Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

София

Мнения: 1 655
Момичета, знае ли някой как се правят кълнове от соя, пшеница и други зрънца ?
Къпих си сурова соя, част от нея изпекох, но искам да си направя и кълнове. За проба сложих няколко зрънца в малко вода да пренощуват, но се вкиснаха  Confused
Цитирай
Защо не ги сложиш върху мокър памук или мокър парцал?
Цитирай

София

Мнения: 5 896
Цитат на: Svetla1
Момичета, знае ли някой как се правят кълнове от соя, пшеница и други зрънца ?
Къпих си сурова соя, част от нея изпекох, но искам да си направя и кълнове. За проба сложих няколко зрънца в малко вода да пренощуват, но се вкиснаха  Confused


помниш ли в училище как карахме боба да покълне:) увит в мокър памук:)
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Помня:) Имах даже 6-ца за моя опит;) Но си мислех, че има и друг по-бърз начин. Колко време според вас трябва да се чака соята да направи такива кълнове каквито продават по китайските магазини?
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Сега ще ти напиша специално за житните кълнове, а като се прибера и за схемите на покълване на соя, леща....
Житото се измива добре в цедка и се слага за 24 часа на тъмно, в непрозрачна чаша и покрито отгоре да поеме вода. На следващия ден се измива пак в цедка за да паднат метаболитните отпадъци и се поставя върху тензух в плитка чиния да покълне. За това са нужни 3, 4 дни, НО ВСЕКИ ДЕН се измиват поне по два пъти в цедка и трябва да се поддържат влажни и на тъмно, да им се създаде среда все едно са заровени в земята - тъмно и топло.
Соя съм правила, но нещо не ми хареса вкуса, покълвах и нахут, но е много силен аромата му. На него задължително трябва да се махне люспата като покълне. Най ми харесват житните кълнове.
Цитирай

София

Мнения: 1 655
AFRODDITA много ти благодаря:) Отивам да купя жито и да го залагам. Ще чакам и за другите зрънца да напишеш технологията на покълване.
Сега приемам предложения за салати с различни кълнове Smile
Правила съм зеле със соеви кълнове, краставичка, зехтин, чесън,копър...
Други идеи?
Цитирай


Мнения: 3 350
а няма ли при вас готови в магазините??
тук зимата си купувам едни кутийки около 150 гр. готови житни кълнове, че другите не ми харесват.
за соевите знам че им пада неприятния вкус, ако се попарят с гореща вода.

идея за житните кълнове: омесени с малко мед и орехи - идеална закуска.
иначе съм ги добавяла към руска салата; салата от картофи, лук, маслини.....общо взето става.

AFRODDITA ти е дала технологията, аз имам една статия по въпроса. много е дълга и не ми се въвежда цялата. ето откъси:

********

Кои семена са подходящи за покълване:
Условно можем да разделим семената на две групи:
1. семена, които имат добър вкус и не се нуждаят от допълнителна обработка. Това са: небелен слънчоглед, тиква, кайсиеви ядки (немного покълнали), пъж, пшеница, жито, ечемик, процо, овес, сусам.
2. Семена, които не са много приятни на вкус и се нуждаят от лека термична обработка. Те могат да се бланшират като се попарят за кратко време във вряща вода: леща, бакла, соя, боб, грах, царевица, фъстъци.
Според принципите на разделното храене не е препоръчително да се смесват семената от двете групи.

Как най-лесно да си произведем покълнали семена в домашни условия?
Накисваме семената в буркан с вода, докато набъбнат и омекнат (около 12 часа). Когато това стане, покриваме буркана с марля или тензух и отцеждаме водата. Можем да изплакнем и отново да ги отцедим. Поставяме буркана както е с марлята на сянка при стайна Т, като през 12 часа изплакваме обилно с вода. Когато семената образуват кълнове, вече са готови за консумация.

Защо именно покълнало зърно?
По време на покълването в семената се пробуждат и разгръщат мощните биологични енергии на синтез и трансформации, прицъщи на живите организми. По този начин само за няколко денонощия биологичноактовните в-ва: ензими, витамини и антиоксиданти, нарастват от 3 до 10 пъти, а основните хранителни съставки: белтъчини, мазнини и въглехидрати, се трансформират в много по-лесносмилаеми протеини, липиди и скорбяла.

**************
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Тането, много полезна статийка. Благодаря!
Цитат
а няма ли при вас готови в магазините??

В магазините в които пазарувам има само соеви кълнове при това не винаги  Confused А си е друго ако можеш да си го направиш сам Laughing
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Първо ще отбележа времето във вода, а после времето на покълване, след което е най-добре да се консумират кълновете.

Червен фасул - 12-24 часа*3-5 дни
Люцерна - 4 часа*6-7 дни
Жито - 10-12 часа*2-5 дни
Сминдух - 10-12 часа*3-4 дни
Соя - 12-24 часа*3-6 дни
Фасул - 12-24 часа*2-6 дни
Леща - 12-24 часа*3-5 дни
Нахут - 12-24 часа*3-5 дни
Слънчоглед - 4 часа*1-2 дни
Ечемик - 12 часа*3-4 дни
Царевица - 12-20 часа*2-3 дни
Просо - 8-10 часа*3 дни
Овес - 12 часа*3 дни
Грах - 12 часа*3 дни
Фъстъци - 14 часа*3-4 дни
Тиква - 10 часа*2-3 дни
Ориз - 12 часа*3-4 дни
Ръж - 12 часа*2-3 дни
Сусам - 4-6 часа*1-3 дни

Люцерната е царицата на хрупкавите салати, но се нуждае от ежедневна баня след 4-тия ден от поставянето във вода, тогава са достигнали до 3 см височина и се изнасят на светло да произвеждат хлорофил. След двудневен престой на светлина са годни за консумация.
Житото е знаменосец на покълналите семена и има изключително здравословно значение.
Кълновете и младите поници на сминдуха имат пречистващо действие върху черния дроб.
Соята трябва да се консумира след 3-4 дни, когато дължината им е 2-4 см. Много богата на протеини и витамини
Нахута е добре да се консумира, когато пониците са около 2 см, билно трябва да се изплаква. Много силна храна е, за по-приятен вкус е добре да се махнат люспите му.
Слънчогледа е богат на протеини и наситени масти.
Всички покълнали семена могат да се съхраняват в хладилник и да се консумират във всички стадии на развитието си, дори с променен вкус.
Цитирай

София

Мнения: 1 655
AFRODDITA златна си Very Happy Много ти благодаря Exclamation  
Имам въпросчета:
 - Има ли някакво изискване към зрънцата които ще се покълват? В петък купих грухана пшеница и я сложих да покълва по технологията която написа за житните кълнове, но преди малко разбрах че в магазините продават специално жито за покълване.
-Трябва ли да се изплакват периодически през сито и да им се сменя водата докато зрънцата престояват във водата?
-Как се процедира със зрънцата през дните когато се чакат да покълнат? Разстилат се върху марля и се изплакват през сито всеки ден ли?
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Цитат на: Svetla1

 - Има ли някакво изискване към зрънцата които ще се покълват? В петък купих грухана пшеница и я сложих да покълва по технологията която написа за житните кълнове, но преди малко разбрах че в магазините продават специално жито за покълване.

Зърното трябва да е цяло, начупеното като груханата пшеница просто няма от къде да покълне.

Цитат на: Svetla1
-Трябва ли да се изплакват периодически през сито и да им се сменя водата докато зрънцата престояват във водата?.

Когато ги накиснеш за 24 часа няма нужда да сменяш водата.

Цитат на: Svetla1
-Как се процедира със зрънцата през дните когато се чакат да покълнат? Разстилат се върху марля и се изплакват през сито всеки ден ли?

Всеки ден поне по два пъти плакнеш за да се отмият метаболитните отпадъци.
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Благодаря!
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Цитат на: Svetla1
Благодаря!


За нищо, пак заповядай Wink  Exclamation
Цитирай

Домати не останаха.

Мнения: 978
Афродита, а как се консумират тези кълнове?
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Аз ги слагам във всякакви салати.  Особено вървят на салата със зеле, моркови, зехтин, лимонов сок и чесън.
От кълновете правя пшенични и слънчогледови.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора