Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2006, 23:04 ч.

Германия- двойно гражданство

 • 1 954
 • 12
 •   1
Отговори
 • do Hamburg / Varna
 • Мнения: 83
Въпросът ми е към живеещите в Германия с двойно гражданство. Аз преди една година си подадох документи за немско гражданство и ми казаха, че преди да го получа първо трябва да се откажа от българското си гражданство. Опита ми за съвет от посолството беше естествено излишен. Интересува ме как може да се запази българското гражданство и да се получи, и немско. Ако има някои който да разполага с повече информация, мерси предварително.

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Отговорът zа съжаление е много лесен, не можеШ да си zапаzиШ БГ гражданството  Sad

# 2
 • Гермнания
 • Мнения: 293
Не става, няма как да го запазиш. Поне такива са ми спомените, нас ни накараха да се откажем и българското ни замина за 5-та глуха.

# 3
 • Мнения: 3 424
Чувала съм, че хора се отказват, вземат немското, после подават документи за възстановяване на българското. Разбира се, без да декларират, че имат немско. Ако някога БГ я присъединят към EU обаче, ще секнат тия далавери, щото връзката между немските и българските паспортни системи ще се подобри и трикът ще излезе наяве.
P.S. Впрочем за да вземеш българско гражданство, трябва да се откажеш от другото ти, четох скоро.

# 4
Ето необходимите документи за възстановяване на българско гражданство, ако се откажеш от него за да вземеш немско.
Обърни вномание на т.10 (изискването за постоянно пребиваване)
 СПИСЪК НА НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО

1. Молба от лицето по образец - Приложение № 2 към Наредба № 1от 1999 г. за прилагане на Глава пета от Закона за българското гражданство;
   Молбата трябва да бъде написана на български език.
2. Препис от акта за раждане или дубликат на удостоверение за раждане, издаден от съответния български или чуждестранен компетентен орган ;
3. Свидетелство за съдимост от Република България и от страната, чийто гражданин е молителят. Ако той трайно пребивава в трета държава, представя свидетелство за съдимост и от местните чуждестранни органи.
4. Документ от прокуратурата, че срещу молителя няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер, ако лицето живее постоянно в Република България.
5. Медицински документ, издаден от лекарска консултативна комисия (ЛКК) на лечебното заведение, обслужващо лицето по местоживеене, удостоверяващ, че лицето не страда от заболяванията по чл. 61, ал.1, чл.146, ал.1, т.1 и 2 от Закона за здравето, както и от предаваните по полов път болести; при липса на ЛКК документът се издава от общоболничната ЛКК на съответната районна или областна болница – документът се издава от съответните чуждестранни органи, ако молителят живее в чужбина;
6. Декларация по образец, съгласно Приложение № 4 към Наредба №1
7. Актуална фотоснимка паспортен формат– 1 брой
8. Фотокопие на документ, удостоверяващ самоличността на молителя;
9. Вносна бележка за платена държавна такса в размер на 3 лв., за лица до 16 год. и учащи до 26 год.-1 лв., а за лица от небългарски произход - 10 лв. по сметка БНБ – ЦУ, Министерство на правосъдието, сметка № 3000173700, БИН – 6301301084, Банков код – 66196611. Сумата се внася в ДСК.
10. Лице от небългарски произход, освободено от българско гражданство по негова молба или по силата на изселнически спогодби, сключени от Република България, представя и удостоверение от МВР, че има разрешено постоянно пребиваване най-малко 3 години към датата на подаване на молбата.
   

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Коколинка,  zабравяШ една подорбност  Wink  Немците не раzреШават двойното гражданство. Ако 4овек си вzима БГ гражданството обратно и немските власти раzберат, моментално отнемат немското гражданство.

То си е и логи4но, zаЩо Ще накарат 4овек да се откаже от едно гражданство ако беШе раzреШено после пак да си го вzимаШ обратно?

# 6
Не можеш да си запазиш българското гражданство, за съжаление. Немците са непреклонни в това отношение. Единственото изключение, за което знам аз, е Папата, той е с 2-но гражданство - Ватикана и Германия

# 7
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
може да се zапаzи, ако по някакви причини БГ не те освободи от бълг. гражданство. Но това едва ли може да стане.

Внимавай с въzстановяването на бълг. гражданство, след като си вzела немското.  Наскоро така лишиха доста турци от немското гр., които си бяха въzстановили в последстие турското.  Така че това не би трябвало да е опция zа теб.

# 8
 • На Триъгълната земя в кьошето ... бях
 • Мнения: 980
А как беше zа децата newsm78 Те имаха правото да имат гражданствата на родителите си, но след пълнолетие трябваше да иzбират Thinking или си оставаха с две  newsm78

# 9
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Децата , родени след 2000 г. имат право на двете до пълнолетие и тогава ще избират/ако не се промени нещо до тогава Wink/.
Сестра ми живее в Г-я, едното дете е родено 99г. и има само немско гражданство, другото е родено 2001г. и е с две- бълг. и немско!

# 10
 • Германия
 • Мнения: 649
а как се взема и българско гражданство за децата? на нас ни дадоха автоматично немско при раждането и въобще има ли смисъл и от българското  newsm78 сега може да ме нападнете, но само от патриотизъм? на малкият не му правят проблеми при влизане и излизане от българия  Rolling Eyes

# 11
 • Гермнания
 • Мнения: 293
По принцип щом сте с немско, няма смисъл и българско,поне аз смятам така.Защото и да го имате него, нищо  няма да ви помогне.Така или иначе децата ни нищо не получават от България.Ние също, цялото семейство,сме с немско, досега проблеми никога не сме имали  при влизане и излизане в и от България.Само една година, ме спря Полиция за проверка и ме попита колко време ще остана в БГ, защото с немска книжка съм имала право само 3 месеца в годината да карам.Та това беше общо взето.

# 12
Двойното гражданство обаче е възможно за ЕО-граждани със взаимна спогодба. За БГ това ще е възможно след 01.01.2007. Знае ли обаче някой, дали БГ ще подпише с другите ЕО-страни?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт