Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 дек. 2012, 14:20 ч.

Проблеми след лазерна корекция на зрението...

 • 139 177
 • 299
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 46
Доктора ми каза че е правил консултация с няколко колеги и поне за сега му вярвам.Вече не говори за повторно отваряне на капачето, нямало да се наложи.Търпение, ще се оправиш, това са думите му.
От 3 месеца търся сродни души по съдба и никакъв контакт не съм осъществил.
Вече не знам какво да си мисля, аз ли съм най-големия ,,късметлия" в България. Намерих няколко поста но потребителите не са активни... като vanya_yakimova например.

# 61
 • Мнения: 46
Четири месеца след корекцията резултата е: Диоптри -0,25 и -0,75; астигматизъм -3 и -3; зрение с лявото око двойни образи а с дясното двойни със сенки. Второ мнение на доктор- след шестия месец ако не се оправят нещата втора корекция този път LASEK. Гаранция разбира се никаква.

# 62
 • Мнения: 30
Все пак колко доктори посетихте, защото аз съм на мнение, че е добре да се чуят повече специалисти и възможно най добрите. Аз веднъж бях питал, дали си търсила и други случаи, като твоя и ти тогава отговори, че не си успяла да се свържеш с такива хора в България. Няма как да няма други подобни случаи по света и със сигурност в някой чужд форум, може да има описан такъв и да намериш информация.

Ако трябва използвай за превод - google chrome браузера, сигурен съм че все някъде ще има описан случай, като твоят с подобни странични ефекти от лазерната корекция. Само не губи кураж момиче, аз много ти съчувствам нищо, че не те познавам лично и не спирай да вярваш, че всичко ще се оправи. Ако ми остане време ти обещавам, че ще потърся и аз такива случаи, може да открием полезна информация.

Сигурен съм, че всичко ще се оправи и ти само не спирай да го вярваш !
newsm10# 63
 • Мнения: 61
Здравейте аз съм вече трети месец след корекция и лявото ми око се прави но дясното не виждам размазано и замъглено нищо конкретно не ми казаха докторите  защо се получава така ходя и на работа не питайте как се справям с писане и компютър лявото око компенсира зрението на дясното и е ужасно трудно дори и болнични не ми дадоха повече изписаха ми очила и с тях как да работя като зрението е размазано не ми казаха
имал ли е някои подобен случай където двете  очи да е възстановяват по различно време

# 64
 • Мнения: 46
четвъртия месец нещата чувствително тръгнаха на добре, но един ден просто ставам и все едно съм се върнал с месец на зад.Ужасно двойно виждане,автомобила идващ срещу мен го виждам като автобус, с два реда фарове.Наслагването на образите е един над друг(преди бяха по диагонал)Сега като чели пак взе да избледнява единия образ, но общо взето съм зле.За сега съм правил консулт с двама лекари.Едното мнение го писах по горе а др. е,, търпение ще се оправиш "

# 65
 • Мнения: 1 309
sun girl пиши как си, направо се разтреперах като ти прочетох постовете
Аз още не мога да се реша, май няма и да го направя (имам -7 късогледство) Четох много и статии, и във форуми и засега съм повече против. И основанията ми са, че: има 5% неуспешни корекции; няма подробни изследвания как влияе тази корекция на очите в дългосрочен план - след 20-30 години; лично за мен лещите не ми пречат, цял живот съм късогледа и не ми липсва нещо, което никога не съм имала.
Не съм категорично против, има толкова доволни хора, но ще изчакам малко, и техниката ще напредне още. Пък и всичко ми звучи прекалено хубаво, 10 минути манипулация, махат ти превръзката и веднага започваш да виждаш  Thinking

# 66
 • Мнения: 30
И аз след тези разкази на sun girl и mili1 съм разколебан и май не ми се рискува, защото ако ми се случи подобно нещо, това ще ме съсипе от всякъде, няма да го преживея, най вече ако завинаги ми се увреди зрението.

Много се надявам тези момичета да се оправят, желая им го най-искрено !

# 67
 • Мнения: 61
трудно е да се справиш с това най вече като си си платил да ти го причинят а преди това си бил нормален човек здрав и трудоспособен не мога да разбера как наричат тези операции ,,КОЗМЕТИЧНИ,, след като правят нещата по ужасни
но няма да се предаваме и ще си намерим  начин да продължим и няма да слагаме край на живота си я
 поне докато съм жива ще разубеждавам хората да не си плащат да им вадят очите

# 68
 • Мнения: 61
може би има начини тези клиники да престанат да забогатяват по този начин и да им се търси отговорност за това че са увредили нечие зрение
мисля че имат добри адвокати и са си вързали нещата но поне нека дадем гласност за да спасим нечие зрение

# 69
 • Мнения: 1 309
Всеки трябва да се информира и да се запознае с възможните рискове и усложнения, които наистина се случват рядко и да прецени за себе си. На български няма много статии, четох тук на английски: http://www.allaboutvision.com/visionsurgery/lasik_complication_1.htm Ето превод (превеждала съм го аз, с английска филология съм, но не претендирам за точността на научните термини):
ЛАСИК и други видове лазерна хирургия на очи като ПРК и ЛАСЕК имат отличен профил на безопасност и много висок процент успеваемост. Те са насочени към лечение на късогледство, далекогледство и астигматизъм и могат да ви позволят да живеете без очила или контактни лещи. Застрашаващи зрението усложнения като пълна или частична загуба на зрението от ЛАСИК са извънредно редки и много странични ефекти и усложнения могат да бъдат разрешени с допълнителна хирургия или лечение с медикаменти. Като всяка хирургия обаче има потенциални рискове, странични ефекти и ограничения с които трябва да бъдете напълно запознати преди да изберете или да се подложите на процедурата. Изборът на опитен ЛАСИК хирург може да помогне да се намалят тези рискове и да ви даде възможност да получите най-добрия възможен резултат от лазерната хирургия. Един от най-важните аспекти на успешната корекция на зрението е дали сте подходящ кандидат. Вашият очен лекар ще проведе диагностичен преглед на очите за да определи дали сте подходящи за ЛАСИК хирургия. Той или тя ще прецени: форма и дебелина на роговицата; големина на зеница; рефракционни грешки; влажност на очите (за да провери дали имате синдром на сухо око); общ преглед на здравето и приемани медикаменти досега. Дори и да не сте подходящ кандидат за ЛАСИК, може да се възползвате от други корекции на зрението като ПРК, ЛАСЕК или имплантиране на лещи.
ЛАСИК рискови фактори и ограничения
Не всеки е подходящ за ЛАСИК хирургия. Определени условия и анатомични фактори могат да ви поставят в застрашен риск от нежелан изход от операцията или да ограничат оптималните ЛАСИК резултати. Те включват: тънки или несиметрични роговици, голяма зеница, степен на рефракционна грешка, сухи очи, възраст, стабилност на зрението, бременност, наличие на определени дегенератични и автоимунни нарушения.
Странични ефекти и усложнения от ЛАСИК
ЛАСИК хирургия е извършвана на милиони хора в САЩ през последните 15 години и опитните ЛАСИК хирурзи докладват, че ръстът на сериозните усложнения е под 1%. Обичайни ЛАСИК усложнения и странични ефекти са изброени по долу и могат да бъдат разрешени с лечение с медикаменти или допълнителна лазерна хирургия.
Временен дискомфорт и зрителни смущения. Дискомфорт през първите няколко дни след ЛАСИК хирургия като слабо раздразнение и чувствителност към светлината е нормално да се очаква. През първите няколко седмици може също да изпитате: ореоли, заслепяване, струпване на светлинки при отслабено зрение, особено през нощта.
 
През първите няколко седмици или месеци може също да изпитате симптоми на сухота в очите, замъглено зрение и намалена острота на зрението. В мнозинството от случаите тези проблеми са временни и изчезват напълно в рамките на три до шест месеца.
Усложнения на капачето на роговицата ЛАСИК процедурата включва поставянето на тънко прикрепено капаче на предната повърхност на роговицата. То се премахва по време на хирургия за лазерно преоформяне на окото. Това капаче тогава се поставя отново за да образува естествена превръзка. Ако ЛАСИК капачето не е поставено правилно може да не успее да се прикрепи както трябва към повърхността на окото и да причини микроскопични гънки в капачето наречени роговични бразди. Тези усложнения на капачето могат да доведат до неправилно оформена повърхност на окото и нарушено зрение. Изследванията показват че тези усложнения на капачето могат да възникнат при 0.3 до 5.7% от ЛАСИК процедурите според изданието Американски журнал по офталмология от Април 2006. В проучване на 3009 последователни ЛАСИК операции извършени на от Август 2002 до Юли 2009 усложнения на капачето са възникнали при по-малко от половината на 1% (0.37%) и всички усложнения са били успешно разрешени в рамките на една хирургическа намеса. Запомнете, че можете да намалите риска от ЛАСИК усложнения като изберете опитен очен хирург с добра репутация.
Някои проблеми свързани с усложнения при капачето включват:
•   Астигматизъм. Причинява се от неравна повърхност на роговицата. Може да възникне от лазерна корекция която не е центрирана правилно в окото или от неправилно заздравяване. Симптомите включват двойно виждане (диплопиа) или „образи сенки”. В този случай може да е необходимо ново лечение или нова операция.
•   Епителен вътрерастеж Това се случва когато клетки от външния слой на роговицата (епител) растат под капачето след ЛАСИК хирургия. В повечето случаи епителния вътрерастеж се ограничава сам и не причинява проблеми. Но в някои случаи (от 1 до 2% на ЛАСИК процедурите) симптоми на дискомфорт и/или замъглено зрение могат да възникнат и допълнителна хирургия е необходима за да се повдигне капачето и да се отстранят епителните клетки.
•   Дифузен ламеларен кератит (ДЛК). Наречен „Пясъците на Сахара” той е възпалене под ЛАСИК капачето което може да има няколко причини. Някакво възпаление на роговицата след ЛАСИК хирургия е нормално. Но ако не е овладяно както при ДЛК  може да попречи на заздравяването и да причини известна загуба на зрението. Ако ДЛК възникне то обичайно се повлиява от терапии с антибиотици и стероиди. Също капачето може да трябва да се повдигне и да се почисти от възпалени клетки и да се предотврати увреждане на тъканта.
•   Кератоконус – това е много необичайно изпъкване на повърхността на окото което може да възникне когато твърде много тъкан е премахната от роговицата по време на ЛАСИК или когато роговицата заради ЛАСИК е тънка както се вижда от роговичната топография. Рядко се развива кератоконус след ЛАСИК като не са известни рисковите фактори за това. Допълнителна лазерна хирургия обичайно не е подходяща, могат да се сложат въздухопропускливи контактни лещи или роговични импланти които да държат роговицата на място или лечение наречено роговичен колаген „крослинкинг” може да бъде проведено за да се заздрави роговицата
•   Сухи очи след ЛАСИК  Ласик хирургията може да доведе до спад в производството на сълзи и да чувствате дразнене или замъгление. Почти половината от всички пациенти изпитват някаква степен на временен синдром на сухо око. Сухите очи причинени от ЛАСИК обикновено са временно явление и могат да бъдат намалени с местни или приемани през устата медикаменти. Повечето оплаквания от сухи очи изчезват когато заздравяването на окото е напълно което обикновено отнема около 6 месеца. Хора които вече имат симптом на сухо око обикновено са отхвърлени като кандидати за ЛАСИК.
•   Значителна или недостатъчна корекция или регресия Не всички ще получат 20/20 зрение след ЛАСИК хирургия и контактни лещи или очила могат да бъдат необходими в редки случаи. Ако лазера премахне твърде много или твърде малко роговична тъкан или заздравяването на вашето око не е било типично резултатът за вашето зрение може да не бъде оптимален. В допълнение, ако лазера премахне тъкан неравномерно или вашето око заздравява неравномерно може да възникне астигматизъм.
•   Инфекция на окото Въпреки че се случват рядко хирурзите докладват че инфекции възникват по-често при ПРК. ЛАСИК капачето, което се повдига по време на хирургия и след това се поставя отново, за да служи като естествена „превръзка” създава по-стерилни хирургически условия отколкото при ПРК и другите процедури.

# 70
 • Мнения: 61
благодаря ти за информацията но ако бях чела тези неща преди това нямаше сега да съм се подредила така щях да се откажа от операцията
а не трябва ли когато отидеш на преглед да те информират за рисковете и тогава да вземаш решение

# 71
 • Мнения: 46
Светът е чудесен, наслаждавайте се на всеки ден, никой не знае какъв ще е следващия.
Съжалявам че с постовете си може би ще откажа доста хора от корекция на зрението но повярвайте ако можехте да видите през моите очи никога не бихте рискували. Това си е истинска руска рулетка. От седмица поне искам да пиша но просто не виждах. Не излизах на слънце ако не се налага, в къщи стоях със слънчеви очила и си правих компреси от лайка за намаляне на болката. Очите ме болят, сълзят а зрението ужасно мъгливо не можех да чета нормален шрифт.
Заключението на докторите: Некачествен слъзен филм
Терапия: Изкуствени сълзи два вида
Ако знаех че това е цената за да махна очилата, дори и да се оправя напълно, повярвайте твърде е висока.
Вече 6 месеца живот като инвалид, събуждаш се и не смееш да отвориш очи, защото не знаеш колко ще виждаш,мислиш дали да отидеш до магазина или да пратиш някого защото ако ти трябва нещо дребно ще го търсиш 30 минути, вървиш пеш защото те е страх да не блъснеш някого с автомобила, молиш приятел когато си с детето на разходка да го наглежда като се отдалечи.Вечер детенцето пита (ще можеш ли да ми прочетеш приказка) а аз със насълзени очи -не.
И за всичко това да си платиш да ти го направят..............
КОЙТО ОБИЧА РУСКА РУЛЕТКА ДА СИ ЗАЛАГА ОЧИТЕ И ДА ИГРАЕ

# 72
 • Мнения: 46
MILI1 ако бяха доктори щяха да информират за рисковете но те са търговци

# 73
 • София
 • Мнения: 861
MILI1 ако бяха доктори щяха да информират за рисковете но те са търговци
Съжалявам, че така стана с корекцията ти Sad
На вас не ви ли разясниха рисковете? На мен няколко пъти ми ги обясниха, повториха, потретиха... Накрая ми дадоха да ги прочета и подпиша. Аз знаех, че има такива рискове и колко процента е вероятността. Не знам къде е била вашата корекция, но май много учили-недоучили лекари правят и затова става така.
Искрено се надявам да се оправите  Hug

# 74
 • Мнения: 61
какво да кажа пълно разочарование от клиниката на доц, Митов във Варна и най вече от екипа му от лекари които не са заинтересувани от пациента след като са прибрали вече парите след операцията
а при първоначалния преглед никой не ми разясни нищо за никакви рискове думите на лекарката към която аз зададох въпросите си а не те да ми кажат какво да очаквам  бяха че след няколко дни може да се върна на работа най дълго до месец давали болнични и може да върна диоптрите но имало втора безплатна операция  за гаранция  и толкова
а това което дават да четеш и подпишеш преди операцията е след като вече си си платил и чакаш реда си да влезеш време да мислиш няма това е умишлено според мен
а аз никога не съм се двоумила за избор на клиника познавам хора ходили там и доволни от къде по сложни операции но сега чувам и за много недоволни като мен от тази клиника точно
превърнали са лекарските си способности единствено и само в бизнес и то със здравите очи на хората

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт