Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора
Имам дете на 9 г. с лека форма на умствено изоставане.Правихме много изследвания,но никой не можа да ни каже от къде идва и какъв е типът на лечение.Моля Ви,ако някой знае нещо по темата да ми пише.Ето и в резюме подробностите:
бременността ми протече нормално,раждането също.Когато стана на 3 год.,разбрах,че нещо не е наред.отидохме в клиниката на Чавдаров,правихме ЕЕГ /нищо не показа/,психологически тест и се оказа че IQ не съответсва на годините на детето.започнахме лечение с барокамера,логопед и психолог.проблеми с двигателната система нямаме,но трудно говореше.На 5 год,направихме и скенер, но и там нищо.започна да пие  лонамин и ноотропил.Отложих я с една год. за първи клас и сега е първи клас.Има проблем с концентрацията,не внимава в час,не иска да пише.В училището има логопед  и ресурсен учител,които се занимават с нея отскоро,благодарение на холандската фондация"Лале"/в България слабо се интересуват от хората с увреждания/,а от другата седмица ще има и психолог.Ако някой има горе-долу същите проблеми,пишете ми!
« Последна редакция: Четв., 16 Февр. 2006, 13:50 от loora »
Цитирай


все пак докторите не пишат ли някакви дори и хипотетични диагнози!
защото това умствено увреждане може да е резултат от много неща...
ако можеш напиши всички диагнози които предполагат докторите
Целувки на малкото слънчице
п.п.къде сте го водили? работи ли с психолози? с други специалисти? има ли двигателни проблеми?
Цитирай


Т.нар.умствено изоставане не е заболяване,а е състояние. То не подлежи на медицинско лечение, а само на педагогическо и психологическо въздействие с цел максимално подобряване. За най-добри резултати е препоръчително детето да премине на интегрирано обучение ако е в общообразователно училище и с него да се занимава ресурсен учител, а ако е необходимо-и логопед. При децата с лека степен на УИ може да се постигне много, но най-важното е да се възпитават полезни навици у тях, както и възможно най-голяма самостоятелност, разбира се - с контрол от ваша страна.
Много често при това състояние причината така и не става ясна. Може да е действал някакъв фактор в периода на бременност, по време на раждането, веднага след него, като естеството му е разнообразно - инфекции, травми, наследственост и др. Но на вас това не ви върши работа, защото дори и да се установи,както казах, не медицинско лечение може да е в помощ, а обучение в широк смисъл. Затова - успех!  Smile
Цитирай


Пишете тук! Винаги ако не със съвет или конкретна помощ - ще можем да дадем едно приятелско рамо Wink
ПЪки и знае ли човек - може да откриете и други майки с деца с вашия проблем.
Във форума имаме и логопеди и пишат и психолози... винаги може да получите инфо!
Успех!
Цитирай


На мен ми се иска да попитам какви изследвания се правя, за да се установи дали едно дете има умствено увреждане или не?
Цитирай


А ВАШАТА ДЪЩЕРЯ КОЛКО Е ГОЛЯМА И КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ПРИ НЕЯ?
В ПОМОЩНО ИЛИ МАСОВО УЧИЛИЩЕ ХОДИ?ОСВЕН РЕСУРСЕН УЧИТЕЛ,ПОСЕЩАВА ЛИ ЛОГОПЕД  И ПСИХОЛОГ? Very Happy Very Happy Very Happy
Цитирай


На мен ми се иска да попитам какви изследвания се правя, за да се установи дали едно дете има умствено увреждане или не?

Основното изследване е тест за интелигентност.

П.П. Говорим за умствено изоставане, а не за "увреждане".
Цитирай


kakva e ra3likata mejdy ymstveho i3ostavane i yvrejdane? newsm78
Цитирай


Няма разлика. Кодира се с F70, като лека умствена изостаналост. Установява се само с тест за интелигентност, като диапазонът е от 50 до 69 точки. Пише, че разбирането и използването на езика изостава в различна степен, като проблемите в речевото изразяване, пречещи на независимосто функциониране на лицето, могат да персистират в зряла възраст. Съпътстващи състояния могат да бъдат аутизъм, други разстройства н арзавитието, епилепсия, разстройство на поведението или дори телесни недъзи. Пише, че ако се работи усилено с такива деца, могат да се развият много добре и да имат съвсем нормален живот. Моето лично разбиране е, че с всички проблемни деца трябва да се работи много от специалисти - логопед и психолог, витамини от В гамата и ноутропил са съпътсващи терапията и много да се играе с детето, много да му се разказва, много време да му се отделя и така, особено ако е по- навреме, всяко дете може да влезе в норма. Имах съученичка, която сега като ги чета тези книги с толкова кодове, разбирам, че е била от някой от тези проблемни деца, а те симптомите толкова се припокриват и всеки родител на проблемно дете, може да открие симптоми почти във всички диагнози, та разбирам, че тя е била от проблемните деца, но баба й и дядо й много се занимаваха с нея, и във времето, когато частните уроци, бяха по- скороизключение, отколкото практика, тя се ползваше от тях почти ежедневно, а и резултати имаш - беше отличничка. Демек, всяко дете може да дава добри резултати, но някои се нуждаят от повече работа, без почивен ден.
Цитирай


tova f70 koeficent na inteligentnost li 3na4i?
Цитирай


Не, диагнозата се кодира така, на база на коефициент за интелигентност между 50 и 69, който се отчита, след направен от психолог и адаптиран за възрастта тест за интелигентност.
Цитирай


Чета непрекъснато всички теми за различните деца и ми е много тежко. Незнам какво и е на моята дъщеричка. Нищо не откриха генетиците, но проблема си го има. Работят с нея логопеди, ходи в такава д. градина, но много боледува и ефекта е нулев. Вече сам почти на ръба....никой нищо не ми препоръчва. Нищо не пие за стимулиране на мозъчната функция. Незнам към кого да се обърна? Всеки дига ръце и казват...ами тя си е малформативна и колкото се развие...толковалллнемога много да искам!!! Но аз не сам сагласна с това...Трябва има някъде нещо...трябва да тръгна от някъде...че времето си лети!!!! Извинете ме мили майчета, ако темата не е на мястото и!!!!
Цитирай


qneka мила, не се отчайвай. Важното е да си даваш кураж, че дъщеря ти разчита на теб. За съжаление не винаги има промяна и е много тежко, защото ти се иска и твоето дете да е като другите  Praynig Praynig Praynig всяка майка да го доживее, но ...
Прегръщам те силно.
Цитирай


като чета написаното от loora нещо сякаш ме хвана за гърлото - имам чувството,че аз съм й диктувала и описвала проблемите на моето дете. Дъщеря ми е на 11г.- трудно се концентрира, "витае из облаците", липсва й логическо и абстрактно мислене, трудно й е да разказва, прескача от тема на тема, говори неща, които по принцип са верни, но нямат връзка с контекста на разговора, което й пречи при контактите с връстниците й. Водят я с минимална мозъчна дисфункция - ЕЕГ и ЯМР нищо не показват, пие ноотропил и нивалин, Направихме 1 курс, сега почваме втори - в клиниката "интермед прима" - пловдив, при проф,Хайдаров -по метода на Хохлов-лечение с аминокиселини, не знам доколко ще помогне,но съм длъжна да опитам... Побъркващо е да искаш да помогнеш на детето си и никой да не може да ти каже кой е правилния път! търся логопед или психолог за връзка по нета - за съвети и подкрепа
Цитирай


Пропуснах да кажа, че сега има EQ-93, когато беше на 5г. имаше 75eq, всяка година напредва, което ме обнадеждава, в масово у-ще, работи с компютър - основно игри и в нета, но все пак е голям напредък. Като цяло борбата е жестока!
Цитирай


1-14 от 21 отговора