Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Велико Търново
 • Мнения: 92
здр чувствам се доста объркана излязоха резултатите на сина ми /10 месеца/  от изследването за алергия  при д-р Мустаков ще ги публикувам понеже имам разни питания надявам се да ми помогнете.
Та според направеното изследване той е горе-долу умерено алергичен към всичко.Незнам дали да спра фризо 2 и да мина на ХА мляко опитах вече с НАН ХА но това мляко е пълна гадост?! НЕ знам каква диета да правя и с какво да го храня дайте някои рецепти, ще съм ви благодарна  bouquet
Може ли едно бебе на 10м да пие лекарства като тези капки например /Cusicrom collyr 3 х 2 капки във всяка ноздра - 1 мес.
СІaritin – sir. 1,0 + 0,5 ml - 10 дни / Fenistil - sol. 3 x 8 капки през устата - 5 дни  - редуване в продължение на 2 мес./
месеци наред
И изобщо това нещо наречено АД лечимо ли е или просто си оства завинаги Cry


ИЗСЛЕДВАНЕ НА СПЕЦИФИЧНИ IgE АНТИТЕЛА - (HITACHI CLA-1)
Диагноза: Dermatitis atopica. Allergia alimentaris

Препоръки и назначения:
№   Алерген    LUs   Кл.
  1.   ДПМК (D. pt.)   33   1
  2.   ДПМК (D. far.)   99   2
  3.   Aspergillus     29     1
  4.   Cladosporium  93       2
  5.   Кон                 26        1/0
  6.   Куче                67       2
  7.   Котка               61      1
  8.   Тимотейка      33   1
  9.   Пелин              55      1
10.   Бреза              37      1
11.   Яйце (белтък)41      1
12.   Мляко (краве)34         1
13.   Риба              30       1
14.   Брашно           95    2
15.   Ориз              17       1/0
16.   Соя               23       1/0
17.   Фъстъци              9     0
18.   Картофи           29   1
19.   Ябълка             63     1
20.   Морков           103    2

Класификация на силата на реакциите:

Ниво на спец. IgE    Клас   LUs
Много високо          4   >242
Високо                       3          143-242
Умерено                   2           66-142
Ниско                       1              27-65
Много ниско           1/0        12-26
Неустановимо          0          0-11

Заключение:   Значително изразена сенсибилизация към домашнопрахови микрокърлежи, плесени, куче, котка, яйчен белтък, мляко, пшеница, моркови; слабо изразена към картофи, ябълки.   Изследвал: Д-р Т. Б. Мустаков
 
Препоръки и назначения:
1.   Саниране на битовата среда от прахозадържащи материи, плесени, влага.
2.   Диета с изключване на изброените храни, както и целина, цвекло, билкови продукти от цвят, пчелен мед, оцветени храни и напитки за 3 мес.
3.   Cusicrom collyr 3 х 2 капки във всяка ноздра - 1 мес.
4.   Claritin – sir. 1,0 + 0,5 ml - 10 дни / Fenistil - sol. 3 x 8 капки през устата - 5 дни  - редуване в продължение на 2 мес.
5.   Elocom crème х1 намазване вечер – 3-7 дни при обостряне на дерматита. Lipikar почистващ гел и крем за след баня – за ежедневна употреба.

# 1
 • Мнения: 7 552
Атопичният дерматит е често детско заболяване с много характерна картина, точни критерий за диагноза, но значителна и широка диференциална диагноза (т.е мимикрира широк кръг невинни детски екземи или други кожни заболявания). Връзката на атопичният дерматит с алергия към определени храни или алергични фактори се отнася до по-малко от половината от случаите. В останалите случаи причина са широк кръг от фактори от перилни препарати до инфекции.
В останалите случаи причините за атопичният дерматит са НЕИЗВЕСТНИ и опитите ВСЯКО дете да се слага на диети или да се тестува за чувствителност към алергени, особено ако майката не забелязва връзка с определени храни е порочна и грешна. Има значение безспорно да се определи причиняващият фактор, но в ПОВЕЧЕТО случаи е трудно и всяко търсене "на всяка цена", особено при леки форми е безпредметно.
Тестуването, ако не се касае за тежки, генерализирани случаи НЕ Е ИНФОРМАТИВНО защото:

* децата често проявяват чувствителност към десетки алергени, факт който често няма никаква връзка с фазите на изостряне на атопичният дерматит, поради което не може да се направи никаква смислена връзка. Често децата проявяват кръстосани реакции при тези тестове-т.е дете с чувствителност към домашен прах е чувствително едновременно към домашни кърлежи и птичи продукти. И какво заключаваме от това?-много от майките и не подозират преди тестуването за наличие на чувствителност, защото детето е без никакви или минимални симптоми.
Пример->Майка чието здраво досега 14 мес. дете е във фаза на остра атопична екзема тестува детето си и получава (+) резултат към домашен прах и кърлежи например. Но детето е в в досег с тези алергени месеци и досега няма никаква реакция към това. Как изведнъж то става чувствително и изразява внезапно екзема? Защо по рано при първият,вторият, третият контакт детето не е реагирало? Това показва, че е много трудно да се свържат резултати от тестуване с клиничното състояние, освен, ако не се касае за група известни храни: яйчен белтък,пчелен мед, ягоди,риба, ядки, шоколад, протеини на кравето мляко. Но майките знаят за това и вече са забелязали връзката и сами отбягват тези храни.
Ябълките НИКОГА, НИКЪДЕ не са предизвиквали каквато и да а е алергична реакция в огромното мнозинство от децата, освен ако не са пръскани с пестициди.
В много случаи след тестувания, поради изключително мощните алергични дразнения децата се влошават с месеци или се провокират тежки астматични пристъпи.

Атопичният дерматит е СРАВНИТЕЛНО добре протичащо заболяване,чиито значение се ограничава само по отношение на възможността за проява на астма или алергичен ринит в по-късна възраст -около 80% от децата, но този процент не е всеобщо приет.
Основата на лечението са борбата със сухата кожа и предизвикваният сърбеж. В стадиите на изостряне единствено местното приложение на кортикостероидни кремове приготвени с ДРУГИ СЪСТАВКИ ЗАЕДНО, А НЕ САМИ овладява бързо симптомите и ликвидира рецидива за дни. Често е необходим и антибиотичен крем към кортикостероида, тъй като почти всички екземи от този тип са с вторична бактериална инфекция без лечението на която НЯМА ДА ИМАТЕ НИКАКЪВ ТРАЕН РЕЗУЛТАТ. Калцият през устата е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕН-той сам може да предизвика тежък рецидив. Аериус и Зиртек може да се използват (само единият от двата препарата, не двата заедно) САМО ПРИ упорит сърбеж на мястото на екземата, но иначе нямат НИКАКВО Влияние върху хода на екземата-особено ако Вашият случаи на атопичен дерматит не е на алергична основа. Курсовете със Зиртек ИЛИ Аериус са допустими за няколко дена само, но ако изберете добре приготвен кортикостероиден крем детето ще се подобри за дни-следователно Зиртек и Аериус НЕ СЕ ДАВАТ С МЕСЕЦИ. Избягването,страха от кортикостероидните препарати и особено неправилната им употреба Ви лишават от бързо облекчение и Ви осъждат на месеци мъчения. Често леки форми на атоп. дерматит отзвучават за 1 седмица само с хидратантен крем, докато Зиртек и Аериус Ви карат да мислите,че те подобряват състоянието ...

# 2
 • Мнения: 7 552
Овлажняващите кремове само поддържат кожата-те не могат да Ви предпазят от рецидиви или да ги лекуват. Ако има инфекция под екземата тя не изчезва по никакъв начин с каквито и да е лекарства.
Разбира се, че диетата помага, ако атопичният дерматит е от хранително естество, но аз мисля,че проблема е друг. За 6 години практика тук съм видял само ЕДИН тежък атопичен дерматит у кърмаче-останалите са лесно овладяеми форми без много рецидиви.
Проблемът с тежките алергий в БГ се причинява от ранното въвеждане на храни, както и крайно неподходящото масово тестуване с кожни тестове. Сокове и плодове от 2 или 3 месец е НАПРАВО НЕДОПУСТИМО, от 1 месец е престъпление. Бедните бебета-такива алергични и атопични реакции се отключват,че не ми е чудно всичко останало. КАТЕГОРИЧНО СЕ ОТРЕЧЕТЕ ОТ ПОДОБНИ ПРАКТИКИ. По рано от 5 месец не давайте нищо освен кърма или адаптирано мляко. Ако сте на адаптирано ползвайте само най-добри марки- Нестле или Гербер или Фризланд (Фризолак). Милупа се "слави" с общо взето проблемни млека и тежък мазен вкус на млеката.
Ябълки, ориз и моркови са най-невинните храни дори и днес-ако обаче точно с тези храни сте започнали "луди" захранвания от 1-2 месец не се учудвайте че децата реагират и на тях... При тези шизофренични програми на захранвания децата ще реагират на ВСИЧКО-няма логика,къде да търсите...
Забравих да спомена-днес на пазара се появиха два нови препарата-Елидел и Протопик ( генерично име-Такролимус 0.03%).Те не са кортикостероиди и са ИЗВЪНЪРЕДНО ефективни-опитайте ги. Много са скъпи още, но резултатите са добри...
Моля не тестувайте бедните дечица без нужда, тези Зиртек и Аериус поред за 10 дена-3 месеца-моля не е сериозно.

# 3
 • Мнения: 7 552
Зиртек-а е много добър препарат за лечение на алегичен ринит и остри хранителни алергии с дерматологични прояви (уртикарии).
Няма никаква роля при лечението на АБКМ, бронхиална астма, атопичен дерматит.
ВНИМАНИЕ! Знаейки практиките на НЯКОИ "алерголози" в София искам да предупредя всички четящи тук, че нито Зиртек, нито Аериус се дават повече от 10-ина дена. ТЕ НЕ СА СРЕДСТВА ЗА ПРОФИЛАКТИКА!!! А само за лечение на острият епизод (алергичен ринит, кожни алергии от хранително естество, упорит сърбеж при тежки атопични дерматити)!!!
Фирмата производителка изрично посочва това, както и показанията, за които се дават тези препарати. Особено неетично, неморално и осъдително е да се дават "на серии" Зиртек и Аериус с месеци ( до година), да се дават Зиртек или Аериус преди или след ваксинации, както и да се дават за заболявания, при които нямат показания (АД или бронхиална астма например). Неетично и неморално е, защото успеха на лекаря (колкото и относителен да е той при този род хронично протичащи заболявания) се поставя над детето, чрез употреба на забранени методи и неподходящи лекарства в неподходящи схеми.
Аз съм извънредно разочарован ( на моменти направо бесен) от тактиките, които определени хора там прилагат. Използвайки незнанието на родителите се използват тънки манипулации и абсолютно неприемливи дълготрайни лечения с единствената цел да се докаже "величието" на "фирмата" и да се извлече максимална финансова изгода чрез превръщане на родителите в психологично зависими от "алергичната" тема обекти. Това само увеличава печалбата, но не е медицина.
Принципът на "лечение" там е->> "дълго лечение-все нещо ще хване". Друг принцип също е "куп лекарства наведнъж->>да покрием всичко възможно".
Темата е много голяма-това е тема за несъществуващи алергии, тема за неправилна интерпретация на симптоми ( "с фенерче ни погледна нослето, и веднага разбра че имаме алергичен ринит"), тема за неправилни захранвания, водещи до алергизиране или обикновени диарии (които после се "кръщават" АБКМ), тема за неправилното използване и интерпретация на тестуваниията.

Проблемът с господин Мустаков е, че той "намери" начин "билетчето му да печели и от двете страни", както пишеше покойният Г.Марков, разчитайки на факта че в манастир пълен със слепци и този с едно око има зрение на орел. Но забравят, че има и хора с две очи.

Как става това? Много просто:
*Дете А и Дете Б ви се представят със симптоми на алергичен ринит. Вероятността едното дете да направи рецидив след обикновено 7-10 дневно лечение и отчитане на всички допълнителни фактори е 10%. За другото дете този процент е 40%. По принцип и двете деца се третират еднакво и грижите за тях са еднакви, лекарствата също, срока на лечение също. Един зрял педиатър, мислещ напред, ще се задоволи само с овладяване на острата фаза, контрол на алергичните фактори и ще мисли за възможна профилактика с ПОЗВОЛЕНИ МЕДИКАМЕНТИ само при определени условия. Тоест, той ще приеме възможността за рецидив. Както и възможността да бъде обвинен в неефективност. Защото просто заболяването е такова. Но няма да прави непозволени неща, само и само "фирмата" му да просперира.
Други обаче не мислят така->>те ще поставят и двете деца на 6-12 месечно лечение с Аериус/Зиртек +Кузихром+Фликсоназ (последните две назално) само и само защото не искат рецидив, не искат "неуспех". На каква цена това ще се постигне обаче, и за чия сметка, не е важно. Те ЛЕКУВАТ ОКОНЧАТЕЛНО! Те са резултатни. ПСЕВДОРЕЗУЛТАТНИ. А всички останали, за които моралът в професията е по-важен, са наивни глупаци. За деца, които не виждат че са с голям риск за рецидив измислят някакво обяснение. Там рискът е малък...а пък и в сравнение с кохортата от "тежки"случаи един два неуспеха "не се броят".
Обикновено тези господа практикуват такова "покритие" със силни антихистамини  до възраст 18-22 месеца (или по преценка, когато установяват вече "малък риск" да се сконфузят). Защо? Ами защото до тогава повечето от децата САМИ преодоляват мъничките проблеми на "първото детство"-атопични екземи, себорейни екземи, алергични ринити, хранителни алергии. И защото, ако до тогава децата не правят рецидив, "фирмата" ще се величае като изключително успешна. Как ще правят рецидив моля, ако давате на нещастните дечица Аериус/Зиртек за по 5-12 месеца? Да оставим настрана въпроса, че Фликсоназ назално не се дава на деца под 3 години, а назалният Натриев кромогликат е с много съмнителен резултат при малки деца. Вие ще се съгласите ли да Ви предпиша Антибиотик през месец ноември 2005, защото през месец Април 2006 може да заболеете от пневмония?

По отношение на АД:
Доказано, че в много малък процент тежки диети или хранителни рестрикции могат изобщо да повлияят хода на един АД. Изместването на АД към спектъра на алергичните заболявания, дава простор на "алерголози" за всякакви алхимии и само извращава истината. Както и лечението.

Последна редакция: сб, 04 фев 2006, 00:52 от Birdie

# 4
 • Мнения: 7 552
@nurhayat
Нито един от тестовете, които сте направили, не показва проблемни нива на отговор. Можем да продължим разговора или тук или в стики-то, което е поставила Годзила (джедай...Simple Smile  ).
Спокойно...
Опишете обривите на бебо и с каква обхватност са...

# 5
 • София
 • Мнения: 2 274
Да, нека прехвърлим разговора в новата закачена тема!
След малко ще я преместя - да не се чудите къде е!

# 6
 • Мнения: 7 552
Няма отговор, нито тук, нито там...

# 7
 • Велико Търново
 • Мнения: 92
в началото беше тежка екзема под брадичката излекувахме я сега в моманта е със много ситни пъпчици много малко на дясната бузка надолу към брадичката по тялото няма отвреме навреме се обостря но до екзема вече не се стига спряла съм кравите продукти давам НАН ХА преди давах фризо 2 не виждам разлика по-кожата днес на обяд за десерт  давах кисело краве мляко /нарочно/  за сега нищо няма ще видим утре

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт