«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

ƒеца от 1 до 6 г.
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 161 отговора

Athens-Varna

ћнени€: 2 103
ћожем ли да се позоваваме на тестове дадени в нета, как да определим най-точно интелектуални€ багаж на детето? ≈й тази тема ме вълнува, приемам съвети вс€какви Laughing
« ѕоследна редакци€: сб, 13 апр 2013, 19:26 от mery_strovila »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 18 408
ј защо ти е да определ€ш интелектуални€ багаж на детето си? Ќе ти ли е достатъчно това, което виждаш в детето и това, в което в€рваш? Ќе се занимавай с глупости, че можеш да навредиш на детето!  акво ще стане, ако тестът покаже "нисък интелектуален багаж"? Ќищо хубаво н€ма да излезе. ќбичай си детето и го приемай такова, каквото е!
÷итирай

Athens-Varna

ћнени€: 2 103
јндариел много си р€зка Laughing
ќт градината на малката ми дадоха тази иде€. —поред т€х детето е с висок умствен капацитет и веро€тно тр€бва да се замисл€ за специализирано уч.заведение. јз досега съм н€мала база за сравнение, мислех, че пове4ето деца на тази възраст са с еднакви умени€.  акто и да е, ще се позова на дадените тестове в нета и евентуално да даде изпити да влезе в специализиран колеж. ћоже да разчита единствено на знани€, н€мам финансова възможност за частни колежи. »сках да съм сигурна, преди да тръгна по този път, да не ме помисл€т за болна от амбиции майка, затова търс€ подобни тестове. –азбира се, че оби4ам детето си такова, каквото е, но дори да има малък шанс да влезе в добро училище, не съм ли длъжна да му го предостав€?
« ѕоследна редакци€: сб, 13 апр 2013, 19:28 от mery_strovila »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 18 408
јхаа, €сно! ѕодхвърлили са ти от градината, ама дотам! ј насочиха ли те към н€какви потенциални училища, или къде да си тестваш детето? “ака от тестове в нета не в€рвам да получиш н€какви относително надеждни резултати. јко см€тате да пробвате с кандидатстване, то специализираните училища или имат свои тестове, или се обръщат към определени фирми/специалисти, плюс разговори с детето и родителите. “о не се мери ей така - н€кой ти казал, че детето ти е умно, и давай, ще правим тестове в мрежата! Ќесериозно е, а и н€маш никава гаранци€ дали тестовете са читави, нито какво точно мер€т, нито как го мер€т. ѕоинтересувай се конкретно кои училища какви изисквани€ имат и тогава решавай какво ще правиш. »наче не си заслужава.
≈, да, р€зко реагирах, но и ти постав€ш така въпроса, че останах с впечатление ,че си се повела по поредната истери€ на млади€ родител.
÷итирай

Athens-Varna

ћнени€: 2 103
–азбрах, благодар€. ўе € пусна на изпити във въпросни€ колеж, и ако има късмет, дано € приемат със стипенди€. «начи да не се занимавам с разни тестове сама. Peace
« ѕоследна редакци€: сб, 13 апр 2013, 19:28 от mery_strovila »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 18 408
≈, ако толкова имаш мерак, никой не може да ти забрани!  Very Happy Ћично аз не съм много фен на тестовете за интелитентност, поне що се отнас€ до начина, по който се представ€т на широката публика (като нещо едва ли не магическо). јко човек знае какъв тип са тестовете, то с упражнени€  може да повиши резултата си. «атова е добре предварително да се запознаеш точно какво иска вс€ко конкретно училище, дали можеш да намериш примерни тестове от минали години и да се ориентираш какво и как се очаква, че и да поподготвиш малко детето. ћоже да се окаже, че училището има ц€л разработен бизнес за подготовка и прием на кандидати, и да н€ма много накъде да мърдаш, освен да се влееш в общи€ поток, за да има детето шансове. ј ако тестовете на училището са чак секретни, и всичко се пази в н€каква тайна, то поне н€ма да мътиш главата на детето с неидентифицирани тестове от н€какви неидентифицирани места в мрежата. ѕий вода от извора, и  ще си спестиш много излишни нерви и разочаровани€! Ќад€вам се детето да е късметли€ и да го харесат!
÷итирай


ћнени€: 1 593
јз нещо не разбрах. ќт градината ще кандидатствате направо в колеж?
«а детскоградинска възраст може да се разгледа книгата "јзбука на мисленето" и ако детето прави с лекота всички задачи, значи сигурно наистина е с висок умствен капацитет. —амо че обратното не важи -  ако не се справ€ с лекота не значи, че е с нисък Smile
÷итирай

—офи€

ћнени€: 18 408
останах с впечатление, че става въпрос за чужбина, а там могат вс€как да си наричат частните училища.
÷итирай

Athens-Varna

ћнени€: 2 103
јз нещо не разбрах. ќт градината ще кандидатствате направо в колеж?
«а детскоградинска възраст може да се разгледа книгата "јзбука на мисленето" и ако детето прави с лекота всички задачи, значи сигурно наистина е с висок умствен капацитет. —амо че обратното не важи -  ако не се справ€ с лекота не значи, че е с нисък Smile
Ѕлагодар€ много, точно това търсих Laughing, сега ще  потърс€ книжките bouquet
јма да, точно за частно училище става въпрос, тук се казва колеж. ѕо принцип е платено, но има и изключени€, за деца талантливи, но с нискобюджетни родители Laughing. дават им стипенди€, там си ги обучават до 12 клас мисл€, почти целодневно. ћного е добра системата, той е американски колеж, възможностите после са неограничени за детето.
Ѕлагодар€ отново Hug
÷итирай

—офи€

ћнени€: 18 408
точно за азбука на мисленето , въпрос не на лекота на правене, а на обучение и научаваане на н€кои "трикове". √ледала съм €, дори съм € давала на моите деца навремето, когато € издаваха като занимателни книжки, но след като € разгледах по-внимателно и изрешавах лично, и разбрах, че е свързана с √орна бан€, вече ми се из€сни картинката. ƒа не говорим, че твърде често задачите са с нееднозначни решени€, н€кои са твърде обвързани с български€ език, и то пак децата не могат да се сет€т пон€кога, защото или не се разбира на картинката точно какво е, или само авторите си зна€т кой е верни€т отговор. ѕовечето задачи са от категоризаци€, а т€ се учи според това какво се очаква на изпита. ƒецата от различни култури и образователни системи прав€т категоризаци€ по различни принципи. «атова хич недей да лежиш на ухото за јзбука на мисленето, т€ е обвързана с определено училище в Ѕг, а и пак не е особено надеждна. –азбирам, че те сърби да разбереш дали детето ти е умно, но то н€ма да кандидатства тук. Ќа теб ти тр€бва целева информаци€ за определени училища по вашата чужбина. Ќашенското въпросно училище е побългарен пример за това как принципно работи системата.
÷итирай


ћнени€: 1 593
Andariel, гледаш от съвсем различна гледна точка. ƒетето н€ма да кандидатства в √орна бан€, затова н€ма нужда да се подготв€ по книгата, нито да научава трикове. ÷елта е да се провери как ще се справи. » то не по езиковите задачи, а точно по логическите.
Ќа –умен √енков има и  още една книга. “€ е нещо като судоку с картинки. —ъщо помага да се определи доколко развито логическо мислене има едно дете. Ќе мисл€, че е обвързана с кандидастване в определено училище, понеже повечето тестове за интелигентност мер€т точно този тип мислене.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 18 408
“€ дори н€ма иде€ кои са училищата на м€сто и какви изисквани€ имат! разбирам родителската краста и звъна в ушите на "детето ви изглежда по-умно от връстниците си, заинтересовайте се от специализираните училища за надарени деца", и желанието да провери лично дали наистина е толкова умно, но това не е насочено към определена цел, ко€то е кандидатстванеето в определено училище. ѕредстави си, че на јзбука на мисленето детето не се справи добре - тогава какво прави авторката - решава, че детето €вно не е достатъчно умно и се отказва, или въпреки всичко продължава? “ези тестове не казват колко умно е детето, а са за отс€ване на кандидати, и се бро€т точки. “ова е кандидат-студентски изпит. ƒетето може да е много, много умно, но да не се представи добре на теста. јко ставаше въпрос за мое дете, първо щ€х да провер€ кои са училищата и какви са изисквани€та им, каква информаци€ има за изпитите и правилата по приема, и чак тогава бих започнала да тествам детето. јко целта е детето да влезе в такова училище, защото това му дава добри перспективи и обучение, то гол€м праз колко надарено е! Ќадареността е толкова субективно пон€тие, че н€ма накъде повече. Ќадарено в какво? ¬ пеене, танцуване, математика?
÷итирай

Athens-Varna

ћнени€: 2 103
Andariel права си разбира се, има € крастата, иска ми се да знам повече, преди да € вод€ по изпити Laughing
“ук в јтина има само едно такова училище, за надарени деца имам предвид, трудно се влиза, държат се изпити и н€ма примерни тестове.“ака, че не си и помисл€м да € подготв€м предварително, просто за мое осмотрение. —поред учителката й в градината, детето има знани€ за трети клас, а още н€ма навършени 6. „ете и пише с лекота, решава логически задачи. “ази книжка  јзбука на мисленето ми харесва, ще й € предложа просто като занимателна такава, пада си по подобни материали.
Ѕлагодар€ ви все пак, ще се обад€ след ¬еликден в този колеж да питам кога са приемните изпити, вс€ка година приемат по 500 деца със стипенди€, може и ние да извадим късмет Wink
÷итирай

»зтрито

ћнени€: 414
јз също мисл€, че детето ми е с повече капацитет от нормалното. ¬ градината на празненствата където всички деца 15 на брой или повече в групата(не знам със сигурност) тр€бва да научат стихче на изуст и да изненадат родителите, т€ ги знае всичките. Ќ€кой деца не зна€т дори собственото си, а мо€та всички. Ќа 2 години знаеше ц€лото "јз съм българче" и още н€колко като " рай Ѕосфора". “ези "—удокута" или както там се казват ги решава с лекота. ќбаче не мисл€ да € пращам в колеж на 5, а чакам просто да тръгне на училище и да съм до не€, като и помагам в уроците. ўе и купувам интересни енциклопедии и ще опитам да € накарам да обикне учението, за да не прави мо€та грешка и да учи на мо€та възраст нещо ей така, а да се изучи на време. ўе дам всичко от себе си и ще учим заедно.
÷итирай

Athens-Varna

ћнени€: 2 103
ј н€ма ли в обкновенно училище да й е скучно, докато другите деца започват от ј и 1. “ака т€ евентуално ще си почива , в смисъл вече ги знае тези неща, а в последствие  може да се породи мързел... «нам ли, така си разсъждавам. Ќе съм заритала непременно да € пращам в частни училища, просто там обучават децата по-усилено, според началните им знани€.
« ѕоследна редакци€: вт, 16 апр 2013, 11:13 от mery_strovila »
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 161 отговора