«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

—офи€

ћнени€: 1 655
ћомичета, знае ли н€кой как се прав€т кълнове от со€, пшеница и други зрънца ?
 ъпих си сурова со€, част от не€ изпекох, но искам да си направ€ и кълнове. «а проба сложих н€колко зрънца в малко вода да пренощуват, но се вкиснаха  Confused
÷итирай
«ащо не ги сложиш върху мокър памук или мокър парцал?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 896
÷итат на: Svetla1
ћомичета, знае ли н€кой как се прав€т кълнове от со€, пшеница и други зрънца ?
 ъпих си сурова со€, част от не€ изпекох, но искам да си направ€ и кълнове. «а проба сложих н€колко зрънца в малко вода да пренощуват, но се вкиснаха  Confused


помниш ли в училище как карахме боба да покълне:) увит в мокър памук:)
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 655
ѕомн€:) »мах даже 6-ца за мо€ опит;) Ќо си мислех, че има и друг по-бърз начин.  олко време според вас тр€бва да се чака со€та да направи такива кълнове каквито продават по китайските магазини?
÷итирай

при ќѕ

ћнени€: 5 500
—ега ще ти напиша специално за житните кълнове, а като се прибера и за схемите на покълване на со€, леща....
∆итото се измива добре в цедка и се слага за 24 часа на тъмно, в непрозрачна чаша и покрито отгоре да поеме вода. Ќа следващи€ ден се измива пак в цедка за да паднат метаболитните отпадъци и се постав€ върху тензух в плитка чини€ да покълне. «а това са нужни 3, 4 дни, Ќќ ¬—≈ » ƒ≈Ќ се измиват поне по два пъти в цедка и тр€бва да се поддържат влажни и на тъмно, да им се създаде среда все едно са заровени в зем€та - тъмно и топло.
—о€ съм правила, но нещо не ми хареса вкуса, покълвах и нахут, но е много силен аромата му. Ќа него задължително тр€бва да се махне люспата като покълне. Ќай ми харесват житните кълнове.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 655
AFRODDITA много ти благодар€:) ќтивам да куп€ жито и да го залагам. ўе чакам и за другите зрънца да напишеш технологи€та на покълване.
—ега приемам предложени€ за салати с различни кълнове Smile
ѕравила съм зеле със соеви кълнове, краставичка, зехтин, чесън,копър...
ƒруги идеи?
÷итирай


ћнени€: 3 349
а н€ма ли при вас готови в магазините??
тук зимата си купувам едни кутийки около 150 гр. готови житни кълнове, че другите не ми харесват.
за соевите знам че им пада непри€тни€ вкус, ако се попар€т с гореща вода.

иде€ за житните кълнове: омесени с малко мед и орехи - идеална закуска.
иначе съм ги добав€ла към руска салата; салата от картофи, лук, маслини.....общо взето става.

AFRODDITA ти е дала технологи€та, аз имам една стати€ по въпроса. много е дълга и не ми се въвежда ц€лата. ето откъси:

********

 ои семена са подход€щи за покълване:
”словно можем да разделим семената на две групи:
1. семена, които имат добър вкус и не се нужда€т от допълнителна обработка. “ова са: небелен слънчоглед, тиква, кайсиеви €дки (немного покълнали), пъж, пшеница, жито, ечемик, процо, овес, сусам.
2. —емена, които не са много при€тни на вкус и се нужда€т от лека термична обработка. “е могат да се бланшират като се попар€т за кратко време във вр€ща вода: леща, бакла, со€, боб, грах, царевица, фъстъци.
—поред принципите на разделното храене не е препоръчително да се смесват семената от двете групи.

 ак най-лесно да си произведем покълнали семена в домашни услови€?
Ќакисваме семената в буркан с вода, докато набъбнат и омекнат (около 12 часа).  огато това стане, покриваме буркана с марл€ или тензух и отцеждаме водата. ћожем да изплакнем и отново да ги отцедим. ѕостав€ме буркана както е с марл€та на с€нка при стайна “, като през 12 часа изплакваме обилно с вода.  огато семената образуват кълнове, вече са готови за консумаци€.

«ащо именно покълнало зърно?
ѕо време на покълването в семената се пробуждат и разгръщат мощните биологични енергии на синтез и трансформации, прицъщи на живите организми. ѕо този начин само за н€колко денонощи€ биологичноактовните в-ва: ензими, витамини и антиоксиданти, нарастват от 3 до 10 пъти, а основните хранителни съставки: белтъчини, мазнини и въглехидрати, се трансформират в много по-лесносмилаеми протеини, липиди и скорб€ла.

**************
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 655
“ането, много полезна статийка. Ѕлагодар€!
÷итат
а н€ма ли при вас готови в магазините??

¬ магазините в които пазарувам има само соеви кълнове при това не винаги  Confused ј си е друго ако можеш да си го направиш сам Laughing
÷итирай

при ќѕ

ћнени€: 5 500
ѕърво ще отбележа времето във вода, а после времето на покълване, след което е най-добре да се консумират кълновете.

„ервен фасул - 12-24 часа*3-5 дни
Ћюцерна - 4 часа*6-7 дни
∆ито - 10-12 часа*2-5 дни
—миндух - 10-12 часа*3-4 дни
—о€ - 12-24 часа*3-6 дни
‘асул - 12-24 часа*2-6 дни
Ћеща - 12-24 часа*3-5 дни
Ќахут - 12-24 часа*3-5 дни
—лънчоглед - 4 часа*1-2 дни
≈чемик - 12 часа*3-4 дни
÷аревица - 12-20 часа*2-3 дни
ѕросо - 8-10 часа*3 дни
ќвес - 12 часа*3 дни
√рах - 12 часа*3 дни
‘ъстъци - 14 часа*3-4 дни
“иква - 10 часа*2-3 дни
ќриз - 12 часа*3-4 дни
–ъж - 12 часа*2-3 дни
—усам - 4-6 часа*1-3 дни

Ћюцерната е царицата на хрупкавите салати, но се нуждае от ежедневна бан€ след 4-ти€ ден от постав€нето във вода, тогава са достигнали до 3 см височина и се изнас€т на светло да произвеждат хлорофил. —лед двудневен престой на светлина са годни за консумаци€.
∆итото е знаменосец на покълналите семена и има изключително здравословно значение.
 ълновете и младите поници на сминдуха имат пречистващо действие върху черни€ дроб.
—о€та тр€бва да се консумира след 3-4 дни, когато дължината им е 2-4 см. ћного богата на протеини и витамини
Ќахута е добре да се консумира, когато пониците са около 2 см, билно тр€бва да се изплаква. ћного силна храна е, за по-при€тен вкус е добре да се махнат люспите му.
—лънчогледа е богат на протеини и наситени масти.
¬сички покълнали семена могат да се съхран€ват в хладилник и да се консумират във всички стадии на развитието си, дори с променен вкус.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 655
AFRODDITA златна си Very Happy ћного ти благодар€ Exclamation  
»мам въпросчета:
 - »ма ли н€какво изискване към зрънцата които ще се покълват? ¬ петък купих грухана пшеница и € сложих да покълва по технологи€та ко€то написа за житните кълнове, но преди малко разбрах че в магазините продават специално жито за покълване.
-“р€бва ли да се изплакват периодически през сито и да им се смен€ водата докато зрънцата престо€ват във водата?
- ак се процедира със зрънцата през дните когато се чакат да покълнат? –азстилат се върху марл€ и се изплакват през сито всеки ден ли?
÷итирай

при ќѕ

ћнени€: 5 500
÷итат на: Svetla1

 - »ма ли н€какво изискване към зрънцата които ще се покълват? ¬ петък купих грухана пшеница и € сложих да покълва по технологи€та ко€то написа за житните кълнове, но преди малко разбрах че в магазините продават специално жито за покълване.

«ърното тр€бва да е ц€ло, начупеното като груханата пшеница просто н€ма от къде да покълне.

÷итат на: Svetla1
-“р€бва ли да се изплакват периодически през сито и да им се смен€ водата докато зрънцата престо€ват във водата?.

 огато ги накиснеш за 24 часа н€ма нужда да смен€ш водата.

÷итат на: Svetla1
- ак се процедира със зрънцата през дните когато се чакат да покълнат? –азстилат се върху марл€ и се изплакват през сито всеки ден ли?

¬секи ден поне по два пъти плакнеш за да се отми€т метаболитните отпадъци.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 655
Ѕлагодар€!
÷итирай

при ќѕ

ћнени€: 5 500
÷итат на: Svetla1
Ѕлагодар€!


«а нищо, пак запов€дай Wink  Exclamation
÷итирай

ƒомати не останаха.

ћнени€: 978
јфродита, а как се консумират тези кълнове?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 655
јз ги слагам във вс€какви салати.  ќсобено върв€т на салата със зеле, моркови, зехтин, лимонов сок и чесън.
ќт кълновете прав€ пшенични и слънчогледови.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора