Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0


СИМВОЛИКАТА НА ЧЕРВЕНИЯ КОНЕЦ  /Материал на bTV/

Репортаж на bTV от 01.07.2009 18:29

http://btvnews.bg/134318-Simvolikata_na_cherveniya_konets.html

Все по-често се срещат хора, вързали си червен конец, против уроки. Изключение не правят и политиците

Все по-често и на улицата, и по телевизията, можем да видим хора, вързали си червен конец, против уроки. Предпазва ли наистина? Кога да си завържем червените нишки и с какво да се съобразим? Това се опита да научи наш екип.

Няма точни данни кога се е зародила традицията да се връзва червен конец против уроки, но вярванията за това битуват и днес.

"Червени кончета са се завързвали най-вече на онези, които са слаби, малки, нежни, уязвими, много красиви. Това са бебетата, младите булки, хубавите моми и родилките. Тези, които са най-застрашени, че нещо ще им се случи", обяснява етнологът доц. Маргарита Карамихова.

В традиционната българска култура червен конец се връзва задължително, на всеки, на Игнажден. Тогава започват така наречените "мръсни дни".

"Това са дните между Игнажден и Йордановден, когато се е вярвало, че водата не е кръстена и всякакви, много страшни сили са се движели - караконджули, таласъми, непрекъснато е имало нещо опасно и, за да се защитят всички хора, на които им се налага да излизат от дома си след стъмване, обикновено са се носили червени кончета, на които е било редно да се сложи чесън или дънцето на чесън, синьо маниста или пробита монетка, за да се подсили предпазната сила на тези кончета. Традицията е това конче да се носи докато само се разпадне".

В народната традиция няма специални указания как трябва да се върже червеният конец, но  съществено значение има кой го прави. Това трябва да е най-старата жена в къщата. Освен това има разпределение и по полове. Дясното е символ на мъжкото начало, докато за жените конецът се поставя на лявата ръка.

Част от политическия ни елит също се е обърнал към защита чрез червен конец. Но не всички спазват традицията. Бойко Борисов например носи червен конец на лявата, вместо на дясната си ръка.

"Аз го нося от пет години, защото да не хващам уроки и понеже нали непрекъснато ми спрягат името от сутрин до вечер, няма и клип, няма и нищо, по телевизия, по радио някой да говори и да не спомене името ми, лошо ли е?", обяснява Борисов.

Премиерът Станишев също има конец на ръката си, но на дясната.

"Те не са така наречената целева група за защита, не са малки, не са нежни, някои ги намират за красиви, разбира се. Това са мъже и те не би трябвало, по традиция, да се пазят от уроки по този начин. Това, от което страдат нашите политици очевидно от една страна някакъв страх, чувстват се застрашени и затова имат тези гривнички. Разбира се при два изборни процеса нормално е да се чувстват застрашени", смята още Карамихова.

Наличието на червен конец на китката се свързва и с учението Кабала. Привържениците му носят червен вълнен конец, за защита, на лявата си китка. Съществува своеобразен метод на завързването на нишката. Трябва да го направи човек, който е много близък. Освен това конеца трябва да се завърже на седем възела и да се произнесе молитва, защитаваща от уроки.

"Във всички традиционни култури, когато човек прибягва до някаква защита, той трябва да отиде при най-добрия специалист и да е сигурен, че всичко е изпълнил както трябва, иначе може да се обърне срещу него", заключава етнологът.

* * *

Сайт, посветен на червения конец (Израильская красная нить) http://krasnaja-nit.ru/
По материал от: http://evrofilm.com/izrailskaya-krasnaya-nit.html

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 12:02 от AGENT2012

# 1
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материали от: http://kliuki.bg/

Вяра Анкова суеверна до мозъка на костите


Снимка от: http://www.bela.bg/

Вяра Анкова – новата шефка на БНТ, е станала до краен предел подозрителна при срещите си с непознати напоследък. Самата тя открито признавала че се страхува от негативна енергия, споделят нейни подчинени, четем от в.”Галерия”.

Ексводещата на новините се разхожда с червен конец върху лявата ръка, смятайки, че той ще я опази от урочасване. Единствената очевадна разлика от другите популярни личности е, че те поне ги носят дискретно на китките си, но тази на Анкова била толкова голяма, че можела да се забележи и от самолет.

Свидетели разкриват как непрекъснато при по-важни срещи шефката им подръпвала гривната, сякаш правила с нея магически ритуал. Движение се повтаряло непрекъснато и й било станало като навик, нещо, което правела несъзнателно.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 12:12 от AGENT2012

# 2
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материал на: http://www.chudesa.net


Снимка от материал, поместен в skandalno.net

Ирина Сарачинова се закичила с червен конец да я пази от недоволни съпруги

Водещата на рубриката „Най-добрата майка” по Нова ТВ се появи с червен конец на китката в неделното предаване на „Станция Нова”. Може би иска да се предпази от негативната енергия, която по неин адрес изпращат недоволните съпруги, чиито съпрузи е отмъкнала палавата блондинка.

Ирина Сарачинова има богата любовна биография. Още преди да започне работа в Нова телевизия, тя била пиар на Васил Божков, а покрай работата се задълбочили и интимните им отношения. След авантюрата си с него, Ирина се оттегля от работа и ражда двете си деца – Вирджиния и Спас, но запознати с връзката на богаташа и русокосата красавица казват, че той я е изгонил. Слуховете продължават, че след това тя е била в близкото обкръжение на Сашо Диков, но сега Ирина отрича.

Палавата блондинка започва работа в Нова ТВ със съдействието на приятелката си Вихра. А година по-късно й отнема съпруга с ловки женски хитрини. Продуцентът на шоуто „Станция Нова” – Иван Христов, запленен от чара на Ирина, започва да лъже съпругата си за дребнички факти. Вихра се опитва да ги подминава, за да може да запази брака си, но като разбрала, че бившият водещ на „Сблъсък” я излъгал за дестинацията на предстояща екскурзия побесняла. В крайна сметка се оказала Гърция, а за там Иван заминал на пътешествие в компанията на Ирина Сарачинова. Вихра засега се е дистанцирала, екипът от телевизията се опитват да потулят скандала, за да не се отрази и на без това занижения рейтинг на предаването.

Според слуховете, които се носят из някои медии, отчаяната съпруга Вихра е направила магия на Ирина, за да отдели съпруга си Иван Христов от ръцета на блондинката. Затова и Сарачинова си е завързала червен конец – амулет, който да я пази от лошата енергия.

Сайт, посветен на червения конец (Израильская красная нить) http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 19:38 от AGENT2012

# 3
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материал от: http://www.monitor.bg/

Червен конец опази Станишев във фаталния ТУ 154

http://www.monitor.bg/article?id=148613

“Аз съм късметлия, ще летим без проблем”, каза премиерът в самолета

МОЛДОВА, ЗДРАВКА АНДОНОВА, СПЕЦИАЛЕН КОРЕСПОНДЕНТ НА МОНИТОР 15.02.2008

Злополучният самолет на властта ТУ 154 закара премиера Сергей Станишев на първото му посещение в Молдова без спънки. Носовият колесник на возилото, който се повреди и накара президента Георги Първанов и делегацията му да кръжат 3 часа над Азорските острови преди две седмици, се затвори без проблем при излитането от София.

"Аз съм голям късметлия! Ще видите, ще летим без проблеми!", каза успокоително премиерът Станишев на придружаващите го журналисти, минути след излитането на ТУ 154. Той показа един червен конец на китката си, който му бил за късмет и против уроки.
Самолетът е тестван 4 пъти преди полета и нямаше проблем с колесника, казаха от екипажа.
ТУ 154 кацна успешно в молдовската столица Кишинев, където българският премиер Сергей Станишев се срещна с тамошния си колега Василе Тарлев. След това нашият министър-председател поднесе цветя пред паметника на известния молдовски княз Щефан чел Маре, канонизиран в св. Стефан.
Днес Сергей Станишев и делегацията му ще участват в българо-молдовски бизнесфорум. Вечерта те ще посетят две от най-известните винарски изби под земята - "Крикова" и "Милешчтий Мичь".
България ще помага на Молдова да стане член на ЕС. Наши експерти ще дойдат в столицата Кишинев, за да съдействат за модернизирането на молдовските институции и да работят в областта на екологията и транспорта. Това съобщи вчера премиерът Сергей Станишев, след среща с молдовския си колега Василе Тарлев. Двамата министър-председатели подписаха и Споразумение за взаимна защита и обмен на класифицирана информация.
Молдовци най-вероятно ще бъдат едни от хората, които ще получат зелени карти в България, стана ясно след срещата.
Много наши бизнесмени имат интерес да инвестират в Кишинев и други градове на страната, каза още Станишев. По думите му стана ясно, че най-големите апетити са насочени към строителството и индустрията.

Сайт, посветен на червения конец (Израильская красная нить) http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 19:38 от AGENT2012

# 4
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материал от: http://www.chudesa.net

Кака Лара пази малката Вая с червен конец против уроки

Малките деца са като попивателни за лошата енергия

Популярната водеща кака Лара, която роди втората си дъщеря наскоро, призна че малката е много кротко и спокойно бебе. Тя имала само един недостатък – много хълцала. Чаровната мама признава, че още не е водила бебето в телевизията и няма намерение да го прави. Трябвало най-напред да му върже червен конец на ръката против уроки и зли очи. „Но и тогава не знам дали ще я заведа. Самата аз влизам с червен конец в тази сграда, та какво остава за едно бебе”, не спира да се смее Лара.

Детенцето е кръстено Вая след дълги размисли. Бащата на Лара е Иван, но на водещата никак не й звучало добре името Ваня. Свекървата пък е Мая, а „В” е първата буква на таткото Веско. Оказало се, че на нейния колега – Драго Чая, е хрумнала същата идея. Чудно как и двамата мислят еднакво…

Спазвайки българските традиции, младата майка още не е публикувала снимки на бебето. Чака то да стане на 40 дни и чак тогава ще позволи да бъде фотографирано. Въпреки това Лара не се притеснява да разхожда Вая по градинките. „Миналата седмица бях водеща на едно събитие в Южния парк, а през това време Веско и Бенджи бутаха количката”, завършва разказа си звездата на „Полет над нощта”.

Сайт, посветен на червения конец (Израильская красная нить) http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 19:40 от AGENT2012

# 5
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0


Червеният конец...хората носят мистичния символ без да знаят неговото значение?!
Вижте какво казват за него по Нова телевизия, в рубриката "Звездния репортер"

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 08:35 от AGENT2012

# 6
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материали от: http://www.besove.bg

В ГЕРБ всички с „червен конец“, задавали се мръсни дни

01 Август 2011, Понеделник
Автор: Иван ТРИФОНОВ Снимки Добромир ДОСКАЧАРОВ

И зам.областният управител на Бургас Златко Димитров закичи лявата си китка против уроки
Не е мода, а предпазване от зли сили, които се задават в тези избори. Идат мръсни дни. Носим червеното против уроки. С тези думи депутатка от ГЕРБ ни разясни защо масово в нейната партия започват да се носят червени конци на лява китка. Нямало нищо общо с лявата идея БСП, нито с нейния червен цвят.
На 24 юни наш екип засече премиерът Бойко Борисов с червения конец да се разхожда сред народа в Созопол. След него модата е завладяла всички по вертикалата надолу.Премиерът Бойко Борисов демонстрира противоуроковия аксесоар на 24 юни сред народа в Созопол

 Екипът на Бесове.бг засече и зам.областният управител на Бургас Златко Димитров с вързан червен конец на лявата ръка и синя енергийна гривна от пластмаса на другата да раздава справедливост на плажа на къмпинг „Оазис“. Запитан защо се е накичил с червеното, Димитров замълча и не успя да ни даде смислен отговор.
 „Навремето червени кончета се завързваха на онези, които са слаби, нежни, уязвими, малки или много красиви. Да не им е уроки, казвахме. Също така на бебетата, хубавите девойки и на родилките”, обяснява 75-годишната баба Маринка, цитирана от  сайта Общество.нет.

 Червеният конец винаги трябвало да е на лявата ръка, за да е по-близо до сърцето и да не спира положителната енергия идваща от дясно.
 
Днес зам.областният управител на Бургас Златко Димитров скочи с аналогична гривничка
в Малтийския замък на Брендо

Подобно схващане за червения конец има и в учението Кабала. Привържениците му го носят за защита, винаги на лявата си китка. Те смятат, че конецът трябва да се завърже на седем възела и да се произнесе молитва, защитаваща от злите сили.

В България червен конец се връзва задължително, на всеки, на Игнажден. Тогава започват така наречените "мръсни дни". Вярвало се, че водата не е кръстена и страшните сили се движат навсякъде. За да се защитят всички, които излизали от дома си по-тъмно трябвало да носят гривни от червени конци със синьо манисто, докато сами се разпаднат.

Мнението на попове от православната църква обаче е, че против уроки трябва да се пали свещ в храма и да се ползва светена вода, а не да се връзват кончета.

Освен политиците и тийнейджърите по старата нова мода с конеца са полудели и майките. В най-известните бг форуми, където те ежедневно контактуват, темата присъства неизменно. Всички връзват на бебето червен конец, спорят дали нишката трябва да е вълнена, копринена или ленена, на коя ръчичка да е, докога малчуганът да го носи, какви да са синците по него и т.н. Стига се дотам, че една майка дори искала от един коняр да свали от коня си синци, тъй като според нея, за да действат против уроки, трябвало да са взети от животно.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 08:46 от AGENT2012

# 7
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материали от: http://paper.standartnews.com/ Електронно издание на в-к Стандарт, ВТОРНИК, 2 Март 2010

Политиците объркаха конците
Червен амулет, но само на лявата китка, защитава от магии и лоши очи
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=315492

Не само на първи март родните политици се гиздят с конци. Модата на целогодишните мартеници е завладяла родния елит и не го пуска вече втора година.

Вярата, че червен конец пази от лоши очи, е на път да прескочи и в Европарламента. Там няколко наши депутати са светнали колегите си, че нишан на китката пази като енергиен щит човешкото здраве. Езотерици обаче обясниха, че родните политици често допускат груба грешка. Такъв бил случаят с червения лидер Сергей Станишев, който е нагиздил дясната вместо лявата китка. Преди дни в Панорама с конче на неправилната зона се появи и външният ни министър Николай Младенов. Единствено премиерът Бойко Борисов е в час и правилно прилага древната практика срещу уроки.  
"На китката на лявата ръка се намира най-уязвимият енергиен център в човешкото тяло. От там минава жизненият поток и вампирите много често ни източват именно от тази зони дори без да подозираме", разкриват посветени. Единственото спасение за "ахилесовата пета" е червеният конец. Той блокира негативното вмешателство в биополето ни, известно като магия и лоши очи. Неслучайно нашите прабаби са връзвали на това слабо място кончета на бебетата, младите булки, хубавите моми и родилките, малки ярета, които са и най-уязвими.

В самото начало и мартениците били само червени. Закичването е един от най-древните и в същото време уникални български обичаи, дълбоко вкоренен в бита на нашия народ. Той се свързва с вярата в едно неопределено зло в природата, което се събужда през пролетта и обикновено е наричано лошотия.

Конците се носят за здраве, докато не пристигнат щъркели или лястовици, след което се слагат под камък, а на следващия ден се гадае за здравето по това, каква животинка има при нея. Затова и мартеницата е известна също като гадалушка. Според етнографските изследвания първите мартеници, предназначени за окичване на хората и на добитъка, са били изработвани само от алени конци и са играели ролята на амулети. По-късно към тях започва да се усуква и бял, тъй като бялата вълна предвещава дълъг живот, а червената - здраве и сила. Широко разпространено е обаче използването и на други магически цветови комбинации. Така например оранжевите и жълтите нишки защитават от завистливи погледи. Заедно с бели пък помагат да се избегнат неочаквани изненади и непредвидени ситуации. Те развиват паметта, правят лек и увлекателен процеса на обучение на ученици и студенти.

Що касае днешното увлечение към червените нишани, то се оказва, че не е само плод на пусто суеверие. Наличието на червен конец на китката се свързва и с древното учение кабала. Според ведическите езотерични апокрифи червеното е символ на мъжкото начало ян, а бялото на женското ин. Появи се дори теория, че в миналото Мадарският конник е бил боядисан в червено и бяло.
Родни магове предписват червен конец срещу безпаричие. Той е основна добавка към всяка магия независимо дали тя е за добро или за зло. По тази логика и скъсаният джоб, зашит с червен конец, нямало да остане празен.

Последна редакция: ср, 16 яну 2013, 23:02 от AGENT2012

# 8
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0

Снимкa от: http://krasnaja-nit.ru/

По материали от: http://sanovnik.bg, Вж.по долу

Червен конец на китката се препоръчва от Кабала

Много известни личности от цял свят напоследък носят на лявата си китка червен конец. У нас това се смята за сигурен начин човек да се предпази от уроки, а в цял свят се прави заради увлечението на все повече хора по религиозното учение Кабала.

Според Кабала червената нишка е мощен енергиен канал, който има способността да влияе върху съдбата и поведението на човека. Той помага на хората да успеят в начинанията си.

Червеният конец, вързан на китката на лявата ръка, защитава от негативната енергия и помага за постигане на желаните цели. Червената нишка се връзва на лявата ръка, тъй като се смята, че негативната енергия ни атакува отляво.

Червената нишка е бариера за негативната енергия и за лошите помисли. За да започне червеният конец да действа правилно, той трябва да е вързан по специални правила.

Червеният конец ще ви пази, само ако е вързан от човек, с когото взаимно се обичате и на когото имате пълно доверие. Това най-често са родители, баба или дядо или други близки хора.

Червеният конец трябва да има седем възелчета, като всяко от възелчетата символизира определен бог. Докато ви връзват червения конец на ръката, трябва да си пожелаете наум защита от лоши влияния и лоши мисли.

Най-мощните червени предпазни нишки се купуват в малкия израелски град Нетивот, където те се правят от нарязване на нишката, с която е била обвита гробницата на една от прародителките на иудеите – Рахил.

В кабалистичните центрове в цял свят също се продават такива нишки. Но вие можете да използвате обикновен червен конец, стига да го заредите с енергията на вашия близък, който ще го връзва на китката ви.

Ако човек внезапно се разболее, негов близък трябва веднага да върже на лявата му ръка червен конец от вълнена прежда. Този конец трябва да има седемдесет и седем малки възелчета.

   
Снимки от: http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 12:46 от AGENT2012

# 9
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материали от: http://gong.bg

Гребците с червен конец, здравец и сини оченца за Пекин
Инес Павлова / 4 август 2008 12:36

Олимпийските ни гребци отпътуваха за Пекин в отлично настроение. Българската федерация специално ги дари с китки здравец, вързани с родния трибагреник и им върза по един червен конец със синьо оченце за късмет и против уроки.
Румяна Нейкова и националният треньор Свилен Нейков бяха изпратени от двамата си сина, като големият Емил пожела на мама да се върне с медал и то златен.

Цялата статия, тук: http://gong.bg/view_article.php?article_id=52628&audio_id=5068Сайт, посветен на червения конец (Израильская красная нить) http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 19:38 от AGENT2012

# 10
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материали от: http://paper.standartnews.com, Електронното издание на в-к Стандарт

Червен конец спаси Анелия
Фолк дивата се преобърна на магистрала "Тракия"
СЪБОТА, 11 Юли 2009Червен конец против уроки спаси Анелия. Фолк дивата оцеля по чудо, след като се преобърна с джипа си онази вечер на автомагистрала "Тракия". Тя пътувала за участие в Бургас. За щастие певицата не е пострадала тежко, има леки наранявания. Първа помощ на нея й спътничката й оказал случаен минувач. Той явно не е фен на фолка, първоначално съобщил, че това е Преслава. Бившата съпруга на бизнесмена Коко Динев отдавна носи червен конец против уроки. Тя има и малка икона в автомобила си, която също да я пази от нещастия.
Джипът на певицата БМВ Х6 се преобърнал на магистралата след Ихтиман. Пътят бил мокър и силно хлъзгав.
Със сигурност премеждието няма да попречи на изпълнителката да се включи в лятното турне на "Пайнер", което започва в сряда в Монтана. Нещо повече  - Анелия, която е луд фен на Майкъл Джексън, включила в репертоара си и негова песен.
Георги Делчев

Сайт, посветен на червения конец (Израильская красная нить) http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 19:39 от AGENT2012

# 11
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
По материали от: http://www.besove.com/

Николета показа бебето, досега се страхувала от уроки

10 Септември 2012, ПонеделникЗа да предпази Никол от лоши очи плеймейтката залагала на езичеството и връзвала на ръката на дъщеря си червен конец

Изключително съм щастлива, че едва пет месеца след раждането, мога вече да покажа на всички вас малката Никол, с която заснехме семейна фотосесия, кадрите от нея можете да видите в списание "Жената днес".

Това е написала в социалната мрежа Фейсбук плейметката Николета Лозанова, предава "24 часа".

Николета и дъщеря й Никол са двете чаровници снимани в топли, кафеникави, есенни юанси, като младата майка за пръв път не набляга на сексапил или изваяни форми, а на премерена девическа усмивка.

В интервюто Николета Божинова споделя своите страхове като майка. Оказва се, че Николета, която обожава да се показва, всъщност пази дъщеря си от чужди погледи. Плеймейтката се страхувала някой да не погледне отрочето й с лоши очи, като именно това била причината лицето му да се крие така стриктно.

"С Валери имахме уговорка да не показваме малката, докато не поотрасне. Знам, че малките деца са податливи на уроки и се страхувахме за нея", споделила страховете си плеймейтката. Явно тя е променила мнението си или пък вече смята дъщеричката си за достатъчно голяма, за да я снима за списанието.

"За да съхранявам енергията си, са ми нужни сили. Когато имам толкова недоброжелатели, трябва да се пазя!", допълва още плеймейтката, без делата на която не минава ден в медийното пространство.

За да се предпази от всички лоши погледи и помисли, Николета ползва стари езически ритуали. Тя окичила ръката на щерка си с червен конец, който, както гласи поверието, пази от уроки.

Сайт, посветен на червения конец (Израильская красная нить) http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 19:39 от AGENT2012

# 12
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0

Типичните амулети от Израел, с червеното конче, хамсата, синьото оченце или някой друг символ, свързани с Кабала. Всеки турист, посетил Израел, си купува по някой амулет за спомен - амулети на щастието, които пазят своите притежатели от зли очи, болести и липса на късмет

Снимки от: http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 11:59 от AGENT2012

# 13
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
Материал от: http://kenguru.bg; В раздел "Семейно здраве"

Вържи му, баба – да го пази от лоши очи
Брой 46 - Септември - 2010

Веднъж се наведох над една количка да видя новородено бебенце на моя позната. Усетих я как настръхва и под предлог за спешна работа ми каза довиждане и бързо забута количката далече от мен. След секунда чух майка й да казва: „Нали му вързахме конче - не се притеснявай!". По-късно от други жени разбирам, че новоизлюпената мама се страхува някой да не урочаса отрочето й с поглед и после, като заплаче, да се чуди корем ли го боли или някой го е погледнал накриво. Зачудих се защо се страхува, след като му е вързала червен конец? Не вярва на конеца или на любопитковците, като мен, които искат да зърнат мъничето? А може би извършва предпазващите обичаи механично, но въпреки това страхът остава? Не на последно място младата майка, на чиято ръка пък висеше синьо око, заведе бебето с червения конец в църквата на 40-ия ден да му пеят молитва. Парадокс - синьо око виси на червен конец и тази ръка пали свещ в християнски храм! Грешно ли е, или е нормално човек, когато усеща собствената си слабост, да се уповава на вярата си, независимо дали тя е насочена към Бог, суеверие, предмет или към всички заедно?

УРОКИ

Уроките, както още се наричат лоша енергия, са общо неразположение, изразяващо се в световъртеж, главоболие, умора, схващане на краката и ръцете, припадъци, раздразнение. Според народното поверие те се хващат от лоши очи на завистливи хора, лицемери или такива, на които им се е случило нещо лошо в живота и не могат да го преодолеят. Уроките се лекуват с баене, а от тях се предпазват най-вече бебетата и бременните жени с носенето на символен предмет - червен конец, син камък или око, скилидка чесън, сини мъниста, вълчи зъб, кост от главата на никулденски шаран и т.н.

ЛОШИТЕ ОЧИ

Бабите казват, че лоши очи има човек, който е бил закърмен повторно от майка си в бебешка възраст. Счита се, че в тази група попадат и хората със светли очи - сини, сиви, зелени. Лошите очи притежават мощни биоенергийни импулси и ги изпращат към очите на определен човек, за да се почувства той емоционално и физически сринат. Много народи считат череп без очи за символ на смъртта, но смисълът се крие именно в липсата на такива - защото са заместени от лоши.

КОНЕЦЪТ

От всички тези неща искаме да избягаме ние, но най-вече майчинското чувство ни подтиква да пазим децата си от тях. Една мисъл казва: «Да не те стига това, което мисли майка ти» и затова винаги жената е тази, която посяга да върже червеното конче на крехката бебешка ръчичка, винаги тя ще сложи и на китката на току-що забременялата й дъщеря. Връзването на червен конец също си има своите правила. Той трябва да се носи на лявата ръка. Тя е по-близо до сърцето и с нея приемаме всичко от външния свят, а връвчицата спира лошите мисли да нахълтат в нас. Дясната ли? С нея предаваме на света мислите, усещанията и намеренията си.

Досега няма точни данни кога се е зародило вярването, че червеният конец пази от лоши очи. Навремето, когато са се раждали близнаци, бабата-акушерка връзвала червен конец на първото, за да ги различават. Не се знае обаче как това чисто практично действие се е превърнало в популярно средство за опазване чистотата на човека. Но и до днес почти всяка бременна жена има подобен аксесоар на китката, а ако не ръчичките, поне количките на бебетата са накичени с червен конец. Символът присъства в много български обичаи. С червен конец се връзват животните, с него увиват китката със здравец, която се носи в църквата за кръщенето на бебето, от него се правят и мартениците. От значение е и материята. Памучният конец се слага против уроки, вълненият - за здраве, докато коприненият се връзва на млади момичета - да привличат чистата любов и да не бъдат мамени от момчета с нечисти мисли. Любовни амулети се плетат и от ленени конци.

Червеният конец е отричан от свещениците. За тях той се свързва с магьосничеството, което противоречи с всички канони на християнството. Ако попитате някой свещеник какво да правите, за да се предпазите от лоши очи, той ще ви посъветва да запали свещ, да измиете очите си със светена вода и да носите кръст - никакъв друг предмет, който да олицетворява желанието ви да избягате от злото.

Помага или не, червеният конец не може да бъде изкоренен от нашето ежедневие. Той е предназначен за крехките бременни жени и бебета, но напоследък е модерен и сред тийнейджърите, а по време на изборни кампании можете да го видите и по ръцете на политици от висшия елит. Червеният конец явно е единственото нещо, което обединява Сергей Станишев и Бойко Борисов.

ЦВЯТ... ЧЕРВЕН

В християнството червеният цвят олицетворява пролятата кръв на мъчениците в името на изкуплението на човешките грехове, също любовта и руменината, която се появава на лицето в момент на покаяние и признаване на истината. Народопсихологията го свързва със здравето, началото на живота и силата на вярата в доброто.

ПО СВЕТА

* Арабите увиват червен плат по клоните на стар дъб, за да се помолят и осигурят здраве на дете в семейството.

* В исляма ангелите носят червени тюрбани.

* Египтяните мразели червеният цвят, тъй като го свързвали с противника на боговете Сет.

* За китайците червеното е символ на живот, младост, игра.

 Автор: Десислава Христозова

Последна редакция: сб, 19 яну 2013, 16:53 от AGENT2012

# 14
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
Снимки от: http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: сб, 19 яну 2013, 23:21 от AGENT2012

# 15
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0

# 16
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
Материал на: http://www.24chasa.bg

Истина или лъжа: Свещеник съветва Албена Михова да си върже червен конец на ръката

0.10.2012 16:10; 24 ЧасаАлбена Михова щяла да разваля магии с червен конец, пише жълт вестник. Актрисата ходила преди известно време при свещеник да й чете молитва, защото била убедена, че й е направена черна магия. Именно той я посъветвал да сложи връвта на ръката си, за да се пази от лоши мисли. Това тя разказвала на свои колеги и приятели. Те обаче изобщо не й вярвали и се присмивали.

Потърсихме Албена Михова, за да каже каква е истината.

Лъжа е, разбира се. Убиват ме с тези съчинения. Сигурно ако облека син сукман с жълти копчета, пак ще намерят какво да съчинят, каза Албена Михова.

Актрисата не е чела писанието в печатното издание, но не би му отдала особено значение, тъй като често излизат клюки за нея.

"И на мен ми играе въображението, но за тях е по-добре да анализират "Немили-недраги", да видим какво ще напишат тогава", шегува се актрисата.

"Червен конец се носи против уроки. Аз нося, детето ми носи и Тома носи. Не съм убедена, че влияе, но това е нещо като предусещане, както да речем прекръстването преди излизане на сцената", обяснява Михова.

* * *

Историята на червения конец на: http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: сб, 19 яну 2013, 23:35 от AGENT2012

# 17
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
Статията я помествам без никакви промени!

По материали от: http://www.dar-center.com

Уроки и урочасване – по Петър Димков

ПРИЧИНИ. “Подло хипнотизиране” без всякакво предупреждение на дете или човек със слаба воля от страна на някой проклет, злобен, завистлив и с черна душа човек.

ПРИЗНАЦИ. При малки деца – здравото и жизнено до преди това дете след такъв сатанински поглед изведнъж клюмва, очите му стават изцъклени, температурата му се повишава. При по-големи деца и хора жертвата се чувства крайно разстроена и с повишена температура, захлупва се по очи с болка в областта на челото и очите, също така и свиване на стомаха и повръщане на зелено.

ПРЕДПАЗВАНЕ. В древни времена разумните родители и хора са пазели децата си, добитъка си като им са връзвали във вид на малки талисманчета на главата и на гърдите по едно зърно нишадър и ситно манисто, което да отвлече силата на лошия поглед. И по никакъв начин не са позволявали да ги целуват.

След като майката или друг близък на детето забележи, че то, след като е било в прегръдките на някой неин роднина или познат, дава признаци на уроки, да направи казаното по-долу и по никакъв начин друг път да не оставя детето си в ръцете на този опасен за здравето му човек.

ЛЕКУВАНЕ. Веднага да се измие лицето на урочасаното дете със светена вода или с “жива” вода /за нея се взема една паничка чиста вода и в нея се загасват 2-3 живи въглена/, с благоговейно произнасяне на думите:

“В името на Бога на Мъдростта, в името на Бога на Истината да се пречисти и освети тази вода, за да се измие от лицето и ръцете на детето ми лошите мисли и чувства на урочасалия го.” Едновременно с измиването на ръцете и лицето на детето да му се даде да изпие от същата вода 3 глътки като се повтарят или същите свети думи, или пък следната формула: “Измий очи зли, измий очи от уроки.” След това останалата вода се изплисква или зад главата на урочасания, или пък по някоя котка или куче.

След това измиване на урочасаното дете, майката с езика си да лизне 2-3 пъти челото му и то от веждите към косата, повтаряйки си на ум същите свети думи или пък посочената формула. След това детето се поставя на легло, прекръства се с парче каменна сол, произнасяйки думите: “В името на Бога на Любовта, на Бога на Мъдростта, в името на Бога на Истината да се очисти детето ми, урочасаното /казва се името на детето/ от лошите мисли и чувства на урочасалия го.” След това солта се хвърля в огъня с думите: “Както се пука солта, тъй да се пукат лошите очи, урочасали детето ми.”

Най-после при запалено кандило пред иконата се произнася Молитва за болен от уроки.
“Господи, Боже мой, Царю на вековете, Вседържител и Всесилен. Ти всичко правиш и преправяш само по едно желание. Ти седем пъти Си обърнал в роса разпалената пещ и пламъка на Вавилон и Си запазил невредими и тримата момци. Ти лекар Си и изцелител на всички, които на Тебе се надяват. На Тебе се молим и от Тебе просим.

Премахни, изгони и отнеми всяко дяволско влияние, всяко сатанинско помрачение и нападение и всяка лукава хитрост и вреда, както уроките на злодеи и лукави човеци от Твоя раб /Твоята робиня/, /казва се името/, които са станали жертва поради хубост, смелост или благополучие или поради ревност и завист от зли очи. Сам Ти, човеколюбиви Владико, простри властната Си ръка и силната Си върховна мишца, посети това Твое създание и Му изпрати мирен, силен, верен ангел- пазител на душата и тялото му /й/, който да забрани и премахне от него /нея/ всяка вреда и уроки, станали от вредности и завистливи човеци, та запазван /запазвана/ от Теб, Твоя раб /робиня/ невредим и здрав /невредима и здрава/ с благодарност да те възпява и да казва: “Господ ми е помощник и няма да се уплаша. Какво ще ми стори човек?” И още: “ Няма да се уплаша от зло, защото Ти си с мене, Бог на моята поддръжка, силен и властен началник на мира, Отец на бъдещия век.”

О, Господи, Боже наш, съжали твоето създание и избави Твоя раб /Твоята робиня/, /името/, от всяко зло, от всяка вреда и изпитание и от огъня, що става от уроки. Запази го /я/ от всички гореказани зли неща, заради молитвите на благословената и славна Владичица наша, Богородица, и вечна Дева Мария, заради застъпничеството на светловидните ангели и заради молитвите на всички светии. Амин.”

ДИЕТА. Няколко дни по ред млечно-растителна храна без месо, консервирани меса и риба. Люто, алкохол, тютюн – НЕ!

До пълно оздравяване – всяка вечер да се чете дадената Молитва за болен от уроки.
При лекуването да се обърне внимание върху казаното по-горе въпреки отричането или осмиването от късогледи материалисти и безверници, които доскоро отричаха и хипнотизма, защото жертвата може да стане вашето, а не тяхното дете.

Важна добавка. Напомням на всички пострадали от уроки, че зловредното му действие може да се премахне или с помощта на Божествените сили, които стоят над всичко, или пък с останалите приложения, дадени в плана.

* * *

Историята на червения конец на: http://krasnaja-nit.ru/

Последна редакция: сб, 19 яну 2013, 23:35 от AGENT2012

# 18
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
Ще кажа и собственото си мнение за червения конец.

Според мен в червеното конче има нещо добро. Аз не намирам проблем между моята Вяра в Б-г и носенето на червен конец. В моите разбирания, Вярата е нещо много лично. Нейната символика е невидима и тайнствена. Приемаме я с цялото си същество и нищо не може да ни раздели с нея.

Аз приемам червеното конче като израз на една надежда и усещане за допълнителна сигурност. И сега се питам - ако едно червено конче е в състояние да ни накара да се чувстваме по-уверени в себе си, защо да го отричаме? Ако приемем, че някъде подсъзнателно, успяваме да държим лошите мисли далеч от главите си, защо да го отричаме? Ако се чувстваме по спокойни и търпеливи, когато го носим, защо да го отричаме?

Всички носят мартеници за здраве от първи март до настъпването на пролетта. Това грешно ли е? Прави ли ни по-малко вярващи? Абсолютно не. Напротив. Носенето на червени кончета и мартеници сближава хората.

За повече информация за червеното конче: www.krasnaja-nit.ru

# 19
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 0
Статията е поместена в: http://margaritta.dir.bg

ЦВЯТ ЧЕРВЕН

От всички цветове, най-често червения се посочва като любим цвят. Той е бил спътник на човека от доисторическо време и е бил използван в пещерното изкуство през ледниковия период. Още неандерталецът е посипвал с червен прах телата на погребваните, вероятно, за да им върне "топлия" цвят на кръвта и живота.

Червеният цвят се смята за агресивен, жизнен и изпълнен със сили, подобен на огъня и обозначаващ както любов, така и борба не на живот, а на смърт. Той въздейства натрапчиво и отблъскващо на интровертни-меланхолични характери. Затова в неговата символика има най-различни тълкувания.

В Древен Египет той е имал позитивно значение само в "червената корона" на долноегипетската делта, а в останалите случаи е бил свързван с бога на злото Сутех (Сет) и враждебния змей Апоп. В папирусите тези имена били написани с червено мастило; животните с червеникав цвят на козината, например кучета, предизвиквали чувство на отвращение, тъй като цветът винаги се асоциирал с насилие. По празници жителите на страната край Нил рисували тялото си с червени бои и носили украшения от червен сердолик. За бога Сет, който стои на носа на слънчевата ладия и пробожда с копието си змея от подземното царство Апоп, се казва, че има червени очи и червени коси.

В древномексиканското изкуство червен цвят се използвал рядко, например за изобразяване на кръв, Слънце и огън, смесен с други цветове -- за възпроизвеждане на кожа. При маите червеният цвят изобразявал изток, при планинските народи на Мексико - юг.

В древния Китай по време на династията Чжоу (1050-256 г. пр.Хр.) червеният цвят бил свещен, животворен цвят. Може би затова червените знамена на комунистически Китай се възприемат като традиционен символ. Червеният цвят е бил цвят на бога на щастието, даряващ богатство. Съчетанието на червен и зелен цвят, който в Европа се възприема като нещо грубо и агресивно, в Китай е имал значение на жизненост, във връзка със "зелените чорапи и червените поли" на младите девойки или червените лампи и зелената лоза в хотелите. В същото време "червенолики" наричали преуморените от съпружеска любов мъже, на които предричали ранна смърт.

В Древния Рим червеният цвят символизировал божественост. Това е цветът на аристокрацията, на патрициите и императорите на Рим. Символ на върховна власт, която по-късно преминава в ръцете на кардиналите. След победа римските пълководци си боядисвали лицето (в чест на Марс) в червен цвят.

В традиционното христианско изкуство червеният цвят е цветът на жертвената кръв на Христос и на мъчениците, на ревностната любов (например, в облеклото на Иоан, любимия ученик на Иисус) и огнените езици на Светия Дух на Петдесятница. "Кардиналският червен цвят", вероятно е означавал, че тези, които го носят, са били готови на жертвена смърт в името на Църквата. И порочните жени обаче се обличали в червено. Идолите на езическите народи често били оцветявани или изрисувани с червен цвят. В Откровението на Иоан Богослов "великата блудница" Вавилон е майка на блудници и земни мерзости, "облечена е в багреница и червено", и седи тя на "червен звяр, пълен с богохулни имена". Затова червеният цвят е станал и цвят на ада и дявола, както и причислените към тази сфера такива "подозрителни" животни, като лисицата и катерицата.
Позитивно този цвят въздейства като израз на победоносната любов в изображенията на Твореца и възкръсналия Христос. Той намира приложение в цветовете на църковното облекло в дните в памет на мъчениците на християнската църква, в деня на Светия Дух и по време на Страстната седмица.

В иконографията червеният цвят е един от най-забележимите. Това е цвят на любов, топлина, живот, животворна енергия. Именно затова червеният цвят е станал символ на Възкресението - победата на живота над смъртта. но в същото време, това е цветът на кръвта и мъченията, цветът на жертвата Христова. В червени одеяния изобразявали мъчениците, в червен, небесен огън сияят крилата на приближените до престола на Бога архангели серафими. Като знак на тържеството на вечния живот понякога са рисували фона червен.

В алхимията червеният цвят се свързва с белия в една дуалистична система и символизира материалния принцип на сярата, гориво. Тази полярност, вероятно е свързана с античното учение за зачатието, според което новият живот възниква там, където кръвта (менструалната кръв) се свързва с бялата сперма, така че най-общо тези два цвята са свързани със символиката на сътворението.

В масонството червеният цвят обозначава системата от висша степен -- "Шотландския ритуал", в противоположност на "Синия ритуал" на тристепенното масонство.

В психологията червеният цвят, например в сънищата, говори за функциониране на чувствата. "Там, където пламти червеният цвят, душата е готова за действие, влизат в своите права овладяването и страданията, има влечение, но и стеснение, има преди всичко емоционално отношение". Смята се, че от всички цветове червеният има най-силно действие, и при египтяните той е символизирал живот и победа.

Различните култури и идеологии избират за себе си в качеството на символ различни цветове. Юдаизмът избира синия цвят, ислямът -- зеления, материализмът (социализъм, комунизъм) - червения. Този избор съвсем не е случаен и има своите дълбоки корени в душата на последователите на тези движения. Интересно е да се отбележи, че еврейската традиция противопоставя именно цветовете "червен" и "син". Дори във физическия свят, в дъгата, тези цветове са противоположни. Червеният край на дъгата е отдолу и е обърнат към земята, синият е отгоре и е обърнат към небето. В иврит това противопоставяне е изразено и в наименованията на цветовете. Червен е "адом" - свързан с думата "адама" - "земя", "приземен", а син е "тхелет" - с противоположната му "[небесна] цел".

Червеният цвят символизира кръв, огън, гняв, война, революция, сила, мъжество. Червеният цвят е цветът на живота. Доисторическият човек е поръсвал с кръв обекта, който е искал да оживи.

Червеният флаг в Британския военно-морски флот съществува вече 17 века и символизира "Призив за бой".

Червен флаг бил използван по време на Парижката комуна през 1817г., в Русия по време на въстанието през 1905г., революцията през 1917г. и следващите десетилетия. Терминът "червени" често се употребява по отношение на комунисти.

Червеното е цветът на анархията. Поддръжниците на националния италиански лидер Джузепе Гарибалди (1807-1882) били наричани "червеноризци", така както в Русия носели червени ризи като знак за неподчинение на властта.

Червената роза е символ на любов и красота. Изразът "червен лист в календара" е станал нарицателен и идва от обичая да се отбелязват дните на светиите и другите църковни дати с червено мастило.

В народната символика червеният цвят е цвят на любов, живот и страст.

Червените фенери на нощните заведения подсказват интимност и проституция, в пътните знаци червеното казва "спри" или посочва опасност, която заплашва живота. По време на боя с бикове червеният цвят би трябвало да възбуди обреченото на смърт животно и да събуди агресивността му, макар че вече се знае, че бикът не е способен да види цвета по начин, по който го вижда човек, и по-скоро се дразни от движенията на червеното платно, отколкото от цвета му.
Този цвят се използва като предупреждение за опасност - пътните знаци, например.

В античната символика първият основен цвят е червен. Той представя тялото, земята и преизподнята, стихията на Огъня, цветът на живота, енергията, мирозданието, символ на мощ и сила. Тъмночервеният говори за силен характер, сигнализира за нервно напрежение. Червено в по-светъл оттенък подсказва активно и бързо действие, аленото - егоизъм, розовото - инфантилност. Червеният цвят символизира женственост, страстно начало и любов.

Лекува заболявания, предизвикани от вятър и влага. Червен е цветът на чакрата Муладхара - първата чакра -- енергиен център на оцеляването, контролира краката, долната част на дебелото черво, надбъбречната жлеза, засилва половото влечение, волята, ускорява мисълта, интензивността на метаболизма, ускорява сърдечния ритъм, въздейства на нервната система, има антидепресивен ефект, повишава работоспособността, издръжливостта, стимулира имунитета, подобрява кръвообращението, повишава кръвното налягане и остротата на зрението. Лекува заболявания на кожата, грип, вирусни заболявания, ефективен е при хипотония, ипохондрия, паралич. Не се препоръчва на масивни, едри, пълни хора, страдащи от хипертония.
Червеният цвят засилва жестокостта, агресивността, злобата. Розовият успокоява нервната система, снижава възбудата, подобрява настроението, предизвиква сънливост, мускулна слабост.

Червеният цвят отговаря на нотата "до", деня -- вторник, числата -- 1, 5, 7, миризма на чесън, пипер, мента, метал -- желязо, зодиакалните знаци: козирог, скорпион, китайските кон, змия, човешкият план за духовно тяло.

В хералдиката червеният цвят означава храброст, мъжество, любов, а така също кръвта, пролята в борба.

В рекламния бизнес червеният цвят се използва често и успешно. Като никой друг цвят червеното привлича вниманието, приковава погледа върху предмета. Той сякаш говори: Не отминавайте, действайте: дръзко, необмислено, поддайте се на първото си чувство. Червеният цвят поражда нагласа на решителност и е способен да предизвика у човека силно желание да извърши една или друга постъпка, да направи енергично усилие. Червеният цвят притежава и определен сексуален заряд. С това се съобразяват онези, които рекламират продукция за мъже, за които червеният цвят винаги е бил знаков.

Не би трябвало обаче да се надценява този цвят: той е добър, но с мярка. Прекалената му употреба може да предзивика и породи у потребителя агресивност, нервност, раздразнение. Всички червени вещи се разделят на две категории, в зависимост от това дали носят добро или зло. Но независимо от своята валентност, всички червени вещи притежават сила, т.е. кръв -- сила, без която човек умира.

Основното значение на червения цвят е силата и с това се обяснява ролята му като магическо средство. Още първобитните хора са го смятали за лечебен цвят, способен да заживява рани и да възвръща здраве. С тази цел към поразените участъци се притискат червени кърпи.

В съчетании с бял цвят червеното образува "жизнеутвърждаваща двойка, символизираща добрите сили, могъщество, почит, власт и богатство. И най-добър пример за това е нашата мартеница. В съчетание с бялото се нивелират отрицателните значения на червеното, докато в съчетание с черно, се засилват негативните страни на червения цвят, придава му зловещ характер и от гледна точка на древната магия, символизира злите сили. Това съчетание е характерно за анархистите.


За повече информация за червеното конче: www.krasnaja-nit.ru

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт