Имайте пред вид, поне аз не обичам месо , кисна предварително месото в хладилника поне 2 часа като 3 пъти сменям водата.
Имай предвид една кокошка 2 килограма има месо 1,3 кг сурово, като се свари 0,700 кг.На това слагам един пакет дробчета сурови 0,5 кг.Отделям мазнина за супи и слагам в камерата на хладилника.
1. Сварявам печурките смилам ги и тавата в хладилника. Не изхвърлям бульона и той в хладилника.
2. Дробчетата само попарвам / иначе пастета става сух /.Смилам.Бульона изхвърлям.
3.Сварявам месото в тенджера под налягане. Обезкостявам и махам и кожата.Смилам и в тавата при другите съставки. . .
Втори път смилам всичко. Поръсвам обилно с черен пипер през мелничката и ким на зърна.
Бульона от кокошката още топъл в равни количества с гъбения изсипвам върху сместа и пробвам. . С ръчната преса за картофи мачкам не силно и добре обърквам с вилица. и пак мачкам и бъркам.Използвам всичкия гъбен бульон. Пробвам. Може в блендера , но на малки количества и за по 3 секунди. Но става много гладко и не ми е по вкуса.Обичам го да не толкова гладко. . Оставям за 30 мин. в хладилника да поеме бульоните пак разбърквам
Сместа поема много бульон.
Насипвам в 400 мл бурканчета ,че по добре умея да ги затварям.
Слагам капачката на буркана , минавам с тъпото на ножа почти хоризонтално, наклонен ножа до 30 градуса да се отвори капачката, затварям и после леко пак отгоре с ножа да прилегне капачката за буркана.
Половин час след като заври , но не газ а на котлон.Едва да къкри.
Това ви гарантира 6 месеца . Ако искате повече, един час.
Значи в старите книги пише че се стерилизира на 80 градуса.
Останалия бульон утаен и прецеден преди да се охлади в хладилника , заедно с кожичките, шийките някои дребни костици по които има месо , пак стерилизация в 800 мл буркани за по една супа.Аз оставям от бялото месо, цъклите дето казваше баба , да не е без хич месо супата.
Обичам после посолени кожичките препържени в олио. .
Иначе за по лесно , може обезкостена кокошка и в два буркана от 800 мл,разпределени единия за супа, единия за ястие.
.