Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 7 580
Дали някой може да ми обясни какво представлява глутамата. Вчера ми разказваха даста страшни неща за тази широкоразпространена добавка към храните и се чудя дали има нещо вярно Confused
Благодаря ви предварително за всяко инфо по въпроса
Цитирай


Мнения: 3 452
съжалявам, че нямам нищо запазено, но и аз съм чела само кофти неща за натриевия глутаминат - той е  овкусител във всички кубчета бульони, разтворими супи и подобни.
неговата "цел" е яденето да ти се услажда и ти да искаш да ядеш още и още и съответно да купуваш още и още от продукта....малко лаишки се изказах, но това съм запомнила за себе си....
лично аз избягвам готовите бульони и подправки.
лошото е, че и в китайската кухня се използва, а пък аз си умирам за китайско!
Цитирай


Мнения: 6 142
Натриевия глутамат е подправка, за която се счита, че няма собствен вкус, но подсилва и подчертава другите вкусове на ястието. Не знам дали е вредна или не, китайците я използват масово и я ги вижте - не са мръднали, даже се множат със страшна сила.

Ако някой е с резерви към употребата й, да има предвид, че в рецептурниците на много вериги за бързо хранене, масово е навлязла - напр. в "Хепи" я използват в оризовите си ястия (готвачите й викат китайска пудра).
Цитирай

София

Мнения: 632
Общо взето е така ,само ще добавя ,че при по продължителна температурна обработка става направо вреден!Чела съм ,че става токсичен.. Rolling Eyes,затова винаги се слага в края на готвенето! Също така съм чувала да го наричат "вкусов допинг",защото стимулира вкусовите сензори и ни дава чуството, че това което ядем има много по-силен вкус!
Аз лично отдавна избягвам да го използвам,не поради изброените причини,а защото ми се струва ,че всички ястия започват да си приличат на вкус.. Evil or Very Mad ,слагам само в краен случай,ако нещо гозбата не ми се получава. Wink
Цитирай


Мнения: 3 271
Много страшни неща мога да ти кажа за глутамата, лоша работа е. Аз заради това не ползвам подправки тип "Вегета" (въпреки, че мнооого обичам), готови супи и т.н. Масово се слага и в саламите и колбасите за съжаление  Twisted Evil
Цитирай


Мнения: 3 452
Lady Charm,
ентусиазирах се от теб да потърся инфо за глутамата и от произволен сайт, който ми даде търсачката попаднах на следната статия:


http://duh-i-istina.net/vavilon_hrani.php


още не съм я изчела цялата, че мноооого дълга се оказа, само побързах да ти я пусна....
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Прочетох статията от линка на Тането. Та значи целия китайски народ, наброяващ МИЛИАРД И ТРИСТА МИЛИОНА китайци трябва вече да сдава Богу дух...или да е безвъзвратно увреден. Ама хич не изглежда да е така.
Не казвам, че в статията изписаното е лъжа, но може би в храните то е в нищожно малко количество. И като е толкова вреден, защо се продава свободно? Има си го по магазините, опакован, с надписи...?? Shocked
Цитирай


Мнения: 3 452
Туфи, не мога да ти отговоря......
всичко опира до печалбите на хранително-вкусовата индустрия.....
аз просто гледам да избягвам ползването на изкуствени в-ва у дома, и без това ги има в почти всички готови продукти, защо да ги слагам и в моите манджички Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Да,права си, Taneto, колкото можем избягваме. Но отрови си гълтаме всекидневно дори и с въздуха...еееххх....така и ще си се приспособим към тях Wink Ще мутираме един вид! Cool
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.