Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 окт. 2013, 14:56 ч.

Добри частни училища в София

 • 31 235
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте,

Десет години живяхме в Лондон и ни предстои преместване в София от юли 2014. Регистрирам се във форума с молба за мнения. Имаме 2 деца - едното на 8, другото на 13. Търся добри частни училища в София, и ако положението е както тук в Лондон, скоро ще е време да кандидатстваме. Децата ми и двете разбират български език, пишат горе долу, но в ежедневието си комуникират на английски език. В момента и двете ми деца учат в частни училища, от които съм много доволна, и това, че ще трябва да сменим държавата малко ме притеснява.

Разгледах сайтовете на няколко училища. За сега не мога да реша, а и не всички си пишат таксите за обучение. За малкото дете харесах Света София, Увекинд и ЕСПА, но не мога да намеря каква е таксата за Света София? Някой знае ли? За големия син се спрях на Американски колеж и гимназия Златарски. Също така не съм наясно как ще ни таксуват - децата все пак са българи, но не идват от българската образователна система.

Има ли държавни училища, които да са добри и към които да се насоча? Надявам се някой да е минал вече по този път. Всякаква информация ще ми е полезна.

# 1
 • Мнения: 1 315
Здротавейте,

За Колежа ви давам сайта, там е казано - ако идва от училище извън българската образователна система - 15К евро     http://www.acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx  Не пречи, естествено да се пита пак...

За Св. София трябва да им се обадите има си там изпити, с езика няма до имате проблем, те ще преценят за другите предмети, дали нивото му стига за 8-ми клас, проблемът ще им е с българския но може да е преодолим, с повече работа.
Иначе таксата им е около 4.5К  виж в темите за частното образование тук например се дискутираха http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=724991.630  , там се дискутираха цени на различните частни училища между които и Св. софия.
Златарски със сигурност ще ви приемат, там ако си плащаш таксата нямаш грижи...
Успех!

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 16:06 от StefanB

# 2
 • Мнения: 5
StefanB,
Много благодаря за бързия отговор. Като че ли за малкото дете повече се притеснявам - имате ли някакъв поглед над тези три начални училища? С какво се отличават едно от друго? Аз държа на дисциплината и академичната подготовка, в никакъв случай не търся разглезване на децата - напротив. След около месец ще пътуваме до София и съм решила да обиколим тези училища и се надявам тогава да мога да преценя кое училище ще е подходящо в нашия случай.

Попаднах и на Англо-американското училище, което е може би най-безопасен вариант за нас, но е безумно скъпо и имам чувството, че е училище за чужденци, които си живеят в някакъв техен свят извън българската реалност. Така ли е? Аз си мисля, че ако ще се установяваме в София, то децата трябва да бъдат интегрирани с българчета, за да могат да се развиват нормално, а не като цветя в саксия.

В момента тук плащаме по 9000 паунда на дете на година, като си ги возим сами с мъжа ми до училище сутрин. Отделно плащаме извънкласните занимания след училище.

# 3
 • Мнения: 1 315
То колко се плаща в ус или на оствова или тук има значение като се сложи от другата страна какви пари изкарваш, естествено... щото 9к паунда са си 30-40% от нормалната английска заплата, а 9к лева си е почти цялата, хайде не средна, а малко над средната българска...
В поста ми от вчера има грешка - За св. София е написано изпити за 8-ми клас, всищност там са до 8-ми клас, така че четете 2-ри клас, за малкото дете... 
Вторият линк към темата за частните училища е мястото , където вероятно изчерпателно, бихте намерили отговор на въпросите за тях, там хората споделят преки впечатления. Лични набл'дения от Св. София нямам, на мои близки децата завършиха там, бяха много доволни, дори едното го приеха в Англо-американското на пълна стипендия, другото в Американския колеж.
За Англо-американското също май имаше тема, общо взето според мен представата Ви е реална. Детето на близки мои приятели завърши там миналата година сега е в Кингс Колидж учи математика. Випуска им беше 9 деца ако не бъркам. Сега вече са по два класа новите, но има такъв момент, повечето са деца на дипломати, ли англоговорящи търговски представители. Учат по Ай-Би системата.
най-добре като се приберете се разходете, но е хубаво да се ориентирате колкото е възможно а темата за частните училища, мисля, ще Ви помогна.
Успех отново!

# 4
 • Мнения: 4 879
Според мен, добър вариант за дете, което идва от Англия, е и "Св. Георги". Там учат доста на английски. Чувала съм, че имат деца на семейства, които са идват от чужбина.

Моите деца са в "Св. София".
За прием след 1 клас имат 3 три тежки изпита (бълг., мат. и англ.)+психолог. За да се обяви прием, трябва да се освободи някоя бройка. Обикновено има и доста кандидати. Ако решите да пробвате, трябва да готвите много сериозно математика и български, ясно, че с английския няма да имате проблеми. Не знам за какво изпитват, децата ми са там от предучилищна.

# 5
 • Мнения: 5
Много благодаря за отговорите.

# 6
 • София
 • Мнения: 9 083
Аз също си мисля, че "Свети Георги" е един добър вариант за деца идващи от англоговоряща среда.
За ЕСПА мнението на всички около мен, а и тук във форума е доста негативно. Имах познати, чието дете беше там - преместиха го. Не са ми много близки и рядко ги виждам, но ще поговоря по-подробно с майката когато имам възможност.

# 7
 • Мнения: 1 426
има и още едно английско училище http://aea-bg.com/portfolio/elementary/ Таксата вече не е малка (има я на сайта им). В училището освен англоговорящи учат и деца българчета. Обучението е изцяло на английски от нейтив спикърс. Българска диплома не се получава.

# 8
 • София
 • Мнения: 428
Англо-американското училище е прекрасно, но доста скъпо:

http://www.aas-sofia.org/

Едното детенце скоро ще е по-голямо и ще трябва да избира и гимназия (аз бих препоръчала Американския колеж в София).

# 9
 • Мнения: 5
Благодаря ви много за мненията. За тези училища, които не дават българско удостоверение (английска академия и англо-американско училище) не съм много сигурна. Все пак тук в Лондон децата ми ходят на британски училища, и ако ще сме в София, то по-добре да са в училища, където ходят българчета и се говори на български език. Така си мисля, че ще им е по-лесно да се адаптират към българската реалност.

За малкото търся училище, където рисуват, пеят, танцуват и имат много спортове. За голямото дете ми е по-важно да да набляга на математиката, компютрите и физиката, при него не са ми чак такъв приоритет извънкласните.

Има ли държавни училища, които да са добри? Или да не се заблуждавам и да се ориентирам само към частните?

А чисто битово, знаете ли до колко часа са децата на училище? Тук започват в 8.45 и са до 3 следобяд. Затова гледам да организирам занимания и след училище до към 17.30.

# 10
 • София
 • Мнения: 428
Не съм съвсем сигурна каква диплома дават в Англо-американското, но знам, че там си учат и доста българчета, въпреки че като цяло наистина се учи на английски.

Аз не съм съвсем сигурна голямото детенце кой клас би било в България? В кой клас очаквате да го запишете? Тай като така или иначе след 7-ми клас децата кандидатстват...

Аз лично съм привърженик на частните училища. Всъщност не на всички частни училища (говоря за гимназии по скоро)...реално на 3-4 конкретни.

Иначе вероятно има и не лоши държавни училища - убедена съм, че навсякъде има добри учители и тн., но не може да се отрече, че по-добрата база и по-големия бюджет (и фактът, че в крайна сметка това е бизнес) определено е стимул да се обръща по-голямо внимание на качеството на образованието.

Може би проверете Италианския лицей?

# 11
 • Мнения: 4 879

За малкото търся училище, където рисуват, пеят, танцуват и имат много спортове.


Разгледайте и варианта - Българско школо. Сградата им е страхотна и имат доста такива дейности.


За голямото дете ми е по-важно да да набляга на математиката, компютрите и физиката, при него не са ми чак такъв приоритет извънкласните.


Американският колеж и Бълг. школо са едно до друго.
АК си е много силно у-ще и отговаря на Вашите изисквания, единствено май минавате в графата като ученици от чужбина и таксата е много висока тогава.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 954
Десет години живяхме в Лондон и ни предстои преместване в София от юли 2014. Регистрирам се във форума с молба за мнения. Имаме 2 деца - едното на 8, другото на 13.
Преди избора на училище е важно да прецениш в кой клас по Бг система ще продължат децата.
Препоръчвам да се обадиш или пишеш в инспектората по образование за ориентир специално за голямото дете. При него е много важно дали ще продължи в 7-ми клас или в 8-ми, доколкото на око преценявам от възрастта, която си писала. Ако е в 7-ми ще имате една година за ориентация и след това детето може да продължи в някоя от езиковите гимназии (държавни) или Американски колеж (частен с такси и от около 6000 евро за Бг ученици и три пъти повече за деца от други държави, опростенчески казано). Като цяло имай предвид, че държавните езикови и математически гимназии (в момента 8-12 клас) са предпочитаната форма за учещите здраво деца. Чудесна алтернатива е Американският колеж, но ако трябва да се плащат 18 000 евро на година и детето така или иначе знае езика, не мисля че си струва. Последният съвет давам от позицията на родител с дете в АК.
За малкото дете страшно много зависи къде ще живеете и какви са училищата с удобна за вас локация. Като цяло има две частни училища, където се учи здраво - Света София и Питагор. Имат сайтове с доста информация. И в двете чуждия език е английски и в този смисъл не съм убудена, че са добър вариант за вас. Личната ми препоръка е да се огледаш за частно училище с немски или добро държавно+жена за помощ с прибирането и домашните (да кажем, че 300-600 лева на месец е ориентир в зависимост от часовете и квартала). Ако децата учат в частно училище с транспорт ще трябва отново да ги посреща човек м/у 5 и 6, което не пасва лесно в графика на работещи родители и ще ти трябва допълнителна помощ (баба или с/у заплащане).
Накратко съветът ми е преди избора на училища, да заете в кой клас ще бъдат децата, къде ще живеете и дали можете да разчитате на помощ от някоя баба.
Обичайно таксите за основните частни училища стартират от 3000 евро и стигат до около два пъти по толкова. В частните гимназии са малко по-ниски с изключение на АК и местата, където се учи за диплома за т.нар. international baccalaureate.
Ако мога да бъда от полза, пиши тук или на ЛС, моите деца са с подобна разлика и по 2-3 години по-големи от твоите.

# 13
 • Мнения: 1 270
И аз с две ръце бих препоръчала "Питагор" като начално у-ще - много сериозно учене, изключително добри и отзивчиви учители, отлична дисциплина, допълнителни занимания - спортове и изкуства; 1-4 клас учат от 8 до 17.30, от 5 клас нагре - от 8 до 14.30. Но ако търсите по-творческо у-ще, както видях в последния ви пост, може би е добре да погледнете също така "Рьорих" и "Артис".  Иначе за голямото, щом държите на изброените предмети, също бих заложила от частните най-вече на ПЧМГ.
И още един вариант за начално - "Дрита": много добро ниво на обучение + голямо разнообразие от извънкласни занимания.

Последна редакция: сб, 19 окт 2013, 13:13 от ibm

# 14
 • София
 • Мнения: 1 696
има и още едно английско училище http://aea-bg.com/portfolio/elementary/ Таксата вече не е малка (има я на сайта им). В училището освен англоговорящи учат и деца българчета. Обучението е изцяло на английски от нейтив спикърс. Българска диплома не се получава.
Интересно, срещали ли сте някъде  мнения за това училище?

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт