Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 4 008
Реших да споделя рецептата за питата, която сътворих за прощъпулника на дъщеря си. За пръв път месих пита сама и се получи нещо прилично: http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=471&AlbumId=31269
Добре се наду и се опече отлично, беше и вкусна, лесно се прави. На вид е малко смешна, ама става.  Mr. Green

Рецептата е  комбинация от няколко - прочетени тук и от рецептата на майка ми. Две мами от форума също я правиха и бяха доволни - също им беше за пръв път месенето.  Smile

ПОГАЧА "Слънчева маргаритка":

Продукти:

4 яйца, /без 1 жълтък - за намазване на питата/;

1 кг брашно, /може и малко повече да отиде да има за фигурки за украса/;

1 пакетче мая;

2 с.л. захар;

1 ч.л. сол;

1 кофичка кисело мляко;

Сусам за поръсване;

Мед за мазане;

Сирене - според вкуса;

1 пакет масло - 125 грама.


Една по-дълбока тава ви трябва, в стаята да е топло, за да втасва по-бързо.
Продуктите – със стайна температура.

Приготвяне:

Маята + малко брашно, щипка захар и сол се прави на кашичка и да шупне до двоен обем.

Брашното се пресява в голяма купа, прави се кладенче и се изсипва там млякото, разбитите яйца – без 1 жълтък, захарта, солта, 2/3 от маслото. Омесва се хубаво до меко, нелепящо тесто. Меси се по-продължително време, така става по-мека и на конци питата. Втасва половин час - 40 минути.

От тестото се правят три топки, отделно една по-малка топка за средата и за украса.


Тавата се маже с масло.
От топките се точат продълговати правоъгълници. Мажат се с масло и се ръсят със сирене. Завиват се на руло по дължината. Трите рула се плетат на плитка, слагат се в тавата в кръг, по средата четвъртата топка. Втасва 30-40 минути, като се внимава да не превтаса -  почти да удвои обема си.
 
Включва се фурната на 200 градуса на долна степен. Прави се украса от остатъка тесто, смесено с повече брашно, за да е по-твърдо. Мъже се питката с жълтък, ръси се със сусам, слага се украсата.

Пече се на долна степен на 200 градуса, докато се изпекат страните й и отдолу – ще се зачервят и отделят от страните на тавата, после се включва само на горна степен да се зачерви добре и отгоре. Проверява се с дървено шишче дали е изпечена в средата.

Готовата питка се маже с мед, завива се с две кърпи – и на топло.


Името на питата е моя измишльотина.  Laughing  Сплетох питата на плитки като козунак, за да не се разпадне, докато се търкаля.   

Импровизирах и сложих очички, носле и усмивчица за украса върху средното топче, така че да заприлича на личице, а плитките отстрани - на лъчи или на листенца на маргаритка. Иначе с тия плитки не става много равномерна питата при втасването, та ако желаете можете да си направите в друга форма питката - като класическото "Слънце", или "Хризантема".

Ако не искате много-много да се смесват сладко-соления вкус, можете да не слагате сирене, а стафиди примерно в рулата. Или пък да сложите по-малко захар, за да преобладава соленият вкус.

Да ви е вкусно!    Very Happy
Цитирай

Шумен

Мнения: 903
Браво, супер е питата, представям си, ако не ти беше за първи път. Много е хубава. Ще си запиша рецептата, че аз ще трябва да правя 2 и май ще е по-добре да се подготвям от сега.
Цитирай

София

Мнения: 293
Момичета може ли да разкажете малко повече за самото "мероприятие". Какво точно се прави, чувала съм, че се пуска едно ходещо детенце - ама преди питката ли, след ли, ... подаръци носят ли се, какво се прави?
Другата седмица сме на прощъпулка на детето на кумичката, а скоро ще трябва и на Ели да направим, но нито тя, нито аз сме съвсем наясно с обичайте и сега събираме инфо по въпроса Wink
Цитирай


Мнения: 4 008
Мерси, DidiPSmile Питата наистина се прави лесно. Важното е да я месиш по-дълго време, да втаса добре - и да внимаваш да не превтаса и да спазваш указанията за печене. Аз я пекох първо на долна и после на горна фурна, защото печката ми е малка и ако я бях включила и горе, и долу, щеше да изгори от горната страна. Ако си познаваш фурната, можеш да печеш едновременно от двете страни, но аз реших да не рискувам. 

slato, ето една статийка за прощъпулника: http://www.bg-mamma.com/site/content/view/286/60/

Ние канихме само нашите родители плюс едно семейство с бебок. Подаръци май не се подаряват, но пък може  да занесете, няма да ви се разсърдят.  Wink
След като търкулнахме питата, едната баба слезе долу, намери група малчугани,  на едното дете му връчи парче от питката - да обиколи блока тичешком с нея, без да пада. После почерпи децата навън с бонбони и това беше. Хапнахме и пийнаме, повеселихме се.  Smile

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.