«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

’оби (общ)
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-19 от 19 отговора

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0—»ћ¬ќЋ» ј“ј Ќј „≈–¬≈Ќ»я  ќЌ≈÷  /ћатериал на bTV/

–епортаж на bTV от 01.07.2009 18:29

http://btvnews.bg/134318-Simvolikata_na_cherveniya_konets.html

¬се по-често се срещат хора, вързали си червен конец, против уроки. »зключение не прав€т и политиците

¬се по-често и на улицата, и по телевизи€та, можем да видим хора, вързали си червен конец, против уроки. ѕредпазва ли наистина?  ога да си завържем червените нишки и с какво да се съобразим? “ова се опита да научи наш екип.

Ќ€ма точни данни кога се е зародила традици€та да се връзва червен конец против уроки, но в€рвани€та за това битуват и днес.

"„ервени кончета са се завързвали най-вече на онези, които са слаби, малки, нежни, у€звими, много красиви. “ова са бебетата, младите булки, хубавите моми и родилките. “ези, които са най-застрашени, че нещо ще им се случи", об€сн€ва етнологът доц. ћаргарита  арамихова.

¬ традиционната българска култура червен конец се връзва задължително, на всеки, на »гнажден. “огава започват така наречените "мръсни дни".

"“ова са дните между »гнажден и …ордановден, когато се е в€рвало, че водата не е кръстена и вс€какви, много страшни сили са се движели - караконджули, таласъми, непрекъснато е имало нещо опасно и, за да се защит€т всички хора, на които им се налага да излизат от дома си след стъмване, обикновено са се носили червени кончета, на които е било редно да се сложи чесън или дънцето на чесън, синьо маниста или пробита монетка, за да се подсили предпазната сила на тези кончета. “радици€та е това конче да се носи докато само се разпадне".

¬ народната традици€ н€ма специални указани€ как тр€бва да се върже червени€т конец, но  съществено значение има кой го прави. “ова тр€бва да е най-старата жена в къщата. ќсвен това има разпределение и по полове. ƒ€сното е символ на мъжкото начало, докато за жените конецът се постав€ на л€вата ръка.

„аст от политически€ ни елит също се е обърнал към защита чрез червен конец. Ќо не всички спазват традици€та. Ѕойко Ѕорисов например носи червен конец на л€вата, вместо на д€сната си ръка.

"јз го нос€ от пет години, защото да не хващам уроки и понеже нали непрекъснато ми спр€гат името от сутрин до вечер, н€ма и клип, н€ма и нищо, по телевизи€, по радио н€кой да говори и да не спомене името ми, лошо ли е?", об€сн€ва Ѕорисов.

ѕремиерът —танишев също има конец на ръката си, но на д€сната.

"“е не са така наречената целева група за защита, не са малки, не са нежни, н€кои ги намират за красиви, разбира се. “ова са мъже и те не би тр€бвало, по традици€, да се паз€т от уроки по този начин. “ова, от което страдат нашите политици очевидно от една страна н€какъв страх, чувстват се застрашени и затова имат тези гривнички. –азбира се при два изборни процеса нормално е да се чувстват застрашени", см€та още  арамихова.

Ќаличието на червен конец на китката се свързва и с учението  абала. ѕривържениците му нос€т червен вълнен конец, за защита, на л€вата си китка. —ъществува своеобразен метод на завързването на нишката. “р€бва да го направи човек, който е много близък. ќсвен това конеца тр€бва да се завърже на седем възела и да се произнесе молитва, защитаваща от уроки.

"¬ъв всички традиционни култури, когато човек приб€гва до н€каква защита, той тр€бва да отиде при най-добри€ специалист и да е сигурен, че всичко е изпълнил както тр€бва, иначе може да се обърне срещу него", заключава етнологът.

* * *

—айт, посветен на червени€ конец (»зраильска€ красна€ нить) http://krasnaja-nit.ru/
ѕо материал от: http://evrofilm.com/izrailskaya-krasnaya-nit.html

« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 12:02 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материали от: http://kliuki.bg/

¬€ра јнкова суеверна до мозъка на костите


—нимка от: http://www.bela.bg/

¬€ра јнкова Ц новата шефка на ЅЌ“, е станала до краен предел подозрителна при срещите си с непознати напоследък. —амата т€ открито признавала че се страхува от негативна енерги€, сподел€т нейни подчинени, четем от в.Ф√алери€Ф.

≈ксводещата на новините се разхожда с червен конец върху л€вата ръка, см€тайки, че той ще € опази от урочасване. ≈динствената очевадна разлика от другите попул€рни личности е, че те поне ги нос€т дискретно на китките си, но тази на јнкова била толкова гол€ма, че можела да се забележи и от самолет.

—видетели разкриват как непрекъснато при по-важни срещи шефката им подръпвала гривната, с€каш правила с не€ магически ритуал. ƒвижение се повтар€ло непрекъснато и й било станало като навик, нещо, което правела несъзнателно.
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 12:12 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материал на: http://www.chudesa.net


—нимка от материал, поместен в skandalno.net

»рина —арачинова се закичила с червен конец да € пази от недоволни съпруги

¬одещата на рубриката ДЌай-добрата майкаФ по Ќова “¬ се по€ви с червен конец на китката в неделното предаване на Д—танци€ ЌоваФ. ћоже би иска да се предпази от негативната енерги€, ко€то по неин адрес изпращат недоволните съпруги, чиито съпрузи е отмъкнала палавата блондинка.

»рина —арачинова има богата любовна биографи€. ќще преди да започне работа в Ќова телевизи€, т€ била пиар на ¬асил Ѕожков, а покрай работата се задълбочили и интимните им отношени€. —лед авантюрата си с него, »рина се оттегл€ от работа и ражда двете си деца Ц ¬ирджини€ и —пас, но запознати с връзката на богаташа и русокосата красавица казват, че той € е изгонил. —луховете продължават, че след това т€ е била в близкото обкръжение на —ашо ƒиков, но сега »рина отрича.

ѕалавата блондинка започва работа в Ќова “¬ със съдействието на при€телката си ¬ихра. ј година по-късно й отнема съпруга с ловки женски хитрини. ѕродуцентът на шоуто Д—танци€ ЌоваФ Ц »ван ’ристов, запленен от чара на »рина, започва да лъже съпругата си за дребнички факти. ¬ихра се опитва да ги подминава, за да може да запази брака си, но като разбрала, че бивши€т водещ на Д—блъсъкФ € излъгал за дестинаци€та на предсто€ща екскурзи€ побесн€ла. ¬ крайна сметка се оказала √ърци€, а за там »ван заминал на пътешествие в компани€та на »рина —арачинова. ¬ихра засега се е дистанцирала, екипът от телевизи€та се опитват да потул€т скандала, за да не се отрази и на без това занижени€ рейтинг на предаването.

—поред слуховете, които се нос€т из н€кои медии, отча€ната съпруга ¬ихра е направила маги€ на »рина, за да отдели съпруга си »ван ’ристов от ръцета на блондинката. «атова и —арачинова си е завързала червен конец Ц амулет, който да € пази от лошата енерги€.

—айт, посветен на червени€ конец (»зраильска€ красна€ нить) http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 19:38 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материал от: http://www.monitor.bg/

„ервен конец опази —танишев във фатални€ “” 154

http://www.monitor.bg/article?id=148613

Ујз съм късметли€, ще летим без проблемФ, каза премиерът в самолета

ћќЋƒќ¬ј, «ƒ–ј¬ ј јЌƒќЌќ¬ј, —ѕ≈÷»јЋ≈Ќ  ќ–≈—ѕќЌƒ≈Ќ“ Ќј ћќЌ»“ќ– 15.02.2008

«лополучни€т самолет на властта “” 154 закара премиера —ергей —танишев на първото му посещение в ћолдова без спънки. Ќосови€т колесник на возилото, който се повреди и накара президента √еорги ѕърванов и делегаци€та му да кръжат 3 часа над јзорските острови преди две седмици, се затвори без проблем при излитането от —офи€.

"јз съм гол€м късметли€! ўе видите, ще летим без проблеми!", каза успокоително премиерът —танишев на придружаващите го журналисти, минути след излитането на “” 154. “ой показа един червен конец на китката си, който му бил за късмет и против уроки.
—амолетът е тестван 4 пъти преди полета и н€маше проблем с колесника, казаха от екипажа.
“” 154 кацна успешно в молдовската столица  ишинев, където български€т премиер —ергей —танишев се срещна с тамошни€ си колега ¬асиле “арлев. —лед това наши€т министър-председател поднесе цвет€ пред паметника на известни€ молдовски кн€з ўефан чел ћаре, канонизиран в св. —тефан.
ƒнес —ергей —танишев и делегаци€та му ще участват в българо-молдовски бизнесфорум. ¬ечерта те ще посет€т две от най-известните винарски изби под зем€та - " рикова" и "ћилешчтий ћичь".
Ѕългари€ ще помага на ћолдова да стане член на ≈—. Ќаши експерти ще дойдат в столицата  ишинев, за да съдействат за модернизирането на молдовските институции и да работ€т в областта на екологи€та и транспорта. “ова съобщи вчера премиерът —ергей —танишев, след среща с молдовски€ си колега ¬асиле “арлев. ƒвамата министър-председатели подписаха и —поразумение за взаимна защита и обмен на класифицирана информаци€.
ћолдовци най-веро€тно ще бъдат едни от хората, които ще получат зелени карти в Ѕългари€, стана €сно след срещата.
ћного наши бизнесмени имат интерес да инвестират в  ишинев и други градове на страната, каза още —танишев. ѕо думите му стана €сно, че най-големите апетити са насочени към строителството и индустри€та.

—айт, посветен на червени€ конец (»зраильска€ красна€ нить) http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 19:38 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материал от: http://www.chudesa.net

 ака Ћара пази малката ¬а€ с червен конец против уроки

ћалките деца са като попивателни за лошата енерги€

ѕопул€рната водеща кака Ћара, ко€то роди втората си дъщер€ наскоро, призна че малката е много кротко и спокойно бебе. “€ имала само един недостатък Ц много хълцала. „аровната мама признава, че още не е водила бебето в телевизи€та и н€ма намерение да го прави. “р€бвало най-напред да му върже червен конец на ръката против уроки и зли очи. ДЌо и тогава не знам дали ще € заведа. —амата аз влизам с червен конец в тази сграда, та какво остава за едно бебеФ, не спира да се смее Ћара.

ƒетенцето е кръстено ¬а€ след дълги размисли. Ѕащата на Ћара е »ван, но на водещата никак не й звучало добре името ¬ан€. —векървата пък е ћа€, а Д¬Ф е първата буква на таткото ¬еско. ќказало се, че на нейни€ колега Ц ƒраго „а€, е хрумнала същата иде€. „удно как и двамата мисл€т еднаквоЕ

—пазвайки българските традиции, младата майка още не е публикувала снимки на бебето. „ака то да стане на 40 дни и чак тогава ще позволи да бъде фотографирано. ¬ъпреки това Ћара не се притесн€ва да разхожда ¬а€ по градинките. Дћиналата седмица б€х водеща на едно събитие в ёжни€ парк, а през това време ¬еско и Ѕенджи бутаха количкатаФ, завършва разказа си звездата на Дѕолет над нощтаФ.

—айт, посветен на червени€ конец (»зраильска€ красна€ нить) http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 19:40 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0„ервени€т конец...хората нос€т мистични€ символ без да зна€т неговото значение?!
¬ижте какво казват за него по Ќова телевизи€, в рубриката "«вездни€ репортер"
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 08:35 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материали от: http://www.besove.bg

¬ √≈–Ѕ всички с Дчервен конецУ, задавали се мръсни дни

01 јвгуст 2011, ѕонеделник
јвтор: »ван “–»‘ќЌќ¬ —нимки ƒобромир ƒќ— ј„ј–ќ¬

» зам.областни€т управител на Ѕургас «латко ƒимитров закичи л€вата си китка против уроки
Ќе е мода, а предпазване от зли сили, които се задават в тези избори. »дат мръсни дни. Ќосим червеното против уроки. — тези думи депутатка от √≈–Ѕ ни раз€сни защо масово в нейната парти€ започват да се нос€т червени конци на л€ва китка. Ќ€мало нищо общо с л€вата иде€ Ѕ—ѕ, нито с нейни€ червен цв€т.
Ќа 24 юни наш екип засече премиерът Ѕойко Ѕорисов с червени€ конец да се разхожда сред народа в —озопол. —лед него модата е завлад€ла всички по вертикалата надолу.ѕремиерът Ѕойко Ѕорисов демонстрира противоурокови€ аксесоар на 24 юни сред народа в —озопол

 ≈кипът на Ѕесове.бг засече и зам.областни€т управител на Ѕургас «латко ƒимитров с вързан червен конец на л€вата ръка и син€ енергийна гривна от пластмаса на другата да раздава справедливост на плажа на къмпинг ДќазисУ. «апитан защо се е накичил с червеното, ƒимитров замълча и не усп€ да ни даде смислен отговор.
 ДЌавремето червени кончета се завързваха на онези, които са слаби, нежни, у€звими, малки или много красиви. ƒа не им е уроки, казвахме. —ъщо така на бебетата, хубавите девойки и на родилкитеФ, об€сн€ва 75-годишната баба ћаринка, цитирана от  сайта ќбщество.нет.

 „ервени€т конец винаги тр€бвало да е на л€вата ръка, за да е по-близо до сърцето и да не спира положителната енерги€ идваща от д€сно.
 
ƒнес зам.областни€т управител на Ѕургас «латко ƒимитров скочи с аналогична гривничка
в ћалтийски€ замък на Ѕрендо

ѕодобно схващане за червени€ конец има и в учението  абала. ѕривържениците му го нос€т за защита, винаги на л€вата си китка. “е см€тат, че конецът тр€бва да се завърже на седем възела и да се произнесе молитва, защитаваща от злите сили.

¬ Ѕългари€ червен конец се връзва задължително, на всеки, на »гнажден. “огава започват така наречените "мръсни дни". ¬€рвало се, че водата не е кръстена и страшните сили се движат навс€къде. «а да се защит€т всички, които излизали от дома си по-тъмно тр€бвало да нос€т гривни от червени конци със синьо манисто, докато сами се разпаднат.

ћнението на попове от православната църква обаче е, че против уроки тр€бва да се пали свещ в храма и да се ползва светена вода, а не да се връзват кончета.

ќсвен политиците и тийнейджърите по старата нова мода с конеца са полудели и майките. ¬ най-известните бг форуми, където те ежедневно контактуват, темата присъства неизменно. ¬сички връзват на бебето червен конец, спор€т дали нишката тр€бва да е вълнена, копринена или ленена, на ко€ ръчичка да е, докога малчуганът да го носи, какви да са синците по него и т.н. —тига се дотам, че една майка дори искала от един кон€р да свали от кон€ си синци, тъй като според не€, за да действат против уроки, тр€бвало да са взети от животно.
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 08:46 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материали от: http://paper.standartnews.com/ ≈лектронно издание на в-к —тандарт, ¬“ќ–Ќ» , 2 ћарт 2010

ѕолитиците объркаха конците
„ервен амулет, но само на л€вата китка, защитава от магии и лоши очи
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=315492

Ќе само на първи март родните политици се гизд€т с конци. ћодата на целогодишните мартеници е завлад€ла родни€ елит и не го пуска вече втора година.

¬€рата, че червен конец пази от лоши очи, е на път да прескочи и в ≈вропарламента. “ам н€колко наши депутати са светнали колегите си, че нишан на китката пази като енергиен щит човешкото здраве. ≈зотерици обаче об€сниха, че родните политици често допускат груба грешка. “акъв бил случа€т с червени€ лидер —ергей —танишев, който е нагиздил д€сната вместо л€вата китка. ѕреди дни в ѕанорама с конче на неправилната зона се по€ви и външни€т ни министър Ќиколай ћладенов. ≈динствено премиерът Ѕойко Ѕорисов е в час и правилно прилага древната практика срещу уроки.  
"Ќа китката на л€вата ръка се намира най-у€звими€т енергиен център в човешкото т€ло. ќт там минава жизнени€т поток и вампирите много често ни източват именно от тази зони дори без да подозираме", разкриват посветени. ≈динственото спасение за "ахилесовата пета" е червени€т конец. “ой блокира негативното вмешателство в биополето ни, известно като маги€ и лоши очи. Ќеслучайно нашите прабаби са връзвали на това слабо м€сто кончета на бебетата, младите булки, хубавите моми и родилките, малки €рета, които са и най-у€звими.

¬ самото начало и мартениците били само червени. «акичването е един от най-древните и в същото време уникални български обичаи, дълбоко вкоренен в бита на наши€ народ. “ой се свързва с в€рата в едно неопределено зло в природата, което се събужда през пролетта и обикновено е наричано лошоти€.

 онците се нос€т за здраве, докато не пристигнат щъркели или л€стовици, след което се слагат под камък, а на следващи€ ден се гадае за здравето по това, каква животинка има при не€. «атова и мартеницата е известна също като гадалушка. —поред етнографските изследвани€ първите мартеници, предназначени за окичване на хората и на добитъка, са били изработвани само от алени конци и са играели рол€та на амулети. ѕо-късно към т€х започва да се усуква и б€л, тъй като б€лата вълна предвещава дълъг живот, а червената - здраве и сила. Ўироко разпространено е обаче използването и на други магически цветови комбинации. “ака например оранжевите и жълтите нишки защитават от завистливи погледи. «аедно с бели пък помагат да се избегнат неочаквани изненади и непредвидени ситуации. “е развиват паметта, прав€т лек и увлекателен процеса на обучение на ученици и студенти.

ўо касае днешното увлечение към червените нишани, то се оказва, че не е само плод на пусто суеверие. Ќаличието на червен конец на китката се свързва и с древното учение кабала. —поред ведическите езотерични апокрифи червеното е символ на мъжкото начало €н, а б€лото на женското ин. ѕо€ви се дори теори€, че в миналото ћадарски€т конник е бил бо€дисан в червено и б€ло.
–одни магове предписват червен конец срещу безпаричие. “ой е основна добавка към вс€ка маги€ независимо дали т€ е за добро или за зло. ѕо тази логика и скъсани€т джоб, зашит с червен конец, н€мало да остане празен.
« ѕоследна редакци€: ср, 16 €ну 2013, 23:02 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0

—нимкa от: http://krasnaja-nit.ru/

ѕо материали от: http://sanovnik.bg, ¬ж.по долу

„ервен конец на китката се препоръчва от  абала

ћного известни личности от ц€л св€т напоследък нос€т на л€вата си китка червен конец. ” нас това се см€та за сигурен начин човек да се предпази от уроки, а в ц€л св€т се прави заради увлечението на все повече хора по религиозното учение  абала.

—поред  абала червената нишка е мощен енергиен канал, който има способността да вли€е върху съдбата и поведението на човека. “ой помага на хората да успе€т в начинани€та си.

„ервени€т конец, вързан на китката на л€вата ръка, защитава от негативната енерги€ и помага за постигане на желаните цели. „ервената нишка се връзва на л€вата ръка, тъй като се см€та, че негативната енерги€ ни атакува отл€во.

„ервената нишка е бариера за негативната енерги€ и за лошите помисли. «а да започне червени€т конец да действа правилно, той тр€бва да е вързан по специални правила.

„ервени€т конец ще ви пази, само ако е вързан от човек, с когото взаимно се обичате и на когото имате пълно доверие. “ова най-често са родители, баба или д€до или други близки хора.

„ервени€т конец тр€бва да има седем възелчета, като вс€ко от възелчетата символизира определен бог. ƒокато ви връзват червени€ конец на ръката, тр€бва да си пожелаете наум защита от лоши вли€ни€ и лоши мисли.

Ќай-мощните червени предпазни нишки се купуват в малки€ израелски град Ќетивот, където те се прав€т от нар€зване на нишката, с ко€то е била обвита гробницата на една от прародителките на иудеите Ц –ахил.

¬ кабалистичните центрове в ц€л св€т също се продават такива нишки. Ќо вие можете да използвате обикновен червен конец, стига да го заредите с енерги€та на ваши€ близък, който ще го връзва на китката ви.

јко човек внезапно се разболее, негов близък тр€бва веднага да върже на л€вата му ръка червен конец от вълнена прежда. “ози конец тр€бва да има седемдесет и седем малки възелчета.

   
—нимки от: http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 12:46 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материали от: http://gong.bg

√ребците с червен конец, здравец и сини оченца за ѕекин
»нес ѕавлова / 4 август 2008 12:36

ќлимпийските ни гребци отпътуваха за ѕекин в отлично настроение. Ѕългарската федераци€ специално ги дари с китки здравец, вързани с родни€ трибагреник и им върза по един червен конец със синьо оченце за късмет и против уроки.
–ум€на Ќейкова и национални€т треньор —вилен Ќейков б€ха изпратени от двамата си сина, като големи€т ≈мил пожела на мама да се върне с медал и то златен.

÷€лата стати€, тук: http://gong.bg/view_article.php?article_id=52628&audio_id=5068—айт, посветен на червени€ конец (»зраильска€ красна€ нить) http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 19:38 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материали от: http://paper.standartnews.com, ≈лектронното издание на в-к —тандарт

„ервен конец спаси јнели€
‘олк дивата се преобърна на магистрала "“раки€"
—ЏЅќ“ј, 11 ёли 2009„ервен конец против уроки спаси јнели€. ‘олк дивата оцел€ по чудо, след като се преобърна с джипа си онази вечер на автомагистрала "“раки€". “€ пътувала за участие в Ѕургас. «а щастие певицата не е пострадала тежко, има леки наран€вани€. ѕърва помощ на не€ й спътничката й оказал случаен минувач. “ой €вно не е фен на фолка, първоначално съобщил, че това е ѕреслава. Ѕившата съпруга на бизнесмена  око ƒинев отдавна носи червен конец против уроки. “€ има и малка икона в автомобила си, ко€то също да € пази от нещасти€.
ƒжипът на певицата Ѕћ¬ ’6 се преобърнал на магистралата след »хтиман. ѕът€т бил мокър и силно хлъзгав.
—ъс сигурност премеждието н€ма да попречи на изпълнителката да се включи в л€тното турне на "ѕайнер", което започва в ср€да в ћонтана. Ќещо повече  - јнели€, ко€то е луд фен на ћайкъл ƒжексън, включила в репертоара си и негова песен.
√еорги ƒелчев

—айт, посветен на червени€ конец (»зраильска€ красна€ нить) http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 19:39 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ѕо материали от: http://www.besove.com/

Ќиколета показа бебето, досега се страхувала от уроки

10 —ептември 2012, ѕонеделник«а да предпази Ќикол от лоши очи плеймейтката залагала на езичеството и връзвала на ръката на дъщер€ си червен конец

»зключително съм щастлива, че едва пет месеца след раждането, мога вече да покажа на всички вас малката Ќикол, с ко€то заснехме семейна фотосеси€, кадрите от не€ можете да видите в списание "∆ената днес".

“ова е написала в социалната мрежа ‘ейсбук плейметката Ќиколета Ћозанова, предава "24 часа".

Ќиколета и дъщер€ й Ќикол са двете чаровници снимани в топли, кафеникави, есенни юанси, като младата майка за пръв път не набл€га на сексапил или изва€ни форми, а на премерена девическа усмивка.

¬ интервюто Ќиколета Ѕожинова сподел€ своите страхове като майка. ќказва се, че Ќиколета, ко€то обожава да се показва, всъщност пази дъщер€ си от чужди погледи. ѕлеймейтката се страхувала н€кой да не погледне отрочето й с лоши очи, като именно това била причината лицето му да се крие така стриктно.

"— ¬алери имахме уговорка да не показваме малката, докато не поотрасне. «нам, че малките деца са податливи на уроки и се страхувахме за не€", споделила страховете си плеймейтката. явно т€ е променила мнението си или пък вече см€та дъщеричката си за достатъчно гол€ма, за да € снима за списанието.

"«а да съхран€вам енерги€та си, са ми нужни сили.  огато имам толкова недоброжелатели, тр€бва да се паз€!", допълва още плеймейтката, без делата на ко€то не минава ден в медийното пространство.

«а да се предпази от всички лоши погледи и помисли, Ќиколета ползва стари езически ритуали. “€ окичила ръката на щерка си с червен конец, който, както гласи поверието, пази от уроки.

—айт, посветен на червени€ конец (»зраильска€ красна€ нить) http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 19:39 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0

“ипичните амулети от »зраел, с червеното конче, хамсата, синьото оченце или н€кой друг символ, свързани с  абала. ¬секи турист, посетил »зраел, си купува по н€кой амулет за спомен - амулети на щастието, които паз€т своите притежатели от зли очи, болести и липса на късмет

—нимки от: http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: чт, 17 €ну 2013, 11:59 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ћатериал от: http://kenguru.bg; ¬ раздел "—емейно здраве"

¬ържи му, баба Ц да го пази от лоши очи
Ѕрой 46 - —ептември - 2010

¬еднъж се наведох над една количка да вид€ новородено бебенце на мо€ позната. ”сетих € как настръхва и под предлог за спешна работа ми каза довиждане и бързо забута количката далече от мен. —лед секунда чух майка й да казва: ДЌали му вързахме конче - не се притесн€вай!". ѕо-късно от други жени разбирам, че новоизлюпената мама се страхува н€кой да не урочаса отрочето й с поглед и после, като заплаче, да се чуди корем ли го боли или н€кой го е погледнал накриво. «ачудих се защо се страхува, след като му е вързала червен конец? Ќе в€рва на конеца или на любопитковците, като мен, които искат да зърнат мъничето? ј може би извършва предпазващите обичаи механично, но въпреки това страхът остава? Ќе на последно м€сто младата майка, на чи€то ръка пък висеше синьо око, заведе бебето с червени€ конец в църквата на 40-и€ ден да му пе€т молитва. ѕарадокс - синьо око виси на червен конец и тази ръка пали свещ в христи€нски храм! √решно ли е, или е нормално човек, когато усеща собствената си слабост, да се уповава на в€рата си, независимо дали т€ е насочена към Ѕог, суеверие, предмет или към всички заедно?

”–ќ »

”роките, както още се наричат лоша енерги€, са общо неразположение, израз€ващо се в световъртеж, главоболие, умора, схващане на краката и ръцете, припадъци, раздразнение. —поред народното поверие те се хващат от лоши очи на завистливи хора, лицемери или такива, на които им се е случило нещо лошо в живота и не могат да го преодоле€т. ”роките се лекуват с баене, а от т€х се предпазват най-вече бебетата и бременните жени с носенето на символен предмет - червен конец, син камък или око, скилидка чесън, сини мъниста, вълчи зъб, кост от главата на никулденски шаран и т.н.

ЋќЎ»“≈ ќ„»

Ѕабите казват, че лоши очи има човек, който е бил закърмен повторно от майка си в бебешка възраст. —чита се, че в тази група попадат и хората със светли очи - сини, сиви, зелени. Ћошите очи притежават мощни биоенергийни импулси и ги изпращат към очите на определен човек, за да се почувства той емоционално и физически сринат. ћного народи считат череп без очи за символ на смъртта, но смисълът се крие именно в липсата на такива - защото са заместени от лоши.

 ќЌ≈÷Џ“

ќт всички тези неща искаме да изб€гаме ние, но най-вече майчинското чувство ни подтиква да пазим децата си от т€х. ≈дна мисъл казва: Ђƒа не те стига това, което мисли майка тиї и затова винаги жената е тази, ко€то пос€га да върже червеното конче на крехката бебешка ръчичка, винаги т€ ще сложи и на китката на току-що забремен€лата й дъщер€. ¬ръзването на червен конец също си има своите правила. “ой тр€бва да се носи на л€вата ръка. “€ е по-близо до сърцето и с не€ приемаме всичко от външни€ св€т, а връвчицата спира лошите мисли да нахълтат в нас. ƒ€сната ли? — не€ предаваме на света мислите, усещани€та и намерени€та си.

ƒосега н€ма точни данни кога се е зародило в€рването, че червени€т конец пази от лоши очи. Ќавремето, когато са се раждали близнаци, бабата-акушерка връзвала червен конец на първото, за да ги различават. Ќе се знае обаче как това чисто практично действие се е превърнало в попул€рно средство за опазване чистотата на човека. Ќо и до днес почти вс€ка бременна жена има подобен аксесоар на китката, а ако не ръчичките, поне количките на бебетата са накичени с червен конец. —имволът присъства в много български обичаи. — червен конец се връзват животните, с него увиват китката със здравец, ко€то се носи в църквата за кръщенето на бебето, от него се прав€т и мартениците. ќт значение е и матери€та. ѕамучни€т конец се слага против уроки, вълнени€т - за здраве, докато копринени€т се връзва на млади момичета - да привличат чистата любов и да не бъдат мамени от момчета с нечисти мисли. Ћюбовни амулети се плетат и от ленени конци.

„ервени€т конец е отричан от свещениците. «а т€х той се свързва с магьосничеството, което противоречи с всички канони на христи€нството. јко попитате н€кой свещеник какво да правите, за да се предпазите от лоши очи, той ще ви посъветва да запали свещ, да измиете очите си със светена вода и да носите кръст - никакъв друг предмет, който да олицетвор€ва желанието ви да изб€гате от злото.

ѕомага или не, червени€т конец не може да бъде изкоренен от нашето ежедневие. “ой е предназначен за крехките бременни жени и бебета, но напоследък е модерен и сред тийнейджърите, а по време на изборни кампании можете да го видите и по ръцете на политици от висши€ елит. „ервени€т конец €вно е единственото нещо, което обедин€ва —ергей —танишев и Ѕойко Ѕорисов.

÷¬я“... „≈–¬≈Ќ

¬ христи€нството червени€т цв€т олицетвор€ва прол€тата кръв на мъчениците в името на изкуплението на човешките грехове, също любовта и руменината, ко€то се по€вава на лицето в момент на пока€ние и признаване на истината. Ќародопсихологи€та го свързва със здравето, началото на живота и силата на в€рата в доброто.

ѕќ —¬≈“ј

* јрабите увиват червен плат по клоните на стар дъб, за да се помол€т и осигур€т здраве на дете в семейството.

* ¬ исл€ма ангелите нос€т червени тюрбани.

* ≈гипт€ните мразели червени€т цв€т, тъй като го свързвали с противника на боговете —ет.

* «а китайците червеното е символ на живот, младост, игра.

 јвтор: ƒесислава ’ристозова
« ѕоследна редакци€: сб, 19 €ну 2013, 16:53 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
—нимки от: http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: сб, 19 €ну 2013, 23:21 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ћатериал на: http://www.24chasa.bg

»стина или лъжа: —вещеник съветва јлбена ћихова да си върже червен конец на ръката

0.10.2012 16:10; 24 „асајлбена ћихова щ€ла да развал€ магии с червен конец, пише жълт вестник. јктрисата ходила преди известно време при свещеник да й чете молитва, защото била убедена, че й е направена черна маги€. »менно той € посъветвал да сложи връвта на ръката си, за да се пази от лоши мисли. “ова т€ разказвала на свои колеги и при€тели. “е обаче изобщо не й в€рвали и се присмивали.

ѕотърсихме јлбена ћихова, за да каже каква е истината.

Ћъжа е, разбира се. ”биват ме с тези съчинени€. —игурно ако облека син сукман с жълти копчета, пак ще намер€т какво да съчин€т, каза јлбена ћихова.

јктрисата не е чела писанието в печатното издание, но не би му отдала особено значение, тъй като често излизат клюки за не€.

"» на мен ми играе въображението, но за т€х е по-добре да анализират "Ќемили-недраги", да видим какво ще напишат тогава", шегува се актрисата.

"„ервен конец се носи против уроки. јз нос€, детето ми носи и “ома носи. Ќе съм убедена, че вли€е, но това е нещо като предусещане, както да речем прекръстването преди излизане на сцената", об€сн€ва ћихова.

* * *

»стори€та на червени€ конец на: http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: сб, 19 €ну 2013, 23:35 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
—тати€та € помествам без никакви промени!

ѕо материали от: http://www.dar-center.com

”роки и урочасване Ц по ѕетър ƒимков

ѕ–»„»Ќ». Уѕодло хипнотизиранеФ без вс€какво предупреждение на дете или човек със слаба вол€ от страна на н€кой проклет, злобен, завистлив и с черна душа човек.

ѕ–»«Ќј÷». ѕри малки деца Ц здравото и жизнено до преди това дете след такъв сатанински поглед изведнъж клюмва, очите му стават изцъклени, температурата му се повишава. ѕри по-големи деца и хора жертвата се чувства крайно разстроена и с повишена температура, захлупва се по очи с болка в областта на челото и очите, също така и свиване на стомаха и повръщане на зелено.

ѕ–≈ƒѕј«¬јЌ≈. ¬ древни времена разумните родители и хора са пазели децата си, добитъка си като им са връзвали във вид на малки талисманчета на главата и на гърдите по едно зърно нишадър и ситно манисто, което да отвлече силата на лоши€ поглед. » по никакъв начин не са позвол€вали да ги целуват.

—лед като майката или друг близък на детето забележи, че то, след като е било в прегръдките на н€кой неин роднина или познат, дава признаци на уроки, да направи казаното по-долу и по никакъв начин друг път да не остав€ детето си в ръцете на този опасен за здравето му човек.

Ћ≈ ”¬јЌ≈. ¬еднага да се измие лицето на урочасаното дете със светена вода или с УживаФ вода /за не€ се взема една паничка чиста вода и в не€ се загасват 2-3 живи въглена/, с благоговейно произнас€не на думите:

У¬ името на Ѕога на ћъдростта, в името на Ѕога на »стината да се пречисти и освети тази вода, за да се измие от лицето и ръцете на детето ми лошите мисли и чувства на урочасали€ го.Ф ≈дновременно с измиването на ръцете и лицето на детето да му се даде да изпие от същата вода 3 глътки като се повтар€т или същите свети думи, или пък следната формула: У»змий очи зли, измий очи от уроки.Ф —лед това останалата вода се изплисква или зад главата на урочасани€, или пък по н€ко€ котка или куче.

—лед това измиване на урочасаното дете, майката с езика си да лизне 2-3 пъти челото му и то от веждите към косата, повтар€йки си на ум същите свети думи или пък посочената формула. —лед това детето се постав€ на легло, прекръства се с парче каменна сол, произнас€йки думите: У¬ името на Ѕога на Ћюбовта, на Ѕога на ћъдростта, в името на Ѕога на »стината да се очисти детето ми, урочасаното /казва се името на детето/ от лошите мисли и чувства на урочасали€ го.Ф —лед това солта се хвърл€ в огън€ с думите: У акто се пука солта, тъй да се пукат лошите очи, урочасали детето ми.Ф

Ќай-после при запалено кандило пред иконата се произнас€ ћолитва за болен от уроки.
У√осподи, Ѕоже мой, ÷арю на вековете, ¬седържител и ¬сесилен. “и всичко правиш и преправ€ш само по едно желание. “и седем пъти —и обърнал в роса разпалената пещ и пламъка на ¬авилон и —и запазил невредими и тримата момци. “и лекар —и и изцелител на всички, които на “ебе се над€ват. Ќа “ебе се молим и от “ебе просим.

ѕремахни, изгони и отнеми вс€ко д€волско вли€ние, вс€ко сатанинско помрачение и нападение и вс€ка лукава хитрост и вреда, както уроките на злодеи и лукави човеци от “во€ раб /“во€та робин€/, /казва се името/, които са станали жертва поради хубост, смелост или благополучие или поради ревност и завист от зли очи. —ам “и, човеколюбиви ¬ладико, простри властната —и ръка и силната —и върховна мишца, посети това “вое създание и ћу изпрати мирен, силен, верен ангел- пазител на душата и т€лото му /й/, който да забрани и премахне от него /не€/ вс€ка вреда и уроки, станали от вредности и завистливи човеци, та запазван /запазвана/ от “еб, “во€ раб /робин€/ невредим и здрав /невредима и здрава/ с благодарност да те възп€ва и да казва: У√оспод ми е помощник и н€ма да се уплаша.  акво ще ми стори човек?Ф » още: У Ќ€ма да се уплаша от зло, защото “и си с мене, Ѕог на мо€та поддръжка, силен и властен началник на мира, ќтец на бъдещи€ век.Ф

ќ, √осподи, Ѕоже наш, съжали твоето създание и избави “во€ раб /“во€та робин€/, /името/, от вс€ко зло, от вс€ка вреда и изпитание и от огън€, що става от уроки. «апази го /€/ от всички гореказани зли неща, заради молитвите на благословената и славна ¬ладичица наша, Ѕогородица, и вечна ƒева ћари€, заради застъпничеството на светловидните ангели и заради молитвите на всички светии. јмин.Ф

ƒ»≈“ј. Ќ€колко дни по ред млечно-растителна храна без месо, консервирани меса и риба. Ћюто, алкохол, тютюн Ц Ќ≈!

ƒо пълно оздрав€ване Ц вс€ка вечер да се чете дадената ћолитва за болен от уроки.
ѕри лекуването да се обърне внимание върху казаното по-горе въпреки отричането или осмиването от късогледи материалисти и безверници, които доскоро отричаха и хипнотизма, защото жертвата може да стане вашето, а не т€хното дете.

¬ажна добавка. Ќапомн€м на всички пострадали от уроки, че зловредното му действие може да се премахне или с помощта на Ѕожествените сили, които сто€т над всичко, или пък с останалите приложени€, дадени в плана.

* * *

»стори€та на червени€ конец на: http://krasnaja-nit.ru/
« ѕоследна редакци€: сб, 19 €ну 2013, 23:35 от AGENT2012 »
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
ўе кажа и собственото си мнение за червени€ конец.

—поред мен в червеното конче има нещо добро. јз не намирам проблем между мо€та ¬€ра в Ѕ-г и носенето на червен конец. ¬ моите разбирани€, ¬€рата е нещо много лично. Ќейната символика е невидима и тайнствена. ѕриемаме € с ц€лото си същество и нищо не може да ни раздели с не€.

јз приемам червеното конче като израз на една надежда и усещане за допълнителна сигурност. » сега се питам - ако едно червено конче е в състо€ние да ни накара да се чувстваме по-уверени в себе си, защо да го отричаме? јко приемем, че н€къде подсъзнателно, усп€ваме да държим лошите мисли далеч от главите си, защо да го отричаме? јко се чувстваме по спокойни и търпеливи, когато го носим, защо да го отричаме?

¬сички нос€т мартеници за здраве от първи март до настъпването на пролетта. “ова грешно ли е? ѕрави ли ни по-малко в€рващи? јбсолютно не. Ќапротив. Ќосенето на червени кончета и мартеници сближава хората.

«а повече информаци€ за червеното конче: www.krasnaja-nit.ru
÷итирай

Sofia, Bulgaria

ћнени€: 0
—тати€та е поместена в: http://margaritta.dir.bg

÷¬я“ „≈–¬≈Ќ

ќт всички цветове, най-често червени€ се посочва като любим цв€т. “ой е бил спътник на човека от доисторическо време и е бил използван в пещерното изкуство през ледникови€ период. ќще неандерталецът е посипвал с червен прах телата на погребваните, веро€тно, за да им върне "топли€" цв€т на кръвта и живота.

„ервени€т цв€т се см€та за агресивен, жизнен и изпълнен със сили, подобен на огън€ и обозначаващ както любов, така и борба не на живот, а на смърт. “ой въздейства натрапчиво и отблъскващо на интровертни-меланхолични характери. «атова в неговата символика има най-различни тълкувани€.

¬ ƒревен ≈гипет той е имал позитивно значение само в "червената корона" на долноегипетската делта, а в останалите случаи е бил свързван с бога на злото —утех (—ет) и враждебни€ змей јпоп. ¬ папирусите тези имена били написани с червено мастило; животните с червеникав цв€т на козината, например кучета, предизвиквали чувство на отвращение, тъй като цветът винаги се асоциирал с насилие. ѕо празници жителите на страната край Ќил рисували т€лото си с червени бои и носили украшени€ от червен сердолик. «а бога —ет, който стои на носа на слънчевата лади€ и пробожда с копието си зме€ от подземното царство јпоп, се казва, че има червени очи и червени коси.

¬ древномексиканското изкуство червен цв€т се използвал р€дко, например за изобраз€ване на кръв, —лънце и огън, смесен с други цветове -- за възпроизвеждане на кожа. ѕри маите червени€т цв€т изобраз€вал изток, при планинските народи на ћексико - юг.

¬ древни€  итай по време на династи€та „жоу (1050-256 г. пр.’р.) червени€т цв€т бил свещен, животворен цв€т. ћоже би затова червените знамена на комунистически  итай се възприемат като традиционен символ. „ервени€т цв€т е бил цв€т на бога на щастието, дар€ващ богатство. —ъчетанието на червен и зелен цв€т, който в ≈вропа се възприема като нещо грубо и агресивно, в  итай е имал значение на жизненост, във връзка със "зелените чорапи и червените поли" на младите девойки или червените лампи и зелената лоза в хотелите. ¬ същото време "червенолики" наричали преуморените от съпружеска любов мъже, на които предричали ранна смърт.

¬ ƒревни€ –им червени€т цв€т символизировал божественост. “ова е цветът на аристокраци€та, на патрициите и императорите на –им. —имвол на върховна власт, ко€то по-късно преминава в ръцете на кардиналите. —лед победа римските пълководци си бо€дисвали лицето (в чест на ћарс) в червен цв€т.

¬ традиционното христианско изкуство червени€т цв€т е цветът на жертвената кръв на ’ристос и на мъчениците, на ревностната любов (например, в облеклото на »оан, любими€ ученик на »исус) и огнените езици на —вети€ ƒух на ѕетдес€тница. " ардиналски€т червен цв€т", веро€тно е означавал, че тези, които го нос€т, са били готови на жертвена смърт в името на ÷ърквата. » порочните жени обаче се обличали в червено. »долите на езическите народи често били оцвет€вани или изрисувани с червен цв€т. ¬ ќткровението на »оан Ѕогослов "великата блудница" ¬авилон е майка на блудници и земни мерзости, "облечена е в багреница и червено", и седи т€ на "червен зв€р, пълен с богохулни имена". «атова червени€т цв€т е станал и цв€т на ада и д€вола, както и причислените към тази сфера такива "подозрителни" животни, като лисицата и катерицата.
ѕозитивно този цв€т въздейства като израз на победоносната любов в изображени€та на “вореца и възкръснали€ ’ристос. “ой намира приложение в цветовете на църковното облекло в дните в памет на мъчениците на христи€нската църква, в ден€ на —вети€ ƒух и по време на —трастната седмица.

¬ иконографи€та червени€т цв€т е един от най-забележимите. “ова е цв€т на любов, топлина, живот, животворна енерги€. »менно затова червени€т цв€т е станал символ на ¬ъзкресението - победата на живота над смъртта. но в същото време, това е цветът на кръвта и мъчени€та, цветът на жертвата ’ристова. ¬ червени оде€ни€ изобраз€вали мъчениците, в червен, небесен огън си€€т крилата на приближените до престола на Ѕога архангели серафими.  ато знак на тържеството на вечни€ живот пон€кога са рисували фона червен.

¬ алхими€та червени€т цв€т се свързва с бели€ в една дуалистична система и символизира материални€ принцип на с€рата, гориво. “ази пол€рност, веро€тно е свързана с античното учение за зачатието, според което нови€т живот възниква там, където кръвта (менструалната кръв) се свързва с б€лата сперма, така че най-общо тези два цв€та са свързани със символиката на сътворението.

¬ масонството червени€т цв€т обозначава системата от висша степен -- "Ўотландски€ ритуал", в противоположност на "—ини€ ритуал" на тристепенното масонство.

¬ психологи€та червени€т цв€т, например в сънищата, говори за функциониране на чувствата. "“ам, където пламти червени€т цв€т, душата е готова за действие, влизат в своите права овлад€ването и страдани€та, има влечение, но и стеснение, има преди всичко емоционално отношение". —м€та се, че от всички цветове червени€т има най-силно действие, и при египт€ните той е символизирал живот и победа.

–азличните култури и идеологии избират за себе си в качеството на символ различни цветове. ёдаизмът избира сини€ цв€т, исл€мът -- зелени€, материализмът (социализъм, комунизъм) - червени€. “ози избор съвсем не е случаен и има своите дълбоки корени в душата на последователите на тези движени€. »нтересно е да се отбележи, че еврейската традици€ противопостав€ именно цветовете "червен" и "син". ƒори във физически€ св€т, в дъгата, тези цветове са противоположни. „ервени€т край на дъгата е отдолу и е обърнат към зем€та, сини€т е отгоре и е обърнат към небето. ¬ иврит това противопостав€не е изразено и в наименовани€та на цветовете. „ервен е "адом" - свързан с думата "адама" - "зем€", "приземен", а син е "тхелет" - с противоположната му "[небесна] цел".

„ервени€т цв€т символизира кръв, огън, гн€в, война, революци€, сила, мъжество. „ервени€т цв€т е цветът на живота. ƒоисторически€т човек е поръсвал с кръв обекта, който е искал да оживи.

„ервени€т флаг в Ѕритански€ военно-морски флот съществува вече 17 века и символизира "ѕризив за бой".

„ервен флаг бил използван по време на ѕарижката комуна през 1817г., в –уси€ по време на въстанието през 1905г., революци€та през 1917г. и следващите десетилети€. “ерминът "червени" често се употреб€ва по отношение на комунисти.

„ервеното е цветът на анархи€та. ѕоддръжниците на национални€ италиански лидер ƒжузепе √арибалди (1807-1882) били наричани "червеноризци", така както в –уси€ носели червени ризи като знак за неподчинение на властта.

„ервената роза е символ на любов и красота. »зразът "червен лист в календара" е станал нарицателен и идва от обича€ да се отбел€зват дните на светиите и другите църковни дати с червено мастило.

¬ народната символика червени€т цв€т е цв€т на любов, живот и страст.

„ервените фенери на нощните заведени€ подсказват интимност и проституци€, в пътните знаци червеното казва "спри" или посочва опасност, ко€то заплашва живота. ѕо време на бо€ с бикове червени€т цв€т би тр€бвало да възбуди обреченото на смърт животно и да събуди агресивността му, макар че вече се знае, че бикът не е способен да види цвета по начин, по който го вижда човек, и по-скоро се дразни от движени€та на червеното платно, отколкото от цвета му.
“ози цв€т се използва като предупреждение за опасност - пътните знаци, например.

¬ античната символика първи€т основен цв€т е червен. “ой представ€ т€лото, зем€та и преизподн€та, стихи€та на ќгън€, цветът на живота, енерги€та, мирозданието, символ на мощ и сила. “ъмночервени€т говори за силен характер, сигнализира за нервно напрежение. „ервено в по-светъл оттенък подсказва активно и бързо действие, аленото - егоизъм, розовото - инфантилност. „ервени€т цв€т символизира женственост, страстно начало и любов.

Ћекува забол€вани€, предизвикани от в€тър и влага. „ервен е цветът на чакрата ћуладхара - първата чакра -- енергиен център на оцел€ването, контролира краката, долната част на дебелото черво, надбъбречната жлеза, засилва половото влечение, вол€та, ускор€ва мисълта, интензивността на метаболизма, ускор€ва сърдечни€ ритъм, въздейства на нервната система, има антидепресивен ефект, повишава работоспособността, издръжливостта, стимулира имунитета, подобр€ва кръвообращението, повишава кръвното нал€гане и остротата на зрението. Ћекува забол€вани€ на кожата, грип, вирусни забол€вани€, ефективен е при хипотони€, ипохондри€, паралич. Ќе се препоръчва на масивни, едри, пълни хора, страдащи от хипертони€.
„ервени€т цв€т засилва жестокостта, агресивността, злобата. –озови€т успоко€ва нервната система, снижава възбудата, подобр€ва настроението, предизвиква сънливост, мускулна слабост.

„ервени€т цв€т отговар€ на нотата "до", ден€ -- вторник, числата -- 1, 5, 7, миризма на чесън, пипер, мента, метал -- жел€зо, зодиакалните знаци: козирог, скорпион, китайските кон, зми€, човешки€т план за духовно т€ло.

¬ хералдиката червени€т цв€т означава храброст, мъжество, любов, а така също кръвта, прол€та в борба.

¬ рекламни€ бизнес червени€т цв€т се използва често и успешно.  ато никой друг цв€т червеното привлича вниманието, приковава погледа върху предмета. “ой с€каш говори: Ќе отминавайте, действайте: дръзко, необмислено, поддайте се на първото си чувство. „ервени€т цв€т поражда нагласа на решителност и е способен да предизвика у човека силно желание да извърши една или друга постъпка, да направи енергично усилие. „ервени€т цв€т притежава и определен сексуален зар€д. — това се съобраз€ват онези, които рекламират продукци€ за мъже, за които червени€т цв€т винаги е бил знаков.

Ќе би тр€бвало обаче да се надцен€ва този цв€т: той е добър, но с м€рка. ѕрекалената му употреба може да предзивика и породи у потребител€ агресивност, нервност, раздразнение. ¬сички червени вещи се раздел€т на две категории, в зависимост от това дали нос€т добро или зло. Ќо независимо от сво€та валентност, всички червени вещи притежават сила, т.е. кръв -- сила, без ко€то човек умира.

ќсновното значение на червени€ цв€т е силата и с това се об€сн€ва рол€та му като магическо средство. ќще първобитните хора са го см€тали за лечебен цв€т, способен да зажив€ва рани и да възвръща здраве. — тази цел към поразените участъци се притискат червени кърпи.

¬ съчетании с б€л цв€т червеното образува "жизнеутвърждаваща двойка, символизираща добрите сили, могъщество, почит, власт и богатство. » най-добър пример за това е нашата мартеница. ¬ съчетание с б€лото се нивелират отрицателните значени€ на червеното, докато в съчетание с черно, се засилват негативните страни на червени€ цв€т, придава му зловещ характер и от гледна точка на древната маги€, символизира злите сили. “ова съчетание е характерно за анархистите.


«а повече информаци€ за червеното конче: www.krasnaja-nit.ru
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-19 от 19 отговора