Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 25 ян. 2006, 03:20 ч.
  • Преглеждания  660  Мнения  3  Онлайн  1
Отговори
  • На пода
  • Мнения: 4 399
Колежки германки, имам един въпрос към вас. Има ли промяна в данъка който се начислява върху лихвите в Германия?

Става въпрос за следния случай. Имахме една сума която знаехме че ще ни трябва в кратки срокове и банката ни прилъга да я вкараме в в спестовна сметка при специален лихвен процент. Наскоро изтеглихме парите и закрихме сметката, но не получихме цялата лихва. Тъкмо се чудехме какво е станало и ето че получихме писмо с което ни уведомяват че 30% от лихвата ни е удържана за данъци. Последното което ние знаем е че в Германия лихвите се облагат с данък само ако са преминали определена граница (ако си спомням точно беше нещо от порядъка на 3000?/година). В нашия случай лихвите са под тази сума и въпреки това са ни начислени данци. Затова се чудя дали има промяна в законодателството според която цялата лихва да се облага с данък независимо в какъв размер е. Знаете ли нещо за промяна в тази посока?

Реклама
# 1
  • Германия
  • Мнения: 7 602
Вяра, няма промяна, но zа да не ти удържат данъците, трябва предварително да направиШ Freistellungsauftrag. Тя банката не може да zнае дали нямаШ пари в друга банка, т.е. да ли няма да си над границите. За това има тоzи Freistellungsauftrag в който zаявиШ, до коя сума да не ти удържат данъци, по тоzи на4ин можеШ да си раzпределиШ теzи 3000 ? или колко бяха там.

Но вие нали не живеете в Германия? Тогава се обади на последният ти Finanzamt в Германия и поискай Bescheinigung über die Nichtveranlagung (май така се каzваШе) и теzи граници ве4е няма да те касаят в бъдеЩе, но само си поемеШ отговорността да платиШ данъци върху лихвите в Австрия.

# 2
  • Мнения: 9 036
Вяра, предполагам че сте правили нещо от типа на Genussrechte и е бил договор за определено време. Моето предположение, че са ви удържали тая сума тъй като сте прекратили предсрочно договора.
Иначе все още няма промяна в процента данък лихви
За това, което говори Татяна, предполагам вие сте го направили - все пак имате познания в тая сфера

# 3
  • Германия
  • Мнения: 7 602
За това, което говори Татяна, предполагам вие сте го направили - все пак имате познания в тая сфера

За инфо, това не може да се направи ако 4овек не е steuerpflichtig в Германия. 30% е то4но Kapitalertragssteuer която, ако имаШ доходи от лихви и подобни под 3.000? (zа женените), можеШ да вzемеШ обратно 4реz данъ4ната декларация.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт