Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 1 110
Здравейте

Търся рецепти -как да си направя блат за  торта newsm78
Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете
« Последна редакция: пт, 10 фев 2006, 18:40 от ina_hris »
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Ето моята рецепта:

За по-голяна форма - 26см.

6 яйца, 180г захар, 160г брашно.

Разделят се белтъците и жълтъците и белтъците се разбиват на гъст сняг. Жълтъците и захарта се разбиват на пяна и към тях постепенно се прибавят белтъците - не се разбива в никакъв случай за да не спадне. Леко се обръщат с дървена лъжица. По същият начин постепенно и много внимателно се прибавя пресятото брашно(задължително пресято, защото така става по-пухкаво тестото). Тестото се налива в предварително намазнена и посипана с брашно форма. Фурната трябва да е предварително загрята. Печем при 180-190°при нормалните фурни, 150-160°при тези с горещ въздух(вентилатор), около 45 мин до зачервяване. Блата се оставя да изстине във формата и чак тогава се изважда. Добре е да направиш блата ден-два преди да започнеш да правиш тортата.
Цитирай

Бургас

Мнения: 125
Аз го правя по същият начин само към пресятото брашно прибавям 1 чаена лъжичка хлебна сода и 1 чаена лъжичка лимонена киселина
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
В последно време правя блатовете по следната рецепта:
4 яйца
1 ч.ч.захар (200 мл чашата)
1 ч.ч.брашно
1 бакпулвер

Яйцата разбивам със захарта в кухненския робот. После постепенно докато се върти робота добавям половината брашно. В останалата половина брашно прибавям бакпулвера и разбърквам. Прибавям и него към яйцата. Слагам го във формата и пека в предварително загрята на 180 градуса фурна 25 минути. Формата ми е 26 см, а блата после го режа на 2 или 3 по-тънки блата.
Ако искам какаов блат към брашното добавям 2 суп.л.какао.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Напоследък ползвам рецептите за кекс/кейк/торта с моркови. Стават страхотни блатове - сочни и ароматни.

Препоръчвам.
Цитирай

София

Мнения: 880
Аз правя блата така:
3жълтъка се разбиват добре с 3 с.л. захар. прибавя се 1 с.л. брашно и 2-3с.л. настъргани орехи. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят по малко към сместта. Обърква се леко с тел или лъжица - да стане пухкаво. Пече се в намазана с масло и поръсена с брашно форма на 180 градуса до розово. Проверява се с клечка за зъби.
Ако блата ще се реже на две дозата се удвоява.
Цитирай


Мнения: 5 768
5 яйца се бият с 250 г захар,докато сместа спре да капе от бъркалките.Малко- помалко се добавя 250 г брашно, като се бърка леко с ръка( не с миксера)!Не се слага набухвател.Пече се в стандартна форма намазана с мазнина.
Цитирай


Мнения: 373
Аз правя блата така:
3жълтъка се разбиват добре с 3 с.л. захар. прибавя се 1 с.л. брашно и 2-3с.л. настъргани орехи. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят по малко към сместта. Обърква се леко с тел или лъжица - да стане пухкаво. Пече се в намазана с масло и поръсена с брашно форма на 180 градуса до розово. Проверява се с клечка за зъби.
Ако блата ще се реже на две дозата се удвоява.

Бисе, следващата ми торта ще е с блатове по твоята рецепта- обичам по-нехлебни блатове и сладкиши с по-малко брашно!
Благодаря!
Цитирай

Според сезона

Мнения: 293
Любимите ми блатове са с амонячна сода :

2 яйца
4 с.л. олио
8 с.л. захар
12 с.л. брашно
10 с.л. прясно мляко
1/2 пакетче амонячна сода
1 ванилия.
Всичко се смесва - без да се разбива кой знае колко. Сместта се дели на три . Пекат се на 180 градуса - за около 5-6 минути в тавичка покрита с  намаслена хартия.Докато се пече малко мирише на амоняк , но като изстинат вече не и стават много пухкави .
Цитирай

Варна

Мнения: 1 110
Благодаря ви момичета !!!  bouquet

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.