«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

∆ивеещи в чужбина
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
15-20 от 20 отговора


ћнени€: 3 964
„ј—“ Ў≈—“ј

ѕътуване на деца със самолет

ћного авиокомпании позвол€ват на деца над пет години да пътуват сами.  ато допълнение към нормални€ риск свързан с полета, в тези случаи съществува и допълнителен риск свързан с това че детето пътува само. ћного от тези рискове могат да бъдат покрити чрез използването на н€колко основни предохранителни мерки. —ледните правила ще помогнат и на децата които пътуват сами и на тези които са отговорни за т€х да решат много от проблемите които могат да възникнат.

Ј ѕреценете възрастта на детето, както и неговата зрелост: «а тази задача можете да спазвате следните препоръки. јко вашето дете е достатъчно гол€мо за да пътува самосто€телно в градски€ и междуграски€ транспорт, може да се отдел€ от семейството и да прекарва самосто€телно времето си, пътува колективно в организирани екскурзии с група и с организирано преспиване такова дете е може би е на възраст на ко€то може да пътува без придружител с полет който включва дори см€на на самолета. Ќон стоп полет би бил възможен и за дете на по-малка възраст.

Ј ќсигурете личност ко€то ще посрещне детето: ќсигурете отговорена личност, ко€то ще посрещне детето в дестинаци€та за ко€то то пътува, ще бъде запозната с всички детайли от неговото пътуване и ко€то ще ви информира по телефона и ще потвърди пристигането му в дестинаци€та за ко€то то пътува. Ћичността ко€то ще посрещне детето тр€бва да бъде указана и идентифицирана и информаци€та за не€ тр€бва да бъде предоставена на авиокомпани€та. “ази личност тр€бва да е на летището преди полета да е кацнал и да ви информира по телефона, че детето е пристигнало. јко не можете да потвърдите присъствието на тази личност на аерогарата преди пристиганетона полета вие тр€бва да имате алтернативна личност ко€то да посрещне детето.

Ј  ажете на вашето дете какво да очаква по време на полета: ¬ие тр€бва да об€сните €сно на детето какво ще се случи по време на полета и какъв вид опит да очаква. “о тр€бва да знае къде ще седне, колко ще продължи полета има ли междинно кацане и кой ще го посрещне. јко не познава лично лицето, което ще го чака би било добре да има със себеси снимка на тази личност.

Ј ќбсъдете с вашето дете начина му на поведение по време на полета: ќбезателно отделете време за да дискутирате с детето ви поведението му по време на пътуването. “ова включва както държанието на останалите пътници така и неговото поведение. јко определен пътник се държи неподобаващо бъдете сигурни че детето ви ще информира служителите на авиокомпани€та или бордни€ състав.  ъм такъв вид поведение се отнас€т грубото държане, нахално и оскърбително поведение, или заплашително такова; неуместно трогателно поведение, или прекалено сладкодумно, предлагане на храна или други предмети, както и вс€ко друго поведение което може да накара детето да се почувства неудобно или уплашено.

Ј »зискайте подход€що м€сто за детето:  огато правите резерваци€та на детето и при регистраци€та му на летището се убедете че детето има удобно м€сто. ѕри възможност изискайте детето да бъде настанено само на реда или поне с една празна седалка между него и друг пътник. »зискайте детето да бъде настанено на м€сто или ред където другите пътници не консумират алкохол.

Ј «апознайте се с правилата на авиокомпани€та: ¬с€ка авиокомпани€ може да има различаващи се специфични изисквани€ и правила как да настан€ва непридружени деца. «апознайте се детайлно с правилата на авиокомпани€та при придружаването на децата в трансферното летище и правилата за настан€ване в случай, че полетът закъснее или по н€каква причина бъде отклонен за друго летище.

Ј ¬земете специални предпазни мерки при свързващ полет: јко детето тр€бва да смен€ва самолети уточнете с авиокомпани€та превозвач кой ще придружи детето между отделните изходи. «а тази услуга може да ви се наложи да заплатите допълнителна сума и е необходимо обикновенно за деца от 5 до 8 години и се препоръчва и за тези над 8 години достатъчно големи за да могат сами да се придвижат но не до толкова за да се справ€т с потенциалните проблеми или на съблазните на оживеното летище.

Ј ќсигурете достатъчно време за регистраци€та на летището: Ќеобходимо е да планирате пристигането си на летището по-рано от обичайно необходимото и да останете и след излитането на самолета. јко има промени в разписанието преди излитането на самолета или анулаци€ на полет поради технически или други причини присъствието ви на летището ще ви даде възможност да предприемете необходимите допълнителни мерки за да се справите със ситуаци€та.

Ј «апознайте се със служител€ отговар€щ за детето ви: Ќеобходимо е вие и вашето дете да имате необходимото време и да се запознаете с отговорни€ служител, който ще има отговорност за детето ви на борда на самолета и да се убедите, че той е получил задачата да наблюдава детето ви на борда особено в по-големите самолети, където изискването е този служител да се намира в зоната където е настанено детето ви.

Ј ѕридружете детето до неговото м€сто: јко е разрешено, придружете детето до неговото м€сто на борда на самолета и проверете зоната около м€стото му за опасни предмети Ц тежки багажи или обемни вещи в багажника /товарни€ отсег над главана му/. јко забележите нещо нередно свързано с настан€ването на детето, свържете се с отговорни€ служител на борда или агента по регистраци€та за да решат възникналите проблеми.

ѕътуването с деца особенно с бебета или такива, които точно прохождат изисква специално внимание от страна на възрастните които ги съпровождат и които са отговорни за т€х. Ќа базата на анализа на инциденти и по-специално на инциденти вкючващи деца могат да бъдат дадени следните н€колко правила за безопасност при съпровождането на деца.

Ј ѕланирайте предварително пътуването си и се подгответе за него: ќтговорете си на въпроса какво ще ви бъдене обходимо за да можете да се грижите нормално за нуждите на детето по време на полета както и какви специални случаи могат да възникнат за които също тр€бва да имате готовност. «апомнете, отговорност на авиокомпани€та е да превози пътниците до дестинаци€та до ко€то те са закупили билет, но отговорност на родителите е да се грижат за децата по време на полета.

Ј ¬земете със себе си всичко най-необходимо за детето по време на пътуването: ¬земете достатъчно храна, пелени или памперси, лекарства и медикаменти, и други вещи, които биха могли да ви потр€бват в случай, че полетът ви закъснее или ако н€кой от куфарите ви се загуби по време на полета. Ќосете със себе си всички необходими за детето неща особено ако детето ви е на специална диета или провежда медикаментозна терапи€.

Ј  онтролирайте детето си през време на цели€ полет: ¬ие, а не кабинни€ състав е отговорен за контрола върху действи€та на детето ви по време на цели€ полет. Ќеконтролираното дете много бързо може да намери път€ до опасни за него зони. “акава зона е пътеката между седалките или зоната където се намират съоръжени€та на кабинни€ състав. ќсобено е опасно детето да не бъде притиснато то движещи се по пътеката възрастни или да бъде зал€то с горещо кафе или чай от обслужващи€ кабинен състав.

Ј Ќастанете детето си на м€сто което не е до пътеката между креслата: ћалките деца се радват когато имат възможност да се разхождат и да изследват околното пространство. ќпасността идва че могат да не бъдат забел€зани от възрастни движещи се по пътеката и лесно да бъдат наранени. Ќай добри€т вариант ако детето пътува с двама възрастни да бъде настанено на седалката между т€х или ако е до две години в скута на родител€.

Ј јко при критична ситуаци€ се задейства системата за подаване на кислород, поставете първо сво€та маска: “ози съвет може да изглежда жесток, но за него има много резонна причина. јко се забавите с постав€нето на вашата маска, мозъкът ви може да изпадне в кислороден глад /хипокси€/ и в този случай да загубите съзнание. ѕри това положение вие н€ма да можете да помагнете нито на себе си нито на детето си.

Ј ∆елателно е детето ви да бъде със закопчан предпазен колан или в случай, че е по-малко в специална предпазна система. “ова важи особено за кратките полети. ¬ъзможно е самолетът във всеки момент да попадне в турболентна зона, така че дръжте детето си с предпазни€ колан колкато се може по дълго. јко детето иска да стане и да се разходи наоколо, разрешете му само ако надписа Узатегнете предпазните коланиФ не свети.

Ј ¬земете със себе си само безопасни играчки. »зб€гвайте остри и твърди играчки, както и тежки или такива които лесно могат да се счуп€т. јко детето има електронна игра позволете му да играе с не€ само след като се консултирате с кабинни€ състав. ≈лектронни игри или други устройства могат да повли€€т на радионавигационните средства на самолета и да доведат до проблеми в полета.
÷итирай


ћнени€: 3 964
„ј—“ —≈ƒћј

¬ъведение.

јко не сте бизнесмен, пътуващ само с дипломатическо куфарче и нотбук, то въпросът " ак, какво и колко багаж мога да превоз€ със самолета с който пътувам?" е възниквал у ¬ас не един път. ¬ тези н€колко реда ние ще се опитаме да ¬и запознаем с основните вопроси, свързани с перевоза на багаж, като:
- норма за превоз на безплатен багаж;
- цена за превоз на свръх багаж;
- превоз на габаритни вещи и нестандартен багаж, ръчен багаж и превоз на животни.
Ќеобходимо е да отбележим факта, че агенци€та, ко€то резервира местата ви за полета не носи отговорност за превоза на багажа ви от авиокомпани€та. ќтговорността на агенци€та е свързана с предостав€нето на информаци€ и създаването на необходимите записи при направата на резерваци€та. ѕретегл€нето на багажа, заплащането на свръхбагажа и различните допълнителни такси, както и определ€нето на сумите, които тр€бва да бъдат заплатени от пътника се осъществ€ва от представители на авиокомпани€та в аерогарата на излитане.

Ќорма на безплатен багаж.

—ъществуват две принципно различни норми на безплатен багаж:
- "“еглова система" / при не€ основен критерии са килограмите/
- "ќбемна система" / при не€ основен критерии са бройките на багажа и неговите размери/
“еглова система
Ѕезплатната норма се отнас€ за всички категории пътници /включително и децата/ без бебетата до 2 год. пътуващи без м€сто.
“ази система се прилага практически в цели€ св€т при полети между страните с исключение полетите до —јў,  анаду и н€кои други направлени€ където е разпространена "обемната система". —истемата предполага ограничение на багажа по тегло за трите класи обслужвани на борда.
- »кономическа класа - 20 кг. (—ъществуват изключени€, например авиакомпаниите Air France и British Airways разрешават да се превозват 23 килограмма багаж.)
- Ѕизнес класа - 30 кг.
- ѕърва класа - 40 кг.
“р€бва да се отбележи, че ако вие сте участник в "бонусна програма" на н€ко€ авиокомпани€, то за вас нормата за безплатен багаж може да бъде увеличена.
“ази система не ограничава размера на багажа (в разумни граници), с малки изключени€ максимални€т размер не тр€бва да превишава 203 см /сбора от трите размера/. ¬ противен случай е необходимо да се направи специално запитване при резерваци€та за билета. ¬ такива случи е необходимо да укажете на агента си трите размера и теглото на вс€ка единица от багажа ¬и.

—връх багаж (теглова система)
«а съжаление тегловата система предполага твърде стриктни санкции за превишаване на разрешеното тегло. «а различните авиокомпании стойността на "килограмите в повече" варира, но в повечето случаи представл€ва 1,2 - 1.5% от нормалната тарифа икономическа класа.  ато се има предвид, че тази тарифа е обикновенно 2-3 пъти по-скъпа от специалните тарифи, които обикновенно се използват от пътниците, те могат да бъдат непри€тно изненадани от сумата, ко€то биха им поискали за свръжбагажа.

ќбемна система
“ази система се използва при полетите да —јў,  анада и н€кои други страни от ÷ентрална и ёжна јмерика, а също така при полети във вътрешността на много страни.
ќбемната система е единна за пътниците от икономическата, бизнес и перва класа. ¬секи пътник може безплатно да превози със себе си два бро€ багаж. ¬с€ка бройка от багажа тр€бва да тежи не повече от 32 килограма, а сумата от ширината, дължината и височината и не тр€бва да превишава 158 см. —лужителите на авиокомпаниите при обработката на тези багажи използват специален шаблон в който ваши€ багаж тр€бва да се вмести. ¬ противен случаи ще ¬и се наложи да доплатите допълнително м€сто.

—връхбагаж (обемна система)
ќбичайната сума ко€то се събира за допълнително м€сто /свръх багаж/ е от 80 до 120 USD, ако то удовлетвор€ва горните услови€ (32 кг./ 158см.). јко сумата от измерването превиши 158 см., но е по-малка от 203 см, то се събира двойна такса. ¬ случай, че сумата от трите размера надвишава 203 см или теглото е повече от 32 кг - н€кои авиокомпании (Lufthansa, SAS) могат да откажат превоза на такъв багаж и да ¬и предложат да бъде оформен като карго. »ли за първите 45 кг можете да бъдете таксуван в троен размер, а за всеки следващи 10 кг.в еднократен размер (Air France).

ѕревоз на багаж в салона на самолета
(чупливи и ценни предмети).


»ма особени случаи при които отделни предмети поради т€хната ценност или специфични особенности не могат да бъдат превозени в товарни€ отсег на самолета и н€ма друг начин освен да бъдат превозени в пътнически€ салон.

 ак, например да се превози виолончело? «а всички авиокомпании и направлени€ правилото е едно - заплащате за сво€ багаж билет, както и за ¬ас. Ќ€кои ограничени€ все пак съществуват. ћаксималното тегло не тр€бва да превишава 80 кг., а габаритите тр€бва да съответствуват на размера на пътническото кресло - 155х42х15 или 110х42х50. “р€бва да имате предвид, че резерваци€та за ваши€ багаж тр€бва да направите преди билета ви да бъде издаден (изискване на резервационната технологи€).


ѕревоз на нестандартен багаж
(спортни принадлежности).


«а съжаление правилата за превоз на спортни принадлежности не са унифицирани и се различават за отделните авиокомпании.  ъм тази категори€ се отнас€т велосипеди, оборудване за голф, сърфинг, ски. јко гореизброените предмети удовлетвор€ват стандартнните услови€ по размер и тегло, то те се включват в безплатната нарма на багажа. Ќ€кои авиокомпании изискват невисока допълнителна такса за превоза им. Ќеобходимо е в тези случаи да се направи специален запис в резерваци€та ви, където да се укажат габаритите и теглото на снар€жението ви.


ѕревоз на животни.

¬ н€кои случаи е разбираемо желанието ви да вземете със себе си сво€ любимец в салона на самолета, но почти всички авиакомпании разрешават да се превозват в пътническите салони само котки и кучета (до 8 килограма). ¬сички останали животни лет€т в товарни€ отсег на самолета. “ъй като, максималното количество животни, които могат да бъдат превозвани едновременно варира от типа на самолета и компановката на салона (обикновенно от 1 до 4), то следва да се погрижите предварително за резервиране м€сто за ваши€ питомец. Ќезависимо от това дали животното се превозва в салона или в багажното отделение то се превозва в специален контейнер.  онтейнерът е длъжен да съответства на изисквани€та на »ј“ј (ћеждународната јсоциаци€ на авиапевозвачите) и на размера на животното. ќриентировъчно необходимите размери може да бъдат определени по следни€ начин: ¬исочината на контейнера тр€бва да бъде равна на височината на сто€щото животно. Ўирината на клетката тр€бва да бъде равна на двойната ширина на ваши€ питомец, а дължината да е равна на дължината на т€лото плюс половина дължината на лапите. “ози тип контейнери могат да бъдат закупени от зоо магазините, от авиокомпани€та или на ленището от карго фирма. ¬ повечето случаи превоза на животните се таксува, като свръх багаж (в зависимост, от това каква система "теглова" или "обемна" се използва от авиокомпани€та ), независимо от това дали имате друг багаж или не. –азбира се нито авиокомпани€та, нито агентът който е издал билета ви не нос€т отговорност за правилното оформ€не на ветеринарните сертификати и разрешението за износ. Ќ€кои страни (¬еликобритани€, јвстрали€) имат много строги ограничени€ за внос на животни, поради което има смисъл по-рано да се заинтересувате от правилата за внос на живи животни в страната за ко€то пътувате.

–ъчен багаж.

¬ съответствие с правилата се допуска в пътнически€ салон всеки пътник да превози един брой ръчен нерегистриран багаж, като неговото тегло влиза в разрешената норма на безплатен багаж. Ќерегистрирани€т багаж не тр€бва да превишава установените размери, т.е. да може да се постави в багажника в салона на самолета или под седалката.
»звън установената норма на безплатен багаж можете да вземете със себе си в самолета:
-дамска чанта или дипломатическо куфарче;
-печатни издани€ за четене по време на полета;
-храна за детето;
-чадър, палто или шлифер;

–егистраци€ на багажа.

¬ажен момент при всеки полет.
јко ваши€т маршрут се изпълн€ва от директен полет то проблеми не съществуват. ¬ пункта на излитане предавате багажа, а в пункта на пристигане го получавате. Ќо ако вие летите по маршрут с н€колко прекачвани€, то съдбата на ваши€ багаж зависи, както от професионализма на обслужващите летища, така и от билета който сте купили. Ќай-прости€ случай - ¬ие летите по цели€ маршрут с една авиокомпани€. ¬ този случай, в пункта на излитане вие и ваши€т багаж се регистрирате до първи€ пункт "стоповер", т.е. до първи€ пункт, където ще спрете за повече от 24 часа. Ќапример, вие летите /ц€лото пътуване е оформено с един билет/ от —офи€ да Ћос јнжелис с Air France през ѕариж. ѕредставител€в на Air France в аерогара —офи€ ще ви регистрира, вас и багажа ви да Ћос јнжелис. ¬ие получавате бордна карта за полета —офи€ - ѕариж и за полета ѕариж - Ћос јнджелис, а багажа ви - специален талон с помоща на който, служителите на Air France в ѕариж ще претовар€т багажа ви на следващи€ полет за Ћос јнжелис. ѕо-сложно става регистраци€та на пътника и багажа в случаите, когато полета се изпълн€ва от две или повече различни авиокомпании. ¬ този случай дали багажът ви ще бъде регистриран до крайни€ пункт или не решава служител€т на авиокомпани€та, извършваща първоначалната регистраци€. ¬ тези случаи е необходимо да се поинтересувате дали има възможност багажът ¬и да се регистрира до крайни€ пункт - това е ваше право. ѕон€кога агентът ви може да ви предложи с цел оптимизаци€ цената на билета пътуването ви да бъде оформено на два или повече билета. ¬ъзможно е това да позволи икономи€ на значителна сума, но отговорността за регистраци€та на багажа по маршрута ще бъде изключително ваша. Ќапример, ¬ие летите с Ѕългариа ≈ър до ћадрид и по-нататък с »бери€ до ¬аленси€. ѕолетът е оформен с два отделни билета - —офи€ - ћадрид - —офи€ и ћадрид - ¬аленси€ - ћадрид. ѕри излитането ви от —офи€ багажът ви е регистриран само до ћадрид и следователно, вие тр€бва да го получите и да го регистрирате за следващи€ полет до ¬аленси€.  ато се вземе предвид, че в ћадрид предаването на багажа се намира след паспортни€ контрол, вие би тр€бвало да изчакате опашката пред паспортните гишета, да получите багажа си в залата за пристигане, да отидете до изхода за следващи€ ви полет, да регистрирате себе си и багажа отнова за полета ћадрид - ¬аленси€. ¬с€ко закъснение при тази процедура може да ви създаде много проблеми и в краен случай даже можете да изпуснете и полета си. «атова е необходима да се заинтересувате от особеностите при регистраци€та в пунктовете през които ще летите предварително. “р€бва също така да имате предвид, че в много страни, например —јў, багажа минава митнически контрол в първи€ пункт на пристигане в страната и следователно задължително би тр€бвало да го получите задължително.

»згубен багаж

«а съжаление 100 % гаранци€ за сигурността на багажа ¬и н€ма. Ќико€ авиокомпани€ не може да € предложи. ¬ тази връзка е необходимо да знаете следното:
Ќикога не остав€йте документи и пари в багажа който предавате за регистраци€.
¬ случай че багажът ¬и е изгубен или повреден непоправимо, превозвачът ще ви възмезди в размер до 20 щатски долари за килограм. ѕо тази причина, ако вие превозвате в багажа си ценни вещи е необходимо предварително да об€вите това обсто€телство, като заплатите и съответно допълнителна такса.
ѕри откриването на липса на вещи или повредата им е необходимо до изхода от залата на пристигане да се обърнете към служба "LOST AND FOUND" на авиокомпани€та за да бъде съставен акт. «а това е необходимо писмено описание на загубените вещи и номера на багажната квитанци€. јко имате възможност да съобщите факта за загубата на багажа ви на агента си, непременно направете това. ¬ъзможно е агентът ви да потърси багажа в пункта на заминаване.

 ак можете да намалите разходите си при наличието на свръх багаж?
“ова може да направи за вас фирма, ко€то може да оформи багажа ви като карго.

ѕри€тно пътуване
÷итирай


ћнени€: 3 964
√ол€ма част от темите във форума ще бъдат архивирани.
≈динствената разлика между архива и форума е, че в архива не можете да публикувате мнени€.
¬ архива има работеща търсачка.
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php
÷итирай

Hamburg

ћнени€: 467
www.voipbustr.pro  ќт сайта се свал€ програмата, плащате с карта и 360 дни разговар€те с домашен тел в Ѕ√ за 4 цента на разговор, като разговора моге да трае и 1 час. т.е плащате само ч цента за 1 час разговор  Wink
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 368
ƒа, темата е много полезна за мен.—инът ми ще пътува л€тото сам с директен полет, но ни е за първи път и естествено малко се притесн€ваме. ўе се радвам да се включат повече родители със съвети, ще са ни от полза, а и за успокоение Hug
÷итирай


ћнени€: 3 964
“ази тема не е дискусионна!
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
15-20 от 20 отговора