Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 393
-7-8 жълтъка
-1/2 чаена чаша захар
-2 чаени чаши течна сметана (неподсладена)
-1 чаена лъжичка ванилия
-1/4 чаена чаша захар за коричката отгоре

Загрейте фурната на 150-160 градуса (ако е слаба, максимум на 175).
В голяма купа разбийте с телче (може и с миксер) жълтъците и захарта. Междувременно загрейте течната сметана отделно на котлона и я махнете точно преди момента на завиране. Прибавете я бавно към купата с жълтъците и захарта, като непрекъснато бъркате. Прибавете ванилията. Разбъркайте отново.

Готовата смес се разпределя в плитки керамични или други подходящи, например стъклени съдчета, но такива които да са огнеустойчиви във печката и не метални. Или аз понякога го правя в една по-голяма стъклена тавичка- когато знам, че ще си го ядем само с мъжа ми  Laughing.
Важно е да не препълвате съда (съдчетата), не трябва да е до ръба, по-скоро някъде между 2 и 3 пръста да запълва от дъното.
Въпросния съд (чета) се слага в по-голям метален, в който предварително сте налели на дъното 2-3 пръста вода.
Поставете го внимателно в предварително загряната печка и го дръжте около 40 мин, може и малко повече (наблюдавайте го да започне съвсем леко да розовее отгоре и ако разклатите леко съда, да не клати много, в смисъл вътре да не е все още течно).
Извадете от фурната и го оставете да изстине на стайна температура. Поставете го в хладилника за най-малко 2 ч, а за предпочитане- 1 нощ.
Половин- един час преди сервиране: загрейте бройлера на фурната на максималната възможна темп., или ако нямате бройлер, просто завъртете на най-високата възможна темп. Поръсете равномерно 1/4 чаена чаша захар на повърхността на крем брюлето, трябва да покрие равномерно. Сложете го във фурната възможно на най-високо и го наблюдавайте внимателно през прозорчето на фурната. Изчакайте докато захарта започне да се карамелизира, но не да пуши или става черна- някъде около 2-3 мин, супер максимум 4-5 (за по-слабите фурни).
Извадете веднага. Изчакайте няколко минути и после поставете обратно в хладилника да се охлади, мин. 30 мин, макс. 2 часа.

Надявам се да ви хареса!  Smile

Цитирай

Бургас

Мнения: 2 322
вкусно и калорично - задължително някой ден ще го опитам
Цитирай


Мнения: 258
Много добре звучи. Само да добавя, че неотдавна, в едно столично заведение, ми сервираха 3 купички крем брюле с 3 вкуса: стандартен, с кафе и с боровинки. Невероятно беше. Така че, рецептата би могла да се разнообрази по този начин. А вероятно и с други вкусове също би се получило добре.  eat
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Уаууу, наистина звучи страхотно  Peace А номера със запичането (доколкото схванах "бройлер" е горния нагревател, нали  newsm78) не може ли да се направи след като поизстине кремчето, без да се държи в хладилника? И какво става, ако стои повече от 2 часа с карамела отгоре newsm78
Цитирай


Мнения: 1 393
А номера със запичането (доколкото схванах "бройлер" е горния нагревател, нали  newsm78)
да, точно така.
Цитат
не може ли да се направи след като поизстине кремчето, без да се държи в хладилника?
може.
Цитат
И какво става, ако стои повече от 2 часа с карамела отгоре newsm78
ами можеш да го държиш колкото искаш (например два- три дни) самото кремче преди да му сложиш карамеления слой отгоре. Обаче веднъж сложиш ли го, е хубаво да го поднесеш възможно най-скоро (като преди това обаче го охладиш за въпросните не повече от два часа), защото за разлика от крем карамела например, коричката на крем брюлето отгоре трябва да е хрупкава, а това не се запазва за много дълго. Т.е. като го сложиш в хладилника за по-дълго от два часа, коричката ще е мека, а не хрупкава. Но иначе пак е вкусно, де. Wink
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Благодаря за изчерпателния отговор   bouquet  bouquet  bouquet
Цитирай

Торонто/Сливен

Мнения: 1 723
Задавам дежурния си въпрос - с какви размери е съда, в който печеш крема? Embarassed
Цитирай


Мнения: 1 393
Задавам дежурния си въпрос - с какви размери е съда, в който печеш крема? Embarassed
Зависи. "Официалният" начин е крем брюлето да се прави в малки и плитки индивидуални съдчета, нещо такова: http://www.jerseyboy.com/cooking2/creme_brulee.JPG
Аз понеже имам само 3-4 такива, а количеството е обкновено повече, го правя в една квадратна  иенска тавичка, горе долу педя и половина  широка от всяка страна. 
Цитирай

Торонто/Сливен

Мнения: 1 723
Задавам дежурния си въпрос - с какви размери е съда, в който печеш крема? Embarassed
Зависи. "Официалният" начин е крем брюлето да се прави в малки и плитки индивидуални съдчета, нещо такова: http://www.jerseyboy.com/cooking2/creme_brulee.JPG
Аз понеже имам само 3-4 такива, а количеството е обкновено повече, го правя в една квадратна  иенска тавичка, горе долу педя и половина  широка от всяка страна. 

Да де, аз за "неофициалната" тавичка питах. Wink Мерси.  bouquet
Цитирай


Мнения: 258
А каква точно течна сметана използваш?
Цитирай


Мнения: 1 393
А каква точно течна сметана използваш?

Не мисля, че марката има кой знае какво значение.
Аз съм извън България, т.е. не знам какви марки течна сметана точно продават у нас, но наистина мисля, че каквато и да купиш ще стане. Smile
Цитирай
moje li s po malko qica zashtoto ne sum finansovo tolkova dobre Crying or Very sad che da izhabq osem qica  Money ????? Sad
Цитирай

София

Мнения: 278
в едно столично заведение, ми сервираха 3 купички крем брюле с 3 вкуса: стандартен, с кафе и с боровинки. Невероятно беше.   eat
Извинявай, а кое е това заведение? Че много обичам крем брюле  chef
Цитирай

Плевен

Мнения: 1 364
А каква точно течна сметана използваш?

Не мисля, че марката има кой знае какво значение.
Аз съм извън България, т.е. не знам какви марки течна сметана точно продават у нас, но наистина мисля, че каквато и да купиш ще стане. Smile

Марката едва ли има значение, наистина, но има значение сметаната да не е растителна. А в БГ май само "Президент" е от краве мляко, "Хопла" и "Халта" са растителни. С тях съм пробвала два пъти и все не ми се получаваше крема, докато не гледах по телевизията готварско предаване, в което казаха, че за Брюлето е важно сметаната да е животинска.
Цитирай


Мнения: 2 187
в едно столично заведение, ми сервираха 3 купички крем брюле с 3 вкуса: стандартен, с кафе и с боровинки. Невероятно беше.   eat
Извинявай, а кое е това заведение? Че много обичам крем брюле  chef

Аз лично точно такова брюле съм яла в Before & After на "Христо Белчев". Но може и на друго място да има. Във всеки слуай там е много добро. Peace


А иначе аз не съм се наканвала вкъщи да си правя крем брюле, някак си това е от нещата, към които имам необясним респект и не смея да правя. Smile  Ще взема да пробвам.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.