Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 окт. 2004, 21:43 ч.

КАТМИ

  • 3 315
  • 11
  •   1
Отговори
  • софия
  • Мнения: 285
привет на всички как беше точно рецептата за катми, ако някой знае да каже

# 1
  • sofia
  • Мнения: 344
Баба ми ги правеше така:
Брашно, мая ,сол, вода (хладка )
Грамажите зависят от това за колко хара ще правиш.
 Да речем на 1кг брашно, 1кубче мая ,1с.л. сол и малко захар.
Розбърква се всичко, малко по гъсто от сместа за палачинки.
Оставя се да втаса или да удвои обема си.
Пекът се в сач или аз ги правя в тефлонов тиган като лeко се намазва с масло с четка или марличка.
След изваждане всяка катма се намазва с масло.Ядат се топли.
Ами това е.
Дано да съм била полезна.

# 2
  • Stara Zagora
  • Мнения: 871
И ако се сложи и малко прясно мляко, стават на голеееми дупки. Което ще рече че са станали хубави. Grinning  Wink

# 3
  • Мнения: 702
дърпам темата защото и аз се интересувам от катмите и по точно ме интересува ако може някакви точни пропорции и грамажи
Точно тези с дупките и млякото ако някой ги знае пък още по добре

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 1 873
Моята баба мажеше сача с жълтък от яйце иначе рецептата е същата.

# 5
  • Sofia
  • Мнения: 1 289
Баба слагаше и яйца.
Моята тракийска рецепта: в купичка слагам 1 ч.л. захар, кубчето мая и добавям 1 ч.ч. марна /нито студена, нито гореща/ вода и оставям да втаса. В дълбока купа разбивам 2 яйца с 1/2 ч.л. сол, добавям втасалата мая и започвам да прибавям брашното и още топла вода /около 1 л/. Количеството брашно е колкото да стане гъсто като боза. Оставям отново да втаса. Когато се появят мехурчета на повърхността и удвои обема си, значи е готово за печене. Пека на добре загрят САЧ. Тефлонови тигани др. подобни са ЕРЕС за мене. Готовите катми мажа с масло. Ако ти останат за другия ден, пак тракийски пиниз: слагат се катмите в дълбока тава исе заливат с топло прясно мляко. Оставят се да поемат и после се режат като торта.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 1 289
Цитат на: Karmen_mery
Моята баба мажеше сача с жълтък от яйце иначе рецептата е същата.

Това, с какво ще се намаже сачът зависи от това с какво е "опален". Чисто новият сач се загрява на котлона и започва да се маже с мазнина и други тайни мазила. Когато спре да поема глината повече, значи сача е готов за по-нататъшна употреба. Моя сач също го мажа с жълтък разбит с малко вода. Аз съм на 35 години, а той е поне на 40. Grinning

# 7
  • Мнения: 201
Аз правя катми така:

3 яйца
250 гр баршно
чаша кисело мляко
по чаена лъжичка сол, сода бикарбонат, захар
газирана вода, толкова, че да стане малко по-гъсто от боза

Пържат се в тиган от тефлон без никаква мазнина, обръщат се щом катмата стане на дупки. Като се извадят веднага се намазват с масло и се похлупват.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 327
Ако знаете от кога си търся рецепта за катми. Едно време баба ми ми правеше и много обичах да си ги хапвам с топено масло и захар. Но тогава бях малка и така и не запомних рецептата. Сега ще се пробва, да видя какво ще стане.
А как може да се ползва сач без огън? направо на котлона ли се слага? Или те самите представляват нещо като котлон?

# 9
  • София, Бели Брези
  • Мнения: 3 861
И аз ще напрвя катмички тези дни. Имам само един въпрос и моля ви не се смейте...Какво е САЧ??? Идея си нямам Embarassed  Embarassed  Embarassed

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 1 289
Цитат на: Stun
А как може да се ползва сач без огън? направо на котлона ли се слага? Или те самите представляват нещо като котлон?

Върху котлона няма никакъв проблем.
Цитат на: Lilly
И аз ще напрвя катмички тези дни. Имам само един въпрос и моля ви не се смейте...Какво е САЧ??? Идея си нямам

Сачът е глинен разлат съд. С кръгла форма, като тавичка, но с много нисък ръб. Моите са много стари и ги пазя като очите си, но скоро ходихме в Бачково и там на пазара до манастира видях че продават. Има и чугунени, които се мажат с олио преди изпичането на всяка катма.

# 11
  • София, Бели Брези
  • Мнения: 3 861
Благодаря за пояснението. Сега като се замисля  Thinking май съм чувала тази дума, но сама нямаше да сетя... Embarassed  Embarassed  Embarassed

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт