«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

”чилища
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора


ћнени€: 5
«дравейте,

ƒесет години жив€хме в Ћондон и ни предстои преместване в —офи€ от юли 2014. –егистрирам се във форума с молба за мнени€. »маме 2 деца - едното на 8, другото на 13. “ърс€ добри частни училища в —офи€, и ако положението е както тук в Ћондон, скоро ще е време да кандидатстваме. ƒецата ми и двете разбират български език, пишат горе долу, но в ежедневието си комуникират на английски език. ¬ момента и двете ми деца учат в частни училища, от които съм много доволна, и това, че ще тр€бва да сменим държавата малко ме притесн€ва.

–азгледах сайтовете на н€колко училища. «а сега не мога да реша, а и не всички си пишат таксите за обучение. «а малкото дете харесах —вета —офи€, ”векинд и ≈—ѕј, но не мога да намер€ каква е таксата за —вета —офи€? Ќ€кой знае ли? «а големи€ син се спр€х на јмерикански колеж и гимнази€ «латарски. —ъщо така не съм на€сно как ще ни таксуват - децата все пак са българи, но не идват от българската образователна система.

»ма ли държавни училища, които да са добри и към които да се насоча? Ќад€вам се н€кой да е минал вече по този път. ¬с€каква информаци€ ще ми е полезна.
÷итирай


ћнени€: 485
«дротавейте,

«а  олежа ви давам сайта, там е казано - ако идва от училище извън българската образователна система - 15  евро     http://www.acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx  Ќе пречи, естествено да се пита пак...

«а —в. —офи€ тр€бва да им се обадите има си там изпити, с езика н€ма до имате проблем, те ще прецен€т за другите предмети, дали нивото му стига за 8-ми клас, проблемът ще им е с български€ но може да е преодолим, с повече работа.
»наче таксата им е около 4.5   виж в темите за частното образование тук например се дискутираха http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=724991.630  , там се дискутираха цени на различните частни училища между които и —в. софи€.
«латарски със сигурност ще ви приемат, там ако си плащаш таксата н€маш грижи...
”спех!
« ѕоследна редакци€: чт, 10 окт 2013, 16:06 от StefanB »
÷итирай


ћнени€: 5
StefanB,
ћного благодар€ за бързи€ отговор.  ато че ли за малкото дете повече се притесн€вам - имате ли н€какъв поглед над тези три начални училища? — какво се отличават едно от друго? јз държа на дисциплината и академичната подготовка, в никакъв случай не търс€ разглезване на децата - напротив. —лед около месец ще пътуваме до —офи€ и съм решила да обиколим тези училища и се над€вам тогава да мога да прецен€ кое училище ще е подход€що в наши€ случай.

ѕопаднах и на јнгло-американското училище, което е може би най-безопасен вариант за нас, но е безумно скъпо и имам чувството, че е училище за чужденци, които си живе€т в н€какъв техен св€т извън българската реалност. “ака ли е? јз си мисл€, че ако ще се установ€ваме в —офи€, то децата тр€бва да бъдат интегрирани с българчета, за да могат да се развиват нормално, а не като цвет€ в сакси€.

¬ момента тук плащаме по 9000 паунда на дете на година, като си ги возим сами с мъжа ми до училище сутрин. ќтделно плащаме извънкласните занимани€ след училище.
÷итирай


ћнени€: 485
“о колко се плаща в ус или на оствова или тук има значение като се сложи от другата страна какви пари изкарваш, естествено... щото 9к паунда са си 30-40% от нормалната английска заплата, а 9к лева си е почти ц€лата, хайде не средна, а малко над средната българска...
¬ поста ми от вчера има грешка - «а св. —офи€ е написано изпити за 8-ми клас, всищност там са до 8-ми клас, така че четете 2-ри клас, за малкото дете... 
¬тори€т линк към темата за частните училища е м€стото , където веро€тно изчерпателно, бихте намерили отговор на въпросите за т€х, там хората сподел€т преки впечатлени€. Ћични набл'дени€ от —в. —офи€ н€мам, на мои близки децата завършиха там, б€ха много доволни, дори едното го приеха в јнгло-американското на пълна стипенди€, другото в јмерикански€ колеж.
«а јнгло-американското също май имаше тема, общо взето според мен представата ¬и е реална. ƒетето на близки мои при€тели завърши там миналата година сега е в  ингс  олидж учи математика. ¬ипуска им беше 9 деца ако не бъркам. —ега вече са по два класа новите, но има такъв момент, повечето са деца на дипломати, ли англоговор€щи търговски представители. ”чат по јй-Ѕи системата.
най-добре като се приберете се разходете, но е хубаво да се ориентирате колкото е възможно а темата за частните училища, мисл€, ще ¬и помогна.
”спех отново!
÷итирай


ћнени€: 4 878
—поред мен, добър вариант за дете, което идва от јнгли€, е и "—в. √еорги". “ам учат доста на английски. „увала съм, че имат деца на семейства, които са идват от чужбина.

ћоите деца са в "—в. —офи€".
«а прием след 1 клас имат 3 три тежки изпита (бълг., мат. и англ.)+психолог. «а да се об€ви прием, тр€бва да се освободи н€ко€ бройка. ќбикновено има и доста кандидати. јко решите да пробвате, тр€бва да готвите много сериозно математика и български, €сно, че с английски€ н€ма да имате проблеми. Ќе знам за какво изпитват, децата ми са там от предучилищна.
÷итирай


ћнени€: 5
ћного благодар€ за отговорите.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 5 089
јз също си мисл€, че "—вети √еорги" е един добър вариант за деца идващи от англоговор€ща среда.
«а ≈—ѕј мнението на всички около мен, а и тук във форума е доста негативно. »мах познати, чието дете беше там - преместиха го. Ќе са ми много близки и р€дко ги виждам, но ще поговор€ по-подробно с майката когато имам възможност.
÷итирай


ћнени€: 1 425
има и още едно английско училище http://aea-bg.com/portfolio/elementary/ “аксата вече не е малка (има € на сайта им). ¬ училището освен англоговор€щи учат и деца българчета. ќбучението е изц€ло на английски от нейтив спикърс. Ѕългарска диплома не се получава.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 98
јнгло-американското училище е прекрасно, но доста скъпо:

http://www.aas-sofia.org/

≈дното детенце скоро ще е по-гол€мо и ще тр€бва да избира и гимнази€ (аз бих препоръчала јмерикански€ колеж в —офи€).
÷итирай


ћнени€: 5
Ѕлагодар€ ви много за мнени€та. «а тези училища, които не дават българско удостоверение (английска академи€ и англо-американско училище) не съм много сигурна. ¬се пак тук в Ћондон децата ми ход€т на британски училища, и ако ще сме в —офи€, то по-добре да са в училища, където ход€т българчета и се говори на български език. “ака си мисл€, че ще им е по-лесно да се адаптират към българската реалност.

«а малкото търс€ училище, където рисуват, пе€т, танцуват и имат много спортове. «а гол€мото дете ми е по-важно да да набл€га на математиката, компютрите и физиката, при него не са ми чак такъв приоритет извънкласните.

»ма ли държавни училища, които да са добри? »ли да не се заблуждавам и да се ориентирам само към частните?

ј чисто битово, знаете ли до колко часа са децата на училище? “ук започват в 8.45 и са до 3 следоб€д. «атова гледам да организирам занимани€ и след училище до към 17.30.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 98
Ќе съм съвсем сигурна каква диплома дават в јнгло-американското, но знам, че там си учат и доста българчета, въпреки че като ц€ло наистина се учи на английски.

јз не съм съвсем сигурна гол€мото детенце кой клас би било в Ѕългари€? ¬ кой клас очаквате да го запишете? “ай като така или иначе след 7-ми клас децата кандидатстват...

јз лично съм привърженик на частните училища. ¬същност не на всички частни училища (говор€ за гимназии по скоро)...реално на 3-4 конкретни.

»наче веро€тно има и не лоши държавни училища - убедена съм, че навс€къде има добри учители и тн., но не може да се отрече, че по-добрата база и по-големи€ бюджет (и фактът, че в крайна сметка това е бизнес) определено е стимул да се обръща по-гол€мо внимание на качеството на образованието.

ћоже би проверете »талиански€ лицей?
÷итирай


ћнени€: 4 878

«а малкото търс€ училище, където рисуват, пе€т, танцуват и имат много спортове.


–азгледайте и варианта - Ѕългарско школо. —градата им е страхотна и имат доста такива дейности.


«а гол€мото дете ми е по-важно да да набл€га на математиката, компютрите и физиката, при него не са ми чак такъв приоритет извънкласните.


јмерикански€т колеж и Ѕълг. школо са едно до друго.
ј  си е много силно у-ще и отговар€ на ¬ашите изисквани€, единствено май минавате в графата като ученици от чужбина и таксата е много висока тогава.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 848
ƒесет години жив€хме в Ћондон и ни предстои преместване в —офи€ от юли 2014. –егистрирам се във форума с молба за мнени€. »маме 2 деца - едното на 8, другото на 13.
ѕреди избора на училище е важно да прецениш в кой клас по Ѕг система ще продължат децата.
ѕрепоръчвам да се обадиш или пишеш в инспектората по образование за ориентир специално за гол€мото дете. ѕри него е много важно дали ще продължи в 7-ми клас или в 8-ми, доколкото на око прецен€вам от възрастта, ко€то си писала. јко е в 7-ми ще имате една година за ориентаци€ и след това детето може да продължи в н€ко€ от езиковите гимназии (държавни) или јмерикански колеж (частен с такси и от около 6000 евро за Ѕг ученици и три пъти повече за деца от други държави, опростенчески казано).  ато ц€ло имай предвид, че държавните езикови и математически гимназии (в момента 8-12 клас) са предпочитаната форма за учещите здраво деца. „удесна алтернатива е јмерикански€т колеж, но ако тр€бва да се плащат 18 000 евро на година и детето така или иначе знае езика, не мисл€ че си струва. ѕоследни€т съвет давам от позици€та на родител с дете в ј .
«а малкото дете страшно много зависи къде ще живеете и какви са училищата с удобна за вас локаци€.  ато ц€ло има две частни училища, където се учи здраво - —вета —офи€ и ѕитагор. »мат сайтове с доста информаци€. » в двете чужди€ език е английски и в този смисъл не съм убудена, че са добър вариант за вас. Ћичната ми препоръка е да се огледаш за частно училище с немски или добро държавно+жена за помощ с прибирането и домашните (да кажем, че 300-600 лева на месец е ориентир в зависимост от часовете и квартала). јко децата учат в частно училище с транспорт ще тр€бва отново да ги посреща човек м/у 5 и 6, което не пасва лесно в графика на работещи родители и ще ти тр€бва допълнителна помощ (баба или с/у заплащане).
Ќакратко съветът ми е преди избора на училища, да заете в кой клас ще бъдат децата, къде ще живеете и дали можете да разчитате на помощ от н€ко€ баба.
ќбичайно таксите за основните частни училища стартират от 3000 евро и стигат до около два пъти по толкова. ¬ частните гимназии са малко по-ниски с изключение на ј  и местата, където се учи за диплома за т.нар. international baccalaureate.
јко мога да бъда от полза, пиши тук или на Ћ—, моите деца са с подобна разлика и по 2-3 години по-големи от твоите.
÷итирай


ћнени€: 705
» аз с две ръце бих препоръчала "ѕитагор" като начално у-ще - много сериозно учене, изключително добри и отзивчиви учители, отлична дисциплина, допълнителни занимани€ - спортове и изкуства; 1-4 клас учат от 8 до 17.30, от 5 клас нагре - от 8 до 14.30. Ќо ако търсите по-творческо у-ще, както вид€х в последни€ ви пост, може би е добре да погледнете също така "–ьорих" и "јртис".  »наче за гол€мото, щом държите на изброените предмети, също бих заложила от частните най-вече на ѕ„ћ√.
» още един вариант за начално - "ƒрита": много добро ниво на обучение + гол€мо разнообразие от извънкласни занимани€.
« ѕоследна редакци€: сб, 19 окт 2013, 13:13 от ibm »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 549
има и още едно английско училище http://aea-bg.com/portfolio/elementary/ “аксата вече не е малка (има € на сайта им). ¬ училището освен англоговор€щи учат и деца българчета. ќбучението е изц€ло на английски от нейтив спикърс. Ѕългарска диплома не се получава.
»нтересно, срещали ли сте н€къде  мнени€ за това училище?
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора