Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 апр. 2013, 13:46 ч.

IQ тест за деца

 • 17 848
 • 161
 •   1
Отговори
 • Athens-Varna
 • Мнения: 2 104
Можем ли да се позоваваме на тестове дадени в нета, как да определим най-точно интелектуалния багаж на детето? Ей тази тема ме вълнува, приемам съвети всякакви Laughing

Последна редакция: сб, 13 апр 2013, 19:26 от mery_strovila

# 1
 • София
 • Мнения: 36 901
А защо ти е да определяш интелектуалния багаж на детето си? Не ти ли е достатъчно това, което виждаш в детето и това, в което вярваш? Не се занимавай с глупости, че можеш да навредиш на детето! Какво ще стане, ако тестът покаже "нисък интелектуален багаж"? Нищо хубаво няма да излезе. Обичай си детето и го приемай такова, каквото е!

# 2
 • Athens-Varna
 • Мнения: 2 104
Андариел много си рязка Laughing
От градината на малката ми дадоха тази идея. Според тях детето е с висок умствен капацитет и вероятно трябва да се замисля за специализирано уч.заведение. Аз досега съм нямала база за сравнение, мислех, че пове4ето деца на тази възраст са с еднакви умения. Както и да е, ще се позова на дадените тестове в нета и евентуално да даде изпити да влезе в специализиран колеж. Може да разчита единствено на знания, нямам финансова възможност за частни колежи. Исках да съм сигурна, преди да тръгна по този път, да не ме помислят за болна от амбиции майка, затова търся подобни тестове. Разбира се, че оби4ам детето си такова, каквото е, но дори да има малък шанс да влезе в добро училище, не съм ли длъжна да му го предоставя?

Последна редакция: сб, 13 апр 2013, 19:28 от mery_strovila

# 3
 • София
 • Мнения: 36 901
Ахаа, ясно! Подхвърлили са ти от градината, ама дотам! А насочиха ли те към някакви потенциални училища, или къде да си тестваш детето? Така от тестове в нета не вярвам да получиш някакви относително надеждни резултати. Ако смятате да пробвате с кандидатстване, то специализираните училища или имат свои тестове, или се обръщат към определени фирми/специалисти, плюс разговори с детето и родителите. То не се мери ей така - някой ти казал, че детето ти е умно, и давай, ще правим тестове в мрежата! Несериозно е, а и нямаш никава гаранция дали тестовете са читави, нито какво точно мерят, нито как го мерят. Поинтересувай се конкретно кои училища какви изисквания имат и тогава решавай какво ще правиш. Иначе не си заслужава.
Е, да, рязко реагирах, но и ти поставяш така въпроса, че останах с впечатление ,че си се повела по поредната истерия на младия родител.

# 4
 • Athens-Varna
 • Мнения: 2 104
Разбрах, благодаря. Ще я пусна на изпити във въпросния колеж, и ако има късмет, дано я приемат със стипендия. Значи да не се занимавам с разни тестове сама. Peace

Последна редакция: сб, 13 апр 2013, 19:28 от mery_strovila

# 5
 • София
 • Мнения: 36 901
Е, ако толкова имаш мерак, никой не може да ти забрани!  Grinning Лично аз не съм много фен на тестовете за интелитентност, поне що се отнася до начина, по който се представят на широката публика (като нещо едва ли не магическо). Ако човек знае какъв тип са тестовете, то с упражнения  може да повиши резултата си. Затова е добре предварително да се запознаеш точно какво иска всяко конкретно училище, дали можеш да намериш примерни тестове от минали години и да се ориентираш какво и как се очаква, че и да поподготвиш малко детето. Може да се окаже, че училището има цял разработен бизнес за подготовка и прием на кандидати, и да няма много накъде да мърдаш, освен да се влееш в общия поток, за да има детето шансове. А ако тестовете на училището са чак секретни, и всичко се пази в някаква тайна, то поне няма да мътиш главата на детето с неидентифицирани тестове от някакви неидентифицирани места в мрежата. Пий вода от извора, и  ще си спестиш много излишни нерви и разочарования! Надявам се детето да е късметлия и да го харесат!

# 6
 • Мнения: 4 910
Аз нещо не разбрах. От градината ще кандидатствате направо в колеж?
За детскоградинска възраст може да се разгледа книгата "Азбука на мисленето" и ако детето прави с лекота всички задачи, значи сигурно наистина е с висок умствен капацитет. Само че обратното не важи -  ако не се справя с лекота не значи, че е с нисък Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 36 901
останах с впечатление, че става въпрос за чужбина, а там могат всякак да си наричат частните училища.

# 8
 • Athens-Varna
 • Мнения: 2 104
Аз нещо не разбрах. От градината ще кандидатствате направо в колеж?
За детскоградинска възраст може да се разгледа книгата "Азбука на мисленето" и ако детето прави с лекота всички задачи, значи сигурно наистина е с висок умствен капацитет. Само че обратното не важи -  ако не се справя с лекота не значи, че е с нисък Simple Smile
Благодаря много, точно това търсих Laughing, сега ще  потърся книжките  bouquet
Ама да, точно за частно училище става въпрос, тук се казва колеж. По принцип е платено, но има и изключения, за деца талантливи, но с нискобюджетни родители Laughing. дават им стипендия, там си ги обучават до 12 клас мисля, почти целодневно. Много е добра системата, той е американски колеж, възможностите после са неограничени за детето.
Благодаря отново Hug

# 9
 • София
 • Мнения: 36 901
точно за азбука на мисленето , въпрос не на лекота на правене, а на обучение и научаваане на някои "трикове". Гледала съм я, дори съм я давала на моите деца навремето, когато я издаваха като занимателни книжки, но след като я разгледах по-внимателно и изрешавах лично, и разбрах, че е свързана с Горна баня, вече ми се изясни картинката. Да не говорим, че твърде често задачите са с нееднозначни решения, някои са твърде обвързани с българския език, и то пак децата не могат да се сетят понякога, защото или не се разбира на картинката точно какво е, или само авторите си знаят кой е верният отговор. Повечето задачи са от категоризация, а тя се учи според това какво се очаква на изпита. Децата от различни култури и образователни системи правят категоризация по различни принципи. Затова хич недей да лежиш на ухото за Азбука на мисленето, тя е обвързана с определено училище в Бг, а и пак не е особено надеждна. Разбирам, че те сърби да разбереш дали детето ти е умно, но то няма да кандидатства тук. На теб ти трябва целева информация за определени училища по вашата чужбина. Нашенското въпросно училище е побългарен пример за това как принципно работи системата.

# 10
 • Мнения: 4 910
Andariel, гледаш от съвсем различна гледна точка. Детето няма да кандидатства в Горна баня, затова няма нужда да се подготвя по книгата, нито да научава трикове. Целта е да се провери как ще се справи. И то не по езиковите задачи, а точно по логическите.
На Румен Генков има и  още една книга. Тя е нещо като судоку с картинки. Също помага да се определи доколко развито логическо мислене има едно дете. Не мисля, че е обвързана с кандидастване в определено училище, понеже повечето тестове за интелигентност мерят точно този тип мислене.

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
Тя дори няма идея кои са училищата на място и какви изисквания имат! разбирам родителската краста и звъна в ушите на "детето ви изглежда по-умно от връстниците си, заинтересовайте се от специализираните училища за надарени деца", и желанието да провери лично дали наистина е толкова умно, но това не е насочено към определена цел, която е кандидатстванеето в определено училище. Представи си, че на Азбука на мисленето детето не се справи добре - тогава какво прави авторката - решава, че детето явно не е достатъчно умно и се отказва, или въпреки всичко продължава? Тези тестове не казват колко умно е детето, а са за отсяване на кандидати, и се броят точки. Това е кандидат-студентски изпит. Детето може да е много, много умно, но да не се представи добре на теста. Ако ставаше въпрос за мое дете, първо щях да проверя кои са училищата и какви са изискванията им, каква информация има за изпитите и правилата по приема, и чак тогава бих започнала да тествам детето. Ако целта е детето да влезе в такова училище, защото това му дава добри перспективи и обучение, то голям праз колко надарено е! Надареността е толкова субективно понятие, че няма накъде повече. Надарено в какво? В пеене, танцуване, математика?

# 12
 • Athens-Varna
 • Мнения: 2 104
Andariel права си разбира се, има я крастата, иска ми се да знам повече, преди да я водя по изпити Laughing
Тук в Атина има само едно такова училище, за надарени деца имам предвид, трудно се влиза, държат се изпити и няма примерни тестове.Така, че не си и помислям да я подготвям предварително, просто за мое осмотрение. Според учителката й в градината, детето има знания за трети клас, а още няма навършени 6. Чете и пише с лекота, решава логически задачи. Тази книжка  Азбука на мисленето ми харесва, ще й я предложа просто като занимателна такава, пада си по подобни материали.
Благодаря ви все пак, ще се обадя след Великден в този колеж да питам кога са приемните изпити, всяка година приемат по 500 деца със стипендия, може и ние да извадим късмет Wink

# 13
 • Изтрито
 • Мнения: 448
Аз също мисля, че детето ми е с повече капацитет от нормалното. В градината на празненствата където всички деца 15 на брой или повече в групата(не знам със сигурност) трябва да научат стихче на изуст и да изненадат родителите, тя ги знае всичките. Някой деца не знаят дори собственото си, а моята всички. На 2 години знаеше цялото "Аз съм българче" и още няколко като "Край Босфора". Тези "Судокута" или както там се казват ги решава с лекота. Обаче не мисля да я пращам в колеж на 5, а чакам просто да тръгне на училище и да съм до нея, като и помагам в уроците. Ще и купувам интересни енциклопедии и ще опитам да я накарам да обикне учението, за да не прави моята грешка и да учи на моята възраст нещо ей така, а да се изучи на време. Ще дам всичко от себе си и ще учим заедно.

# 14
 • Athens-Varna
 • Мнения: 2 104
А няма ли в обкновенно училище да й е скучно, докато другите деца започват от А и 1. Така тя евентуално ще си почива , в смисъл вече ги знае тези неща, а в последствие  може да се породи мързел... Знам ли, така си разсъждавам. Не съм заритала непременно да я пращам в частни училища, просто там обучават децата по-усилено, според началните им знания.

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 11:13 от mery_strovila

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт