Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 75
 • София
 • Мнения: 3 737
Въпросната дама alinnna  явно не е нито кариерен консултант, нито работи в тази област. Иначе не би се държала така безобразно. Явно е влязла в темата да създава смут и да прави скандали!!!
Лично имах възможност да се срещна с експерт в тази област и поведението му беше далеч по-различно!
А, дано си права!

# 76
 • Мнения: 12 598
Част от откъслечната информация, която успях да открия по въпроса:
  Министерството на образованието, младежта и науката започва изграждане на Система за кариерно ориентиране за учениците от I до XII клас. Програмите по кариерно ориентиране се планира да обхванат около 466 000 ученици. За тази цел започва изграждането на 28 регионални центъра за кариерно ориентиране със седалища във всички областни градове на страната.
       Проектът "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси".
       Те ( кариерните консултанти) ще координират усилията си с педагогически съветници, учители и директори на училища, за да подпомогнат учениците в техния самостоятелен избор на образование или професия.
       Ще създават ефективни модели за сътрудничество между училищното образование и пазара на труда.
       Системата за кариерно ориентиране в училищното образование ще включва Национален портал за кариерно ориентиране на учениците. Това е информационно търсеща система, която ще предоставя информация за институциите в системата на средното и висшето образование, както и психологически тестове за самодиагностика на интереси, нагласи и мотиви за избор на образование и професия.


От сайта на РИО - Търговище.  Wink
Горе-долу общи приказки. Не успях да открия Националния портал в мрежата. Вероятно  още не е изграден. Интересно дали програмата ще продължи след като 10-те млн. лева бъдат напълно похарчени.

Въпросната дама alinnna  явно не е нито кариерен консултант, нито работи в тази област.
За съжаление май е.

Като събереш две и две дори можеш да откриеш коя е.

# 77
 • Мнения: 3 882
четох, ви четох ви и се веселих. Аз съм кариерен консултант и психолог.

те това ме плаши повече!

# 78
 • Своге
 • Мнения: 1 410
Днес получих две листчета, които да попълня и утре детето да занесе в училище. Едното за целодневното обучение, а другото за въпросната програма. Преди да вляза в този форум изчетох какво пише за самата програма и освен колко пари и какви разходи ще се покриват - нищо друго не разбрах. Смятам, че съм средно интелигентна, с магистърска степен, занимавам се със счетоводство, от което постоянно ми се налага да се сблъсквам с подобни програми. Ако въпросната г-жа кариерен консултант обясни какво представлява програмата ще съм много доволна. Дъщеря ми е в първи клас, но от няколко години знае какво иска, колкото и странно да звучи - тя обожава животните и иска да стани ветеринарен лекар. С часове може да стой в Зоомагазина, вместо в градинката. С какво тази програма ще й помогне и на какви теми може да се говори с въпросния психолог?

# 79
 • Sofia
 • Мнения: 1 734
...
За съжаление май е.

Като събереш две и две дори можеш да откриеш коя е.

Мда, права си! За съжаление

# 80
 • Мнения: 3 882
наемат офиси от над 200 кв. м. работят 6-7 човека за 1 област.

Никак не ми е ясно какво точно ще правят, особено с деца 1-5 клас.
След това може да им представят птоф. гимназии, но те, самите гимназии, в последно време така им падна рейтинга, че сами се представят и прелагат, така че не виждам никакъв смисъл от този проект!

За мен лично би било полезно ако разполагаха с инфо относно матури, процедури по кандидатстване след 7 или 8 клас и др. подобни.

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 19:43 от gold__

# 81
 • Своге
 • Мнения: 1 410
Следващият ми въпрос е как да кандидатствам за работа при тях  Laughing

# 82
 • Мнения: 3 882
през официалния сайт на програмата, но екипите вече са сформирани и програмата е за 2 години - прецени струва ли си.

# 83
 • Под гъбата
 • Мнения: 1 231
Така и не ми стана ясно какво толкова ги ориентират кариерно децата, чунким те не виждат какво става покрай тях!  Само пари на вятъра и губят времето на децата да се занимават с глупости, вместо да си учат уроците или да играят!
Ох, не знам какво да напиша повече! Твоите въпроси си ги задавах преди време, за това и писах тук. Викам нашата госпожа не и е обяснено, директорката и педагогическият съветник са взели решението да участват. Специално за класът на дъщеря ми не ни беше обяснено абсолютно нищо за програмата. Питах съвсем добронамерено ,да видя по другите градове, има ли повече информация. Въпросната дама, се появи в темата и започна с едни квалификации и сравнения. Това пък ме накара да погледна профилът и доста ми се изясниха някои неща за нея.
Иначе лично за мен, не виждам как биха могли да ориентират кариерно, дете в първи клас. На синковеца в училището няма такава програма а той е абитуриент тази година. Мисля че, това е програма подходяща за деца след 6 клас. Ако имаше тази програма за него, с добри педагози и специалисти биха разбрали ,че на него му се отдават езици и е подходящ за такава гимназия.  

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 20:52 от I am the same

# 84
 • Мнения: 12 598
Най-малките (I- IV клас) под формата на игри научват за професиите на хората от най-близкото си обкръжение, за най-често срещанитепрофесии в населеното място, в което живеят и за уменията, необходими за тяхното упражняване.

От сайта на РИО - Русе.

# 85
 • Мнения: 161
Аз не съм част от колегите в тези кариерни центрове, но съм свързан с тази област, обучаван съм в каквото са обучавани и те, та мисля че мога да ви дам малко инфо.
Също така не мисля, че колега консултант трябва да има такова отношение към когото и да е, особено от позицията на професионалист в областта.
Основна презумпция на кариерното ориентиране е че човек следва да избира "кариерен път" (различно е от професия) в съответствие с интересите, ценностите, уменията и личностните си характеристики. Съчетанието на тези 4 основни фактора се развива с времето, доколкото човек в жизнения си път получава опит от обкръжението си, развива се като характер и умения и следователно може да променя нагласите и интересите си. Затова теоретиците представят това развитие като спирала, един вид личността непрекъснато развива някоя част от тези неща. Друга основна концепция на кариерното ориентиране е че кариерният път може и следва да бъде планиран, това е и във връзка с концепцията за учене през целия живот.
Затова във всяка бяла държава по света от 70-те и 80-те години има разгърнати системи за кариерно ориентиране във всички аспекти - деца, студенти, възрастни, безработни, рискови групи и пр.
Целта на този проект е да "завърти спиралата" като започне от най-базовите концепции - за по-малките - да опознаят професиите на своите близки, по-нататък през основното образование ще имат по-сериозно запознаване като отново ще има аспект "натрупване на кариерна информация" - идеята е децата, заедно със своите родители да опознаят концепцията и да взима информирани решение за следващо образование, професия и живота свързан с нея. В средното образование вече, ако един ден това се превърне в държавна политика и намери финансиране ще има изграждане на кариерни планова, ще играят ролеви игри, ще се учат да пишат автобиографии и мотивационни писма (това дето сега им го пишат в "свят и личност" е такова малоумие че нямам думи) евентуално ще се сблъскат и с базови познание за държане по време на интервю за работа и пр.
Ето линк към едно "творческо" изобразяване на идеята на кариерното ориентиране - http://issuu.com/lafrikanov/docs/13_dobri_praktiki_v_kariernoto_ … zovanie_boy_pre/1
 Ето сега например се сблъскваме с незаети инженерни  и програмистки места, но пък се произвеждат безработни икономисти на килограм, а над 30% от студентите излизат при едно мое проучване с неподходящи личностни профили за избраната от тях специалност на обучение. Всъщност мисля че те на практика дори не са избирали, а просто са се записали където е звучало интересно...
Така че като цяло идеята е добра , и ако трябва да се обоснова - в ЕС децата започват също от 7 год. и в това няма нищо лошо - ето онези срещи с чичо Пожарникар или чичко Полицай например. Друг е въпроса защо няма национална стратегия все още, защо няма контролиращ орган, защо няма приоритети, като резултат - защо няма  пари за това и пр.

# 86
 • Мнения: 161
Мисля си, че част от объркването и обидите идват в крайна сметка и от неумелото съчетаване в една тема на две отделни теми, които са за проекти, които нямат нищо общо помежду си и затова вина може би има някой администратор или модератор, защото аз лично забелязах, че част от постовете са отговор на друга тема, а не на тази за кариерното ориентиране, но дали всички писали в темата са забелязали - няма как да разберем...

# 87
 • Мнения: 3 882
Основна презумпция на кариерното ориентиране е че човек следва да избира "кариерен път" (различно е от професия) в съответствие с интересите, ценностите, уменията и личностните си характеристики.
ама после отново иде реч за професиите в твоето изказване - къде е разликата?

# 88
 • София
 • Мнения: 36 901
Клишета от няколко хиляди думи. Обърнал се Илия - и пак в тия.

# 89
 • Мнения: 161
В рамките на един пост във форум не може да се изчерпи  изцяло въпроса. Разбира се, че нещата са свързани, като концепцията за кариерното ориентиране произхожда в своята същност от концепциите за професионално ориентиране, но не е едно и също нещо префасонирано и понапарфюмирано...
Професията е съвкупност от специални знания, умения и опит придобит в резултат на обучение и реализиращ се в определена трудова дейност. Кариерата  е поредица от професии и други житейски роли, които се комбинират, за да изразят ангажираността на даден човек да работи по свой цялостен модел на саморазвитие. Разликата идва от там че ако преди 20 години един човек е завършвал и до пенсионирането си рядко е сменял професията си, то днес се счита за абсолютно естествено един човек да смени между 5 и 8 професии в жизнения си път, затова и концепцията е обвързана с концепцията за учене през целия живот, освен това днес има много примери при които един човек се развива хоризонтално в  професионалния си път, вместо вертикално (т.е. той не става от младши специалист -директор, а се развива като придобива допълнителни професионални умения и знания, които му помагат да заема различни професионални роли, като в повечето случаи черпи и синергичен ефект от това). Кариерното ориентиране обхваща освен избора на професии и избора на образование, както и избора на начин за придобиване на определени умения, така и избора на определени житейски роли, ако мога да го кажа вкратце.
Идеята е децата да имат на много по-ранен етап информация за това какво изисква дадена роля или професия от човека, да развият с времето умения да планират подходящо образование и работа, да им се помогне сами да достигнат до проникновението дали те са подходящи за дадена професия или не, така че един ден да са успешни кандидатстващи или работещи в сфера по техен избор.
 Това разбира се с еднократен контакт не може да се постигне, освен това трябва целенасочено да се работи в рамките на самото училище, родителите също трябва да подкрепят развитието на тези умения за планиране на кариерата. Вие сте били свидетели на първите контакти от страна  на кариерните консултанти с училищата, а става бързо - ами имат срок да са свършили до една година с първоначалното запознаване, а на всеки кариерен консултант се падат по има - няма 3600 деца - не е лесна работа, а на всичкото отгоре е и недофинансирана...
Кариерното консултиране не на последно място няма за цел да посочи в прав текст - ти ставаш за инженер, ти ставаш за икономист и т.н. Има, разбира се, разработени личностни профили и пр. помощни техники, но те са само за общо насочване - напр. работа с цифри, работа на открито, работа с хора (разправии, екипна работа) и пр.
Надявам се да съм прояснил повече отколкото да съм разбъркал нещата...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт