събуждане на бебе, което не се успокоява от цицата и иска да лази и да купонясва по леглото
- събуждане на едно дете, което има чудовища в леглото
- събуждане на друго дете, което си търси майката, да не би да е изчезнала
Опит за заспиване.
Часовникът звъни. 6,30 е.  Crazy


Хайде, многочисленички. Сега е ваш ред   bouquet

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 107
 Joy Joy Joy Joy
Велика си!

# 2
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Браво, Деметра! Описала си го съвсем цветно и широкоекранно. Мога да го потвърдя дума по дума, само ще прибавя към зверилника и кака в началното училище, която /нали съм абмициозна майка/, возех на училище в другия край на София. С целия антураж, разбира се - дотам и обратно - сутрин я караме, в 5 часа я прибираме. Ех, сладки спомени... Сега, 10 години по-късно, режимът е значително облекчен: двама ученици първа смяна, двама втора, уроци по пиано и китара, тренировки по карате и хандбал, някой и друг урок за тези, на които им предстои да кандидатстват, но слава Богу, поне ходят и се прибират сами. Готвенето е доста повече - голяма тава за обяд, голяма тенджера за вечеря или обратно, но почти никога не остава за втори път. Прането си е все толкова: вече не се преобличат от глава до пети по 5 пъти на ден, но пък дрехите им са 5 пъти по-големи. Поне вече не ми се случва да заспивам с щипка в ръка, докато простирам. Сами си чистят стаите, което не е кой знае какъв проблем, като се има предвид, че апартаментът ни е 60 кв.м. Така че моите грижи по физическото обслужване на семейството намаляват, но се увеличават ангажиментите на емоционалния и интелектуалния фронт - каката излиза от пубертета, а двамата по-големи юнаци влизат, а пък малкият още не се е отделил емоционално от мен. Така че четем едни и същи книги, гледаме едни и същи филми, за да си говорим за тях, решаваме заедно болезнени проблеми /между нас или с други хора/ и всичко това отнема много, много време, но е и много хубаво.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 470
 Деметра,страхотно е! как намираш сили да се вдъхновяваш по това време на денонощието, възхищавам ти се!

Аз не мога да се включа с примерен разчет на деня, защото дори и ориентировъчен график нямаме. Всеки ден е сам за себе си.
Понякога дни и нощи се сливат, понякога имам чувството, че живея над кухненската печка и най-слушаната радиопрограма през деня е програмата на пералнята за 40 градуса.
Зимните разходки са ми най-любими - тъкмо навлека пуловерите и грейките на едното и се захвана с второто, първото решава, че спешно трябва да го съблека, за да отиде до тоалетна. И за да не се изпоти второто го обличам и го затварям навън на балкона. Следва миене на дупе и повторно обличане, през което време третото е повърнало и цялото се е омазало. Бързо извеждане на първи и втори номер на стълбите, да чакат без да се потят. Трети номер в акция - смяна на памперс, преобличане, грейки, космонавти, шапки, ръкавички. Мама се навлича и обува и мята бебка в кенгурото. Облекчено се измъква, за да открие двете ангелчета омазани с пръстта от саксиите на съседите, дето си ги държат на междустълбищната площадка. Или пък ве4е гладни или пък едното  - голям мъжки тигър , хванало в плен след дълга борба, другото- маймуна-майка ( от филмчето за Тарзан ). Но няма време за преобличане и ремонт на ловното облеклото - смело напред!
Такива радости още много - четене на две различни книжки в един и същи момент, съпроводено от блъскане на дрънкалка и промушване по някоя друга хапка в суматохата, щото не сме много по хапването. Кърмене в тандем - решава проблема със заспиването ( и на мама понякога Grinning Grinning Grinning ). Но трети номер не пропуска да се възползва от авантата - той си взема студен душ както е с  дрехите и пантофите Mr. Greenчовекът имал нужда от внимание, нали се сещате Mr. Green
Това работя - санитар-разпоредител-хигиенен инспектор-фюрер в нашата лудница 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Платен годишен отпуск не се полага.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 787
Само мога да ви се възхищавам. След такива дни, незнам дали ще имам сили да разказвам цветно Wink

# 5
 • Бусманци
 • Мнения: 1 278
... Кърмене в тандем - решава проблема със заспиването ( и на мама понякога Grinning Grinning Grinning ). Но трети номер не пропуска да се възползва от авантата - той си взема студен душ както е с  дрехите и пантофите Mr. Greenчовекът имал нужда от внимание, нали се сещате Mr. Green
Това работя - санитар-разпоредител-хигиенен инспектор-фюрер в нашата лудница 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Платен годишен отпуск не се полага.

Ох, тази част ми изпълни душата  Joy

# 6
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Pretty witty, тази част с грейките, толетната, наповръщаното и всичко отначало си е живия живот, едно към едно.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 033
Момичета, направо ви се възхищавам!   bouquet
Аз с 2 деца на моменти съм на фаза за лудницата, а вие се справят отлично с 3, да даже с 4.  Hug Та затова да помоля за съвет - как да избегна ревността и виковете на каката покрай бебето. Щом заспи и тя запова да скача, да крещи  Rolling Eyes Сега не е на градина и на моменти я хващат такива дяволи, че не знам как да среагирам - заплахите за лишаване от нещо - филмче или сокче , не помагат, това, че трябва да е помощничка  и приятелка на мама (, която в момента чете за изпит в събота - да знаете, де Mr. Green Embarassed) - също. В безизходица съм. Даже таз вечер му дръпнах един "очистителен" рев.
Ще ме извините, че така се намесих във темичката, но ако имате съвети и идеи ще съм ви много благодарна.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 470
Yanich, moже би трябва да правите нещо заедно, нещо, което си е ваша тайна, ваш ритуал, знам ли. Тя има нужда от мама само за себе си, от споделено време между вас двете без " малкия дразнител ".
При нас освен " личните моменти" за всяко едно от децата, вървят и нови книжки, играчки, които феята изненадващо донася на милото дете Laughing Laughing Laughing Винаги имам някакъв запас, който да извадя от ръкава за овладяване на критичните моменти.
На децата не бива да им е скучно, сетивата им винаги трябва да са ангажирани с нещо - това съм открила засега и при нас работи.
Успех на изпита!

# 9
 • Бусманци
 • Мнения: 1 278
цвета, много ме мотивираш и подкрепяш, да знаеш!  Heart Eyes

Янич, ревността е неизбежно и съвсем нормално чувство, независимо дали дали детето го изразява или си изглежда съвсем мило и дружелюбно. Да приемеш този факт е първата стъпка към това да можеш да помогнеш на по-голямото дете.
Всъщност вариантът с показваната ревност е много по-добрият, защото ти виждаш и така знаеш. Има толкова силно интровертни по отношение на чувствата си дечица, че можеш съвсем спокойно да не усетиш нищо и да си мислиш, че всичко им е ок.

Та, както ти е казала Прити, най-важно е времето, прекарано само с нея. Може да е половин час, но трябва да го има задължително. Това е много градивна стъпка, макар и да не е моментно решение и да не ти помага пряко при самите изблици. В момента, в който се направя на разсеяна и лиша Сашко от това, не мога да ти опиша какво настава. На всичкото отгоре той сега е в "етапа на влюбеност" и може да разкъса някого заради майка си Crazy  Laughing
Другото, което сигурно знаеш, е да я каниш да ти помага за бебето, колкото може - къпане, обличане, да ти подава пелените, да вади мокрите кърпи от кутията, да сгъва дрешките му и пр.
Идеята с подаръците също не е лоша, но можеш да заместиш "феята" с "бебето", а най-добре с името на бебето: "Виж какъв подарък имаш от ... "

С две думи: твоето спокойствие + личното време с голямото дете + всевъзможните опити да го приобщаваш постепенно към новия човек и промените, които са дошли с него = едно добро решение  Grinning

А, и още нещо. Опитвай се да си прощаваш, вместо да се укоряваш! Да носиш чувството, че си сбъркал някъде с едно дете, тежи. С повече - премазва   Heart Eyes

# 10
 • у дома
 • Мнения: 2 249
 smile3501 smile3501 smile3501 newsm51

# 11
 • София
 • Мнения: 2 332
Мами, затвърждава ми се мнението, че сте супер-жени с неизчерпаеми сили, енергия и ентусиазъм!   bouquet

# 12
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Дълбок поклон пред мамите-героини!  newsm20

Евалла и все така Господ сили да Ви дава и търпение  newsm10

Иска ми се повече мами на едно отроче да прочетат Деметра, Прити и Цвета, та да им стане ясно, че място за техни оплаквания няма Wink

Още веднъж - бъдете щастливи многогдетни мами   bouquet

П.П: Брат ми е с 3 деца, а братовчедката чака 3-то, та и аз съм участвувала на живо в живота на такива погалени от Бога семейства!

# 13
 • sofia
 • Мнения: 2 534
Т`ва затвърждава мнението ми , че май ще си остана само с Поли  Naughty, нея и без това я броя за две-три (откъм инат) ooooh!
А на вас момичета
 smile3501

# 14
 • Мнения: 668
 newsm20 newsm20 smile3501
Просто нямам думи.Възхищавам ви се за организацията, търпението и спокойствието.
Отстрани ми се струва толкова забавно, но само вие си знаете какво е.
А мен скоро ме очаква раждането на второ и съм се запритеснявала как ще се справя с 2 малки деца Laughingто не било страшно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт