Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 459
И така съвсен ненадейно и неочаквано ме застреляха с въпроса : А, как влиза бебето вкорема? Направо Shocked насреща

Изобщо не бях подготвена за това, а и разговора беше съвсем различен - да си приберат обувките за да се научат, че като пораснат няма кой да прибира след тях. Отговори ми се че като пораснат тяхното бебе ще прибира вместо тях, бебето което ще излезе от корема и съответно а как влиза в корема  Confused

И като се впериха в мен тия очи....  ooooh! А аз.... измънках нещо от сорта на : още сте малки като пораснете малко ще си поговорим пак и всичко ще ви кажа.
Ама не та не : не искам като порасна сега ми кажи как влиза бебето Crossing Arms

 Започнах отдалеч, че бебето всъщност става от яйце (яйцеклетката се има в предвид)...... и за щастие не се наложи да продължа. Едната щерка ме поправи че те са от две яйца нали за близначки, казах да точно така и поех дъх да продължа но очевидно това беше достатъчно защото си продължиха играта и нне се интересуваха повече от това ак влиза бебето в корема  Mr. Green

За сега ми се размина на косъм но предполагам няма винаги да е така.

Някакви идеи как да дообясня въпроса?

# 1
 • Мнения: 5 876
Аз съм обяснила, че таткото дава на майката половин семенце за бебе, у майката е другата половина. Заедно става цяло семенце и от него пониква бебето.
Много й хареса, не изглеждаше шокирана, а и на практика не лъжа, нали?

# 2
 • в Бургас
 • Мнения: 3 251
По програмата, с която работихме преди години се обясняваше, че семенцето от тати се "посява" в специален отвор в мама, който става видим, едва когато пораснат големи момичета - малките деца . Така семенцето се изкатерва по една тръбичка и стига до коремчето на мама, където му харесва,че е топло и уютно и остава там, докато се оформи и стане голямо бебе, готово да излезе и се запознае със своите батко или кака . Като се обясняват етапите на растеж - голямо колкото оризово зрънце, после колкото слънчогледово семенце , после колкото орехче, после как му порастват ръчички и краченца... и т.н.
Наблегни на обясненията за големината на плода, с подходящи сравнения - ако са запознати с тях децата, бързо забравят първоначалните обяснения , които са по - трудно "смилаема" материя за тях . Успех !
Аз го минах този етап в обясненията с големия , но най - ми беше трудно да отговоря на един негов въпрос :"Мамо, когато акаш, не цапаш ли бебето?" Направо блокирах тогава... Embarassed

# 3
 • Мнения: 7 474
Моята дъщеря като видя бременна жена сама заключи, че каката е глътнала бебето! Joy Joy Joy

# 4
 • Мнения: 4 459
... таткото дава на майката половин семенце за бебе, у майката е другата половина.

Така де, но КАК се дава и от къде се взима това семенце?  Mr. Green


Нина, последния въпрос който ти е бил зададен ми се струва направо елементарен за обяснение в сравнение на това КАК влиза бебето  Peace Иначе тази програма за която споменаваш ми се струва интересна. Това някаква книга ли е или касетка.....

Мислите ли че е време да купувам книги за тялото и т.н. ?

Дали е време да се започне със сексуалното обучение - не подробно но поне понятно?

# 5
 • Мнения: 7 474
Виж това Мойта е на 4 г. и  и е интересно!

# 6
 • Мнения: 5 876
Киара, ами не ме е питала това нещо. Откъде се взима е по-лесният въпрос - семенцата поникват в таткото и в майката, когато са вече големи.
Как се дава - уф, ами аз този въпрос си го зададох доста късно (към 10г), ама ако пита, ще й обясня възможно най-просто.
Мисля, че по този въпрос е по-добре да не се крият нещата, само да се представят в смилаем за съответната възраст вид. Може да се каже, че таткото има пенис, който служи специално за посяване на семенцето, а майката има специално място, където то може да поникне.
Но наистина за детето акцентът е върху това как то е било в коремчето на майка си и е растяло, какво си е мислела майката през това време, как го е видяла на видеозон, как то е риткало, как са се зарадвали родителите му, като са разбрали, че ще имат момиченце/момченце, как са му избирали име, как баба му е оплела терлички и т.н. Според мен важното послание е "ние много те искахме и много се радвахме, че се роди, всичко свързано с твоята поява беше чудесно".

