Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ян. 2013, 21:57 ч.

Заявление за отписване по давност на ЗОВ

 • 46 502
 • 380
 •   1
Отговори
# 105
 • Мнения: 32
Пазя ги аз затова се зачудих какви пари му търсят . А в справката на сайта на НАП не излизат пропуснати месеци няма ги даже тези от 2000до 2007  пише само че е с непрекъснати ЗОП. Но писмото- покана е толкова заплашително-от публичен изпълнител  В. Гунчева '' ще бъдат предприети действия по принудително събиране ''и т.н.т  Мъжът ми щеше инфаркт да получи.

# 106
 • София
 • Мнения: 678
Щом е от публичен изпълнител с платежните и писмото при него и се изяснете, но не отлагайте!

# 107
 • Мнения: 32
  bouquetТуцка , благодаря много . В понеделник ще отидем . Да мина ли през стаята за справки да ми изкарат писменно удостоверение , че не дължим , преди да се качим при изпълнителката?

# 108
 • София
 • Мнения: 678
Още по-добре със справка от НАП.

# 109
 • Мнения: 140
При справка с ПИК излиза ли ако има невнесена осигуровка за последните 3 месеца?

# 110
 • Мнения: 15 128
Може ли някой да ми обясни каква е врътката с този ПИК?
Имам такъв, но издаден преди години от НОИ. За същия ли става въпрос, или е друг, специално за НАП?
Опитах да проверя на сайта на НАП със стария ПИК (от НОИ), който имам, но там ми искат и някакъв идентификатор, а този термин нищо не ми говори.

# 111
 • Мнения: 176
Може ли някой да ми обясни каква е врътката с този ПИК?
Имам такъв, но издаден преди години от НОИ. За същия ли става въпрос, или е друг, специално за НАП?
Опитах да проверя на сайта на НАП със стария ПИК (от НОИ), който имам, но там ми искат и някакъв идентификатор, а този термин нищо не ми говори.
Не знам дали е същият, защото аз сега си извадих от НАП, но при мен идентификаторът е ЕГН. Пробвай!

# 112
 • Мнения: 176
При справка с ПИК излиза ли ако има невнесена осигуровка за последните 3 месеца?
Да.

# 113
 • Мнения: 15 128

Не знам дали е същият, защото аз сега си извадих от НАП, но при мен идентификаторът е ЕГН. Пробвай!

Много благодаря, ще пробвам.   bouquet

# 114
 • Варна
 • Мнения: 5 327
bavmorda, като отидете с всички документи при публичния изпълнител, той ще ви каже какъв е проблемът, каква молба трябва да се подаде, за да се скачат файловете.
Аз получих веднъж такава "картичка" от НАП Варна, за дължими осигуровки от 2007 г. Оказа се, че трябва да се подаде молба за прехвърляне на задълженията от булстат на егн и всичко се оправи. Размина ми се инфаркта. Laughing

Последно трябва ли да се подава искане да ни се опрощават стари задължения? Уж погасени по давност, пък трябва! ThinkingСъвсем се обърках. Няма яснота май все още!
Скрит текст:
Как се процедира при погасени по давност задължения?
Според последните промени в закона задълженията отпреди 1.01.2008 г., за които е изтекла погасителната давност, не могат да бъдат служебно отписани от НАП, а се налага подаването на писмено заявление за изтекла давноск до края на календарната 2013 г. Заявлението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация на юридическите лица.
   http://www.firmeno.net/2012/12/blog-post_7.html
http://www.firmeno.net/2013/01/2013_30.html

Последна редакция: пт, 01 мар 2013, 20:56 от Стейси Грей

# 115
 • Алпите
 • Мнения: 10 178
... Сега е малко патово, защото за 3 осигуровки се налага акт за 500 лв. (обаче пък на теб не ти висят защото нямаш декларация...) и загуба на правата  ooooh! То и не можеш да ги подадеш, защото нямаш декларация, а тя е с акт между 500 и 1000 лв. Тя ти е най-належаща - давността й ще изтече след 1 година. Може или да намериш близък в НАП да я подадеш със задна дата, и тогава да се направиш на хахава и да преведеш всички осигуровки накуп или... нямам друг вариант. Чакаш август 2013 (до тогава си без права) - подаваш декларацията, плащаш със задна дата и ти ги възстановяват. Но тогава не знам какво ще стане с акта за 3 неплатени... Tired
Няма ли повече яснота по този казус?

Последно при внасяне на здравните осигуровки ние ли избираме за какъв период да са или се погасяват най-старите неплатени осигуровки?

# 116
 • Мнения: 140

Цитат
Последно при внасяне на здравните осигуровки ние ли избираме за какъв период да са или се погасяват най-старите неплатени осигуровки?Преди плащане на здравни осигуровки задължително подавайте заявление по чл. 2а от Наредба-8 за избор за погасяване на задължения за здравноосигурителни вноски от самоосигуряващите се лица по ЗЗО /има го на сайта на НАП/
Горното се отнася за хората имащи стари задължения за здравно осигуряване, това заявление се подава по лична инициатива и не е задължителен документ.

# 117
 • Алпите
 • Мнения: 10 178
Да, прочетох го това. Но също прочетох, че имало някакви нови бланки, на които не се попълва срок. Значи това заявление е нещо отделно и трябва сама да си го поискам в НАП или да го сваля от сайта им?

# 118
 • Мнения: 140
Аз не съм подавала лично , но януари месец ходи мой близък да подава и каза че  подал такова заявление че плаща от януари до март и наистина осигуровките му са преведени за тези месеци, въпреки че има и по-стари непогасени след 2008 г.Трябва сама да си го поискаш, иначе просто ще преведат парите за най-старата непогасена. Ако от януари има някакво изменение, не знам, ако някое момиче е ходило този месец да каже.А бланка може и да си разпечаташ и да си вземеш от НАП-а, но ако не си сигурна точно кой е образеца, по-добре от НАП.

# 119
 • София
 • Мнения: 678
охх, с тая единна сметка стана мазало!

Значи "новите" бланки без срок реално са старите платежни, в които си имаше графа, че плащането се отнася за периода "от... до ..." - това отпадна сега, просто си пишете сумата, задължено лице и параграфа, който вече е само един /с изключение на вноските за ДЗПО, но те нямат отношение по темата/. Смисълът е на практика да изчезне давността и НАП винаги да погасяват най-старото ви задължение независимо за какво внасяте пари.

За здравноосигурителни вноски на самоосигуряващи  се, вкл. безработни е предвидено да могат все пак да определят сами периода и тази опция е дадена именно с това заявление, което се попълва преди вноската за да могат да погасят точно тези задължения, които задълженото лице желае.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт