Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Проблемно забременяване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 107
Тат ако е висок,само той (хормон на щитовидната жлеза),има ли влияние за забременяването и ако се забременее опасно ли е за плода .Опитвам се отблизо 2 години,имам всички възможни изследвания плюс генетични и спермограма на съпруга ми ТЯ Е 60%.
« Последна редакция: чт, 02 фев 2006, 18:22 от n_a »
Цитирай

Виена

Мнения: 957
какви са ти стойностите на TSH ?
Какви са стойностите на ТАТ? Вземаш ли някакви хормони за щит. жл.?
Аз имам леко понижена функция и антитела към тиреоидната пероксидаза /ТПО/ но те не надвишават макс. допустимата граница. И лекарите ми казаха че при положение, че са взети мерки за лечение и щит. жл. се наблюдава редовно не би трябвало да има проблеми със забременяването  и в последствие с износването. Иначе проблемите със щит. жл. резултират в намаляване на способността за забременяване, спонтанни аборти, а ако бебето се износи може самото то да има увредена щит. жл. или да има изоставане в развитието. Когато заболяването е под контрола на специалист, а при евентуална бременност под още по-засилен контрол, не би трябвало да представлява проблем.
Цитирай

София

Мнения: 107
ТАТ увеличен през 06.05г 4 пъти 485
                       през 09.05г 3 пъти 345
а общите антри ТРО в норма.
Има ли лечение на ТАТ.През май боледувах от заушка възможно ли е завишените стойности да са затова.
Цитирай

Виена

Мнения: 957
Нямам представа дали има връзка между заушката и повишените стойности на щит. жлеза. Може заушката да е отприщила някакви автоимунни процеси. Добре е да се консултираш със специалист и да ти направят пълни изследвания на щит. жлеза. Мога да ти препоръчам доц. Анна- Мария Борисова, гл.консултант по тиреология, имам някакъв тел. за записане 946 10 88. Аз лично не съм ходила при нея на консултация, тъй като лекувам проблемите си в чужбина, но лекар ми я препоръча като добър специалист в България в тази област. Проблемите със щит. жлеза не бива да се отминават с лека ръка, защото макар и съвсем невзрачна тя има огромно влияние върху хормоналния баланс на организма, а веднъж объркат ли се хормоните, става неприятно.
А на въпроса дали ТАТ се лекува, ще ти отговоря, че автоимунни заболявания не се лекуват, а се подтискат. За съжаление толкова може медицината за сега, виж например ревматизъм, лупус, тиреоидит на Хашимото, тиреоидит на Базедов, диабет, мултиплена склероза, за това се сещам в момента само. Всички тези заболявания са в резултат на някакъв автоимуннен процес и не могат да бъдат излекувани, прилага се само поддържащо лечение.  Но да не те плаша с такива страхотии, проблемите със щит. жлеза могат да бъдат овладяни ако се вземат мерки навреме и не биха представлявали проблем за евентуална бременност.
Цитирай


Мнения: 553
Да се включа и аз. Аз също имам Хашимото, стойности на TSH в норма и много завишен МАТ (ТPО антитела). Та по този повод потърсих информация и намерих доста неща в интернет. Според някои последни изследвания (научни публикации в известни списания по ендокринология) се смята, че референтните стойности на TSH трябва да се занижат и горната граница да бъде 3, а не 4-5, както е сега и че дори за забременяване е хубаво TSH да е под 2. При мен е 2.52 и гинеколога ми смята, че трябва да се понижи малко. Надявам се това да помогне, защото до сега друга причина да не забременявам не е открита.
Цитирай

Виена

Мнения: 957
Erst nach entsprechender Substitutionstherapie der Schilddrüse mit dem Ziel eines basalen TSH um 1,0 μg/ml und damit gleichzeitiger Senkung ggf. erhöhter Prolaktinspiegel auf unter 15 ng/ml sowie einer Kontrolle von Sonographie und Laborparametern nach 3 Monaten sollte man an eine weitere medikamentöse Therapie (z. B. Clomiphen, Dopaminergika etc.), falls noch notwendig, denken.
Nicht zu vergessen sind weitere Maßnahmen, wie Gewichtsreduktion bei Übergewicht! (Dr. Hans-Peter Steiner, Institut für In-Vitro-Fertilisierung u. Endokrinologie, Graz)

Цялата статия, можеш да я намериш тук:
http://www.kup.at/kup/pdf/1001.pdf#search='Schilddrüse'

И тук още една интересна статия по темата и конкретно по твоя проблем:
http://www.kup.at/kup/pdf/5208.pdf

Става въпрос за специализирано медицинско списание, а не за популярен сайт.
Цитирай


Мнения: 553
Elfio, а би ли превела, че не ползвам немски? Има ли същия материал и на английски някъде?
Цитирай

Виена

Мнения: 957
За съжаление сайтът, където са статиите е на австрийско издание за медицинска литература и не знам да има английски вариант, освен кратко резюме в началото на всяка статия.
В общи линии в текста който копирах в предишния си постинг става въпрос за следното, че при заболявания на щитовидната жлеза едва след съответната терапия с хормони, с която се цели постигане на базално TSH около 1,0 μg/ml и същевременно спадане на нивото на пролактина под 15 ng/ml , както и редовно контролиране на щит. жл. с ултразвук  и лабораторните параметри в рамките на 3 месеца може да се мисли за допълнително медикаментозно лечение например с  Clomiphen и др. ако е необходимо.
 Статията се е озаглавена * Щитовидната жлеза от гледната точка на лекарите по репродуктивна медицина*.

Това за стойностите на TSH около 1,0 μg/ml  съм го срещала и по разни немски форуми. Може би е редно да спомена и реф. стойности, защото в БГ може да не са същите TSH (0.270-4.200) μg/ml 
« Последна редакция: сб, 04 фев 2006, 03:43 от elfljo »
Цитирай


Мнения: 553
Благодаря Elfljo,
И това ми е достатъчно. Референтните стойности и при мен са дадени същите.
Ето още един линк на английски, където са обобщени няколко научни публикации по въпроса:

http://thyroid.about.com/od/hypothyroidismhashimotos/a/preventative.htm

Цитирай


Мнения: 553
Ами Дани не знам и аз, но някъде четох, че е възможно и да не се разбере за бременността, защото повишените антитела са причина за много ранна загуба на плода. За сега пия Еутирокс (също така четох, че това може да понижи антителата).
Цитирай

Пазарджик

Мнения: 1 029
Успех, миличка...аз пак ще пиша, когато говоря с доцент Конова. Hug
Цитирай