# 7
 • София
 • Мнения: 11 423
Малко е дълго и касае като цяло темата за сексуалността, ама днес ми е ден да копирам от "Изкуството да бъдеш родител" на д-р Додсън.... Grinning
Дано не ви е досадно.... Wink
През годините, предшестващи началното училище, детето ви изгражда своето основно отношение към сексуалността. В първите глави обясних, че единственото ви задължение с дете до тригодишна възраст е да се въздържате от отрицателно сексуално възпитание. След това обаче то ще иска и ще трябва да знае много неща на тази тема.
Като психолог с повече от двайсетгодишна практика, сблъсквал се с най-интимните проблеми на хората, аз напълно съзнавам, че дълбоката афективност на родителите носи белезите на липсата на информация, на чувството за вина и на страха от секса, насаден им още в детството. Само психолозите знаят какви невероятни неща крият хората в себе си в това отношение. Как тогава да се учудваме, че за много родители е трудно да отговорят на въпросите на децата си и да ги възпитат правилно в област, смущаваща и деликатна за самите тях?
Ако бяхме имали щастието да се родим някъде из островите на Южните морета, несъмнено всичко би било различно. На тези острови на практика няма случаи на хомосексу-ализъм, фетишизъм, воайорство, нито на каквото и да-е друго сексуално отклонение или невроза, за съжаление така често срещани в нашето общество. Причината, поради която възрастните в тези общества не страдат от никаква отклонение, е проста. Тя се корени в здравото сексуално възпитание, което са получили като малки.
Повечето от нае са нямали този късмет. Прекрасно знам, че може да последвате съветите ми за сексуалното възпитание на децата ви само доколкото собственото ви сексуално възпитание или липсата на такова ще ви позволи. Идеалното би било да се разглежда този въпрос спокойно и естествено като всеки друг. Децата не изпитват никакъв ненормален интерес към сексуалността, тя не ги занимава особено. И ако по-късно мисълта за нея започне да ги преследва, отговорността се пада на възрастните.
Когато децата задават въпроси, свързани със сексуалността, то е все едно че питат защо вали дъжд или къде отива слънцето нощем, или кое кара цветята да растат. Но установят ли, че ние реагираме различно на невинните им въпроси, веднага започват да изпитват чувството, че смятаме тези неща за забранени, нездрави и в същото време привлекателни.
Преди всичко нека се опитаме да отговаряме на въпросите им възможно най-откровено, пряко и честно. Тези въпроси почти винаги идват, когато не ги очакваме. Първото нещо, което тригодишното дете пита, е, разбира се, класическото и неизбежно: „Откъде идват бебетата?" Можете да отвърнете: „От майките. Растат на едно специално място в тялото на майките, което се нарича матка," На първо време това обяснение е достатъчно. По-късно детето ще поиска още уточнения. Давайте кратки и прости отговори. Ако детето ви настоява за повече подробности, не се бойте, че сте много лаконичен. То ще ви зададе още въпроси. .
По този повод, по причина, която никога не съм могъл да проумея, някои майки казват на децата си, че бебетата растат в стомаха им. Тази анатомическа неточност може да породи всякакви погрешни и фантастични представи в ума на дет-ето относно други аспекти на сексуалността. Какво например ще му отвърнете, когато попита „Как бебето е вщзло в стомаха?" или „Как бебето ще излезе от стомаха?" Така че говорете на детето си за матката, а не за стомаха.
Често децата се боят да питат. Затова, за да осигурите на детето си положително сексуално възпитание на този стадий от развитието му, отговаряйте на въпросите, които ви поставя, но и направете стъпка напред. Прочетете му някоя
книжка, която дава обща представа за сексуалния процес и за начина, по който бебетата се раждат. Има отлични книжки на тази тема. Препоръчвам ви да ш купите поне една от тях.
Няма нужда от специален мизансцен, за да му прочетете подобна книжка. Не развявайте знамето, не казвайте с поверителен тон: „Тази вечер, Джими, ще имаме час по сексуално възпитание!" Четете, както му четете коя да е детска книжка.
И все пак има едно обстоятелство, което прави това четиво по-различно. Поради тревожната и нездрава атмосфера, която обгръща въпросите на секса в обществото ни, децата по-трудно разбират какво им казваме по тази тема. Аритметиката или астрономията, в които няма много емоции, нерядко са им по-достъпни. Затова трябва по-често да повта-. ряме обясненията. Един-единствен отговор на детския въпрос няма непременно веднъж завинаги да внесе яснота в ума на детето. Така че би било по-мъдро да му прочетете книжката няколко пъти.
Бих ви препоръчал да направите това, когато е на три години, когато е на четири и когато навърши пет. И нека да му е подръка, та научи ли се да чете, само да го стори. Този вид книжки съдържат всичко, което детето иска да знае до началото на юношеството. Тогава идва времето на съвсем нов тип сексуално образование.
Бременността на майката е много удобен случай да се информира детето по въпросите на секса и раждането. В подходящия момент му съобщете, че в корема ви расте бебе и че скоро ще му се роди братче или сестричка. По този повод не забравяйте какво казахме за ревността между братя и сестри, когато на бял свят се появява ново бебе. Детето ви сигурно ще бъде крайно любопитно да узнае как това съвсем малко бебе расте във вас, как се храни, как ще излезе. Сега е моментът да извадите някоя от книжките за сексуалното възпитание и да му я препрочетете.
Покажете му колко мъничко е било, когато е растяло във вас. Ще му е изключително интересно да види на какво е приличало в различните стадии от развитието си в матката.
Има един щекотлив въпрос: как бебето излиза от майка-та? Ако детето ви го зададе, накарайте го първо само да си отговори. Така ще разберете дали има погрешни представи и ще ги коригирате, като му дадете правилния отговор. То може да си мисли, че бебето излиза от ануса или от пъпа. Тогава му кажете : „Не, бебето не излиза от там. Майката има специална дупка за бебетата, нещо като тунелче. То е много еластично. Преди да излезе бебето, тунелчето се разширява достатъчно, за да мине то през него. А когато излезе, отново се свива и става като преди."
Сега стигаме до може би най-деликатния за родителите аспект на сексуалното възпитание между третата и петата година на детето. Какво да правим, когато малкото играе с половите си органи? В много трудове се говори за тази игра като за „детска мастурбация" - крайно неподходящ според мен термин, тъй като тук абсолютно не става дума за мастурбация; тя се появява чак през юношеството, когато половите органи са вече напълно развити. Да се твърди, че тригодишното момченце, което си играе с пениса, докато се къпе, мастурбиране неправилно. Нека просто кажем, че си играе с половия си орган. Когато е било по-малко, то е правило това от любопитство - по това време пенисът му не е представлявал за него нещо различно от ушите или краката му. Но сега разбира, че става дума наистина за нещо по-специално. Открива, че изпитва особено удоволствие, когато гали пениса си. Някога са мислели, че нищо подобно не може да се случи преди пубертета, но викторианската ера отдавна е отминала и днес вече знаем, че сексуалното удоволствие, изпитвано при тази игра, е част от нормалното предучилищно развитие.


Последна редакция: чт, 26 яну 2006, 10:39 от Vache

# 8
 • София
 • Мнения: 11 423
Как да постьпите, когато детето ви прави това? Идеалното решение е да го оставите да го прави, без да казвате нищо. След известно време то ще спре и ще премине към „друга дейност. Ако гледате спокойно на тези неща, отлично. Но ако не? Ако това ви е във висша степен неприятно? Тогава мисля, че най-правилното поведение е да го разсеете, като му предложите нова игра, която да го заинтересува. Но във всички случаи се опитайте да запазите спокойствие и да дейс-
твате ловко. Не се хвърляйте върху него, сякаш е избухнал пожар, с вика: „Бързо, Томи, ела да си поиграем на конче!"
Посъветвах ви как да се държите, ако детето ви се отдава на този вид игри, но може да се сблъскате с различна ситуация - сексуална игра в група. Обикновено колективните сексуални игри се дължат на любопитството и традиционно приемат формата на играта на „доктор". Едно от децата изпълнява ролята на лекаря, който преглежда „болно" момченце или момиченце. Всеки на свой ред преглежда и го преглеждат. Като отмине първоначалното любопитство, тази игра престава да е интересна на децата и бива забравена. Тя не оставя никакви нежелани следи у участниците.
Ако сварите децата да я играят, не се паникьосвайте и не ги смятайте за извратени. Не ги наказвайте, не им се карайте. Кажете им с естествен тон, че разбирате желанието им да узнаят как са направени. Но че след като са задоволили любопитството си-, биха могли „да си поиграят на друго". Насочете групата към друго занимание.
Като реагирате така, детето ви и другите деца ще знаят, че сте приели техния детски и нормален начин за задоволяване на любопитството, но че сега вече могат да спрат колективните си сексуални игри. Не се опитвайте да разберете дали детето ви си играе на доктор или не. Уважавайте личния му живот. Възможно е никога да не чуете за сексуалните му игри с деца на неговата възраст. Това би било прекрасно. Ако детето ви израсне в здрава атмосфера по отношение на сексуалността, сексуалната игра няма да обсебва мислите му.                                             
Трябва да предвидите случая, в който друга майка ще открие играта и ще ви телефонира с разтреперан от възмущение глас, че вашият Джони, който е явно малък сексуален маниак, е завлякъл нейното четиригодишно момиченце в гаража! Тогава всичко зависи от отношенията ви с тази майка. Знайте, ако ви се случи да изслушате оскърбената й тирада, че за да реагира така, тя най-вероятно е била травма-тизирана като малка вследствие на неправилно сексуално възпитание. А ако въпросната майка отправи към детето ви тежки укори заради подобна игра, дръпнете го настрани и му обяснете, че г-жа Еди-коя си му е много сърдита, но вие не сте. Че не е трябвало да си играе в гаража с дъщеря й, но и че не е било необходимо да се прави от мухата слон.
Ето и един последен аспект от сексуалното възпитание на малките деца - може ли човек да се показва гол пред децата си? Във викторианската епоха родителите не биха могли да си представят, че децата им могат да ги видят голи, нито дори по бельо. Вратите на баните тогава са били здраво за-лостени. В наши дни като че ли сме стигнали до другата крайност и понякога родителите ходят голи пред децата си до десетгодишната им възраст и дори по-късно. Кое е най-доброто решение?
Смятам, че, общо взето, свободното днешно поведение е по-здравословно за сексуалността на децата ни. Мисля, че до шестгодишната им възраст е желателно да се следва политика на пълна непринуденост по отношение на голотата. След това според мен нещата трябва да се променят. Обикновено, когато децата станат на седем или осем години, те проявяват инстинктивен свян, който ние, родителите, е редно да насърчим. Детето може например да настои вратата на банята да е затворена, докато взима душ. Да уважим правото му на интимност. От този момент нататък е добре родителите да престанат да се разхождат голи.
Това е необходимо, защото у дете на девет-десет или повече години видът на голите родители може да предизвика сексуална възбуда. А подобно преждевременно сексуално стимулиране не е изключено да породи проблеми.
Ще дам пример с едно деветгодишно момче, което лекувах. Виждах детето веднъж седмично и двамата родители -веднъж месечно. Един От проблемите на детето бе, че въпросите на секса го занимаваха прекалено. Осведомих се за сексуалната атмосфера в семейството и научих, че майката, която се гордееше-, че е преодоляла „викторианските" табу-та, често ходи из къщи само по гащи и сутиен. Изненада се, когато я посъветвах да промени навиците си, тъй като синът й явно е твърде чувствителен в това отношение. „Но той сигурно дори не ме зебелязва!" - възкликна тя. Тогава съпругът й, очевидно по-голям реалист от нея, й каза: „Скъпа,
мен това ме възбужда и струва ми се него също!" Което си беше чиста истина.
Според мен и родителите, и децата от само себе си възприемат по-целомъдрено поведение към периода на началното училище. Дотогава, що се отнася до голотата, те спокойно могат да се държат съвсем свободно.

# 9
 • Мнения: 1 076
в Хеликон има плакати - от типа на Азбука, Цифри, Животни..... с Месеците от Януари до Декември, но.... разказана историята на едно семейство - как се обичат мама и тати, женят се, избират дрешки и играчки за бъдещото бебе, бебето.... - много ми хареса, симпатично направена, с картинка на бебето в корема на майката.

# 10
 • София
 • Мнения: 5 118
Много интересна статия, защото и моят ми задава разни неудобни въпроси. Само не разбрах, какво общо има хомосексуализма със сексуалното образование, нали се знае, че той не може да се възпита или превъзпита?

# 11
 • София
 • Мнения: 11 423
Много интересна статия, защото и моят ми задава разни неудобни въпроси. Само не разбрах, какво общо има хомосексуализма със сексуалното образование, нали се знае, че той не може да се възпита или превъзпита?

Ама това за хомусексуализма изобщо не е изяснено... т.е. има най-различни теории по въпроса... на д-р Додсън е такава...  Grinning

# 12
 • София
 • Мнения: 1 981
Eто още една интересна статия
http://www.zdravninovini.com/index.php?what=feature&id=249&more=cat8

# 13
 • Мнения: 3 271
Виж това Мойта е на 4 г. и  и е интересно!

Това е страхотно! Отдавна търсех нещо такова и не попаднах на нищо достатъчно хубаво. Благодаря ти   bouquet

Киара, с голям интерес изчетох темата. Те момичетата са винаги по-напред с материала, та да знам какво ме чака в близко бъдеще. Вики МНОГО пита за какво ли не (нормално за тази възраст), но чак до такива детайли още не сме стигнали  Wink

# 14
 • Мнения: 7 474
и тук Интересен сайт за деца и родители с въпроси. Има за човешкото тяло и страхотна страница с естествените гласове на животните. Много е интересно. Peace

Последна редакция: пн, 30 яну 2006, 19:04 от Leo

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт