Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 септ. 2013, 10:12 ч.

ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 130 518
  • 689
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 1 566
http://recepti.gotvach.bg/r-53216-%D0%9F%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%88 … B%D0%BA%D0%B0?l=1. Аз ще предложа това приятно зимно мезе ,не знам дали до сега някой от вас го е правил .пилешко месо ,орехи ,чесън ,желатин .. става много вкусно .може да се сложат други ядки и подправки по вкус .и с други месо предполагам ,че става .       http://pep-4o.blogspot.bg/2012/11/blog-post_25.html?m=1. Правила съм и този пастет ,ако може да мине за мезе ,също е много вкусно .

# 661
  • у нас
  • Мнения: 1 050
Някой да е правил собрасада ?

# 662
  • Русе
  • Мнения: 1 840
Остава да почакам 15-20 дни .

# 663
  • Мнения: 1 454
Остава да почакам 15-20 дни .


 



Може ли рецептата?

# 664
  • Русе
  • Мнения: 1 840
Скрит текст:
Остава да почакам 15-20 дни .


 



Може ли рецептата?


http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_2005.html

# 665
  • Мнения: 127
Joy


Да се оплача - аз всъщност заложих едни 4 чоризота (чориза? как е множественото число  Laughing)

4 броя чоризо?

Да пращам и аз адрес  Grinning

# 666
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 11 142
Аз да споделя малко опит. Правя пастърма по рецептата с марината с алкохол в нея. Месото престоява 24 часа, после отцеждам, измивам, пресовам за 1 нощ и на сутринта овалвам и закачам да виси.

Да, но ... последния път не успях да извадя местото след 24 часа, станаха повечко часовете, както и стоя под тежестите не 1 нощ, а 24 часа. Така и при овалването - пое по-малко подправки, и по-бързо изсъхна, заради дългото пресоване. Но е и по-соленично, заради това, че по-дълго беша в маринатата. То само на мен ми е солено, за другите е ОК, но ... различно стана. Всичко й се обърка на тази партида, но само аз недоволствам  Mr. Green

Преди да съхне:



След 10-15 дни сушене - твърдичко и трудно за рязане:

# 667
  • Пловдив
  • Мнения: 11 507
Да питам...колко време може да държим месото покрито със сол?Питам щото тоя път ми е повече,нямам подх.съд и го насипахме в голям леген...обаче дали щото е едно в/у друго или солта е фалшива,не всички оарчета са добре осолени...почистихме и пак насипахме с нова порция сол.

# 668
  • Мнения: 467
Здравейте, извинявам се за нахлуването,  но някой може ли да сподели изпитана рецепта за домашен пастет.

Последна редакция: нд, 10 дек 2017, 10:05 от ogan1

# 669
  • Мнения: 3 461
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/nov/29 … hicken-liver-pate
Цяла статия посветена на идеалния пастет.  bouquet Изключително е добра, анализира няколко различни методологии, докато изведе най-добрата. Рецептата е елементарна.

350g почистени пилешки дробчета
175g масло, нарязано
1 глава лук шалот/влашки лук - тук спокойно ползвам една малка глава домашен лук, много ароматен и крехък, главата е колкото голям кестен
1 чаена лъжичка прясна мащерка
75ml вино мадейра
75ml пълномаслена животинска сметана
½ чаена лъжица сол
1 зрънце бахар, смляно
¼ чаена лъжица джинджифил (който ние НЕ харесваме, поради което го смених със същото количество индийско орехче)

Пилешките дробчета се нарязват на сравнително равномерни парчета по около 1.5 см. Загряваме малка част от маслото на средно силен котлон и когато то се сгорещи, задушаваме ситно нарязания лук и мащерка в него. Трябва да омекнат, но не да се карамелизират. Увеличаваме температурата на котлона до средно към високо и добавяме дробчетата в него. Запържваме ги за около две минути, докато станат равномерно кафеви отвън, а отвътре са все още розови.

Вадим дробчетата, лука и мащерката и ги изсипваме в хухненския робот, където ще бъдат смлени. В тигана добавяме мадейрата и я оставяме там, докато се редуцира до две лъжици. Добавяме мадейрата, сметаната, солта и другите подправки в кухненския робот и пасираме до получаване на наистина гладка смес. Тук е моментът да нагласим подправките според личния си вкус.

Сместа може а се прецеди, за да бъде наистина гладка. След първия пастет, тази стъпка я пропускам. Охлаждам пастета за половин час. Разтопява се останалото масло и се излива върху пастета. Аз съм запечатвала пастет и с желатин, разтопен в обезмаслен пилешки бульон. По повърхнстта на пастета подредих запържени печурки на фигурки, сложих стръкчета мащерка и зрънца сладка царевица от консерва, след което залях композицията с желирания пилешки бульон. Стана красиво и не чак толкова мазно, колкото с маслото. Така или иначе, и желатина, и маслото се избутват настрани и се яде само пастета.  Laughing

# 670
  • Мнения: 1 454
Влизам за един съвет.Правих филе от пилешки гърди,но малко ги пресолих.Може ли да се направи нещо или вече е късно?

# 671
  • Пловдив
  • Мнения: 11 507
Нашата реколта...

# 672
  • Пловдив
  • Мнения: 411
Влизам за един съвет.Правих филе от пилешки гърди,но малко ги пресолих.Може ли да се направи нещо или вече е късно?

Какво го прави?

# 673
  • Мнения: 1 454
Явно вече е късно,защото е изсъхнало.

# 674
  • Пловдив
  • Мнения: 411
Явно вече е късно,защото е изсъхнало.

По принцип мезетата може да са по-соленички защото не се ядът директно. Но ако наистина е толкова солено че да не може да се яде, пробвай или да го сложиш във вода за няколко часа и пак да го изсушиш малко, или го нарежи и го сложи със сметана сладка царевица в йеана глас  на ниска температура за няколко часа.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт